dojenje

Kako uspešno započeti dojenje?

Kako uspešno započeti dojenje?  Nekim mama ovo dođe spontano, a neke ozbiljno muči ovo pitanje. Dojenje ne možete uvežbati unapred, ali ovi saveti će pomoći da ono bude uspešno! 

Informisaćemo vas o tome kako da se pripremite za podoj i da budete sigurni da vaša beba dobro sisa i da je sita. 

Istraživali smo zašto su noćni podoji toliko važni i šta da učinite ako nemate dovoljno mleka. 

Da li je dobro kada dete dojite i posle druge godine? Šta kaže medicina, a šta psihologija? O tome se informišite u nastavku teksta. 

Prednosti dojenja

 

Ranije se dojenje podrazumevalo, a u novije vreme zbog brzog načina života majke sve manje odlučuju da doje svoju decu. Neke zbog karijere, neke zbog komfornosti drugog načina hrajenja, zbog izgleda i mnogih drugih razloga.  

Upravo vas iz tih razloga podsećamo na brojne benefite dojenja kako za mamu tako i za bebu. 

Prednosti dojenja za mamu:

 • Benefiti dojenja vide se već nakon porođaja, jer dojenje pomaže da se materica što pre vrati u stanje pre trudnoće, a reguliše i postporođajno krvarenje. Za vreme dojenja telo proizvodi hormon oksitocin koji utiče na stvaranje kontrakcija materice i time doprinosi zalečenju i smanjenju krvarenja. 
 • Spoljašnjem izgledu doprinosi na taj način što utiče na smanjenje kilaže dobijene za vreme trudnoće. .
 • Smatra se da smanjuje rizik od postporođajne depresije usled lučenja hormona oksitocina.
 • Odlaže pojavu menstruacije, što za prvo vreme posle porođaja može biti jedan vid kontracepcije. 
 • Čuva i novac, jer je poznato da su formule za bebe prilično skupe za naše uslove.

 

 

Prednosti dojenja za bebu:

 • Beba preko majčinog mleka dobija savršeno izbalansiranu hranu (vitamini, proteini, masnoće)  sa svim neophodnim materijama za zdrav rast i razvoj.
 • Majčino mleko sadrži antitela za borbu protiv bakterija i virusa.
 • Prirodni je laksativ što olakšava varenje, omogućava redovnu stolicu, a samim tim i smanjuje mogućnost pojave grčeva kod beba
 • Doprinosi boljem imunološkom sistemu
 • Ima niz dugoročnih pozitivnih posledica na bebino zdravlje, rast i razvoj.

Kada započeti dojenje?

 

Kratko i jasno: odmah nakon rođenja. 

Ukoliko uslovi nakon porođaja dozvoljavaju da majka i beba imaju kontakt kože na kožu, to je odličan način da se krene sa dojenjem. Ovaj kontakt smiruje bebu, olakšava joj adaptaciju na ovaj svet, a prirodni refleks sisanja će doprineti tome da beba po mirisu potraži dojku i krene spontano da sisa. 

Kada uslovi ne dozvoljavaju da se dojenje otpočne na ovaj način, učinite to čim budete u mogućnosti i nećete zakasniti, jer je  za majčino mleko uvek pravo vreme.

Kako započeti dojenje? 

Ukoliko se prvi put pripremate za ulogu majke i želite da dojite svoju bebu, ovde vam nudimo detaljno uputstvo kakao da se pripremite za taj čin.

 

uspešno dojenje

 

Ove informacije će vam pomoći da budete opušteni i da dojenju pristupite sa sigurnošću i pozitivnim stavom, a u takvim slučajevima uspeh ne izostaje.

Za uspešan početak dojenja pratite sledeće korake. 

1. Pripremite  dojke za podoj

 

Pre nego što beba počne da sisa važno je da u periodu dojenja redovno vodite računa o higijeni. Za to vam je dovoljno tuširanje jednom dnevno uz korišćenje blagog sapuna.

Izbegavajte jake kupke i mirise, jer je bebi potrebno da oseti miris mleka kako bi lepo sisala, a ne miris parfema. 

Pre početka dojenja ne morate svaki put prati dojke, dovoljno je da operete ruke i da zatim istisnete par kapi mleka iz dojki i njime premažete bradavice kako bi beba osetila miris mleka i lakše se “zakačila” za dojku. 

Ukoliko primetite da su vam pre podoja dojke prepune mleka i otečene probajte da stavljate tople obloge, masirate dojke ili izmlazujte mleko kako bi beba mogla lakše da uhvati bradavicu i sisa. Prepune dojke mogu odjednom ispustiti preveliku količinu mleka koju beba ne može da proguta, pa može doći do gutanja vazduha, bljuckanja…

Ukoliko ste obavili ove pripreme odaberite najbolji položaj za dojenje i udobno se smestite.

2. Izbor položaja za dojenje

Najbolji položaj za dojenje je onaj u kome se vi i beba osećate prijatno, gde nema nelagode i ukočenosti. Zapamtite da u ovom položaju ostajete u proseku oko pola sata, zbog toga je izbor vrlo važan.

Govorićemo o nekoliko položaja u kojima možete dojiti bebu. 

 • Sedeći položaj sa bebom u naručju: Ukoliko nemate ranu od epiziotomije i nije vam problem da sedite evo prvog načina za dojenje.  Kod ovog položaja jednom rukom držite bebu, tako što je bebina glava na pregibu lakta, a telo joj pridržavate dužinom te iste ruke. Jedna ruka vam je u ovom položaju slobodna i njome bebi stavljate bradavicu u usta. Kada to činite neka vaš palac bude sa gornje strane dojke, a kažiprst i srednji prst ispod dojke.
 • Ležeći položaj je izuzetno komforan za majke koje su imale teži porođaj ili epiziotomiju. U tom slučaju i vi i beba ležite na boku okrenuti jedna prema drugoj. Kod ovog položaja beba može ležati na krevetu ili na vašoj ispruženoj ruci.
 • Za mame koje su imale carski rez sedeći položaj sa bebom u naručju koji se još zove “Hvat ragbi lopte”  je dobar način za dojenje. Kod ovog položaja dlanom pridržavate bebinu glavu, a telo je na podlaktici iste ruke kojom pridržavate glavu. Za ovaj položaj vam mogu biti od pomoći jastuci kako ne biste sve vreme držali bebu u ruci bez oslonca.
 • Takozvani “Unakrsni položaj kolevke” je sedeći položaj sa bebom u naručju. Beba može ležati u vašem krilu ili na jastuku da bi mogla uhvatiti bradavicu. Kada beba sisa iz desne dojke, dojku obuhvatite desnom rukom, a bebu pridržavajte prstima leve ruke. Kod ovog položaja ako koristitie jastuk, pazite da on  dobro pridržava celu bebinu težinu, a vi je prstima pridržavate tek toliko da beba uhvati bradavicu. 
 • Uspravni položaj bebe prilikom sisanja koristi se kod beba kojima je zapušen nosić ili je prejak refleks otpuštanja mleka. 
 • Retko korišćen položaj je takozvani Australijski položaj. Kod njega majka leži na leđima, a beba leži licem i stomakom okrenuta  ka majci. Uglavnom se ovaj način dojenja savetuje kod beba koje imaju kratku podjezičnu vezicu, kod zastoja mleka ili pojačanog otpuštanja mleka. 

Ukoliko imate još nekih nejasnoća o pravilnim položajima za bebe, na našem sajtu se možete detaljno informisati o ovoj temi. 

Kako da znam da je beba dobro uhvatila dojku? 

 

Kada prvi put dojite bebu nikada niste dovoljno sigurni da li je beba dobro uhvatila dojku, a to je ključno da bi dojenje uspelo i da bi beba bila sita. 

Ukoliko osetite neku bol ili nelagodnost to je pokazatelj da beba nije dobro uhvatila bradavicu. 

Ako osetite da beba vuče i da mleko ide to je dobar znak. Videćete i po bebi da joj se brada pomera, čućete kako uzima vazduh. Sve su to pokazatelji da beba sisa, a osetićete i neku prijatnu senzaciju koju je teško opisati, već je treba doživeti. 

Kada postanete majka prosto znate po osećaju kada je nešto dobro.

Šta je kolostrum? 

 

Kolostrum je lepljiva, bela ili žućkasta tečnost koju telo trudnice počinje da proizvodi za vreme trudnoće.  Njegovo curenje može početi još u trudnoći, a  traje nekoliko dana nakon porođaja. Ovo je ujedno prva i najsavršenija hrana za vašu bebu, zbog sastava koji je obogaćen proteinima, antitelima, mineralima i vitaminima.

Šta je laktacija?

 

Laktacija se odnosi na produkciju mleka u majčinim grudima. To je period kada majka doji svoju bebu.

Dojenje bebe u porodilištu

 

Ukoliko planirate da dojite vašu bebu, najbolje bi bilo početi sa tim što pre nakon porođaja. Ukoliko je moguće, već u prvim satima nakon rođenja bebe. 

Kada prvi put postajete majka možda će vam biti nelagodno da dojite u prisustvu drugih ljudi, međutim imajte na umu da je osoblje naviknuto na ovu pojavu i da je dobrobit vaše bebe na prvom mestu.

Ako je nelagodnost u velikoj meri prisutna zamolite osoblje za malo privatnosti, navucite paravan ili odaberite položaj u kojem će vam biti prijatno.

Ako nemate iskustva u dojenju, prednost dojenja u porodilištu je i prisutnost osoblja koje vam može u tome pomoći, dati vam savet i proceniti da li beba dobro sisa. Iskoristite tu mogućnost, a i šteta bi bila da bebi u prvim danima uskratite prvo majčino mleko kolostrum. 

Dojenje bebe kod kuće

 

Dojenje bebe kod kuće je mnogo prijatnije iskustvo jer imate svoj prostor, svoju privatnost i komfor. 

 

dojenje kod kuće

 

Ukoliko ste zajedno sa bebom uspešno započeli dojenje još u porodilištu nastavite sa tim prijatnim aktivnostima kod kuće, jer će i vama kao majci prijati, a o dobrobiti za bebu smo pričali u prethodnim delovima ovog teksta. 

Primenite savete koje ste dobili u porodilištu, a ako se pojave nove i nejasne situacije imate mogućnost konsultovanja patronažnih sestara koje vas obilaze ili izabranog pedijatra. 

Dojenje u javnosti

 

Dojenje u javnosti je prethodnih godina dosta aktuelna tema i o njoj ima dosta polemike. 

Šta ćete uraditi kada se zateknete na javnom mestu, a vaša beba ogladni zavisi samo od vas? 

 • Ukoliko vam je prijatno da dojite na javnom mestu učinite to bez dvoumljenja. 
 • Ako ste od onih majki kojima je to neprijatno, potražite neko mirnije, skrivenije mesto za tu aktivnost. Pojedini  tržni centri i parkovi  imaju mesta baš za tu namenu, ali još uvek toga nema u svim gradovima. 

Možete se pripremiti kod kuće za takvu situaciju. Kada znate da ćete se negde duže zadržati obucite se tako da dojenje izvedete što jednostavnije, ponesite neku maramu da pokrijete deo koji ne želite da se vidi. 

 

dojenje u javnosti

 

Razmišljajte nekoliko koraka unapred, jer su to situacije koje će vam se dešavati dok beba malo ne poraste. 

Koliko često dojiti bebu? 

 

Na pitanje koliko često dojiti bebu, odgovor će vam dati upravo vaša beba. Svaka beba je drugačija, svaka drugačije sisa. Nekim bebama je dovoljan podoj na svakih nekoliko sati, a neke bebe ćete dojiti na zahtev malo češće. 

Budite spremni na dvadesetčetvoročasovnu uslugu kada je dojenje u pitanju. U početku će to biti češći podoji, jer će beba sisati manje količine mleka i brže će ogladneti. 

Kako beba raste  podoji će se  proređivati. Važno je da pratite bebine signale i da je dojite kada ona traži.

Ukalupljivanje dojenja na tačno određeno vreme nije baš poželjno jer će beba biti neraspoložena i plačljiva, a kada je uznemirena ni podoj ne prođe kako treba. 

Kako da noćni podoj prođe što lakše

 

Noćni podoji znaju da budu jako zamarajući za majke, međutim oni su izuzetno važni. U toku noći hormon prolatkin koji utiče na stvaranje mleka se luči u većim količinama. Iz tog razloga noćni podoji omogućavaju neprekidno stvaranje novih količina mleka.

U početku će noćni podoji biti redovniji i učestaliji. Kako beba raste prilikom svakog podoja će uzimati više mleka, duže će biti sita i imaće duže periode sna. Kao što smo rekli svaka beba je drugačija, pravila ne važe za sve, ali sa odrastanjem bebe uglavnom se proređuju i noćni podoji. 

Međutim, verovatno vas zanima i ovo.

Do kada isključivo dojiti bebu?

 

Beba se isključivo doji do nekih 6 meseci starosti.

U tom periodu beba počinje da sedi, više istražuje okolinu, drži predmete i manipuliše njima. Sve manje je potpuno vezana samo za majku.Sve ove aktivnosti zahtevaju više energije koja se stvara kroz unos nemlečne hrane koji se započinje u ovom periodu.

No, to ne znači da dojenje bebe treba prestati!

Verujemo da vas zanima i to.

Koliko dugo dojiti bebu?

 

Znamo koliko je dojenje dobro za bebu, međutim u svemu treba imati meru.

Preporuka medicinske struke je da dojenje traje najmanje godinu dana ukoliko je to moguće, a ohrabruje se i duže dojenje. 

Osim benefita na organizam bebe moramo misliti i na njenu psihičku dobrobit. Ukoliko se bebe odnosno deca doje duže od dve godine to može ostaviti posledice na razvoj detetove samostalnosti, jer se dete koje sisa teže odvaja od svoje majke koja mu pruža hranu odnosno sigurnost. Sa druge strane ta deca teže uspostave odnose sa vršnjacima i teže se uklapaju u vršnjačku grupu. 

 

dojenje

 

Neki konačan odgovor bi bio ne duže od dve godine gledano sa medicinskog i psihološkog stanovišta.

Kako znam da je beba sita? 

 

Kada dojite ne možete uvek precizno ispratiti koliko je beba pojela. Mnoge majke se iz tog razloga brinu da li je beba dovoljno jela i da li je sita. Ovo su pokazatelji da je beba sita. 

 • Nakon dojenja osećate olakšanje u dojkama, što znači da ih je beba ispraznila.
 • Beba samostalno završi sisanje, ne odvajate je od dojke. 
 • Nakon podoja beba je mirna i zadovoljna
 • Beba je sita ako ne daje znake gladi, ne plače, ne traži dojku, ne udara glavom u vaše telo.

Ne brinite vaša beba zna koliko joj hrane treba. Iz najbolje namere majke često preteruju sa količinom, a prejedanje može imati  posledice po bebu kao što su grčevi i refluks

Šta ako bebi dojenje nije dovoljno?

 

Ukoliko primetite da je vaša beba i nakon svakog podoja uznemirena i daje znake da je i dalje gladna, konsultujte se sa vašim pedijatrom koju meru preduzeti .

 

 

Moguće da nemate dovoljno mleka. U tom slučaju:

 • potrudite se da putem ishrane povećate količinu mleka, unosite što hranljivije sastojke u organizam, pijte dovoljne količine tečnosti
 • što češće primenjujte kontakt kože na kožu sa vašom bebom jer će i to doprineti boljoj laktaciji.
 • potrudite se da odstranite stresne uticaje iz okoline koji mogu uzrokovati manjak mleka i  nađite načina da se opustite.

Lekar vam može preporučiti i galaktogoge, preparate koji podstiču laktaciju, ali njih ne uzimajte na svoju ruku. 

Ukoliko nijedna metoda ne daje dovoljno rezultata i vaša beba je i dalje gladna i ne napreduje u težini, onda je  neophodno uvesti formulu kao dopunu u ishrani. 

Nekada, jednostavno ne ide sve glatko. Teorija je jedno, a praksa je drugo. Zato dobro pričitajte naredne redove.

Problemi sa dojenjem 

 

Dojenje je divno iskustvo, ali ništa nije savršeno pa se i tu javljaju određeni problemi poput:

 • Mastitisa koji se odnosi na bakterijsku upalu dojke kada se začepi mlečni kanal. Kada dođe do mastitisa majka osim natečene dojke  može imati simptome slične gripu, povišenu temperaturu i  iscrpljenost. 
 • Ragade na dojkama su posledica nepravilnog položaja za vreme dojenja. Simptomi su rane na bradavicama koje su bolne i upaljene. Ukoliko se problem ne reši može doći do bakterijskih i gljivičnih infekcija. 
 • Manjak mleka može biti posledica neredovnih podoja, korišćenja formule kao dopune u ishrani, stresnih okolnosti i drugih faktora. Ukoliko dođe do ove pojave budite uporni i nastavite sa podojem jer redovni podoji dovode do stvaranja novih količina mleka. Ukoliko to ne da rezltata obratite se lekaru za savet. 

Ishrana mame i dojenje

 

Odavno postoji praksa da se za vreme dojenja prilagođava ishrana. Ukoliko kod bebe ne primećujete simptome grčeva, alergija, razdražljivosti nema potrebe za redukcijom ishrane. Važno je samo da ona bude zdrava, što raznovrsnija i sa puno hranljivih materija i tečnosti.

 • Kada je beba jako mala, savetuje se da obratitie pažnju na količinu unosa ribe i morskih plodova jer mogu sadržati veće količine žive. 
 • Ukoliko volite kafu obratitie pažnju na količinu jer preterani unos kofeina može uticati na poremećen san kod beba. 
 • Pratite reakcije vaše bebe, pa ukoliko primetite znake da joj neka namirnica smeta, nemojte je unositi u organizam dok beba malo ne ojača svoj digestivni trakt.

 Sve što radite prvi put može delovati zahtevno ili komplikovano. Dojenje je prirodna pojava pa čak i kada se dese neke poteškoće u početku one se uglavnom prevazilaze. Budite uporni i videćete koliko ćete i vi i vaša beba uživati u ovoj aktivnosti.