beba od 8 meseci

Beba od 8 meseci: očekujte neočekivano!

Vaša beba od 8 meseci postaje pravi mali istražitelj. Počinje sama da sedi, puzi, razvija finu motoriku. Kakva treba da joj je ishrana, koliko spava? Evo nekih smernica.

Kako bebe brzo rastu, jel’ da?

Od onog malenog zamotuljka, vaš dečak ili devojčica sada je postao veliki radoznalko. Preboleli ste grčeve, uspostavili ste neku rutinu, malo ste se opustili… Sada slede novi izazovi.

Beba od 8 meseci iznenadiće vas svakog dana nečim novim, radoznala je, sve je samostalnija. Neke bebe sada već uveliko same sede, druge puze, a neka ume i da stoji pridržavajući se…

Za početak, imajte na umu da se svaka beba razvija svojim tempom i nemojte je forsirati ni na šta. Sve će to ona sama postići. Do tada, saznajte kako da je usmeravate i brinete o njoj u ovom razdoblju.

Rast i razvoj bebe od 8 meseci

 

Kada je uzmete u ruke više ne morate da joj držite glavicu. Vaša beba je sada mnogo čvršća, okreće glavu na jednu i drugu stranu, intenzivno prati sve što se oko nje dešava… I to je samo uvod u osmi mesec vašeg mališana.

Hajmo da krenemo od početka.

Prva nedoumica: Zašto moja beba više ne napreduje toliko intenzivno kao u prvih pola godine?

Verovatno će vas iznenaditi to što bebica sada ne dobija toliko mnogo na težini. I ne treba. U prvih nekoliko meseci, možda je mesečno dobijala i do kilogram, kilogram i po. Nakon pola godine, idealno bi bilo da je udvostručila porođajnu težinu.

 

 

Kako vreme odmiče, beba će postajati sve aktivnija, neće samo ležati i biti mirna. Sada se sve više okreće na stomak, na leđa, pridiže se da sedi, kreće da puzi… Ovo je period kada bi beba već trebalo da sedi samostalno, pa ako nije tako, nije na odmet da se obratite pedijatru.

Sve to zahteva mnogo njene energije i zato nakon pola godine većina beba manje dobija na težini.

U osmom mesecu, neki prosek je da beba napreduje oko 110 do 150 grama nedeljno. Dakle, za mesec dana ugojiće se verovatno oko pola kilograma.

Naravno, neke bebe će napredovati manje, druge više, sve je individualno. Evo kako izgleda napredovanje bebe po mesecima i šta se očekuje.

U ovom periodu porašće oko 1,5 cm mesečno.

Malo preciznije to bi otprilike izgledalo ovako:

 • dečaci od 8 meseci imaju oko 8.8 kg ,a devojčice oko 8.2 kg
 • Kada je visina kod dece u pitanju, dečaci imaju oko 71 cm, a devojčice 69.1 cm;

Ishrana bebe od 8 meseci

 

Ovo je jedna od najvažnijih tema za sve roditelje. Želimo da se dete hrani zdravo, da dobija sve što mu je neophodno, pazimo da ne pogrešimo negde…

 

ishrana bebe od 8 meseci

 

Period nemlečne ishrane je verovatno već počeo. Vaša beba je do sada verovatno već isprobala mnogo namirnica i mleko više nije njena jedina hrana.

Ipak, treba da imate na umu da je do prvog bebinog rođendana mleko svakako osnova ishrane, bilo da je u pitanju dojenje ili formula.

Namirnice se uvode postepeno i zato je dobro da vam je uvek pri ruci tabela za ishranu bebe po mesecima

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, bebama koje sisaju dovoljno je samo majčino mleko do punih šest meseci. Dojenje na zahtev je najbolji način za uspostavljanje i održavanje laktacije.

Nakon šest meseci od porođaja se lagano kreće sa uvođenjem čvrste hrane. Tada isključivo dojenim bebama treba početi davati i vodu.

Za bebe koje piju adaptiranu formulu, čvrsta hrana se takođe uvoditi sa punih šest meseci. Uz dohranu, treba da piju i vodu svakog dana.

A šta se dešava u osmom mesecu kada su kašice u pitanju? Da li je vaša beba jedna od onih što pojedu sve što spremite i obožava da ručka? Ili je i dalje samo ljubitelj mleka i jednostavno odbija drugu hranu?

U kojoj god da ste grupi, znajte da su oba scenarija sasvim normalna.

Dešava se da bebe koje su do juče jele sve iz tanjira, danas jednostavno okreću glavu kada ih hranimo, ne žele ni zalogaj… A one koje su nejelice, odjednom sve pojedu.

Da, da, naši mališani su nepredvidivi i zato nam treba mnogo strpljenja.

Koliko obroka treba da ima beba u osmom mesecu?

 

Važno je da bebe u ovom periodu isprobavaju različite namirnice, raznovrsne ukuse, teksture. Pa i ako pojedu svega nekoliko kašičica od spremljene kašiče, i to je u redu.

A kakav treba da je  raspored obroka?

Ako ste krenuli da uvodite čvrstu hranu sa recimo punih 5 ili 6 meseci, sada bi beba trebala da ima doručak i ručak.

Preporuka nutricionista jeste da se drugi nemlečni obrok uvodi mesec i po do čak dva meseca nakon uvedenog prvog obroka.

U slučaju da ste prvi obrok, doručak, uveli sa punih pet meseci, do sada ste verovatno uveli i ručak. Nema potrebe da žurite sa uvođenjem večere, bolje sačekajte da prođe još nekih mesec dana. Ne žurite, jer bebinom osetljivom stomačiću treba vremena da se navikne na veću količinu čvrste hrane.

A ako ste uvođenje čvrste hrane počeli ranije, možda po preporuci pedijatra, vaša bebica do sada verovatno već i doručkuje, ruča, večera. Naravno, ponovljamo, mleko je za sada osnova ishrane vašeg mališana. Pa i ako kašice nemaju prođu, mleko će sasvim zadovoljiti sve bebine nutritivne potrebe.

Ne zaboravite, ako beba još ne sedi potpuno samostalno, nikako je ne stavljate u stolicu za hranjenje.  Hranite je u svom krilu, sve dok ne vidite da sama sedi, da se ne prevrće i da je dovoljno čvrsta da sedi u hranilici.

Šta beba u 8 mesecu sme da jede?

 

Mame se često izgube kada počnu sa uvođenjem čvrste hrane svom mezimčetu. Spremili smo činijice, kašičice, portikle, blender, štapni mikser… Tu je sva potrebna oprema, ali najvažnije, kako da znamo šta beba sme, a šta ne sme da jede? Kako napraviti jelovnik i plan ishrane? 

Uvodite namirnice tri dana

 

Verovatno ste do sada uveli veliki broj namirnica, poput bundeve, batata, tikvice, jabuke, kruške, banane… To su one koje su neutralnijeg ukusa, pa ih bebe lakše prihvataju.

Od mesa, za sada možete davati piletinu, ćuretinu, junetinu. Važno je da svaku novu namirnicu uvodite tri dana, kako biste ispratili da li će beba imati nekih alergijskih reakcija, poput crvenila, osipa… Isto tako, nove namirnice uvodite ujutru, za doručak, ili najkasnije do 14, 15 sati.

Ukoliko reakcije izostanu, namirnica je uvedena, pa možete uvoditi sledeću. Za svaki slučaj, propratite i druge faktore koji bi mogli izazvati reakcije na koži.

Marija je dugo bila bitku sa promenama na koži njenog sina. Sve se promenilo kada je promenila način nege i kada je našla nešto od čega se koža njene bebe preporodila. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Žitarice su bitne

 

Žitarice su veoma važan deo bebine prehrane. U ovom periodu beba može da jede:

Sve žitarice spremajte sa vodom, pa u njih dodajte voće, povrće, meso… Dobićete ukusan i hranljiv obrok, a žitarice treba da čine jednu trećinu kašice.

Kupujte ih u prodavnicama zdrave hrane ili u odeljcima drogerija gde stoji hrana za odrasle. Na odeljcima gde stoji hrana za bebe uglavnom ćete naći žitarice koje su za brzinsku pripremu, to jest, one koje u sebi sadrže i mleko u prahu, dodatne šećere, soli…

Jaje: da ili ne?

 

Da li je jaje dozvoljeno u ovom uzrastu? Da. Prema novim preporukama, jaje se može uvoditi u bebinu ishranu već od šestog meseca. Važno je samo ispratiti neke smernice, da bi se ustanovile evenutalne reakcije. Možete prvo uvoditi žumance i to na sledeći način.

 • Najpre u kašicu ubacite četvrtinu žumanceta, sačekjate dva, tri dana, pa ubacite polovinu. Iduće nedelje opet dajte polovinu, napravite dva, tri dana pauze, pa dajte bebi celo žumance;
 • Isti postupak ponovite i sa belancetom, dakle, četvrtina, polovina, pa celo. Ipak, budite posebno oprezni jer ono češće izaziva alergije od žumanceta;
 • Možete, ako želite, najpre uraditi mali test. Prvo namažite malo belanceta na bebinu rukicu, pa pratite tokom dana da li će se pojaviti neki osip ili crvenilo.

Ovo je posebno važno ako ste vi, suprug ili neko u porodici alergični na jaja ili imate sklonost ka razvijanju alergija. U tom slučaju, veća je verovatnoća da će i beba biti alergična.

Izbegnite anemiju

 

Važno je da beba jede hranu bogatu gvožđem, kako bi se izbegla anemičnost. Jaje nije dobar izvor gvožđa, ali jeste izvor masti koje su bebama neophodne u period intenzivnog razvoja. Dobri izvori gvožđa su avokado, ovas, kinoa, grašak, soja, krompir, brokoli, kajsije, banana, čia semenke, spanać

Da li soliti hranu?

 

Preporučuje se da se bebina hrana ne soli do prve godine.

So koja je prirodni deo namirnica savim je dovoljna bebama u ovom uzrastu.

Finger food/hrana za prstiće

 

Ovo je veoma bitna tema za sve mame. Sve bismo želele da beba što pre počne da jede samostalno, da zna da žvaće, da guta… Ipak, pričekajmo. Beba je do pre mesec dana možda samo pila mleko, kako odjednom da guta komadiće hrane? Moramo polako.

Kada beba počne sama da sedi i možete da je stavite u njenu stolicu, tada joj možete ponuditi sitne mekane komadiće hrane. Na primer, sitno iseckan skuvan krompir, komadiće šargarepe, banane, nešto veoma mekano što će beba moći i desnima da prežvaće…

Neke bebe će sa osam meseci sedeti same i vežbaće takozvani hvat pincete, samostalno će uzimati sitne komadiće hrane u ruke. Kod drugih će sve što nije kašasto izazivati gađenje, povraćanje… Uz to, mnoge bebice u ovom periodu nemaju još nijedan zub. Budite strpljivi i polako.

Kupovne kašice?

 

Za bebu je najzdravije da jede domaću, sveže pripremljenu hranu. Najbolje je da imamo svoje, domaće namirnice od kojih ćemo spremati hranu za bebu. Naravno, da to često nije moguće, pa u obzir dolazi kupovno voće i povrće, sveže ili zamrznuto, u zavisnosti od sezone. Meso i ribu treba kupovati na proverenim mestima, moramo biti sigurni da je sveže i kvalitetno.

Ipak, ukoliko smo u stisci sa vremenom, tu i tamo daćemo i neku kupljenu kašicu.  U takvim kašicama često se nalaze neki sastojci koje još nismo uveli bebi, kao što su so, šećer, pa vodite računa o tome.

Ipak, postoji i mnogo načina da pasterizujemo domaću kašicu, pa da je ponesemo napolje i damo je bebici kada je vreme za hranu. Jednostavno operate teglicu od kupovne kašice, pa je stavite u rernu na 100 stepeni oko 20 minuta da se osuši. Zatim u nju sipajte spremljenu kašicu, dobro zatvorite i okrenite poklopcem na dole na oko sat vremena. I spremni ste da idete u šetnju!

Naučite prvu pomoć u slučaju davljenja

 

Jedan od najvećih roditeljskih strahova kada je ishrana u pitanju, svakako jeste mogućnost da će beba da se zagrcne.  Zato moramo biti spremni da joj pružimo prvu pomoć u slučaju da do takve situacije dođe.

Najpre je bitno da razlikujemo refleks vraćanja hrane od stvarnog davljenja. Kada beba uči da jede komadiće, često će se zagrcavati, boriće se da sažvaće i proguta zalogaj. Dok je crvena u licu i vidite da se bori da sažvaće zalogaj, tada nije reč o davljenju.

Međutim, kada beba počne da plavi u licu, ne može da plače, bori se za vazduh, morate joj hitno ukazazati prvu pomoć kako bi izbacila zalogaj.

Najbolje je da je stavite da legne stomačićem na vaše koleno, jednom rukom joj držite glavu, u predelu ispod vilice, drugom rukom, odnosno korenom šake, morate da je udarite između lopatica kako bi komadić hrane izašao. Ponavaljate nekoliko puta postupak, sve dok beba ne počne da diše normalno.

Da, jeste strašno i traumatično, ali ako dođe do ovakve situacije morate ostati pribrani i smireni kako biste pomogli detetu.

Evo i detaljno o tome: Šta raditi kada se beba zagrcne – korak po korak!

Spisak dozvoljenih namirnica za bebu od osam meseci

 

Kako ne biste previše lutali, ovde je lista namirnica koje vaša beba sme i može da jede sa punih sedam, odnosno u osmom mesecu.

 • Voće: jabuka, kruška, breskva, banana, kajsija, šljiva, višnja, trešnja, dinja, avokado, lubenica;
 • Povrće: bundeva, batat, tikvica, luk, šargarepa, brokoli, karfiol, cvekla, grašak;
 • Meso: piletina, ćuretina, junetina, teletina;
 • Riba: oslić, šaran, som, smuđ, skuša (i sve ostale vrste bele i plave ribe);
 •  Žitarice: proso, ovas, speltin griz, kukuruzni griz, amarant, kinoa, heljda, raž, ječam.

Preporučuje se dodavanje ekstra ceđenog maslinovog ulja u kašice, jer ono obiluje omega masnim kiselinama koje su bitne za razvoj bebinog mozga.

Jelovnik bebe u osmom mesecu

 

U zavisnosti od ritma spavanja vaše bebe, tako ćete i prilagođavati njen raspored hranjenja.

U ovom uzrastu bebi je neophodno u toku dana od 500 do 800ml mleka, a  između dva podoja ne bi trebalo da prođe više od 5 sati.

Kada je količina kašice u pitanju, bebi je dovoljno oko 150 do 180ml, a neke će jesti 200ml već sada. Pratite bebu, sama će vam pokazati kada joj je dovoljno hrane.

Evo primera za raspored obroka za bebe od 8 meseci:

 • Dojenje/formula oko 6h: oko 200 ml;
 • Doručak oko 9h:ovsene pahuljice, pola jabuke, dve šljive (suve ili zamrznute domaće), komadić banane;
 • Dojenje/formula oko 11h:oko 200ml;
 • Ručak oko 14 sati:parče piletine(veličine bebinog dlana), komadić tikvice, komad batata, nekoliko kapi maslinovog ulja;
 • Dojenje/formula oko 16h:oko 200 ml;
 • Večera oko 18 sati:palenta i komadić bundeve;
 • Dojenje oko 20h:oko 200 ml

Ako se beba budi da sisa u toku noći, onda će imati još minimum jedan podoj. Kada nastupe skokovi u razvoju ili joj rastu zubi, računajte da će vaša beba mnogo češće želeti da sisa i moguće je da će odbijati drugu hranu.

Nega bebe u 8. mesecu

Iako vam se čini da je sad već poprilično naviknuta na svet oko sebe, bebina koža je i dalje osetljiva. Zato je negujte na prirodan način. Pri tom ne mislimo da pravite haos po kuhinji i oko toga, nego mislimo na prirodnu kozmetiku koja treba da bude izbor broj 1 od prvog dana. Koža je organ koji upija ono što nanosimo, a kozmetika ( pa i ona za bebe) često ima štetnih sastojaka.

 

Dr Pilar kozmetika ima pravu stvar. Kupka sa šamponom na biljnoj bazi, bez sulfata, parabena, silikona, boja i alergenih  mirisa. Osmišljena je od strane žene koja je pedijatar po struci, ali i roditelj pre svega. Ne proizvodi se masovno i ne može se naći svuda. Nabavite je online, na ovom sajtu: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Motorički razvoj bebe u 8. mesecu

 

Vaša beba je sve spretnija, istražuje svet oko sebe, želi sve da dohvati. Sve je zanima, pravi je radoznalko.Znajte da je svako dete posebno, neko će pre prohodati, drugo će ranije progovoriti…

 

osmomesečna beba

 

Ne upoređujte svoju bebu sa drugim mališanima. Sada je važno samo da joj pomognete da pravilno razvija svoje motoričke sposobnosti, da je adekvatno usmeravate.

U slučaju da posumnjate da nešto nije u redu, imate nedoumice da li se beba pravilno razvija, obavezno konsultujte pedijatra.

Neka beba sama sedne

 

U ovom uzrastu  bebe su naučile same da sede.

Budite uvek pored nje kada sedi, jer će se prevrtati na stranu ili na leđa, pa može da povredi glavicu. Kada bude sposobna da sama kontroliše svoje telo, znaće kako da zaustavi pad i da se dočeka na rukicu.

Da li beba puzi?

 

Važno je da dete prvih pola godine života što više boravi na stomaku. Iz tog položaja lagano će se podizati na noge, učiće da se kreće, da puzi. Najpre će to biti takozvano vojničko puzanje kada beba vuče telo po podu uz pomoć rukica. Nakon toga, većina beba se podiže na nogice, puze unazad, pa tek onda savladavaju pravo puzanje.

Dok će neke bebe preskočiti fazu puzanja, druge će obožavati da puze i biće najsrećnije kada su na podu. U osmom mesecu još je uglavnom rano za to, najčešće sada dete puzi vojnički, ali nije retkost da u ovom razdoblju puze po čitavoj kući. Beba je radoznala, sve će želeti da pipne, da uzme u rukicu.

Postarajte se da bude bezbedna.

Zaštitite sve oštre ivice u kući, sklonite sve sitne predmete, papire, sve što bi mogla da stavi u usta. Zapamtite da je faza puzanja veoma važna za bebinu motoriku jer na taj način dete razvija sve mišiće, postaje snažnije i veštije.

Iz puzećeg položaja, kasnije će početi da se pridiže uz nameštaj, da sama stoji i kasnije da hoda.

 Dubak- da ili ne?

 

Večita dilema i tema u vezi sa kojom često vode rasprave mlade mame i njihove majke. Dok one starije generacije govore kako bebi neće biti ništa u dubku, jer svi smo mi naučili tako da hodamo, mladi roditelji su sve češće protiv ovog pomagala.

I da li onda stavlajti bebu u dubak ili ne?

Nedavno je sa našeg tržišta povučeno 10 različitih vrsta dubaka jer nisu ispunjavali standarde kvaliteta. U vezi sa tim, pedijatri i dečiji fizijatri uglavnom nisu pristalice korišćenja dubka, jer smatraju da samo odmaže bebi u razvoju hoda.

Deca koja su boravila u dubku i tako prohodala, nemaju potpuno razvijen instinkt koji će ih zaštiti prilikom pada. Češće padaju, gube ravnotežu, pa i teže ustaju.  Prilikom hodanja u šetalici, dete se oslanja samo na vrhove prstiju, što nikako nije preporučljivo.

Uz to, veliki je broj slučajeva da su deca u šetalici zapela za neku prepreku, da su pala i povredila se.

Ukoliko odlučite da koristite dubak, pedijatri preporučuju da to bude tek onda kada beba nauči da se oslanja na tlo celim stopalima. Dakle, tek onda kada beba ume samostalno da stane, možete je stavljati u dubak.

Svakako, odluka je na roditeljima.

Beba viče, priča!

 

Od blagog gugutanja, vaša bebica sada postaje sve govorljivija.

Uči da pokazuje emocije, glasno viče, brblja, oponaša mamu, tatu, smeje se… Ako joj  niste u blizini, često će vas dozivati na neki svoj način, ispuštaće glasove poput:aaa, eeee!

Vama će ovo biti neodoljivo, ali spremite se i na jake izlive emocija, plača. Beba će želeti nešto da dohvati, nećete znati šta je to, ona počinje glasno da plače, nervira se.Uzmite je u naručje, umirite je, dajte joj omiljenu igračku, plešite uz dečije pesmice. Brzo će se smiriti.

Sada beba zna da maše, kada joj pevate  “taši taši” ona tapše dlanovima. Budite kreativni i pomozite joj da što bolje upoznaje sve oko sebe.

Evo kako treba da izgleda razvoj govora kod dece.

Igračke za bebu od 8 meseci

 

U ovom periodu beba će biti nasjrećnija kada je na mekanoj podlozi na podu ili u svojoj ogradici za igru. Tu će se prevrtati, okretati, podizaće se da sedi. Važno je da uvek budno motrite na nju.

 

igračke za bebu od 8 meseci

Igra je veoma korisna za ravoj bebe. Naravno, treba izabrati pravu igračku.

Dajte joj igračke koje razvijaju finu motoriku, plišane i gumene loptice raznih boja  koje će juriti. Igračke koje šuškaju, zveče, prve gumene knjižice za bebu, sve će to biti odlična zanimacija.

Gumene kocke su super rešenje kako za igru, tako i kada niču zubići, jer, dete će u ovoj fazi sve što dohvati stavljati u usta.

 Koliko spava beba od 8 meseci?

 

Kako bi bilo lepo da moja beba konačno prespava noć! O tome mnoge mame maštaju u ovom periodu. One druge, srećnice, već odavno spavaju čitavu noć, jer beba čvrsto spava, ne budi se da jede, ne plače.

I zato je spavanje individualna stvar svake bebe.

Okvirno, tokom noći bi u ovom uzrastu trebale da spavaju od 8 do 10 sati, a tokom dana oko 3, 4 sata.

Dnevno spavanje je najčešće podeljeno u dve, tri dremke. Kako beba bude rasla, više će spavati noću, a sve manje tokom dana.

Vežbe za bebe od 8 meseci

 

Za bebu u ovom uzrastu važno je da provodi što više vremena na čvrstoj podlozi, kao i do sada. Nemojte je forsirati da sedi, da puzi, ali postoje neke vežbice koje će joj pomoći da ojača mišiće trupa, vrata, da ojača glavicu. To su vežbe za podsticanje razvoja za decu od sedam i osam meseci, koje možete ponavljati svakondveno.

Kružni pokreti stopala

 

Obuhvatite bebinu nogu jednom rukom za potkolenicu, a drugom rukom uhvatite prednji deo stopala. Veoma polako i oprezno izvodite kružne pokrete stopala u skočnom zglobu.

Naizmenično podizanje nogu

 

Potkolenice bebinih noge obuhvatite rukama, pa ih lagano naizmenično podižite i spuštajte do pravog uga sa trupom. Ponovite 5 puta sa svakom nogom.

Izvijanje leđa- “most”

 

Uhvatite noge deteta jednom rukom, a drugom blago podižite karlicu i noge. Tako ćete podsticati dete da savije leđa, dok se opire o podlogu stopalima i glavom.

Dohvatanje lopte

 

Potrebna vam je lopta. Držite je iznad bebine glave i podstičite je da se podiže da je dohvati. Ponavljate vežbu 6 do 8 puta.

Podizanje ruku

 

Dete neka sedi, uhvatite ga za šake, pa ga lagano podižite i spuštajte. Ponovite 6 do 8 puta.

Okretanje tela

 

Uzmite loptu, okrećite telo bebe  sa jedne na drugu stranu i podstičite je da je dohvati. Ponavljajte vežbicu pet puta.

Saveti za bebu od 8 meseci

 

Vaša bebica je od rođenja do sada prešla veliki put, razvija se brzo i vi treba da pratite njen tempo.

 • Pričajte što više sa bebom, govorite joj šta kuvate, kuda ćete ići, kako se osećate, neka beba bude vaš verni slušalac. Na taj način, ona će učiti da oponaša glasove, pa kasnije i da priča. Tako se razvija govor.
 • Bebe vole rutinu, vole u isto vreme da idu da spavaju, da se kupaju, da se maze sa mamom. Nemojte im to uskraćivati. Neka dete ima svoj ustaljeni ritam, neka svako veče ide u isto vreme na spavanje. To će joj pomoći da lepše i čvršće spava;

 

 

 • Provodite što više vremena napolju, u šetnji, na igralištu. Bebi će prijati svež vazduh, a tako će i spoznavati nove sredine, ljude;
 • Čitajte svojoj bebi. Ne, nije prerano za to. Čitanje je najbolji način da od najranijeg uzrasta razvijate bebinu maštu i da u kasnijem periodu dete zavoli knjige;
 •  Olakšajte bebi period nicanja zuba. Dajte joj ohlađenu glodalicu, a možete joj namazati na desni i neki od gelića koji pomažu u ovim situacijama.Curenje slinica iz nosa, rumeni obrazi, balavljenje i blaga temperature mogu biti simptomi nicanja zuba. Ako beba počne i da kašlje, odvedite je kod lekara. To nije znak rasta zuba, već prehlade;

Kada se zabrinuti zbog razvoja bebe u ovom uzrastu?

Svako dete je priča za sebe i vaš roditeljski instinkt verovatno će proraditi ako nešto nije u redu. Ipak, evo nekih trenutaka kada bi trebalo dodatno da obratite pažnju na razvoj deteta od 8 meseci:

 • beba odbija čvrstu hranu i neće da jede
 • beba ne sedi
 • beba neće sa spava

Ovo ne moraju biti razvojni problemi, ali mogu biti predmet brige mama i traže dodatnu pažnju.

 

Do sada ste možda već uspostavili neki svoj red od kako je beba stigla. Verovatno imate svoju porodičnu rutinu sa bebom, starijom decom. Roditelji ne treba da zaborave na sebe. Odlazak kod frizera ili izlazak na piće pomoći će vam da se resetujete i bićete kao novi i spremni za sve izazove sa detetom.

I ne zaboravite, samo vi, kao roditelj, najboje poznajete svoje dete i sve njegove potrebe. Mi smo za vas uvek na tom putu, da pomognemo da bebice rastu zdravo.

Izvori: 

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-8.aspx

https://raisingchildren.net.au/babies/development/development-tracker-3-12-months/8-9-months

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-8-months-old

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047086

https://www.babybonus.msf.gov.sg/parentingresources/web/Babies/BabiesDevelopment/BabiesChild_Development/Babies_7to8_Baby_Development