spavanje bebe po mesecima

Ovako se menja spavanje bebe po mesecima

Zanima vas koliko se menja spavanje bebe po mesecima?  Kada će se uspostaviti neka dinamika? Medicina ima odgovore na ta pitanja, a mi vam ih prosleđujemo i želimo da se uskoro naspavate.

Kako se menja dinamika sna kod beba?

 

Kada se beba rodi mnogi roditelji su presrećni i sa zadovoljstvom pričaju okolini kako njihova beba samo jede i spava. 

Da li će tako biti zauvek? Naravno da ne.

Kako beba raste sve više će menjati svoje potrebe za snom. Budite spremni na to da će beba biti sve duže budna i aktivna, a da će joj trebati sve manje sna.

Mogli bi to sažeti ovako:

 • Kako beba raste potrebno joj je sve manje sati ukupnog spavanja u toku 24 časa
 • Beba sve manje spava u toku dana. Ima manji broj spavanja i oni mogu kraće potrajati.
 • Između spavanja beba je budna sve duže vreme, ima duže budne prozore. 
 • Tokom noći beba sve više sati spava u kontinuitetu i sve se ređe budi

Koliko bebe spavaju po mesecima?

 

Ovo je pitanje koje je muka mnogih roditelja. Postoje teorije koje govore o tome koliko bebe spavaju po mesecima, odnosno koliko bi bilo idealno da spavaju na određenom uzrastu.

 

koliko bebe spavaju po mesecima

 

Možda će vam zvučati previše idealno ono što ćete pročitati u nastavku, jer je vrlo moguće da je vaša beba drugačija i da njoj treba manje ili više sna, ali to je normalno čak i ako se to vama ne dopada. Hajde da vidimo šta je očekivano i šta je na određenom uzrastu idealno . Koliko sna je potrebno bebi u određenom uzrastu.

Prvi mesec

 

Novorođene bebe tokom prvog meseca života najviše vremena provedu spavajući. Na dnevnom nivou ukupna dužina spavanja iznosi i oko 17 sati

Kada je u pitanju dnevno spavanje imajte na umu da ovako male bebe još uvek nemaju rutinu. Dakle, uglavnom su budne oko sat ili sat i po vremena i zatim spavaju. Koliko dugo će spavati to zavisi od bebe. Kada tako računate, to bi značilo da tokom dana imaju i do 5-6 dremki. 

Kada je reč o spavanju noću i ono se razlikuje od bebe do bebe. Međutim, teško možete očekivati da će novorođenče prespavati noć. Oni imaju potrebu za redovnim hranjenjem jer je njihov stomačić veoma mali i ne mogu uneti dovoljne količine hrane da budu siti tokom cele noći.

Dakle buđenje zbog obroka je sasvim očekivano.

Spavanje bebe od 2 meseca

 

Spavanje bebe od dva meseca ne razlikuje se puno od spavanja novorođenčeta.

Tokom dana očekujte da i do 6 dremanja koja traju u proseku od pola sata do dva sata. Između spavanja beba će biti budna do 90 minuta.

Kada je reč o noćnom spavanju još uvek je za očekivati da se beba redovno budi radi obroka. Može se desiti da produži period spavanja ili da preskoči po neki obrok, ali to je retkost.Uglavnom se to svodi na 3-4 sati sna.

 

 

Spavanje bebe od 3 meseca

 

Kada beba ima tri meseca primećuje se da postaje sve “budnija” i aktivnija tokom budnih perioda. Sve to će dovesti i do malih promena kada je spavanje u pitanju.

Na ovom uzrastu očekujte da beba na dnevnom niovu spava ukupno od 14-16 sati.

Ukupne sate podelite na dnevne i noćne.

Tokom dana će se  broj dremki najverovatnije smanjiti na 3-4 u zavisnosti od njiihove dužine.

Za vreme noćnog spavanja situacija može biti svakakva. Ima beba koje već sada spavaju mnogo duže i preskoče obrok pa sastave 4-5 sati spavanja, dok ima onih koji se redovno bude na 3 sata i traže da se zadovolji njihova glad.

Spavanje bebe od  4 meseca

 

Beba starosti četiri meseca sada je sve aktivnija i sve više uživa u društvu bliskih osoba. Primetićete i neku vrstu interakcije, osmeha, hvatanja predmeta. Da bi se sve to postiglo potrebno je biti sve više budan, što vaša beba i čini.

Sada je potreba za snom na dnevnom nivou od 12-17 sati.

Tokom dana beba će i dalje imati 3-4 spavanja, a koliko će ona trajati zaista je individualno.

Noćno spavanje može se poboljšati, a i ne mora. Da li će vaša beba sastaviti više sati neprekidnog sna to vam ostaje da vidite. Uglavnom očekujte da će tokom noći spavati oko 10-12 sati . Sa prekidima ili bez njih. Neke bebe sada mogu da spavaju i 6-8 sati bez prekida, neke će tu veštinu tek da razviju u narednom periodu.

Spavanje bebe od 5 meseci

 

Na ovom uzrastu potrebe za snom su od 12-15 sati na dnevnom nivou.

Kao što vidite postepeno se smanjuje količina sna tokom 24 časa.

Kada je u pitanju noćno spavanje petomesečne bebe, očekujte da ono traje oko 10-11 sati. Koliko će biti prekidani zbog obroka zaista varira od bebe do bebe.

Kada je dnevno spavanje u pitanju, tu se broj dremki polako svodi na tri u toku dana. Njihova dužina će zavisiti od mnogih faktora kao što je sam bebin metabolizam, način uspavljivanja, uslovi za spavanje.

Spavanje bebe od 6 meseci

 

Kada na red dođe bebin šesti mesec svašta novo se dešava u razvoju bebe. Mališani sada uglavnom sede, aktivno manipulišu predmetima u okolini i velikom brzinom razvijaju sve svoje veštine.

Sigurno su do sada probali i čvrstu hranu. Obzirom na sve novo što im se dešava nije ni čudo što su im i potrebe za snom nove odnosno drugačije u odnosu na raniji period.

Ukupna količina sna na dnevnom nivou sada je oko 15 sati.

Tokom dana očekujte da vaša beba spava 2-3 puta. Broj će zavisiti od dužine spavanja.

Kada je noć u pitanju, ona je uvek nepredvidljiva, ali potrebna količina sna je oko 10-11 sati. Koliko će puta biti isprekidan san  to zavisi od vaše bebe, njenih potreba i novina u razvoju koje joj se dešavaju.

Spavanje bebe od 7 meseci

 

Vaša sedmomesečna beba sada se već navikla na dosta novina koje su joj se desile tokom prethodnog meseca. Sve je stabilnija kada je sedenje u pitanju i polako isprobava razne ukuse hrane.

Sada se potreba za ukupnom količinom sna smanjuje na 14 sati.

Noćni san i dalje traje oko 11 sati, a ostalo vreme se rasporedi na dnevne dremke kojih bude dve ili tri.

Spavanje bebe od 8 meseci

 

Osmomesečne bebe su sve aktivnije, budnije i sve zainteresovanije za istraživanje sveta oko sebe, a to zahteva budnost.

Zato je ukupna količina sna oko 14 sati. Tokom noći potreba za snom varira od 9-12 sati.

Da li će biti buđenja to je vrlo individualno i zavisi od mnogih faktora.

U toku dana bebe će uglavnom spavati dva puta. Jednom pre podne i jednom posle podne. Može se desiti da vaša beba i dalje ima potrebu i za trećom dremkom i to je sasvim u redu.

Spavanje bebe od 9 meseci

 

Mališani od devet meseci sve više idu ka tome da koriste svoje nogice. Razvijaju sposobnost puzanja i oslanjanja na noge.

Njihova potreba za snom sada iznosi oko 14 sati na dnevnom nivou. Tokom noći oni će spavati od 10-12 sati. 

Kada je reč o dnevnom spavanju najverovatnije će bebi trebati dve dremke. 

Spavanje bebe od 10 meseci

 

Desetomesečni mališani i njihove potrebe za snom su u skladu sa njihovim funkcionisanjem i aktivnošću.

Ukupna količina sna koja je potrebna iznosi oko 14 sati.

Kada je u pitanju noć, uglavnom se noćno spavanje normalizuje ukoliko nema nekih trenutnih smetnji. Očekujte da vaša beba tokom noći odspava oko 10-12 sati.

Tokom dana bebi će biti potrebno da odspava dva puta kako bi se regenerisla i prikupila energiju za nove avanture.

Spavanje bebe od 11 meseci

 

Spavanje bebe od 11 meseci slično je potrebama tokom prethodnih meseci. Ovaj uzrast karakteriše sve veća aktivnost vežbanja hodanja, puzanja, manipulacija predmetima.

Na ovom uzrastu bebe će ukupno spavati oko 14 sati. U toku noći san će potrajati oko 10-12 sati, a tokom dana  bebama je potrebno da spavaju dva puta.

Spavanje bebe od 12 meseci

 

Mesec po mesec i eto nas na kraju prve godine. Ako se tokom ove godine niste naspavali, vrlo je moguće da vam to uskoro postane ružna prošlost. Veliki broj beba tek sa godinu dana uspostavi ritam spavanja i lepo spava tokom noći. Sve je to povezano sa razvojnim dešavanjima i promenama kroz koje bebe prolaze. Sada sve polako dolazi na mesto i, kako kažu, stižu bolje noći.

Nadajte se da će vaše bebe sada odspavati oko 10-12 sati tokom noći i to sa što manje buđenja.

Kada je dan u pitanju, još uvek je potrebno da beba spava dva puta u proseku po sat-dva. 

Koliko spavaju prevremeno rođene bebe?

 

Spavanje kod prevremeno rođenih beba takođe varira od bebe do bebe.

 

dinamika spavanje bebe po mesecima

 

Generalno, prevremeno rođene bebe spavaju duže – čak i do 22 sata u toku 24 časa.

Međutim njihov kvalitet sna je pomalo narušen.

Kada se uporedi njihovo spavanje sa spavanjem beba rođenih u terminu, onda se uviđaju razlike. Rađene su i studije na ovu temu. Njihovi rezultati pokazuju da prevremeno rođene bebe mnogo lakše zaspu same i duže spavaju u svom krevecu.

Loša vest je ta da su rezultati pokazali mnogo češće probleme sa spavanjem kada su prevremeno rođene bebe u pitanju. Ti problemi odnose se na nemir u toku noći i probleme sa disanjem.

Prevremeno rođene bebe će se češće buditi radi obroka, jer vrlo često loše jedu, a i njihovi stomačići ne mogu odjednom uneti veće količine hrane.

Zaključak bi bio da ovi mališani duže vremena budu pospani u toku dana, ali da taj san nije kvalitetan. Naravno da se sve menja kako beba raste, ali će sve zavisiti od napredovanja bebe. Pevremeno rođenje ponekad sa sobom nosi i zdravstvene posledice koje mogu uticati na kvalitet spavanja.

Šta može poremetiti dinamiku spavanja bebe po mesecima?

 

Čini vam se da ste taman uspeli da uhvatite ritam u spavanju i on se odjednom narušio? Da, to je vrlo moguća i vrlo česta situacija.

Uzrok narušenoj dinamici može biti mnogo toga.

 

 

 • Kod tek rođenih beba, grčevi su ti koji ponekad ometaju spavanje i narušavaju kvalitet sna. Kada bebu muče grčevi tada je u stanju samo da plače i da traži vašu utehu.
 • Kada se dešavaju skokovi u razvoju i beba počne da ovladava nekim novim sposobnostima tada se i san može poremetiti. Odjednom se menjaju aktivnosti, isprobava se nešto novo i sve to može uticati na kvalitet sna.
 • Vrlo bolna tema kako za dete tako i za roditelje jeste nicanje zubića. Ta nelagodnost koju beba trpi ume da utiče na loš kvalitet spavanja. Osim toga i zdravstvene tegobe poput prehlada i zapušenog nosića utiču na to da se beba često budi u toku noći i da loše spava.

Regresija sna u kojim se mesecima javlja?

 

Znate šta je regresija sna?

To je privremeno stanje tokom kojeg je narušen kvalitet sna i poremećena bebina rutina u spavanju.

Regresiju možete očekivati oko četvrtog, šestog, osmog i dvanaestog meseca bebinog života. Uglavnom je povezana sa nekim značajnim novinama koje se bebi dešavaju. Iako su dati vremenski okviri kada može doći do narušenog kvaliteta sna, odstupanja su uvek moguća.

Taman ste mislili da je vaša beba počela lepo spavati i desi se ovo, ali ne brinite!  To je samo privremeno stanje kroz koje prolaze sve bebe.

Saveti za bolji bebin san

Pošto je san jako bitan za decu, a i značajan deo prvih dana života provedu u njemu, roditelji često brinu oko toga da li njihova deca spavaju dovoljno i traže načine kako da to poboljšaju.

Ovo saveti mogu biti od koristi:

 • Napravite rutinu u bebinom životu kako bi mogla da nauči da razlikuje dan i noć . Recimo, neka noćnom spavanju prethodi kupanje bebe. ONo opušta i umiruje dete i pomaže da ono lakše zaspi.
 • Proučite načine za uspavljivanje bebe. Nekima je to ljuljanje, nekima muzika za bebe, nekima je to mleko pred san. Deci malo starijeg uzrasta možete pričati priče. Za neke od ovih stvari mame su nezamenjive ( dojenje), ali u ostalim slučajevima i tatat može staviti bebu da spava. Podelite teret nespavanja.
 • Ne igrajte se sa bebom pred odlazak u krevet. Sat do dva pre sna odložite igračke i radite neke umirujuće aktivnosti.
 • Beba treba da spava bezbedno. To znači da bude u ogovarajućem položaju za spavanje u krevetu.

Šta bi mogli reći kao zaključak na ovu temu?

Spavanje kod beba se razlikuje po mesecima  i zavisi od jako puno faktora. Kao što vidite, beba će svoj kvalitet i dužinu spavanja menjati kako prolazi vreme.

Na neke stvari ne možete uticati. Ostaje vam samo da se prilagodite novoj situaciji i novim bebinim potrebama. Sve ovo je privremeno i najvažnije je da pratite  potrebe deteta. Ako je ono raspoloženo to znači da je i naspavano, bez obzira što je to mnogo kraće ili duže u odnosu na ono što kaže teorija.