beba od mesec dana

Beba od mesec dana: veličina, izgled i razvoj

Beba od mesec dana je malena i osetljiva, upoznaje svet oko sebe i zato je ovaj period prepun izazova za novopečene roditelje. Evo šta u ovom periodu možete očekivati.

Posle uzbudljive trudničke avanture konačno u rukama držite svoje novorođenče. Naravno, pripremali ste se za ovaj momenat.  Ipak, posebno ako je u pitanju prvo dete, teško da je išta moglo u potpunosti da vas spremi za sve što vas sada očekuje.

Beba od mesec dana, tokom prve četiri nedelje svog života, privikava se na vas, na svet oko sebe, naizmenično će spavati i plakati, učiće da sisa… Hajmo da otkrijemo šta vam sve ovaj prvi mesec donosi.

Vaša beba u prvom mesecu

 

Nestrpljivo ste pratili kalendar trudnoće, odbrojavali dane do porođaja i beba je konačno stigla! A možda su u pitanju blizanci ili trojke?

Čestitamo vam!

Od onog prvog čarobnog dodira, “koža na kožu”, kada privijete bebicu uz sebe, polako ćete postajati svesni da je sada vaša glavna uloga da bebu zaštitite i pružite joj samo najbolje. Trudnice obično strepe kako će proteći porođaj, da li će sve biti u redu, ali zapravo, tek  nakon toga, nastupaju pravi izazovi.

Sasvim je prirodno da imate različite strahove, da sumnjate da li negde grešite.  Ne treba da budete uplašeni, naravno da ćete vi to moći i svakako da ćete prevazići svaku prepreku koja vas bude čekala.

 

 

Prvi dani sa bebom u porodilištu

 

Ukoliko je porođaj prošao bez komplikacija, a sa vama i bebom je sve u redu, najčešće ćete izaći iz porodilišta nakon dva do tri dana. Zavisi da li je u pitanju vaginalni porođaj ili ste se porodili carskim rezom.

Moguće je da ćete ostati u bolnici koji dan duže ukoliko beba ima povišen CRP, ako ima žuticu ili je potrebno uraditi dodatna ispitivanja.

Beba će odmah nakon porođaja dobiti svoju prvu ocenu, takozvani APGAR skor. Njime se ocenjuje stanje deteta u prvom i petom minutu nakon porođaja.  Gledaju se otkucaji srca, tonus mišića, plač i respiracija, boja kože, reakcije na nadražaj.

Dani koje ćete provesti sa bebom u porodilištu biće prvi momenti vašeg zbližavanja i upoznavanja. Naravno, moguće je da još uvek ne znate šta vas je snašlo, ali polako. Sve će doći na svoje mesto.

 

jednomesečna beba

 

Kako izgleda beba u prvom mesecu?

 

 • Kada su u pitanju zdrave bebe, rođene u terminu, najčešće je njihova težina od 2,5 do oko 4kg, a dužina su između 50 i 55 cm. Obim glave je u proseku od 34 do 36 cm.
 • Ukoliko ste rodili blizance, prosečna težina jedne bebe je oko 2 do 2,5 kg;
 • Kada je uzmete u naručje, videćete da je bebica i dalje zgrčena, u onom položaju u kom je bila u stomaku. Tako će ostati još neko vreme, sve dok ne oseti da konačno ima prostora koliko želi i da može da se proteže do mile volje.Iako ste se možda plašili kako ćete uzeti u ruke tako majušno biće, ne brinite, to će doći sasvim prirodno. Kao i  kupanje, presvlačenje i sve ostalo što je bebi potrebno.
 • Posmatrate bebu. Gledate na koga liči. Oči su joj zatvorene, čini vam se da jedva gleda? Ne brinite, deca prvih mesec dana vide kao kroz maglu, oči im se privikavaju na svetlost.Moguće je da su kapci otečeni, a oči malo podbule. Vid bebe se tek razvija. Bebine oči su najčešće u tim prvim danima tamnoplave, ali vremenom će se menjati i poprimiće svoju pravu boju;
 • Pipate glavicu, osećate pod rukom mala udubljenja. To su fontanele, mekana ulegnuća na glavici novorođenčeta gde kosti lobanje još uvek nisu srasle. Vremenom, kako beba bude rasla i kosti budu srastale, fontanele će nestati;
 • Glavica je malo izdužena, kupasta, najčešće kod beba koje nisu rođene carskim rezom. Zbog prolaska kroz porođajni kanal glava se blago izdužila, ali će poprimiti svoj normalan oblik nakon nekoliko dana. Glavica čini četvrtinu ukupne dužine tela novorođenčeta;
 • Možda vaš dečak ili devojčica ima kosicu? Ako je beba rođena sa dužom kosom, moguće je da ste imali gorušicu u trudnoći. To je jedna od onih bapskih priča, pa sada znate da li je u vašem slučaju bila istinita ili ne;
 • Najverovatnije ima dugačke nokte, koji su počeli da rastu još u četvrtom mesecu trudnoće. Nokte ćete morati da sečete minimum jednom nedeljno;
 • Na glavici, ali i na ostatku tela možda još uvek postoji malo onog sirastog maza koji je pokrivao bebu dok je bila u stomaku. Uskoro, taj maz će nestati;
 • Bebina koža je crveno- ljubičasta i smežurana. Moguće je da na telu i dalje postoje one paperjaste dlačice, lanugo malje kojima je bila pokrivena u materici. One će vremenom opasti. Svakako, koža novorođenčeta je veoma osetljiva i nežna i zahtevaće posebnu brigu i negu;
 • Fiziološka žutica je česta kod novorođenčadi. Koža, ali i beonjače mogu imati blago žutu boju, što predstavlja reakciju na odstranjivanje starih crvenih krvih zrnaca iz tela;
 • Pupčani patrljak će najčešće otpasti nakon sedam do 10 dana. O pupku će u bolnici birinuti medicinska sestra, a kod kuće patronažna sestra.

Tokom boravka u porodilištu, medicinske sestre i lekari redovno će vas obilaziti. Pomoći će vam da ustanete prvi put nakon porođaja, pratiće kako se osećate i oporavljate. Bebi će pružiti svu neophodnu medicinsku pomoć.

Ukoliko možete i želite da dojite, prvi podoj biće nakon nekoliko sati od porođaja. Kolostrum koji će beba dobijati od vas tokom prvih dana, biće ono najbolje što možete da joj pružite. Kolostrum iliti prvo mleko sadrži sve zaštitne materije, vitamine, belančevine i faktore rasta. Kao takav je najbolja moguća hrana za vaše novorođenče.

Pročitajte i kako započeti dojenje.

Prijavite bebu!

 

Prilikom otpusta iz porodilišta dobićete svoju, ali i bebinu otpusnu listu gde će biti zabeleženi svi medicinski podaci o vašem i bebinom zdravstvenom stanju.

Biće potrebno da prijavite bebu, što može učiniti suprug dok ste u porodilištu ili možete to obaviti putem servisa e-beba. Na taj način beba će biti upisana u matičnu knjigu rođenih, ostvariće pravo na zdravstveno osiguranje, a istovremeno podnosite prijavu za roditeljski dodatak.

Kada stignete kući, javićete se patronažnoj sestri koja će vam biti važna pomoć i podrška tokom prvih bebinih dana.

Patronaža će vas posetiti 5 puta, a po dogovoru, može vas obilaziti dokle god to bude neophodno.

Ona će vam pomoći da se prilagodite prvim danima sa bebom kod kuće.

Razvoj bebe u prvom mesecu

 

Kako i koliko beba napreduje?

Ovo je briga broj jedan svim roditeljima. Nekada se roditelji bespotrebno opterećuju bebinom kilažom, kupuju vagice i mere novorođeče svakog dana. Za tim najčešće nema potrebe, osim u onim slučajevima kada lekar to savetuje. Najčešće je to ukoliko je beba rođena prevremeno, boravila je u inkubatoru ili je to preporuka zbog drugih medicinskih razloga.

Pročitajte kako treba da izgleda napredovanje bebe po mesecima.

 

razvoj bebe u prvom mesecu

 

Svaka beba se razvija i raste individualno, roditelji toga moraju biti svesni. Kada pričamo konkretno o težini i dužini deteta, postoje određeni parametri koji nam mogu pomoći da se orijentišemo.

Prema nekim smernicama, beba bi u prvih 6 meseci trebala da udvostruči svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana bi trebala da utrostruči tu težinu.

Dakle, jasno je. Ako je bebica rođena sa 3 kg, sa šest meseci bi trebala da ima 6, a sa godinu dana 9 kg.

Naravno, ovo je samo okvirno.   Sve je u redu dokle god je beba zdrava i njen pedijatar kaže da nema razloga za brigu.

Koliko beba poraste u prvom mesecu?

 

Naravno da ćete iz dana u dan pratiti kako vaše dete raste i kako se menjanju njene razvojne sposobnosti. Bebe su jedinstvena bića i ne postoje univerzalna pravila. Ukoliko je imala 4 kg na rođenju, ne znači da će nastaviti ubrzano da raste. Sa duge strane, bebe koje su imale manju kilažu na porođaju, mogu to vrlo brzo da nadoknade.

U prvih nekoliko dana beba će možda i stagnirati u dobijanju težine. Najčešće je to slučaj kod beba koje sisaju, pa je nekada potrebno malo više vremena da se majka i novorođenče uhodaju, da se uspostavi laktacija. Zato je važno uspešno započeti dojenje, jer majčino mleko je nezamenjivo. 

Tokom prve četiri nedelje svaka beba će različito dobijati na težini. To zavisi od mnogih faktora: da li beba sisa ili je na adaptiranom mleku, od same bebine težine na porođaju, od pola bebe, genetskih faktora.

Prvih dana u porodilištu sve bebe će imati fizološki gubitak u težini, zbog izbacivanja prve stolice – mekonijuma.

Neka deca će već u porodilištu odmah nadoknaditi tu težinu, dok će većina njih otići kući sa oko 5 % manjom težinom od one koju se imale kada su se rodile. To je najčešće nekoliko stotina grama.

Vi ćete uvek gledati težinu sa kojom je beba otpuštena kući i naspram toga ćete pratiti koliko napreduje i raste. Očekivano je da u prvih nedelju ili 10 dana novorođenče dostigne težinu koju je imalo na porođaju.

Bebe najviše dobijaju na težini u prva tri meseca. U prve četiri nedelje života novorođenče bi trebalo najmanje da dobije oko 600 grama. Odnosno, nedeljno bi beba trebala da dodaje  oko 150 grama.

Međutim, nije retkost da deca u prvom mesecu napreduju i oko kilogram, do kilogram i po, a čak i više. Često su to dojene bebe.

U prvih mesec dana novorođečad najčešće porastu oko 2 do 2,5cm. Obim glave se svakog meseca povećava za oko 1,2 cm u prvih šest meseci života.

Koliko beba treba da jede u prvom mesecu?

 

Ishrana bebe u prvom mesecu je posebna briga, jer nikad sa sigurnošću ne znate da li je beba gladna ili nije.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije jeste da bebe koje su dojene budu isključivo na majčinom mleku tokom prvih šest meseci života. Ukoliko ne želite ili iz zdravstvenih razloga ne možete da dojite, tada će beba piti adaptirano mleko.

U prvih godinu dana bebe ne bi trebalo da piju kravlje mleko, već da sisaju ili piju formulu – uz čvrstu hranu, koja se postepeno kasnije uvodi.

Dojenje na zahtev, odnosno kada beba god to traži, biće najbolji način za uspostavljanje laktacije i privikavanja bebe na dojku. To će nekada značiti da ćete dojiti bebu na dva sata, na tri sata, nekada i po 12 puta na dan. Ovo ume da bude iscrpljujuće i veoma stresno, ali je važno da ne odustajete i da ne prelazite olako na dohranjivanje bebe.

Gotovo svaka majka koja doji brinuće da li je beba dovoljno jela, da li je sita. Bitno je da je beba budna dok sisa, da ima dobar hvat na dojci i da vidite da vuče mleko. Kada beba zaista guta mleko, primetićete da ritmično pomera usne i obraze, a pomeraju se čak i uši i koža oko slepoočnica. Čućete zvuk gutljaja, pa pauza, pa gutljaj, pa pauza.

Dojenje je veština koja se uči, a tokom prvih dana i nedelja pomoći će vam patronažna sestra. Ona je tu da reši najčešće nedoumice mama.

Možete se obratiti i nekoj od savetnica za dojenje, a postoje i brojne grupe na društvenim mrežama koje pružaju podršku dojiljama. Ako dojenje ne ide glatko, ne ustručavajte se da pitate za savet. Posebno vodite računa da redovno praznite dojke izmlazanjem, kako se mleko ne bi gomilalo i da ne bi došlo do nekih komplikacija, kao što je mastitis.

Kada je ishrana bebe bazirana na adaptiranoj formuli, onda jedu na tri sata.

U tom slučaju, majke treba da prate zvanične preporuke u vezi sa potrebnim količinama mleka po obroku.Veoma je važno pridržavati se uputstava koje propisiju proizvođači formula za bebe. Tačne merice mleka i tačne mere vode su obavezne, kako formula ne bi izgubila svoju hranljivost, kao i da beba ne ostane gladna.

Ukoliko je novorođenče na kombinovanoj ishrani jer majka nema dovoljno mleka tada bebu treba dojiti što češće kako bi se količina mleka povećala i da bi beba prešla na isključivo dojenje.

Kako biste znali da je beba dovoljno jede, pratićete broj mokrih pelena. Nakon nedelju dana, najčešće će to biti 5 do 6 mokrih pelena u toku 24 sata. Urin treba da bude blagog mirisa i svetle boje.

Bebina stolica u prvom mesecu

 

Neke bebe će u prvim danima kakiti posle svakog obroka, dok će druge kakiti jednom u nekoliko dana. Nakon što izbaci prvu stolicu koja je crno-zelene boje, posle dva, tri dana bebina kaka će biti zlatno žuta do boje snefa. Biće ređa, sa vidljivim belim zrncima.

Nakon nedelju dana, kakiće 4, 5 puta dnevno, ali to je individulano. Može da bude više, ali i manje stolica u toku dana, kao i da izostanu danima.

Za bebe koje su isključivo dojene normalno je da ne kake i po nedelju ili dve dana.

Spavanje bebe u prvom mesecu

 

Koliko deca spavaju u ovom periodu?

Svi znamo za onu čuvenu, spava kao beba. To bi značilo da sve bebe u prvim nedeljama i mesecima samo jedu i spavaju.

 

beba 1 mesec

 

I zaista, u većini slučajeva u prvih mesec dana to je tako i spavanje bebe protiče bez problema.

Po izlasku iz porodilišta beba će tih prvih nedelja spavati oko 7 do 8 sati u toku noći, uz prekide sna kako bi jela, da biste je presvukli.Tokom dana spavaće oko 7 sati, imaće neki svoj ritam. Možda će spavati dva sata, pa će biti budna sat vremena, možda će odspavati 3 sata, pa će se probuditi samo da jede i nastaviti da spava.

Beba će imati ovakav ritam spavanja sve do puna tri meseca, kada će početi noću da spava oko 9 sati, a tokom dana će spavati malo manje.

Pročitajte kako se menja spavanje bebe po mesecima.

Preporuka je da bi bebu u prvim nedeljama trebalo buditi na tri sata da jede. Međutim, neka deca će se najesti i spavaće duže od toga, pa nekada neće biti potrebe da ih budite. Ipak, retko koja tako mala beba spava odjednom duže od 3 sata. Posebne preporuke važe za bebe koje su rođene prevremeno, sa manjom telesnom težinom.

Međutim, postoje i one bebice koje su nespavači. Jednostavno, tokom dana spavaju po 15 minuta, probude se, budne su satima, pa opet dremnu. I tako u krug. Noću možda bude bolja situacija, ali neke bebe se i noću bude na sat ili dva. Posebno one koje sisaju.

Ovo ume da bude zaista veliki problem, jer majke nemaju vremena da odmore, beba plače, a mama je nenaspavana, nervozna i razdražljiva. U takvim slučajevima, potrebno je da uradite sve kako biste koliko toliko unapredili kvalitet bebinog sna. Nekad razlog toga bude očigledan, nekad i ne.

Marija je dugo pokušala da nađe razlog, a onda je shvatila da je razlog nervoze njene bebe u koži koja je svrbela. Kada je počela pažljivije da bira sredstva za negu i kupanje bebe, stvari se promenile i njen mališan više nije razdražljiv, a kupanje je postalo uživanje. Šta je to što joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

U suštini, potrebno je da vi naučite bebu da spava. Novorođenče mora da ima svoju rutinu. uveče je to kupanje, mleko, muzika za bebe i spavanje. U prvim mesecima možete ostaviti blago osvetljenje u sobi, a nakon toga beba bi trebalo da spava u mraku. Tako će shvatiti da je noć i vreme za san.

Preporuka je da beba tokom prvih meseci spava na boku i to naizmenično, na levom, pa na desnom ili na leđima. O tome šta je pravilno, pročitajte u ovom tekstu:

Šta kažu pedijatri? Koji položaj za spavanje bebe je najbolji?

Nega bebe u prvom mesecu

 

Kako presvući, poviti, okupati bebicu? Koje proizvode koristiti? Da li ću negde pogrešiti? Ovo su samo  neka od pitanja koja ćete postavljati sebi kada u kuću stigne to maleno biće.

Ukoliko nemate ranijeg iskustva i niste upućeni, patronažna sestra će vam sve objasniti. Ona će prvi put okupati bebu, pokazaće vam kako da to učinite na najsigurniji način.

Previće bebin pupak, a narednih dana kada bude dolazila pratiće kako zarasta i da li je sve u redu.

Kupanje bebe

 

Pupak će spontano otpasti tokom prve nedelje, a važno je da do tada bude suv i čist kako bi se izbegle infekcije. Bebu možete kupati svakog ili svakog drugog dana. Ako je vaša beba rođena u letnjim mesecima, moraćete posebno da vodite računa kako bi se izbegli osipi od vrućine.

Osetljiva koža novorođenčeta zahtevaće posebnu negu. Moraćete biti veoma nežni i pažljivi, a važno je da izaberete one proizvode za negu bebu koji su što prirodniji, bez parabena, sulfata, mirisa.

Vodite računa da je na njima naznačeno 0+, što znači da se mogu koristiti već od prvog dana života.

 

 

Biće vam potrebna blaga kupka, krema ili losion za telo, krema za pelensku regiju.

Koje pelene koristiti?

 

Kada su u pitanju pelene za bebe, većina mama se opredeljuje za jednokratne. Mada, sve više se priča o platnenim pelenama koje izgledaju baš kao i jednokratne, imaju čičak trake sa strane. Vi ćete izabrati one koje smatarte da su najbolje za vaše dete.

Biće vam od koristi ovaj vodič kroz pelene za bebe.

Naši pedijatri savetuju široko povijanje bebe do prvog ultrazvuka kukova, dok se ne utvrdi da je sve u redu. Za široki povoj trebaće vam i tetra pelene, kao i takozvana “švedska pelena”. Sada je čak praksa da se stavljaju samo dve jednokratne pelenice i da je to sasvim dovoljno da drži bebine kukove bezbedno.

Ako koristite vlažne maramice bitno je da budu na bazi vode i bez štetnih sastojaka koji mogu da iritiraju osetljiv pelenski deo kože. Mnoge mame koriste pamučne tufere koje samo pokvase i tako obrišu bebinu guzu, ali i ostatak tela.

Razvoj bebe u prvom mesecu

 

Razvojne faze bebe se razlikuju od deteta do deteta. Ipak,  važno je da pratimo sve što novorođenče radi kako bismo na vreme uočili ako postoji neki problem.

Komunikacija sa bebom

 

Iz toplog, uljuljkanog prostora materice, beba se odjednom našla u svetlom, ogromnom, spoljnjem svetu To je za nju svojevrstan stres i šok i biće joj potrebno vreme da se adaptira.

Odmah će se privići na mamin glas, raspoznavaće mamino lice. Mamin glas je slušala dok je bila u stomaku. Ako plače, razdražljiva je, uzmite je u naručje, blago je njišite, tiho joj šapućite na uho. Videćete, brzo će se smiriti.

 

beba prvi mesec

 

Tokom prvih nedelja činiće vam se da samo hranite, presvlačite i uspavljujete bebicu. Iako to i jeste tako, sve vreme dok je budna trudite se da aktivno komunicirate sa svojim mališanom. Pričajte joj uvek, dok je kupate, presvlačite, brzo ćete ugledati već i prvi bebin osmeh.

Kontakt očima već u prvim danima je od izuzetnog značaja. Iako vas beba neće baš najbolje videti, polako će početi da raspoznaje mamu, tatu, brata, sestru… Gledajte je u oči, pričajte joj, pevajte, ona će vas pažljivo slušati. Tako se razvija govor kod beba.

Bebina čula

 

Odmah po rođenju novorođenče će prepoznavati miris i glas majke.

Bebine oči su veoma osetljive. Kada se rodila bebica je videla samo nekoliko centimetara ispred sebe, ali njen vid se izoštrava iz nedelje u nedelju. Ukoliko u očima ima malo sekreta, uklonite ga sterilnom gazom koju ste natopili fiziološkim rastvorom.

Uši novorođenčeta treba čistiti posle kupanja, peškirom ili pamučnom pelenom nežno obrišite usnu školjku sa svih strana. Na jeziku i u usnoj duplji može se javiti mlečac (soor), koji ćete najlakše ukloniti rastvorom mlake vode i sode bikarbone.

Zapušen nosić česta je pojava kod novorođenčadi, otežava im disanje, sisanje, lošije spavaju. U takvim slučajevima potrebno je na bezbedan način izvući nagomilan sekret iz nosa. Nakapajte kap, dve fiziološkog rastvora u nozdrve, pa sekret izvucite uz pomoć takozvanog noska. Najefikasniji je onaj koji se kači na usisivač. Ne brinite,ova metoda je potpuno bezbedna i ni na koji način nećete naškoditi bebi.

Razvoj motorike novorođenčeta

 

Iako će veći deo vremena spavati, beba se upravo tada ubrzano razvija i raste.  Svakog dana ćete primećivati nešto novo, počeće da se osmehuje, da guguče.

Novorođenče ima prve, primarne, primitivne reflekse.

Kada je dete budno i aktivno, ruke i noge će naizmenično savijati i opružati. To je takozvani Morov refleks. U ovom periodu ono ne ume ništa i morate mu pripomagati. Dete uglavnom leži i pokreti se svode na refleksne radnje. Nije u stanju još neko vreme ni samo da drži glavu.

Ukoliko je stavite na stomak, beba će refleksno okrenuti glavu na jednu stranu da bi mogla da diše. Ruke su sada savijene u laktu, šake su stegnute u pesnice, dok su noge savijene u kolenima i kukovima. Krajem prvog meseca telo počinje da se opušta.

Reagovaće na jake nadražaje i zvukove, možda će joj to smetati, možda će zahtevati mir i tišinu.

Plešite sa svojom bebom, pevajte pesmice, otkrijte najlepše uspavanke, masirajte je, mazite, igrajte se. Stimulišite sva bebina čula, jer će to itekako pomoći razvoju njene motorike, pokreta, a kasnije i hoda i govora.

Videćete, vrlo brzo će se stvari menjati. Ponekad će vam se činiti da se to dešava i preko noći.

Vakcine u prvom mesecu

 

Pregledi kod pedijatra su jako važni sve do prve godine bebinog života. Tada dete naglo raste i bitno je propratiti njegove razvojne faze. Ali ne samo to. Pregledi su tu i da bi se dete vakcinisalo.

Kalendarom imunizacije tačno je predviđeno kada bebe i deca dobijaju vakcine, u kom mesecu života i protiv čega se vakcinišu.

Odmah po rođenju, dobiće HB, odnosno Hepatitis B vakcinu koja štiti od žutice tipa B. Ovu vakcinu beba će dobiti i kod svog pedijatra kada napuni mesec dana.

BCG vakcinu primiće pri otpustu iz porodilišta, a ova vakcina štiti od tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Prilikom prve kontrole kod pedijatra, najčešće je to sa punih mesec dana, dobićete mali karton u koji će biti beležene sve vakcine koje beba prima. Kako bude rasla, dobijaće i kombinovanu petovaletnu vakcinu, MMR vakcinu.

Važno je da budete svesni da je vakcinacija obavezna preventiva u zdravstvenoj zaštiti dece. Vakcinacija protiv nekih bolesti je i propisana zakonom.

Gatrijev test

 

Ovaj test je obavezan za svako novorođenče. Ranije se obavljao između petog i osmog dana bebinog života. Sada je u većini porodilišta uvedena praksa da se radi pri otpuštanju bebe kući, dakle, to može biti već drugog ili trećeg dana nakon rođenja.

Gatrijev test predstavlja neonatalni skrining za rano otkrivanje dve bolesti:

 • Fenilketonurija – aminokiselina fenilalanin se ne razgrađuje, već se nagomilava i oštećuje  centralni nervni sistem. Posledice mogu biti epilepsija, poremećaji ponašanja;
 •  Hipotireoza–  smanjen rad štitne žlezde.

Test se obavlja tako što se bebi zaseče mali deo kožice na peti, kako bi se uzelo nekoliko kapi krvi. Bebu to neće boleti, a rezultati stižu nakon nekoliko dana. Najčešće, kontaktiraće Vas samo ukoliko nešto nije u redu ili treba ponoviti testiranje.

Saveti za bebu u prvom mesecu

 

Svi će vas savetovati: mama, svekrva, komšinica.

” Nemoj tako, bolje uradi ovako.”

“Ja sam tako radila sa svojim detetom, poslušaj me.”

Ovo će umeti da bude veoma frustrirajuće, ali vi znate šta je najbolje za vašu bebu.

Prihvatite savete za koje smatrate da su korisni, na druge samo klimnite glavom i učinite po svom. Verujte svom majčinskom instinktu.

Evo nekih smernica koje bi vam mogle značiti tokom prvog bebinog meseca.

 • Naučite bebu da bolje spava. Da, to je moguće. Ako vaše novorođenče baš i nije neka spavalica, pokušajte da ga naučite kako da se uspava samo. Naravno da ćete maziti i nositi svoju bebu ako je nervozna i uplakana, ali nemojte da to činite na svaki, prvi bebin plač. Ne uspavljujte bebu na rukama, to nije dobro ni za nju, jer treba da spava u svom krevetiću, na svom dušeku kako bi se kičma pravilno razvijala. Ako se u toku noći budi na svakih sat vremena, nahranjena je i suva, priđite joj, pomazite je, poljubite, utešite, možda će to biti dovoljno da ponovo zaspi;
 • Grčevi su jedan od najčešćih problema kod malih beba. Mogu početi već od druge nedelje života i potrajati do četvrtog meseca. Beba će često neutešno plakati, nećete znati kako da joj pomognete.Bebe koje halapljivo sisaju nagutaju se vazduha i to dovodi do stvaranja gasova u crevima, što može uzrokovati grčeve. Preporuka je da se vodi računa o položajima bebe tokom dojenja, a po potrebi mogu se davati i probiotske kapi. Važno je da beba podrigne nakon svakog hranjenja, a vremenom ćete otkriti koji joj položaj najviše odgovara za podrigivanje;
 • Temenjača se veoma često javlja u prvih mesec dana. Ovo mašćenje i perutanje temena glave nastaje usled pojačanog rada lojnih žlezda. Nekoliko sati pre kupanja utrljajte na teme bebi ulje ili ulje koje je posebno formulisano za uklanjanje temenjače. Posle kupanja nežno obrišite bebinu glavicu, pa četkom lagano iščetkajte kosicu;
 • Od osmog dana  do punih mesec dana, bebi ćete svakodnevno davati vitamin D3 plus vitamin K1. Postoje i preporuke da se ovo praktikuje do trećeg meseca; Ranije su se u ove svrhe davale vigantol kapi za bebe.
 • Bebu možete izvoditi napolje već posle nekoliko dana od rođenja, ako je lepo vreme, nema vetra i magle. Nemojte to činiti naglo. Izvedite je prvo na pet minuta, pa na 10, a onda postepeno povećavajte sve dok ne krenete u prvu dužu šetnju;

Nakon trudnoće i porođaja mame su stavljene pred nove izazove. Beba će zahtevati brigu 24/7, vi ćete biti iscprljeni,  još se oporavljate od porođaja. Ako dojite možda sve ne ide glatko, budićete se stalno noću ili uopšte nećete spavati. Ovo sve mogu biti razlozi postporođajne depresije. Zato je važno da imate pomoć, ako smatrate da ne možete sve sami.

Ukoliko je bebin tata sa vama, aktivno ga uključite u sve segmente bebinog života. Tate su često bespotrebno isključene iz ovih aktivnosti, jer mame misle da će one to bolje, da mogu sve same. Upravo suprotno. Tate će najčešće rado presvući, okupati, nositi dete kada plače, nahraniti ga na flašicu. To vreme mame treba da iskoriste za sebe, da odmore, naspavaju se,  jer: srećna mama, srećna beba;

Sa punih mesec dana vodićete bebu na prvu kontrolu u savetovalište kod pedijatra. Tu će bebu izmeriti, njenu dužinu, težinu, proveriće reflekse, tonus mišića.

Naravno, pedijatru obavezno treba da se javite bilo kada ukoliko beba ima zdravstvene tegobe ili posumnjate da nešto nije u redu. Zdravlje bebe je najvažnije.

I dok lupite dlanom o dlan, prvih mesec dana sa bebom će proleteti. Koliko god da vam je sve nepoznato, možda iscrpljujuće i teško, korak po korak, sve ćete naučiti. Zato uživajte u prvim danima sa bebicom i spremajte se za nove pustolovine.

SLEDEĆE: Beba od dva meseca: spremite se za prvi osmeh!

Izvori:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-1-month-old

https://www.choc.org/primary-care/ages-stages/newborn/

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-1-Month.aspx

https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/your-baby-at-1-month

https://raisingchildren.net.au/newborns/development/development-tracker/1-2-months