regresija sna kod beba

Šta je regresija sna kod beba i kako je prevazići

Regresija sna kod beba je pojava koja se dešava na svakih nekoliko meseci. Ali zašto? Nije slučajno. Ovo možda niste znali!

Tokom prve godine bebinog života razvoj se dešava neverovatnom brzinom. Mislite da je bebama lako? Nije ni malo.

Sve promene koje im se događaju utiču na kvalitet njihovog sna.

Roditeljima u tim momentima nije lako, ali postoje načini kako da regresije traju što kraće i da se što bolje naspavate. Ostanite uz ovaj tekst i saznajte kako!

Šta je regresija sna kod beba?

 

Pre nego što krenemo u detaljnije objašnjavanje važno je da razumete šta znači reč “regresija”.

Regresija podrazumeva vraćanje na neke prethodne nivoe ili obrasce ponašanja, spavanja i ima negativnu konotaciju, odnosno misli se na pogoršanje. 

Regresija sna kod beba je pojava koju karakteriše pogoršanje u ritmu spavanja. Tu se misli na česta buđenja, manje spavanja i  teškoće u uspavljivanju kod beba koje su prethodno dobro spavale.

Roditelji budite spremni na to da se regresije sna mogu pojaviti više puta u toku prve godine bebinog života. Taman kad mislite da je sve super krenulo, dete spava više sati u toku noći, danju isto tako – eto promene.

Na poremećaje u ritmu spavanja deteta spremite se u periodu kada ono ima 4 meseca, 6 meseci, 8 meseci i 12 meseci kada je reč o prvoj godini.

Ne želimo da vas prestravimo. Ove promene se ne ispoljavaju kod svih beba na isti način. Neka će deca imati više problema sa spavanjem, a neke manje. Vrlo je individualno, a zavisi od same bebe i njenih navika u spavanju i vaših postupaka koje ćete preduzeti u periodima pogoršanog sna.

Hajde da vidimo kako  prepoznati i razumeti ovu pojavu.

Kako izgleda regresija sna?

 

Neće vam biti teško da prepoznate simptome regresije sna, jer ćete sami biti nenaspavani ako ova pojava bude baš izražena kod vaše bebe.

 

 

Ovo su znaci da beba prolazi regresiju:

 • Dete se češće budi noću nego ranije
 • Beba se teško uspavljuje iako pokazuje da joj se spava
 • Neraspoloženje je mnogo izraženije, beba je plačljiva
 • Opiranje dnevnom spavanju, promene u broju  i dužini dremki tokom dana
 • Primetićete da beba u ovom periodu tokom dana vežba nove pokrete
 • Sve više obraća pažnju na okolinu, svaki stimulus je odvraća od jela ili od neke druge aktivnosti

Važno je istaći da regresija sna kod beba može da se manifestuje na različite načine. Osim uobičajenih simptoma kao što su često buđenje tokom noći i teškoće u uspavljivanju, regresija sna može uključivati i druge oblike poremećaja u spavanju. Jedan od takvih oblika je produženi dnevni san, gde beba tokom dana spava duže nego što je uobičajeno.

Osim toga, bebe koje prolaze kroz regresiju sna mogu pokazivati i negodovanje pred večernje spavanje, što može biti posebno izazovno za roditelje. Ovi simptomi su takođe deo normalnog razvoja i adaptacije beba na nove obrasce spavanja.

Imajte na umu da je svaka beba drugačija. Možda neće sve od navedenog biti prisutno i kod vašeg deteta, ali većina znakova hoće.

A zašto dolazi do regresije spavanja kod dece?

 

Iako su regresije sna ponekad veoma zahtevne za same roditelje jer i oni budu nenaspavani i preumorni, bitno je znati da je ovo normalna pojava.  Retko kada razvoj ide samo uzlaznom putanjom i bude sve savršeno. Toliko toga se dešava vašem malom biću da ne možete ni da zamislite i ovo je samo jedna faza razvoja.

 

regresija spavanja

 

Stručnjaci kažu da do pogoršanja u ritmu spavanja dolazi zbog:

 • Promena u razvoju odnosno skokova u razvoju i pojavi novih veština i sposobnosti.
 • Smanjenja potreba za tolikom količinom sna i potrebom da se menja količina dnevnog i noćnog spavanja
 • Problemi sa nicanjem zubića
 • Promena mesta spavanja, putovanje
 • Prehlade i razni drugi zdravstveni problemi
 • Previše razne stimuacije i dešavanja, gužve, buka

Pored već poznatih uzroka regresije sna kod beba, kao što su razvojni skokovi i nicanje zubića, važno je istaći i druge moguće faktore koji mogu doprineti ovom fenomenu. Naime,  regresija sna može biti usko povezana i sa promenama u rutini hranjenja i spavanja.

Ovo je posebno značajno jer roditelji često uspostavljaju redovnu rutinu sa svojom bebom, uključujući vremena obroka, kupanja i spavanja. Promene u ovim rutinama, bilo zbog rasta i razvoja bebe ili zbog spoljnih okolnosti, mogu uticati na kvalitet i količinu sna bebe, dovodeći do regresije.

Ponekad su problemi sa snom vezani i sa problemima kože. Iritacije i svarb znaju da izazovu nemir i nervozu kod bebe.

Marija je promenom načina nege svoje bebe rešila ovaj problem i oduševljena je. Njena beba ima mekanu i zdravu kožu, a zahvaljujući čemu… saznajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Iako se nama odraslima ove stvari ne čine kao opravdan razlog za nespavanje, deci i njihovom organizmu to je ipak puno promena i informacija koje se ne mogu lako obraditi.

Koliko traje regresija sna?

 

Većini roditelja će se činiti da regresije sna traju beskonačno dugo. Roditelji koji su prošli kroz ovo iskustvo verovatno će se složiti sa tim.

Međutim,  nije tako.

Regresije sna uglavnom traju oko nekoliko nedelja, najčešće se spominju brojke koje variraju od  2-6 nedelja.

Nailazili smo na razne podatke o dužini trajanja ove pojave i sve ukazuje na to je ipak dosta toga individualno. Jako puno uticaja ima starost bebe, emotivni razvoj deteta, odnos mame i bebe i način uspavljivanja. 

Svaka beba će drugačije proći kroz regresije sna, neke brže, neke sporije. Ostaje vam samo da vidite kakvo će biti vaše iskustvo.

Kada se javlja ovaj poremećaj spavanja kod beba?

 

Regresija sna je najučestalija tokom prve godine bebinog života. Uslovljena je brojnim promenama u razvoju koje se bebi dešavaju i na koje maleni organizam reaguje čestim buđenjem i promenama u rutini spavanja.

Postoji nekoliko “kritičnih” perioda kada su moguće promene u rutini spavanja. Ne mora nužno značiti da će se one desiti i kod vaše bebe, ali verovatnoća postoji.

 Regresija sna oko  4. meseca

 

Taman kada ste pomislili da je najgore prošlo i da ćete se konačno naspavati, dođe na red 4. mesec. Moguće da je vaša beba do sada uspostavila neku finu rutinu u spavanju i da noću u kontinuitetu odspava ponekad i od 6-8 sati. Sigurno da to  i vama omogućava nekoliko sati mirnog sna, ali razvoj čini svoje.

Iako je na ovom uzrastu bebama još uvek potrebno od 12-16 sna tokom dana, vrlo je moguće da će doći do regresije i smanjenja te potrebe.

Brojne promene koje se bebi dešavaju mogu doprineti da se pogorša kvalitet i dužina bebinog sna, ali i sna svih ostalih ukućana.

Beba u ovom periodu doživljava skokove u razvoju poput prvog okretanja, sve više manipuliše predmetima, obraća više pažnje na svet oko sebe.

Svi ti događaji su za malo stvorenje veoma intenzivni i za to treba imati razumevanja ako se dete počne češće buditi. Znamo da nije lako kada ste nenaspavani. Mnogim roditeljima upravo ova prva regresija sna najteže pada jer je to nešto novo i treba shvatiti zašto se dešava.

Uglavnom se tokom prve godine nicanje zubića krivi za sve, a nismo ni svesni čega sve ima u pozadini i šta zaista muči bebicu.

 Regresija bebinog sna oko 6. meseca

 

Taman je prošla prva regresija, bebi ste uspostavili rutinu u spavanju, a i vi ste se malo doveli u red, kad eto ga šesti mesec bebinog života.

Opet se pitate šta se dešava, zašto beba više ne spava desetak sati tokom noći? Zašto se dnevna potreba za snom od 12-16 sati sada naglo promenila? Da nisu u pitanju zubi?

Pa, možda jesu, a možda i nisu. Ovo je period kada se ponovo dešavaju značajnije promene u bebinom razvoju. Većina beba sada već samostalno sedi, sve više jede čvrstu hranu, pa se i podoji proređuju. Okolina postaje sve zanimljivija.

Zašto se vaša beba budi možete samo da nagađate. Mnogi stručnjaci kažu da osim što kognitivno obrađuju sve promene koje im se dešavaju imaju potrebu i za više majčine nežnosti usled proređenih podoja. 

Savetuje se da se ne praktikuje ponovo vraćanje na učestallije podoje tokom noći koji su prethodno prekinuti.

Na ovom uzrastu mnogi će vam preporučiti da započnete trening samouspavljivanja bebe, odnosno da bebu naučite da sama zaspi. O tome možete pronaći čitav niz detaljnijih tekstova i tehnika, ali suština je u tome da ne trčite i uzimate bebu u naručje čim zaplače već da je pustite da se sama umiri. 

Takođe ako bebu treba uspavati izbegavajte nosanje i ljuljanje, već je spustite u krevetac kada primetite da je pospana. Budite uz nju u smislu da joj pričate i da je pomazite, da oseti vaše prisustvo i na taj način se umiri i zaspi.

Sve se to naravno radi postepeno i biće potrebno vremena za uspeh, ali nije na odmet probati ako vam se to čini kao dobar način.

Regresija bebinog sna  na uzrastu 8-10 meseci

 

Na ovom uzrastu vaša beba je već, možemo reći , velika. Do sada ste verovatno uspostavili čitav niz navika i rutina kako u svakodnevnim aktivnostima tako i u spavanju. Bebi je u ovom periodu potrebno od 12-16 sati sna na dnevnom nivou, a ako imate sreće možda će spavati oko 10 sati u kontinuitetu tokom noći.

Međutim ništa nije savršeno i došlo je vreme za još jednu regresiju.

Beba nakon 8 meseci sve je više aktivna, vežba svoje motorne veštine, pojedine već vežbaju puzanje i ustaju na nogice. Dolazi i do pojave prvih reči, odnosno češće su to glasovi koji podsećaju na reči, ali vežbanje je u toku.

Ako ste do sada imali praksu da beba spava dva puta dnevno, vrlo je moguće da se to proredi i da drema samo jednom u toku dana. 

Obzirom da je beba sve više svesnija vašeg odsustva dolazi i do pojave separacione anksioznosti, odnosno do uznemirenosti čim nestanete iz bebinog vidokruga. Ovo je sasvim normalna pojava kod male dece i ona će vremenom shvatiti da vi postojite i da ćete se vratiti čak i ako trenutno niste u blizini.

Ovo je još jedan razlog za česta buđenja, jer je detetu potrebno da se uveri da ste u blizini.

Regresija bebinog sna oko 12. meseca

 

Na uzrastu od 12. meseci  dešavaju se ozbiljne razvojne promene. Kada kažemo ozbiljne, mislimo na to da su značajne i baš primetne. Tu je razvoj govora, puzanje, hodanje, nicanje zubića, promene u potrebama za dnevnim i noćnim spavanjem, sve veća svesnost sveta oko sebe i dešavanja.

Malo li je?

Odraslim ljudima je u ovom periodu očigledno koliko beba svakim danom sve više napreduje i usvaja nove veštine, sigurno da mališaima nije lako da to sve obrade.

Na ovom uzrastu bebama je tokom celog dana ukupno   potrebno i do 16 sati sna, a od toga u noćnom odmoru znaju provesti i do 12 sati u kontinuitetu. Ova potreba često bude izmenjena usled uticaja svih razvojnih promena.

Regresija sna nakon godinu dana

 

Stručnjaci kažu da se ove promene u spavanju deteta mogu očekivati i nakon 12 meseci, mada ih u prvoj godini ima najviše. Kasnije ih možete očekivati sa 18 i 24 meseca.

Kako prevazići regresiju sna kod bebe?

 

Verujemo da ovu temu ne istražujete da bi ste čuli puno teoretisanja, već da bi našli rešenje za neprospavane noći. Što je i logično. Manimo se teorija i hajde da vidimo šta nas sve stručnjaci savetuju da radimo kada dođe do regresije sna:

Održavajte rutinu

 

Jedan od najčešćih saveta koje ćete dobiti kada su bebe u pitanju jeste da ne menjate često navike i dnevnu rutinu. Bebe vole rutinu, to im pruža sigurnost i znaju šta treba da rade, obzirom da ne gledaju na sat da li je vreme za noćno spavanje ili ne.

Zato ako imate naviku da bebu kupate i dojite pre spavanja, sa tim nastavite i dalje. Možda neće dati rezultata odmah, ali ćete bebi i dalje slati signale da je noć i vreme za spavanje. 

Ako ste bebu navikli na određeni način uspavljivanja uz pomoć ljuljanja ili nosanja, za vreme regresije sna nije poželjno da menjate taj način. Nastavite sa tim, naravno ako ste i dalje u mogućnosti.

Ukoliko želite da promenite način uspavljivanja, budite strpljivi i spremni na to da će za rezultate trebati više vremena.

Ne vraćajte se unazad

 

Ako ste uspostavili neki metod funkcionisanja u toku noći koji ne podrazumeva podoje čim se beba probudi,  nastavite i dalje sa tim. Nemojte iznova uvoditi podoj samo da bi beba zapala. To jeste teži način, ali na duže staze je bolji za mirniji san. 

Ne palite svetlo u toku noći

 

Kada se beba probudi u toku noći neka atmosfera ostane i dalje ista, odnosno ona u kojoj spavate.

 

regresija sna

 

Kada upalite svetlo i sa bebom započnete neku interakciju poslaćete joj informaciju da je vreme za buđenje, a nije. 

Jednostavan, ali efikasan savet je da se soba u kojoj beba spava tokom dana zamrači. Ovo pomaže u održavanju prirodnog ritma spavanja i budnosti, što je posebno važno tokom perioda kada je bebin san narušen.

Dovoljno je da budete uz nju i da je mazite. Ukoliko to ne da nikakvog rezultata probajte sa drugim načinom ponovnog uspavljivanja, možda nije na odmet da joj ponudite cuclu.

Pružite bebi aktivan dan

 

Verovatno vam je poznato da su mališani puni energije i da su neumorni. Mi odrasli često pokleknemo mnogo brže nego oni. Zato je dobro da se što više boravi napolju sa bebom, da beba ima raznih aktivnosti u toku dana. Redovno izvođenje bebe na svež vazduh može imati pozitivan uticaj na kvalitet sna. Prirodno svetlo i vazduh, kao i stimulacija koju spoljni svet pruža, mogu doprineti boljem noćnom snu.

Proverite bebino zdravlje

 

Ako regresija sna nikako ne prolazi duže vreme i ništa od metoda ne daje rezultata, proverite bebino zdravje. Obratite pažnju na zubiće, stomak, ishranu, a nije na odmet i da posetite pedijatra ako nemate više rešenja.

 

 

Izbegavajte male ekrane pre spavanja

 

Stručnjaci inače savetuju  da se izbegava izlaganje malim ekranima, a posebno u periodu kada je vreme za spavanje. Svetlost koju ekrani emituju stimuliše mozak i utiče nepovoljno na kvalitet sna, jer mozak tako traži sve više i više stimulacije.

Obezbedite osnovno

 

Kada beba ide na spavanja postarajte se da dobro jede i da bude suva. To su osnovne stvari koje vrlo lako mogu dovesti do buđenja ako nisu zadovoljene.

Obezbedite mirnu atmosferu

 

Za kvalitetan san svima nam je potrebna mirna atmosfera bez neke glasne buke i ometajućih stimulusa. Tako je i sa bebama, postarajte se da za vreme spavanja bude što mirnija i prijatnija atmosfera u prostoriji. Ne mora biti potpuna tišina, ali ni jako glasna buka nije poželjna. Možete probati sa belom bukom da umanjite okolnu buku. Recimo, neki  roditelji koriste zvuk fena za uspavljivanje bebe.

Praćenje signala umora

 

Veoma je važno obratiti pažnju na signale koje beba šalje. Ovo uključuje prepoznavanje znakova umora, kao što su trljanje očiju ili razdražljivost. Brzo reagovanje na ove signale i pružanje utehe bebi može pomoći u ublažavanju simptoma regresije sna.

Kada posetiti lekara zbog regresije sna?

 

Regresije sna su sasvim normalna razvojna pojava i uglavnom prolaze kada se primenjuju pomenuti saveti.

Međutim ponekad se dešava da promene u ritmu spavanja znaju biti jako izražene i da nijedna metoda koju ste probali ne daje rezultata. Ne samo što beba ne spava već to utiče i na njeno negativno raspoloženje i promene u ishrani u vidu odbijanja hrane ili smanjenja količine pojedene hrane. 

U tom slučaju nije na odmet da posetite pedijatra radi pregleda kako bi se otklonili eventualni zdravstveni problemi

Emocionalna podrška za roditelje

 

Važno je naglasiti da regresija sna kod beba može biti izazovno vreme ne samo za dete, već i za roditelje. Stres i umor su česti pratilac ovog perioda. Zato je ključno da kao roditelji tražite i primite emocionalnu podršku. Ovo može uključivati razgovor sa partnerom, porodicom, prijateljima ili čak profesionalnim savetnikom. Takođe, bitno je pronalaženje vremena za odmor i opuštanje, čak i u kratkim intervalima, jer može značajno doprineti očuvanju mentalnog zdravlja roditelja.

Svaka beba je jedinstvena, a to znači da se saveti za regresiju sna neće jednako primenjivati na sve.

Budite spremni da eksperimentšete  i prilagodite savete prema temperamentu i potrebama svoje bebe. Ovo može uključivati promene u rutini uspavljivanja, prilagođavanje okruženja za spavanje, ili isprobavanje različitih tehnika umirivanja. Važno je pratiti reakcije bebe i prilagoditi pristup shodno tome.

Razumevanje kako se regresija sna uklapa u opšti razvoj spavanja kod dece može pomoći roditeljima da se bolje pripreme za budućnost. Kako beba raste, obrasci spavanja po mesecima će se menjati. Poznavanje ovih promena i razvojnih faza može va pomoći da bolje razumete i podržitee spavanje svoje dece kroz različite etape odrastanja.

Kao što vidite prva godina bebinog života zaista je izazovna. Taman kada mislite da ste nešto postigli vraćate se nekoliko koraka unazad i tako ko zna koliko puta.

Nije lako, zato iskoristite svaki momenat za odmor jer ćete već u narednom trenutku biti potrebni vašoj bebi sa puno nežnosti i razumevanja za sve promene kroz koje prolazi.