plač bebe

Naučite da razlikujete plač bebe

Znate li da svaki plač bebe nešto poručuje? Možda je gladna, umorna, nešto je boli, uplašena je. Evo kako da prepoznate zašto beba plače!

Bebe su mala i osetljiva bića, a svojim plačom nam ukazuju da nešto nije u redu i da je vreme da im pomognemo.  Kako razlikovati plač bebe kada je gladna od onog kada je umorna? Kako da znamo da li plače zbog grčeva ili joj je možda hladno?

Ne postoji  univerzalno pravilo, jer su sve bebe jedinstvene.  Najčešće ovde glavnu ulogu igra roditeljski instinkt, ali postoje određeni načini da donekle rastumačimo vrste plača i da prepoznamo kada  mi ne možemo pomoći bebi i vreme je da je odvedemo kod lekara.

Plač bebe kao način komunikacije

 

Svim roditeljima sigurno je dobro poznata ona situacija kada unedogled nose bebu po kući, ali ona jednostavno ne prestaje da plače. Upravo je nahranjena, spavala je, ali već satima je neutešna. Onda se pitamo da li ima grčeve, da li joj možda raste zub, a šta ako je bole uši, stomak?

 

beba plače

 

I da, dok su bebe veoma male, posebno u prvih šest meseci, veliki je izazov rastumačiti zašto naš dečak ili devojčica neutešno plače.

Plač bebe je ništa drugo nego način na koji one sa nama komuniciraju. Dok ne nauče da pričaju ili barem da nam gestikuliranjem pokažu šta im je potrebno, jedino plačem  mogu dopreti do nas.

Koliko puta sam čula rečenicu: ” Ostavi ga neka malo plače, smiriće se, nije mu ništa. ”

Ne, bebe ne znaju da se inate i neće plakati osim ako im nešto nije zaista potrebno.

Možda je vaša devojčica uplašena i sada joj je neophodno da je uzmete u naručje, da je nosite, ljuljuškate, umirite. A možda vaš dečak upravo prolazi kroz veoma bolnu fazu rasta zubića?

I upravo dok ovo pišem, a moj dečak od 9 meseci navodno mirno spava, čujem ga kako plače. A zaspao je tek pre pola sata. O, ne! Znam da nije gladan, jer je pojeo obilnu kašicu, promenila sam mu pelenu… Ipak, taj plač sa krupnim suzama i najtužnijim izrazom lica znači u njegovom slučaju jedno:zubi. Dva donja zubića su mu izbila, sada izlaze gornje jedinice.

Vremenom, naučimo da prepoznamo plač svoje bebe i znamo što nije u redu.

Treba mnogo strpljenja, živaca, neprospavanih noći, ali sve dođe na svoje. U ovom slučaju, znam šta mojoj bebi provereno pomaže. Uzimam ga u naručje, ljuljuškam ga, malo mu pevam, a imamo i gelić kojim mu masiram desni. A to mu najviše pomaže. I umirio se i zaspao. Videćemo dokle.

Šta kaže nauka?

 

Roditeljstvo nije nimalo lako, to je najteži i najodgovorniji posao na svetu. U svakoj situaciji, roditelji će sami odlučivati šta je za njihovo dete najbolje. I tu nema rasprave.

 

 

Isto važi i za ovu osetljivu temu. Da li ćete ostaviti bebu da plače pet, deset minuta ili ćete trčati na prvi bebin plač, izbor je samo vaš.

Ipak, moramo razmisliti pre nego što pustimo dete da se samo umiri plakanjem, jer, bebe ne manipulišu, jednostavno smo im potrebni.

Evo i naučnog potkrepljenja za to.

Za razliku od nas odraslih, kod bebica je slabije razvijen deo mozga koji je se naziva neokorteks. Ovaj deo nervnog sistema zadužen je za kontrolisanje emocija, racionalno razmišljanje, analiziranje. Dakle, bebe ne umeju da racionalizuju, već je njihov plač samo znak da traže sigurnost, utočište, ljubav, blizinu, pažnju…  A ljubavi i maženja nikada nije previše.

Da li ostaviti bebu da plače?

 

Šta tvrde neurobiolozi?

Kada plaču i kada su ugrožene, bebe luče veoma visoke koncentracije hormona kortiozola, to je hormon stresa. To može biti veoma opasno i toksično za mozak bebe, koji je tek u razvoju.

Penelope Lič, jedna od najpriznatijih dečjih psihologa i autorka brojnih knjiga o razvoju dece i roditeljstvu, kaže da je ova naučna činjenica sasvim dovoljna da ne ostavljamo dete da plače. Kako navodi, ta najranija anksioznost kod deteta, prouzrokovaće anksioznost kada dete odraste.

A upravo je sigurnost koju dobijaju od roditelja u prvim mesecima i godinama najvažnija za kasnije sazrevanje i odrastanje deteta. Bebin prirodan instinkt je da plače kada joj je nešto potrebno ili je nešto boli, a na roditeljima je da rastumače o čemu je reč i da joj pomognu.I tako sve dok dete ne nauči da pokazuje šta mu treba, dok ne nauči da govori.

Međutim, i kasnije, posebno kod dvogodišnjaka, trogodišnjaka, sretaćemo se sa situacijama da neutešno plaču, a da ni oni sami ne znaju zbog čega. Takvi tantrumi i izlivi besa, ljutnje, uz glasno vrištanje i plač, tek su priča za sebe.

A zašto bebe plaču?

 

Ukratko:bebe plaču zbog svega. Neće plakati samo kada su srećne i potpuno zadovoljne. U svim drugim situacijama beba će plakati.

 

plakanje bebe

Najizazovniji su prvih šest meseci, dok beba nije sposobna ni samostalno da sedi, većinu vremena je u ležećem položaju, nema kontrolu nad svojim telom, rukicama, nogicama. Sve će to uticati na dete.

Neke bebe uporno pokušavaju da se okrenu na stomačić, ali im ne ide. Možda ih to frustrira, pa plaču. Drugim bebama smeta prejaka svetost, treće ne podnose buku, četvrte vrište kada im se približi neko nepoznat, pete ne podnose kada radite sa njima vežbe za razvoj motorike

A ovo su samo neki od milion razloga zbog kojih dete postaje razrdažljivo, plačljivo

Marija je, na primer, shvatila da je njen mališan nervozan jer ga verovatno svrbi koža koja je bila suva i iziritirana. Promenila je negu i stvari su se drastično promenile. Koža je postala mekana i crvenila su se povukla, a šta joj je pomoglo u tome saznajte na sledećem linku na kojem je njena ispovest: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Sve to, potrajaće do godinu ili godinu i po dana, a tek tada većina dece uči da kroz govor ili gestikulaciju ukaže šta im je potrebno.

Evo nekih najčešćih razloga zbog kojih bebe plaču:

 • Gladna je;
 • Žedna je;
 • Umorna je, pospana;
 • Pelena joj je mokra, upiškila se, ukakila;
 • Želi da je nosimo, mazimo;
 • Hladno joj je/toplo joj je;
 • Nešto je boli (ima grčeve, rastu joj zubi, bole je uši, grlo, stomak, primila je vakcinu i boli je ruka/noga);
 • Smeta joj tišina/buka;
 • Smeta joj svetlost/potpun mrak;
 • Uplašena je;
 • Ne želi da bude sama u sobi;
 • Traži omiljenu igračku;
 • Ispala joj je cucla;
 • Smeta joj neko nepoznat.

I tom spisku nema kraja. Na nama je da damo sve od sebe da što uspešnije i što brže rastumačimo zašto naše dete plače i da ga najbolji način umirimo i utešimo.

Kako tumačiti bebin plač?

 

Kada počnemo da kupamo bebu, a ona neutešno plače čim je spustimo u vodu, tu nema dileme. Jasno nam je da naša beba ne voli kupanje. Ili joj čistimo nosić, a ona vrišti do iznemoglosti (doduše, sve bebe će zbog toga plakati), tu je takođe jasno zbog čega plače.

Ipak, šta je sa svim onim situacijama kada to nije tako očigledno?

Kako beba zvuči kada je gladna, kada je nešto boli, umorna je? Osluškujte i videćete, razlika zaista postoji.

Beba je gladna

 

Dok je veoma mala, beba će se najčešće buditi i plakati kada je gladna. I taj plač ćete najlakše prepoznati, a i znaćete da je vreme za dojenje ili flašicu.

Tada će beba veoma glasno plakati, ritmično. Uz to, nameštaće usne kao da jede, guraće ručice u usta. Ukoliko sisa, mahinalno će okretati glavu ka dojci.

U ovom slučaju, umiriće se kada počne da ručka, pa se potrudite da to bude što pre. Svakako, u prvim mesecima, dojenje na zahtev biće najbolji način da majka uspostavi i održi laktaciju. Zato se nemojte čuditi ako vaša bebica bude želela da sisa na sat vremena, na dva sata… Nekada će u toku dana imati i po 12 podoja.

Vodite računa da dete ne pregladni, jer će tada halapljivo jesti, nagutaće se vazduha. To može rezultirati jakim nadimanjem i grčevima u stomaku.

Beba je pospana, treba je presvući

 

Ujednačen, neprikadan plač koji postaje sve glasniji, može značiti da je beba veoma pospana ili da se upiškila, ukakila.

Ako ovakav plač prati zevanje, trljanje očiju rukicama, vreme je da je uspavate svoju bebu. Obavezno pre toga proverite da li je vreme i da joj promenite pelenu.

Beba ima grčeve

 

Grčevi se mogu javiti već od druge nedelje i potrajati sve do četvrtog meseca. Uglavnom, gasovi i nadimanje bebinog stomačića najčešće se javljaju kasno popodne ili uveče, otprilike u isto vreme, a mogu potrajati satima.

Tada će dete neutešno plakati, praviće bolne grimase, zacrveneće se u licu, a često će i ispuštati gasove. Moguće je da će i povraćati.

Postoje određene metode koje mogu biti spas za grčeve. Pomozite bebi tako što ćete joj grejati i masirasti stomačić, možda će joj prijati da leži na stomaku. Stavite je da leži na leđima i gurajte joj nežno kolena prema stomaku. To će pomoći da se oslobodi gasova nakupljenih u crevima.

Bebi rastu zubići

 

Već od drugog meseca neke bebe počinju da luče više pljuvačke, a to je znak da im se razvijaju pljuvačne žlezde. Malo je verovatno da tako malenoj bebi već rastu prvi zubići, to se dešava najčešće između četvrtog i sedmog meseca.

Plač zbog rasta zuba lako ćete prepoznati. Beba će imati epizode neutešnog, glasnog plakanja, balaviće i stavljaće bukvalno sve u usta.

Mame koje doje treba da budu oprezne, jer neke bebe znaju i da ugrizu dojku kako bi ublažile svoj bol.

Period rasta zuba zna da bude veoma zahtevan za roditelje. Beba će se možda češće noću buditi da sisa, želeće da je tešite. Možda će imati i temperaturu. Pomozite joj tako što ćete joj masirati desni. Dajte joj glodalicu koju ste prethodno dobro oprali i ohladili, desni će joj malko utrnuti i bol će biti slabiji.

Bebi je dosadno

 

Veoma česta situacija. Ostavili ste je da leži u krevetiću dok vi ne obavite na brzinu šta imate po kući, ali bebi to ne odgovara. Dosadno joj je i želi vašu pažnju.

Taj plač krenuće od laganog negodovanja, kao da vas doziva. Ako ne odreagujete nakon nekoliko minuta, počeće sve glasnije i glasnije da plače.

Ukoliko je neko od ukućana tu, super, imate pomoć. Ako ste sami, nema druge, ostavljajte sve što radite i uzmite bebicu.

Bebi nešto veoma smeta

 

Možda ne želi da leži na stomaku, možda joj smeta glasna muzika koju ste pustili, a možda ne voli potpunu tišinu… Hladno joj je, previše joj je toplo, uplašena je, ljuta?

Postoji mnogo razloga zbog kojih će beba ispuštati glasne zvukove, plakaće neutešno i dugo, a možda će i vrištati.

Tada pokušajte da što pre odgonetnete o čemu je reč i zbog čega se oseća tako. Isprobajte različite stvari, nosite je, mazite, dajte joj neku šarenu igračkicu. Malo zamračite prostoriju ako mislite da joj smeta previše svetlost, vi i ukućani tiše pričajte ako joj smeta buka…

Beba plače bez razloga

 

Možda je za utehu činjenica da oko 80 – 90 % novoronenčadi ima svakodnevne epizode plakanja u trajanju od 15 minuta do čak sat vremena. Tokom prva tri meseca života beba će plakati oko dva sata dnevno.

Za to često ne postoji konkretan razlog, a u većini slučajeva dešavaće se uveče.

Tada je beba umorna od čitavog dana, želi da spava, želi da jede, želi da je mazite… Okupajte je, umirite, uljuljkajte i na spavanje. Bilo bi dobro da znate i koji su najbolji položaji za spavanje, po savetima pedijatra.

Kako beba bude rasla, negde sa četiri meseca, plakaće oko sat vremena dnevno. Sada dete već ima neku ustaljenu rutinu, pa će i vreme plakanja biti sve kraće.

Kako bebin mozak sazreva i ona neurološki napreduje, dete će plakati najčešće zbog straha, kada joj nešto nedostaje, gladna je, žedna je, nešto je boli.

Kada je plač bebe alarm za odlazak kod lekara?

 

Bebe nemaju razvijen imunitet i moguće je da će se razboljevati. Ukoliko imate starije dete koje ide u školu ili vrtić, pa donosi kući svaki virus, onda je vrlo moguće da će i beba to pokupiti.

Ukoliko je nešto boli, grlo, uši, stomačić, ne može normalno da diše, zapušen joj je nos, taj plač će se razlikovati od onog kada je gladna ili joj nešto smeta. Beba će jecati, nećete moći nikako da je umirite.

Nemojte paničiti, najpre izmerite detetu temperaturu. Normalna telesna temperatura kod beba je između 36 i 37 stepeni. Ukoliko je beba mlađa od tri meseca, gornja granična vrednost je 38, a kod starije dece 38.5 stepeni.

Skinite bebu, pregledajte joj čitavo telo. Proverite da li ima pelenski osip, da li joj je stomačić naduven, proverite prepone kod dečaka i devojčica, a kod dečaka i testise.

Kada beba plače dugo, neutešno, na drugačiji način, veoma glasno, uz određene promene u ponašanju, grčenje, hvatanje za uši, ako nikako ne spava, vreme je da odvedete je kod doktora.

Koje još vrste plača postoje?

 

Da, bebin plač je jedna vrsta posebnog jezika. Bebe tako sa nama pričaju, komuniciraju, traže našu pažnju, ljubav.

 

tešenje bebe koja plače

 

Beba plače bez suza

 

Ovakav plač je karakterističan za male, tek rođene bebe, a može potrajati i nekoliko meseci. Razlog je to što kod njih još uvek nisu dovoljno razvijene suzne kesice, koje će kasnije proizvoditi prave suze. To će se desiti možda od treće nedelje, a možda sa punih tri ili četiri meseca.

Do tada, suzne kesice proizvode samo takozvane bazalne suze koje služe da održavaju vlagu u očima.

Beba plače sa suzama

 

Kada je beba dovoljno sazrela da proizvodi prave suze, svaki njen plač najverovatnije će biti upravo takav. U nekim slučajevima, kada je gladna ili žedna, recimo, moguće je da će samo glasno vrištati, da se neće pojaviti suze.

Kada je nešto boli, uznemirena je, uplašena, bebi će teći prave, krupne suze koje se slivaju niz obraze. Otkrijte o čemu je reč, utešite je i pomozite joj.

Beba se budi i plače

 

Ponekad će se desiti da beba plače u snu ili da se budi često i da neutešno plače. Do treće godine, nervni sistem još uvek nije potpuno razvijen i zato je normalno da se deca noću bude.

Ukoliko vaša beba već sa dva ili tri meseca spava čitavu noć, vi ste prava srećnica. Najčešće, bebe će se noću buditi i plakati jer su gladne, žedne, pelena im je mokra. Međutim, to nisu jedini razlozi.

Možda je beba ružno sanjala, pa se budi i vrišti. Proverite i da li joj je pretoplo ili se otkrila, pa joj je hladno. Ako se prejela, a nije podrignula, moguće je da je boli stomačić.

Ako joj rastu zubi, sigurno će se često buditi tokom noći, uz kratke epizode plakanja.  Probudiće je oštar bol, beba će vrištati, pa joj pomozite što pre.

Beba promukla od plakanja

 

U slučaju da je dugo i glasno plakala, moguće je da će bebin glasić zvučati promuklo usled naprezanja glasnih žica. Drugi razlog može biti prehlada, kašalj, zbog čega bebin glas postaje hrapav.

Ako je beba promukla duže od nekoliko dana, a uz to i otežano diše i zapušen joj je nos, pravac kod pedijatra.

Kako smiriti bebu koja plače?

 

Prvo i najvažnije, roditelji moraju ostati smireni i pribrani kada dete plače. Jeste stresno, jeste teško, jer kao što rekosmo, nekada će naše bebice plakati i satima bez određenog razloga.

Jednostavno, kao što je i nama odraslima nekada svega dosta i treba nam da se dobro isplačemo, to je nekada potrebno i bebama.

Važno je da naučite da razlikujete vrste plača kod svog deteta. Duboko udahnite, priberite se i znajte da će faze čestog plakanja brzo proći. Kada uđete u ustaljenu rutinu, posle tri, četiri meseca, tada će već sve biti mnogo lakše.

 •  Ako beba plače jer je gladna, jasno je. Što pre je nahranite i opet će biti srećna i nasmejana. Ukoliko je vaša beba već počela da jede kašice, potrudite se da skuvate obrok i da pripremite sve dok se dete ne probudi. Dodatno ćete se stresirati ako pripremate hranu dok beba vrišti i čeka da je nahranite;
 • Ponudite je vodom. Ovo posebno važi za letnje mesece, ali i za bebe koje piju adaptiranu formula. Bebe koje su isključivo dojene neće imati potrebu za vodom do šestog meseca;
 • Ako se beba teško uspavljuje, smeta joj buka ili nešto drugo, pokušajte da je umirite takozvanim belim šumovima. To je bilo koji zvuk koji je jednoličan, zvuk fena, veš mašine, usisivača… Skinite aplikaciju na telefon, pustite joj i to bi trebalo da joj pomogne;
 • Kada plače jer joj je dosadno i želi vašu pažnju, privijte je uz sebe, ljubite je, mazite, pričajte joj, pevajte…. Stavite je ispred ogledala, pravite smešne grimase, to će je razveseliti;
 • Redovno joj menjajte pelene, možda ne podnosi da bude mokra ni 10 minuta;
 • Ako je plač isprekidan, a beba uz to i vrišti, verovatno je uplašena. Sklonite je u drugu prostoriju, okrenite je prema sebi, tiho joj šapućite na uho, sve dok se ne osteti sigurnom;
 • Dajte bebi igračku, pustite joj muziku, smešite joj se, nekada je to dovoljno da se umiri;
 • U slučaju da je vazduh u sobi veoma suv, moguće je da će se bebi zapušti nos, da će se često buditi, čak će i kašljati. Provetrite sobu, očistite joj nosić uz pomoć fiziološkog rastvora ili sterilne morske vode. Videćete, brzo će utonuti u bezbrižan san;

Kada dete neutešno plače veoma dugo, jeca, vrišti i ne možete da mu pomognete, odmah se uputite kod lekara. Čak iako vas vrate kući, jer su u pitanju grčevi, bićete mirni i sigurni da ste pomogli bebi na pravi način;

U nekim slučajevima, mama nikako neće moći da umiri bebu, jer je i ona sama previše napeta i pod stresom zbog dečijeg plača. Tu nastupaju tate, a često je dovoljno da prislone bebu na grudi, da dete čuje snažne otkucaje tatinog srca i da se umiri.

Iako se na prvi pogled čini da je razumevanje bebinog plača posebna grana nauke, ne mora biti tako. Važno je da posmatrate svoje dete, da budete pribrani i pomognete mu.

Imajte na umu da se vi i vaša beba  tek upoznajete, a biće mnogo, mnogo lakše kada postanete uigran tim. A mi svakako želimo da budemo deo vašeg tima koji pobeđuje na putu do zdravog i srećnog odrastanja.