žutica kod beba

Žutica kod beba: sve što treba da znate o tome!

Brine vas žutica kod beba? Zašto je došlo do nje i da li je to opasno? Kako da pomognete bebi da što pre preboli novorođenačku žuticu?

Žutica kod beba uglavnom nije opasna, ali ponekada može i da potraje što u roditeljima pritiska alarm na uzbunu. Ovde ćete pronaći zašto je žutica ponekada trajnija i kako da se sa njom izborite.

Odmah ćemo reći da je žutica kod beba normalna pojava i predstavlja svojevrsno prilagođavanje bebe na život izvan stomaka i da se javlja kod 50 do 70% novorođenčadi.

Prolazi brzo uz nadzor, ali nekada bude i komplikacija!  Zbog toga se sigurno ipak brinete i pitate se da li sve radite kako treba? Zato, hajde da rasvetlimo ovu pojavu i saznamo sve ono najvažnije o žutici kod beba!

Zašto se javlja žutica kod beba?

 

Žutica nastaje kao rezultat povišenog bilirubina u krvi.

Bilirubin je žućkasta supstanca koja nastaje odumiranjem starih crvenih krvnih zrnaca, koja zamenjuju nova. On se inače izbacuje kroz stolicu, ali kod beba nije tako. Tu funkciju je za bebu dok je bila u stomaku obavljala mama. Bilirubin se prenosio kroz placentu u majčin organizam, i majka je preuzimala taj problem.
Kada se beba rodi, ona ne može da izbaci bilirubin iz tela, u njenim crevima nema neophodne flore koja će da ga razradi, a jetra nije spremna odmah da obavlja svoj posao kako treba. Potreban je period privikavanja da jetra počne da prerađuje krv i izoluje bilirubin za dalje izbacivanje. Dok traje period prilagođavanja bebe dobiju žut izgled kože i beonjača zbog nakupljanja bilirubina.

I tako se javi žutica kod beba!

Žutica kod novorođenčadi je jako česta i većina beba napusti porodilište sa žuticom. Ipak, ukoliko ima potrebe za tim, bebe nekada ostaju malo duže na posmatranju i pod nadzorom lekara.

Ipak treba da znate da postoji i više oblika žutice i nije svaki baš bezazlen, ali više o tome pronađite u daljem tekstu!

Fiziološka žutica nije isto što i patološka – evo koje su razlike!

 

Fiziološka žutica je gore opisana, koja se javlja kod većine novorođenčadi i prolazi nakon par dana kada se telo bebe privikne na funkcionisanje izvan maminog stomaka. Nije opasna i ne smatra se oboljenjem već prirodnom pojavom koju sve bebe proživljavaju.

Patološka žutica je malo drugačija. Ona se javlja u prvih 24h od rođenja dok je kod fiziološke to u prvih 5 dana . Traje između 2 i 3 nedelje i žuta prebojenost kože se vidi i na šakama i stopalima, a kod fiziološke je primetno žutilo lica i eventualno grudi.

 

 

Patološka žutica je praćena temperaturom i groznicom, što kod fiziološke nije slučaj iovaj oblik žutice se obično javlja kada bebe imaju i neki dodatni zdravstveni problem.

Veći rizik od razvoja patološke žutice imaju bebe koje imaju sledeće pojave:

 • ukoliko se ne podudaraju krvne grupe majke i bebe (na primer ukoliko je majka 0 krvna grupa, a beba pripada A ili B grupi), ili ukoliko je majka RhD je negativna, a beba je RhD pozitivna
 • novorođenčadi sa malom telesnom masom na rođenju ispod 2, 5 kilograma
 • kod beba povređenih prilikom porođaja (ukoliko se pojavio hematom na glavi ili slično)
 • ukoliko je beba pri rođenju pretrpela nedostatak kiseonika
 • kod beba rođenih pre termina odnosno pre 37. nedelje

Pored ovih pojava, rizik za dobijanje žutice povećava i neka bolest majke poput dijabetesa, nekih određenih infekcija ili upotreba nekih lekova. Zato je važno da se u toku trudnoće obavljaju redovni pregledi i konsultacije sa lekarom.

Patološka žutica je ozbiljnije stanje i pored nadzora potrebna je i adekvatna terapija za dete.

Žutica kod beba i vrednosti bilirubina

 

Žutica kod beba odnosno  novorođenčadi se obično odmah prepozna po boji kože i beonjača, a dodatno se potvrđuje iz analize krvi.

 

fiziološka žutica kod beba

 

Vrednosti bilirubina koje pokazuju žuticu, za ročno novorođenče su preko 150 mmola/l a kod preveremeno rođenih beba oko 256mmola/l i tada je potrebna terapija. Vrednosti koje se bliže 400 mmola/l, mogu biti opasne i izazvati probleme sa razvojem mozga i moždanih funkcija.

Fiziološka žutica se ne leči lekovima, već obično češćim hranjnjem čime se razvija crevna flora i sistem za varenje kojim se izbacuje višak bilirubina ili sunčanjem.

Sunčanjem se bilirubin pretvara u lako razgradive i topive supstance koje se mogu izlučiti i bez učestvovanja jetre.

Sunčanje se može obavljati pod specijalnim lampama ili, ako ste već kod kuće, izlaganjem bebe sunčevoj svetlosti.

Kod patološke žutice simptomi ali i sama terapija je drugačija i sadrži medikalnu terapiju koju prepisuje lekar. U oba slučaja savet i preporuka lekara su ključni i moraju se pratiti da bi se beba lakše rešila žutice odnosno hiperbilirubizacije!

Koliko traje fiziološka žutica kod beba?

 

Kada se javi fiziološka žutica kod beba, njeno trajanje je obično par dana, međutim može se desiti i da je preko nedelju dana. Neophodne su kontrole i redovne posete lekaru. Ako se nivo bilirubina poveća, lekari obično preporučuju ostanak u bolnici uz fototerapiju odnosno sunčanje. 

Patološka žutica obično traje duže, a postoji i laktacijska žutica koja se detektuje kasnije, i evo šta treba da znate o njoj!

Laktacijska ili produžena žutica

 

Novorođene bebe mogu razviti laktacijsku žuticu. Ona se najčešće javlja zbog dva razloga:

 • majčino mleko sadrži određene proteine koji pospešuju stvaranje bilirubina (ne zna se uzrok)
 • Beba ne unosi dovoljno hrane te je dehidrirana

Laktacijska žutica se obično javlja nakon 2 nedelje od rođenja bebe, i može trajati oko 2 meseca. Zato se i naziva produžena žutica.

Iako je uzrok protein iz majčinog mleka, dojenje i nastavak redovnog hranjenja su najbolja terapija. To je zato što se u mleku nalaze i bakterije koje grade crevnu floru bebe koja se stara da se višak bilirubina izbaci iz organizma. Važno je napomenuti da ova žutica ne ugrožava zdravlje bebe, i da najčešće prolazi sama od sebe, ali sa obaveznim nadzorom lekara.

Da li je žutica kod beba prelazna?

 

Žutica je pojava koja se smatra indikatorom nekih većh problema u organizmu – ne primer oboljenja jetre, ili neke veće zarazne bolesti. Kada su u pitanju novorođenčad koja imaju žuticu, uzrok je nedovoljno razvijena jetra, i to će se brzo svesti na normalu i bezopasno je.

Imajući ovo u vidu može se reći da fiziološka žutica kod beba nije zarazna. 

Međutim, neke bolesti koje je mogu izazvati jesu kao na primer hepatitis A,B ili C.

Žutica kod beba nije zarazna, prolazna je, ali je obavezan nadzor lekara.

Da li su neke bebe sklonije žutici?

 

Smatra se da su preveremeno rođene bebe podložnije riziku za pojavu žutice. Takođe su muške bebe sklonije ovoj pojavi i bebe koje su imale manju porođajnu kilažu. U većem riziku su i bebe koje su pretrpele teži porođaj (vakuum izvlačenje, nedostatak kiseonika, hematom od porođaja…

Ali ne samo one.

Smatra se da bebe majki koje su imale dijabetes u toku trudnoće, povišen pritisak, neku infekciju (hepatitits čak i pre trudnoće ostavlja posledice) imaju veće šanse za pojavu žutice. Ili ako su majke u toku trudnoće konzumirale neke lekove mogu da rode bebe koje će imati povišen rizik od pojave žutice. Zato je važno da redovno kontrolišete  trudnoću, i da slušate savete lekara koji trudnoću vodi.

Ipak, žutica se ponekada javlja i bez postojanja povećanih rizika, jer je kod beba ona smatrana gotovo normalnom pojavom.

Kako prepoznati žuticu kod beba?

 

Konkretni simptomi žutice koje možete primetiti se razlikuju po vrsti, pa tako imamo:

 

žutica kod novorođenčadi

 

Fiziološka žutica simptomi:

 • Žuta boja kože lica ili grudi
 • žuta boja beonjača
 • žut nosić
 • pospanost
 • slabiji apetit bebe

Patološka žutica simptomi:

 • žutilo celog tela i šaka i stopala
 • povišena temperatura
 • beba je letargična (troma, uspavana)
 • ne dobija na težini,
 • nema dovoljno zaprljanih pelena (ne mokri dovoljno često i nema stolicu često)
 • nivo bilirubina se povećava u 24h više od dozvoljenog
 • traje duže od 2 nedelje

Ovo su znaci da trebate da posetite lekara i dobijete pravu terapiju jer je uzrok u nekom drugom oboljenu, a žutica je samo simptom. Tada lekar određuje terapiju i beba mora da bude pod stalnim nadzorom.

Ovi simptomi se ne odnose na žuticu kod odraslih i starije dece. 

Postoji još jedna vrsta žutice koja se naziva konjugovana žutica i ona je malo drugačija.

Konjugovana žutica

 

Konjugovana žutica je najređa kod novorođenčadi, uvek je patološka i ima svoje specifične simptome.Ona se zapravo izražava kroz porast nekonjugovanog i konjugovanog bilirubina u krvi ge konjugovani uvek prednjači.

Ova žutica se još naziva i holestatska, i ona upućuje na problem sa radom žuči odnosno – holestazom.

Najčešći znaci da je upravo ova vrsta žutice u pitanju jeste porast žučnih kiselina u krvi i svrab kože.

Ono što može da uzrokuje konjugovanu žuticu su sledeći primeri:

 • Infekcija jetre
 • hepatitis
 • nasledene bolesti jetre
 • oštećenja jetre lekovima
 • komplikacije sa žuči i žučnim putevima
 • neke retke nasledne bolesti
 • oštećene ćelije jetre

Simptomi koji ukazuju da je u pitanju konjugovana holestatska žutica:

 • Žuta boja kože ( ponekada zelenkasta)
 • svrab kože
 • tamnija boja mokraće
 • Bleda i siva stolica

Posledice konjugovane žutice su ozbiljne i najčešće podrazumevaju prestanak napretka bebe, kao i uvećanje stomaka. Ovo uvećanje se dešava kao posledica rasta jetre i nakupljanja tečnosti u stomaku. Lekarske intervencije i lečenje su obavezni!

Uzrok pojave ovog vida žutice kod beba se najčešće ne zna, ali smatra se da je u pitanju infekcija. Infekcije mogu biti –  toksoplazma, virusi hepatitisa, citomegalovirus, HIV..

Ovakva žutice može imati za posledicu i cirozu jetre deteta, i tada je neophodna transplatacija.

Srećom, ova vrsta žutice je izuzetno retka, pogotovo u današnje vreme kada se svi pregledi redovno rade u toku trudnoće.

Žutica kod beba lečenje

 

Kada se utvrdi da beba ima žuticu, bilo preko krvi ili preko količine bilirubina u koži, lekar određuje lečenje.

 

 

Najčešće terapija podrazumeva:

 •  Češće hranjenje bebe mlekom odnosno dojenje – na ovaj način podstiče se bebin sistem za varenje, i obogaćuje crevna flora a na taj način se izbacuje i višak bilirubina
 • Povećajte unos tečnosti – potrebno je povećati unos tečnosti kod bebe ne kao terapija već kao dodatni plus, jer se sprečava dehidracija deteta
 • Fototerapija , sunčanje bebe koje pomaže da bilirubin postane lako razgradiv i na taj način se olakša njegovo uklanjanje iz organizma

U nekim slučajevima žutice mora se naći tačan uzrok i zatim se tretira određenim lekovima uz nadzor lekara.

Kada je beba već kod kuće i ne postoji lampa za fototerapiju, dovoljno je da izložite bebu sunčevoj svetlosti, i to praktikujte što češće u toku dana. Sunčevi zraci deluju na isti način kao i lampa za fototerapiju, ali naravno, prethodno se posavetujte sa lekarom.

Sunčanje beba – fototerapija

 

Kako to tačno funkcioniše?

Postoje specijalni uređaji ili lampe koje emituju plavu svetlost na određenoj frekvenciji i ona razgrađuje nagomilani bilirubin. Nekada su ovakvi uređaju u sklopu inkubatora, pa beba boravi tamo, ali zapravo najvažnije je da je što više izložena. To znači golišava beba na sunčanju pod posebnom lampom i žutica se smanjuje!

 

fototerapija za žuticu kod beba

 

Koliko je to zapravo efikasno – pitate se?

Pa stručnjaci kažu – vrlo, ali zavisi i od stanja bebe. Koja je težina bebe, nivo bilirubina, i slični faktori utiču na efikasnost, odnosno možda će postojati potreba da se tretmani ponove. Nekih većih kontraefekata kod fototerapije nema, ali može se desiti da se javi osip na koži ili ređa stolica i češće mokrenje bebe. Međutim, fototerapija se uvek i isključivo radi pod nadzorom lekara u medicinskim prostorijama, pa se uvek reaguje na vreme, ukoliko do nuspojava i dođe.

Ako ste već kod kuće, a vaša beba još po malo ima žućkast ten, možete je sunčati sami. Najlakše ćete to učiniti tako što ćete raskomotiti bebu i držati je uz direktan izvor sunčeve svetlosti – prozor.

 • Ukoliko je hladno, bebu nećete skroz skinuti, već blago raskomotiti u predelu glave i grudi i stanite pored zatvorenog prozora, ili postavite njen krevetić tu.
 • Ako je letnje doba i vrlo toplo, bebu možete više razodenuti i držati kraj prozora koji može biti malo otvoren.
 • Ako je sunce jako, nemojte je držati dugo uz prozor, već izjutra ili popodne, a tada možete i njen krevetić da postavite kod prozora. Izbegavajte jako sunce. Leti možete bebu izneti napolje na par minuta, na balkon ili u dvorište i na taj način je malo osunčati, ali bez raskomoćene odeće.
 • Ako je oblačno, ipak stavite bebu na izvor dnevene svetlosti, jer može samo da prija i ne može da škodi.

Desetak minuta više puta dnevno je sasvim dovoljno da praktikujete ovakvo sunčanje kod kuće.

Za to vreme možete da joj pevate ili pričate i svakako produbute povezanost između vas!

Da li dehidratacija ima veze sa žuticom?

 

Žutica može biti i neretko jeste povezana upravo sa dehidracijom bebe. Ovo se dešava kada beba ne unosi dovoljno tečnosti odnosno mleka. Tada su obično u pitanju problemi sa dojenjem bebe:

 • Nedovoljno iskustva sa dojenjem
 • uvučene bradavice kod majke
 • nepravilno postavljanje bebe na dojku
 • neredovno dojenje
 • nedostatak mleka

Prvorotkinje često nemaju iskustva niti prilike da nauče i dobiju pravo znanje o početku dojenja. Iz tog neiskustva, dolazi do problema sa dojenjem bebe koje se može manifestovati dehidracijom novorođenčeta. Tada je neophodno da se dodatno podučite i podstaknete dojenje ili uvedete dohranu, i rešite problem dehidracije bebe i moguće žutice.

Uvučene ili ravne bradavice kod majke mogu predstavljati prepreku dojenju, jer beba ne može da uhvati dojku pravilno i slabije sisa. To dalje može voditi u dehidraciju bebe i pojavu žutice. Tada lekar prepisuje bebi terapiju, a vi možete poraditi na izvlačenju bradavica.

Nepravilno postavljanje bebe na dojku uzrokuje slabo napredovanje bebe, ponekada i dehidrataciju novorođenčeta. teda je neophodno da potražite savet i da naučite kako da postavite bebu na dojku da bi ona sisala dovoljnu količinu mleka!

Neredovno dojenje se obično događa kada je beba pospana, a roditelji je ne bude za podoj.

Budite svoju bebu i hranite je redovno. Ako zaspi dok sisa ponovo je probudite jer je često upravo žutica razlog pospanosti bebe, a da bi se ona smanjila i prebrodila, beba mora češće da se hrani.

Svi prethodni primeri utiču na stvaranje mleka, koje biva smanjeno, a samim time beba ne dobija dovoljno mleka. U tom slučaju se takođe može javiti dehidracija bebe i moguća žutica.

Zašto dehidracija utiče na pojavu žutice?

Bez dovoljno tečnosti i mleka ni bebin digestivni trakt ne radi kako treba. Da bi se nagomilani bilirubin razgradio i izbacio iz organizma neophodno je da sistem za varenje bebe bude aktivan, a dehidratacija to onemogućava. Tako se stvara veza između žutice i dehidracije kod beba, za koju će lekar imati najbolji savet i terapiju.

Komplikacije od žutice kod beba

 

Komplikacije koje se mogu dogoditi kao posledica dugotrajne žutice sa visokim nivoom bilirubina mogu biti vrlo opasne. Najčešće se dešavaju štetni uticaji na razvoj mozga bebe, jer je bilirubin toksičan za moždane ćelije.

Bilirubinska encefalopatija se kod beba izražava sledećim simptomima:

 • pospanost
 • plakanje sa izrazito visokim tonovima
 • izvijanje leđa i vrata unazad
 • temperatura i groznica
 • teško razbuđivanje

Ona se tretira u bolnici i uz stalni nadzor lekara.

Kernikterus je sindrom koji nastaje ako bilirubinska encefalopatija izazove trajna oštećenja na mozgu bebe. Simptomi koje ima su:

 • gubitak sluha
 • nekontrolisani pokreti
 • pogled uperen u jednu tačku
 • nepravilni razvoj i rast zuba

Ovakve komplikacije su retke, ali moguće ukoliko se nivo bilirubina u organizmu bebe ne reguliše na vreme. Zato je neophodno slušati lekara i pratiti njegove savete. Najbolja prevencija jeste često dojenje, obavezno buđenje bebe za podoj, i redovne kontrole kod lekara.

Stolica i mokraća kod beba sa žuticom

 

Kao jedan od simptoma žutice se navodi i boja stolice koja je bleda, kao i količina odnosno manjak stolice kod bebe. To znači da njen digestivni trakt nije dovoljno razvijen i bilirubin se teško izbacuje iz organizma. Srećom uz redovan podoj i ako je potrebno, fototerapiju, ovakav problem se brzo sanira, beba počinje češće da “prlja pelene” i boja stolice se menja u zlatno žutu koja je normalna.

Mokraća kod beba sa žuticom je često tamnije boje, poput boje piva i nema je u dovoljnoj količini. To znači da beba mokri ređe nego je to normalno, a smatra se da treba promeniti između 8 i 10 pelena u toku dana kod novorođenčadi.

Žutica se ne smatra oboljenjem, i najčešće nije opasna, međutim, uvek treba biti na oprezu. Uvek potražite i poslušajte savet stručnog lica, korsitite sve preventivne mere i hranite bebe na vreme, čak i ako spavaju!