žitarice za bebe

Žitarice za bebe: kada se uvode i koje su najbolje?

Žitarice za bebe su jedna od prvih namirnica u ishrani dece, ali ne mogu biti bilo koje! Saznajte kada je vreme za njih i koje izabrati?

Žitarice su posebne namirnice koje se uzgajaju kao poljoprivredne kulture i koje svakodnevno koristimo u ishrani a da o tome ni ne razmišljamo. Najčešeće zastupljene kod nas su kukuruz, pšenica, raž ali i proso, kinoa pa i amarant.

Ali kada se one i kako uvode u ishranu beba i da li su zdrave?  Hajde da vidimo.

Važnost žitarica za bebe

 

Žitarice imaju toliko benefita na organizam, a toliko lako se koriste i spremaju da se mora stvoriti prostora da se o njima razgovara! Pre svega, prve namirnice koje će beba probati jesu upravo neke vrste žitarica! Najčešće su to kukuruz, proso i pirinač, ali jako brzo se uvode i ostali članovi ove ukusne i zdrave grupe.

One pre svega imaju sadržaj bogat ugljenim hidratima i vlaknima. To znači da pored energije one pomažu i zdravo varenje i pravilan rad bebinog stomačića. To ih čini idealnim za prve obroke, jer ne opterećuju bebin organizam, a pomažu zdrav rast i razvoj.

Neke žitarice sadrže i visok nivo gvožđa što je odlično za bebin razvoj, a postoje i instant verzije posebno napravljene za mališane koje su obogaćene mineralim i vitaminima.

Na primer amarant i kinoa, iako nisu specifične za naše podneblje, imaju razne benefite za organizam! Sadrže aminokiseline i nezasićene masne kiseline poput linolne, ali i vitamine E, B, C kao i gvožđe, kalcijum i puno drugih materija potrebnih za zdrav razvoj. Kukuruz sadrži na primer, tiamin, vitamin B6 i folate, ali i cink, magnezijum i još mnogo što šta.

 

 

Poenta je da su žitarice zdrava namirnica koja je laka za varenje i zbog toga odličan izbor za ishranu mališana!

Kada se bebama daju žitarice?

 

Ok, žitarice su zdrave i lako ih je naći, ali kada je vreme da ih bebe probaju?

Kako kaže tabelica ishrane za bebe svaka od njih  ima svoj način i vreme kada se i kako daje!

Prve koje možete dati bebama čim počnu sa nemlečnom ishranom su proso, pirinač i kukuruz. One se mogu davati od 6. meseca bebinog života, a od skoro se savetuje da se može početi i ranije – od 4. meseca.

Ipak, ne dajete žitarice u onom obliku u kojem bi ih vi koristili odnosno u zrnu! Postoje i one posebno napravljene u vidu pahuljica odnosno instant varijante baš za bebe i prvu kašicu. Najčešće ćete za preporuku za prve kašice dobiti pirinčane pahuljice za bebe. Nju bebe mogu da jedu od 4. meseca a najbolje od šestog.

Kasnije se u ishranu uvode kukuruz – palenta i proso. Tek oko 8. meseca života bebe možete početi da uvodite pšenicu i proizvode koji je sadrže zbog glutena. Gluten je potencijalni alergen, pa se prema njemu treba odnositi sa malo više pažnje.

Što se kinoe i amaranta tiče, njih beba može da proba oko 8. meseca, ali pre davanja prodiskutujte sa lekarom. One nisu alergeni, ali pošto su nesvakidašnje namirnice i nisu sa naših podneblja, bolje da prvo potražite savet.

Mlevene žitarice za bebe

 

Mlevene žitarice su takođe opcija, jer kao što rekosmo ne možemo bebama davati zrna. Zrnasta hrana može da bude potencijalna opasnost jer može doći do zagrcnjivanja i iako su zrna mala. Bebin dušnik zapravo nije veći od otvora na špricu (bez igle). Zato treba istražiti opciju mlevenih žitarica.

 

ishrana bebe žitaricama

 

Za pirinač recimo možete da iskoristite 2 opcije: Prva je da u mlinu za kafu sameljete zrna pre kuvanja. Druga je da pirinač skuvate baš gusto i ne ispirate ga i zatim ga sameljete u blenderu u kašu.

Kod kukuruza je situacija malo drugačija. Kuvana zrna kukuruza baš i ne možete fino samleti jer imaju poprilično otpornu opnu. Postoji mogućnost da sameljete pa kroz pasirku izgnječite tako da ljuspice ostanu izvan kaše, ali količina koju ćete dobiti je jako mala. Zato je možda i najbolja opcija njega uvesti kroz palentu za bebe. To je griz od kukuruza koji se kuva u vodi, a može da se kombinuje sa svim namirnicama!

Proso se sprema tako što se dugo kuva, i propasira, ali njegova zrnca su vrlo mala i omekšaju toliko da mlevenje možda i nije neophodno. Ipak, možete ga izblendirati za svaki slučaj.

Amarant sa druge strane možete da iskokate kao kokice. On se naduva i pukne, i možete ga koristiti kao i na primer ovsene pahuljice ili ekspandirani pirinač.

Kinoa je poprilično sitna pa je možete kuvati u zrnu a zatim ubaciti u blender sa nekom drugom namirnicom. Možete je i kupiti u vidu brašna ili griza(retko) pa je spremati i tako.

Ok, ali do kada se melju žitarice za bebu?

Pa zapravo, kašasta verzija se preporučuje sve dok beba ne počne da žvaće.

Najbolje bi bilo da kada se beba približi prvom rođendanu, postepeno uvodite komadiće hrane u obroke i prestanete sve da blendate. Beba mora da vežba da žvaće i trenira svoj usni aparat jer će joj to kasnije koristiti za razvoj govora!

Spisak žitarica za bebe

 

Ok, spominjali smo neke od žitarica, ali svakako da nismo sve koje su nam bliske. Zato je najbolje da napravimo jednu podelu da bi lakše vodili računa o tome koje od ovih namirnica možemo i kada trebamo da ih dajemo bebi:

Bezglutenske žitarice

 

Žitarice iz ove grupe ne sadrže gluten, a to znači da su nisko alergene, i da ih bebe mogu jesto između 6. i 8. meseca života. Evo koje su u ovoj grupi:

 • Kukuruz
 • Pirinač
 • Proso
 • Kinoa
 • Amarant
 • Lan
 • Čia

Od ovih žitarica za bebu se preporučuju prve 3, dok se ostale ostavljaju za period kada je beba već navikla na čvrstu hranu i većinu namirnica.

Situacija je takva, pogotovo kada je čia na primer u pitanju, jer nije preporučljivo za bebe da je unose u izvornom obliku i nekuvanu kako je inače koristimo. Iako se smatra zdravom, bebin organizam nije navikao na neke od mogućih bakterija koje se na njoj nalaze. Drugo, semenke lana i čije se ne vare u potpunosti u organizmu, i njihova opna koja stvara sluz može teško pasti sistemu za varenje mališana. Kasnije, kada beba malo ojača i poraste, pre upotrebe ovih žitarica prvo potražite savet stručnjaka!

Žitarice koje sadrže gluten

 

Žitarice koje sadrže gluten se u bebinu ishranu uvode postepeno i uz malo više pažnje. Razlog je taj što postoji mogućnost od alergijske reakcije a možda i razvitka celijakije. Celijakija je stanje u kojem organizam boluje i ne može da toleriše gluten! Evo koje od njih sadrže gluten:

 • Pšenica
 • Raž
 • Ovas
 • Ječam
 • Spelta

Ove žitarice, pogotovo pšenica i ovas se uvode u ishranu beba nakon punih 8. meseci. Što se spelte, raži i ječma tiče, njih ćete kasnije nakon prvog rođendana uvesti u ishranu beba u vidu brašna ili dodataka pecivima, jer se u izvornom zrnastom obliku retko koriste.

Pšenica je najčešća žiarica u našoj ishrani jer se od nje pravi hleb, pecivo, i ima je u većini hrane jer se od nje pravi brašno. Zato nju prvo postepeno treba dodavati u bebinu ishranu kroz druge proizvode i obroke.

Ovas je super namirnica od koje može da se sprema ovsena kaša. Ova kaša je ukusna i brzo se sprema i lako se kombinuje, tako da ćete je obožavati jednom kada se beba na nju navikne – posle 8. meseci.

Priprema žitarica za bebe

 

Koji je najbolji način da se pripreme žitarice za bebe, a da pri tome ne izgube većinu zdravih i hranjivih materija?

Pa, istina je da će kuvanjem i termičkom obradom ova zdrava zrnca izgubiti dosta vitamina i minerala, ali ne baš sve.

Važno je da ih ne prekuvate!

Kako se kuvaju žitarice za bebe?

 

žitarice

 

Na primer, palentu je dovoljno ubaciti u vodu kad proključa i krčkati svega 5 minuta. Međutim za pirinač vam je potrebno barem 15 minuta. Instant kaše se spremaju sasvim drugačije.

Evo o čemu je reč:

 • Instant kaše od žitarica za bebe se spremaju u malo prokuvale vode po merama naznačenim na kutiji. Potrebno je preliti pahuljice i dobro mešati dok se smesa ne ujednači. Ovo možete radititi i sa formulom odnosno dohranom, ili možete dodati u kašicu majčino mleko.
 • Priprema kašice od pirinča za bebe – Osnova je da se pirinač skuva, na šoljicu pirinča idu 2 šoljice vode. Bolje je dobro ga skuvati za početak i navikavanje na ovu namirnicu, i zatim ga izblendirati.
 • Priprema prosa za bebe – Proso je potrebno oprati i skuvati tako što na šoljicu prosa ide šolja vode. Kada omekani možete ga izgnječiti ili ubaciti u blender.
 • Kaša od kinoe za bebe – Kinoa se kuva oko 15ak minuta tako što kad proključa voda ubacite žitaricu i krčkate je. Razmera je 1:2 odnosno šolja namirnice i 2 šoljce vode. Može se pasirati ali i ne mora. Ono što je važno jeste da se kinoa treba ispirati barem 15 minuta u hladnoj vodi. Na ovaj način se neutrališe gorčast ukus koji inače ima.
 • Kukuruzna kaša za bebe – U ovom slučaju najbolja opcija vam je palenta, koja se kuva oko 5 minuta u ključaloj vodi. Možete potražiti i instant kukuruzne pahuljice za bebe koje se spremaju prema uputstvu na kutiji.

Ovo su osnovne verzije pripreme žitarica, kojima možete dodavati različite slane ili slatke namirnice.

Evo primera u nastavku.

Žitarice i voće za bebe

 

Žitarice odlično idu u kombinmaciji sa voćem, naravno onim koje je beba već jela.

Na primer pirinač se može pomešati sa bananom ili šljivama, a super ide i sa višnjama. U svakoj izvedbi je potrebno blago problanširati voće i malo ga izgnječiti, osim banane – ona se uvek dodaje i daje sveža.

Kinoa odlično ide sa citrusima, ali njih beba može da jede tek nakon 18 meseci. Do tada je možete mešati sa bananom i jogurtom, jer se i jogurt dodaje bebi u ishranu tek nakon 8. meseca.

Palenta ili kukuruzne pahuljice baš i ne idu sa voćem, mada može da joj se dodaje neki začin ili eventualno pire od bundeve. Slična je situacija i sa prosom, može se kombinovati sa bundevom ili jabukom, mada je to stvar ukusa.

Amarant je već posebna priča. Kako je to vrsta koja dolazi iz Indije ona ide odlično u paketu sa mangom, ali to baš i nije neka opcija za mališane. Voće iz dalekih krajeva se bebama obično daje nakon prve godine, pa bolje da sačekate do tada. Ovu žitaricu možete koristiti kao dodatak zdravoj užini od voćnog jogurta.

Gotove – instant žitarice za bebe

 

Instant žitarice za bebe su posebno napravljene da se od njih odmah dobije kaša, da mogu da ih jedu i najmanji mališani koji prelaze na čvrste obroke. Često su obogaćene različitim mineralima i vitaminima, a pogotovo gvožđem. Njih će vam verovatno preporučiti stručno lice, i možete ih naći u specijalizovanim prodavnicama, apotekama, i drogerijama.

 

 

Najpoznatije među njima su sledeće:

Milupa bio žitarice za bebe

 

Milupa u svom asortimanu ima različite vrste žitarica pa i kombinacije više njih za različite uzraste bebe. Na primer jedna od popularnijih je kukuruz – pirinač kombinacija bez glutena. Takođe imaju i verziju od 7 vrsta žitarica i one od celog zrna za starije mališane. Važno je da znate da imaju i bezglutenske i one koje sadrže gluten i to je naglašeno na kutiji.

Takođe imaju i one sa mlekom i bez mleka i one koje se pripremaju u vodi i one koje su pogodne za spremanje u dohrani za bebe ili sa mlekom. Sve je detaljno navedeno na kutijama i to im je super plus, jer znate talno šta uzimate.

Humana instant kaša sa žitaricama za bebe

 

Humana takođe ima odlične varijante na temu kašica sa žitaricama. Oni nude posebnu good night verziju gde se nalaze žitarice celog zrna i banana u mlečnoj verziji kaše. Ova kaša je za mališane koje su već probale razne vrste ove namirnice i mlečne proizvode, dakle od 9+ meseci. Oni takođe nude i gotove kaše, pripremljene u teglicama u kojima ima varijanti i glutenskih i onih bez glutena.

Nestle 8 žitarica kaša za bebe

 

Nestle ima svoju varijantu instant kašica od žitarica koje su vrlo popularne. Jedna od poznatijih je ona od 8 vrsta žitarica sa dodatkom kakaa. Ova kašica iako piše da je dozvoljena od 6 meseci, najbolje je koristi je od punih 8. Može se pripremati sa mlekom, ili bez, i postoji i varijanta sa dodatkom bifidusa odnosno probiotika za lakđ varenje.

Za koji obrok su žitarice najbolje?

 

Da li se žitarice daju za doručak ili ručak ili možda za večeru?

Kada su bebe vrlo male, imaju tek po jedan obrok, onda i nije važno hoće li on biti u vreme doručka ili bilo kad u toku dana.

Kada se mališani navikavaju na na ovu namirnicu u ishrani, obično imaju taj obrok u vreme ručka ili pre podne. Što je odlično, jer ako bi i došlo do reakcije na bilo koju namirnicu, može se posetiti lekar i lakše se naći nego uveče.

Kasnije kada bebe počnu da ručkaju više obroka, one mogu da budu odličan doručak koji će im dati dovoljno energije za aktivno jutro.

Mogu da budu i super užina, uz malo jogurta i voća.

Prilog ručku od žitarica – zašto da ne – uz malo pileće supice ili pirinač sa piletinom super!

Večera sa ovom namirnicom – može! Neki smatraju da su žitarice zapravo najbolje za večeru jer daju sitost za bolji san, a lako se vare pa stomak nije jako opterećen.

Zato žitarice, kada vreme i uzrast bebe dozvoli, mogu da idu u bilo koje doba dana i kao bilo koji obrok.

Žitarice su super hrana za bebe i mališane, a neke od njih će biti i prve namirnice sa kojima se susreću! Važno je da ispratite tabelicu ihrane i savete pedijatra i dajete ih po redosledu, a sigurni smo da ćete svi u njima zajedno uživati!