pokloni za bebe

Pokloni za bebe koji će svakoga oduševiti

Šta pokloniti bebi za prvu posetu? Ako nemate ideje, mi smo izneli neke za vas. Šta mogu biti dobri pokloni za bebe na šta obratiti pažnju? Pročitajte.

Mnogima nije lako da odaberu odgovarajući poklon, pogotovo ako nemaju iskustva sa bebama. Zato vas sada vodimo kroz ovu temu vrlo detaljno i nadamo se da ćete do kraja teksta doneti odluku i otići pravo u prodavnicu.

Šta pokloniti bebi?

 

Kada dođe vreme za prvu posetu bebi red je da se nešto pokloni, zar ne?

Osim što je takav običaj, sigurni smo da ćete uživati i u biranju poklona za neko određeno dete. Ako niste previše kreativni i domišljati kada je izbor poklona u pitanju mi ćemo vam u tome pomoći. Mi imamo ideje za poklon bebama koje vas mogu podstaći na kupovinu.

No pre svega, treba razmotriti neke bitne stvari:

 • Pre nego što odaberete poklon potrebno je da imate na umu kod koga idete u posetu.Ukoliko ste bliža familija, kumovi, blizak rod novorođene bebe, verovatno se od vas očekuje i veći poklon. To ne mora uvek  biti pravilo, na kraju ipak sve zavisi od individualne situacije, ali u nekim sredinama je to jako važna stavka. Ne mogu se kumovi pojaviti sa bilo kakvim poklonom. Često se ovakvo shvatanje smatra zastarelim, ali vodite računa ukoliko nećete da vas upamte kao škrte kumove.
 • Zatim neka vas kroz kupovinu vodi i to kog je pola beba i koliko je stara u momentu kada odlazite u posetu. Bilo bi bezveze da posećujete bebu od pola godine, a kupili ste odelce za novorođenče, zar ne?

Kada bi pravili detaljnu listu šta se sve može pokloniti bebi, trebalo bi nam zaista jako puno prostora i vremena da to učinimo. Zato smo odlučili da vas podsetimo na kategorije stvari za bebu, a vi pročešljajte detaljnije stvari iz određene kategorije kako bi odabrali najlepši poklon.

 

 

Ovako smo mi podelili poklone u kategorije:

 • Kozmetika za bebe
 • Odeća
 • Igračke
 • Oprema za hranjenje
 • Oprema za prohodavanje
 • Predmeti za uspomenu (dečiji foto albumi, radosnice, personalizovani unikatni pokloni)

Sigurni smo da bi se tu mnogo toga još moglo pobrojati, ali ovo itekako može pomoći da razmislite kakav poklon želite kupiti. U nastavku malo detaljnije o tome koji pokloni su prilagođeni određenom uzrastu bebe.

Pokloni za novorođene bebe

 

Poklone za novorođeče možda je i najteže odabrati. Verovatno se razmišlja u pravcu da tako mala bića ne koriste igračke, ne idu skoro nigde, ništa ih ne zanima. Donekle ste u pravu, ali to što ova deca uglavnom provode vreme spavajući i u kući, ne znači da im baš ništa ne treba. Itekako postoji širok izbor poklona i za njih.

 

poklon za novorođenče

 

Razmislite samo logično.

Ako je beba prvo dete u porodici, tek joj onda na samom početku treba sve.

Pa čak i da nije tako, ne mora baš sve naslediti od starijeg deteta.

Hajde da počnemo od najosnovnije higijene.

Kozmetika

Svaka beba se kupa i neguje. Ako to niste znali, tako je.

Dakle sa kupovinom bebi kozmetike ne možete pogrešiti.

Ako ne znate koji proizvod kupiti i u tome ćemo vam pomoći. Da bi bebinoj koži podarili najbolje kozmetičke preparate birajte one koji su potpuno prirodni. To znači da neće oštetiti bebinu kožu, a neće biti ni alergijskih  i nepoželjnih reakcija. Na kvalitetnoj kozmetici će vam svaki roditelj biti zahvalan jer je to stavka bez koje se ne može, a koja zahteva određeni finansijski izdatak. Tako ćete učiniti  dobro i bebinoj koži i roditeljskom novčaniku.

Kozmetika sigurno neće završiti bačena u neki ćošak, već će biti  potrošena kada za nju dođe vreme. Ipak, imajte na umu da nije svaka kozmetika za bebe pravi pogodak. Ono sa čim sigurno nećete pogrešiti je hipoalrgena formula.

Marija je to iskusila težim putem. Malo je lutala u traženju prave kupke za bebu, ali su iritacije i crvenila bili uporni. Od kada je pronašla onu pravu, ne menja je i svima je hvali. O čemu je reč, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Odeća

Koristan i lep  poklon može  biti i odeća za bebe. Svaka beba se mora presvlačiti tako da više odevnih kombinacija nije na odmet imati  u rezervi. Ako ne znate šta od odeće kupiti, bodići, zeke na kopčanje kao i pantalonice sa zatvorenim nogavicama su nepogrešiv izbor.

Vodite računa koje je godišnje doba i kupite veličinu koja novorođenoj bebi trenutno odgovara (zavisi sa koliko kilograma je beba rođena, ali uglavnom birajte veličinu 56,62).Tako ćete biti sigurni da će vaš poklon biti upotrebljen.

Ovde saznajte više o izboru adekvatnih brojeva bebi odeće od glave do pete:

 Veličine za bebe i kako odabrati pravu?

A igračke?

Obzirom da novorođene bebe još uvek nemaju sposobnost da se smisleno igraju ono što im možete pokloniti jeste zvečka, razne vrteške za krevetac, gimnastiku za bebe ili ljuljašku. Kakav model i po kojoj ceni to zavisi samo od vaših želja i mogućnosti. Važno je samo da poklon ima neku svrhu i da služi razvoju bebinih sposobnosti.

Ne bacajte novac na plastična smetala koja će se samo prebacivati sa jednog mesta na drugo dok ne završe u kontejneru.

Iako mnogi zvečke i razne vrteške smatraju bespotrebnim, ove igračke itekako utičiu na razvoj bebinih motoričkih  sposobnosti i usmeravanje pažnje. Vremenom će beba sve više hvatati te predmete i na taj način razvijati svoje motoričke sposobnosti, vežbati mišiće i ujedno se lepo zabavljati.

Korisne stvarčice

Novorođenim bebama možete kupiti i neko lepo ćebe ili peškir jer su to svakako korisne stvari.

Za one koji više vole da pokloni ostanu kao uspomena imate mogućnost poklanjanja radosnice, knjige u kojoj će biti zabeleženi svi detalji o bebi od njenog samog rođenja pa na dalje.

Gift box

Dobra ideja je da napravite jedan gift box za bebu. U njega možete staviti nekoliko najmanjih pelena ( ili celo pakovanje, ako je kutija za poklon velika), kozmetiku, radosnicu, možda neki ram za sliku, privezak sa imenom…znači više korisnih stvari u jednom paketu.

U krajnjem slučaju možete bebi kupiti i nešto što će koristiti u starijem uzrastu. Neka roditelji sačuvaju taj predmet i upotrebe ga kada beba dovoljno poraste.

U nastavku slede ideje upravo za dane koji će tek doći.

Pokloni za bebe od 6 meseci

 

Beba od šest meseci već je ona “prava” beba koja komunicira na svoj način, stabilno drži glavu, jede čvrstu hranu, a možda čak i sedi. Odabir poklona za ovaj uzrast možda je malo lakši jer ima više mogućnosti.

 • Kao što smo rekli, bebe u ovom uzrastu kreću sa konzumiranjem čvrste hrane pa kao poklon možete odneti i pribor za jelo u raznim dezenima namenjenim upravo bebama. Ovde kreće i rast zuba, pa korisne mogu biti razne glodalice, flašice
 • Za ovaj uzrast mogu biti pogodni i pokloni u vidu stolice za hranjenje, raznih jastuka koji drže bebina leđa dok ne krene samostalno da sedi.
 • Poklanjanje kozmetike i odeće i na ovom uzrastu je i dalje  dobra opcija. Toga nikada dosta, a pošto se bebe sada sve više prljaju, sve se više kozmetike i potroši.

Obzirom da će se bebe sada sve više flekati tokom obroka, odeće uvek manjka. Zato šta god da odnesete za uzrast od šest meseci nećete pogrešiti. Prilikom odabira veličine najbolje bi bilo da odaberete onu na kojoj piše od 6-9 meseci, tako ćete biti sigurni da će odgovarati, osim ako beba nije baš izuzetno napredna i veće kilaže.

 • Izbor igračaka za ovaj uzrast sada je sve veći. Tu su razne zvučne igračke i knjige, zvečke, loptice, mekane kocke, drvene edukativne igračke. Vodite računa samo da su igračke prilagođene uzrastu i da ih beba ne proguta. Takođe je važno da budu prilagođene po materijalu da se beba ne povredi dok njima manipuliše. Nije loše ni da se kupi neki meda ili druga plišana igračka koja će u narednom periodu postati najbolji drugar.

Evo sve što treba da znate o igračkama za bebe.

Pokloni za bebe od godinu dana

 

Kada kupujete poklon razmišljajte i o tome koje sposobnosti beba sada vežba ili praktikuje.

 • Sa godinu dana uglavnom se vežba hodanje i govor. Zašto onda ne pokloniti mališanu neku guralicu koja je namenjena bebama koje još nisu prohodale? To je odličan način da se beba kreće, a da roditelji malo predahnu. Sada se mogu pronaći guralice raznih dezena koje osim što su korisne, služe i za dobru zabavu. Mališane će to sigurno podsticati da se što više kreću.
 • Za vežbanje govora tu su razne slikovnice, zvučne knjige. Na tržištu ima zaista veliki izbor zanimljivih proizvoda za ovaj uzrast.

Osim što su korisne, knjige mogu biti i poklon koji će ostati za uspomenu i dugogodišnje čitanje bajki pred spavanje.

 • Kupovina igračaka za jednogodišnju bebu sada je prava uživancija, jer je mogućnost izbora mnogo veća. Od onih najčešćih autića i lutkica, do onih edukativnih igračaka koje razvijaju motorne veštine ruku, preciznost ali i učenje oblika. Mogućnosti su sada mnogo veće, a najbolje bi bilo kada bi na umu uvek imali šta određena igračka može da nauči bebu, odnosno koje sposobnosti može razviti.
 • Odeća i kozmetika i dalje su potrebni. Sada se bebe sve više kreću. Odeća se vrlo često presvlači usled prljanja kako od boravka napolju tako i od hrane. Naravno da odeću za bebe treba oprati, a bebu okupati kvalitetnom prirodnom kozmetikom. Zato sa ovim izborom nema greške.
 • Ako je u pitanju prvi rođendan, onda možda baš i torta bude prikladan poklon

I ovde možete napraviti sami neki poklon paket. Dakle, jedna kutija i u nju nekoliko različitih sitnica

Pokloni za bebe blizance

 

Imati blizance zaista je izazovno za roditelje. Kada im idete u posetu očekujte da ćete videti duplu sreću, ali i duple potrebe. Verujte nam na reč, šta god da kupite itekako će biti od koristi.

Da li će to biti kupka za bebe, odeća ili igračke – svega je potrebno duplo.

Kada je odeća u pitanju, blizancima se uglavnom praktikuje kupovina identične odeće, mada to psiholozi ne preporučuju. Savetuje se da svaka beba odrasta kao zasebna ličnost i zato nema potrebe da konstantno budu isti čak iako su blizanci. Pre nego što poslušate psihologe možda nije na odmet pitati roditelje da li su za to da svaka beba dobije drugačiji poklon ili žele da imaju identične stvari.

Ako su blizanci različitog pola, onda možete i na osnovu toga prilagoditi poklon.

Vodite računa i o uzrastu beba, a nije na odmet da pitate i roditelje šta im je potrebno. Često je odgajanje blizanaca finansijski izazovno, pa im  kupovinom korisnih poklona možete značajno olakšati.

Personalizovani pokloni za bebe

 

Kada je izbor poklona u pitanju danas je ponuda zaista velika. Ogroman broj ljudi izrađuje personalizovane poklone, odnosno poklone posvećene konkretnoj bebi. To može biti bilo šta. Od personalizovane knjige, jastuka, pa sve do ukrasa na zidu poput satova i ramova za fotografije. To mogu biti razni pokloni za bebu sa imenom.

 

poklon za bebu

 

Da bi ste poručili ovakav poklon potrebno je da znate neke informacije o bebi poput težine, datuma rođenja ili nekih drugih detalja. U ovom slučaju važno je samo da poklon poručite na vreme kako bi bio gotov do vaše posete bebi.

Koji god poklon odaberete, ako je namenjen konkretnoj bebi  i sadrži njene lične podatke, budite sigurni da će se roditeljima itekako dopasti i biti draga uspomena.

Pokloni za bebe od pelena

 

Vrlo zanimljiv,  a ujedno  i koristan poklon za bebu mogu biti razni pokloni od pelena za bebe. Najčešće je to torta od pelena ili recimo buketi od pelena.

Ovakav poklon je drugačiji, a mnogim roditeljima vrlo koristan jer će se te pelene svakako potrošiti.

Za izradu ovih poklona potrebno je malo truda i umeća. Ako niste u tom fazonu uvek možete naručiti da vam to naprave ljudi koji se time bave.

Kada neko želi da pokloni nešto što je u isto vreme korisno, praktično i kreativno, ovo je odličan izbor.

Poklon za bebu devojčicu

 

Kupovina poklona za bebe devojčice uglavnom je obojena rozom bojom i šarenilom. Za devojčice je izbor zaista ogroman pogotovo kada je reč o odeći. Za kreativnost itekako ima prostora. Od bodića i majičica do raznih haljinica i tunikica.

Vodite računa malo i o tome šta bi roditelji voleli da im beba oblači, koje boje. Nisu svi roditelji isti i neće svako pristati na roze boju po svaku cenu.

Kada su igračke u pitanju, izbor  za devojčice je ogroman, pa se potrudite da iz široke ponude odaberete onu koja će podsticati i neke razvojne sposobnosti.

Poklon za bebu dečaka

 

Bez obzira na pol, svim bebama su potrebne iste stvari o kojima smo govorili u prethodnim segmentima teksta. Jedino se vodi više računa o boji predmeta i o vrsti igračaka.

Kada kupujete za dečake sigurno će dominirati “muške” boje poput plave, sive, zelene, braon. NIje na odmet dodati i malo šarenila jer su to ipak bebe i treba da odišu vedrinom.

Igračke će naravno ići u smeru prevoznih sredstava, lopti, pištolja, ali to je i za očekivanje. Šta god odabrali vodite se time da igračka bude prilagođena uzrastu dečaka za kojeg kupujete, da budu bezbedne i nemaju sitne delove.

Besplatni pokloni za bebe

 

U poslednje vreme sve više prodavnica bebi opreme nudi  besplatne poklon pakete za novorođene bebe. Neke od najpoznatijih  su “Aksa”, “Lilly drogerie”, “dm” koje imaju neke svoje gift box programe za koje se treba prijaviti. Raspitajte se kod njih. Sigurni smo da i mnoge lokalne manje poznate prodavnice čine to isto, ali o tome se morate informisati u vašem gradu.

 

 

U tim poklon paketima uglavnom se nalaze pelene, kreme za bebe, šamponi, vlažne maramice. Tačnije, nalaze se proizvodi koji su svim bebama potrebni na samom početku.

Da se razumemo nisu to ogromni paketi koji sadrže velike zalihe, već simbolični pokloni za sam početak.

Da bi ste došli do tih paketa potrebno je da se informišete na koji način se to može uraditi. Uglavnom je potrebno da u najbližu prodavnicu odnesete Izvod iz matične knjige rođenih ili otpusnu listu i verovatno popunite još neki formular kako bi imali vaše podatke.

Raspitajte se šta konkretno traže u prodavnici u kojoj želite da dobijete poklon paket, ali to su najčešće tražene informacije. Iskoristite i ovu mogućnost. Ko zna možda se u tim paketima nalaze proizvodi koji će vam se svideti i koje ćete nastaviti da kupujete za svoju bebu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da već sada imate genijalnu ideju šta odneti za poklon bebi kojoj uskoro odlazite u posetu.