beba od 4 meseca

Beba od 4 meseca i razvoj koji možete očekivati

Beba od 4 meseca je puna novina. Razvoj bebe u ovom mesecu napreduje neverovatnom brzinom. Da li vaša beba prati ovaj tempo? Proverite.

Vaše putovanje kroz roditeljsku ulogu sada je bogato raznim doživljajima i iskustvima. Verujte nam na reč, zabava tek sledi. Svakim danom očekujte nešto novo i  zanimljivo što vas neće ostaviti ravnodušnim.

U ovom periodu igra je sve sadržajnija, ali je sa druge strane potrebno voditi više računa o razvoju, vežbama, ishrani i podsticanju mnogih novih sposobnosti. 

Rast i napredak bebe od 4 meseca

 

Rast i napredak zdrave bebe primetan je svakim danom. U ovom periodu te promene su izuzetno izražene i vaša beba odjednom više nije tako mala i tako pasivna kao jednomesečna beba da je možete tek tako ostaviti bez nadzora.

Kada govorimo o težini, bebe u ovom periodu otprilike udvostručuju svoju težinu koju su imali na porođaju.

Tako da bebe dečaci sa četiri meseca imaju u proseku blizu 7kg, dok je kilaža kod beba devojčica nešto manja i iznosi oko 6kg.

Sa 4 meseca dečaci mogu dostići dužinu do 64cm, a devojčice u proseku oko 62cm.

Sada već imate šta da nosate i nije nimalo čudno ako vam se pojave bolovi u ramenima i leđima. Zato je bitno i kako pravilno nositi bebu.

Svi ovi podaci odnose se na prosečne vrednosti i vaša beba možda neće stati u taj kalup. Ukoliko kod vaše bebe postoje neka odstupanja koja vas brinu ili vam se čini da ne napreduje dovoljno, obratite se vašem pedijatru. Nije pametno skakati na zaključak i paničiti samo zato što na internetu stoje određene brojke. Najvažnije je da je sa bebom sve u redu i da zdravo napreduje. Kako to izgleda u brojevima – manje je bitno. Razvoj vrlo individualna stvar kod svake bebe.

 

razvoj bebe od 4 meseca

 

Sada ćemo se osvrnuti na sposobnosti koje se uglavnom pojavljuju na ovom uzrastu, ali čak i ako ih vaša beba još uvek nema, ne znači da se neće uskoro pojaviti.

Dakle, u ovom periodu se nemojte začuditi ako se desi sledeće:

 • Vaša beba se potpuno odigne rukama od podloge, dok je u položaju na stomaku. Ovo je jako dobar način za vežbanje bebinih mišića.
 • Trebalo bi da može duži vremenski period da samostalno drži glavu.
 • Može se desiti da vam se beba iznenada okrene. Budite pažljivi jer bebe koje su aktivnije i redovno vežbaju vrlo lako mogu već u ovom periodu menjati svoj položaj. Zato oprez i nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora i  na površini sa koje može pasti.
 • Obzirom da su bebe u ovom periodu svesnije sveta oko sebe, primećuju i predmete koji su im zanimljivi i šareni. Verovatno će se u nekom momentu desiti da beba posegne da uhvati neku igračku koju će najverovatnije staviti u usta.
 • Ponekad ćete imati  utisak kao da pričate sami sa sobom, ali možete očekivati da će vam beba u nekim momentima i odgovoriti. To će biti verovatno neki neartikulisani glas i gukanje, ali važno da je komunikacija tu i sigurno ćete se siti ispričati.

Ovo su samo neke od novina o kojima ćemo detaljnije govoriti u narednim segmentima teksta.

 

 

Ono što uglavnom mame najviše zanima jeste kada svojoj bebi mogu uvesti čvrstu hranu.

Pa hajde da vidmo šta kaže struka.

Ishrana bebe od 4 meseca

 

Kada beba napuni četiri meseca mnoge mame se pitaju da li je vreme za uvođenje čvrste hrane i kašice.

Pitite li se i vi to isto?

Ovo jeste period kada polako treba razmišljati o tome, a da li baš i uvesti čvrstu hranu, e to je već pomalo diskutabilno.

Istražujući ovu temu nailazili smo na dosta podeljena mišljenja. 

Generalno pedijatri smatraju da je bebi prvih 5-6 meseci sasvim dovoljno majčino mleko ili adaptirana formula.

Ukoliko imate sreće da dojite vaša beba će dobiti sve što joj je potrebno za zdrav rast i razvoj. Adaptirane formule su takođe napravljene tako da zadovolje sve  potrebe bebinog organizma. Lekari koji su ovog stava, uvođenje hrane savetuju tek na uzrastu oko pola godine. 

Sa druge strane ima onih lekara koji smatraju da roditelji treba da procene kada im je dete spremno da u organizam unese još nešto osim mleka. Po njima neke bebe će biti spremne za novu vrstu hrane već sa četiri meseca, a neke tek sa osam meseci. Jedino što oni savetuju jeste da se hrana ne uvodi prerano, odnosno pre nego što je beba spremna za nju.

Sigurno se pitate:  “A kako ja da znam da li je beba spremna?”

I za to su dali uputstva, a znaćete  na osnovu sledećih pokazatelja:

 • Jedan od najvažnijih pokazatelja jeste da vaša beba može sedeti uspravno u stolici za hranjenje ili u krilu i kontrolisati  držanje  glave.
 • Drugi znak je da beba otvara usta kada je hrana u blizini i da vas gleda i imitira dok vi jedete. Pomiče svoja usta kao da nešto žvaće kada vidi da i vi žvaćete.
 • Ako bebi ponudite hranu na kašičici, a ona ne pokaže apsolutno nikakvo interesovanje nemojte insistirati. Dozvolite bebi da u skladu sa svojim razvojnim tempom sama odluči kada joj je potrebno nešto više od samog mleka.
 • Kada beba dovoljno napreduje u dobijanju na telesnoj težini, odnosno ako je udvostručila porođajnu težinu verovatno je spremna za novu hranu. 

Za bebu od 4 meseca, ishrana je ključna za njen zdrav rast i razvoj. Dojenje se i dalje preporučuje na svaka 3 do 4 sata, a količina mleka koju beba treba da unese varira u zavisnosti od njenog apetita i individualnih potreba.

Generalno, bebe u ovom uzrastu mogu unositi oko 750 ml mleka dnevno. Ako je beba na formuli, ova količina treba da bude podeljena na više obroka tokom dana.

Kašica za bebe od 4 meseca

 

Pre nego što krenete sa uvođenjem čvrste hrane posavetujte se sa vašim pedijatrom da li je pravo vreme za to ili je neophodno još sačekati. Ukoliko i dobijete zeleno svetlo ili sa kašicama krenete na svoju ruku nemojte preterivati sa količinom i pratite plan ishrane. Bebi ponudite  jednu do dve kašičice dnevno, tek toliko da se navikava  i da oseti ukus. Ne brinite nećete nigde zakasniti i nema potrebe za žurbom. Uradite ono šta vam lekari preporučuju i što je u interesu bebe.

Ono što je ovde bitno da znate jeste koje se namirnice uvode u kojem periodu. Ovo iz razloga jer su neke lakše, a neke teže za varenje. Osim toga, neke namirnice mogu biti veliki alergeni. Da biste se informisali, pogledajte kako izgleda tabela ishrane za bebe

Sok za bebe od 4 meseca

 

Generalno se uvođenje tečnosti poput vode i sokova ne preporučuje pre navršenih šest meseci života bebe. Kada beba sisa ili je na formuli na taj način dobija sve što joj je potrebno.

Sokovi za bebe su tek posebna priča. Bebe se ionako rađaju sa predispozicijom da vole slatko, a ako im to prerano i ponudite veća je šansa da će odbijati drugu vrstu hrane pa čak i mleko koje im je preko potrebno za pravilan razvoj.

Nema potrebe žuriti sa sokovima jer zaista mogu napraviti pometnju u ishrani, a ako su industrijski, a ne prirodno ceđeni tek tada od njih nema neke koristi za bebin organizam. 

Koliko obroka treba da ima beba od 4 meseca?

 

Broj obroka u toku dana zavisi od više faktora. Pretpostavimo da vaša beba tokom svakog obroka lepo jede i nije lenja da pojede onoliko koliko joj je potrebno.

Ako dojite bebi će biti potrebno oko 6-7 obroka u toku dana. Kada bebi dajete adaptirano mleko onda će ona tražiti nešto ređe obroke, u proseku oko 5 na dnevnom nivou.

I broj obroka nije isti kod svake bebe. Hranjenje adaptiranom formulom je pod većom kontrolom, uvek je mleko iste jačine, vidite koliko beba popije pa se trudite da pojede sve. Kada beba sisa teže je odrediti koliko je mleka uzela i da li imate dovoljno mleka. Neke mame previše brzo promene dojku pa beba ne uzme ono zrelo mleko koje je hranljivije i osigurava dužu sitost.

To su sve sitnice koje doprinose tome koliko puta ćete bebu hraniti u toku dana.

Gasovi i zatvor kod beba od 4 meseca

 

Gasovi i zatvor su pojava koja prati razvoj bebe od samog rođenja i ti problemi uglavnom nestaju kada beba napuni 4-6 meseci. 

Ponekad se ne može ni utvrditi tačan uzrok gasova ili zatvora kod dece, ali se pretpostavlja da su oni posledica nezrelog digestivnog trakta bebe, gutanja vazduha tokom obroka, osetljivost na pojedinu vrstu hrane koju uzima majka koja doji ili neodgovarajuća adaptirana formula. 

Povremena pojava je sasvim normalna i očekivana u ovom periodu. Ukoliko primetite da to jako dugo traje i da se beba muči prilikom izbacivanja stolice nije na odmet posetiti pedijatra. 

Ako je beba uznemirena, grči se, crveni dok kaki, kaki retko i tvrdu stolicu to je znak da sa stomačićem nešto nije u redu.

Za prvu pomoć možete primeniti masažu stomaka, obratiti pažnju na svoju ishranu, ali ako se problemi nastave olakšajte bebi i odvedite je kod lekara.

Pročitajte kako treba da izgleda ishrana za dojilje.

Bebina čula u 4. mesecu

 

Ubrzani razvoj deteta prate i čula koja se svakim danom sve više izoštravaju i sve bolje vrše svoju funkciju. Zahvaljujući razvoju čula beba sve više opaža svet oko sebe, postaje aktivnija i učestvuje u interakciji.

Vid bebe od četiri meseca se sve više izoštrava i mogu da primećuju manje uočljive predmete (na primer crvena lopta na crvenoj podlozi).

Verovatno ste ranije primećivali da bebe reaguju samo na osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini, ispred bebe. Zahvaljujući razvoju čula vida, beba sada primećuje i ono što se dešava na drugom kraju sobe, mada su im bliži predmeti i osobe i dalje više u fokusu.

Beba sada može obratiti pažnju na neki predmet i pratiti ga pogledom.

Ako primetitie da se menja boja očiju nemojte biti razočarani ili uplašeni, to je sasvim normalna pojava. Svetlije oči pogotovo mogu promeniti nekoliko nijansi pre nego što se izdefiniše konačna na uzrastu od oko šest meseci.

Spavanje bebe od 4 meseca

 

Kada je tema spavanja u pitanju, tu je teško biti pametan i dati neku teoriju. Ritam spavanja bebe i dužina perioda spavanja zaista zavisi od svake bebe.

Kada je reč o spavanju bebe od 4 meseca, važno je napomenuti da većina beba u ovom uzrastu spava ukupno oko 15 sati dnevno, od čega je približno 10 sati noću i 5 sati raspoređeno kroz nekoliko perioda dnevnog spavanja.

Bebe vole rutinu i do sada ste to već verovatno primetili. Većina njih zaspi najslađim snom nakon kupanja. Ipak, da bi ovo bilo uvek tako, dobro je vodite računa čime kupate bebu. Ponekad veštački sastojci kupki za bebe mogu da uznermire bebu, izazovu iritaciju na koži ili prejak miris može da iritira njihova čula i ometa da osete umirujući miris mame. Zato je izbor dobre kupke za bebu od velikog značaja.

 

Najbolje je da to bude neki proizvod na biljnoj osnovi kao što je Dr Pilar kupka sa šamponom za bebe i decu. Ona je bez štetnih sastojaka, bez  boja i alergenih mirisa, na biljnoj osnovi . Možete je nabaviti samo putem sajta, na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Neke bebe će u ovom periodu već imati duže epizode spavanja u toku noći i polako će izbacivati noćne obroke, dok će se druge konstantno buditi ko zna koliko dugo. U ovom periodu javljaju se i takozvane regresije u spavanju

Regresija spavanja je pojava koja se često javlja kod beba od četiri meseca i predstavlja privremenu fazu u kojoj beba može početi češće da se budi noću ili ima teškoća sa uspavljivanjem. Ova faza je povezana sa intenzivnim razvojnim skokovima, kako fizičkim tako i kognitivnim, zbog čega bebin mozak postaje aktivniji i može uticati na promene u obrascima spavanja.

Kako biste olakšali sebi tokom ove faze, preporučuju se umirujući rituali pre spavanja. Takvi rituali mogu uključivati redovne rutine poput kupanja u toploj vodi, čitanja priča, laganih masaža ili slušanja umirujuće muzike. Ovi rituali pomažu u stvaranju predvidljivog okruženja koje bebi signalizira da je vreme za odmor i može im pomoći da se lakše i brže vrate u uobičajeni ritam spavanja. Važno je da tokom ovog perioda ostanete strpljivi i dosledni u primeni ovih rutina kako bi se bebi olakšao prelazak kroz ovu fazu razvoja.

Saznajte kako je najlakše uspavati bebu.

Evo nekih preporuka vezanih za zdrave navike spavanja i uspavljivanja bebe od 4 meseca: 

 • Bebu stavite u krevetac dok je još budna. Pojedini stručnjaci savetuju da se u ovom uzrastu beba vežba samoumirivanju i samouspavljivanju. Beba sada uči odnos uzrok-posledica i ako je podignete čim zaplače tako će se navići. Da bi bebu naučili da sama zaspi to je ponekad zaista dug i zahtevan proces, ali ako podržavate ovu teoriju budite uporni u tome i možda nećete morati provoditi sate na uspavljivanje u kasnijem uzrastu
 • Dozvolite upotrebu cucli odnosno duda varalica za vreme spavanja. Struka podržava upotrebu cucli za vreme spavanja  jer smanjuju rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Naravno sve u granicama normale, jer ni u čemu ne treba preterivati.
 • Kada je u pitanju dnevno spavanje, većina beba ima dve do tri epizode spavanja u toku dana. Bebi treba pružiti mogućnost spavanja u toku dana jer je san veoma važan za njihov razvoj. Dužina spavanja preko dana će se razlikovati kod svake bebe, ali je činjenica da im je to svima potrebno.

Dodatna stavka koja može poremetiti san bebe  jeste mogućnost okretanja i menjanja položaja u kom beba spava. Ukoliko je vaš mališan aktivan možda nije na odmet da krenete sa upotrebom vreće za spavanje ili nekom metodom koja će biti bezbedna i omogućiti da beba ostane pokrivena tokom svojih akrobacija.

Vežbe za bebe od 4 meseca

 

Vežbe se ne razlikuju se puno u odnosu na raniji perod. Podstiče se jačanje mišića kako bi se beba u 4 mesecu pripremila za buduće malo zahtevnije radnje poput sedenja, stajanja i hodanja.

 • Vreme provedeno u ležećem položaju na stomaku je jedna od vežbi koje se savetuju i na ovom uzrastu  Ovom vežbom se jačaju mišići vrata, ruku, ramena, leđa i stomaka. Čak iako se beba buni, a većina hoće,  probajte biti dosledni jer je ovo jako važno za njihov razvoj. Pokušajte da vreme na stomaku učinite zanimljivim tako što ćete bebi praviti društvo, pevati joj, pričati i na taj način joj slati poruku da ova vežba nje nšta strašno. Sada beba sve više može manipulisati igračkama pa joj ovo vreme obogatite i tim sadržajem.
 • Stavljanje bebe u sedeći položaj je još jedna od vežbi preporučenih za ovaj period , jer se beba priprema za samostalno sedenje.  Ali kako? Bebu uhvatite za ruke dok je u ležećem položaju i nežno povučete ka sebi u sedeći položaj i vratite nazad. Na taj način se jačaju mišići ramena, ruku i leđa. Ova vežba je bebama uglavnom zanimljiva i većina uživa u njoj. U ovom periodu se savetuje da u toku dana sve češće radite ovu vežbu kao i da bebu već od trećeg meseca možete stavljati da leži pod uglom od 30 stepeni. Na taj način će se polako uvoditi u sedeći položaj, a i biće joj zanimljivije da posmatra svet oko sebe. Imajte na umu ipak da beba početi samostalno da sedi tek za koji mesec, sada samo malo vežbate.
 • Vožnja bicikla je i dalje dobrodošla vežba i podrazumeva da bebi vežbate noge kao da vozi bicikl dok je u ležećem položaju na leđima.  Ovu vežbu su vam sigurno preporučili u periodu grčeva za olakšanje stomačnih tegoba, ali je isto tako dobra i za vežbanje mišića nogu, kukova i kolena. Ona priprema bebu kako za sedenje tako i za kasnije stajanje, koje će veoma brzo doć na red.
 • Podizanje i hvatanje predmeta je nešto što sve bebe spontano rade, a doprinosi vežbanju hvatanja, koordinaciji oko-ruka i jačanju mišića ruku i ramena. Dozvolite bebi da hvata predmete različitih oblika, veličine i teksture i na taj način razvija svoja čula. Na uzrastu od četiri meseca aktivnosti sa rukama su jako učestale i treba ih podsticati i vežbati.

Postoje i slučajevi kada se bebama preporučuju korektivne vežbe. Svakako, treba voditi računa da one budu usklađene sa uzrastom.

Pročitajte detaljno o vežbama za bebe.

Motorika bebe od 4 meseca

 

Motorički razvoj bebe od četiri meseca je možemo reći prilično buran. Svakim danom se javlja sve više različitih pokreta, mnogi se uvežbavaju i aktivno praktikuju.

Motorika ruku je pogotovo u ekspanziji. Beba će sada posezati za svim zanimljivim predmetima koje joj se nađu u blizini ili joj privuku pažnju svojim izgledom.

Vodite računa da u bebinoj blizini budu samo predmeti koji su bezbedni jer će ih sigurno staviti u usta. Stavljanje predmeta u usta je i dalje obavezna procedura jer  je refleks sisanja sa kojim se beba prirodno rađa i dalje jako prisutan, čak i do kraja prve godine.

Do sada bi držanje glave već trebalo biti potpuno stabilno, pod kontrolom i bez potrebe za dodatnim pridržavanjem. Moroov refleks trebalo bi da je dosta oslabio. Sedenje je sada u začetku i uz potporu se beba sve više stavlja u polusedeći položaj dok je u krilu odraslih i prilikom vežbanja, ali tako da se ne opterećuje kičma.

Na fizičkom planu, beba od 4 meseca je sposobna da podigne glavu i gornji deo tela kada leži na stomaku, koristeći ruke za potporu. Ovaj razvoj mišića vrata i gornjeg dela tela priprema bebu za sledeće faze, poput sedenja uz podršku. Mnoge bebe u ovom uzrastu počinju da pokazuju znake da su spremne za sedenje, poput pokušaja da se povuku ka sedećem položaju kada ih držite za ruke.

Beba takođe počinje da koristi ruke s više preciznosti, hvatajući i držeći predmete. Ovo je važan deo motoričkog razvoja, jer omogućava bebi da istražuje svet oko sebe putem dodira.

Razvoj govora bebe od četiri meseca

 

Kada se misli na razvoj govora bebe od četiri meseca naravno da se ne očekuje pojava prvih reči.

 

govor bebe od 4 meseca

 

U ovom periodu beba će sve više pažnje obraćati na vaše usne dok joj govorite, primetićete i da vas pomalo imitira.

Ukoliko je dovoljno stimulišete, pričate joj, pevate, može se desiti i da ispusti neki glas. To je komunikacija koja je za ovaj uzrast očekivana i u kojoj se zaista uživa. Što više komunicirate sa bebom na ovaj način, veća je verovatnoća da će se ranije pojaviti prve reči koje se očekuju krajem prve godine života bebe.

Prvi pokušaji govora mogu se manifestovati u obliku gugukanja i oponašanja zvukova koje čuje iz okruženja. Beba može početi da koristi različite tonove i glasove da izrazi svoje potrebe i emocije.

Igre sa bebom od 4 meseca

 

Kako beba raste igra je sve raznovrsnija, bogatija i zanimljivija jer beba sve više učestvuje u tim aktivnostima.

Svaki predmet koji se nađe u bebinoj blizini može biti odlična igračka i poslužiti za zabavu. Bilo bi dobro da igra podrazumeva aktivno učestvovanje bebe i odrasle osobe i da se bebi dopušta manipulacija i istraživanje raznih predmeta, koji su naravno bezbedni.

Bebe uglavnom privuku predmeti koji su po svom izgledu upadljivi i  jakih boja, a ako pritom imaju i zvučne efekte onda je zabava zagarantovana.

Evo kako odabrati igračke za bebe shodno uzrastu.

Kada su u pitanju igračke i igre prikladne za bebe od četiri meseca, cilj je izabrati aktivnosti koje stimulišu bebine senzorne sposobnosti i motoričke veštine.

Igre sa mehurićima od sapunice su odlične jer fasciniraju bebe svojim pokretima i promenama oblika, podstičući ih da prate mehuriće pogledom i pokušaju da ih uhvate. Ovo stimuliše vid, koordinaciju ruku i očiju, a takođe i podstiče motoričke veštine.

“Leteće” igre, gde roditelji nežno bacaju bebu u vazduh i hvataju je, mogu poboljšati bebinu prostornu orijentaciju i poverenje, ali je važno da se ove igre praktikujete sa oprezom i uvek uzimajući u obzir bebinu sigurnost i udobnost.

Ove aktivnosti ne samo da pomažu bebama da istražuju svet iz različitih perspektiva, već i jačate vezu između roditelja i bebe kroz zajedničku zabavu i smeh.

Sve više stručnjaka upozorava i savetuje da se malim bebama ne pušta sadržaj sa malih ekrana bilo koje vrste. Bebin mozak još uvek ne može da procesuira sve informacije koje se dešavaju na ekranu, pa bebina čula budu potpuno preplavljena.

Dete  koja provodi previše vremena ispred ekrana postaje pasivni primalac informacija i tu nema nikakve koristi za razvoj.

Sa druge strane, ako baš želite da ih zabavite, puštajte im muziku za bebe. Dakle, bez gledanja animiranih spotova, samo glas.

Socijalni razvoj

 

Socijalni razvoj u ovom periodu se sve više razvija i dobija na značaju. Zahvaljujući sazrevanju bebinih čula ona ima mogućnost da obraća sve više pažnje na ljude i dešavanja oko sebe.

Ne samo što obraća pažnju već i na neki svoj način komunicira putem pogleda, osmeha, pokreta.

Iako je socijalni razvoj tek u začetku potrebno ga je što više stimulisati i ohrabrivati kroz razne vidove interakcije.

U ovom uzrastu, bebina sposobnost da uspostavlja kontakt očima, osmehuje se i reaguje na socijalne stimulanse postaje sve izraženija. Da biste ohrabrili socijalnu interakcija i razvoj govora, možete praktikovati igre imitacije, u kojima ponavljate zvukove koje beba proizvodi. Ovo ne samo da podstiče bebu da proizvodi više zvukova, već i uči o uzroku i posledici komunikacije. Takođe, redovno razgovaranje, pevanje i čitanje bebi može dodatno stimulisati njen jezički razvoj, pružajući joj bogatiji vokabular i bolje razumevanje jezika koji je okružuje. Beba može početi da prepoznaje lica i razlikuje poznate od nepoznatih osoba, što je važan korak u razvoju socijalnih veština.

Emocionalno, beba pokazuje više izraženih emocija i može početi da razvija strah od razdvajanja. Ovaj strah je normalan deo razvoja i pokazuje da beba formira snažnu emocionalnu vezu s roditeljima. Takođe, beba može pokazivati interesovanje za sopstveno ogledalo i reagovati na svoje refleksije smehom ili znatiželjom.

Vakcinacija bebe od 4 meseca

 

Kalendar vakcinacije je nešto što svaki roditelj treba da ispoštuje za dobrobit celoživotnog zdravlja bebe. Jako je važno pravovremeno vakcinisanje jer se na taj način sprečava pojava do sada uglavnom iskorenjenih bolesti.

Prilikom svakog savetovanja odnosno posete pedijatru bićete obavešteni o neophodnosti primanja vakcine, a evo koje se primaju u toku četvrtog meseca života bebe.

 

Sa navršenih 3,5 meseci
 • DTP Druga doza protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
 • OPV Druga doza protiv dečje paralize
 • HiB Druga doza protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b

 

Saveti za bebu u ovom periodu

 

Iako ste se do sada verovatno uhodali u roditeljsku ulogu i stekli rutinu kada je nega bebe u pitanju, nije na odmet poslušati par saveta koji mogu unaprediti razvoj vaše bebe i poslužiti za njenu dobrobit.

 

 • Dozvolite vašoj bebi nova iskustva kada je u pitanju istraživanje okoline, predmeta raznih oblika i tekstura. Naravno da treba voditi računa o bezbednosti sve vreme, ali na taj način beba vežba motoriku i svoja čula.
 • Podstičite komunikaciju, pričajte bebi, pevajte, to je odličan način za podsticanje govora, a istovremeno i za stvaranje jake emotivne veze sa bebom.
 • Vežbajte sa bebom svakodnevno. Spominjali smo nekoliko korisnih vežbi. Praktikujte ih kroz igru i uživajte u zajedničkom vremenu.
 • Podstičite vežbe za sedenje jer je to sledeća važna sposobnost kojom beba treba da ovlada.
 • U dogovoru sa vašim pedijatrom razmišljajte o uvođenju čvrste hrane. Ne žurite, već pratite bebin ritam razvoja.

Biti mama četvoromesečnoj bebi – kako to izgleda? 

 

Iskustva mama su različita, jer svi živimo u različitim okolnostima. Mame koje ne žive u zajednici nego same sa partnerom možda će biti za nijansu umornije i biće im teže da organizuju vreme za sebe. No, ne mora to biti pravilo – to je stvar organizacije.

Ono što se mamama često dešava jeste da kada i nađu vremena za sebe – najčešće ne znaju da se opuste. Stalno misle na bebu i da li su joj potrebne. Možda je u pitanju ta posebna povezanost mame i bebe, a možda i majčinski instinkt.

Ako beba sisa, onda odvajanje može da izazove i poteškoće sa prepunjenim dojkama. Zato bi trebalo imati na umu mogućnost ispumpavanja mleka kada negde odete.

Mnogim roditeljima je ovo period kada je nekako sve lakše, beba je stabilnija, mama se oporavila od porođaja i postoji neka svakodnevna rutina.

Ako je i vama tako, onda vam preostaje samo da uživate u bebinom odrastanju. Za sve ostalo tu smo mi da vas informišemo, a pedijatri da vam pomognu svojom stručnošću.

Prethodno: Beba od 3 meseca                          Sledeće: Beba od 5 meseci