beba od 5 meseci

Beba od 5 meseci: rast, ishrana i spavanje

Kako se ponaša beba od 5 meseci? Kako treba da spava i da li treba da počne da jede? Na lutajte dalje. Slede odgovori na sva ova pitanja.

Beba od 5 meseci je spremna za zabavu i postaje pravi mali istraživač!

Koje su to nove veštine koje je savladala i šta možete da očekujete od deteta?  Verujte da ima puno toga!

Rast i napredak bebe od 5 meseci

 

Sigurno ste primetili da je vaš mali zamotuljak koji ste doneli iz porodilišta sada već poprilično velika beba! Nije ni čudo, jer smatra se da bebe u 5. mesecu udvostruče svoju težinu u odnosu na onu koju su imali na rođenju! Sada je to čvrsta beba puna energije koja jedva čeka da upije neku novu informaciju! Do sada je već sigurno savladala držanje i okretanje glavice kao i većine gornjeg dela tela.

 

petomesečna beba

 

Možete primetiti i napredak u motoričkom pravcu. Dete koje je ušlo u 5 mesec pokušava da sedne, pomalo se migolji pokušavajući da dođe do neke igračke, a pokazuje i interesovanje za hranu. Ipak, za neke stvari treba biti strpljiv i malo sačekati jer ponekada bebe iako pokažu interesovanje, nisu spremne!

Beba od 5 meseci bi trebala i da ima obim glave između 38 i 43 cm ali je to vrlo individualno. Merenje obima glave kod beba se obavlja na kontroli kod pedijatra, i ukoliko postoji nešto odstupanja, doktor će naglasiti. Važno je da prepoznate mekane fontanele na glavi bebe, i pravilan oblik glavice.

Oblik glave bebe ponekada može da bude zaležan ili zaravljen ako beba provodi dosta vremena na leđima – a to možete sprečiti tako što bebi češće menjate položaj spavanja odnosno stranu na kojoj spava. Dodatno pomaže i boravak bebe na stomaku čime se glavica pravilno formira, jačaju mišići tela i pospešuje pravilan motorički ali i kognitivni razvoj!

 

 

Neke bebe već počinju da jedu nemlečnu ishranu, ali nastavite da čitate da saznate više o tome.

Kako treba da izgleda ishrana bebe od 5 meseci?

 

Odmah ćemo napomenuti da nije preporučljivo da bebe počnu da jedu čvrstu hranu pre 6 meseci. Iako se nekada mogu naći preporuke da mogu da počnu da jedu i od 4. meseca, to nije baš tako.

Prvo pedijatar mora da ustanovi da li je beba spremna za obroke, pa tek onda da počnete da uvodite nemlečne obroke! 

Zašto je važno da beba bude spremna za čvrstu hranu?

Zapravo odgovor se krije u vrlo važnim stvarima.  Ako beba počne da jede prerano postoje izvesni rizici i to sledeći:

 • Beba ne zna kako da koristi jezik dok jede čvrstu hranu. Ako nije razvijen refleks guranja hrane ka grlu, može se desiti da beba aspirira hranu. To znači da može da je udahne i da dođe do zagrcnjivanja ali i većih problema!
 • Beba koja ne može da sedi i drži glavu i rameni deo tela čvrsto može da se zagrcne čvršćom hranom
 • Bebin sistem za varenje može biti preopterećen čime može razviti ili zatvor ili proliv
 • Rano uvođenje obroka može da doprinese rizicima za gojaznost bebe, kasnije deteta

Dakle, nimalo bezazlene stvari, složićete se sigurno! Zato prvo potražite mišljenje i savet pedijatra pa tek onda delujte čak i ako beba pokaže interesovanje za hranu!

Ipak, ako beba već ručka, onda postoje neki saveti oko količine i vrste namirnica a evo koji su:

Plan ishrane: Koliko nemlečnih obroka treba da ima beba u 5 mesecu?

 

Ukoliko ste već uveli nemlečnu ishranu bebi, količina treba da je mala i obično je to samo jedan nemlečni obrok!

Kašice odnosno namirnice koje možete da dajete deci od 5 meseci treba da su neutralne (dakle bez soli ili šećera) i niskoalergene. Najbolje su pirinčane ili kukuruzne žitarice, od povrća tikvica ili krompir, a od voća banana ili jabuka.

Svaku namirnicu dajete posebno po malo, u trajanju od 3 dana da se beba navikne na nju ali i da pratite reakcije na hranu.

Količina koju beba pojede u početku je vrlo mala. To je obično svega par kašičica i ne trebate pokušavati da date više. Postepeno će se ta količina svakako povećavati!

Dakle, ako je beba spremna za obroke i nemlečnu ishranu, birajte lagane namirnice i spremajte manju količinu!

Kašice za bebe od 5 meseci

 

Najjednostavnija kašica koja postoji i majka svih brzih obroka za bebe, ali i užina za decu je naravno – banana!

Jednostavno i brzo izgnječite bananu i mekanom bebi kašičicom dajte bebi da proba ovu divnu voćku. Banana je super za prve obroke i upoznavanje bebe sa hranom i bebe je najčešće brzo zavole i naviknu se na čvrst ne mlečni obrok.

Međutim, banana je slatka, pa je možda bolje početi sa nečim slanim. Zašto sa slanim pitate se? Zato što ako beba zavoli slatko odnosno voćne kašice, može da izbegava i negoduje na slane  kašice.

U tom slučaju neka prvi obroci budu žitarice!

Važno je da one budu bez glutena jer je alergen ali i može biti opterećujuć za bebin sistem za varenje. To znači da izbegavate pšenicu, ali možete dati pirinač, kukuruzne pahuljice, pa čak i proso.

Postoje pirinčane pahuljice koje je dovoljno zaliti sa vrućom vodom i onda dati bebi, a možete i skuvati običan beli pirinač i umiksati ga štapnim mikserom ili blenderom i napraviti kašu. Ne garantujemo da će beba biti oduševljena, ali važno je da ne dodajete ni so ni šećer. Bebe imaju istančano i osetljivo čulo ukusa i zapravo im ne smeta bljutava hrana dok so ne osećaju, a šećer može samo da im smeta.

Tome se mogu dodati druge voćke i povrće.

Pročitajte: Pirinčana kaša za bebe – recepti

Pored žitarica uvek možete da odaberete povrće koje je dozvoljeno po tabeli ishrane za bebe. To je obično krompir ili tikvica. Dovoljno je da krompir iseckate sitno i skuvate. Izgnječite dobro i možete dodati malo svog mleka ili formule koju beba pije. I eto ga. Brzo i lako, a opet sigurno jer su sve namirnice nisko alergene i obično ih bebe lako prihvate.

Naravno, pre bilo kakve akcije i davanja hrane bebama od 5 meseci, tražite savet pedijatra!

Koliko mleka treba da pije beba u petom mesecu?

 

Kada smo kod ishrane, moramo istaći da je mleko i dalje glavna hrana bebe u ovom periodu!

Dakle čak i ako uvedete jedan nemlečni obrok, sva ostala hranjenja ostaju ista – mleko.

Ako beba isključivo doji i pije majčino mleko, nastavljate da je dojite po istom redosledu koji je sada već ustaljen. Beba od pet meseci treba da je uobročena, odnosno postoji vremenski šablon kada sisa kao i kada spava, ali o tome više malo kasnije.

Isti slučaj je i ako je beba na formuli. Glavni obrok je adaptirana formula i dajete je kao i do tada po već ustaljenom rasporedu. Količina mleka zavisi i varira od bebe do bebe. Ako uvedete nemlečni obrok, svi ostali i dalje trebaju da budu formula.

Tvrda stolica kod beba od 5 meseci

 

Spomenuli smo već da se nekada ukoliko bebi uvedete nemlečni obrok može doći do promena ,a ponekada i problema sa njenim sistemom za varenje. Otuda i pojava tvrde stolice kao i zatvora kod dece.

Pri promeni i uvođenju namirnica u ishranu bebe i struktura stolice se menja. Kod nekih beba to prođe gotovo neprimetno, ali kod nekih se ipak javlja tvrda stolica. Uzrok su određene namirnice. Na primer kod neke dece šargarepa može da izazove tvrdu stolicu, dok se neke jednako muče i ako pojedu bananu.  Uzrok su određeni elementi koji se nalaze u namirnicama, obično je to skrob kao i nova tekstura hrane. 

Ukoliko se javi tvrda stolica kod bebe, možete pratiti stanje i pokušati da izbegnete namirnicu koja stvara problem. Takođe se možete javiti pedijatru i zatražiti savet.

Ukoliko nastupi zatvor i beba ne može da izbaci stolicu obavezno se javite pedijatru! Zatvor može ponekada da potraje i više dana, da uzrokuje grčeve i neugodnost kod bebe, i uvek je najbolje potražiti savet stručnog lica!

Razvoj čula kod bebe od 5 meseci

 

Čula bebe od pet meseci, ako je sve u redu, su sada potpuno oformljena i funkcionalna.

Na primer bebin sluh se oformljava još pre rođenja i one su svesne zvukova koje čuju u majčinom stomaku.

Kada porastu i napune 5 meseci života i centri u mozgu povezuju zvuk sa slikom ili pojmom. Tako da možete primetiti da se odaziva na svoje ime čak i kada ga ne zovete, već samo spominjete. Beba će da reaguje i na poznate pesmice i muziku za bebe, i smeje se kada joj se obraćate.

 Važno je da znate da bebe u ovom mesecu akumuliraju zvuke u rečima i akcente, odnosno uče govor i dijalekat. Zato im pričajte, obraćajte se razgovetno i bez tepanja, lepo formirajući reč. Televizor i crtaći nemaju isti efekat kao govor upućen direktno bebi, zato se trudite da TV i dodatne ekrane izbegavate.

Vid bebe je potpuno oformljen i videćete da reaguju na jarke i različite boje, ali i na monohromatske fotografije. Na primer crno bele slike koje pokazuju psa ili pticu mogu izazvati interesovanje i vežbaju bebin um da prepoznaje oblike i životinje. Kasnije ako u to uvrstite i onomatopeju (oponašanje zvukova životinja) , beba će brže povezati sve u dati pojam, i bez problema će kasnije prepoznati psa.

Dete u ovom uzrastu repoznaje poznata lica koja ga najčešće okružuju i raduje im se, ali se može dogoditi da negoduje na nepoznate osobe. Tada se može razviti strah od nepoznatih osoba i beba će burno reagovati plakanjem. Zato je važno da bebi govorite ili pevate dok ste u prisustvu nepoznatih ljudi i strah od odvajanja. Umirite je i pružite sigurnost da bi se navikla na prisustvo nepoznatih. Nikako ne stavljajte dete u ruke njoj nepoznate osobe jer to može samo pogoršati situaciju!

Dakle vaša beba je jedan mali upijajući um u razvoju i treba te se potruditi da mu taj rani razvoj obogatite i pružite sve neophodno!

Kako izgleda spavanje bebe od 5 meseci?

 

Do sada roditelje sigurno jako zanima kada će njihova beba početi da spava celu noć.

Kod beba od 5 meseci to je vrlo individualno. Neke su već izbacile noćni obrok i spavaju više sati odjednom, dok neke nisu ni blizu i još uvek imaju noćne zabave. Dakle, kako se kome zalomi, da tako kažemo.

Sasvim je izvesno da bebe od 5 meseci imaju najmanje dve dremke u toku dana, najčešće pre i posle podne.

Ako pomislite da je vreme da spavaju manje danju da bi spavale više noću, grešite. Bebama je ta količina sna u toku dana neophodna za pravilan razvoj, jer se one još uvek prilagođavaju na svet oko sebe i to im je često previše iscrpljujuće. Njihov organizam neprestano raste i razvija se, a san je potreban da se sve to odvija neometano i da se stečeno znanje akumulira.

Dremka nakon kupanja je obično ona najduža, posebno ako je ova aktivnost u večernjim časovima. Nakon celodnevne stimulacije, topla voda opusti bebu i ona posla lakše utone u san i duže spava.

 

Ipak, ovde bismo napomenuli da je jako važno kakvu kupku birate. Najbolje je da una bude blaga, umirujućeg mirisa i bez štetnih sastojaka kao što je Dr Pilar kupka za bebe. Mnogi roditelji je hvale i sasvim su joj poklonili svoje poverenje, jer znaju da su njenim izborom izabrali za svoje dete zdravu negu kože. To može biti i vaš izbor, samo treba da je poručite klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Ako bebe ne odspavaju potrebnu količinu vremena, očekujte veliko negodovanje. Biće razdražljive, plačljive i nervozne i to ćete sigurno osetiti. Dodatno je to što iscrpljenu i premorenu bebu još teže uspavati i još lošije spava u toku noći. Od pomoći vam (i danju i noću) mogu biti ovi saveti za uspavljivanje bebe.

Dakle, smanjivanje dnevnih dremki nije rešenje i ne treba pokušavati. Bebe to same regulišu kada su spremne. Verujte njihovim instinktima!

Vežbe za bebe od 5 meseci

 

Vežbice i vežbice, možda zvuče čudno kada su bebe u pitanju, ali stvarno pospešuju razvoj, i nije ih loše praktikovati.

Prvo i osnovno je da obezbedite svojoj bebi dovoljno vremena na stomaku. To znači da polegnete bebu na tvrdu podlogu na stomačić i animirate je. Tako beba vežba vrat, ramena, ruke, kičmu, pa i noge, zapravo celo telo. Dodatno razvija i svoje moždane vijuge što bi se reklo, jer u tom položaju ima bolju preglednost okoline i veću samostalnost. Bebe iz ovog položaja obično počinju da puze, sede, kasnije i stoje i hodaju.

Pored toga, postoji niz vežbi za bebe koje podstiču motorički razvoj deteta, ali i kognitivni. Na primer možete da polegnete bebu na leđa i da joj podižete jednu po jednu nogu. Nakon par ponavljanja primetićete da ona to sama počinje da radi. Zatim joj u isto vreme podignite desnu nogu i desnu ruku, pa tako i sa levom. Ova vežbe ne samo da ih zabavlja, već dodatno jača njihove mišiće ali i korelaciju ruka-noga.

Možete dok je beba u položaju na stomaku da je malo odignete i primetićete da se ona sama odiže u bebi sklekove. To im dodatno jača ruke i grudni koš, priprema ih za puzanje ali i sedenja i to su prve osnove da nauče da padnu. Bebe moraju da nauče da padnu odnosno da se dočekaju na ruke i da imaju orijentaciju ka podlozi, jer će padanja biti poprilično puno.

Dodatno možete da vežbate i bebine senzorne (čulne) i kognitivne (mentalne) veštine. To možete uraditi tako što ćete je animirati različitim igračkama od različitog materijala. Dok bebe leže na stomaku možete postaviti neku igračku koja šušti, jednu koja pišti i jednu koja zvecka. Kada ih sve pogleda i dotakne, promenite im mesta. Nakon dva tri ponavljanja primetićete da beba vrlo dobro zapaža gde se one nalaze i koja daje kakav zvuk, a primetićete i da imaju omiljenu među njima.

Deca od 5 meseci mogu da vas iznenade brzinom učenja i sticanja veština, zato nemojte propustiti priliku da vežbate sa njima i zabavite se, a dodatno i povećate povezanost između vas.

Motorika bebe u petom mesecu

 

Motoričke veštine bebe od pet meseci nisu prevelike ali su i te kako značajne!

One su sposobne da drže glavu i gornji deo tela čvrsto, da se okreću sa leđa na stomak i obrnuto. Često možete primetiti da drže igračku (i žvaću je) nekada sa dve ali i sa jednom rukom (ređe).

Dodatna veština koju počinju da savladavaju je i sedenje. Čak možete primetiti da mogu da se održe par sekundi da sede samostalno bez potpore. Ipak, uvek budite u blizini i obezbedite potporu bebi koja uči da sedi.

Jedna zanimljivost koja može da vam koristi u usavršavanju motoričkih veština kod vaše petomesečne bebe je ta da su najaktivnije i raspoloženije obično ujutru! Tada je možda pravo vreme da se zabavite i provežbate dodatno sedenje, držanje igračaka, prepoznavanje zvuka i slične radnje koje im bogate i olakšavaju razvoj u svakom smislu!

Igračke za bebu od 5 meseci

 

Roditelji, spremite se da od sada pa na dalje spremate i skupljate gomile igračaka, jer će vaša beba samo širiti asortiman ovakvih zanimacija. Kada beba ima 5 meseci nije posebno izbirljiva kada su igračke u pitanju, ali ima nekih koje stvarno mogu da pospeše njen razvoj.

 

igračke za bebu od 5 meseci

 

 • Da li znate da je ogledalo odlična vrsta zanimacije za decu od 5 meseci?Igračke koje sadrže reflektujuće folije ili mekana ogledala su super izbor za bebe ovog uzrasta. Ogledalo pomaže da bebe stvore svest o sebi i grade individualnost. Prepoznaju sebe i svoje bližnje i najčešće se osmehuju i kikoću dok provode vreme ispred ogledala.
 • Postoje i specijalne podne prostirke koje su namenjene za igranje beba i imaju mekana ogledala. Kada smo kod podnih prostirki – to je još jedna super zanimacija za bebe od 5 meseci. Prostirke su zbir odličnih stimulativnih igračaka za bebe. One podstiču da se bebe okreću sa stomaka na leđa jer sa savih strana imaju neke zanimljive dodatke. Često imaju igračke različitih tekstura i koje ispuštaju različite zvuke, koje razvijaju senzomotoričke centre u mozgu bebe. Bebe se mogu zaigrati na ovakvim podlogama i uživati a uz to i učiti.
 • Igračke i pomagala za rast zubića su takođe obavezne za bebe od 5 meseci. Zubići ili su na putu a možde je neki već i izrastao, ali svakako zadaju muke bebi u ovom periodu. Zato nije loše imati glodalice zanimljivih boja i oblika. Beba će ih rado uzimati u ruku i stavljati u usta olakšavajući sebi rast zubića. Samo se uvek postarajte da takve igračke budu čiste i redovno ih dezinfikujte prema uputstvu!

Igračke su važan deo odrastanja bebe i bogaćenja njihovih iskustava i veština, ali treba voditi računa da su stvarno podsticajne i da su mekane da se bebe ne bi povredile. Takođe igračke za bebe od 5 meseci ne trebaju da budu od sitnijih delova ili da sadrže sitnu plastiku jer povećavaju rizik od zagrcnjivanja i gušenja.

Pregledi bebe od 5 meseci

Redovni pregledi u bebe u 5 mesecu nisu predviđeni, a nakon petog ( ulaskom u 6. mesec) očekuje se obavezna vakcinacija dozom vakcine protiv: dečje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence tipa B i  streptokokus pneumonije.

Naravno, pedijatru se uvek možete obratiti za pregled ako detetu nije dobro.

Saveti za ovaj period

 

Najbolji savet za roditelje petomesečnih beba jeste da obavezno i redovno posećuju pedijatra, i prate rast i razvoj svoje bebe.

Ali to se negde i podrazumeva zar ne?

Zato malo konkretnije:

 • Ako počnete da dajete svojim bebama prve nemlečne obroke, budite spremni na pljuckanje, prskanje pa i gađanje hranom. Zato pripremite ubruse, bebinu odeću zaštitite portiklom ili platnenom pelenom i pripremite svoje živce jer nekada hranjenje može da potraje poprilično dugo.
 • Pomozite vašoj bebi da lakše uči. Trudite se da je stimulišete na što više načina. Bebe od 5 meseci imitiraju mimiku, uče šta označava kakav izgled lica. Zato se trudite da vas vide kada se smejete, mrštite i menjajte izgled svog lica. Primetićete da i oni to pokušavaju a to je neizmerno simpatično!
 • Izbegavajte da tepate bebi kada govorite. Ponekad i povremeno je to normalno i prirodno, ali u celodnevnom govoru tepanje može samo odmoći bebi koja u ovom periodu gradi osnove svog govora. Trudite se da im govorite čisto, razgovetno i polako. Obraćajte se direktno njima i pozivajte ih po imenu. Možete primetiti da vaše bebe brbljaju i ponavljaju neke slogove, a uskoro će to biti kraće reči.
 • Negujte vašu bebu na najbezbedniji način. Proizvodi i kozmetika za bebe treba da budu prirodni i od proverenih sastojaka jer koža sve upija.
 • I još jedan jednako važan savet je – roditelji posvetite se sebi. Kada god imate priliku provedite vreme zajedno, beba je dovoljno porasla da mogu da je pričuvuju bake i deke, a vi da izdvojite malo vremena za sebe. Ovo je izuzetno važno, jer iako je vaš život uglavnom podređen bebi i njenim potrebama, i vi ste još uvek živi i zdravi potrebni jedno drugom. Zato kad god imate priliku razgovarajte, popijte kafu, uživajte zajedno.

Bebe od 5 meseci su prave male zavrzlame koje su spremne da uče i uvode vas u svet zabave koji vas tek očekuje sa njenim napretkom i rastom. Trudite se da ih animirate, učite i olakšate procese razvoja vaše bebe. Podstičite njihovu samostalnost, interesovanja i znatiželju i uskoro ćete imati pravu malu sveznalicu!

Sledeće: Beba od 6 meseci: ishrana, spavanje i razvoj!

Izvori:

https://www.verywellfamily.com/your-5-month-old-baby-development-and-milestones-4172566

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-5-months

https://raisingchildren.net.au/babies/development/development-tracker-3-12-months/5-6-months

https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/5-month-old-baby-milestones-and-development_720

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-5-months-old