beba neće da spava

Beba neće da spava. Kako da ipak zaspi?

Umorni ste jer vaša beba neće da spava? Hajde da vidimo šta bi mogao biti razlog tome pa tako probamo da bebi da zaspi.

Znamo da je san veoma važan kako za odrasle tako i za bebe. Tokom spavanja se odvijaju važni procesi u organizmu, a ono što vama roditeljima treba svakako je odmor koji se postiže spavanjem.

Ako vam fali tog odmora, možda baš u ovom tekstu pronađete način da ga vratite i svoju bebu uspavate.

Zašto beba neće da spava?

 

Čuveno pitanje mnogih roditelja upravo je ovo. Zašto beba neće da spava? Šta se to desilo sa našom bebom koja je tokom prvih nekoliko nedelja samo jela i spavala? Zašto se to odjednom promenilo?

Da budemo iskreni, vrlo teško ćete dobiti konkretan odgovor, jer razlog može biti mnogo toga.

 

 

Evo nekih primera.

Možda je prehlađena

 

Vrlo čest uzrok lošeg sna kod beba upravo je neki zdravstveni problem. Najčešće je to zapušen nosić, prehlade, kašalj. Bebe kao i mi odrasli loše reaguju na ove tegobe. Ko još može da spava ako mu je nos zapušen ili ga muči kašalj.

Kada je ovakva situacija u pitanju treba pravovremeno reagovati i bebi olakšati simptome kako bi i vi i beba imali kvalitetan san.

Beba ima skok u razvoju

 

Da li ste čuli da bebe imaju skokove u razvoju? To bi jednostavnim jezikom rečeno značilo da se dešavaju promene u razvoju, odnosno da beba ovladava nekom novom veštinom kao što je sedenje, hodanje, pričanje.

Kada se vašem mališanu dešava nešto tako značajno, to vrlo lako može poremetiti san. Kada ste uzbuđeni oko neke novine koja vam se dešava i vi verovatno lošije spavate, zar ne?

Beba je hipersenzitivna

 

Kada je neko hipersenzitivan to znači da je isuviše osetljiv na razne stimuluse iz okoline. Takvim bebama mnogo više smeta buka ili neka druga vrsta stimulacije. Kada su previše izložene nečemu takvom, onda se može desiti da to poremeti san.

Ukoliko to prepoznajete kod svoje bebe, vodite računa o tome čemu je izlažete. Ne možete je potpuno izolovati od svih događaja, ali se onda potrudite da joj nekoliko sati pred spavanje omogućite mirniju atmosferu.

Beba je preumorna

 

Roditelji su često u zabludi kada misle da će beba bolje spavati ako se jako izmori. To nije tačno. Naprotiv.

Previše umorne bebe mnogo lošije spavaju.

Treba shvatiti način na koji bebe funkcionišu. One imaju svoj ritam koji je potrebno pratiti. Ako vi odlažete dnevno spavanje kako bi ono kasnije trajalo duže to može dovesti do kontraefekta. Preumorna beba će se još više boriti da ne zaspi, a veća je šansa da će se mnogo češće buditi ili da čak neće ni zaspati. I šta onda dobijate? Preumornu bebu koja ne samo da neće da spava, nego ona više neće ništa osim da plače i negoduje.

Svrab kože

 

Svrab i iritacija kože mogu izazvati nemir i nemogućnost spavanja kod beba. Svašta može biti uzrok toga – od pogrešne kozmetike, do alergije.

Marija je dugo lutala dok nije shvatila šta je problem koji uznemirava njenu bebu. Kada je jednom pronašla sredstvo za negu od kojeg nije bilo više svraba i iritacija, konačno se odmorila. O čemu je reč? Pročitajte iz njene lične priča koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Beba želi da se igra sa vama

 

Pojedini mališani naprosto obožavaju da su u blizini svojih roditelja i da se  sa njima igraju non stop. Iako je to zaista divno, na duže staze zna biti iscrpljujuće. Takve bebe se  “opiru” spavanju u  želji da se nastavi prethodna zabavna aktivnost i da budete blizu nje.

Beba ima grčeve

 

Tokom prvih nekoliko meseci bebinog života vrlo je moguće da su grčevi uzrok nespavanja. Oni su sastavni deo odrastanja svake bebe u većoj ili manjoj meri. Koliko će potrajati to vam niko ne može reći, ali vrlo često znaju da utiču na to da niko u kući ne spava.

Nicanje zubića

 

Samo što su prošli grčevi, eto novog uzroka za loš san, a to su svakako zubi. Nicanje zubića za bebe je veoma bolan i iritantan proces. Sve dok zubi ne izbiju, desni umeju da ih bole, svrbe, iritiraju i stvaraju neprijatan osećaj. Kada ih muči ovako nešto, sasvim je logično zašto loše spavaju i često plaču.

Glad

 

Čini vam se da ste sve uradili,  a beba i dalje neće da spava? Možda je gladna. Može se desiti da usled kraćeg ili manje kvalitetnog podoja i dalje oseća glad. Vodite računa kada je beba jela i koliko je pojela. Tako ćete znati kada je glad uzročnik nespavanja.

Prljava pelena

 

Koliko često bebi menjate pelenu? Nadamo se dovoljno redovno da to ne bude uzrok lošeg sna. Pojedinim bebama veoma smeta kada je pelena mokra ili ukakana. Ako više ne znate zašto beba neće da zaspi, probajte da je presvučete.

Nedostatak dnevnog spavanja

 

Ako beba ne spava dovoljno tokom dana, može postati nervozna i imati problema sa spavanjem noću. Dnevni san je ključan za regulaciju bebinog unutrašnjeg biološkog sata, koji pomaže u održavanju zdravog ciklusa spavanja i budnosti. Nedostatak adekvatnog dnevnog odmora može dovesti do akumulacije umora, što rezultira nervozom i poteškoćama sa noćnim spavanjem. Bebe koje preskaču dnevni san ili spavaju prekratko tokom dana često imaju fragmentisan noćni san, što dodatno pogoršava problem nesanice​.

Šta kad beba neće da spava?

 

Pitate se kako uspavati bebu kada neće da spava? Već je prošla ponoć, a od bebinog spavanja ni traga ni glasa?

 

beba neće da spava preko dana

 

Znamo kako vam je. Zato je vreme za akciju i preduzimanje nekih konkretnih i efikasnih koraka koji će dovesti do rešenja ovog problema.

  • Pronađite najbolji način za uspavljivanje. Svaki roditelj najbolje poznaje svoju bebu i zna šta joj prija i kako da je uspava. Ako dosadašnja metoda više ne daje rezultata, vreme je za promenu taktike. Probajte da uspavate bebu na drugačiji način recimo ljuljanjem, maženjem, pevanjem uspavanke, pričanjem priče ili puštanjem bele buke kao što je zvuk fena za uspavljivanje.
  • Primenite trening samouspavljivanja. Sigurno ste čuli da se bebe mogu naučiti samouspavljivanju. To je tačno, ali za to treba malo truda i strpljenja i rezultat neće izostati. Informišite se o ovoj temi i probajte da naučite vašu bebu kako da zaspi.  Jedna od najučinkovitijih metoda za uspavljivanje beba je postepeno uvođenje u san. Ova metoda podrazumeva spuštanje bebe u krevetac dok je još uvek budna, ali pospana. Cilj je da se beba sama uspava bez stalnog prisustva roditelja. Na ovaj način, beba uči da zaspi sama, što može biti korisno na duže staze jer smanjuje njenu zavisnost od roditelja za uspavljivanje. Bebe koje su stavljene u krevetac dok su još budne imaju priliku da se same smire i postepeno utonu u san. Ovo takođe pomaže u stvaranju dosledne rutine spavanja koja je ključna za zdrav razvoj sna kod beba​ ​.
  • Napravite atmosferu za spavanje. Kada je vreme za spavanje, jako je važno da to bebi kažete, ali i pokažete odnosno da u sobi napravite takvu atmosferu. To znači da svetlo bude prigušeno, a tv ugašen. Kada je prisutan bilo kakav vid stimulacije poput jakog zvuka ili svetlosti, može se desiti da bebe neće zaspati.
  • Sprovodite rutinu pre spavanja i povećajte šanse za kvalitetan san.Ako ste se informisali o tome kako bebe funkcionišu onda znate da one imaju svoj bioritam, ali vremenom stiču i neke navike. Kada svakodnevno sprovodite istu rutinu pre spavanja bebe će “naučiti” odnosno usloviti se da recimo nakon kupanja sledi spavanje.
  • Kratki intervali umirivanja su tehnika koja pomaže bebama da se naviknu na uspavljivanje bez stalnog prisustva roditelja. Ako beba plače, roditelji treba da joj priđu na kratko, umire je i potom se povuku. Važno je postepeno povećavati vreme između poseta kako bi se beba postepeno navikla da zaspi sama. Ova metoda omogućava bebi da se oseća sigurno i smireno, znajući da su roditelji u blizini, ali istovremeno pomaže u razvoju veštine samouspavljivanja. Roditelji se vraćaju u sobu na kratko da umire bebu, a zatim se povlače, postepeno produžavajući vreme između poseta dok beba ne nauči da se uspava sama​.
  • Rutine i sigurnosni objekti. Za starije bebe, posebno one starije od šest meseci, prisustvo plišane igračke ili ćebenca može značajno doprineti osećaju sigurnosti tokom spavanja. Sigurnosni objekti, kao što su omiljena igračka ili ćebence, pomažu bebama da se osećaju smirenije i sigurnije u svom okruženju. Ovi predmeti postaju deo bebinog rituala uspavljivanja i pružaju emocionalnu utehu, što može olakšati uspavljivanje. Ove rutine i sigurnosni objekti pomažu bebama da se lakše nose sa odvajanjem od roditelja tokom noći i stvaraju stabilno okruženje koje podstiče miran san.

Beba neće da spava po noći

 

Vrlo često se dešava da bebe zamene dan za noć.

Šta to znači?

To znači da prespavaju dan, odnosno da tokom dana spavaju jako dugo, a noću je spavanje poremećeno.

Ovakva situacija zna biti vrlo iscrpljujuća za roditelje zato je potrebno što pre reagovati i preokrenuti stvari, kako bi noć služila za spavanje a dan za igru.

Kako to uraditi? Uspeh možete postići uz pomoć nekoliko načina.

Prvo što možete učiniti jeste da bebi jasno stavite do znanja kada je dan, a kada je noć. To znači da je tokom dana držite budnu i aktivnu što više. To možete postići tako što će biti izložena dnevnom svetlu. Dakle, provodite vreme napolju i ne zamračujte prostorije tokom dana. Potrebno je da “zna” da je napolju dan.

Tokom dnevnih dremki nemojte praviti spavačku atmosferu kao za noć. Dakle nema potrebe za potpunim zamračivanjem sobe jer na taj način činite da beba duže spava. To ne želite. Tokom dana beba ne treba da spava duže od dva do tri sata u kontinuitetu. Svaku dremku ograničite, jer ako beba odspava po četiri pet sati u komadu, sasvim je normalno da noću ne bude umorna i da joj se ne spava.

Kada dođe vreme za noćno spavanje tada sprovodite rutinu pre spavanja i pravite atmosferu za spavanje. To znači da prigušite svetlo i stvorite uslove za odmor i kvalitetniji san.

Beba neće da spava po danu

 

Da li će beba spavati tokom dana i koliko vrlo je individualno. Roditelji očekuju da bebe samo jedu i spavaju, a to u praksi nije tako. Šta je razlog tome? Ko to zna. Može biti mnogo toga.

  • Neke bebe imaju kvalitetan noćni san pa su tokom dana naprosto odmorne i nemaju potrebe da spavaju.
  • Drugima možda nešto ne odgovara kao što je buka, nemogućnost da spavaju bez mame, zdravstvene tegobe ili im je naprosto takav bioritam.

Ume biti veoma iscrpljujuće kada je beba budna po čitav dan. Međutim, ako lepo napreduje i ako to ne utiče negativno na njeno raspoloženje, onda vam preostaje samo da se pomirite sa činjenicom da vašoj bebi san u toku dana nije potreban.

Ovo zna biti samo prolazno stanje. Verovatno će doći dan kada će se beba umoriti i zaspati kada to najmanje očekujete.

 

 

Beba neće da spava posle podoja

 

Mame uglavnom očekuju da bebe utonu u san nakon obroka odnosno nakon podoja. To ne mora biti pravilo. Baš naprotiv, mnoge bebe se još više razbude nakon podoja.

Šta može biti razlog nespavanja nakon podoja?

  • Mališani možda na taj način pozivaju mamu na igru, pogotovo ako im uzvraćate pogledom, maženjem ili nekim drugim načinom.
  • Neke bebe mogu mučiti stomačni problemi, pa nakon podoja imaju potrebu za pražnjenjem stolice, podrigivanjem ili počnu da štucaju usled gutanja vazduha tokom sisanja.

Teško je odgonetnuti zašto bebe nešto rade ili ne rade, ali evo nekih nagoveštaja. Ispratite svoju bebu pa možda i otkrijete šta je uzrok nespavanju.

Beba neće da spava u krevecu

 

Da beba neće da spava u krevecu vrlo je čest slučaj. Roditelji se uglavnom potrude da krevetac za bebu pripreme na najbolji mogući način. Kupe lepu posteljinu, stave vrteške, igračke i učine taj prostor neodoljivim, a bebu to uopšte ne zanima.

Zašto?

Verovatno zato što malom biću najviše treba mama, a ne ukrasi za krevetac. Pretpostavljamo da je to glavni razlog. Bebe vrlo često radije spavaju u maminom naručju ili pored mame i tate u krevetu.

Iako to ume biti iscrpljujuće, negde je i prirodno. Bebe vas prepoznaju po mirisu i vaši otkucaji srca ih umiruju. Pa kako onda da ostanu sami u krevecu, kada je pored vas najlepše?

Da bi pomirili njihovu potrebu za bliskošću i vašu potrebu da se odmorite, bilo bi dobro da krevetac postavite blizu vašeg kreveta ako je moguće. Na taj način će beba osećati vašu blizinu, a spavaće u svom krevecu.

Ne opravdavamo ih, ali razumemo njihovu potrebu za bliskošću i sigurnošću koju im samo vi kao roditelj možete pružiti.

Beba neće da spava bez cucle

 

Bez cucle nigde, a pogotovo ne na spavanje. Ne krivite bebu, ako ste je vi i navikli na cuclu. Cucle služe tome da se beba umiri i zadovolji svoj refleks sisanja koji je dominantan tokom prvih meseci bebinog života. Dakle, bebe imaju prirodnu potrebu za sisanjem, jer im to omogućava opstanak.

Cucla služi tome da se ta potreba zadovolji, ali isto tako pruža i utehu. Mnoge bebe zaspu čim im se stavi cucla u usta i to roditeljima itekako odgovara. Problem nastaje kada dođe vreme odvikavanja od cucle, pa beba neće da spava bez nje.

Beba neće da spava bez mame

 

Spavanje sa mamom je najlepše. Najprirodnija potreba je da se bude u maminom naručju, jer je tu sigurnost svake vrste. Pa kako onda spavati bez mame?

Mnoge bebe zaista nikako, ali nikako neće da zaspu bez maminog prisustva. Miris mamine kože i otkucaji srca su nezamenljivi za miran san.

 

beba neće da spava bez mame

 

To je mamama često naporno jer to zahteva reorganizaciju spavanja, pa se tate izbacuju iz kreveta ili čak iz sobe. Iako to zna poremetiti čitav porodični sistem mnoge mame će reći da je to ipak najlepši san kada je beba pored vas. Mnoge mame se služe trikovima kao što je ostavljanje svoje majice u blizini bebe. Tako beba oseća mamin miris i bolje spava.

Na kraju je sve na roditeljima da li će popustiti bebinim potrebama, ili će učiniti sve da bebu nauče samostalnom spavanju.

Beba neće da spava kad promeni prostor

 

Problem sa spavanjem u drugom prostoru nije karakterističan samo za bebe već se i odrasli suočavaju sa njim.

Šta može biti razlog?

Kada promenite prostor, više se ne osećate tako sigurno. Tu su nove stvari, nov krevet, nove boje. To ne uliva poverenje baš svima i ne može se svako opustiti i odmoriti u novom prostoru.

Zato je dobro da u tim situacijama bebi ponesete nešto od njenih stvari poput omiljene igračke za spavanje, posteljine ili jastuka. Kada pored sebe ima nešto što je asocira na dom, to će joj pružiti sigurnost i bolji san.

Prepoznajte znakove pospanosti na vreme!

Važnost prepoznavanja znakova pospanosti

 

Prepoznavanje znakova pospanosti kod beba ključno je za osiguravanje kvalitetnog sna i sprečavanje preteranog umora. Bebe koje su previše umorne imaju poteškoća da zaspe jer se u njihovom telu oslobađaju hormoni poput kortizola i adrenalina, koji otežavaju uspavljivanje. Naučiti prepoznati kada je beba pospana može značajno poboljšati njen san.

Najčešći znakovi pospanosti kod beba uključuju: trljanje očiju, zevanje, protezanje, stezanje pesnica i smanjenu aktivnost.

Kada primetite ove znakove, važno je da pokušate uspavati bebu pre nego što postane previše umorna. Uspavljivanje pre pojave preterane umornosti može pomoći bebi da lakše zaspi i ima kvalitetniji san.

Na primer, beba koja trlja oči ili zeva jasno pokazuje da je pospana. U ovom trenutku, najbolje je prekinuti trenutne aktivnosti i početi s rutinom uspavljivanja. Ovako ćete bebi omogućiti da lakše uđe u san bez nepotrebne borbe s umorom. Prepoznavanje i brzo reagovanje na ove znakove pospanosti može značajno poboljšati bebin ritam spavanja i opšte raspoloženje.

O razlozima za nespavanje beba možemo jako puno pričati, ali u većini slučajeva oni ostaju nerešena misterija. Sve dok nam ne mogu reći šta ih muči, ostaje nam samo da nagađamo razlog. Na roditeljima je da se potrude da bebino spavanje bude što kvalitetnije, jer je to jako važno za njihov razvoj, ali  i za opšte dobro svih ukućana.

Ako ne znate kako to da učinite informišite se o ovoj temi malo više i isprobajte razne tehnike samouspavljivanja. Ko zna, možda neka da dobre rezultate pa se i vi konačno naspavate.