masaža grudi za dojenje

Kako masirati grudi za dojenje? Uputstvo.

Saznajte kako masirati grudi za dojenje. Ova veština biće vam od veliki koristi i pomoći će da dojenje prođe bez muke. Hajde da objasnimo kako to funkcioniše i da li ima efekta!

Masaža grudi za dojenje – prednosti

Samo 15 minuta u toku dana može povećati količinu mleka, olakšati osećaj težine i bola u grudima, i poslužiti kao kućna provera za rak dojke. Benefiti masaže grudi su brojni i nije loše da je praktikujete (čak i kada niste dojilja).

Postoje studije koje dokazuju da su majke koje su masirale grudi nakon porođaja iskusile mnogo lakše i bezbolnije dojenje od onih majki koje nisu masirale grudi. Smatra se da je masaža pospešila otvaranje mlečnih kanala i lakši protok mleka, a samim tim i manje pritiska na bradavice u toku sisanja. Bradavice često prve “stradaju” u toku dojenja i na njima se javljaju ragade. Ragade su ranice koje nastaju na bradavicama usled vakuuma koji se stvara sisanjem bebe. Olakšanim i povećanim protokom mleka, ragade su ređe, a i bol u grudima od nadolaženja mleka je manji, za šta je uglavnom zaslužna masaža grudi.

Još jedno istraživanje sprovedeno je tokom čitave godine nakon porođaja. Ono kaže da su dojilje koje su masirale grudi poboljšale i kvalitet mleka ali i količinu. Konkretne hranjive materije koje se povećavaju su lipidi (masti), koncentracija kazeina (proteina u mleku), sagorevajuće energije odnosno kalorijske energije koju beba troši, i drugih nutrijenata.

Bebe lakše sisaju kada su grudi prethodno izmasirane. Masaža pomaže da se olakša protok mleka kroz mlečne kanale, stimuliše mlečne žlezde na laktaciju, a samim tim beba lakše sisa.

Grudi često zbog nadolaska mleka mogu da budu napete i tvrde. Masaža ih opušta i omekšava, a to doprinosi lakšem dojenju.

Pored benefita na dojenje i stvaranje mleka, posebne dodatne pogodnosti masaže grudi se ogledaju i u razbijanju grudvica od mleka u mlečnim kanalima, upale grudi odnosno mastitisa. Mastitis nastaje kada se bakterije prenesu u mlečne kanale, koji zatim nisu dovoljno prohodni pa se upale i stvaraju se grudvice. Jako je bolna pojava, dojilje koje iskuse ovu pojavu imaju samo loše uspomene. Srećom leči se, ali masaža grudi može da posluži kao prevencija, jer kada se praktikuje kao lek, bude veoma bolna.

 

 

Dodatni plus je i taj što se masažom grudi može sprovesti proveru za prevenciju raka dojke.

Redovnom proverom za pojavu nekih nesavršenosti ili grudvica na grudima kada žena ne doji, na vreme se primeti i do 25 % slučajeva raka dojke. Rano primećeni slučajevi su izlečivi u veoma visokom procentu. Zato nemojte preskakati proveru grudi i masiranje i ako dojite i ako ste davno prestali ili možda niste iskusili.

Kako se obavlja masaža grudi?

 

Masaža grudi se lako obavlja kod kuće u par ne tako komplikovanih koraka.

 

kako masirati grudi za dojenje

 

Masaža grudi za dojenje – laktaciju

U toku dojenja masaža grudi može da se vrši na više načina u zavisnosti od toga da li želite i da se izmlazate ili samo da  pripremite grudi za dojenje i olakšate ceo proces.

Masaža grudi sa izmlazanjem se obično radi nakon podoja.

Ukoliko izmlazate mleko i hranite bebu preko flašice, ova tehnika može pomoći pre,

ali i posle pumpice za izmlazanje. Tada se dojka omekšava i stimuliše na lakše otpuštanje mleka u toku izmlazanja. Nakon izmlazanja pumpicom, dodatna masaža ovog tipa izvlači moguće zaostatke mleka čime stimuliše veću proizvodnju mleka u dojkama.

Masaža grudi sa izmlazanjem bi trebala da izgleda ovako:

 • Zagrejte ruke i posvetite se jednoj dojci, a zatim drugoj.
 • Prvo postavite jednu ruku ispod dojke a drugom sa spoljašnje strane dojke povlačite ka bradavicama uz blag pritisak.
 • Zatim taj postupak ponoviti i sa unutrašnje strane dojke.
 • Zatim pređite na gornji deo dojke i lagano, može i kružnim pokretima, prelazite ka bradavici. Primetićete po koju kap mleka to je znak da su se kanali otvorili.
 • Tada je vreme da postavite prste tako da palac bude iznad bradavice na areolama.
 • Ostali prsti su sa donje strane dojke
 • Polako stiskajte dojku u jednakom ritmu (kao otkucaju srca).
 • Ukoliko vam ovo ne odgovara možete i sa dve ruke uraditi izmlazanje gde ćete jednom rukom ponavljati gore opisani postupak, a drugom od gore potiskivati mleko od gore ka bradavici.
 • Isto ponovite i sa drugom dojkom.

Masaža grudi sa izmlazavanjem se može raditi i nakon svakog podoja da izvuče mogući zaostatak mleka i time pospeši veću laktaciju.

Masaža grudi za dojenje bez izmlazanja

Masaža grudi bez izmlazanja za dojenje nije komplikovana, a pomoći će da podoj prođe lakše, bez muke, sa manje bola i smanjiće napetost u grudima.

Ova masaža treba da izgleda ovako:

 • Zagrejte ruke i posvetite se jednoj dojci, a zatim i drugoj.
 • Prste jedne ruke postavite sa gornje, a druge sa donje strane dojke
 • Kružnim pokretima masirajte dojku sa obe strane povlačeći prema bradavicama.
 • Iste pokrete ponovite i sa bočnih strana grudi – spolja i iznutra.

Ovakva masaža širi mlečne kanale, razbija grudvice i pomaže da dojenje i protok mleka kada beba sisa. Nije loše praktikovati je pre samog dojenja, ali i kada osećate napetost u grudima.

Ako ovu masažu praktikujete na ciljanim mestima gde ste osetili čep od mleka u mlečnom kanalu. Pomoći ćete da se on razbije i razloži.

Postoji još jedan vid masaže grudi koji je vrlo prijatan i efikasan i za dojenje i inače za masažu dojki.

Masaža grudi generalno

 

Ova masaža je nevezana za dojenje ali može se praktikovati i kada žena doji.

 • Zagrejte ruke i posvetite se jednoj dojci, a zatim drugoj
 • Jednu ruku postavite ispod dojke, a prste druge postavite na suprotnu stranu
 • tapkajte dojku prstima uz blagi pritisak celom dužinom i širinom
 • Možete praviti i blage kružne pokrete pri pritisku

Ovakva masaža ima za cilj opuštanje, otklanjanje osećaja težine u dojkama i napetosti.

Ovo su neki primeri masaže grudi koji mogu biti od pomoći, a sasvim posebna je masaža kod samopregledanja u cilju detekcije nekih nesavršenosti.

Tada je neophodno da budete u ležećem položaju i da ruka dojke koju pregledate bude podignuta iznad glave. Zatim laganim kružnim pokretima prelazite od pazušne jame preko grudi u svim pravcima. Ovo možete praktikovati kada god vam padne na pamet, ali ne zamenjuje pregled kod stručnjaka koji ne treba preskakati!

Dakle, svaku masažu možete praktikovati sami kod svoje kuće i tako olakšati dojenje, pospešiti laktaciju i na kraju krajeva, opustiti se.

Masaža grudi u trudnoći

 

Masaža grudi u toku trudnoće je takođe vrlo važna i poželjna stvar koju bi trebali da praktikujete. Ova masaža nije kao gore opisane, već za cilj ima pripremu grudi za dojenje, a ponekad može pomoći i ukoliko imate uvučene bradavice. Za lakšu masažu možete koristiti kremu za bradavice na dojkama.

Važna napomena je da morate biti nežni i pažljivi i bez prevelike stimulacije bradavica, jer se smatra da upravo to može izazvati kontrakcije. Znači, sa bradavicama oprezno u toku trudnoće!

Masaža grudi u toku trudnoće treba da izgleda ovako:

 • Zagrejte ruke i možete masirati obe dojke istovremeno, ili pojedinačno (kako želite)
 • Počnite od spoljašnjih (bočnih) strana grudi uz lagani pritisak dlanovima na dojke
 • Pokreti trebaju da budu ka bradavicama
 • kada završite sa masažom, možete početi blagu stimulaciju bradavica, štipkanjem

Izvlačenje bradavica masažom može biti uspešno ako se pravilno praktikuju različite tehnike. Time se olakšava dojenje sa ravnim bradavicama.

Masaža grudi u trudnoći je odlična priprema dojki za nadolazak mleka i početak dojenja.

Masaža grudi kod mastitisa

 

Mastitis je upala grudi koja se obično i najčešće dešava kod dojilja, ali može se desiti kod žena koje ne doje. Ova upala nastaje zato što se bakterije nakupe i uspeju da prodru unutar dojke, u mlečne kanale i tamo stvaraju upalu. Često se stvore i grudvice bolne na dodir usled razvoja bakterija i zaostatka mleka u mlečnim kanalima. Grudi su tada izuzetno bolne, nekada i jako tople sa crvenilom na upaljenom mestu. Česti simptom mastitisa je i temperatura. Obično se leči antibioticima i antipireticima.

 

masaža grudi postupak

 

Dojenje je dozvoljeno kada majka ima mastitis jer te bakterije ne mogu da naštete bebi, čak se i lakše leči upala ako beba češće doji.

Ipak, postoji masaža koja može pomoći i u sprečavanju ali i u lečenju upale grudi od mastitisa. Ta masaža je izuzetno bolna kada je mastitis već prisutan jer su grudi jako osetljive.

Masažu obično treba da primenjuje drugo i najbolje stručno lice, ali možete i sami i izgleda ovako:

 • Zagrejte ruke i posvetite se jednoj dojci, a zatim drugoj
 • Pritisak treba da je jači i koriste se kružni pokreti prstiju
 • Jednom rukom pridržavajte dojku, dok drugom kružnim pokretima sa pritiskom prelazite preko dojke u pravcu ka bradavicama.
 • Kada se naiđe na grudvicu treba se truditi da se ona razbije. Razbijanje grudvica se radi uz kružne pokrete sa jačim pritiskom na nju.
 • U toku ove masaže izmlazanje je poželjno jer se na taj način razbijene grudvice izbace napolje. Najbolje bi bilo da beba sisa nakon masaže jer će sigurno izvući veću količinu mleka nego što se to uspe izmlazanjem.
 • Masažu treba praktikovati što češće.

Dodatne olakšice mogu da donesu  hladne ili tople obloge, u zavisnosti od toga šta vam prija. Nekada topao peškir može da otvori kanale i da pomogne da se grudvice razbiju i izbace, a upala smanji. Ali nekada ženama to ne prija, pa mogu koristiti i hladne obloge, ali samo na žarištu upale. Hladne obloge treba izbegavati pre dojenja jer mogu otežati prohod mleka, jer se mlečni kanali skupe.

Iskustva žena koje su imale mastitis su uglavnom vrlo traumatična i često obeshrabrujuća i za dalje dojenje. Ipak ne treba odustajati, već se potruditi da beba što češće sisa i time i smanji upalu i nastavi da doji. Zapravo neki stručnjaci smatraju ja je nedovoljno pražnjenje dojki i preskakanje podoja dodatni plus na rizik od nastajanja mastitisa.

Studije pokazuju da je čak 65% žena koje su praktikovale masažu grudi kao tretman za začepljene mlečne kanale ili mastitis osetile olakšanje, što kroz smanjen bol, što kroz brži oporavak. Zato masažu kao preventivu, često dojenje i obavezno brisanje dojki pre i posle podoja, u prva dva meseca nakon poroda (kada je rizik od mastitisa najveći), nemojte preskakati.

Masaža grudi u toku izmlazavanja

 

Mnoge žene koje praktikuju izmlazavanje pumpicom zbog hranjenja bebe, praktikuju masažu dojki za vreme samog imlazanja.

Smatra se da masaža pomaže da se izvuče veća količina mleka, ali i da ono postaje hranjivije.

Potrebno je da blago kružnim pokretima izmasirate dojke pre samog izmlazavanja pumpicom, a zatim kada otpočnete posao sa pumpicom nastavljate. Tada prevlačite prstima ruke od gore ka dole odnosno ka bradavicama. Takvi pokreti pomažu da se mlečni kanali otvore i da pumpica lakše izvuče veću količinu mleka.

Žene koje ovo praktikuju savetuju i zagrevanje grudi toplom tkaninom pre samog postupka jer to pomaže da se kanali otvore i mleko lakše otiče.

Postoje čak i masažeri grudi za majke koje doje ili izmlazaju mleko. To su posebni dodaci za grudnjak, koji se pune preko punjača, a rade na pricipu pritiska. Posebno oblikovani obruč, upakovan u mekanu tkainu koji masira grudi a vi ne morate da zamarate ruke, ili to može da radi dok ste vi zaokupljeni drugim obavezama. Da li je to stvarno neophodno ili nije, i da li stvarno može da zameni pokrete koje možete učiniti rukama, ne znamo, ali postoji, i može se nabaviti.

Oketani metod masaže grudi kod dojilja

 

Postoji i posebna Oketani tehnika masiranja grudi kod dojilja. Smatra se da ova tehnika ima velike benefite na dojenje, laktaciju ali i rešavanje problema mastitisa i drugih problema koji se mogu dogoditi u toku dojenja.

 

 

Osmislila ju je Satomi Oketani, babica iz Japana. Postoje i studije o njenoj efikasnosti, koje pokazuju da je njena tehnika stavarno od pomoći i da smanjuje upale dojki i pomaže povećanje kvaliteta i količine mleka kod dojilja. Samopouzdanje majki u vezi dojenja se takođe povećava i one dobijaju veću želju i mogućnosti da uspeju da doje, a Oketani to smatra možda i najvećim uspehom.

Ova masaža se bazira na masaži mišićnog tkiva dojke, limfnih kanala, mlečnih kanala u celoj dojci i areolama. Posebna pažnja se u ovoj tehnici posvećuje i bradavicama i njihovom izvlačenju.

Poenta je da se dojka (imaginarno) podeli na 8 delova i svaki se tretira masažom od gore ka dole ali uz određeni pritisak. Za ovakvu masažu grudi postoji posebna obuka, kao kurs, i Oketani obično svoj metod predoči direktno na učenici (onoj koja će ga primenjivati) da bi zapamtila tačan način praktikovanja. Vrlo neobičan pristup, ali zato je masaža opisana kao vrlo efektna i bez nuspojava u vidu modrica ili neprijatnosti.

Još se pitate zašto je masaža grudi dobra?

Mislimo da su sve nedoumice rešene, a i da nije teško obaviti jednu ovakvu masažu u svom domu. Čak i ako niste sigurni da trebate da uradite masažu sami, možete potražiti pomoć babica ili stručnjaka za masaže grudi za dojenje. U svakom slučaju, pozitivna dejstva i mnoga istraživanja govore sama za sebe, pa zašto ne iskoristiti i ovu vrstu masaže.