vlažne maramice za bebe

Vlažne maramice za bebe: za ili protiv?

Vlažne maramice za bebe su praktične. Često ih koristite? Stanite!  Pročitajte prvo da li su dobre za kožu vaših mališana pa tek onda odlučite da li da nastavite!

Sve što treba da znate o vlažnim maramicama za bebe, pa čak i to kako da ih napravite sami naći ćete u ovom tekstu !

Uloga vlažnih maramica u negovanju bebine kože

 

Vlažne maramice su polako postale nezaobilazni deo svakog domaćinstva, čak i kada u njemu nama beba! Vrlo su praktične upravo zbog toga što su vlažne. Brzo brišu sve, od bebine guze pa da radnih površina u kuhinji. Međutim, da li to zapravo znači da su dobre?

Najjednostavnije rečeno vlažne maramice su parče materijala koje je natopljeno tako da bude vlažno, spakovano u posebnu ambalažu koja čuva vlagu i najčešće su jednokratne.

Zato super posluže kada je potrebno na brzinu obrisati bebu i presvući je, ili joj ukloniti ostatke kašice sa lica i ruku. Dobro dođu i kada bebi ispadne omiljena igračka pa se zaprlja.

Ipak, najčešće se koriste upravo da bi bebu obrisali prilikom presvlačenja pelena.

A to je veoma važno zar ne?

Bebina kože je posebno osetljiva, pogotovo u pelenskoj regiji jer je često izložena nečistoćama. Vlažne maramice brzinski očiste bebinu kožu, jer nekada roditelji nisu u mogućnosti da odmah operu bebu. I to im je super plus, ali – nekada mogu biti izvor iritacija i crvenila na nežnoj bebinoj koži zbog svog sastava.

Nije samo to krivac za nezgode na bebinoj koži. Pored maramica, kreme su sledeće koje se često koriste i nabavljaju bez razmišljanja o tome šta je u njima.

E pa, imamo vest za vas.

 

Sastav kreme vaše bebe je jako bitan, ako želite da ima zdravu i negovanu kožu koja se ne suši i ne peruta. Ne samo da ne sme da ima štetne sastojke ( parabeni, sulfati, silikoni i slično) nego treba da ima negujuće aktivne sastojke koji su prirodni ( neven, ovas, kamilica…). Dr Pilar krema za pelensku regiju preporučuje se za negu od prvog dana. Osmišljena od strane pedijatra, ona je zapravo više od kreme – ona je jedinstvena formula bogata biljnim sastojcima koji neguju kožu. Možete je nabaviti klikom na link: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

Vlažne maramic sadrže svašta. Zato hajde da vam objasnimo šta se tu sve krije!

Sastav vlažnih maramica

 

Najbolji način da u stvari dobijete sliku o tome kakve su i od čega su vlažne maramice jeste u njihovom sastavu. Prvo ćemo naglasiti da se osvrćemo na najčešće sastojke, ne na sve i ne kod svih vrsta maramica.

 

vlažne maramice za bebe

 

Znači uopšteno – najčešći sastojak maramica je emulgator za kozmetičke proizvode, od kojih se izdvaja fenoksietanol (phenoxyethanol). Fenoksietanol prati loš glas da u većim količinama može izazvati oštećenja nervnog sistema kod novorođenčadi, dok kod odraslih retko izaziva ikakve reakcije.

Inače konzervansni emulgatori sadrže i alkohol, koji može iritirati nežnu bebinu kožu. Čak postoji tvrdnja da one sadrže i hemijsku supstancu metilizotiazolinon za koju se smatra da može da izazove alergijski dermatitis!

Pored toga često sadrže silikone, i parabene, ponekada čak i ako piše paraben free – sadrže neku od zamena koja takođe nije posebno dobra za kožu bebe.  Parabeni su zapravo konzervansi u kozmetici koji sprečavaju razvoj mikroba. Njih sumnjiče da mogu dovesti do poremećaja u radu hormona, oštećenja na koži pa čak i kancerogenih oboljenja. Zato treba ograničiti korišćenje proizvoda koji ih sadrže na minimum kada je u pitanju koža bebe.

Zatim imamo obavezne parfeme jer i onaj karakteristični miris “bebe” odnosno puderast miris koji asocira na čisto je, pogađate – parfem. Veštački parfemi koji su često u proizvodima za bebe, pa i u maramicama, mogu biti izvor iritacija i problema na koži beba.

Čak i ako na maramica piše veoma visok postotak vode – i u onih 1 posto može biti dovoljno loših sastojaka koji mogu izazvati iritacije.

No, nije sve uvek do maramica.

Tanja je mama predivne devojčice koja je dugo mučila muku sa iritacijama u pelenskoj regiji. Svašta je probala, uključujući i to da ne koristi vlažne maramice, ali nije tu bio problem. Ipak, uspela je prirodnim putem da reši situaciju i oduševljena je rezultatima. Tako je jednostavno, to i vi možete probati! Od tada je ovo njen recept za negu kože. O čemu se radi? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom  linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Međutim postoje i one posebno pravljene vlažne maramice koje su skuplje, ali su stvarno bez ikakvih loših kozmetičkih dodataka.

Postoje i verzije koje možete napraviti sami ali o njima ćemo malo kasnije.

Pored sastojaka u smislu tečnosti tu je i sam sastav maramice. Najbolje je da pronađete one od celuloze ili pamučnih vlakana, jer su neke sintetičke pa čak i plastične (od prerađenih vlakana plastike.)

Sve u svemu – sastav je važan i treba voditi računa o njemu jer ima veliki uticaj na bebinu kožu.

Koje su najbolje maramice za bebinu kožu?

 

Kako da u opšte odlučite i izaberete prave maramice za negu bebine kože pitate se?

Odgovor je da moraju da ispune par uslova:

 • da ne škode zdravlju,
 • ako je moguće da ne zagađuju okolinu
 • i da baš ne koštaju malo bogatstvo.

 

 

To dalje znači da treba gledati da ne sadrže štetne sastojke, da su na što većem procentu vode i eventualno prirodnih ulja.

Ph vrednost maramica treba da bude između 4.8 i 5.5. Trebale bi da imaju naznaku da su dermatološki testirane!Zatim da nisu od sintetičkih vlakana, već prirodnih – dobar primer za to je vlažni toalet papir od celuloze za bebe.

Ipak, obično su takve maramice malo skuplje, pa se stoga ređe kupuju.

Neki od proizvođača koji nude delimično ispunjene te uslove su

 • Violeta 99% water maramice za bebe
 • Waterwipes maramice za bebe  sa 99.9 % vode i 0.1 % voćnog ekstrakta
 • postoje i Pampers water maramice (nije tako visok postotak vode)
 • I uvek dostupna opcija sa pamučnim maramicama koje su višekratne.

Da li koristiti vlažne maramice za bebe?

 

Kada se sve uzme u obzir, najbolje je napravite “za i protiv spisak”.

U slučaju vlažnih maramica za bebe imamo sledeće:

 • Vlažne maramice detaljno čiste kožu – Vlažne maramice sadrže štetne sastojke
 • Vlažne maramice štede vreme (iskoristiš i baciš nema pranja) – Vlažne maramice štete okolini
 • Vlažne maramice lepo mirišu – Sadrže parfeme koji su iritanti
 • vlažne maramice na bazi vode – poprilično su skupe

Dakle, koliko za toliko i protiv, međutim treba obratiti pažnju na jedno važno pitanje – zdravlje kože bebe.

Najčešće vlažne maramice mogu izazvati alerigijske reakcije i crvenilo. Ponekada mogu biti uzrok, a najčešće raspiruju pelenski osip kod beba. Iako su vlažne, mogu da isušuju nežnu bebinu kožu čime ona postaje sklona pucanju i izložena je razvoju bakterija. Ukoliko dete ima osetljivu i suvu kožu sklonu ekcemima vlažne maramice mogu još dodatno da je iziritiraju.

Dakle, sve se ponovo vrti oko sastava vlažnih maramica i o tome treba posebno voditi računa.

Nekada vlažne maramice sadrže i sapune i elemente koji pene. Oni ne samo da ostanu na koži nego često izazivaju svrab i peckanje, a dodatno zapušavaju pore nežne dečije kože sprečavajući je da se razvija pravilno i diše.

Zato dođemo do zaključka da vlažne maramice za bebe jesu praktične, i mogu biti od pomoći ali posebno birane i na prirodnoj bazi!

Kada početi koristiti vlažne maramice za bebu?

 

Konkretan odgovor na ovo pitanje ne postoji zapravo, pogotovo kada se uzme u obzir da čak na spisku za porodilište ponekada budu navedene i vlažne maramice. Svakako da su uvek na spisku stvari za bebinu torbu.

 

vlažne maramice za decu

 

Kada ste na putu ili prosto u šetnji sa bebom, vlažne maramice su super praktične i uvek ih treba imati pri ruci. Međutim kada ste kod kuće i u uslovima da možete bebu da obrišete skvašenom platnenom pelenom ili prosto je umijete ili operete, vlažne maramice – i nisu neophodne.

To znači da možete da imate vlažne maramice pri ruci od samog rođenja bebe, ali ne morate ih koristiti preterano često, nego samo kada je neophodno.

Možda je najpreporučljivije da sa češćim korišćenjem maramica počnete kada beba malo ojača i kada njen mikrobiom kože postane otporniji, tamo oko 6. meseca bebinog života. Mikrobiom kože su sve one dobre male bakterije koje žive i rade u korist našeg zdravlja. On je zadužen za izgradnju imunog sistema ali i za odbranu od štetnih dejstava spoljašnje sredine. Vlažne maramice često mogu da naškode ovom posebnom ekosistemu naše kože, a kod beba pogotovo jer on nije u potpunosti formiran!

U svakom slučaju, saveti su naši, ali izbor je vaš kada i koliko ćete koristiti vlažne maramice za negu bebine kože.

Kako napraviti vlažne maramice za bebe?

 

Vlažne maramice iz kućne radinosti uopšte nije teško napraviti. Potrebno vam je par stvari:

 • papirni ubrusi
 • čaša tople vode
 • mala količina kupke za bebe
 • bademovo (ili kokosovo, maslinovo,) ulje
 • plastična pouda sa poklopcem

Postupak je sledeći:

 • Papirne ubruse možete skratiti da ne budu onako veliki i poređate jedan na drugi.
 • U čaši pomešajte vodu, malo kupke i kašiku ulja.
 • Ubruse srolajte odjednom sve zajedno i lagano ubacite u čašu da upiju tu tečnost.
 • Kada malo upiju tečnost iz čaše prebacite u spremnu plastičnu posudu sa poklopcem. I eto ga. Vlažne maramice koje ste napravili sami kod svoje kuće.

Treba voditi računa da kupke bude malo da ne bi ostavljala svrbuckavi osećaj na koži bebe. Nismo sigurni da li je najbolja opcija dodavati bilo kakvu sapunicu u tečnost za vlažne maramice, iako recepti tako govore. Možda je najbolje takve dodatke svesti na minimum ili ih preskočiti.

Takođe uvek pravite manje količine, da se ne bi desilo da se osuše ili raspadne ubrus u većoj količini tečnosti. Njih možete i nositi sa sobom gde god krenete samo osigurajte poklopac.

Druga varijanta je da napravite male pamučne krpice, od stare gardarobe, da budu jednake veličine. Na svaku stavite drikerčić da možete da ih povežete kao što su vlažne maramice povezane. I tako dobijete višekratne blaznice koje možete iskuvavati i prati nebrojano puta. Jedino što njih morate dodatno da kvasite najbolje prokuvalom vodom, ali to i nije problem kada znate da su najbolje kožu vaše bebe bez ikakvih štetnih sastojaka.

Ovo deluje kao dobra ideja – ali dva puta razmislite!

Neki konzervansi ipak potrebni da održe ovakve maramice upotrebljivim i da se ne bi razvile bakterije.

Postoje prirodni konzervansi poput vitamina E ili ekstrakta semenki grožđa koji mogu sprečiti pojavu bakterija ili mikroba u domaćim vlažnim maramicama. Tada treba imati u vidu da možda ne odgovaraju nežnoj koži bebe, i treba pronaći one koji se efikasni, a neinvazivni za bebinu kožu.

Čak i onda kada pronađete prirodne konzervanse oni nisu dovoljno efikasni, zato bi trebalo da se ove kućne varijante prave svakih par dana.

Koliko vam je praktično i korisno da nešto pravite, a pri tom i nije prirodno – sami odlučite.

Vlažne maramice na bazi vode – po čemu su posebne?

 

Spomenuli smo da postoje specijalne vlažne maramice koje su bazirane na vodi. Neke od njih su čak i 99% vode a ostatak su obično neka ulja ili voćni ekstrakti. 

Takve maramice obično nisu mogući izvor iritacija i gotovo da nisu alergeni.

Među njima najpoznatije su waterwipes koje sadrže ekstrakt semenki grožđa. Smatra se da nežno čiste kožu i dodatno je neguju. Namenjene su bebama i za njihovu nežnu kožu ali mogu ih koristiti i odrasli. One su malo skuplje nego što vlažne maramice inače koštaju. Mame koje ih koriste kažu da se i po većoj ceni ipak odlučuju za njih i loših iskustava za sada nema.  Mogu se pronaći u apotekama i specijalizovanim prodavnicama.

Vlažne maramice za bebe sa maslinovim uljem

 

Postoje i vlažne maramice koje su obogaćene raznim uljima. Možda najpopularnije su sa bademovim uljem ili mlekom ili maslinovim uljem. Maslinovo ulje je inače poznato kao odlično sredstvo za negovanu kožu i kod odraslih pa tako i kod beba.

 

vlažne maramice

 

Neki čak savetuju da se male bebe i novorođenčad kupaju samo u čistoj vodi sa par kapi maslinovog ulja. Bogato je aminokiselinama i vitaminima koji neguju i čuvaju kožu.

Zato postoji niz vlažnih maramica koje sadrže maslinovo ulje. Ipak, treba obratiti pažnju i na ostale sastojke osim maslinovog ulja, jer mogu biti alergeni ili delovati iritativno na kožu bebe.

Možete i sami napraviti vlažne maramice sa maslinovim ulje tako što ćete se poslužiti sa onom procedurom koju smo gore opisali samo ćete u tečnost dodati još kašiku maslinovog ulja. Takođe je potrebno da ih držite u zatvorenoj kutiji da se ne bi osušile.

Prirodne vlažne maramice za bebe

 

Još jedan od verzija za pravljenje prirodnih vlažnih maramica podrazumeva mekane papirne maramice, posebnu tečnost i još neke sitnice.

 

 

Prvo ćemo napomenuti važnost hidrolata za ove kućne maramace za bebe.Hidrolati su nusproizvodi koji ostaju nakon izdvajanja eteričnih ulja. Oni predstavljaju kondenzat koji ostaje nakon destilacije. Smatra se da su izuzetno jaki hidratanti, da pomažu koži da se regeneriše i oporavi i povrati prirodnu vlažnost. Izuzetno su pogodni za suvu kožu sklonu pucanju i iritaciji.

Zašto toliko priče o hidrolatima?

Zato što su su sastojak ovog recepta za prirodne vlažne maramice. Zapravo, potreban vam je neki blagi hidrolat, na primer lavande, prečišćena ili destilovana voda, malo hranjivog ulja i glicerola iz kokosa.

Sve sastojke možete naći u bolje snabdevenim apotekama!

Tačan recept ide ovako:

 • 200ml vode ili 100ml vode i 100ml hidrolata
 • 20 gr glicerola
 • 20gr ulja
 • možete ili ne morate da dodate prirodne konzervanse poput vitamina E ili ekstrakta semenki grožđa

Kada napravite ovu tečnost, natopite prirpremljene maramice u nju i ostavite u posudu sa poklopcem koji će sprečiti da tečnost ispari, a maramice postanu suve.

Možda se čini komplikovano, ali zapravo nije, jedino vam je potrebna dobra vaga kada budete merili sastojke. Osim toga, cela priprema ne traje duže od 20 minuta.

Vlažne maramice jesu zgodne i vrlo praktične, ali neki sastojci im nisu baš dobri i mogu da naštete. Ipak, postoje zdravije i prirodnije verzije na koje se možete osloniti, koje ćete lako prepoznati ako se držite saveta iz ovog teksta.

Najbolje je da možda maramice, čak one sa najvećim postotkom vode, koristite samo povremeno, a umesto njih kad god ste u prilici, obrišete bebu vlažnom pamučnom krpom ili pelenom.