vakcinacija bebe

Kalendar vakcinacije beba i dece

Kalendar vakcinacije propisuje zdravstveni sistem naše države. Njime je utvrđeno koju vakcinu i u kom uzrastu treba da primi svaka beba. Zašto je važno da se vakcine primaju u tačno određenom uzrastu bebe i za koje bolesti? Saznaćete u nastavku.

Vakcinacija beba je izuzetno važna stavka u odrastanju svakog deteta.

Proverenim vakcinama koje se primenjuju dugi niz godina iskorenjene su ili svedene na minimum mnoge zarazne bolesti koje su ranije odnosile ljudske živote.

Kada se beba rodi, već na rođenju prima određene vakcine da bi pravovremeno razvila imunitet na mnoge bolesti. Kasnije će vas pedijatri  obaveštavati i pozivati na nastavak vakcinacije po tačno utvrđenom redosledu.

Značaj vakcina za bebe

 

Vakcinacija je izuzetno važan deo imunizacije svake novorđene bebe. Smatra se  da su dojene bebe tokom prve godine života zaštićene usled uzimanja antitela i ostalih važnih sastojaka iz majčinog mleka. Zato je dobro znati kako započeti dojenje

Međutim, imunitet koji beba stiče dojenjem slabi do kraja prve godine i neophodno je razviti ga na drugi način, a on podrazumeva vakcinaciju.

Kada beba primi vakcinu, u njen organizam se ubacuju uzročnici raznih zaraznih bolesti. Na taj način se izaziva reakcija imunog sistema kojom se razvija otpornost na te iste bolesti.

U novije vreme bebe se vakcinišu  protiv bolesti koje su prilično zarazne. Zbog toga je važno da svako dete primi sve neophodne vakcine kako se ne bi razvijale epidemije određenih bolesti.

 

 

Odustajanje od vakcinacije može imati kobne posledice po zdravlje deteta, a i čitavog kolektiva i nacije. 

Šta je koja vakcina i od čega štiti?

 

U ovom delu teksta se možete detaljno informisati o kalendaru vakcinacije vaše bebe do druge godine života i saznati koja vakcina štiti od kojih bolesti. 

Prikaz obaveznih vakcina u Republici Srbiji do navršene druge godine života deteta. Možete ga klikom na sliku preuzeti i odštampati  i tako lakše biti u toku sa dešavanjima.

 

kalendar vakcinacije beba

 

Ukratko ćemo vas upoznati sa svakom od bolesti za koju se prima vakcina, kako bi ste znali zašto je važno pravovremeno vakcinisanje.

 • Tuberkuloza je veoma zarazna bolest. Ona se najčešće javlja na plućima, ali zahvata i druge delove tela poput mozga, creva, kosti, bubrega. Izaziva je bakterija koja se prenosi putem čestica koju bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu.
 • Hepatitis B izaziva virus hepatitisa B i dovodi do upale jetre. To je zarazna bolest koja se prenosi putem telesnih tečnosti (sperme, krvi, pljuvačke, vaginalnog sekreta) i koju je neophodno doživotno lečiti.
 • Difterija je zarazna bolest koja se prenosi putem kapljica u vazduhu. Pogađa ždrelo, krajnike, nos, vrat, limfne čvorove. Na zahvaćenim organima se javljaju sivo bele pseudomembrane, posle čiijeg otklanjanja dolazi do krvarenja.
 • Tetanus je akutno oboljenje koje uzrokuje bakterija. Kod ovog oboljenja sprečava se prenos signala iz malog mozga na mišićne motorne neurone i dolazi do pojave grčeva i povećanog mišićnog tonusa.
 • Veliki kašalj ili magareći kašalj je bolest od koje najviše oboljevaju deca do 5 godina. Bolest u početku podseća na prehladu sa kašljem međutim može se pogoršati do te mere da kašalj  izazove zastoj u disanju kod dece. Bolest može potrajati i do šest nedelja.
 • Dečja paraliza je zarazna bolest koja se prenosi oralno-fekalnim putem i uglavnom se javlja na uzrastu od 3-8 godina. Ovu bolest izaziva virus koji u najtežem obliku može dovesti do mišićne slabosti i paralize.
 • Male boginje su virusno oboljenje koje se prenosi kijanjem i kašljanjem i vrlo je zarazno. Bolest u početku podseća na prehladu sa pojavom visoke temperature, dok se osip pojavljuje nakon par dana.
 • Zauške su virusna bolest praćene groznicom, bolovima u mišićima, glavoboljom i opštim lošim osećajem. Klinička slika nije uvek alarmantna, ali ponekad može dovesti do ozbiljnih posledica u vidu upale srca, testisa, neplodnosti kod muškaraca i trajne gluvoće.
 • Rubeola je virusno oboljenje koje traje između jednog i tri dana. Prenosi se putem kapljica u vazduhu i manifestuje se u vidu osipa, jer inače naziv rubela znači mali crven.
 • Hemofilus influenca tip B se manifestuje respiratornim infekcijama kod dece do 5 godina. Najteže kliničke slike za posledicu mogu imati teška oštećenja mozga, gubitak sluha, upalu pluća.

Kada sagledate od kojih sve bolesti i kakvih posledica vakcine štite decu, verovatno više nemate nedoumica oko značaja vakcinacije na najranijem uzrastu.

Kako se daju vakcine?

 

Vakcine se kod beba mlađih od godinu dana daju u butine. Starija deca vakcine primaju uglavnom u ruku.

Izuzetak je OPV vakcina koja se daje detetu da popije uz pomoć kašike ili kapaljke.

Vakcinacija nije prijatno iskustvo ni za bebu ni za roditelje. Uglavnom su to situacije praćene plačom i negodovanjem, ali pozitivni efekti su ipak važniji, pa izdržite zarad dugoročne dobiti.

Da li je vakcinacija beba obavezna?

 

Vakcinacija beba protiv određenih zaraznih bolesti je obavezna.

Na taj način se uz pomoć zakona štiti čitava nacija od nastanka raznih epidemija i zaraza.

U našoj državi postoji precizno utvrđen spisak obaveznih vakcina  na koje će vas uputiti vaša zdravstvena ustanova.

Zašto je važno da se vakcina primi na vreme i da se poštuje kalendar vakcinacije?

 

Kalendar vakcinacije precizno određuje na kom uzrastu je potrebno primiti koju vakcinu. Medicina to nije izmislila iz hira, već zato što je za stvaranje imuniteta za borbu protiv zaraznih bolesti potrebno vreme.

Zbog toga je važno razviti imuni sistem već tokom prve godine života da bi detetov organizam bio spreman za borbu protiv mnogih opakih  bolesti. Pravovremena vakcinacija u tome pomaže.

Kada se preskoči ili odloži vakcinacija rizikuje se mogućnost da dođe do pojave individualnih i kolektivnih zaražavanja i ozbiljnijih posledica.

Zašto je važno da beba bude zdrava kada prima vakcinu?

 

Veoma je važno da pedijatar pregleda dete pre same vakcinacije.

Ukoliko dete ima bilo kakvih  smetnji poput kašlja, curenja nosa, povišene temperature, upale grla  tada se vakcinacija odlaže.

U suprotnom može doći do toga da vakcina izazove neke bolesti, a to nije poenta vakcinacije

Šta ako je beba bolesna i pije terapiju? Kada se vakciniše?

 

Ako je beba bolesna u vreme kada je potrebno primiti vakcinu po kalendaru vakcinacije, tada će lekar verovatno predložiti pomeranje vakcinacije dok se ne otklone svi simptomi i dete ne bude potpuno zdravo.

Takve situacije su prilično česte, tako da to ne treba da vas zabrinjava.

Važno je da postupite po uputstvima lekara i bebu dovedete na vakcinaciju kada pedijatar odredi i zdravstveno stanje bebe dopusti.

Nuspojave vakcina

 

Pojedine vakcine imaju i svoje nuspojave. One uglavnom nisu ozbiljne i prolaze brzo ukoliko se pridržavate saveta lekara nakon vakcinacije.

 

vakcina za bebu

 

Temperatura posle vakcine

Temperatura nakon vakcinacije nije neuobičajena stvar. Može potrajati i do nekoliko dana posle nekih vakcina, ali uglavnom ne traje dugo, pogotovo ako primenite neki od sledećih saveta.

 • U slučaju temperature dete ne treba utopljavati već ga raskomotiti i davati mu dosta tečnosti.
 • Lekar će vas prilikom vakcinisanja posavetovati da li se nakon određene vakcine detetu sme dati sirup za snižavanje temperature poput paracetamola.
 • Ukoliko je temperatura jako visoka i nijedan način za njeno snižavanje ne pomaže tada je najbolje da se obratite pedijatru za savet.

Obloge posle vakcine

Prilikom primanja svake pojedinačne vakcine medicinsko osoblje će vam skrenuti pažnju na moguće nuspojave. Tako će nakon određenih vakcina preporučiti da se stavljaju hladne obloge na mesto uboda. Obloge se stavljaju kako bi se rana “umirila” da ne izaziva pečenje i ne dolazi do pojave crvenila i otoka.

 

 

Otok posle vakcine

U predelu uboda vakcine, ponekad se može pojaviti i otok i to je sasvim očekivana reakcija. Zbog toga je nakon nekih vakcina potrebno stavljati hladne obloge u prvim satima. Kada je otok u pitanju, važno je da se on ne dira kako se ne bi širio. Ukoliko dođe do širenja i pogoršanja stanja, tada je potrebno da se posavetujete sa lekarom šta učiniti.

Crvenilo

Prema rečima struke, ožlljak na mestu uboda od vakcine je normalna pojava i znak da je došlo do imunološke reakcije. Crvenilo je još jedna od nuspojava  vakcine i uglavnom je samo iritantno, a bebi ne izaziva neke ozbiljnije i bolne smetnje

Čvorić na mestu uboda

Čvorić na mestu uboda od vakcine uglavnom nije razlog za brigu, već jedna od očekivanih nuspojava vakcinacije. Čvorić može potrajati  i do nekoliko meseci i spada u blaže reakcije na vakcinu.

Beba pospana posle vakcine

Pospanost je još jedna od očekivanih nuspojava vakcine i spada u blaže reakcije. Pospanost je posledica nekih od prethodno pomenutih nuspojava. Čitavo iskustvo vakcinisanja je za bebe stresno i praćeno burnim reakcijama, plačom, razdražljivošću. Sve to dovodi do iscrpljenosti malog organizma pa i pospanosti, pogotovo ako su nuspojave izraženije.

Da li je MMR vakcina opasna?

 

Objasnili smo da MMR vakcina, koja je jedna od stavki u kalendaru vakcinacije,  štiti od pojave malih boginja, zauški i rubele. To su izuzetno zarazne bolesti koje mogu dovesti do teškh stanja i komplikacija.

Zato je važno na vreme primiti MMR vakcinu koja, prema rečima lekara, nije opasna za decu. U poslednje vreme se spekulisalo da ova vakcina dovodi do raznih posledica pa i do autizma. Za te pretpostavke ne postoje  utemeljeni naučni dokazi.

Lekari navode da su jedine dokazane  nuspojave ove vakcine crvenilo, bol na mestu uboda, temperatura i eventualno osip. Rađene su i medicinske studije koje potvrđuju bezbednost MMR vakcine.

Kupanje bebe posle vakcine

 

Kupanje bebe nakon vakcinisanja je dozvoljeno za sve vakcine osim za BCG vakcinu. Nakon primanja ove vakcine potrebno je sačekati 72 sata.

Kada je kupanje u pitanju, pročitajte Marijinu ispovest i kako je ona rešila problem suve kože nakon kupanja svoje bebe. Možda i vama pomogne da i vaša beba ima mekanu i negovanu kožu. Njena priča je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Što se vakcina tiče, znajte i sledeće…

Koliko košta vakcina za bebe?

 

U našoj državi vakcinacija obaveznim vakcinama po kalendaru vakcinacije je besplatna i finansirana od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vakcine koje nisu obavezne, već su preporučene u pojedinim slučajevima,  kupuju se u apotekama. Tako na primer vakcina protiv varičela košta oko 4500dinara, a neophodno je primiti dve doze da bi se razvio imunitet.

Šta ako dete ne primi sve vakcine?

 

Ako dete ne primi sve neophodne vakcine, najteže posledice su upravo individualne, odnosno povećava se rizik od oboljevanja od pojedinih zaraznih bolesti.

Osim individualnih posledica, može doći i do oboljevanja na kolektivnom nivou i narušavanja opšteg zdravja populacije kao i izazivanja epidemije.

Određene vakcine su obavezni uslov za upis u osnovnu školu i prilikom upisa neophodno je dostaviti  potvrdu o vakcinaciji.

Ukoliko dete nije vakcinisano ne bi smelo biti upisano u prvi razred osnovne škole.

Za kraj bi smo mogli reći da je vakcinacija izuzetno važna i treba je iskoristiti. Medicina nam je ponudila mogućnost da se zaštitimo od zaraznih bolesti, tako da smo u prednosti u odnosu na ranije generacije.

Imajte na umu da su pozitivni efekti vakcinacije od neprocenjivog značaja, jer mogu spasiti život vašem detetu, veoma su korisni u štićenju od zaraza. Kada se vakcinišete štitie  svoje najmilije, jer im smanjujete mogućnost prenosa zaraze, štedite resurse na borbu sa zaraznim bolestima.

Štitite ne samo sebe, već i buduće generacije.

Zato pratite ovaj kalendar vakcinacije i zaštite zdravlje svoje bebe.