nega bebine kože

Pravilna nega bebine kože: sve što treba znati!

Nega bebine kože je neverovatno važna posebno tokom prvih nekoliko meseci života. U nastavku otkrivamo zašto je ona bitna i kako zaštititi bebu od kožnih iritacija.

Kao i svaki roditelj, želite da učinite sve kako bi vaša beba bila sigurna, zdrava i srećna, što svakako podrazumeva i brigu o dečijoj koži. Tokom prvih meseci života bebe imaju jako mekanu i nezrelu kožu, koja je osetljiva i lako reaguje na sastojke iz kozmetike koja se direktno na nju nanosi. Zbog toga se prirodno susreće sa brojnim iritacijama, kao što su ekcem, ojed na licu, pelenski osip, osip po prevojima i slično. 

Iako se ove rekcije na koži smatraju relativno normalnom pojavom u početnoj fazi razvoja bebe, postoji više razloga koji mogu na to uticati. Jedan od njih je neodgovarajuća bebi kozmetika, koja lako može dovesti do iritacije bebine kože. 

To mogu biti bebi šamponi, kupke za bebe, hidratantna mleka za negu tela, zatim deterdženti i  prašak za veš, omekšivač i razni drugi proizvodi za negu bebine kože. Ukoliko oni u svom sastavu sadrže agresivne hemijske sastojke, konzervanse, veštačke mirise, boje i slično, mogu da budu vrlo opasni. Tada nadražuju ionako osetljivu kožu i dovode do iritacija.

Upravo zato, osnovno pitanje je – kako znati koji su proizvodi za bebe istovremeno i bezbedni i efikasni kada je reč o nezi bebine kože?!

U nastavku dajemo odgovor na ovo pitanje, ali i na sva druga značajna pitanja o važnosti pravilnog negovanja beba, kako biste znali kakvu kozmetiku za bebu treba koristiti.

Važnost pravilne nege bebine kože

Pre svega, koža bebe je jako mekana, vrlo osetljiva i sklona brojnim iritacijama. Međutim, ima važnu ulogu u odbrani imunološkog sistema, jer pruža telu zaštitu od svih spoljašnih štetnih uticaja koji dovode do itiracija.

 

pravilna nega bebine kože

 

Kada se beba rodi, ona još uvek nema dovoljno izgrađen imuni sistem. On počinje da se razvija tek posle rođenja. Osetljiva i tanka bebina koža je svakodnevno izložena brojnim bakterijama, infekcijama i raznim eksternim uslovima (prašina, polen, dlake kućnih ljubimaca, vremenski uslovi…). Da bi ostala zdrava i bila zaštićena potrebno je da se pravilno neguje proizvodima za bebe, jer se tako ojačava celokupni imunološki sistem. 

Sa druge strane, potencijalno štetne hemikalije koje se često nalaze kozmetičkim preparatima, a koji se nanose na kožu bebe lako i brzo ulaze u krvotok. Sastojci kao što su konzervansi, formaldehidi, sufati, parabeni, veštačke boje i veštalki mirisi, su opasni, jer dovode do promena na koži. Ponekad i male količine hemikalija mogu naneti veliku štetu za bebino zdravlje.

Pravilna nega podrazumeva upotrebu kvalitetne i prirodne kozmetike za bebe, bez alkohola i navedenih opasnih sastojaka. Bezbedna je za upotrebu jer štiti bebu od razvoja bakterija, zapaljenja, alergija, širenja osipa i mnogih drugih iritacija.

Razlika između bebine kože i kože odraslih

 

Koža bebe se jako razlikuje od kože odraslih iz više razloga.

U poređenju sa kožom dece starije od 6 godina, kao i kožom odraslih, bebina koža je izutetno glatka i mnogo osetljivija.

Najvažnije razlike su sledeće:

 • gornji sloj bebine kože je vrlo tanak, u proseku za oko 30% je tanji od kože odraslih osoba;
 • bebina koža je više osetljiva, pa i sklonija zapaljenima i iritacijama;
 • zbog toga što je tanka može mnogo brže da izgubi vlažnost i da postane suva;
 • konstantno joj je potrebna hidratacija na površinskom sloju bebine kože jer brzo upija tečnost (odnosi se na proizvode koji se koriste za negu osetljive bebine kože);
 • supstance iz kozmetike za bebe kada dođu u kontakt sa bebinom kožom se brzo apsorbuju;
 • bebina koža je osetljivija na dejstvo hemijskih sastojaka iz kozmetike za bebe;
 • zašitni melanin kod beba nije u potpunosti razvijen, pa se one 100% moraju zaštititi od UV zraka, toplote i isušivanja (brže dolazi do oštećenja na suncu nego kod starije dece);
 • u zimskim mesecima bebina koža je osetljivija na hladnoću, pošto je tanja i krvni sudovi su nedovoljno razvijeni;
 • bebina koža je delikatnija, ima veće zahteve i potrebna joj je veća zaštita od bakterija, aleregena, čestica iz vazduha, prašine, polena, vremenskih prilika i slično;
 • bebina koža zahteva je da koristi kozmetiku bez parabena, sulfata, sapuna, bez veštačkih boja i mirisa i drugih opasnih sastojaka u preparatima koji lako prodiru u kožu.

Zbog svega navedenog, kako bi se sprečili potencijalni problemi, preporučljivo je da se za bebe i decu koriste isključivo nežni preparati i prirodna kozmetika. To šamponi za bebe, bebi kupke, hidratantne bebi kreme, hranljiva mleka za tela, nežna masažna bebi ulja i druge preparati razvijni posebno za bebe.

Problemi bebine kože

 

U prvim mesecima života beba je sklona kožnim problemima, a posebno kožnim iritacijama. To su pelenski osip, ojed na prevojima na butinama, na rukama, na vratu, licu i drugim delovima gde se beba pregrejava ili znoji.

Osip kod beba

Iako se osip kod kod beba smatra normalnom pojavom, uglavnom nije opasan i prolazi sam od sebe. Ali, potrebno ga je prepoznati i znati tačno na koji način da se leči, kakav je tretman potreban i kako sprečiti da se ponovo pojavi, odnosno, kako treba nadalje da izgleda nega bebine kože.

Pelenski osip

 

Ukoliko se vašoj bebi pojavi crvenilo na preponama i pelenskoj regiji, radi se o pelenskom osipu. Razlog zašto se pojavljuje je kožna iritacija, uglavnom iz sledećih razloga:

 • tesne pelene,
 • tip pelena koje ne prijaju vašoj bebi, 
 • mokra pelena koja je duže vreme do bebine kože,
 • vlažne maramice,
 • jak deterdžent za veš.
 • gljivična infekcija

Zbog svega ovoga, jako je bitan pravi izbor pelena za bebu.

Sitne bubuljice i bele tačkice na licu

 

Radi se o malim bubuljicama koje izbijaju na obrazima, kao i belim tačkicama na nosu kod beba. Ovo nisu klasične akne kao kod odraslih, pa ih ne treba ih dirati niti stiskati. Iako se bebino lice samo očisti i to za nekoliko nedelja, preporuka je da se obavi konsultacija sa pedijatrom  o izboru krema za mazanje i metodama preventive.

Belezi ili mrlje na bebinoj koži

 

Kod beba se često pojavljuje i beleg na koži. To može biti samo jedan, a može ih imati i više – do desetak. Beleg je zapravo manja promena na koži u obliku tamnije mrlje, kao vrsta hiperpigmentacije od samog rođenja, koja bledi kada se pritisne.

Beleg kod beba nije nasledan i najčešće se smanji ili povuče. Može se pojaviti odmah po rođenju ili nekoliko meseci kasnije. Ne predstavlja opasnost i nema potrebe brinuti o tome da li narušava bebino zdravlje.

Ekcem

 

Ekcem kod beba se pojavljuje u vidu crvenog osipa koji svrbi, a koji se najčešće može videti na licu bebe. Pored lica, pogađa laktove, ruke, može izbiti iza kolena, kao i na trbuhu ili grudima. Pored nadražujućih uticaja alergena iz kozmetike za bebe, razlog za pojavu mogu da budu alergija, atopijski dermatitis, kao i astma (ukoliko je prati porodična naslednost).

U početnoj fazi izgleda kao osip i upala, samo što je lepljiv i sa sitnim vlažnim mehurićima. Vremenom se oni suše, a koža počinje da peruta (stvaraju se ljuspice, koje se suše i ljušte), a zatim koža tu postaje suva.

Pravilno lečenje podrazumeva upotrebu lekova – krema ili masti koje se prepisuju na recept, kao i upotrebu proverenih prirodnih preparata za negu bebine kože. Treba izbegavati sve što iritira kožu, a koristiti umerene hidratantne kreme, slabe deterdžente i slične nežne proizvode.

Seboroični dermatitis kod beba

 

Seboroični dermatitis se kod beba obično pojavljuje kao perutanje po glavi odnosno temenjača, ali ponekad i po obrvama, na kapcima, oko nosa ili iza ušiju. Najbolji tretman za uklanjanje može preporučiti pedijatar, ali se uglavnom koža čisti prirodnim uljima za bebe, posebnim šamponima, određenim kremama ili specijalnim losionima.

Suva koža

 

Beba se rađa sa prirodno suvom kožom, a to se menja kako beba raste i sazreva. Međutim, ako se koža sve više suši ili peruta, poželjno je obratiti se pedijatru za mišljenje o izboru preparata za negu suve kože.

Osip na telu

 

Osip na telu se može pojaviti u obliku sitnih aknica, a najviše tamo gde je koža pregrejana i vlažna (mokra, ako se oznoji). Ovaj osip izbija uglavnom na vratu, ispod pazuha, na preponama, na prevojima i između kožnih nabora.

Proizvodi za negu bebine kože

 

Koža novorođenčeta zahteva veliku hidrataciju, jer vlažnost upija mnogo brže nego koža odraslih. Zbog brzog upijanja, svi alergeni i sastojci iz kozmetičkih preparata se mnogo lakše upijaju i apsorbuju u kožu. 

Najsigurnije korisititi bezbedne, organske i prirodne proizvode za negu bebine kože, prikladni nežnoj i osetljivoj koži novorođenčeta. Odnosno, to moraju biti preparati koji u sastavu nemaju parabene, sulfate, ftalate, sintetičke boje, mirisne aditive i ostale sastojke koji mogu izazvati kožnu iritaciju.

Pored toga, šamponi i kupke za bebe bi trebalo biti hipoalergeni i u početku pH neutralni (pH 7 je neutralna vrednost), a onda vremenom i šamponi koji imaju 5,5 pH vrednost (koju koju imaju odrasli). To smanjuje verovatnoću od razvoja osipa, mrlja, suvoće kože i osećaja svraba. Izbegavajte proizvode za negu bebine kože koji sadrže alkohol, jer alkohol isušuje. Ulja, losioni, mleka za negu beba i druga sredstva za negu takođe moraju biti hipoalergeni, dermatološki testirani, organski i sigurni za bebinu kožu.

U nastavku teksta biće detaljnije o proizvodima za negu bebine kože.

Šamponi za bebe

 

Šamponi za kupanje beba bi trebalo da budu pH neutralni, bez sapuna zbog iritacija očiju i isušivanja kože, hipoalegeni, dermatološki testirani i bez sulfata, bez veštačkih mirisa i drugih hemijskih sastojaka. Takođe, potrebno je da budu blagi, nežni, prirodni, sigurni i formulisani posebno za bebe.

 

nega kože kod beba

 

Izbegavajte sapune jer mogu da nadraže oči i dovedu do peckanja, što za bebe može biti jako neprijatno, opasno i bolno. 

Kupka za kupanje

 

Pored bebi šampona, za kupanje beba koriste se i penušave kupke za bebe. Najčešće se radi o 2 i 1 kupkama, tj. proizvodima u kojima se istovremeno nalazi i šampon i penušava kupkica za telo. 

Isto kao i šamponi za bebu, tako i kupke za kupanje ne bi trebalo da isušuju bebinu kožu. Najbolje je da budu prirodne kupke, jer su tako najbezbednije za osetljivu kožu beba. Zatim, moraju biti i dermatološki testirane.

Krema za pelensku regiju

 

Kreme za bebe koriste se pri svakom menanju pelena, ali je poželjno koristiti i kako bi se sprečio pelenski osip. Odnosno, kreme za pelensku regiju svojim masnim zaštitnim filmom stvaraju barijeru, štite od iritacija i pomažu da se koža zaštiti od pelenskog ojeda ili osipa. Takođe štite je od potencijanijh iritacija koje stvaraju vlažne pelene.

Kreme za pelensku regiju su obično masne, jer na taj način svojim masnim zaštitnim filmom prave barijeru, sprečavaju isušivane suve kože i neguju je. Sadrže prirodnu masnoću dobijenu od lekovitih biljaka, kao i prirodna ulja koja hidriraju i štite kožu. Pored toga, krema za pelensku regiju trebalo bi da sadrži i prirodna hidratantna sredstva koji zadržavaju vodu u koži

Krema protiv ojeda

 

Krema protiv ojeda je namenjena zaštiti kože beba jer je štiti od izbijanja ojeda. Ipak, najčešće ima upotrebu kada beba već ima ojed. U tom slučaju, krema pruža olakšanje nadraženoj bebinoj koži, štiti je od alergija, iritacija i sprečava da se kožna infekcija dalje proširi. 

Kreme protiv ojeda su takođe masnije, veoma guste, najčešće na bazi vazelina ili na bazi cink oksida. Moraju se nanositi isključivo na čistu i suvu kožu.

Pored krema za bebe, za lečenje pelenskog osipa preporučujuje se ponekad mazanje medicinkih masti za ojed (kao lekova), ali samo uz preporuku pedijatra.

Ulje za bebe

 

Pored potrebne hidratcije, ulja za bebe se koriste još i kako bi koža novorođenčeta postala mekša, baršunasta, glatka i mirišljava. Takođe, ulja se koriste i za masažu beba. Masaža bebama prija jer im popravlja raspoloženje i deluje opuštajuće, posebno uveče pre spavanja ili preko dana kada su uznemirene. 

Losioni za bebe

 

Losioni za bebe pomažu da koža novorođenčadi povrati prirodnu hidriranost. Oni nisu nužno potrebni za negu bebine kože i često su alternativa uljima za bebe. Ali, ukoliko se koriste, preporuka je da to bude odmah posle kupanja i tamo gde je koža izrazito suva.

Mleko za negu bebine kože

 

Mleko za negu bebine kože preporučuje se za svakodnevnu negu i održavanje svežine bebine kože. Hidratantna mleka sadrže prirodna ulja i hranljive sastojke, koji mogu da zaštitite kožu od sušenja, perutanja i drugih nadražaja izazvanih od strane spoljašnjih uticaja.

Nega bebine kože leti (tokom vrućina)

 

Preko leta, bebina kože se često susreće sa brojnim neprijatnostima, jer je u direktnom kontaktu sa spoljnom sredinom.

Osip je često javlja leti zbog velikih vrućina i povećanog znojenja, zbog čega nežna i osetljiva bebina koža reaguje.

Nekoliko saveta kada je u pitanju negu bebine kože leti:

 • češće rashlađujte bebu svežom vodom i ne utopljavajte je previše, važno je da koža ostane suva kako bi mogla slobodno da diše,
 • budite oprezni kada izlazite napolje sa bebom i nikada je ne izlažite direktno na suncu – beba ne sme biti izložena visokim vrućinama i UV zracima jer rizikujete da se koža ošteti ili pojave opekotine (tanja je i podložna opekotinama, sklona alergijskim reakcijama, kao i velikom crvenilu),
 • koristite kvalitetna i prirodna visoko zaštitna sredstva od sunca, koja su pogodna za nežnu za osetljivu kožu beba,
 • povremeno možete namazati kremu za sunčanje vašoj bebi (zaštitne kreme koje su formulisane posebno za bebe i decu, tako da mogu zaštititi nežnu kožu beba); namažite je obavezno na celom licu i najmanje 15 – 20 minuta pre izlaska iz kuće,
 • sparina i letnja vrućina su opasni za malu bebu, pa izbegavajte boravak napolju u periodu od 10h ujutru do 16h popodne,
 • bebi ozbedite lagan šeširić koji će joj zaštititi lice od direktnog izlaganja suncu,
 • oblačite bebi pamučnu, laganu i udobnu garderobu, kako se ne bi preznojavala,
 • ukoliko se bebi pojavi pelenski osip ili pak osip na vratu, ispod pazuha, ispod brade, na nogama ili na naborima iza kolena, obavezno menjajte češće bebi garderobu, rashlađujte je da se ne znoji i mažite kreme protiv ojeda.

Nega bebine kože zimi

 

Kako se menjaju godišnja doba tako je potrebno i da se prilagodi nega bebine kože, zbog prevencije potencijalnih kožnih problema.

Zimi je koža prirodno osetljiva na vremenske uslove zbog niskih temperatura, hladnog i oštrog vazduha, kao i zimskog vetra.  Tanka i nežna bebina koža zimi manje može da sačuva svoju prirodnu vlažnost, što sa druge strane utiče na povećano isušivanje kože. 

Najviše su izložene usne i koža oko usana (koja  je mokra), kao i obrazi (ukoliko su direktno izloženi hladnom vazduhu). Sa druge strane, suv vazduh u pregrejanim prostorijama isto dovodi do isušivanja bebine kože, zbog čega mogu da se jave svrab, perutanje, a ponekad i ekcem.

Što se tiče nege bebine kože zimi, najvažnije je znati koje prepozvode je preporučljivo koristiti. To su:

 • hidratantna i hranljiva mleka za negu bebine kože ili losioni – ovi proizvodi prijaće vašoj bebi zbog izuzetno suve i osetljive kože, a mažite oh obavezno posle kupanja  i pre izlaska u šetnju (ruke i lice – obrazi, čelo, usne);
 • hidratantne i masne kreme su potrebne i jako korisne zbog osipa, pelenskog ojeda ili zbog problema perutanja;
 • svedite kupanje bebe na 5 do 10 minuta.

Birajte prirodne preparate za negu kože koje sadrže zdrave i lekovite sastojke, prirodna ulja i vodu, a izbegavajte proizvode sa veštačkim aromama, konzervansima, parabenima i drugim štetnim sastojcima.

Takođe, nemojte dozvoliti da se vaša beba pregreje. Oblačite je umereno i nemojte previše utopljavati. Takođe, ne zagrejavate previše sobu u kojoj beba boravi zbog suvog vazduha. Beba se lako unervozi, a to može da poremeti njen san. Pored toga, biće joj vrućina i oznojiće se. Normalna telesna temperatura kod beba je oko 36,5 °C.

Preterano utopljavanje bebe može nosi još jedan rizik, a to je SIDS ili sindrom iznenadne smrti odojčeta. Radi se o iznenadnoj i neobjašnjivoj smrti bebe koje je mlađa od godinu dana.

Dodatni saveti za negu bebine kože

 

Za kraj, izdvojili smo još nekoliko saveta koji su važni za negu bebine kože, koji će je svakako zaštiti od osipa, iritacija i alergija:

 • Kupajte bebu, ali ne prečesto – dovoljno je da okupate vašu bebu po malo svaki dan, ali ne dugo već po par minuta čisto da se osveži i da prijatnije spava. Nema potrebe da je uvek kupate u kadici, već je možete obrisati mekanim sunđerom (pelensku regiju obavezno). To je veoma važno da praktikujete u toku prve godine života bebe. Dužim kupanjem brže se uklanjanju prirodna ulja koja štite bebinu kožu, a to je može učini suvom, podložnom iritacijama, a ukoliko ima ekcem – pogoršati ga.
 • Kupanje bebe u kadici jednom nedeljno – Beba se ne sme kupati u penušavoj kadici dok joj ne otpadne pupčani patrljak. Kada otpadne, preporučljivo je sačekati da pupčana rana zaraste. Kada zaraste, za bebu će biti dovoljno kupanje u penušavoj kadici samo jednom nedeljno, a kada bude počela samostalno da sedi možete je u kadici kupati i češće.

Pročitajte kako treba da izgleda pravilna nega pupka.

 • Redovno umivanje čistom vodom – posle trećeg meseca kod beba je pojačana salivacija pljuvačke (lučenje ili balavljenje), a to je najčešče povezano sa rastom i izbijanjem prvih zubića. Kako koža oko usta ne bi postala iritirana, crvena i da ne bi izbile male bubuljice, potrebno je da redovno umivate bebu čistom mlakom vodom.
 • Ne koristite parfemisane preparate za bebe – preparati za negu bebine kože koji u sastavu sadrže parfem ili druge veštačke mirisne dodatke mogu da iritiraju nežnu kožu vaše bebe. Preporučuje se da ne koristite takvu kozmetiku za bebe,  već da nega bebine kože bude sa prirodnom kozmetikom za bebe. Prirodna kozmetika garantuje nežnu i bezbednu negu, neće izazvati iritaciju, neće isušiti kožu i sprečiće razmnožavanje bakterija.

 

proizvodi za negu bebine kože

 

 • Oblačite bebi čistu garderobicu – Ukoliko je odeća nova, obavezno je preperite pre nošenja. Ukoliko je to garderobica vaše prve bebe ili ste je dobili na korišćenje od prijateljice, kume, sestre… takođe je preperite i ispeglajte pre navlačenja bebi. Perite bebine stvari samo deterdžentima za bebe.
 • Izbor deterdženata za veš – što se tiče pranja veša, koristite samo deterdžente za veš za bebe, prašak ili omekšivač za bebe, koji su slabiji i blage formule, specijalno prilagođeni bebama – da su hipoalergeni, bez veštačkih boja, bez mirisnih dodataka, eventualno na biljnoj bazi.
 • Perite odvojeno vaše i bebine stvari – bebinu odeću, pamučne pelene, peškire i posteljinu perite odvojeno od vaše. Isto važi i za prekrivače. Takođe, stvari vaših ukućana (ukoliko imate stariju decu) perite posebno i ne mešajte sa bebinim.
 • Izbegavajte sapun – smanjite upotrebu sapuna na bebinoj koži, jer sapun može da sasuši kožu, dovede do svraba, iritira ili pogorša stanje ukoliko je koža suva.
 • Pitajte pedijatra za mišljenje – uvek se konsultujte se sa pedijatrom oko krema ili masti za lečenje ojeda, osipa, ekcema i sličnih kožnih reakcija.
 • Vlažne maramice ne koristite – pelensku i genitalnu regiju brišite mekanom čistom krpom, bez trljanja. Ne koristite vlažne maramice, već bebu operite toplom čistom vodom ili obrišite blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa. Vlažne maramice često imaju parfem i alkohol u sastavu, a oni dodatno mogu da isuše ili iritiraju bebinu kožu.
 • Krema pre nanošenja čiste pelene – pre navlačenja pelene obavezno pelensku regiju namažite masnom zaštitnom kremom (u debljem sloju) kako bi je zaštitila, sprečila osip, hidrirala i umirila kožu kada se beba upiški ili ukaki.
 • Izbegavajte upotrebu bebi pudera – preporuka je da se ne koristi bebi puder, posebno zbog talka u svom sastavu. Postoji zabrinutost zbog udisanja čestica talka iz bebi pudera – smatra se da može biti opasan za bebu ako ga udiše u većim količinama.

Za kraj!

 

Kao što možete videti, pravilna higijena i nega bebine kože su od izuzetnog značaja dok je beba još mala, osetljiva i neotporna. Vodite računa o preparatima za ličnu negu i kupujte proverenu kozmetiku za bebe. Prirodna kozmetika je zdrava, nije toksična i neće izazvati neželjene reakcije na bebinoj koži poput osipa ili ekcema, uključujući i respiratorne probleme.

Nadamo se da su vam informacije iz ovog članka bile korisne i da će vam pomoći prilikom negovanja bebe. A ako mislite da će biti korisne još nekom – podelite ovaj tekst.