bebi ulje

Najbolje bebi ulje: vodič za izbor i upotrebu

Koje je najbolje bebi ulje? Kada se koristi i kako? Važno je odabrati pravo, jer nisu sva bezbedna za bebinu kožu. Ovo je vodič za izbor .

Pre nego što krenete u šoping i stavite bilo šta u korpu jer lepo miriše, informišite se na šta obratiti pažnju. U ponudi ćete naći prirodna ulja, mineralna, esencijalna. Sve ove vrste se razlikuju po svom sastavu, efikasnosti, ali i delotvornosti. Neka znaju biti čak i štetna.

Proizvođači se utrkuju sastavom, mirisom, privlačnim pakovanjem, a vi kao roditelji kupujte pametno i bezbedno uz dobro informisanje i traženje saveta od stručnjaka.

Za početak, hajde da vidimo da li vam uopšte treba.

Čemu služi ulje za bebe?

 

Ulja za bebe, deo su kozmetike namenjene za negu bebine osetljive kože. U zavisnosti od svog sastava imaju i svoju funkciju.

 • Neka ulja namenjena su samo za masažu bebe i njihova uloga je da opuste mališane i odvedu ih u zemlju snova. Tada birate takozvano bedtime baby ulje.
 • Pojedina vrsta ulja u svom sastavu imaju sastojke koji pomažu tretiranju pelenskog osipa, ekcema i temenjače na glavi.
 • Ulje mnogi smatraju odličnim načinom za hidriranje bebine kože i održavanje njene mekoće u periodu kada je najosetljivija.

U zavisnosti od toga za šta vam je ulje potrebno, proučite njegov sastav i odaberite najbezbednije.

Istražujući ovu temu naišli smo na jako puno kontradiktornih stavova vezanih za bebi ulje. Dok se jedna strana zalaže za njihovu upotrebu i efikasnost, druga ističe štetne sastojke i moguće negativne posledice upotrebe ovih preparata.

Verujemo da ste sada zbunjeni i ne znate da li uopšte da ga kupujete i koristite.

Potrudićemo se da vam te nedoumice razjasnimo u nastavku teksta kada ćemo se detaljnije pozabaviti različitim vrstama ulja.

Da li je bebi ulje obavezno koristiti?

 

Bebi ulje NIJE obavezno koristiti.

A pojasnićemo i zašto. Obzirom da su stavovi o korišćenju bebi ulja veoma kontradiktorni bićemo obazrivi sa ovim segmentom teksta.

Najpre, ako smatrate ili želite da uvedete bebi ulje u upotrebu za negu vaše bebe, posavetujte se sa pedijatrom oko izbora odgovarajućeg. Ukoliko vaša beba ima suvu kožu ili je sklona ekcemima pedijatar vam može preporučiti neko određeno ulje koje zaista može dati dobre rezultate.

 

 

Druga veoma bitna stvar – ne žurite sa uvođenjem bebi ulja u upotrebu. Jedan deo medicinske struke strogo zabranjuje korišćenje bilo kakvih ulja tokom prvih mesec dana od rođenja.

Zašto?

Zato što je u tom prvom vremenu bebina koža veoma osetljiva i bilo kakvo trljanje ili nanošenje preparata je može lako oštetiti. Uostalom svaka beba bi trebala samostalno jačati svoje odbrambene mehanzme pa tako i svoju kožu. Ako kožu odmah naviknete na preparate narušavate mogućnost da ona sama izgradi prirodnu zaštitu i stvara zaštitni sloj.

Kao neko rešenje mogli bi reći da je za prvo vreme najbolje sačekati sa uvođenjem ovih preparata, a ako se ukaže potreba za njima, onda krenuti u izbor odgovarajućeg.

U suštini, ulje bi trebalo da nadoknadi masnoću kože bebi. Međutim, ako koristite adekvatnu kozmetiku za kupanje bebe, koža se neće isušivati. Najčešće su za ovaj problem zaslužne nepodobne kupke za bebe. One ne smeju biti bilo kakve.

 

Najbolje za kožu vašeg deteta je da budu blage, bogate aktivnim biljnim sastojcima koji neguju kožu, a uskraćene za boje, alergene mirise, sulfate i sve ono što koži ne treba. Upravo takva je Dr Pilar kupka koja se koristi i za kosu i za telo. Uz nju je kupanje nega – u pravom smislu te reči. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Kako se koristi bebi ulje?

 

Ako je u vašem slučaju došlo vreme za početak korišćenja baby ulja, onda treba da znate i kako ga koristiti.

 

ulje za bebe

 

Uglavnom se ovi preparati nanose posle kupanja kada je bebina koža čista, pa se uz pomoć masaže bebica lakše opusti i utone u san.

Međutim budite pažljivi prilikom istiskivanja ulja iz bočice. Ulje zna biti veoma hladno ako se direktno iz bočice istisne na bebinu kožu. Zato prvo ulje stavite na svoje ruke i protrljajte kako bi se malo ugrejalo, a tek potom nanesite na bebinu kožu.

Mnogi savetuju da se ulje zagreje čak i u mikrotalasnoj pećnici 15 sekundi, ali sa tim budite obazrivi. To se ne može raditi sa svim uljima i svim pakovanjima, jer može doći do otpuštanja štetnih materija , a to sigurno ne želite.

Grejanje dlanovima ili umotavanje u neko ćebe ili  tkaninu ipak je najbezbednija metoda, uostalom ne treba vam visoka temperatura, samo da bude prijatna za bebinu kožu.

Pojedina ulja se mogu koristiti i tokom kupanja bebe tako što se sipaju u vodu. Ovaj način korišćenja proverite na uputstvu proizvođača.

Marija je ipak našla najjednostavnije rešenje. Ona je počela da koristi kupku koja je bogata prirodnim uljima. Od kada je to počela da koristi, promenila je stav prema proizvodima za negu i sada je samo prirodna kozmetika njen izbor. Koža njene bebe se oporavila, više nije bila suva i sklona iritacijama. Šta joj je pomoglo? Pročitajte njenu ličnu priču na ovom linku i saznaćete: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Proizvođači svoje proizvode često namenjuju za neki konkretniji problem kod beba. Tako možete naći razna ulja.

Bebi ulje za suvu kožu

 

Jedna od funkcija bebi ulja jeste da hidrira suvu i osetljivu bebinu kožu. Većina ulja koja se nalaze na tržištu  namenjena su upravo za problem suve kože kod dece i smanjenje svih vrsta iritacija koje ovo stanje sa sobom nosi. Rade tako što stvaraju zaštitini sloj na koži koji zadržava vlažnost.

Imajte na umu da ovo nije rešenje kada se menjaju pelene. U pelenama je koža zatvorena u vlažnoj sredini, a i u dodiru sa sadržajem pelene. U ovom slučaju je potrebna krema za pelensku regiju, koja će ostaviti zaštitni sloj na koži i sprečiti dodir neželjenih materija sa kožom.

Bebi ulje za temenjaču

 

Ovi proizvodi često se koriste u tretiranju temenjače kod beba. Ukoliko vaša beba ima problema sa temenjačom možete koristiti biljna ulja poput kokosovog ili bademovog koji se smatraju bezbednim za ovu namenu.Nanesite ulje na temenjaču i ostavite da stoji 15 minuta. Potom je potrebno četkati zahvaćeno područje, ali u suprotnom smeru od rasta dake. Prilikom četkanja ćete primetiti da se odstranjuju ljuspice sa bebine glave, što znači da postupak deluje.

Nakon četkanja možete okupati bebu, a bebinu kosu oprati nekim blagim šamponom za bebe po vašem izboru.

Baby ulje za masažu beba

 

Još jedan način na koji možete iskoristiti bebi ulje jeste za masažu beba. Masaža ne samo što dovodi do opuštanja i boljeg raspoloženja deteta, već ima delotvoran uticaj na pravilan rast i razvoj . U pojedinim državama masaža dece je obavezna medicinska procedura na određenom uzrastu kroz koju prolaze sve bebe jer se smatra da to povoljno utiče na njihov razvoj.

Potrebno je samo naneti malo bebi ulja na dlanove, a zatim laganim i nežnim pokretima masirati dete, bez mnogo pritiskanja – više nalik maženju, a daleko od one masaže koju biste primenili na odraslima.

Bebi ulje za sunčanje

 

Dugi niz godina se bebi ulje koristilo i za sunčanje, mada su to uglavnom radili odrasli kako bi što pre pocrneli.

Ovo se nikako ne savetuje kada su bebe u pitanju. Obična bebi ulja u sebi ne sadrže zaštitu od UV zračenja i nisu pogodna za sunčanje.

Bebama treba posebna krema za sunčanje, a i za to postoje određene granice i vreme, pa se zato dobro informišite. Recimo ovde: Krema za sunčanje za bebe: vodič za pravilan izbor

A evo da rešimo i sledeću nedoumicu…

Eterična ulja za bebe – da ili ne?

 

Kada je korišćenje eteričnih ulja za negu bebine kože u pitanju tu treba biti veoma oprezan. Stručnjaci kažu da se ona mogu koristiti u nezi bebine kože, ali ne sva, već samo pojedina i to u strogo kontrolisanim količinama i načinima primene.

Takođe je potrebno voditi računa i o uzrastu bebe.

Eterična ulja se nikako ne preporučuju za korišćenje kod beba mlađih od tri meseca, pogotovo ako nisu razređena na odgovarajući način. Zato nemojte rizikovati sa upotrebom ovih ulja, pogotovo ne na svoju ruku jer mogu dovesti do iritacije kože i povećati osetljivost na sunčeve zrake.

Kod beba starijih od  3 meseca eterična ulja se mogu primenjivati, ali uz odgovarajuće razređenje sa drugim sastojcima. Bezbedan promer i način upotrebe prepustite profesionalcima i  strogo se pridržavajte preporuka ako eterična ulja koristite za negu kože vaše bebe. Čak i ovako primenjivana ponekad mogu oštetiti bebinu kožu.

Eterična ulja koja se smatraju bezbednim za negu bebine kože jesu ulja lavande, kamilice, mandarine. Osim što su prijatnog mirisa, njihovo dejstvo je uglavnom umirujuće na bebin organizam.

Sa druge strane postoje ulja koja je obavezno potrebno izbegavati kada je u pitanju nega bebine kože, a ona su:

 • Ulje avokada nikako nije dobro za osetljivu bebinu kožu jer umesto da je jača, kiseline koje sadrži mogu oštetiti bebinu kožu.
 • Maslinovo ulje koristitie isključivo u ishrani nikako na bebinoj koži. Stručnjaci navode da može dovesti do oštećenja bebine osetljive kože, pogotovo ako beba ima problema sa ekcemima ili drugim kožnim oboljenjima.
 • Kikiriki ulje se na našim prostorima ne koristi puno, ali opšte je poznato da je to jedan od najčešćih alergena, a to se može manifestovati  i njegovom primenom na bebinoj koži. Zato ga izbegavajte pogotovo na jako ranom uzrastu.
 • Ulje čajevca je još jedna vrsta ulja koja uprkos svojim blagotvornim dejstvima nikako nije dobra za bebinu kožu jer može dovesti do iritacija.

Verovatno ste mislili da su spomenuta ulja dobar izbor jer su prirodnog porekla i poznata su dejstva ovih biljaka, ali kada je reč o nezi bebine kože, onda je situacija, kao što vidite, ipak malo drugačija. Ako je nešto prirodno, ne znači da je i za bebe dobro i o tome treba voditi računa.

Mineralna ulja za bebe

 

Da li ste znali da su mineralna ulja derivati nafte? Da, zvuči malo zastrašujuće, ali zaista je tako. Mineralna ulja se dobijaju postupkom destilacije benzina.

Ako je ulje mineralno, to bi značilo da se ne menja u kombinaciji sa drugim supstancama i da sa njima ne reaguje.

Mineralna ulja se smatraju efikasnim u nezi kože jer ne zatvaraju pore,  već samo stvaraju zaštitnu barijeru na koži čime se čuva vlažnost kože i održava hidratacija.

To je jedno shvatanje.

Sa druge strane ima ljudi koji uveliko izbegavaju korišćenje mineralnih ulja i smatraju ih opasnim pogotovo kada je nega bebine kože u pitanju. Postoje navodi da čak dovode i do stvaranja kancera.

 

 

Ako čitate deklaracije, primetićete da su sastojak gotovo svakog bebi ulja. Obzirom da većina proizvođača koristi mineralna ulja u svojim proizvodima, istraživanja koja su se bavila ovom temom došla su do zaključka da su ona ipak bezbedna za upotrebu. Na vama je da odlučite da li ćete ih zaobići ili koristiti.

Koja su najbolja prirodna ulja za bebe?

 

Prirodno je ipak najbolji izbor, pogotovo ako imate mogućnost za kupovinu potpuno prirodnih odnosno organski dobijenih ulja.

 

baby ulje

 

Najčešće korišćena svakako su:

 Kokosovo ulje za bebe

 

Blagodeti kokosovog ulja odavno su poznate. Kada imate mogućnost za kupovinu organskog kokosovog ulja to je pun pogodak i potpuno bezbedan način za negu bebine kože.

Kokosovo ulje na kožu utiče tako što poboljšava kvalitet kože,čini je jačom, a podstiče i imunitet. Ulje se može koristiti direktnim nanošenjem na kožu ili stavljanjem u vodu za kupanje. Kako god ga koristili ne možete pogrešiti jer su njegove blagodeti zaista višestruke.

Repičino ulje za bebe

 

Ulje od repice poznato je po svom bogatom sastavu omega-3 masnih kiselina koje su kod malih beba potrebne za pravilan razvoj moždanih i nervnih struktura.

Ovo ulje veoma je zastupljeno u ishrani beba, kako u domaćim kašicama tako i u kupovnim kašicama za bebe poznatih proizvođača.

Masne kiseline osim što pogoduju  ishrani, odlične su za održavanje vlažnosti kože i u kombinaciji sa drugim preparatima daje dobre rezultate.

Postoje navodi da samo ulje repice začepljuje pore, a kada se koristi sa drugim sastojcima u kozmetici, može imati odlične efekte na kožu.

 Maslinovo ulje za negu bebine kože – da ili ne?

 

Maslinovo ulje se preporučuje kada je ishrana beba u pitanju, međutim sa njim treba biti oprezan kada je reč o nezi bebine  kože.

Pre nego što se odlučite za upotrebu maslinovog ulja u nezi kože posavetujte se sa vašim pedijatrom. Oleinska kiselina koja se nalazi u sastavu maslinovog ulja može pogoršati stanje ekcema i dodatno isušiti bebinu kožu.

 Bademovo ulje za bebe

 

Bademovo ulje je jedno od najviše korišćenih za negu bebine kože i bezbedno  je za korišćenje u svrhu masaže beba.

Zanimljiva je delotvornost ove vrste ulja na kožu prevremeno rođenih beba kod kojih dovodi do jačanja kože bez bilo kakvih nuspojava.

Kantarionovo ulje

 

Kantarion i njegovo dejstvo odavno je poznato u narodu. Ima uticaja na umirivanje kože, zarastanje rana, regeneraciju kože.

Mnoge mame se hvale efikasnošću preparata od kantariona, a mi vam pre svega savetujemo da se informišete kod vašeg pedijatra koliko je ono bezbedno u slučaju vaše bebe. Imajte na umu da je fotosenzitivno i da može koža loše da odreaguje u kontaktu sa suncem.

 Laneno ulje

 

Laneno ulje smatra se ne samo zdravim već i vrlo povoljnim za pravilan razvoj bebinog organizma jer je lan poznat po svom bogatom sastavu Omega-3 masnih kiselina, proteina, B vitamina i ostalih hranljivih sastojaka.

Blagotvorno deluje na kožu tako što ublažava iritacije i deluje protivupalno.

Najbolje kozmetičko bebi ulje

 

U moru široke ponude bebi ulja treba odabrati odgovarajuće. Evo njihovih najvažnijih karakteristika.

Nivea bebi ulje

 

Ova linija bebi kozmetike uveliko je poznata na našem tržištu, između ostalih preparata sadrži i Nivea baby ulje. Namena ovog ulja jeste da neguje, hidrira i štiti bebinu kožu.

U opisu ovog proizvoda stoji da se u njemu nalazi se neven koji doprinosi zaštiti i jačanju barijere bebine kože, po čemu se i izdvaja od drugih proizvoda. Međutim, deklaracija ga ne pominje. Tu su samo parafinsko ulje (mineralno), bademovo ulje i parfem.

Dakle, imajte u vidu da se u sastavu ovog proizvoda nalazi i mineralno ulje o čijim smo karakteristikama pisali u prethodnim delovima teksta.

Važno je reći da su proizvodi klinički i dermatološki ispitani, tako da su bezbedni za vašu bebu ukoliko se odlučite za kupovinu baš ovog brenda.

Cena: Oko 420 rsd.

Chicco BM sensitive ulje za masažu

 

Chicco bebi ulje proizvedeno je kako za masažu beba, tako i za čišćenje bebine kože pogotovo ako je prisutna temenjača.Poptuno je bezbedno za korišćenje od samog bebinog rođenja i doprinosi kvalitetu bebine kože.

U sastavu ovog proizvoda nalazi se: etilheksil stearat, ulje mekinja pirinča, ulje semena pamuka, miris, tokoferil acetat, pantenol, propilen glikol.

Formula je hipoalergena i ne sadrži parabene, silikone, alkohol, veštačke boje i mineralna ulja, čime se osigurava kvalitet i bezbednost proizvoda.

Cena: oko 520 rsd.

 Johnson bebi ulje

 

Samo ime Johnson sinonim je za bebe i kozmetiku koja se primenjuje od najranijih dana.

Ukoliko se odlučite za kupovinu ulja ovog proizvođača važno je znati da postoji osnovno mineralno ulje, a u svom asortimanu imaju još dve vrste bebi ulja: jedno je  sa natural calm uljima, a drugo sa aloe verom. Ovo prvo odlično je za rutinu pred spavanje.

Opet, u sastavu stoji samo: Paraffinum Liquidum, Isopropyl Palmitate, Parfum

na vama je da procenite.

Cena: 550 rsd

 Hipp baby sanft ulje

 

Hipp bebi ulje sa unapređenom formulom namenjeno je za negu bebine kože od samog rođenja, a pogodno je i za tretiranje pelenskog područja.

Ne sadrži štetne sastojke poput parafinskog i eteričnog ulja, parfema i mnogih drugih za koje mnogi smatraju da nisu bezbedni za upotrebu u bebinoj kozmetici.

Naprotiv,  ovaj proizvod  doprinosi hidrataciji i nezi od samog bebinog rođenja.

 Kosili bebi ulje plavo

 

Na šta vas asocira Kosili? Možda na detinjstvo? Sigurno da je tako sa većinom ljudi, jer je Kosili kozmetika jedna od najzastupljenijih kod nas.

Kosili all natural ultra sensitive ulje namenjeno je za svakodnevnu upotrebu u nezi kože vaše bebe, može se koristiti nakon kupanja, ali i nakon menjanja pelena.

Funkcija ovog ulja je svakako zaštita i nega bebine kože jer sadrži aktivnu komponentu kamilice koja je poznata po svom umirujućem i blagotvornom dejstvu na kožu.

Osim kamilice bogatom sastavu doprinose i makadamija ulje, ulje đumbira,  suncokretovo ulje. ( Paraffinum Liquidum, Macadamia Integrifolia seed oil, Chamomilla Recutita Flower Oil, Zingiber Officinale Root Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Bisabolol, Parfum / Miris, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool.)

Formulacija ovog proizvoda je izuzetno blaga i štiti kožu od isušivanja.

Cena: 286 rsd

 Sebamed ulje za bebe

 

Ovo je baby ulje namenjeno umirujućoj masaži i posebno je formulisano za nežnu zaštitu bebine osetljive kože. Sadrži čak 95% prirodnog sojinog ulja koje omekšava kožu. Formula je obogaćena visokim sadržajem vitamina F, koji dolazi iz sojinog ulja, čime se postiže visoka tolerancija kože.

Ovo ulje je idealno za masažu bebe, jer ne samo da pomaže u opuštanju, već i stimuliše cirkulaciju, probavni i neurološki razvoj. Takođe, može pomoći u ublažavanju bolova usled grčeva, nadutosti i rasta zuba kod beba. Osim toga, masaža uljem može doprineti emocionalnom blagostanju bebe kroz bliski kontakt sa roditeljima.

Cena: 845rsd

Becutan ulje za decu

 

Becutan ulje za negu namenjeno je masaži beba i u te svrhe možete nabaviti ono sa lavandom. Ima i obično, za negu kože koja je suva. Ovo je mineralno ulje. Dobro se pokazalo i kao pomoćnik u uklanjanju temenjača. Ostavlja kožu mekanom, hidriranom i ne stvara suvišni osećaj masnoće.

Cena: 350 rsd

Pavlogal bebi ulje

 

Pavlogal baby ulje u bočici od 200ml koristi se kako biste nežno očistili i hidrirali osetljiva područja kože na kojima ste prethodno koristili bebi puder ili kremu. Ovo ulje pomaže da se spreči isušivanje kože i pojava iritacija.

Cena: 260 rsd.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

 

Kada idete u kupovinu bebi kozmetike, treba ići informisan i znati šta tražiti, a šta izbegavati. Ukoliko se pre toga niste posavetovali sa pedijatrom oko izbora preparata onda barem obratite pažnju da proizvodi budu:

 • što prirodnijeg sastava i ako je moguće organskog porekla
 • da budu kllinički i dermatološki ispitani
 • da sadrže što manje veštačkih  i hemijskih sastojaka
 • izbegavajte potencijalne alergene koji se mogu naći u sastavu ulja

Bebi ulje je dodatna nega kože koja nije uvek neophodna. Ono što je najbitnije kada je higijena u pitanju, jeste dobra prirodna kupka, dobra krema za bebe, posebno za pelensku regiju. Ako je dete sklono atopijskom dermatitisu, korisnija će biti krema za atopijski dermatitis. Ulja mogu čak i da iritiraju. Ona su najpodesnija za masažu i za hidrataciju suve kožu bebe.

Još malo opreza!

 

Kada kupite bebi ulje i odlučite se za njegovo koršćenje prvo testirajte da li odgovara koži vašeg deteta. To činite tako što ga prvo nanaesete na malu površinu kože i sačekate da vidite hoće li biti nekih reakcija.

Druga stvar na koju treba da pazite jeste da beba ne udahne ulje, jer to može imati posledice u vidu upale pluća ili čak smrti u nekom dramatičnijem slučaju.

Iako je većina proizvoda na tržištu bezbedna, ne znači da će odgovarati baš vašoj bebi. Ipak je potrebno znati nešto više i o samom sastavu bebi ulja i na taj način odabrati najefikasnije.

I za kraj i ovi saveti: ne žurite sa upotrebim bebi ulja. Radije adekvatno negujte bebinu kožu kako joj dodatna mast ne bi trebala. Izbegavajte sapun, jer isušuje kožu – pređite na kupke na biljnoj bazi bez štetnih sastojaka. Izbegavajte vlažne maramice za čišćenje jer sadrže alkohol koji isušuje – očistite kožu samo vlažnom krpom ili maramicama na bazi vode.

Na ovaj način, ulje za bebe biće samo ponekad potrebno – za maženje i masažu.