ogradica za bebe

Koliko je korisna ogradica za bebe?

Treba li vam ogradica za bebe ili ne? Ako se dvoumite, možda nemate dovoljno informacija. Rešavamo vas dileme. Saznajte sve o vrstama, prednostima i manama ogradica za bebe. Uvereni smo da ćete nakon ovog teksta doneti pravu odluku.

Šta je ogradica za bebe?

 

Ogradice za bebe su predmeti koji služe tome da se beba unutar njih bezbedno igra bez bojazni da će doći do povređivanja.

Vrlo su korisne jer omogućavaju roditeljima da bebu ostave na bezbednom mestu dok su usmereni na druge aktivnosti.

Ima raznih modela. Na tržištu ih možete naći u obliku kruga, kocke, pravougaonika, ovala. Model birate u zavisnosti  od prostora koji imate u kući i od namene za koju vam ogradica treba, da li će biti na jednom mestu ili ćete je prenositi.

Kada se koriste ogradice za bebe?

 

Ogradice za bebe praktična su investicija kada imate bebu koja može samostalno da sedi, dakle već sa nekih 6 meseci. Tada je možete ostaviti u ogradici sa bezbednim igračkama, dok vi obavljate ostale poslove po kući.

 

zaštitna ograda za decu

 

Kada beba krene da ustaje i vežba hodanje, to može činiti držeći se za stranice ogradice, pa je i u tom periodu vrlo korisna stvar u kući.

Osim za igranje, ogradica je odlična kada vam je potrebno negde ostaviti bebu kako bi vam ruke bile slobodne za neku drugu aktivnost. 

Ogradice imaju još jednu odličnu namenu, a to je da posluže kao mesto  za ostavljanje svih igračaka za bebu i stvari za bebu koje više nemate prostora po ormanima i policama. Kada je potrebno na brzinu sobu dovesti u red, skladištenje igračaka u ogradicu  je dobar način da se to uradi.

Kakve ogradice za bebe mogu da budu?

 

Ogradice za bebe mogu biti napravljene od raznih materijala. Svima je zajedničko da su stabilne, jer treba da imaju čvrstu konstrukciju. Osim jake konstrukcije, sve ogradice imaju stranice od providnog mrežastog materijala kako bi bebu stalno imali na oku, a i ona vas.

Plastične ogradice za bebe

 

Na tržištu možete pronaći ogradice za bebe napravljene od raznih materijala. Jedan od njih svakako je plastika, koja je naravno dovoljno čvrsta da izdrži težinu bebe za koju je predviđena. Ima raznih varijanti plastičnih ogradica, kao i boja i dezena. U zavisnosti od prostora koji posedujete u kući birajte veličinu i model.

Pojedini modeli nemaju dno, već samo stranice koje zaista i deluju kao ograda. Ponuda je zaista velika, a na vama je da odaberete šta vam najviše odgovara. Prilikom kupovine vodite računa o kvalitetu plastike da ne bude toksična kao i o tome da li je ogradica dovoljno bezbedna za vašu bebu.

Drvene ogradice za bebe

 

Ogradice napravljene od drveta su vrlo čest model koji se može naći u prodavnicama bebi opreme. Drvo je naravno materijal koji se smatra dobrom opcijom, odnosno zdravom opcijom kada je izrada predmeta za bebe u pitanju.

Kada je konstrukcija ogradice drvena onda se drvo uglavnom oblaže nekim mekanim materijalom kako se beba ne bi povredila prilikom igranja ili kretanja.

Ovih ogradica takođe ima raznih veličina i modela, pa birajte prema sopstvenim potrebama i mogućnostima.

Sklopiva ogradica za bebe

 

Kada je reč o bebi opremi, praktičnost mora biti na listi prioriteta. Dakle, ako je ogradica sklopiva to je dodatni plus. Ukoliko je možete lagano sklopiti i spakovati u torbu sigurno će biti veran saputnik i kada idete sa bebom na more. Prenosiva ogradica za bebe vrlo je čest izbor roditelja, jer osim što može ići na putovanja i u kući je možete premeštati iz sobe u sobu u zavisnosti od vaših potreba.

Ogradice za bebe na naduvavanje

 

Ogradice na naduvavanje često podsećaju na bazene za kupanje. Ima ih raznih oblika, modela i dezena. Njihova prednost je u tome što su lagane, mekane i udobne. Upravo zbog materijala od kojeg su napravljene nema bojazni od težeg povređivanja  ako beba padne unutar ogradice.

Vrlo često uz njih idu i neke dodatne viseće igračke što je bebama posebno zanimljivo. Jedina mana im je što morate imati odgovarajuću pumpu na naduvavanje i što se lakše mogu oštetiti tačnije probušiti. 

Ogradica krevetac za bebe

 

Proizvođači su se dosetili kako da roditeljima ponude proizvod koji će vršiti više funkcija. Tako da sada možete kupiti prenosivi krevetac-ogradicu odnosno proizvod  2u1. Tu beba može bezbedno da se igra, a ogradica krevetac se lako može prenositi i poslužiti kao mesto za spavanje na koje je beba navikla. Ukoliko vaš mališan loše spava ako promeni mesto spavanja, onda je ovo odličan način da i na putovanjima imate dobar san.

Polovne ogradice za bebe

 

Ogradice za bebe su poveća investicija pogotovo ako želite kupiti kvalitetnu i veću ogradicu. Međutim odlično rešenje jeste kupovina polovne ogradice. Na oglasima ili od prijatelja možete kupiti sasvim lepo očuvane ogradice koje mogu poslužiti svrsi.

 

 

Obzirom da se koriste ograničeni vremenski period dok beba ne poraste i ne počne samostalno hodati, polovna ogradica je sasvim dobro rešenje.

Uz malo ribanja i doterivanja, biće kao nova i sasvim funkcionalna. Važno je samo da vodite računa o tome da ogradica ne bude oštećena tako da se beba može povrediti i da konstrukcija bude stabilna. 

Cena ne treba uvek da bude prioritet, već to treba da bude kvalitet i bezbednost kada su bebe u pitanju.

Do kada se koristi ogradica za bebe?

 

Do kada ćete koristiti ogradicu za bebe zavisiće od više faktora. Jedan je model ogradice odnosno od težine bebe koju ogradica može da podnese. Ima modela koji mogu podneti težinu do 15kg, što u nekim slučajevima znači da u njoj može biti i dete od tri godine.

Drugi faktor jeste i starost  bebe, odnosno razvoj njenih sposobnosti.

Bebe koje stabilno hodaju teško da će želeti da provode vreme u ogradici. Njima ipak treba prostor za kretanje koji ih ne ograničava puno.

Dok se hod ne stabilizuje ogradice, pogotovo one veće su odličan način za vežbanje ovih spsobnosti.

Dakle, moglo bi se reći da ogradice mogu biti korisne nekih pola godine – od momenta kada beba počne sedeti do trenutka kada stabilno prohoda i poželi da osvoji svaki kutak u kući. Naravno da se i kasnije mogu korisititi, ali pitanje je koliko će beba želeti da boravi u njima.

Bezbednost pri upotrebi ogradice za igranje bebe

 

Kada je reč o kupovini bebi opreme važan faktor svakako je bezbednost.

  • Vodite računa da ogradica bude napravljena od kvalitetnog materijala.
  • Zatim razmišljajte i o sposobnostima vaše bebe. Ukoliko već ustaje na noge i poželi kretanje, vodite računa da stranice ne budu tvrde već obložene mekanim materijalom kako ne bi došlo do povređivanja.
  • Obavezno obratite pažnju i kakvo je dno ogradice. Ako je previše tvrdo može biti problem ako beba padne i udari glavom o tvrdo dno. Previše mekano dno opet nije dobro rešenje jer nije stabilno prilikom kretanja bebe pa nema odgovarajući oslonac i mogućnost održavanja ravnoteže. Dakle tražite odgovarajuću tvrdoću dna koje će biti bezbedno i omogućavati bebi stabilnost.

Kada ste odabrali bezbednu ogradicu, onda nikako ne smemo zaboraviti i pravilno montiranje. Pre nego što bebu stavite unutra, detaljno proverite uputstvo proizvođača da se uverite da je ogradica pravilno postavljena.

U kućnim uslovima pazite koje igračke ostavljate u njoj. Izbegavajte sitne i lomljive stvarčice kako ih beba ne bi progutala.

Mnogi roditelji ogradicu kupe kako bi bebu u nju smestili i nesmetano obavljali druge poslove po kući. Naravno da to jeste namena ogradice, ali to ne znači da ne treba bebu uvek imati na oku. Posmatrajte šta radi, kako se ponaša, jer ponekad ni najbolji model ne može sprečiti neki loš ishod igranja u ogradici. 

Najbolje ogradice za bebe

 

Da bi odabrali najbolji model ogradice za svoju bebu, za vas izdvajamo neke od modela kako bi vam pomogli u kupovini.

 

beba u ogradici

Cam ogradica za bebe

 

Cam ogradice za bebe proizvedene su u  Italiji. Ova marka svakako odiše kvalitetom, ali ujedno i jačom cenom. Međutim odnos cene i kvaliteta ovde je opravdan.

Cam ogradice su pre svega bezbedne jer su rukohvati i stranice obloženi i otporni na ugriz, a mreža sigurna. Osim bezbednosti i kvaliteta, razmišljali su i o dezenu pa vesele boje i slike sigurno utiču na to da mališani rado provode vreme u njima. Možete odabrati i modele na sklapanje čije se navlake peru u mašini što doprinosi i sigurnosti kada je higijena u pitanju.

Chicco bebi ogradica

 

Chicco ogradice za bebe su među prvima na listi izbora jer je to brend poznat po svom kvalitetu  i standardima. Ove ogradice odišu bezbednošću, udobnošću i zabavom zbog svog dezena. Važno je reći da su sklopive i lako prenosive, a mogu ih koristiti deca do 3 godine starosti.

Hauck

 

Hauck je nemački proizvođač bebi opreme. Ogradice za bebe imaju od metala i ističu njihovu bezbednost i kvalitet. Podloga ogradice je mekana dok su stranice od metalnih šipki i imaju vrata sa zaključavanjem kako bi beba mogla izaći samo ako roditelj otključa vratanca na ogradici.

Jungle ogradice

 

Jungle je poznato ime u svetu bebi opreme, pa između ostalih proizvoda ima i ogradice za bebe. Ovi modeli garantuju bezbednost i  udobnost, a kada je cena u pitanju značajno su pristupačniji od pojedinih marki. Dezen je prilagođen mališanima i uglavnom je zabavnog karaktera.

Ogradice su sklopive i lako prenosive u torbi koja se dobija uz njih, a ima više modela pa birajte prema svojim potrebama.

Plebani

 

Plebani poseduje više modela ogradica za bebe. Napravljene su od kvalitetne netoksične  plastike koja je obložena sunđerom radi veće bezbednosti vaše bebe. Lako se sklapaju  i pogodne su za prenošenje prema vašim potrebama. Modeli su predviđeni za uzrast od 6 meseci do dve godine.

Lorelli bertoni

 

Lorelli bertoni ogradice pogodne su za decu do 15kg. Lako se sklapaju i imaju torbu u koju se ogradica može spakovati i poneti bilo gde. Proizvođač ističe mekoću i udobnost, a i cena ovih modela je vrlo pristupačna.

Brevi ogradice za bebe

 

Brevi je italijanski proizvođač bebi opreme i njihov model ogradice pogodan je za decu do 15kg. Napravljen je u skladu sa evropskim standardima bezbednosti što roditeljima uliva sigurnost. Ogradicu možete pronaći u raznim dezenima, a i cena im je sasvim korektna.

Cena ogradica za bebe

 

Cena ovog komada bebi opreme zaista se razlikuje u zavisnosti od proizvođača i modela.

 

 

Ukoliko se opredelite za kupovinu nove ogradice budite spremni da izdvojite od 5000-6000 dinara pa i čak i do 20000 dinara.

Ako u obzir dolazi kupovina polovne ogradice, onda poznatu marku i odličan model možete pronaći po značajno nižoj ceni u odnosu na cene novih modela.

Iskustva sa ogradicama za bebe

 

Ogradice za bebe nisu izmišljene uzalud. One su itekako korisne, ali ne rade posao kod svake bebe.

  • Ima mama koje kažu njihove bebe ni trenutka nisu želele provesti u ogradici. Šta je mogući uzrok tome ostaje nam samo da nagađamo.
  • Sa druge strane mnogi roditelji kažu da im je to bila najbolja investicija. Jako puno znači kada imate gde bebu da ostavite, znate da je bezbedna i da za to vreme možete raditi nešto drugo dok se beba igra.

Pogotovo su pozitivna iskustva sa prenosivim ogradicama koje su svoju svrhu ispunjavale na raznim putovanjima. Gde god da se nađete, namontirate vašu ogradicu i imate bezbedan i udoban prostor za svoju bebu.

Poučeni tuđim iskustvima, šta ste odlučili? Vredi li investirati u ovaj predmet?

Kada se pripremate za dolazak bebe na početku uglavnom razmišljate o osnovnim stvarima koje su potrebne. Međutim kako beba raste menjaju se zahtevi, način funkcionisanja bebe i roditelja i tada nam u pomoć često trebaju nova pomagala.

Ukoliko ste često sami sa svojom bebom ili pored bebe imate još dece, ogradice zaista mogu biti spas i dopustiti da vam ruke barem malo budu slobodne i usmerene na druge aktivnosti.