dojenje i temperatura

Kada dojenje i temperatura idu zajedno, a kada ne?

Da li dojenje i temperatura idu zajedno? Iako zvuči kao nešto rizično, sigurni smo da će vas ovaj tekst i činjenice u njemu veoma iznenaditi.

U poslednje vreme sve se više promoviše dojenje zbog svojih brojnih benefita kako po bebu tako i po mamu. Iako se u većini slučajeva ne zahteva prekid dojenja, pojedina stanja i bolesti ipak zahtevaju da se od dojenja odustane. Kada i kako sve to činiti, saznaćete u nastavku.

Visoka temperatura i dojenje bebe

 

Neizbežno je da se tokom perioda dojenja (koje u proseku traje oko godinu dana, a vrlo često i duže) desi povišena telesna temperatura. Ona se može pojaviti kako kod mališana tako i kod mama.

Kada beba ima povišenu telesnu temperaturu, mame nekako još i insistiraju na dojenju, jer shvataju koliko je to značajno. Međutim najčešća nedoumica se javlja kada mama ima temperaturu. Tada se javlja zabrinutost oko zaražavanja bebe.

Strah i nedoumica su sasvim razumljivi, jer nijedna mama ne želi da zarazi svoje dete virusom ili nekom bakterijom koja uzrokuje povišenu telesnu temperaturu. Upravo zbog toga se i bavimo ovom temom kako bi smo vam olakšali ovakve teške periode i dali vam odgovore na sva pitanja.

Dojenje i temperatura majke

 

Iako mame smatraju da nemaju taj luksuz da se razboljevaju dok je beba mala, to se ipak dešava. Da, drage mame. Premorene ste, nenaspavane, organizam vam  je vrlo često  isrpcljen, a samim tim i imuni sistem oslabljen. Sve to može dovesti do toga da vam zdravstveno stanje bude poljuljano, a telesna temperatura povišena.

 

dojenje i temperatura majke

 

I šta tada?

Treba li prestati sa dojenjem?

Apsolutno ne! Stručnjaci savetuju da u tim situacijama nikako ne odustajete od dojenja iako to može biti vrlo izazovno i iscrpljujuće ukoliko vam je organizam oslabljen.

Zašto je važno nastaviti sa dojenjem?

Upravo zato što se u majčinom mleku nalaze antitiela koja putem mleka dospevaju do bebe i na taj način čuvaju njen organizam. Vaša beba je bila sa vama i pre pojave visoke temperature, odnosno u periodu inkubacije i dobijala je redovne doze antitiela. Samim tim je vrlo zaštićena i mala je verovatnoća da se razboli od vas.

Iako su šanse male, da bi ih smanjili još više, možete preduzeti određene korake o kojima ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta.

Nagli prekid dojenja može dovesti do posledica kao što su prepune grudi. Ukoliko se one ne isprazne dojenjem ili izmlazanjem, može doći do mastitisa, a time i do povišenja telesne temperature.

Ukoliko prekid dojenja potraje duže vreme, količina mleka koju vaše grudi proizvode može se drastično smanjiti. Što znači da kada ponovo poželite da dojite bebu, ona neće imati dovoljno mleka. Kao posledica svega toga javlja se uznemirenost bebe, potreba za dohranom i nastaje jedna nepotrebno stresna situacija.

Zato ne komplikujte, već naprosto dojite bez prekida i videćete da će to na kraju ipak biti najbolje rešenje.

Šta može izazvati temperaturu majke ?

 

Ono što je važno jeste da imate na umu šta bi moglo izazvati temepraturu kod vas i da u skladu sa tim uzimate preporučenu terapiju. 

 

 

Najčešći uzročnici svakako su virusi kojih ma svuda oko nas i na njih ne možemo uticati. Koliko ćete biti podložni uticaju virusa veoma zavisi od vašeg imunog sistema.

Bakterije su odmah tu do virusa i one isto tako mogu uzrokovati visoku telesnu temperaturu. Kod dojilja, vrlo čest problem je i mastitis odnosno upala dojki. Ovo stanje je vrlo neprijatno i bolno, a može biti praćeno i povišenom telesnom temperaturom.

Temperatura je signal da se u vašem telu nešto dešava, da negde možda postoji upali proces. Ne ignorišite taj signal ukoliko ovo stanje potraje duže od 2 dana, već idite kod lekara.

Lekovi za temperaturu tokom dojenja

 

Tokom perioda dojenja nije svejedno koji lek ćete popiti kada vas boli glava ili kada imate povišenu telesnu temperaturu. Imajte na umu da sve što vi konzumirate, putem vašeg mleka stigne i do bebe. Zato o lekovima veoma vodite računa.

Ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura prvo se konsultujte sa lekarom koji lek možete bezbedno koristiti.

Ono što se smatra bezbednim tokom perioda dojenja svakako je Paracetamol, Ibuprofen kao i pojedini antibiotici koje morate dobiti na recept od strane izabranog lekara. Pojedini lekovi čak iako su dozvoljeni tokom dojenja, kod pojedinih mama mogu izazvati kontraindikacije, zato ih ne uzimajte na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Istraživanja su pokazala da su dozvoljene čak i male doze aspirina. Problem je kako odrediti šta je to mala doza. Zato se i  o upotrebi ovog leka konsultujte sa doktorom, jer se velike doze ovog leka povezuju sa pojavom Rejevog sindroma kod dece. 

Lekovi protiv bolova se ne preporučuju tokom ovog osetljivog perioda. Ukoliko imate potrebu za nekim lekom koji pripada ovoj grupi, znate kome prvo treba da se obratite.

Kada smo prehlađeni vrlo često odemo do prve apoteke pa od farmaceuta tražimo da nam preporuči nešto za trenutne simptome. Ukoliko to učinite u periodu dojenja, obavezno naglasite svom farmaceutu da dojite jer određeni preparati mogu uticati na smanjenu količinu mleka u dojkama. 

Da li postoje situacije kada ne bi trebalo dojit bebu?

 

Da, postoje! Iako se savetuje da se dojenje ne prekida čim naiđe neka prepreka, pojedine su prosto nepremostive i drugog načina nema osim da se dojenje prekine. To se preporučuje ukoliko je mama na hemioterapiji, radioterapiji ili ako se pojavio herpes na dojci, sepsa ili tuberkuloza. 

Ovo su ozbiljnija stanja tokom kojih se ipak savetuje prekid dojenja, ali na svu sreću vrlo su retka kod dojilja.

Kako dojiti bebu ako imate temperaturu?

 

Ukoliko imate temperaturu koja je uzrokovana nečim zaraznim kao što je virus ili bakterija onda možete povesti više računa kako bi ste u što većoj meri zaštitili bebu. Evo nekih predloga kako da to i učinite:

  • Povedite računa o higijeni i neka to bude prioritet. Za početak redovno perite ruke pre nego što bebu uzmete u naručje. To činite uz pomoć vode i sapuna kako bi se prljavština i razni mikrobi uspešno skinuli.
  • Druga mera zaštite može biti nošenje maske preko usta i nosa ukoliko bebu uzimate u naručje.
  • Pazite da ne kašljete na bebu jer se u pljuvački upravo i kriju najgore stvari. Ukoliko osetite da vam se kija ili kašlje, odmaknite se od bebe, okrenite glavu, kašljite u maramicu. Nađite bezbedan način da to učinite kako bi zaštitili vašeg mališana. Nikako nemojte kašljati u svoju ruku kojom ćete kasnije dodirnuti bebu.
  • Svaka mama obožava da se grli i mazi sa svojom bebicom i to je jedan vrlo poseban osećaj. Ukoliko ste bolesni i imate povišenu  temperaturu izbegavajte da bebu stavljate blizu vaših usta i nosa. Taj deo tela neka tokom nekoliko dana bude na distanci.
  • Važno je održavati redovnost podoja bez obzira da li temepraturu imate vi ili vaša beba. Osim same hrane podoji omogućavaju bliskost i utehu koja je tokom teških dana veoma važna i deluje umirujuće. Mnoge bebe odbijaju sisanje kada im je loše ili sisaju manje količine mleka. Tada nije na odmet češće nudite bebu kako bi bila sita i dovolljno hidrirana. Ne brinite o tome što odstupate od satnice i ispadate iz ritma. Lako ćete se vratiti u kolosek kada vi ili vaša beba ozdravite.

Da li temperatura smanjuje količinu mleka u dojkama?

 

Ne! Ne brinite, tenperatura sama po sebi neće smanjiti količinu mleka u dojkama ukoliko nastavite redovno dojiti vašu bebu. Neka potražnja za mlekom bude uvek ista, onda će i zalihe biti na zadovoljavajućem nivou. Tome može doprineti i vaša redovna ishrana kao i unos dovoljne količine tečnosti. To je jako važno tokom perioda dojenja. Što raznovrsnija hrana i dovoljna hidratacija učiniće da mleka bude sasvim dovoljno. 

Ono što može smanjiti količinu mleka u vašim dojkama je povraćanje, dijareja i  smanjen apetit. Dakle, prehlada sama po sebi ne utiče na količinu mleka, ali ako sa sobom nosi neke od ovih simptoma onda smanjena količina mleka može biti posledica.

Dojenje bebe koja ima temperaturu

Povišena temperatura kod beba sasvim je očekivana pojava koja se često dešava tokom odrastanja mališana. Uzrok temperature može biti virus, bakterija, nicanje zubića i još mnogo toga drugog.

 

dojenje i temperatura bebe

 

Bez obzira šta je uzrok febrilnosti bebe – dojenje nemojte prekidati.

Iako sisanje može biti otežano usled zapušenog nosa i  bolnih desni, ipak ne odustajte. Redovno nudite bebi dojku kako bi bila dovoljno hidrirana i snabdevena antitelima iz majčinog mleka.

Ponekad se kod mališana usled povišene temperature javlja i osip po telu. Dobro obratite pažnju da li je to nova pojava ili je samo posledica suve kože. Ukoliko vaša beba ima problema sa suvom kožom ne čekajte više ni dana. Uverite se u Marijinu priču i krenite njenim stopama. Ona je pronašla rešenje za suvu kožu svoje bebe. Kako i šta joj je pomoglo, saznajte klikom na link u nastavku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Može se desiti da beba tokom tih dana uzme manju količinu mleka u odnosu na to koliko sisa kada je zdrava, ali u svakom slučaju bolje išta nego ništa. Kada dojenje baš nikako ne ide, onda možete pokušati da se izmuzete pa mleko date na flašicu, kašiku ili iz šolje malo stariijm bebama.

Kada se promeni pristup hranjenju i on postane zanimljiv, bebe vrlo često na kraju lepo popiju mleko, pa vredi pokušati i na taj način.

Dojenje zapravo ubrzava oporavak bebe. Dok dojite ujedno se i mazite sa svojom bebom, a od takve utehe nema ničeg lekovitijeg. Osim toga sastav majčinog mleka doprinosi tome da beba bude snabdevena antitelima, belim krvnim zrncima kao i zašttinim enzimima koji se bore sa infekcijama.

Vrlo zanimljiv podatak je taj da se sastav majčinog mleka menja kada je beba bolesna. Evo i kako. Kada vaše telo prepozna virus ili bakteriju koju beba ima, ono proizvodi veći nivo antitiela. Pogađate! Ta antitela se zatim prenose putem dojenja u bebin organizam. Majčino mleko je vrlo pogodno čak i tokom stomačnih problema jer je lako svarljivo. Tako da ukoliko dođe do stomačnog virusa ni tada nemojte odustajati od dojenja.

Temperatura nakon redovne imunizacije

 

Nije retkost da se pojavi povišena telesna temperatura kod beba nakon redovne vakcinacije koja se sprovodi tokom prve godine bebinog života.

Dobra vest sledi za sve mame koje isključivo doje svoje bebe. Istraživanja pokazuju da isključivo dojeni mališani mnogo ređe imaju povišenu telesnu temperaturu nakon primanja vakcine. Razlog za to krije se u sastavu majčinog mleka. Naime, ono sadrži antiupalne supstance koje i smanjuju šansu za pojavu temperature.

Prekid dojenja i temperatura

 

U jednom od prethodnih delova teksta spomenuli smo da se tokom pojedinih zdravstvenih stanja savetuje prekidanje dojenja. Međutim čak iako do toga dođe izmlazajte se i zamrzavajte svoje mleko kako bi ga bebi ponudili nakon rešavanja tegoba. Naravno, ovome pristupate uz konsultaciju sa lekarom, ukoliko on proceni da je to mleko i dalje bezbedno za bebu. 

 

 

Do prekida dojenja može doći i kada je beba veoma bolesna odnosno kada joj je nos zapušen, grlo upaljeno ili je stomačni virus upleo svoje prste. Čak iako do toga dođe, gledajte da to bude samo privremeno i da traje što kraće. Nakon male pauze dojenju se možete vratiti veoma uspešno, a to je za vašu bebu od neprocenjivog značaja.

Ukoliko odlučite da u potpunosti prekinete sa dojenjem to ponekad može dovesti do komplikacija kao što je mastitis, a on sa sobom nosi i povišenu telesnu temperaturu. Do mastitisa najčešće dolazi kada je u pitanju nagli prekid dojenja. Ukoliko se tokom ovog procesa osećate kao da ćete biti prehlađeni, a pritom se javi i temperatura, može biti da je na pomolu upravo ovaj problem koji zahteva adekvatno lečenje i obraćanje lekaru.

Dojenje zaista ima čarobnu moć koja će se videti tokom bebinog odrastanja. Od neprocenjivog su značaja antitela koja ovo mleko krije, a jačaju  imuni sistem.  Zato ne odustajte od ove divne navike čak i kada je najteže. Ovakve situacije su trenutne i uglavnom brzo prolaze, a antitela ostaju u telu bebe dugo.