masaža bebe

Masaža bebe može više nego što očekujete!

Saznajte kako masaža bebe može biti efikasan  način da ublažite bebine grčeve, neraspoloženje, porođajne traume i da njome  doprinesete boljem bebinom snu. Ovo nije sve.

Detaljno vas vodimo kroz ovu temu i nudimo praktične korake za sprovođenje bezbedne masaže vaših beba. 

Informišite se  koji su još benefiti masaže, da li treba koristiti ulje za masažu?

Kada i kako je najbezbezbednije izvoditi masažu za bebe.

Ukoliko niste čuli za popularnu baby bowen tehniku koja kao krajnji  rezultat garantuje srećnu bebu sa zdravim snom,  ovde vam je  detaljno  predstavljamo.

Prednosti masaže za bebu

 

Masaže su odavno poznate kao odlični načini za poboljšanje mnogih fizičkih i psihičkih funkcija kod ljudi. U nekim situacijama su samo tretman, a u mnogim su odlična dopuna raznim tretmanima prilikom lečenja.

Masaže nisu namenjene samo odraslim osobama već su vrlo preporučljive i za bebe i imaju mnogo pozitivnih uticaja na dobrobit bebinog opšteg stanja i raspoloženja.

Ovo su neke od prednosti masaže kod beba:

 • Podstiče porast telesne težine beba. U medicini se masaža beba odavno preporučuje svim prevremeno rođenim bebama i bebama sa manjom telesnom težinom na porođaju. Istraživanja na ovu temu jasno dokazuju da bebe koje su bile redovno masirane dostizale su bolje rezultate, a samim tim povećavale šansu za preživljavanje.
 • Masaža smanjuje pojavu žutice kod beba, tako što reguliše nivo bilirubina u krvi  kroz pražnjenje creva, a samim tim reguliše i zatvor.
 • Ljudski dodir ima moć da redukuje stres. Dodir uzrokuje otpuštanje hormona endorfina (hormona sreće) koji snižava nivo kortizola, hormona stresa.
 • Masažom možete pomoći i bebi koja ima grčeve. Masirajte bebin stomak u pravcu kazaljke na satu (u pravcu kretanja debelog creva) i na taj način joj pomozite da ispusti gasove i smanji grčeve.
 • Za bolji san masaža je odlična pomoć. Spomenuli smo da se masažom snižava hormon stresa kortizol, a stimuliše se produkcija melatonina koji je zadužen za regulisanje ciklusa spavanja što dovodi do lakšeg uspavljivanja bebe i dužeg sna.
 • Masaža pojačava emotivnu povezanost između beba i roditelja. Tokom masiranja između bebe i roditelja odvija se kontakt kože na kožu i kontakt oči u oči čime se učvršćuje emotivna veza.
 • Redukuje simptome postporođajne depresije kod majke. Poznato je da  majke koje pate od postporođajne depresije teže uspostavljaju vezu sa svojom bebom. Masaža je odličan način za to jer se tokom masaže i kod roditelja luče hormoni koji opuštaju roditelja i smanjuju napetost. Kada je majka opuštena lakše će uspostaviti emotivni odnos i komunikaciju sa svojom bebom.
 • Podstiče učenje, razvoj inteligencije. Što više taktilne stimulacije beba primi tokom prve godine života, imaće dugoročne efekte na bolji razvoj mozga, a samim tim i na učenje.
 • Masaža je doprinela boljim rezultatima  kod različtih medicinskih stanja i dijagnoza. Deca sa dijagnozom autizma  i ADHD-a (poremećaja deficita pažnje i hiperaktivnosti) su imala mnogo bolje rezultate na testovima nakon masaže.

Čime masirati bebu?

 

Masaža je divan momenat koji se ostvaruje između bebe i roditelja. Tu je prisutno više elemenata kao što je pogled, glas i dodir kao najvažniji za prijatnu masažu.

 

masaža za bebe

 

Da bi masaža bila prijatna i da bi u njoj uživali i roditelji i beba preporučuje se korišćenje ulja tokom masiranja. 

Bebina koža je jako osetljiva, sklona isušivanju i iritacijama. Suvi dodiri tokom masaže bi mogli dodatno da je iziritiraju. Stoga bi bilo dobro da za masažu odaberete ulja koja će doprineti i nezi kože vaše bebe, a i potpunom užitku.

Istraživali smo koja su to ulja na prirodnoj bazi najbolja za ovu namenu i došli do sledećih saznanja.

 • Istraživanja su dokazala neverovatnu moć kokosovog ulja za masažu. Bebe koje su masirane kokosovim uljem dostizale su mnogo bolje rezultate u povećanju telesne težine u odnosu na ostale bebe. Kokosovo ulje se odavno koristi u kozmetici i medicini, a ovi rezultati samo potvrđuju njegovu delotvornost. Osim što je efikasno to je i prirodno sredstvo, a to je najbolje što možete ponuditi bebi. Mnogi ga koriste i  umesto krema za pelensku regiju.
 • Bademovo ulje predstavlja takođe dobar izbor. Nakon njegovog korišćenja koža je glatka i zaštićena od iritacija.

Na tržištu možete naći razna ulja koja su namenjena za masažu beba. Prilikom odabira proizvođača pažljivo pročitajte sastav ulja i prilagodite ga potrebama vaše bebe. Nije na odmet da se posavetujete sa vašim pedijatrom ukoliko vaša beba ima osetljivu kožu ili je sklona ekcemima (upalnim stanjima kože).

 

 

Sa druge strane pojedini stručnjaci savetuju da izbegavate  maslinovo i suncokretovo ulje za masažu bebe barem u prvih nekoliko nedelja, jer mogu oštetiti zaštitnu barijeru bebine kože i dovesti do razvoja ekcema.

Uglavnom se ne preporučuju ni esencijalna ulja kada govorimo o masaži beba, jer su ona previše koncentrovana i mogu izazvati alergijske reakcije.

Masaža bebe pre ili posle kupanja?

 

U koje vreme ćete masirati bebu zavisi od ritma i raspoloženja vaše bebe. Jedna od preporuka jeste da vaša beba bude smirena, raspoložena i da uživa u masaži. Kada je kupanje u pitanju, masažu možete raditi i pre i posle kupanja. 

Vodite računa kada bebu masirate uljima pre kupanja da ne bude klizava kako ne bi došlo do povređivanja. Imajte na umu da ukoliko koristite ulja koja imaju blagotvorna ili medicinska dejstva na kožu, kupanjem ćete  ih najverovatnije skinuti  i onemogućiti  njihovo delovanje. 

I kupanje bebe i masaža doprinose smirivanju i opuštanju bebe, a ukoliko želite da koža upije ulje koje koristite onda masažu ostavite posle kupanja.

No, samo kupanje nije rešenje, ako bebu kupate sredstvima posle kojih je koža svrbi, okice peku ili se javljaju  suvoća i iritacije. Marija je zato našla sredstvo u koje se kune i koje više ne menja, jer je bez iritanasa i na biljnoj bazi. Koža njene bebe je sada savršena, a zahvaljujući čemu…pročitajte sami iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

A evo i samog postupka masaže.

Kako masirati bebu?

 

Da bi masaža bebe bila bezbedna i da bi ste u njoj uživali zajedno sa bebom pratite sledeće korake koji vam mogu biti od pomoći.

 • Pre svega za masažu odaberite momenat kada je beba raspoložena.
 • Postarajte se da prostorija bude dovoljno topla
 • Možete pustiti opuštajuću muziku i eliminisati buku drugih ljudi, telefona…
 • Bebu smestite na ravnu i bezbednu površinu
 • Bebu raskomotite, možete je ostaviti u peleni, a može biti i potpuno gola jer to prija bebinoj guzi, a pogotovo ukoliko ima pelenski osip. Ukoliko je beba potpuno gola ispod nje stavite nepromočivu prostirku ili peškir za slučaj vršenja nužde.
 • Odaberite adekvatno ulje za masažu koje će prijati bebinoj koži, a pre nego što započnete masažu postarajte se da vam ruke budu čiste i prijatno tople na dodir.

Za ovu masažu nije potrebno nikakvo specijalno znanje.  Najvažnije je da uključite svoj roditeljski osećaj i prilagodite dodir potrebama vaše bebe.

Čak i ako to ne radite profesionalno bebi je vaš dodir najvažniji i sasvim dovoljan.

Postarajte se da dodir bude nežan i prijatan, jer je masaža bebe maženje koje ima blagotvorna dejstva kako na razvoj tako i na jačanje emocionalnog odnosa između roditelja i bebe.

Postoji niz postupaka kako započeti masažu, da li od stopala ili od glave. U suštini ne možete pogrešiti i nailazićete na razna uputstva.

Mi vam ovde predstavljamo jedan od načina za masažu vaše bebe.

 • Masažu gornjeg dela tela možete započeti od  bebine glave. Izbegavajte masažu temenjače ukoliko je beba jako mala. Takođe, ne pritiskajte jako fontanele.

 

masaža bebine glave

 

Za masažu lica nije preporučljivo korišćenje ulja da ne bi dospelo u oči, nos ili usta.

Masaža bebine glave neka bude vrlo nežna, poput maženja.

 • Počnite od čela, stavite prste na sredinu, a zatim ih spuštajte ka slepoočnicama. Pravite kružne pokrete oko očiju, po obrazima i krenite prema ušima i nežno ih trljajte. Nakon toga se nežnim pokretima spustite preko brade i vrata do bebinih ramena koje nežno masirate i povremeno malo povučete na dole.
 • Bebine ruke možete raširiti i prebaciti preko grudi, a zatim masirajte jednu po jednu šaku i svaki prst posebno.
 • Kada masirate predeo grudnog koša trljajte grudne mišiće i kružnim pokretima masirajte predeo ispod rebara od sredine ka spolja.
 • Stomak masirajte u pravcu kazaljke na satu nežnim kružnim pokretima. Kada beba ima grčeve držite joj noge ispod kolena i nežno ih pritiskajte preko stomaka bebe kako bi se ispusttili gasovi i doveli do olakšanja.
 • Zatim pređite na noge. Koristite duge, lagane poteze od skočnog zgloba do butina i preko kuka. Masirajte obe noge odjednom ili jednu po jednu.
 • Izbegavajte genitalnu regiju za masiranje.
 • Za masažu bebinih stopala koristite  nežne, spore kružne pokrete u smeru  od pete ka prstima.

 

masaža bebinih stopala

 

 • Ukoliko bebi prija masaža možete joj izmasirati i leđa.U tom slučaju bebu okrenete na stomak i nežnim pokretima masirajte lopatice od vrha na dole i ka spolja. Masirajte mišiće levo i desno od kičme spuštajući se ka bebinoj guzi.

Mnogim bebama ne prija položaj na stomaku pa ukoliko se beba jako buni ne insistirajte na masaži leđa ili prilagodite dužinu masaže. Masažu možete završiti jednim pokretom od bebine glave do stopala prelazeći preko svakog dela tela i na taj način zaokružiti proces.

Koliko dugo masirati bebu?

 

Odrasli ljudi bi u masaži mogli uživati satima. Kada masirate bebu imajte na umu da njoj ne prija isto što i vama.

Pre svega osluškujte bebine potrebe i pratite njene signale. Masirajte je onoliko koliko joj prija u datom trenutku.  Neki konkretniji saveti su da to traje oko 10-15 minuta do pola sata. Nema potrebe za dužim masažama jer mogu dovesti do preterane stimulacije bebine kože. To za posledicu može imati iritaciju i crvenilo, pogotovo ako je koža jako osetljiva.

 

 

Uostalom beba će vam signalizirati kada je dosta sa masažom, važno je da razumete njene signale.

Koliko često raditi masažu bebe?

 

Koliko često ćete masirati vašu bebu isto zavisi od toga koliko ona uživa u toj aktivnosti i od vaših vremenskih i drugih mogućnosti.

Neki roditelju masažu uvode kao obavezne dnevne rituale, a neki je izvode  po potrebi kada žele da umire bebu ili kada beba ima problema sa grčevima.

Kod prevremeno rođenih beba i beba rođenih sa manjom telesnom težinom savet je da masaže budu što češće jer doprinose boljim rezultatima.

Vrlo je individualno i zavisi od situacije do situacije, važno je samo da beba u tome uživa. Ukoliko primetite da beba ne uživa u masaži ili da trenutno nije raspoložena ne insistirajte na tome. Pomerite masažu za neki drugi put ili ispratite bebin ritam, pa neka masaža bude prilagođena onom periodu dana kada je beba najraspoloženija za tu aktivnost.

U nastavku pročitajte sve o jednoj  vrlo efikasnoj tehnici samoisceljenja  koja vam može pomoći ukoliko vaša beba non stop plače zbog grčeva ili nekih drugih tegoba koje nikako da rešite.

Pogodnost je što je primenljiva i na odraslima, pa ukoliko ste napeti i neispavani evo načina da i vi roditelji rešite svoje probleme zajedničkim odlaskom kod Bowen terapeuta.

Baby bowen – šta je to?

 

Baby bowen je veoma efikasan terapijski tretman koji se sastoji od serije nežnih ali vrlo efikasnih pokreta koji se primenjuju na bebinom telu na precizno određenim tačkama. To su tačke koje dovode do samoisceljenja organizma. 

 

baby bowen masaža bebe

 

Precizno određena tkiva se stimulišu prvo laganim pritiskom, a zatim rotirajućim pokretom preko tog tkiva. Ovakav pokret prenosi impuls kroz celo telo i doprinosi potpunoj relaksaciji i aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema i takozvanom samoisceljenju. Na taj način disfunkcionalni obrasci u telu postaju funkcionalni.

Bowen terapeuti uz pomoć tih nežnih pokreta stimulišu određene tačke raspoređene od bebinog vrata do prstiju na nogama i  stimulišu urođeni sistem lečenja tela da se ponovo uravnoteži.

Ovom tehnikom možete rešiti probleme poput grčeva, bolova, trauma rođenja, respiratornih tegoba, probleme sa spavanjem. Stimulisana meka tkiva utiču na telesne funkcije na hemijskom, emocionalnom i energetskom nivou.

Ova tehnika rebalansira nervni sistem i doprinosi mirnijem i boljem raspoloženju bebe. Terapeuti koji koriste ovaj tretman kažu da je rezultat uvek zdrava i srećna beba sa kvalitetnim snom. 

Prema rečima stručnjaka ovo nije klasična masaža beba, ali je vrlo primenljiva od samog rođenja, čak i na bebama koje su u inkubatoru, jer nije bolna, a ni invazivna. Nije štetna i može biti odlična dopuna već postojećoj terapiji ukoliko je beba koristii.

Dobra vest je da se primenjuje i u našoj državi, pa ukoliko imate bebu koja jako puno plače usled nekih tegoba, zašto da ne isprobate ovaj način da joj pomognete.

Da li je masaža bebe bezbedna?

 

Pravilno masiranje bebe, sa blagim i nežnim pokretima, sa  dobrim izborom ulja i uz poštovanje saveta pedijatra je sasvim bezbedno.

Ukoliko ne pratite uputstva ili niste dovoljno informisani kako masirati bebu može doći do preterane stimulacije bebine osetljive kože i izazvati iritacije ili neke druge posledice.

Da bi ste izbegli neželjene posledice masaže, poslušajte sledeće savete:

 • Ne koristitie ulja u predelu oko očiju, jer ona lako mogu dospeti u oko i napraviti problem.
 • Ne masirajte vrh bebine glave koji je još uvek mekan.
 • Ne koristite jak pritisak ruku tokom masaže
 • Praktikujte kratke i lagane masaže 10-15 minuta
 • Pratite bebine signale kada je vreme da se masaža prekine, ne forsirajte je.

Kada ne treba raditi masažu bebe?

 

Iako je masaža vrlo preporučljiva za bebe, ništa ne treba forsisrati.

Pre svega masažu ne treba raditi kada beba nije raspoložena za tu aktivnost.

Ukoliko primetite da beba okreće glavu od vas,  koči ruke, plače ili negoduje na neki drugi način ne insistirajte da se masaža radi baš u tom momentu.

Nakon obroka nikako nemojte masirati bebu. Sačekajte barem 45 minuta kako ne bi došlo do izbacivanja hrane.

Verujem da za mnoge blagodeti masaže niste ni znali. Uz malo informisanja i truda i sami kod kuće možete mnogo učiniti za svoju bebu i doprineti njenom boljem razvoju i raspoloženju.