boginje kod beba

Boginje kod dece: prepoznajte ih!

Šta kada se pojave boginje kod dece? Sme li dete napolje? Može li se kupati? Pred vama su svi odgovori na ove nedoumice na jednom mestu.

Da ne bi bilo pogrešnih poteza nastavite sa čitanjem ovog teksta, jer ćete dobiti sve neophodne informacije koje će vam pomoći da se u prvi mah snađete sa ovom bolešću.

Šta su boginje?

 

Boginje su veoma zarazna bolest koju prouzrokuje virus Varicella zoster, Morbila i Rubeola. Ovi virusi se ispoljavaju  promenama na koži, a inficiraju i nervni sistem.

Jednostavnim jezikom rečeno boginje su promene na koži koje se javljaju u vidu osipa i crvenih bubuljica. Za ovu bolest karakteristične su nelagode poput svraba, a prisutni su i simptomi koji podsećaju na grip kao što je povišena telesna temperatura, manjak energije, slab apetit. 

Ovu bolest mnogi olako shvataju ne znajući koje sve komplikacije sa sobom može doneti. Zbog toga je jako važno da i sa te strane budete informisani i boginje vašeg deteta rešite na što povoljniji način.

Vrste boginja kod dece

 

Nije svejedno koje boginje ima vaše dete. Iako sve ove vrste imaju slične simptome, po nekim stvarima se razlikuju. Zato je prava dijagnoza važan početni korak u lečenju ove bolesti.

Varičele

 

Varičele su u narodu poznate i kao ovčije boginje. Ono što je karakteristično za ovu vrstu boginja jeste njihova lokalizacija. Na samom početku se uglavnom pojavljuju u predelu lica, a zatim se spuštaju na predeo trupa i mogu se javljati na bilo kom delu tela bez pravila i redosleda. Na trupu je osip uglavnom najizraženiji i najgušće raspoređen, ali i to je individualno, jer se kod neke dece pojavi svega nekoliko bubuljica.  Imajte na umu da je osip kod ove vrste boginja veoma iritantan i jako svrbi mališane, tako da ih i po češanju možete razlikovati od drugih vrsta boginja. 

 

boginje kod dece

 

Primetićete kako vreme odmiče da se osip menja i biva drugačiji na izgled. To je zato što ima svoje faze, a one se zovu: makula, papula, vezikula, krusta.  

Iako vakcina protiv ove vrste boginja postoji, deca u našoj državi još uvek je ne primaju tokom obaveznog procesa imunizacije.

Morbili

 

Morbili su poznati i pod nazivom male boginje, a izaziva ih virus Morbila.

To vam već dovoljno govori  o ozbiljnosti ove vrste jer ste sigurno nešto čuli o njima. Ovu vrstu ćete prepoznati po veoma sitnim crvenim tačkicama koje se prvo uglavnom pojave iza ušiju mališana. Nakon toga sledi proširivanje na ostale delove tela. Jedina dobra vest vezana za morbile jeste ta da osip ne svrbi. Da je reč o morbilima sigurno ćete znati ako u ustima mališana ugledate beličaste promene na sluzokoži obraza, uglavnom iznad kutnjaka. Te promene se zovu Koplikove mrlje i lekarima jasno daju do znanja o kojoj vrsti boginja je reč.

Obzirom da ova vrsta boginja sa sobom može doneti ozbiljne zdravstvene komplikacije i posledice, roditeljima se savetuje da dete na vreme vakcinišu. Vakcina za ovu namenu zove se MMR i svako dete je može primiti u postupku redovne imunizacije koja se sprovodi određenim redosledom od samog detetovog rođenja.

Rubeola

 

Rubeola je još jedna vrsta boginja poznata i kao crvenka, a izaziva je virus Rubeola.

Iako je klinička slika mnogo blaža, karakteriše je osip odnosno pojava crvenih tačkica po celom telu i uvećanje limfnih žlezda. Nema  grupisanja osipa, već se tačkice pojavljuju na licu, a zatim brzom brzinom šire po celom telu. Od ove vrste boginja bebu štiti MMR vakcina, pa eto još jednog razloga da je vaša dete primi kada je za to vreme.

Pročitajte i kako izgleda kalendar vakcinacije dece.

Ovčije boginje kod dece

 

Kada se spomenu boginje, kod nas se uglavnom misli na varičele odnosno ovčije boginje. Razlog za to je zapravo njihova učestalost javljanja, odnosno skoro svaka osoba preleži ovu bolest upravo iz razloga što se protiv ove vrste boginja još uvek ne prima redovna vakcina u našoj državi.

Deca predškolskog uzrasta u velikom procentu preleže ovčije boginje, pogotovo ako su uključena u kolektiv gde je veća mogućnost zaražavanja.

Kada smo kod toga važno je reći da se ovaj virus prenosi kapljičnim putem. Dakle kada ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem kapljica koje se prenose govorom, kijanjem, kašljanjem itekako možete u sebe uneti virus varičele.

Proces oporavka od ove vrste boginja traje i do nekoliko nedelja u zavisnosti od kliničke slike deteta. Svakako vam savetujemo da se naoružate strpljenjem jer deca znaju burno reagovati na svrab koji ih danima muči.

Kako da prepoznate ovu vrstu boginja, malo smo spomenuli i u prethodnom delu teksta, ali spomenućemo i u nastavku, a ujedno ćemo vam dati i malo više informacija kako da postupite u slučaju da primetite pojavu ospa odnosno boginja.

Simptomi boginja kod dece

 

Neiskusni roditleji se sigurno pitaju kako izgledaju boginje i kako prepoznati boginje. Evo nekoliko korisnih smernica koje vam u tome mogu pomoći.

Dakle govorimo o ovčijim boginjama jer su one najčešće i protiv njih nema redovne  imunizacije.

Prepoznaćete ih po sledećim karakteristikama:

 • Promene, odnosno ospa je prvo crvene boje (ovaj stadijum se zove papula) i može da traje do nedelju dana. Zatim se razvijaju u vezikule, odnosno liče na plikove pune tečnošću. Vezikule pucaju, a nakon njih ostaju rane na kojima se stvaraju kraste. To su stadijumi kroz koje prolazi ospa kod varičela.
 • Ospa jako svrbi.
 • Crvene promene se pojavljuju bez nekog reda i pravila. Mogu izbiti na bilo kojem delu tela čak i tamo gde najmanje očekujete kao što je predeo genitalija.
 • Simpotmi koji prate ove promene su povišena telesna temperatura, zamor, bol u mišićima, malaksalost.

Kako se prenose boginje?

 

Spomenuli smo da su boginje virusno oboljenje koje je veoma zarazno i koje se veoma lako prenosi kapljičnim putem. Dovoljno je da dete bude u neposrednoj blizini drugog deteta i da se virus putem kapljica od kijanja, kašljanja ili govora prenese. Kako kažu stručnjaci, virus može opstati i do nekoliko sati u prostoriji gde je boravilo zaraženo dete pa i o tome vodite računa. Dobra vest je da virus ne opstaje na predmetima koje je koristilo zaraženo dete, pa ste sa te strane bezbedni.

 

 

Ono što je problem kod ovog virusa jeste što ima period inkubacije.

Šta to znači? To znači da virus bude u telu, ali se neko vreme ne ispoljava. Zato se lako i prenosi, jer mnoga deca nose virus, a nema izbijanja boginja dok inkubacija ne prođe.

Hajde da vidimo koliko dana je potrebno za inkubaciju, odnosno do pojave ospe od unošenja virusa.

Tabela: Period inkubacije u odnosu na vrstu boginja

Vrsta boginja Period inkubacije
Varičele 7-21 dan
Morbili 7-12 dana
Rubeola 14-21 dan

Kao što vidite virus zaista ima dovoljno vremena da “miruje” u nečijem organizmu i da za to vreme zarazi još puno osoba odnosno dece.

Lečenje boginja kod dece

 

Ukoliko je klinička slika deteta uredna odnosno ne prate je nikakve komplikacije, onda je i lečenje jednostavno.

 

 

Ono što treba uraditi jesu sledeće stvari:

 • Kao prvo, obavezno izolujte dete ukoliko primetite pojavu prvih simptoma. Nemojte ga slati u vrtić ili školu, na druženja i ne zovite decu da dođu da se druže sa njim.  Samim tim svoje dete štitite od uticaja drugih virusa i dodatnih komplikacija. Ujedno štitite i drugu decu i time sprečavate širenje zaraze.
 • Druga važna stvar jeste da dete treba što više da miruje, pogotovo u početnoj fazi bolesti. Kada se javljaju simptomi poput malaksalosti onda će dete mirovati zbog sopstvenog osećaja nemoći. Međutim ukoliko ti simptomi izostaju deca su često živahna, a zaista bi trebalo naći načina da nekoliko dana odleže.
 • Ukoliko je prisutna povišena telesna temperatura, tada je neophodno primeniti antipiretik odnosno sirup za snižavanje temperature koji lekar prepouči.
 • U slučaju pojave zdravstvenih komplikacija, primenjuju se i druge medikamentne terapije, ali to isključivo po preporuci lekara i u zavisnosti od vrste komplikacija.

Ono što dodatno olakšava sam proces oporavka od varičela jeste nega kože o kojoj detaljnije govorimo u narednom delu teksta.

Nega kože tokom trajanja boginja

 

Iako ne postoji konkretna terapija koja se uvodi kada dođe do boginja, ono što sami možete učiniti da olakšate svom detetu je sledeće:

 • Dete možete kupati u mlakoj vodi na svaka 3-4 sata barem prvih dana dok izbija osip i kada je svrab najintenzviniji. Zabluda je da nema kupanja dok traju boginje. Naprotiv, ovo itekako može olakšati simptome svraba barem trenutno, a ujedno smanjiti mogućnost inficiranja rana. Stručnjaci savetuju da se tokom kupanja koriste kupke od žitarica ili kupke koje su blage po svom sastavu. Koži je neophodna prirodna nega koja će je oporaviti i ojačati, bez veštačkih i štetnih sastojaka.

Marija je baš takav preparat otkrila za svakodnevnu negu svoje bebe, nevezano za boginje.  Koža njenog sina, koja je bila sklona iritacijama,  se preporodila. Saznajte i vi o čemu je tačno reč, klikom na link u nastavku https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

 • Protiv svraba mogu pomoći  i hladne obloge koje se stavljaju na predeo zahvaćen ospom.
 • Posavetujte se sa lekarom šta još možete koristiti od preparata koji bi mogli umanjiti osećaj svraba. Na tržištu su dostupni razni rastvori koji se nanose na promene, ali neka lekar proceni da li je to u slučaju vašeg deteta poželjno.
 • Pedijatri vrlo često prepisuju antihistaminike čija je uloga da umanje svrab.

Da bi se koža što više zaštitila, važno je da detetu nekako date do znanja da ne treba da se češe.

Češanjem se mogu napraviti dodatne komplikacije, pa može doći  i do raznih infekcija.

Ukoliko je dete malo i ne može da se suzdrži od češanja, obavezno vodite računa da nokti budu skroz posečeni i čisti. Nije na odmet da dete spava u rukavicama ili čarapama na rukama kako se ne bi povredilo tokom noći. Što se dete više češe veća je verovatnoća da napravi dublje rane, a samim tim i ožiljke koji teže ili nikada ne prolaze.

Nakon oporavka od boginja, svakako bi trebalo da povedete više računa o nezi kože vašeg mališana.

 

 

Sme li dete da izlazi napolje?

 

Kada je reč o izlascima napolje, treba biti oprezan.

Lekari savetuju da se tokom prvih sedam dana što više miruje dok ospa ne izbije u potpunosti.

Nikako se ne preporučuje izlaganje suncu i dolazak u kontakt sa drugim osobama sve dok boginje ne izbiju i ne otpadnu kraste. Najčešeće se to desi nakon dve do tri nedelje od početka bolesti.

Međutim ono što možete učiniti jeste da dete pustite na terasu ili u dvorište ukoliko nema direktnog izlaganja suncu. Sunčevi zraci nikako ne prijaju koži zahvaćenoj ospom i ranama, pa potražite deblji hlad.

Prema rečima lekara neka to ipak bude nakon prvih nedelju dana, jer čim dete izađe napolje poželi da trči, da se penje, a mirovanje je najpoželjnija opcija.

Kada ćete detetu dozvoliti izlazak napolje, najbolje ćete proceniti sami u zavisnosti od kliničke slike i procesa oporavka.

Koliko traju boginje kod dece?

 

Pod trajanjem boginja mislimo na početak njhovog izbijanja, pucanje vezikule, stvaranje i otpadanje kraste. Sve ove promene uglavnom traju dve do tri nedelje pod uslovom da nema nekih težih komplikacija.

Komplikacije boginja kod dece

 

Iako su komplikacije kod ovčijih boginja ređe, one su ipak moguće, dok su kod morbila one mnogo češće. Najviše se javljaju kod dece slabijeg imuniteta ili kod dece koja boluju od nekih hroničnih bolesti.

Komplikacije do kojih mogu dovesti boginje su upala pluća, zapaljenje uha, bronhitis, meningitis, encefalitis pa čak i slepilo. 

Iako se boginje ne smatraju ozbiljnom bolešću, već nečim što svako proživi, kada se jave kod male dece to zaista može biti stresno iskustvo. Kao prvo boginje zahtevaju vreme da bi se potpuno povukle, zahtevaju odricanje od igranja sa drugom decom, a neretko je to i period neprospavanih noći i neraspoloženog deteta.

Neće svaki mališan na isti način proći kroz iskustvo boginja, a mi se nadamo da će vaše iskustvo proći što bezbolnije i sa što manje komplikacija i posledica.

IZVORI:

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/chickenpox

https://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chickenpox