visoka temperatura kod beba

Kako se skida visoka temperatura kod beba

Visoka temperatura kod beba može biti veoma opasna ako dugo traje. Saznajte kada ima razloga za brigu i kako spustiti bebi temperaturu.

Roditelje često hvata panika kada njihova beba ima povišenu temperaturu. Pogotovo je tako ukoliko se radi o bebi koja ima nekoliko nedelja ili ako primete da je dosta visoka, a pritom se ne spušta ispod normalne.

U nastavku sledi više o ovoj temi – šta je normalna a šta visoka temperatura, zašto dolazi so pojave visoke temperature kod beba (groznice), kada je to opasno, kako da pomognete vašoj bebi i slično.

Zašto se javlja povišena temperatura kod beba?

 

Ukoliko beba dobije temperaturu, prvo pomislimo da se ona razbolela. Zapravo, temperatura kod beba nije bolest. Povezana je sa bolešću i može se definisati kao simptom prisustva određene infekcije (virusa, bakterija, gljivica), zbog koje se javlja reakcija u organizmu.

Ona se pojavljuje kao odgovor bebinog imunog sistema na prisutnu virusnu ili bakterijsku infekciju.

Praktično, kada dete dobije temperaturu to je znak da ona pokušava da se izbori sa nekom infekcijom.

Novorođenčad i bebe su najosetljiviji, pa zato i na najmanji pad imuniteta vrlo lako može da dovede do povećanja temperature. Zato je u većini slučajeva razlog zašto beba ima temperaturu prehlada ili druga virusna infekcija. Međutim, treba naglasiti da postoje i ostali razlozi koje ne treba zanemarivati.

Visoka temperatura kod beba uzrok

 

Izdvojili smo najčešće razloge za povišenu telesnu temperaturu beba:

 • virusna infekcija – prehlada, respiratorne infekcije, grip, vodene boginje, rozeola i druge virusne infekcije mogu dovesti do povišene telesne temperature kod beba;
 • bakterijska infekcija – može biti mnogo opasnija od virusne: infekcija uha ili grla, infekcija urinarnog trakta, bakterijsku pneumonija ili upala pluća kod beba, bakterijski meningitis;
 • reakcija na vakcinu – temperatura kao simptom imunizacije je normalna pojava ukoliko se pojavi u roku od 24 časa;
 • pretopljavanje ili pregrevanje bebe – ukoliko su bebe previše obučene (debele benkice, više slojeva…)  ili im je garderoba neudobna, ako je prostorija u kojoj borave ili spavaju pregrejana, ukoliko su pokrivene istovremeno sa više debelih prekrivača.

Pored osnovnih, postoje još neki razlozi koji mogu biti uzroci pojave febrilnosti (kako kod odraslih tako i kod dece i beba). To su:

 • infekcija uha,
 • urinarne infekcije kod beba i upala bubrega (pijelonefritis),
 • upala pluća (pneumonija),
 • ozbiljna infekcija poput meningitisa.

 

 

Temperatura kod beba zbog zuba

 

Iako mnogi roditelji veruju da je nicanje zubića povezano sa povišenom temperaturom, nema dokaza koji to potvrđuju. Istina je da izbijanje zuba može malo da blago poveća telesnu temperaturu bebe (najviše do 38 stepena Celzijusa) zbog reakcije desni, ali ne više od toga.

Ono što se može desiti u toku perioda izbijanja zubića kod beba jesu zapaljenja i virusne infekcije, koje se mogu pojaviti zbog toga što beba stavlja ruke u usta i dolazi u kontakt sa mnogim mikroorganizmima iz okruženja. Spomenuli smo da bakterije i infekcija mogu biti uzroci febrilnosti kod beba.

Povišena temperatura kod beba zbog vakcine

 

Iako je temperatura najčešće odgovor organizma u borbi sa infekcijom, kada su u pitanju vakcine, zabrinutost roditelja ne treba postojati.

Neke deca mogu dobiti visoku temperaturu nakon vakcinacije, a ona je jedna od najčešćih “neželjenih efekata”.

Groznica je zapravo normalan imunološki odgovor organizma nakon vakcinacije bebe. Na taj način telo bebe daje dokaz da njegov imuni sistem reaguje na imunizaciju. Kao rezultat ono izgrađuje jači imunitet, koji mu pomaže da se izbori protiv novih virusa ili bakterija (protiv kojih su i one namenjene).

Vakcine koje bebe primaju služe da zaštite, ali i da pripreme njihov mlad i slabašan imuni sistem za borbu protiv raznih bolesti. To su hepatitis b, tuberkuloza, tetanus, veliki kašalj, dečija paraliza, male boginje, zauške, rubela i druge.

Temperatura se može pojaviti posle davanja vakcine bebi, ali nije nužno. Razlog za to je što svaki organizan drugačije reaguje. Normalno je i da ne bude povišena.

Ukoliko pak bude, to se dešava najkasnije dan-dva posle vakcinacije. U normalnim okolnostima, temperatura se povlači brzo, isto kroz 1-2 dana. Međutim, ukoliko se ne smanjuje danima ili dođe do naglih skokova odnosno varijacija, treba pod hitno zatražiti pomoć pedijatra.

Kakvi su simptomi kada beba ima visoku temperaturu

 

Bebina koža je tanka, propustljivija i osetljivija nego koža odraslih, što je razlog za slojevitije oblačenje . Zbog toga je ona i dosta topla na dodir.

Ukoliko pak primetite da je beba toplija više nego inače, da je njeno ponašanje neuobičajeno ili da ima neku prehladu, svakako treba proveriti da li ima povišenu temperaturu.

Recimo:

 • ako lošije spava ili ako joj je poremećen san – neće da spava, premalo ili duže spava nego uobičajeno,
 • ukoliko odbija hranu, vodu ili nedovoljno uzima mleka,
 • nezainteresovana je za igru,
 • manje je aktivna, malaksala je ili letargična,
 • ukoliko primetite ozbiljnije promene kao što su febrilne konvulzije, poznate i pod nazivom fras (nagli napadi koji se dešavaju ako beba ima povišenu temperaturu, obično kada dođe kod naglog skoka ili pada temperature)

Znaćete definitivno da ima temperaturu, jer se ona kod beba manifestuje određenim reakcijama, kao što su:

 • koža bebe je toplija na dodir više nego inače, posebno na čelu, na leđima, grudima ili na stomaku;
 • znoji se ili je lepljiva (dok miruje);
 • lice joj je toplo, a obrazi vrući ili rumeni,
 • ukoliko izgleda loše, malaksalo, bledo, iscrpljeno….

Da li beba plače kada dobije povišenu temperaturu?

 

Vrstu plača, kao i razlog zašto beba plače ćete lako prepoznavati što duže i više vremena provodite sa njom. Bebe plaču kada su gladne (ili žedne), kada ih nešto boli (kada imaju grčeve, ili ukoliko imaju gasove i zatvor), kada ne žele da budu same, žele da ih nosite a vi želite da ih odviknete od nošenja, kada žele da bude presvučene, kada su uznemirene… Tačnije, kada im nešto nije po volji.

Kada je u pitanju plač i temperatura, ne postoje dokazi da febrilnost podstiče bebu na plakanje (dakle – temperatura je ne podstiče na plač).

Međutim, u slučaju da bebu nešto zaboli dok je pod povišenom temperaturom onda će svakako plakati iz više razloga, ali svakako najviše zbog bola i nelagodnosti.

Kolika je normalna temperatura kod beba?

 

Normalna telesna temperatura kod beba i dece iznosi oko 36,4° C i tolika je najčešće ujutru.

Ponekad može i da varira, pa je kod nekih beba najniža temperatura 36° C (razlikuje se od deteta do deteta).

Sa druge strane, najviša normalna temperatura kod beba ide do 37,5° C. Kada je u pitanju baš visoka temperatura ili groznica, ona obično prelazi 38° C.

U kratkim crtama da pojasnimo – odnosi se za bebe od 6 meseci do godinu dana:

 • 36° C do 36,4° C – najniža normalna temperatura beba i dece;
 • do 37,5° C – najviša normalna temperatura (merena rektalno);
 • 38° C i više – visoka temperatura.

Za mlađe bebe:

 • do 37,5° C – normalna temperatura za novorođenčad i bebe do 6 meseci;
 • preko 37,5° C – visoka temperatura za novorođenčad i bebe do 6 meseci.

Merenje temperature bebi

 

Bebi se može izmeriti temperatura na nekoliko različitih načina:

 • merenje temperature rektalno (putem rektuma, odnosno bebinog anusa – čmara),
 • aksilarno merenje temperature (ispod pazuha),
 • oralno merenje temperature (putem usta),
 • merenje telesne temperature na čelu;
 • merenje temperature na zoni slepoočnice;
 • merenje temperature u uhu.

Najbolji načini merenja temperature beba i dece do 5 godina su rektalno ili ispod pazuha.

Za decu koja su starija od dve godine mogu se koristiti i druge metode, ali samo ukoliko dete može dovoljno dugo biti mirno zbog preciznog merenja.

Kakvi se toplomeri preporučuju za merenje temperature kod bebe

 

Svetstke zdravstvene institucije i pedijatrijske akademije najviše preporučuju korišćenje digitalnih toplomera (elektronskih toplomera), zbog toga što su najbezbedniji za decu.

Pored digitalnih, postoje i drugi. To su toplomeri sa galijumom (kontaktni), kao i beskontaktni toplomeri (koji mere temperaturu bez direktnog kontakta na koži).

Toplomeri sa digitalnim termometrom su bezbedni za upotrebu iz više razloga – nema opasnosti od  izlaganja štetnim supstancama, kao ni trovanja istim ukoliko dođe do lomljenja.

Najveću opasnost predstavljali su toplomeri koji sadrže živu. Oni su povučeni iz prodaje, jer je zarad zdravlja i bezbednosti ljudi u našoj zemlji 2011. godine doneta odluka o povlačenju i zabrani prodaje mernih instrumenata sa živom, uključujuči i živine toplomere.

Rektalna temperatura postupak merenja

 

Kada je u pitanju rektalno merenje temperature bebi, može se reći da ovaj način zapravo i najlakši (za roditelje). Za bebu može biti neprijatan.

Rektalno merenje je i najprecizniji postupak za merenje temperature kod beba (najtačnija su očitavanja toplomera).

Normalna izmerena temperatura rektalno iznosi od 36,5-37,5° C.

Postupak pravilnog merenja temperature rektalno:

 • proverite dobro da li je toplomer čist;
 • obrišite ga, operite čistom vodom i sapunom, pa zatim dezinfikujte alkoholom;
 • skinite bebi pelenu, operite je da bude čista, a zatim obrišite kožu peškirom (da bude suva);
 • položite je u položaj za najlakše ubacivanje toplomera u rektum – ili na stomak ili u ležeći položaj na leđima, s tim da tada noge moraju biti izdignute i skroz savijene prema grudina;
 • nanesite malo kreme za pelensku regiju (masnije) ili vazelin na vrh toplomera;
 • primaknite ga i nežno umetnite u bebin rektum;
 • toplomer u rektum treba ubaciti na dubini od 2,5 cm, počevši od anusa;
 • potrebno je zadržati ga u tom mestu oko 2 minuta, koliko je dovoljno da se temperatura izmeri (kod digitalnih toplomera koji imaju zvučni signal, merenje je završeno kada se čuje pištanje);
 • kada je očitavanje završeno potrebno je lagano i nežno izvući toplomer, a zatim pročitati rezultat merenja.

Merenje aksilarne temperature

 

Aksilarna temperatura meri se pod pazuhom. Najbolje je da koristite digitalni toplometar, kako biste dobili tačno i brzo očitavanje.

Uopšteno pravilo kojim biste se trebalo pridržavati prilikom merenja temperature pod pazuhom glasi:

 1. postavite bebu u vaše krilo, licem da bude okrenuta ka vama (ukoliko je beba od nekoliko meseci koja može da sedi, možete je postaviti u sedeći položaj za bebe tako da leđa budu ispravljena;
 2. stavite vrh toplomera pod njen pazuh;
 3. nežno, ali čvrsto pridržavajte ruku svoje bebe uz telo, kako bi toplomer ostao što duže u jednom mestu (da se ne pomeri ako se beba mrda);
 4. sačekajte oko 15 sekundi da toplomer očita (pojedini digitalni toplomeri pište kada se očitavanje završeno);
 5. izvucite lagano toplomer i sa displeja pročitajte kolika je telesna temperatura vaše bebe.

Ukoliko koristite klasičan model umesto digitalnog, postupak merenja je isti. Razlikuju se vreme merenja (koje je nešto duže, uglavnom od 3-5 minuta), kao i način očitavanja. Kod klasičnih toplomera sami sa skale morate pročitati kolika je izmerena.

Normalna temperatura merena aksilarno iznosi od 36-37° C.

Povišena temperatura kod beba na glavi

 

Ukoliko je vaša beba toplija nego inače, biće joj i glavica toplija. Povišena temperatura kod beba na glavi može se izmeriti i pomoću toplomera koji se samo prislone na čelo i tako očitavaju da li postoji, odnosno da li je visoka. To su takozvani trakasti čeoni toplomeri. 

Zapravo, radi se o specijalnoj vrsti elastičnih trakica koje se prislanjaju na čelo i kroz 10-15 sekundi očitavaju povišenu temperaturu.

Oni nisu precizan način merenja jer pokazuju temperaturu kože, ne i povišenu telesnu temperaturu.

Beskontaktni infracrveni toplomer

 

Beskontaktni toplomeri koriste se za mereneje povišene telesne temperature bez dodira. Princip merenja zasniva se na približavanju toplomera čelu ili na predelu slepoočnice, na udaljenosti od 3 do 5 cm. Pojedini modeli se mogu koristiti i za merenje putem uha ili kao termometri – za merenje temperature predmeta, prostora, vode za kupanje bebe i slično.

Povišena temperatura se očitava digitalno, za šta je dovoljno jedna do tri sekunde. Obaveštenje o izmerenoj temperaturi dobija se zvučnim signalom. Pri temperaturi toplomer menja boju:

 • zelena boja pokazuje normalnu temperaturu,
 • narandžasta boja je znak da posoji povišena temperatura,
 • crvena boja označava visoku temperaturu.

Ušno merenje temperature

 

Merenje temperature u uhu je praktična metoda, ali se praktikuje najčešće za stariju decu (preko 5 godina). Očitavanje temperature vrši se ušnim toplomerima, koji mogu biti kontaktni (mere temperaturu za par sekudni) i infracrveni beskontaktni.

Iako omogučavaju da se dobiju brzi rezultati merenja, mogu dati pogrešna očitavanja ako se ne nameste pravilno u uho.

Normalna temperatura izmerena u uhu iznosi najviše do 38° C. Ukoliko je veća, smatra se da je telesna temperatura povišena.

Merenje temperature u uhu ne praktijuje se za decu do dve godine. Za male bebe oni su nezgodni i merenje je teško, zbog toga što su ušne školjke bebe jako male. Za nešto stariju decu (preko dve godine) takođe nisu pouzdana metoda, zbog toga što je potrebno da dete sedi mirno da bi se ušni toplomer pravilno postavio.

Oralno merenje temperature

 

Merenje temperature u ustima je metoda koju često koriste stariji. Koriste se obični ili digitalni toplomeri.

Prosečna normalna temperatura merena u ustima iznosi 38° C.

Za bebe i decu nije toliko popularna metoda, najčešće zbog preciznosti. Takođe, bebe dok su male nisu saradljive i ne mogu dugo da sede mirno.

Postupak se svodi na stavljanje vrha toplomera što dublje ispod jezika, a zatim je potreno držati par minuta zatvorena usta.

Kako znati da li je toplomer izmerio tačnu temperaturu?

 

Pre svakog merenja temperature za svaki slučaj pročitajte i uputstvo za upotrebu toplomera, koje je izdato od strane proizvođača.

Ukoliko posumnjate da temperatura nije lepo izmerena iz prvog pokušaja, postupak možete ponoviti dva ili više puta.

Ono što može da utiče na netačne rezultate merenja su npr:

 • ako je beba umotana u dva ili više prekrivača;
 • ukoliko je obučena u previše slojeva garderobe ili u pretoplu odeću;
 • ako boravi u jako zagrejanoj prostoriji;
 • ukoliko je sve vreme dok joj merite temperaturu ona aktivna (vrti se, pokušava da se opire i slično);
 • ukoliko uz bebu prislonite termofor na punjenje sa toplom vodom (kako bi se preznojila i izbacila temperaturu);
 • ukoliko se temperatura meri posle kupanja.

U bilo kom od ovih slučaja, temperaturu treba izmeriti kada se telo malo rashladi. Naravno, ne treba čekati predugo niti drhtavicu. Sačekajte par minuta da bude spremna i ponovo je izmerite, da proverite da li ima promena.

Šta ako nemate toplomer?

 

Ukoliko nemate toplomer, svakako je moguće utvrditi da li je temperatura povišena. Ne može se precizno izmeruti, ali barem možete znati da li je ima.

Dodirnite grudi i leđa vaše bebe, pa ukoliko su topliji nego inače to je dovoljan znak da postoji. Takođe se može javiti i drhtavica. Dodirom u predelu čela ne može se precizno utvrditi da li temperatura postoji.

Kada se javiti lekaru?

 

Lekaru se obavezno odmah treba javiti ukoliko je situacija sa temperaturom ozbiljna. To su sledeće situacije:

 • ukoliko temperatura traje 3 dana,
 • ukoliko se ne smanji za 3-4 dana,
 • za novorođenče (za bebu staru do mesec dana) ukoliko je temperatura između 37,5° C i 38° C,
 • ukoliko je temperatura 38° C ili viša za bebe koje imaju do 6 meseci života,
 • ako je temperatura 39° C ili viša – za bebe od 3 do 6 meseci,
 • ako beba dobije temperaturu, a uz to ima i druge simtome bolesti (kašlje, curi joj nos, zapušen joj je nosić, ima dijareju, otežano diše i slično),
 • ukoliko se posle temperature pojavi osip na koži,
 • ukoliko se u toku povišene temperature ili naglom skoku pojavi fras (febrilne konvulzije).

Kako smanjiti temperaturu kod beba i kada?

 

Za početak, ono što možete raditi kada vaša beba ima visoku temperaturu jeste da joj pružite adekvatnu negu kod kuće. 

Hidratacija bebe – dosta tečnosti

 

Potrebno je da bebi dajete veće količine tečnosti dok ima visoku temperaturu, kako bi ostala hidrirana. Može se desiti da se više znoji, ali i da dođe do dehidratacije (gubljenja tečnosti). Obavezno obratite pažnju na znake dehidratacije, jer ona može biti veoma opasna za male bebe i decu.

Znaci dehidratacije: smanjeno mokrenje i suve pelene više sati, suva usta, suve i ispucale usnice (bebe obično balave), urin miriše drugačije i jače, boja urina je tamnija nego obično, plač bez suza, beba je nervozna, umorna, može biti letargična, ulubljene i mekane fontanele kod beba ukoliko je došlo do ozbiljne dehidratacije i slično.

U zavisnosti od starosti bebe zavisiće i koju tečnost davati.

Najbolje je da joj često u toku dana nudite da pije mleko ili da joj date da pije vodicu. Ako je dojite ili je bebi majčino  mleko još uvek osnovna ishrana, preporuka je da bebi češće dajete tada da siska.Tako će najbolje prirodno ojačati svoj imunitet.

Kroz majčino mleko ona unosi sve potrebne minerale, vitamine, belančevine, masti, ugljene hidrate, soli, vodu i prirodna antitela, koji će joj pomoći da se na prirodan način sama izbori kako sa infekcijom, tako i sa povišenom temperaturom. Ujedno, majčino mleko je značajno za hidrataciju.

Ukoliko je na adaptiranom mleku takođe joj češće spremajte merice i dajte da pije dohranu. Ona i na taj način unosi hranljive materije, plus na prirodan način jača imunitet.

Vodu bebi dajete ako je starija od 6 meseci.

Nudite bebi hranu

 

Bebi će biti smanjen apetit, to je sigurno i normalna pojava, ali, veoma je važno je da nastavi sa redovnim ritualima ishrane, bez obzira na povišenu temperaturu i na to što nema apetit.

Obavezno ponudite hranu koju voli, a ona će radi pojesti ono što želi i kada to želi. Spremite joj manje obroke, ali češće.

Kada su pod temperaturom, bebe lakše podnose po malo da jedu više puta u toku dana.

Sve dok beba unosi tečnost i normalno piški, bez obzira na to što ne jede koliko bi u normalnim okolnostima bio jedan obrok, nema razloga za panikom, niti za posebnom ishranom (dijetom). Međutim, preporuka je da im ponudite blagu, mekanu, nezačinjenu i kašastu hranu, koja će im više prijati.

Hrana koju bebe uzrasta pd 6-12 meseci mogu jesti dok su pod temperaturom:

Takođe mogu jesti i voćne kašice (od banane, dinstane jabuke). Naravno, sve u skladu sa uzrastom. Evo kako izgleda tabela ishrane bebe po mesecima.

Nemojte im davati sokiće.

Ne forsirajte bebu da jede

 

Nemojte bebu terati na silu da ručka. Sasvim je normalno da joj je smanjen apetit, da beba ne želi da jede, kao i da joj neka hrana izgleda manje/više privlačno.

Ispoštujte njene želje i dozvolite joj da pojede samo ono što poželi. Sama će izabrati da pojede šta joj se dopadne ili izgleda ukusno. Pa čak i ukoliko nekoliko dana bira istu hranu (mleko i jedna ista kašica), nema veze. To neće zauvek trajati.

Sa druge strane, ukoliko odbije da jede u toku celog dana, udovoljite joj. Ponudite joj obrok više puta, ali bez forsiranja ili panike ako odbije. Ukoliko se sutradan njen “štrajk dojenja ili štrajk hrane” nastavi obavestite pedijatra.

Proveravajte bebu u toku noći

 

Temperatura kod beba može nekada biti opasnija noću nego po danu. Razlog je taj što se prirodna telesna temperatura tokom večeri povećava u odnosu na onu koja je bila u toku dana. Tako da, ukoliko je temperatura vaše bebe tokom dana bila niska, blaga, pa čak i normalna, može se desiti da u toku spavanja ona poraste.

I u tom slučaju, možete joj pomoći tako što ćete je rashladiti tečnošću – vodom ili mlekom. Takođe, stavite joj na čelo hladne komprese (umereno hladne obloge, pelene ili krpice) da se malo rashladi, jer one donekle mogu umiriti bebu (da se koža rashladi i malo umanji temperatura, a samim tim i beba malo opusti).

Provetravajte povetravajte prostoriju

 

Prostorija u kojoj beba boravi mora biti provetrena. Ne sme biti zagušljivo, pretoplo, ali ni hladno. Kada otvarate prozore pazite na promaju i da beba ne bude u blizini.

Ukoliko rashlađujete prostoriju i ventilatorom, nemojte ga usmeravati da duva u bebu. Ukoliko provetravate i rashlađujete prostoriju klima uređajem, takođe budite pažljivi.

Razlika između spoljne i unutrašnje temperature tokom letnjih meseci ne sme biti mnogo velika (od 5-10 stepeni). Tokom zimskih meseci, bitno je da bude prijatno topla (od 23-26 stepeni).

Budite kod kuće

 

Bebu pod temperaturom nemojte izvoditi napolje, već je ostavite kući da miruje. Nismo protivnici svežeg vazduha, ali kada se beba ne oseća dobro, kada je osetljiva ili razdražena ne morate je pošto poto izlagati šetnji, naročito ako ima temperaturu. Sačekajte nekoliko dana da se oporavi.

Takođe, preporuka je da izbegavate kontakt sa drugim ljudima i sa manjom decom. Posebno se savetuje tako kada je u pitanju prehlada bebe ili druga virusna infekcija praćena temperaturom, koja se lako prenosi.

Čepići za smanjenje temperature kod beba

 

Čepići (supozitorije) su lek za spuštanje visoke temperature i ublažavanje tegoba kod beba mlađih od godinu dana. Takođe, mogu se primenjivati i za decu uzrasta do 5 dodina. Najčešće se koriste za odojčad kao oblik leka protiv temperature, kao i za bebe koje ne umeju ili odbijaju da popiju sirup. Može se davati i starijim bebama (bebe od 12 meseci do 36 meseci) koje povraćaju prilikom uzimanja sirupa.

Supozitorije su zapravo oblik leka Paracetamol, čija je lekovita masa u obliku kupe. Koriste na taj način što se ubacuju u rektum. Čuvaju se na tamnom i hladnom mestu, kako se ne bi rastopile ili omekšale pre upotrebe.

Način upotrebe:

 • čepiće je najbolje da date bebi nakon što je imala stolicu;
 • operite ruke sapunom i toplom vodom, pa izvadite lek iz zaštitne folije;
 • skinite pelene sa bebe i postavite je da leži bočno;
 • uži (špicasti) kraj ubacite lagano u rektum bebe, pa zatim palcem pridržavajte da ne ispadne;
 • potrebno je da beba bude mirna još par minuta, kako bi se supozitorija rastopila.

Za bebe do godinu dana (odnosno za bebe težine do 10 kg) dozvoljeno je koristiti po jedan čepić u rasponu od 4 do 6 sati, a najviše do četiri dnevno. Preporuka je da uvek pre upotrebe pročitajte i uputstvo za upotrebu.

Sirup protiv temperature za bebe

 

Sirup za snižavanje temperature, kao oralna slatkasta suspenzija, je drugi najčešći način koji pomaže kod beba i dece. Pedijatri prepisuju:

 • paracetamol,
 • ibuprofen ( brufen)

Lekovi za temperaturu na bazi paracetamola i ibuprofena se mogu kombinovati radi boljeg efekta ili ako temperatura ne spada tokom lečenja jednim sirupom. Međutim, potrebno je da postupak, razmak i dnevnu dozu odredi pedijatar. U tom slučaju, ako se uzimaju naizmenično važno je da postoji razmak između uzimanja ova dva leka, i to najmanje od 4 sata.

Naš savet je da pre uzimanja leka obavezno prvo porazgovarate sa lekarom, jer se dnevne doze koje beba sme uzimati razlikuju (u zavisnosti od kilaže i starosti bebe se to određuje). Takođe, pojedini sirupi za temperaturu se ne smeju davati bebama mlađim od tri meseca. Tako da, uvek pre davanja sirupa bebi potrebno je da se konsultujte sa pedijatrom.

Da li uvek treba dati lek?

 

Postavlja se pitanje da li beba čim ima temperaturu preko 37 treba dobiti lek? Ili treba ipak sačekati da pređe granicu?

Treba da znate da to što dete ima povišenu temperaturu nije nenormalno i strašno i da je to normalna reakcija organizma koju ne treba prekidati lekovima uvek i po svaku cenu. Pre svega, preporuka je da dete ne treba popiti lek čim ima manju ili blagu temperaturu, već treba proceniti da li je zaista potrebno:

 • Ukoliko je beba mlađa od 3 meseca se ne sme davati lek za temperaturu bez konsultacije sa pedijatrom;
 • Bebi starijoj od 3 meseca, ukoliko ima oko 38 – 38,5 stepena Celzijusa nije preporuka odmah davati lek, već pustiti organizam da sam pokuša da se izbori;
 • Ako temperatura pređe 38,5 stepena Celzijusa ili ako traje duže od 24 časa, potrebno je detetu ili bebi dati lek za snižavanje temperature.

Kako skinuti temperaturu kod beba na prirodan način

 

Izdvojili smo najčešće korišćene prirodne metode.

Kupanje u mlakoj vodi

 

Rashlađivanje i kupanje bebe u mlakoj vodi je prirodan način da se ona izbori sa temperaturom.

Pre svega, treba napomenuti da bebu ne treba rashlađivati i kupati u fazi drhtavice ili ako ima jako visoku temperaturu, već tek kada spadne i dođe do normalne.

 

 

Postupak.

Pre kupanja dobro proverite vodu – da li je odgovarajuća, da nije mnogo vruća, ali ni hladna. Najlakše to možete proveriti umakanjem zgloba ruke u kadicu napunjenu vodom, a takođe i termometrom. Idealna temperatura vode je 36°C-37°C.

Skinite bebu i ubacite je golu, pa zatim postepeno dodajte hladnu vodu, čisto da je malo rashladite dok beba leži. Dovoljno je da temperatura vode spadne za par stepeni, negde do 34°C.

Nakon dva do tri minuta, koliko je dovoljno da beba provede u kadici, izvadite je, obrišite i obucite u laganu pamučnu garderobu. Najbolje je da kupate bebu jednom dnevno, uveče i to pred spavanje.

Dete koje može da stoji i saradljivo je možete i tuširati 5-10 minuta mlakom vodom u zagrejanom kupatilu.

Hladne obloge

 

Natopite pelene u polu-hladnu vodu (ne sme biti potpuno hladna), a zatim polako brišite/hladite bebu po telu. Ukoliko je na pojedinim delovima tela dosta vruća i ne prija joj rashlađivanje, preskočite taj deo (recimo leđa, stomak, grudi, butine).

Mokre obloge mogu da posluže da joj rashladite ruke, kolena, zglobove, šake, čelo i obraze. Taj postupak ponavljajte više puta dnevno i pomoći ćete vašoj bebi.

Raskomotite bebu

 

Bebu obucite lagano, kako bi joj bilo prijatno. Isto važi i kada je pripremate da spava. Dovoljno je da ima pelenu, bodi i pidžamicu (ili odelce ili benkicu). Pokrijte je jednim ćebencetom ili drugim prekrivačem. Nema potrebe da je previše utopljavate, zbog pregrevanja i njenog ubrzanog metabolizma.

Spavanje

 

Pustite bebu da se odmori. Temperatura iscrpljuje, te joj je potreban san i odmor. Pre spavanja izluftirajte sobu, neka bude tišina ili ako je moguće sa što manje buke. Zatim, obucite bebu lagano za spavanje, ušuškajte je i pokrijte laganim prekrivačem, da se oseti spokojno i lepše zaspi.

 

Ukratko, sve ovo što smo napisali, doktorka Svetlana Pilar, pedijatar, objasnila je u ovom videu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

 

A treba da znate i ovo…

 

Šta ne smete raditi kada beba ima temperaturu?

 

Nabrojaćemo u nastavku šta ne smete da radite. To su situacije odnosno metode za spuštanje povišene temperature koje ne biste trebalo nikada da pokušate, jer u suprotnom možete ili pogoršati stanje ili naškoditi bebi.

O jednoj čestoj “narodnoj” metodi  je na svom kanalu pričala i Dr. Svetlana Pilar. Pogledajte:

Evo spiska radnji koje slobodno možete preskočiti.

 • ne svlačite bebu da bude gola kako bi se rashladila dok ima visoku temperaturu;
 • nemojte bebu rashlađivati hladnim kupkama, odnosno kupati hladnom vodom;
 • nemojte je previše pokrivati ili pretopljavati odećom;
 • kombinovanje paracetamola i ibuprofena nemojte isprobavati na svoju ruku, to možete uraditi samo ako pedijatar proceni da je to bezbedno za vašu bebu;
 • bebe mlađe od 3 meseca ne smeju da piju paracetamol;
 • ne dajte ibuprofen bebi mlađoj od 3 meseca, odnosno bebi koja ima manje od 5 kg;
 • nemojte bebama davati aspirin zbog opasnosti od Rejovog sindroma;
 • nikada bebi nemojte davati antibiotike bez preporuke pedijatra, kao ni lekove za temperaturu za odrasle;
 • ne koristiti obloge od rakije za rashlađivanje bebe;
 • nemojte rashlađivati metodom ostavljanja hladne pelene na bebinim grudima, vratu, stomaku, leđima ili butinama.
 • nemojte je trljati mokrim sunđerom, niti rashlađivati ledom;
 • nemojte kupati bebu dok je pod temperaturom ili dok ima drhtavicu, već tek kada ona spadne;
 • nemojte umotavati bebu u vlažan peškir ili pelenu;
 • nemojte masirati bebu alkoholnim rastvorom, jer može biti opasno po zdravlje i život bebe (ovu preporuku za skidanje visoke temperature može dati jedino pedijatar i to za specifične situacije).

Osip nakon temperature kod dece

 

Posle temperature neretko se dešava i da se na koži pojavi virusni osip. Nekoliko stanja, a najčešće virusnih oboljenja mogu dovesti do toga. Iako je neprijatan, uglavnom sam od sebe prolazi. Razlikuje se od pelenskog osipa.

Osip posle temperature najčešće izazivaju sledeće bolesti:

 • peta osipna bolest – crvene li tamne mrlje na obrazima;
 • rozeola (trodnevna groznica) – osip u visu svetlih sitnih izbočina;
 • varičela (ovčije boginje) – osip u vidu sitnih plikova ispunjenih tečnošću;
 • šarlah (skarlatina, šarlahna groznica) – bakterijska zarazna bolest koju prati osip na vratu (šarlahni osip);
 • bolest ruku, nogu i stopala (HFMD) – osip najčešće na rukama (na šakama), oko usta, kao i na stopalima;
 • meningokokemija – na koži pojavljuju crvene, ljubičaste ili braon petehije (tačke ili crvene mrljice kao rezultat unutrašnjeg krvarenja);
 • celulitis – crvenilo na koži, dosta upaljen i otečen predeo kože, koji je osetljiv na dodir;
 • reakcija na lek.

Kada primetite da se na koži vaše bebe pojavila neka reakcija, obavezno zakažite pregled bebe kod pedijatra. Lekar će najbolje utvrditi da li se radi o virusnom osipu, a ukoliko to i jeste, onda na koji način je potrebno da ga tretirate.

Koliko traje temperatura kod beba?

 

Visoka temperatura kod dece obično traje 3-4 dana, a nakon toga se vraća u normalu.

Može se desiti da traje i koji dan duže, ali u tom slučaju, pratite simptome i ukoliko se ne smanji posle 3-4 dana, obavezna je konsultacija pedijatra o daljim koracima i terapiji.

Za kraj – kada se javiti pedijatru?

 

U pojedinim situacijama se hitno treba javiti lekaru kada je povišena telesna temperatura u pitanju. Naravno, nemojte čekati da do njih dođe, ali ukoliko se dese treba znati kada obavezno zatražiti pomoć lekara:

 • ako beba pokazuje i neke druge znake bolesti osnim standardnih simptoma koji prate povišenu temperaturu;
 • ako se bebi na telu pojavi bilo koji osip, fleke, crvene tačke ili neka druga reakcija;
 • beba do navršenih mesec dana – ukoliko se pojavi temperatura veća od 37,5;
 • za bebe koje su mlađe od 3 meseca – ukoliko je temperatura veća od 38;
 • za bebe od 3 do 6 meseci – ukoliko je temperatura viša od 39 (i ako ima drhtavicu);
 • ako je beba slaba, pokazuje znake dehidratacije i ako oni traju nekoliko dana;
 • ukoliko je nervozna, neprestano plače i teško se smiruje;
 • ukoliko se pojave napadi u toku povišene temperature;
 • ako primetite da ima problem sa otežanim disanjem;
 • ako ima problem sa hranjenjem ili odbija hranu duže od jednog dana;
 • ukoliko beba ima dijareju ili povraća;
 • ukoliko je letargična, ne pomera se normalno, slabije reaguje i manje primećuje okolinu;
 • ako tokom terapije i uzimanja leka temperatura ne spadne u roku od 24 časa;
 • ukoliko niste sigurni koji lek za temperaturu je najbolje da date svojoj bebi.

Nadamo se da su vam informacije, saveti i preporuke bili od koristi. Kakva su vaša iskustva? Podelite sa nama u komentarima iskustva, praktične savete i na koji način pomažete vašoj bebi da se izbori sa povišenom temperaturom.

Izvori: 

https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-0-12-months/
https://www.webmd.com/parenting/baby/fever-in-babies
https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/how-do-i-take-someones-temperature/
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/how-take-temperature-children-and-adults
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000319.htm
https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-safety/fever-and-vaccines
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-0-12-months/
https://www.gohealthuc.com/library/baby-fever-temperature