nega bebine kože

Pravilna nega bebine kože izgleda ovako

Saznajte kako treba da izgleda pravilna nega bebine kože i izbegnite najčešće greške. Na mnoge stvari treba obratiti pažnju. Evo koje su.

Kao i svi roditelji, želite da učinite sve kako bi vaše dete bilo sigurna, zdravo i srećno, što svakako podrazumeva i brigu o dečijoj koži.

Tokom prvih meseci života bebe imaju jako mekanu i nezrelu kožu, koja je osetljiva i lako reaguje na sastojke iz kozmetike koja se direktno na nju nanosi.

Zbog toga se prirodno susreće sa brojnim iritacijama, kao što su ekcem, ojed na licu, pelenski osip, osip po prevojima i slično. 

Iako se ove rekcije na koži smatraju relativno normalnom pojavom u početnoj fazi razvoja novorođenčeta, postoji više razloga koji mogu na to uticati. Jedan od njih je neodgovarajuća bebi kozmetika, koja lako može dovesti do iritacije bebine kože.

 

 

To mogu biti bebi šamponi, kupke za bebe, hidratantna mleka za negu tela, zatim deterdženti i prašak za veš, omekšivač i razni drugi proizvodi za negu bebine kože.

Ukoliko oni u svom sastavu sadrže agresivne hemijske sastojke, konzervanse, veštačke mirise, boje i slično, mogu da budu vrlo opasni. Tada nadražuju ionako osetljivu kožu novorođenčeta i dovode do iritacija.

Upravo zato, osnovno pitanje je – kako znati koji su proizvodi za bebe istovremeno i bezbedni i efikasni kada je reč o nezi bebine kože?!

U nastavku dajemo odgovor na ovo pitanje, ali i na sva druga značajna pitanja o važnosti pravilnog negovanja beba, kako biste znali kakvu kozmetiku za bebu treba koristiti.

Važnost pravilne nege bebine kože

 

Pre svega, detetova koža po rođenju je jako mekana, vrlo osetljiva i sklona brojnim iritacijama. Međutim, ima važnu ulogu u odbrani imunološkog sistema, jer pruža telu zaštitu od svih spoljašnih štetnih uticaja .

 

pravilna nega bebine kože

 

Kada se dete rodi, ono još uvek nema dovoljno izgrađen imuni sistem. On počinje da se razvija tek posle rođenja. Osetljiva i tanka bebina koža je svakodnevno izložena brojnim bakterijama, infekcijama i raznim eksternim uslovima (prašina, polen, dlake kućnih ljubimaca, vremenski uslovi…). Da bi ostala zdrava i bila zaštićena potrebno je da se pravilno neguje proizvodima za bebe, jer se tako ojačava celokupni imunološki sistem. 

Sa druge strane, potencijalno štetne hemikalije koje se često nalaze kozmetičkim preparatima, a koji se nanose na kožu deteta lako i brzo ulaze u krvotok.

Sastojci kao što su formaldehidi, sufati, parabeni, ftalat, veštačke boje i veštački mirisi, su opasni, jer dovode do promena na koži i utiču na zdravlje.

Ponekad i male količine hemikalija mogu naneti veliku štetu za bebino zdravlje.

Pravilna nega podrazumeva upotrebu kvalitetne i kozmetike za bebe, na biljnoj bazi, sa probranim sastojcima i bez navedenih opasnih sastojaka.

 

Ne brinite, ne morate da lutate. Dr Pilar krema je prava stvar. Osmišljena pažljivo od strane pedijatra, to je formula napravljena od blagotvornog bilja i sastojaka za negu bebine kože – bez štetnih hemikalija, parabena, boja, alergenih mirisa. Pravi se u malim serijama koje se strogo kontrolišu, pa se ne može kupiti u bilo kojoj radnji. Naručuje se isključivo online. I vaša beba može imati negovanu kožu na zdrav način ako je naručite na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

A evo i zašto je jako važno da sve bude bezbedno i zdravo.

Pravilna nega bebine kože ne samo da pomaže u održavanju njene mekoće i zdravlja u ranim godinama, već ima i dugoročan uticaj na kvalitet kože u odraslom dobu. Osim što podržava razvoj čula dodira, temeljna nega kože takođe služi kao ključna odbrana protiv mikroorganizama,  jer jača prirodnu barijeru kože. Redovna i pažljiva nega pomaže u očuvanju optimalne hidratacije i elastičnosti kože, postavljajući temelje za zdravu kožu tokom celog života.

Razlika između bebine kože i kože odraslih

 

Koža bebe se jako razlikuje od kože odraslih iz više razloga.

U poređenju sa kožom dece starije od 6 godina, kao i kožom odraslih, bebina koža je izutetno tanka i mnogo osetljivija.

Najvažnije karakteristike bebine kože  su sledeće:

 • gornji sloj je vrlo tanak, u proseku za oko 30% je tanji od kože odraslih osoba;
 •  koža je više osetljiva, pa i sklonija zapaljenima i iritacijama;
 • zbog toga što je tanka može mnogo brže da izgubi vlažnost i da postane suva.Konstantno joj je potrebna hidratacija na površinskom sloju.
 • Supstance iz kozmetike za bebe kada dođu u kontakt sa bebinom kožom se brzo apsorbuju;
 • osetljivija je na dejstvo hemijskih sastojaka iz kozmetike za bebe;
 • zašitni melanin kod beba nije u potpunosti razvijen, pa se one 100% moraju zaštititi od UV zraka, toplote i isušivanja (brže dolazi do oštećenja na suncu nego kod starije dece);
 • u zimskim mesecima, koža je osetljivija na hladnoću, pošto je tanja i krvni sudovi su nedovoljno razvijeni;
 • bebina koža je delikatnija, ima veće zahteve i potrebna joj je veća zaštita od bakterija, aleregena, čestica iz vazduha, prašine, polena, vremenskih prilika i slično;
 • traži  kozmetiku bez parabena, sulfata, sapuna, bez veštačkih boja i alergenih mirisa i drugih opasnih sastojaka u preparatima koji lako prodiru u kožu.

Zbog svega navedenog, kako bi se sprečili potencijalni problemi, preporučljivo je da se za bebe i decu koriste isključivo nežni preparati i prirodna kozmetika – proizvodi razvijeni posebno za bebe.

Promene na bebinoj koži koje mogu biti posledica neadekvatne nege

 

U prvim mesecima života beba je sklona kožnim problemima, a posebno kožnim iritacijama. To su pelenski osip, ojed na prevojima na butinama, na rukama, na vratu, licu i drugim delovima gde se beba pregrejava ili znoji.

Osip kod beba

 

Iako se osip kod kod beba smatra normalnom pojavom, uglavnom nije opasan i prolazi sam od sebe. Ali, potrebno ga je prepoznati i znati tačno na koji način da se leči, kakav je tretman potreban i kako sprečiti da se ponovo pojavi, odnosno, kako treba nadalje da izgleda nega bebine kože. Vrlo je bitno otkriti šta je izazvalo osip, pa onda tu stavku izbegavati prilikom negovanja i pranja.

Pelenski osip

 

Ukoliko se vašoj bebi pojavi crvenilo na preponama i pelenskoj regiji, radi se o pelenskom osipu. Razlog zašto se pojavljuje je kožna iritacija, uglavnom iz sledećih razloga:

 • tesne pelene,
 • tip pelena koje ne prijaju vašoj bebi,
 • mokra pelena koja je duže vreme do bebine kože,
 • vlažne maramice,
 • jak deterdžent za veš.
 • gljivična infekcija

Zbog svega ovoga, jako je bitan pravi izbor pelena za bebu. Takođe je važno i da koža ima uvek zaštitni sloj u predelu pelena. Za to vam treba krema za pelensku regiju. Podrazumeva se – i ona treba da bude na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka u kozmetici.

Sitne bubuljice i bele tačkice na licu

 

Radi se o malim bubuljicama koje izbijaju na obrazima, kao i belim tačkicama na nosu kod beba. Ovo nisu klasične akne kao kod odraslih, jer nije u pitanju koža sklona aknama, pa ih ne treba ih dirati niti stiskati. Iako se bebino lice samo očisti i to za nekoliko nedelja, preporuka je da se obavi konsultacija sa pedijatrom  o izboru krema za mazanje i metodama preventive – ako ništa drugo bar da znate šta ne treba da radite.

Ekcem

 

Ekcem kod beba se pojavljuje u vidu crvenog osipa koji svrbi, a koji se najčešće može videti na licu bebe. Pored lica, pogađa laktove, ruke, može izbiti iza kolena, kao i na trbuhu ili grudima. Pored nadražujućih uticaja alergena iz kozmetike za bebe, razlog za pojavu mogu da budu alergija, atopijski dermatitis, kao i astma (ukoliko je prati porodična naslednost).

U početnoj fazi izgleda kao osip i upala, samo što je lepljiv i sa sitnim vlažnim mehurićima. Vremenom se oni suše, a koža počinje da peruta (stvaraju se ljuspice, koje se suše i ljušte), a zatim koža tu postaje suva.

Pravilno lečenje podrazumeva upotrebu lekova – krema ili masti koje se prepisuju na recept, kao i upotrebu proverenih prirodnih preparata za negu bebine kože. Treba izbegavati sve što iritira kožu, a koristiti umerene hidratantne kreme, slabe deterdžente i slične nežne proizvode. Pročitajte više o kremama za atopijski dermatitis.

Seboroični dermatitis kod dece

 

Seboroični dermatitis se kod beba obično pojavljuje kao perutanje glave odnosno temenjača, ali ponekad i po obrvama, na kapcima, oko nosa ili iza ušiju. Najbolji tretman za uklanjanje može preporučiti pedijatar, ali se uglavnom koža čisti prirodnim uljima za bebe, posebnim šamponima, određenim kremama ili specijalnim losionima.

Često pranje kose neće pomoći, kao ni nasilno grebanje ovih naslaga. One su masne strukture, pa će ih najbolje ukloniti nešto u čemu se masnoća rastvara. Uglavnom su to neka ulja, dok voda slabije pomaže ( osim za ispiranje ulja). Važno je znati da ovo nije posledica neadekvatne nege kože deteta, već prirodna pojava koja nestaje vremenom. Međutim, loša nega ovakve kože može dovesti do nepotrebnih problema.

Suva koža

 

Beba se rađa sa prirodno suvom kožom, a to se menja kako beba raste i sazreva. Međutim, ako se koža sve više suši ili peruta, poželjno je obratiti se pedijatru za mišljenje o izboru preparata za negu suve kože.

Proizvodi za negu bebine kože – izbor pravog je bitan

 

Koža novorođenčeta zahteva veliku hidrataciju, jer vlažnost upija mnogo brže nego koža odraslih. Zbog brzog upijanja, svi alergeni i sastojci iz kozmetičkih proizvoda se mnogo lakše upijaju i apsorbuju u kožu.

Najsigurnije koristiti bezbedne proizvode za negu bebine kože. To moraju biti preparati koji u sastavu nemaju parabene, sulfate, ftalate, sintetičke boje, mirisne aditive i ostale sastojke koji mogu izazvati kožnu iritaciju.

Pored toga, šamponi i kupke za bebe bi trebalo biti hipoalergeni i u početku pH neutralni (pH 7 je neutralna vrednost), a onda vremenom i šamponi koji imaju 5,5 pH vrednost (koju koju imaju odrasli). To smanjuje verovatnoću od razvoja osipa, mrlja, suvoće kože i osećaja svraba.

Izbegavajte proizvode za negu bebine kože koji sadrže alkohol, jer alkohol isušuje. Ulja, losioni, mleka za negu beba i druga sredstva za negu takođe moraju biti hipoalergeni, dermatološki testirani, organski i sigurni za bebinu kožu.

U nastavku teksta biće detaljnije o proizvodima za pravilnu negu bebine kože.

Šamponi za bebe

 

Šamponi za kupanje beba bi trebalo da budu pH neutralni, bez sapuna zbog iritacija očiju i isušivanja kože, hipoalegeni, dermatološki testirani i bez sulfata, bez veštačkih mirisa i drugih hemijskih sastojaka. Takođe, potrebno je da budu blagi, nežni, prirodni, sigurni i formulisani posebno za bebe.

 

nega kože kod beba

 

Izbegavajte sapune jer mogu da nadraže oči i dovedu do peckanja, što za bebe može biti jako neprijatno, opasno i bolno. Pravilna nega bebine kose je veoma važna.

Kupka za kupanje

 

Pored bebi šampona, za kupanje beba koriste se i penušave kupke za bebe. Najčešće se radi o 2 i 1 kupkama, tj. proizvodima u kojima se istovremeno nalazi i šampon i penušava kupkica za telo.

Isto kao i šamponi za bebu, tako i kupke za kupanje ne bi trebalo da isušuju . Najbolje je da budu prirodne kupke, jer su tako najbezbednije . Zatim, moraju biti i dermatološki testirane.

Krema za pelensku regiju

 

Kreme za bebe koriste se pri svakom menanju pelena, ali je poželjno koristiti i kako bi se sprečio pelenski osip. Odnosno, kreme za pelensku regiju svojim masnim zaštitnim filmom stvaraju barijeru, štite od iritacija i pomažu da se koža zaštiti od pelenskog ojeda ili osipa. Takođe štite je od potencijanijh iritacija koje stvaraju vlažne pelene.

Kreme za pelensku regiju su obično masne, jer na taj način svojim masnim zaštitnim filmom prave barijeru, sprečavaju isušivane suve kože i neguju je. Sadrže prirodnu masnoću dobijenu od lekovitih biljaka, kao i prirodna ulja koja hidriraju i štite kožu. Pored toga, krema za pelensku regiju trebalo bi da sadrži i prirodna hidratantna sredstva koji zadržavaju vodu u koži. Najbolja krema ovog tipa na našem tržištu je Dr Pilar krema za pelensku regiju. O njoj saznajte više klikom na sliku ispod.

Krema protiv ojeda

 

Krema protiv ojeda je namenjena zaštiti kože beba jer je štiti od izbijanja ojeda. Ipak, najčešće ima upotrebu kada beba već ima ojed. U tom slučaju, krema pruža olakšanje nadraženoj bebinoj koži, štiti je od alergija, iritacija i sprečava da se kožna infekcija dalje proširi.

Kreme protiv ojeda su takođe masnije, veoma guste, najčešće na bazi vazelina ili na bazi cink oksida. Moraju se nanositi isključivo na čistu i suvu kožu.

Pored krema za bebe, za lečenje pelenskog osipa preporučujuje se ponekad mazanje medicinkih masti za ojed (kao lekova), ali samo uz preporuku pedijatra.

Krema za hidrataciju kože beba

 

Ako je bebina koža suva, biće joj potrebna dodatna nega u vidu krema za telo koje hidriraju i maste kože u dovoljnoj meri da joj pomognu i da smanje iritacije. Neke od krema koje se preporučuju u ove svrhe su Eucerin Aquaphor regenerativna mast i La Roche Posay.

Ulje za bebe

 

Pored potrebne hidratcije, ulja za bebe se koriste još i kako bi koža novorođenčeta postala mekša, baršunasta, glatka i mirišljava. Takođe se koriste i za masažu beba. Masaža bebama prija jer im popravlja raspoloženje i deluje opuštajuće, posebno uveče pre spavanja ili preko dana kada su uznemirene. Postoje i ulja za kupanje. Jedno od onih koji se preporučuje je Eucerin atopicontrol ulje za kupanje namenjeno i odraslima i deci. Ipak, ovde vam savetujemo da pre upotrebe pažljivo pročitate sastav, jer ovo nije striktno kozmetika za bebe.

Losioni za bebe

 

Losioni za bebe pomažu da koža novorođenčadi povrati prirodnu hidriranost. Oni nisu nužno potrebni za negu bebine kože i često su alternativa uljima za bebe. Ali, ukoliko se koriste, preporuka je da to bude odmah posle kupanja i tamo gde je koža izrazito suva.

Mleko za negu bebine kože

 

Mleko za negu bebine kože preporučuje se za svakodnevnu negu i održavanje svežine bebine kože. Hidratantna mleka sadrže prirodna ulja i hranljive sastojke, koji mogu da zaštitite kožu od sušenja, perutanja i drugih nadražaja izazvanih od strane spoljašnjih uticaja.

Nega bebine kože leti (tokom vrućina)

 

Preko leta, bebina kože se često susreće sa brojnim neprijatnostima, jer je u direktnom kontaktu sa spoljnom sredinom.

Osip je često javlja leti zbog velikih vrućina i povećanog znojenja, zbog čega nežna i osetljiva bebina koža reaguje.

 

 

Nekoliko saveta kada je u pitanju nega bebine kože leti:

 • češće rashlađujte bebu svežom vodom i ne utopljavajte je previše, važno je da koža ostane suva kako bi mogla slobodno da diše,
 • budite oprezni kada izlazite napolje sa bebom i nikada je ne izlažite direktno na suncu – beba ne sme biti izložena visokim vrućinama i UV zracima jer rizikujete da se koža ošteti ili pojave opekotine (tanja je i podložna opekotinama, sklona alergijskim reakcijama, kao i velikom crvenilu),
 • koristite kvalitetna i prirodna visoko zaštitna sredstva od sunca, koja su pogodna za nežnu za osetljivu kožu beba. Povremeno možete namazati kremu za sunčanje vašoj bebi (zaštitne kreme koje su formulisane posebno za bebe i decu, tako da mogu zaštititi nežnu kožu beba); namažite je obavezno na celom licu i najmanje 15 – 20 minuta pre izlaska iz kuće,
 • sparina i letnja vrućina su opasni, pa izbegavajte boravak napolju u periodu od 10h ujutru do 16h popodne,
 • Ozbedite detetu lagan šeširić koji će  zaštititi lice od direktnog izlaganja suncu,
 • oblačite  pamučnu, laganu i udobnu garderobu,
 • ukoliko se detetu pojavi pelenski osip ili pak osip na vratu, ispod pazuha, ispod brade, na nogama ili na naborima iza kolena, obavezno menjajte češće  garderobu, rashlađujte  da se ne znoji i mažite kreme protiv ojeda.

Nega bebine kože zimi

 

Kako se menjaju godišnja doba tako je potrebno i da se prilagodi nega bebine kože, zbog prevencije potencijalnih kožnih problema.

Zimi je koža prirodno osetljiva na vremenske uslove zbog niskih temperatura, hladnog i oštrog vazduha, kao i zimskog vetra.  Manje može da sačuva svoju prirodnu vlažnost, što sa druge strane utiče na povećano isušivanje kože.

Najviše su izložene usne i koža oko usana (koja  je mokra), kao i obrazi (ukoliko su direktno izloženi hladnom vazduhu). Sa druge strane, suv vazduh u pregrejanim prostorijama isto dovodi do isušivanja kože, zbog čega mogu da se jave svrab, perutanje, a ponekad i ekcem.

Što se tiče nege zimi, najvažnije je znati koje proizvode je preporučljivo koristiti.

To su:

 • hidratantna i hranljiva mleka za negu bebine kože ili losioni – ovi proizvodi prijaće vašoj bebi zbog izuzetno suve i osetljive kože, a mažite oh obavezno posle kupanja  i pre izlaska u šetnju (ruke i lice – obrazi, čelo, usne);
 • hidratantne i masne kreme su potrebne i jako korisne zbog osipa, pelenskog ojeda ili zbog problema perutanja;
 • svedite kupanje bebe na 5 do 10 minuta.

Takođe, nemojte dozvoliti da se vaša beba pregreje. Oblačite je umereno i nemojte previše utopljavati. Ne zagrejavate previše sobu u kojoj beba boravi zbog suvog vazduha.

Preterano utopljavanje bebe može nosi još jedan rizik, a to je SIDS ili sindrom iznenadne smrti odojčeta. Radi se o iznenadnoj i neobjašnjivoj smrti bebe koje je mlađa od godinu dana.

Dodatni saveti za pravilnu negu bebine kože

 

Za kraj, izdvojili smo još nekoliko saveta koji su važni:

 • Kupajte bebu, ali ne prečesto – dovoljno je da okupate vašu bebu po malo svaki dan, ali ne dugo već po par minuta čisto da se osveži i da prijatnije spava. Nema potrebe da je uvek kupate u kadici, već je možete obrisati najkritičnije regije mekanim sunđerom (pelensku regiju obavezno). To je veoma važno da praktikujete u toku prve godine života bebe. Takođe, jako je bitna temperatura vode bebe. Znamo da brinete da se ne prehladi, ali pretopla voda izaziva isušivanje bebine kože. Dužim kupanjem brže se uklanjanju prirodna ulja koja štite bebinu kožu, a to je može učini suvom, podložnom iritacijama, a ukoliko ima ekcem – pogoršati ga.
 • Preporučuje se da se bebe kupaju 3 do 4 puta nedeljno kako bi se izbeglo uklanjanje prirodnih ulja koja štite kožu. Voda bi trebalo da bude mlaka, približno 37°C, što je slično temperaturi ljudskog tela. Kupanje ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta kako bi se sprečilo prekomerno isušivanje kože. Pri izboru proizvoda za kupanje, važno je koristiti blage, hipoalergijske proizvode bez jakih parfema i hemikalija, kako bi se umanjila mogućnost iritacije osetljive bebine kože.
 • Kupanje bebe u kadici jednom nedeljno – Beba se ne sme kupati u penušavoj kadici dok joj ne otpadne pupčani patrljak. Kada otpadne, preporučljivo je sačekati da pupčana rana zaraste. Kada zaraste, za bebu će biti dovoljno kupanje u penušavoj kadici samo jednom nedeljno, a kada bude počela samostalno da sedi možete je u kadici kupati i češće.

Pročitajte kako treba da izgleda pravilna nega pupka.

 • Redovno umivanje čistom vodom – posle trećeg meseca kod beba je pojačana salivacija pljuvačke (lučenje ili balavljenje), a to je najčešče povezano sa rastom i izbijanjem prvih zubića. Kako koža oko usta ne bi postala iritirana, crvena i da ne bi izbile male bubuljice, potrebno je da redovno umivate bebu čistom mlakom vodom.
 • Ne koristite parfemisane preparate za bebe – preparati za negu bebine kože koji u sastavu sadrže parfem ili druge veštačke mirisne dodatke mogu da iritiraju nežnu kožu vaše bebe. Preporučuje se da ne koristite takvu kozmetiku za bebe,  već da nega bebine kože bude sa prirodnom kozmetikom koja ima prirodne mirise.

 

proizvodi za negu bebine kože

 

 • Oblačite bebi čistu garderobicu – Ukoliko je odeća nova, obavezno je preperite pre nošenja. Ukoliko je to garderobica vaše prve bebe ili ste je dobili na korišćenje od prijateljice, kume, sestre… takođe je preperite i ispeglajte pre navlačenja bebi. Perite bebine stvari samo deterdžentima za bebe.
 • Izbor deterdženata za veš – što se tiče pranja veša, koristite samo deterdžente za veš , prašak ili omekšivač za bebe, koji su slabiji i blage formule, specijalno prilagođene,  hipoalergene, bez veštačkih boja, bez mirisnih dodataka, eventualno na biljnoj bazi.
 • Pitajte pedijatra za mišljenje – uvek se konsultujte se sa pedijatrom oko krema ili masti za lečenje ojeda, osipa, ekcema i sličnih kožnih reakcija.
 • Masaža igra važnu ulogu u nezi bebine kože, poboljšavajući cirkulaciju i pomažući u opuštanju bebe. Korišćenjem blagih, prirodnih ulja, poput ulja od badema ili kokosa, možete nežno masirati kožu vaše bebe, čime je dodatno hidrirate i hranite. Ovo ne samo da jača vezu između roditelja i bebe, već i podstiče zdrav razvoj kože, čineći je mekom i glatkom.
 • Vlažne maramice ne koristite – pelensku i genitalnu regiju brišite mekanom čistom krpom, bez trljanja. Ne koristite vlažne maramice, već bebu operite toplom čistom vodom ili obrišite blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa. Vlažne maramice često imaju parfem i alkohol u sastavu, a oni dodatno mogu da isuše ili iritiraju bebinu kožu.
 • Krema pre nanošenja čiste pelene – pre navlačenja pelene obavezno pelensku regiju namažite masnom zaštitnom kremom (u debljem sloju) kako bi je zaštitila, sprečila osip, hidrirala i umirila kožu kada se beba upiški ili ukaki.Nega pelenskog područja je ključna za održavanje zdravlja i udobnosti bebine kože. Izbor kvalitetnih, prozračnih pelena i njihova česta zamena, idealno svaka 2-3 sata, pomaže u sprečavanju iritacija i pelenskog osipa. Takođe, važno je koristiti blage, hipoalergijske proizvode za čišćenje, poput vlažnih maramica bez alkohola i parabena ili blagih sapuna, kako bi se očuvala prirodna zaštita kože i sprečila pojava iritacija
 • Izbegavajte upotrebu bebi pudera – preporuka je da se ne koristi bebi puder, posebno zbog talka u svom sastavu. Postoji zabrinutost zbog udisanja čestica talka iz bebi pudera – smatra se da može biti opasan za bebu ako ga udiše u većim količinama.
 • Zaštita bebine kože od vremenskih uslova je ključna. Tokom sunčanih dana, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom posebno formulisane za osetljivu bebinu kožu. U hladnim i vetrovitim periodima, zaštitite kožu adekvatnom odećom i hidratantnim kremama koje sprečavaju isušivanje. Ove mere pomažu u očuvanju zdravlja i elastičnosti bebine kože, štiteći je od potencijalnih oštećenja.

Za kraj!

 

Kao što možete videti, pravilna higijena i nega bebine kože su od izuzetnog značaja dok je beba još mala, osetljiva i neotporna. Vodite računa o preparatima za ličnu negu i kupujte proverenu kozmetiku za bebe. Prirodna kozmetika je zdrava, nije toksična i neće izazvati neželjene reakcije na bebinoj koži poput osipa ili ekcema, uključujući i respiratorne probleme.

Nadamo se da su vam informacije iz ovog članka bile korisne i da će vam pomoći prilikom negovanja bebe. A ako mislite da će biti korisne još nekom – podelite ovaj tekst.