kupanje bebe

Kupanje bebe za početnike: osnovni saveti i najčešće greške

Kupanje bebe teško je samo dok ne uđete u štos.  Uz ove savete,  ovi trenuci postaće vam jednostavna rutina. Kako, kada i čime kupati bebu? Odgovori su pred vama!

U ovom tekstu:

 • detaljno vam predstavljamo više načina za kupanje bebe
 • govorimo o kozmetici koja se koristi za kupanje bebe
 • o adekvatnoj temperaturi prostorije i vode u kojoj se beba kupa i o mnogim drugim važnim aspektima ove aktivnosti.

Posebnu pažnju stavljamo na kupanje bebe kojoj pupak nije otpao jer to zahteva dodatni oprez.

Saznajte i da li je kupanje obavezni deo večernjeg rituala i šta ako beba baš tada zaspi.

Takođe je u prvim danima važan i način držanja bebe toko kupanja, a otkrivamo i šta vam u tome može biti od pomoći.

Kupanje će biti svakodnevna aktivnost kada se beba rodi, zato se na vreme informišite o ovoj temi, kako bi zajedno sa vašom bebom uživali u toploj kupki i kako ne bi došlo do nekih neželjenih posledica po vašu bebu.

Spremni?

Priprema opreme za kupanje bebe

 

Pre nego što počnete kupati bebu najbolje bi bilo da sve što vam je od opreme potrebno pripremite unapred, kako bi vam bilo pri ruci.

Kada je beba mala, jedna ruka će vam uvek trebati za držanje bebe, a drugom ćete raditi ostale aktivnosti.

Zbog toga sve pripremite, jer kada jednom stavite bebu u kadicu nećete moći odlaziti u drugu prostoriju po nešto što ste zaboravili.

Za kupanje vaše bebice potrebno je da pripremite:

 • Kadicu u kojoj ćete kupati bebu, osim ukoliko to ne činite u lavabou o čemu će kasnije biti reči.
 • Peškir kojim ćete brisati bebu. Najbolje neki mekani, koji dobro upija i dovoljno velik da u njega umotate bebu. Izbegavajte sintetčke peškire koji bebinu kožu ostvaljaju mokrom.
 • Neki sud kojim ćete polivati bebinu glavicu kako bi isprali šampon.
 • Pamučne maramice za umivanje bebinog  lica i očiju
 • Od kozmetike za kupanje možete koristiti kupke za bebe, šampon za kosu, sapun za bebe. Ne preterujte sa kozmetikom jer ona zna da isuši bebinu kožu, pa se potrudite da ona bude što prirodnija i blaža po svom sastavu.

 

ispiranje i kupanje bebe preko ruke

 

Nakon kupanja od opreme će vam trebati:

 • Podloga na koju ćete okupanu bebu staviti kako bi je obukli. Ukoliko bebu kupate negde na krevetu gledajte da podloga bude nepromočiva. Uzmite podlogu koja će odgovarati uslovima u kojima bebu kupate.
 • Za negu bebine kože pripremite kremu za pelensku regiju, kako bi prevenirali pojavu pelenskog osipa.
 • Nakon nege bebine kože sledi stavljanje pelena. Ukoliko bebi stavljate široki povoj pripremite tetra pelene, švedsku pelenu i jednokratnu pelenu.
 • Nakon povijanja sledi oblačenje. Šta ćete bebi obući to zavisi od godišnjeg doba i temperature u prostoriji. Gledajte da odeća za spavanje bude od prirodnih materijala (pamuka) i da bude komotna kako bi bebi bila prijatna za spavanje.

Kada je oprema spremna, idemo dalje.

Priprema uslova za kupanje bebe

 

Pre nego što krenemo na detaljan postupak kupanja bebe, neophodno je da uslovi za kupanje budu adekvatni .

Važni uslovi za kupanje su:

Temperatura prostorije u kojoj se beba kupa

 

Bebin organizam je izuzetno nežan i osetljiv. Bebe po rođenju nemaju sposobnost termoregulacije. Zbog toga su im potrebni posebni uslovi odnosno viša temperatura u prostoriji kada je vreme za kupanje.

Gledajte da se temperatura sobe kreće u rasponu od 25-27 stepeni.

Temperatura vode za kupanje bebe

 

Pre nego što bebu stavite u vodu uvek proverite temperaturu vode.

Gledajte da voda bude prijatna  na dodir. Uglavnom se temperatura vode proverava tako što stavite svoj lakat u vodu.  Tu je koža tanka i osetljivija u odnosu na druge delove tela. Ukoliko vam je temperatura prijatna na dodir odgovaraće i vašoj bebi. Ukoliko je voda pretopla, rashladite je dok ne postane prijatne temperature.

U novije vreme postoje kadice koje imaju ugrađen termometar ili kupite poseban termometar za ovu namenu.

Ukoliko na ovaj način merite temperaturu ona bi trebala biti između 35-37 stepeni Celzijusovih.

Kada je temperatura odgovarajuća veća je verovatnoća da beba uživa u kupanju.

Kadicu punite sa svega nekoliko centimetara vode, kako beba ne bi bila skroz potopljena.

Važno! Nikada nemojte dodavati vruće vode dok je beba u kadici jer voda može naglo postati vruća.

Za dodavanjem vode nema ni potrebe, jer se ne preporučuje da kupanje traje duže od 5 minuta. Posle se voda hladi pa rizikujete da se beba prehladi.

Za negu vaše bebe svakako je važna oprema kao i kozmetika koju koristite. Da bi nega bila potpuna neophodno je znati kako se beba pravilno kupa, odnosno drži tokom kupanja. Zato dobro čitajte sledeće redove.

Pravilno držanje bebe tokom kupanja

 

Sada ćemo vas upoznati sa nekoliko načina držanja bebe tokom kupanja i skrenućemo pažnju na važne detalje koji će vam uliti sigurnost da bezbedno izvodite ovu aktivnost.

Pre svega, ne brinite ako nikad niste kupali bebu. Nije to baš svakidašnje iskustvo. Patronažna sestra će vas posetiti čim dođete kući ( odnosno sutradan) i okupati bebu pred vama. Tada će vam objasniti šta i kako treba da radite.

Ležeći položaj u kadici

 

Prilikom stavljanja bebe u kadicu jednom rukom možete pridržavati bebinu glavu i vrat, a drugom rukom pridržavajte bebinu guzu.

Bebu spuštate u kadicu tako što  prvo potopite stopala, a zatim je polako stavljajte u ležeći položaj i izvlačite ruku kojom ste držali bebinu guzu.  Neka bebina leđa i potiljak budu u vodi, ali ne potapajte bebu skroz kako voda ne bi ušla u uši ili usta.

kupanje bebe u kadici

Bebinu glavu konstantno držite iznad nivoa vode. Zato ne preterujte sa količinom vode.

Tokom kupanja jednom rukom sve vreme pridržavajte bebu, dok drugu možete koristiti za pranje bebe.

Kupanje bebe preko ruke

 

Pojedini pedijatri preporučuju da se beba u početku za vreme kupanja drži okrenuta na stomak odnosno preko ruke.

U tom slučaju ruka kojom držite bebu ide ispod bebinih grudi, a drugu koristite za pranje i nanošenje sapuna.

kupanje bebe kojoj nije otpao pupak

Za ovaj način kupanja je ipak potrebno malo više spretnosti, a najviše se preporučuje kada pupak još nije otpao.

U oba slučaja budite pažljivi kada beba postane mokra i nakon upotrebe sapuna, jer vam može skliznuti iz ruke.

Kako okupati bebu kojoj nije otpao pupak?

 

Nega bebinog pupka je obavezna dok pupak ne otpadne i o tome treba posebno voditi računa ako niste te sreće da bebi pupak otpadne dok ste još u porodilištu. Savete o tome, naći ćete u ovom tekstu:

Pupak kod beba: saveti za obradu i pravilnu negu

Dok pupak nije otpao, kupanje se mora malo prilagoditi, pa se mnogi ne preporučuju klasično kupanje. Na samom početku dovoljno je da bebu održavate čistom tako što ćete je brisati mekanim sunđerom ili gazicom. U tom slučaju vodite računa da očistite sve delove tela bez potapanja u vodu kako se pupak ne bi pokvasio. Dovoljno je da to uradite 2-3 puta nedeljno, jer je bebina koža osetljiva pa je previše učestalo kupanje može isušiti i iritirati.

Međutim, bebe svakodnevno mogu da imaju stolicu, da bljuckaju i neki pedijatri i roditelji su ipak za svakodnevno kupanje bebe.

Bilo kako bilo, naše je da vam navedemo mogućnosti, a vaše je da se opredelite.

Kada bebu kupate na ovaj način, krenite od glave i temena sa kojeg blagim pokretima skidate nakupljene ljuskice (temenjaču). Vodite računa o osetljivim delovima poput očiju, ušiju. Bebu uvek brišite od gore ka dole i od napred ka nazad.

Povedite računa da bebu dobro operete na pregibima ispod pazuha, ispod vrata, između prstiju, ispod kolena, kao i genitalije. To su mesta gde se najviše prikuplja “prljavština”.

Sve vreme vodite računa da se pupak ne pokvasi. Ukoliko se to desi, važno je da se brzo osuši blagim pritiskom sa čistom gazicom i da ne dolazi u kontakt sa vodom. Pupak je potrebno održavati čistim i suvim jer se u vlažnoj sredini mogu pojaviti različiti mikroorganizmi i dovesti do komplikacija kao što je nemogućnost otpadanja pupčanog patrljka, krvarenje…

Kako okupati bebu kojoj je otpao pupak?

 

Kada se sve sanira i pupak zaraste kako treba možete započeti sa pravim kupkama za uživanje.

Sledite savete koje smo vam prethodno dali, a tiču se pripreme za kupanje. Prvo vodite računa da temperatura sobe bude oko 27 stepeni, a temperatura vode oo 37 stepeni. Zatim pripremite sve što je neophodno za kupanje (kadicu,peškir, podlogu, kozmetiku, pelene, odeću).

Kada je sve spremno uživanje može da počne.

Bebu uvek kupajte istim redosledom :od gore na dole i od napred ka nazad, a najviše računa vodite o licu, pregibima i genitalijama.

To znači da ćete kupanje početi od pranja glave i kosice, zatim vrata, grudi, stomačića, prepona, nogu. A onda isto tako i sa zadnje strane ( glava, leđa, guza, noge).

Možete i prednji deo oprati dok je beba u kadi, odnosno u vodi. Leđa će vam možda najlakše biti da operete kada podignete bebu da je isperete.

Bebu isperite potupkom koji smo prethodno opisali – okrenutu na stomak. Bokalom sa vodom prvo isperite glavu, pa ostatak tela. Kada je beba okrenuta tako, onda joj neće smetati voda koja se sliva sa glave.

Kako okupati bebu u lavabou?

 

Ukoliko imate uslova da vam je u kupatilu dovoljno toplo i imate prostora za kupanje bebe u lavabou zašto da to ne učinite. Prednost ovakvog kupanja je što bebu kupate pod mlazom vode, pa ona ne leži u “prljavoj” vodi.

 • Kada su uslovi temperature ispunjeni, podesite toplotu vode na slavini i pustite da voda teče (ne preterujte sa jačinom mlaza).
 • Bebu skinite, ukoliko je guza umazana fekalijama možete je prvo prebrisati.
 • Bebu jednom rukom čvrsto držite ispod grudi, a drugom je kupajte. Ukoliko nemate sigurnost u sebe neka vam neko pomogne tako što će jedna osoba držati bebu, a druga kupati.
 • Bebu držite pod takvim uglom da glavica bude višlje u odnosu na telo kako bi se voda slivala na dole.
 • Pazite da bebi voda ne ide u oči, lice i uši jer to stvara neprijatnost, već te delove operite pamučnom maramicom.
 • Ukoliko u lavabou imate prostora možete u njega postaviti manju kadicu pa bebu okupati na taj način ili lavabo napunite sa par centimetara vode, samo vodite računa o čistoći lavaboa.
 • Ukoliko bebu stavljate u ležeći položaj u lavabo koristite prethodno date savete za pravilno držanje bebe tokom kupanja.

Ovaj način kupanja posebno zahteva oprez i spretnost, jer bebino telo postaje klizavo i mogućnost od povređivanja je veća nego kada je dete u kadici.

Koji način kupanja ćete odabrati zavisi od vaših kućnih uslova i vaših ličnih mogućnosti. Odaberite onaj način koji najviše prija vašoj bebi i vama, važno je samo da  vodite računa o higijeni bez nepotrebnog preterivanja.

Koliko često kupati bebu?

 

Higijena bebe je veoma važna, međutim u novije vreme umemo da preteramo sa čestim kupanjem, trljanjem i korišćenjem kozmetičkih preparata kada su bebe u pitanju. Njihova koža je jako osetljiva pa može postati suva i iziritirana.

Imajte na umu da vaša beba nakon rođenja nema od čega da bude previše prljava, pa nema potrebe za svakodnevnim “preteranim” kupanjem, posebno ako je zima.

Prvih dana, a možda i nedelja ukoliko pupak ne otpadne na početku dovoljno je bebu 3 puta nedeljno detaljno prebrisati mekanim sunđerom ili gazicom.

Svakodnevno brisanje se savetuje samo za pojedine delove tela kao što je lice, predeo ispod vrata i genitalije jer se tu nakuplja najviše “prjavštine” i tom delu je potrebno više higijene.

Ukoliko želite da kupate vašu bebu svakodnevno to je u redu, ali izbegavajte upotrebu jakih kozmetičkih preparata.

Leti i odraslim osobama prija redovna kupka pa će sigurno prijati i vašoj bebi. Ukoliko primetite da je u toku leta vaša beba neraspoložena usred uticaja vrućine možete je češće u toku dana osvežavati tako što ćete je brisati sunđerom (na primer prilikom promene pelena), a neka kupanje bude deo rituala koji obavljate svakodnevno u približno vreme.

Da li kupati bebu kada je prehlađena?

 

Pedijatri savetuju da se beba kupa i kada je prehlađena i ima temperaturu, jer isparavanje vode može delovati kao neki vid inhalacije, a primetićete i sami da nakon kupanja bebi curi nos.

Drugi razlog je što će prijatna kupka  opustiti vašu bebu koja je možda neraspoložena zbog prehlade, a može  uticati i na bolje spavanje.

U ovoj situaciji povedite malo više računa da beba ne bude izložena velikoj promeni u temperature i obucite je odmah nakon kupanja.

Kada kupati bebu?

 

Bebu možete kupati u bilo koje doba dana, kada vama iz određenih razloga najviše odgovara.

Preporuka nekih stručnjaka  je da to nekako uvek bude u isto vreme, kako bi to postao ritual.

Mnogi stručnjaci preporučuju kupanje u večernjim satima, nakon toga podoj i spavanje. Ukoliko taj ritual redovno održavate, beba može stvoriti uslovnu reakciju, odnosno stvoriće vezu između kupanja i spavanja, što može doprineti lakšem uspavljivanju i mirnijem snu. To je preporuka, a izbor je na vama.

Sa druge strane, nailazili smo i na primere gde se beba nakon kupanja odmah uspava pogotovo ako je jako mala, pa je nemoguće održati redosled rituala, pogotovo ako bebu ne kupate svakodnevno.

Kao i za sve aspekte nege vaše bebe tako i za ovaj isprobajte različite varijante pa sami procenite šta najviše odgovara vašoj bebi.

Vodite računa samo da obrok ide nakon kupanja, kako ne bi došlo do bljuckanja hrane za vreme kupanja.

Da li bebu smiruje kupanje?

 

Bebu smiruje kupanje to je sigurno. Nakon njega temperatura bebinog tela se snižava za nekoliko stepeni i to šalje signale bebi da je vreme za odmor, pa se beba umiruje.

Osim ovog aspekta boravak u vodi podseća na boravak u materici što podseća na sigurno i prijatno okruženje pa samim tim doprinosi umirivanju.

Izbegnite ove greške pri kupanju bebe!

Oprez i bezbednost su najbitniji u svim trenucima, zato izbegnite greške:

 

beba se kupa

 

 • ne ostavljajte bebu ni sekund bez nadzora samu u kadici
 • ne punite punu kadu vodom i ne potapajte bebu u duboku vodu. Biće vremena za plivanje!
 • ne koristite neproverenu kozmetiku za bebe ili kozmetiku za odrasle. Bebama je koža jako osetljiva i najbolji je izbor prirodna kozmetika. Kozmteika za odrasle može da isušuje, može da peče za oči i sasvim sigurno dovede do toga da beba zamrzi kupanje. Puno pene možda deluje zabavno, ali je skroz nepotrebno.
 • uvek vodite računa da je sapunjava koža klizava. Udvostručite oprez i pozvite nekoga da vam pomogne
 • uvek proverite vodu pre kupanja.

Da li buditi bebu za kupanje ako spava?

 

Mišljenja su naravno podeljena i oko ove teme.

Roditelji koji strogo insistiraju na poštovanju rutine verovatno će buditi bebu za kupanje. Međutim hajde da to sagledamo malo i ljudski, ne samo stručno.

Kupanje bi trebalo biti prijatno iskustvo za bebu i roditelje, zbog toga je vreme kupanja neophodno prilagoditi bebinom ritmu.

Važno je da beba bude budna za vreme kupanja, a ne razdražljiva i neraspoložena jer će to smetati i njoj i vama.

Ukoliko se beba poremetila sa spavanjem pa je zaspala baš za vreme kupanja, neće joj se ništa desiti ako jedan dan preskočite kupanje, pomerite ga za kasnije ili bebu samo prebrišete malo detaljnije ako smatrate da je to neophodno i to može biti adekvatno rešenje, koje nikome neće remetiti potrebe.

Bebe su divna i vrlo individualna mala stvorenja i teško se mogu svakodnevno precizno programirati, a to ćete uvideti već nakon par dana provedenih sa vašom bebom. Zbog toga je vaša fleksibilnost veoma važna i često je na testu kada postanete roditelj. Kupanje bebe vrlo brzo postaće vam rutina – kako vama, tako i vašoj bebi. Možda neće biti uvek u minut i na vreme, ali gledajte da ispoštujete bebin bioritam. Vrlo brzo, ovo će vam postati omiljena aktivnost tokom dana!