kupanje bebe

Kompletan vodič za kupanje bebe

Saznajte kako da kupanje bebe sprovedete u delo bez greške! Kako, kada i čime kupati dete? Uz ovaj vodič, to će vam postati jedostavna rutina.

U ovom tekstu:

 • detaljno vam predstavljamo više načina za kupanje bebe
 • govorimo o kozmetici koja se koristi za kupanje bebe
 • o adekvatnoj temperaturi prostorije i vode u kojoj se beba kupa i o mnogim drugim važnim aspektima ove aktivnosti.

Posebnu pažnju stavljamo na kupanje bebe kojoj pupak nije otpao, jer to zahteva dodatni oprez.

Saznajte i da li je kupanje obavezni deo večernjeg rituala i šta ako beba baš tada zaspi.

Takođe je u prvim danima važan i način držanja bebe tokom kupanja, a otkrivamo i šta vam u tome može biti od pomoći.

Kupanje će biti svakodnevna aktivnost kada se beba rodi, zato se na vreme informišite o ovoj temi, kako bi zajedno sa vašom bebom uživali u toploj kupki i kako ne bi došlo do nekih neželjenih posledica po vašu bebu.

Spremni?

Priprema opreme za kupanje bebe

 

Pre nego što počnete kupati bebu najbolje bi bilo da sve što vam je od opreme potrebno pripremite unapred, kako bi vam bilo pri ruci.

Kada je beba mala, jedna ruka će vam uvek trebati za držanje bebe, a drugom ćete raditi ostale aktivnosti.

Zbog toga sve što vam je potrebno treba da bude pripremljeno (bokali, posude, kozmetika, peškiri, setovi odeće itd ) , jer kada jednom stavite bebu u kadicu nećete moći odlaziti u drugu prostoriju po nešto što ste zaboravili.

Za kupanje vaše bebice treba vam sledeća oprema:

 • Kadica u kojoj ćete kupati bebu, osim ukoliko to ne činite u lavabou o čemu će kasnije biti reči.
 • Podmetači ili podloge za kadu, kako beba ne bi klizala po kadi. Mnogi su oblikovani tako da beba bezbedno leži dok joj je glava iznad vode. To može biti jastuk za kupanje bebe ili neki drugi vid podloge. Vrlo je praktično imati ga. Naravno, i tada dete kupate vodeći računa da je sve bezbedno.
 • Peškir kojim ćete brisati bebu. Najbolje neki mekani, koji dobro upija i dovoljno velik da u njega umotate bebu. Izbegavajte sintetčke peškire koji bebinu kožu ostvaljaju mokrom.
 • Neki sud ili bokal kojim ćete polivati bebinu glavicu kako bi isprali šampon.
 • Pamučne maramice za umivanje bebinog  lica i očiju.
 • Proizvodi za kupanje bebe. Od kozmetike za kupanje možete koristiti kupke za bebe, šampon za kosu, sapun za bebe. Kupke, šamponi i sapuni za bebe su primamljivi i mirišu teko nežno.  Birajte je pažljivo kozmetiku za bebe i  potrudite se da ona bude što prirodnija i blaža po svom sastavu.

 

Naš predlog je Dr Pilar kupka za bebe sa šamponom. Iskustva mama kažu da je nešto najbolje što su probale za kupanje bebe.

 

kupka za bebe Dr Pilar

 

Nije ni čudo, jer je ovo zapravo pažljivo i stručno osmišljena formula koja je napravljena od sastojaka na biljnoj bazi, a bez sulfata, silikona, parabena, ftalata, boja i alergenih mirisa – jedinstvena na našem tržištu. Možete se i sami uveriti da je odlična i napraviti pravi izbor, ako je poručite klikom na ovaj link:  doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

U suštini, pri izboru proizvoda za kupanje bebe, od suštinskog je značaja da se koriste blagi i pH neutralni proizvodi koji su posebno formulisani za osetljivu bebinu kožu.  Korišćenje sredstava koja imaju pH vrednost oko 5.5, pomaže u očuvanju prirodne kiselosti kože, što je ključno za održavanje njenog zdravlja i sprečavanje iritacija. Takođe, važno je izbegavati proizvode sa jakim parfemima, bojama i konzervansima koji mogu izazvati alergijske reakcije ili suvišno isušivanje kože. Razmotrite upotrebu proizvoda kao što su sindeti ili specijalni čistači bez sapuna i bez sulfata koji nežno čiste bez uklanjanja zaštitnog sloja kože.

Nakon kupanja od opreme će vam trebati:

 

 • Podloga na koju ćete okupanu bebu staviti kako bi je obukli. Ukoliko bebu kupate negde na krevetu gledajte da podloga bude nepromočiva. Uzmite podlogu koja će odgovarati uslovima u kojima bebu kupate.
 • Za negu bebine kože pripremite kremu za pelensku regiju, kako bi prevenirali pojavu pelenskog osipa. U tu negu posle kupanja mogu da se, po potrebi, uključe i razna ulja i mleka za telo. Međutim, ako je kupka blaga, to neće biti potrebno, jer će koža biti dovoljno hirirana i mekana. Marija se uverila u to. Dok nije pronašla pravu kupku, koža njenog sina često je bila suva i sklona iritacijama. Sada više nema taj problem, a šta joj je pomoglo, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: Kupka za bebe koja je promenila moj stav prema kozmetici zauvek
 • Pelene. Nakon nege bebine kože sledi stavljanje pelena. Ukoliko bebi stavljate široki povoj pripremite tetra pelene, švedsku pelenu i jednokratnu pelenu. Ovde pročitajte sve o presvlačenju beba.
 • Odeća. Nakon povijanja sledi oblačenje. Šta ćete bebi obući to zavisi od godišnjeg doba i temperature u prostoriji. Gledajte da odeća za spavanje bude od prirodnih materijala (pamuka) i da bude komotna kako bi bebi bila prijatna za spavanje.

Pročitajte: Kako obući bebu za spavanje da joj bude udobno?

Kada je oprema spremna, idemo dalje.

Priprema uslova za kupanje bebe

 

Pre nego što krenemo na detaljan postupak kupanja bebe, neophodno je da uslovi za kupanje budu adekvatni . Postoje određene preporuke kakva treba da bude voda za bebe, koja treba da bude temperatura u prostoriji i slično.

 

ispiranje i kupanje bebe preko ruke

 

Važni uslovi za kupanje su:

Temperatura prostorije u kojoj se beba kupa

 

Bebin organizam je izuzetno nežan i osetljiv. Deca po rođenju nemaju sposobnost termoregulacije. Zbog toga su im potrebni posebni uslovi odnosno viša temperatura u prostoriji kada je vreme za kupanje. Pri tom ne mislimo na neke nenormalne vrućine.

Temperatura prostorije za kupanje treba da bude u rasponu od 25-27 stepeni Celzijusa.

A kakva treba da bude temperatura vode za kupanje bebe?

 

Pre nego što bebu stavite u vodu, UVEK proverite temperaturu vode u kadici.

Gledajte da voda bude prijatna na dodir. Uglavnom se temperatura vode proverava tako što stavite svoj lakat  u vodu.  Tu je koža tanka i osetljivija u odnosu na druge delove tela. Ukoliko vam je temperatura prijatna na dodir odgovaraće i vašoj bebi. Ukoliko je voda pretopla, rashladite je dok ne postane prijatne temperature.

U novije vreme postoje kadice koje imaju ugrađen termometar ili kupite poseban termometar za ovu namenu.

Ukoliko na ovaj način merite temperaturu, ona treba da bude između 35-37 stepeni Celzijusovih.

Kada je temperatura odgovarajuća, veća je verovatnoća da beba uživa u kupanju.

Kadicu punite sa svega nekoliko centimetara vode ( 5-7 cm) , kako beba ne bi bila skroz potopljena i kako bi bila bezbedna tokom kupanja.

VAŽNO! Nikada nemojte dodavati vruće vode dok je beba u kadici, jer voda može naglo postati vruća.

Za dodavanjem vode nema ni potrebe, jer kupanje treba da traje najviše 5 minuta. Ne morate baš da merite u minut, ali radite sve ovo vodeći računa da se voda ne ohladi i da detetu ne bude hladno.

Za negu vaše bebe, a posebno novorođenčeta koje je osetljivo,  svakako je važna oprema kao i kozmetika koju koristite. No, da bi nega bila potpuna neophodno je znati kako se beba pravilno kupa, odnosno drži tokom kupanja. Zato dobro čitajte sledeće redove.

 

 

Pravilno držanje bebe tokom kupanja

 

Sada ćemo vas upoznati sa nekoliko načina držanja novorođenčeta tokom kupanja i skrenućemo pažnju na važne detalje koji će vam uliti sigurnost da bezbedno izvodite ovu aktivnost.

Pre svega, dragi roditelji, ne brinite ako nikad niste kupali bebu. Nije to baš svakidašnje iskustvo.

Prvo kupanje bebe odradiće patronažna sestra.

Ona će vas posetiti čim dođete kući ( odnosno sutradan) i okupati bebu pred vama. Tada će vam objasniti šta i kako treba da radite – bilo da to radite sami ili imate još jedan par ruku da pomogunu ( a poželjno je da imate, s tim da ćete se sigurno naći i u situaciji da to nekada morate sami)

Ovo su položaji u kojima se dete može okupati. Naredni saveti odnose se na kupanje novorođenčeta kome je već otpao pupak. 

Ležeći položaj u kadici

 

Prilikom stavljanja bebe u kadicu jednom rukom možete pridržavati bebinu glavu i vrat, a drugom rukom pridržavajte bebinu guzu.

Bebu spuštate u kadicu tako što prvo potopite stopala, a zatim je polako stavljajte u ležeći položaj i izvlačite ruku kojom ste držali bebinu guzu.  Neka bebina leđa i potiljak budu u vodi, ali ne potapajte bebu skroz kako voda ne bi ušla u uši ili usta.

 

kupanje bebe u kadici

Bebinu glavu konstantno držite iznad nivoa vode. Zato ne preterujte sa količinom vode.

Tokom kupanja jednom rukom sve vreme pridržavajte bebu, dok drugu možete koristiti za pranje bebe.

Kupanje bebe preko ruke

 

Pojedini pedijatri preporučuju da se beba u početku za vreme kupanja drži okrenuta na stomak, odnosno preko ruke.U tom slučaju, ruka kojom držite bebu ide ispod bebinih grudi, a drugu koristite za pranje i nanošenje sapuna.

 

kupanje bebe kojoj nije otpao pupak

Za ovaj način kupanja je ipak potrebno malo više spretnosti, a najviše se preporučuje kada pupak još nije otpao. O tome više u nastavku.

U oba slučaja budite pažljivi kada beba postane mokra i nakon upotrebe sapuna, jer vam može skliznuti iz ruke.

Kako okupati bebu kojoj nije otpao pupak?

 

Nega bebinog pupka je obavezna dok pupak ne otpadne i o tome treba posebno voditi računa ako niste te sreće da bebi pupak otpadne dok ste još u porodilištu. Savete o tome, naći ćete u ovom tekstu:

Pupak kod beba: saveti za obradu i pravilnu negu

Dok se to ne desi, kupanje se mora malo prilagoditi, pa mnogi ne preporučuju klasično kupanje.

Na samom početku dovoljno je da bebu održavate čistom tako što ćete je brisati mekanim sunđerom ili gazicom. U tom slučaju vodite računa da očistite sve delove tela bez potapanja u vodu kako se pupak ne bi pokvasio. Dovoljno je da to uradite 2-3 puta nedeljno, jer je bebina koža osetljiva pa je previše učestalo kupanje može isušiti i iritirati.

Međutim, bebe svakodnevno mogu da imaju stolicu, da bljuckaju i neki pedijatri i roditelji su ipak za svakodnevno kupanje bebe.

Bilo kako bilo, naše je da vam navedemo mogućnosti, a vaše je da se opredelite.

Kada bebu kupate na ovaj način, krenite od glave i temena sa kojeg blagim pokretima skidate nakupljene ljuskice – temenjaču. Vodite računa o osetljivim delovima poput očiju, ušiju.

Dete uvek brišite od gore ka dole i od napred ka nazad.

Povedite računa da novorođenče dobro operete na pregibima ispod pazuha, ispod vrata, između prstiju, ispod kolena, kao i genitalije. To su mesta gde se najviše prikuplja “prljavština”.

Sve vreme vodite računa da se pupak ne pokvasi. Ukoliko se to desi, važno je da se brzo osuši blagim pritiskom sa čistom gazicom i da ne dolazi u kontakt sa vodom. Pupak je potrebno održavati čistim i suvim jer se u vlažnoj sredini mogu pojaviti različiti mikroorganizmi i dovesti do komplikacija kao što je nemogućnost otpadanja pupčanog patrljka, krvarenje…

Kako okupati bebu kojoj je otpao pupak?

 

Kada se sve sanira i pupak zaraste kako treba možete započeti sa pravim kupkama za uživanje.

Sledite savete koje smo vam prethodno dali, a tiču se pripreme za kupanje. Prvo vodite računa da temperatura sobe bude oko 27 stepeni, a temperatura vode oo 37 stepeni. Zatim pripremite sve što je neophodno za kupanje (kadicu,peškir, podlogu, kozmetiku, pelene, odeću).

Kada je sve spremno uživanje može da počne.

Dete uvek kupajte istim redosledom :od gore na dole i od napred ka nazad, a najviše računa vodite o licu, pregibima i genitalijama.

To znači da ćete početi od pranja glave i kosice, zatim vrata, grudi, stomačića, prepona, nogu. A onda isto tako i sa zadnje strane ( glava, leđa, guza, noge).

Možete i prednji deo oprati dok je beba u kadi, odnosno u vodi. Leđa će vam možda najlakše biti da operete kada podignete bebu da je isperete.

Kako isprati bebu?

 

Najbolje je to uraditi kada je okrenuta u položaj za kupanje na stomaku ili preko ruke.

Bokalom sa vodom prvo isperite glavu, pa onda telo novorođenčeta. Kada je beba okrenuta tako, onda joj neće smetati voda koja se sliva sa glave. Za nešto starije mališane mogu  se naći i zaštitni šeširići za kupanje koji sprečavaju slivanje vode u bebine oči i uši.

Nega nakon kupanja

 

Kada je beba čista, izvadite je pažljivo iz kade. Jednom rukom pridržavajte glavu i vrat, drugom zadnjicu i butine. Pažljivo jer je mokra koža klizava.

Umotajte dete u  peškir koji je mekan i koji dobro upija. Ne trljajte – pokupite vodu tapkanjem.

A kad je beba suva – na red dolazi nega kože!

 • guzu namažite kremom za pelensku regiju. Njome možete namazati i prevoje na bebinom telu ( pazuh, deo iza kolena, prepone i sve pregibe – tako smanjujete trenje kože o kožu i sprečavate crvenilo). Vodite se time da ovaj proizvod koji dolazi  u direktan kontakt sa bebinom kožom, bude bez štetnih sastojaka i na biljnoj bazi.

Naša preporuka je Dr Pilar krema za pelensku regiju, koja je odobrena i osmišljenja od strane pedijatra. Više o njoj možete saznati klikom na sliku ispod.

 

 

 • Ako beba ima ojed na guzi, onda stavite na to mesto kremu protiv ojeda
 • Ukoliko je toplo i dete je raspoloženo, masaža bebe može biti sledeći korak. Za to vam može korisiti ulje za bebe.
 • Ako je bebina koža jako suva, onda nije loše da imate i neko mleko za telo za bebe. Ako ste bebu masirali uljem, onda vam mleko ne treba.
 • Ako beba ima ekcem, onda neka krema za atopijski dermatitis dolazi u obzir.

Nakon mackanja, obucite bebu.

Sada kada je čista i kada joj je toplo možete joj očistiti uši i oči. Za to koristite gazicu, nikako štapiće. Evo kako bebi očistiti uši.

Takođe, bebi treba očistiti i jezik, posebno ako primetite da se na njemu pojavljuju bele naslage, takozvani mlečac ili soor. To radite tako što stavite sterilnu gazicu na prst, pa prebrišete jezik. Lekar vam eventualnomože preporučiti da to radite i rastvorom sode bikarbone.

Ako je vreme za podoj i spavanje, onda prigušite svetlo, nahranite i uspavajte svoje čedo.

Kako okupati bebu u lavabou?

 

Ukoliko imate uslova da vam je u kupatilu dovoljno toplo i imate prostora za kupanje bebe u lavabou zašto da to ne učinite. Prednost ovakvog kupanja je što bebu kupate pod mlazom vode, pa ona ne leži u “prljavoj” vodi.

Evo kako da to uradite korak po korak:

 • Kada su uslovi temperature ispunjeni, podesite toplotu vode na slavini i pustite da voda teče (ne preterujte sa jačinom mlaza).
 • Bebu skinite, ukoliko je guza umazana fekalijama možete je prvo prebrisati.
 • Jednom rukom čvrsto držite dete ispod grudi, a drugom  kupajte. Ukoliko nemate sigurnost u sebe neka vam neko pomogne tako što će jedna osoba držati bebu, a druga kupati.
 • Bebu držite pod takvim uglom da glavica bude višlje u odnosu na telo kako bi se voda slivala na dole.
 • Pazite da bebi voda ne ide u oči, lice i uši jer to stvara neprijatnost, već te delove operite pamučnom maramicom.
 • Ukoliko u lavabou imate prostora možete u njega postaviti manju kadicu pa bebu okupati na taj način ili lavabo napunite sa par centimetara vode, samo vodite računa o čistoći lavaboa.
 • Ukoliko bebu stavljate u ležeći položaj u lavabo koristite prethodno date savete za pravilno držanje bebe tokom kupanja.

Ovaj način kupanja posebno zahteva oprez i spretnost, jer bebino telo postaje klizavo i mogućnost od povređivanja je veća nego kada je dete u kadici.

Koji način kupanja ćete odabrati zavisi od vaših kućnih uslova i vaših ličnih mogućnosti. Odaberite onaj način koji najviše prija vašoj bebi i vama, vodeći računa o higijeni bez nepotrebnog preterivanja.

Koliko često kupati bebu?

 

Higijena bebe je veoma važna, međutim u novije vreme umemo da preteramo sa čestim kupanjem, trljanjem i korišćenjem kozmetičkih preparata kada su bebe u pitanju. Njihova koža je jako osetljiva pa može postati suva i iziritirana.

 

 

Imajte na umu da vaša beba nakon rođenja nema od čega da bude previše prljava, pa nema potrebe za svakodnevnim “preteranim” kupanjem, posebno ako je zima.

 • Prvih dana, a možda i nedelja ukoliko pupak ne otpadne na početku dovoljno je bebu 3 puta nedeljno detaljno prebrisati mekanim sunđerom ili gazicom.
 • Svakodnevno brisanje se savetuje samo za pojedine delove tela kao što je lice, predeo ispod vrata i genitalije jer se tu nakuplja najviše “prjavštine” i tom delu je potrebno više higijene.
 • Ukoliko želite da kupate vašu bebu svakodnevno i to je u redu, ali izbegavajte upotrebu jakih kozmetičkih preparata.Leti i odraslim osobama prija redovna kupka pa će sigurno prijati i vašoj bebi. Ukoliko primetite da je u toku leta vaša beba neraspoložena usred uticaja vrućine možete je češće u toku dana osvežavati tako što ćete je brisati sunđerom (na primer prilikom promene pelena), a neka kupanje bude deo rituala koji obavljate svakodnevno u približno vreme.

O učestalosti kupanja beba i preporukama struke pričala je i Dr Pilar Svetalna u ovom videu. Pogledajte.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

 

Da li kupati bebu kada je prehlađena?

 

Pedijatri savetuju da se beba kupa i kada je prehlađena i ima temperaturu, jer isparavanje vode može delovati kao neki vid inhalacije, a primetićete i sami da nakon kupanja bebi curi nos.

Drugi razlog je što će prijatna kupka opustiti vašu bebu koja je možda neraspoložena zbog prehlade, a može  uticati i na bolje spavanje.

U ovoj situaciji povedite malo više računa da beba ne bude izložena velikoj promeni u temperature i obucite je odmah nakon kupanja.

Kada kupati bebu? U koje doba dana?

 

Bebu možete kupati u bilo koje doba dana, kada vama iz određenih razloga najviše odgovara.

Preporuka nekih stručnjaka je da to nekako uvek bude u isto vreme, kako bi to postao ritual.

Mnogi stručnjaci preporučuju kupanje u večernjim satima, nakon toga podoj i spavanje. Ukoliko taj ritual redovno održavate, beba može stvoriti uslovnu reakciju, odnosno stvoriće vezu između kupanja i spavanja, što može doprineti lakšem uspavljivanju i mirnijem snu. To je preporuka, a izbor je na vama.

Sa druge strane, nailazili smo i na primere gde se beba nakon kupanja odmah uspava pogotovo ako je jako mala, pa je nemoguće održati redosled rituala, pogotovo ako bebu ne kupate svakodnevno.

Idealno vreme za kupanje je ono kada je beba odmorna i raspoložena, što može varirati od porodice do porodice.  Važno je izbegavati kupanje odmah nakon obroka, kao i osigurati da beba nije gladna pre kupanja. Preporučuje se da se vreme kupanja ne menja često jer bebe vole konzistentnost i rutinu, što im pomaže da brže usvoje ritam obroka i spavanja​.

Kao i za sve aspekte nege vaše bebe tako i za ovaj isprobajte različite varijante pa sami procenite šta najviše odgovara vašoj bebi.

Vodite računa samo da obrok ide nakon kupanja, kako ne bi došlo do bljuckanja hrane.

Šta raditi između dva kupanja bebe? Kako održavati higijenu?

 

Održavanje higijene bebine kože između kupanja ključno je za sprečavanje iritacija i očuvanje zdravlja kože. Posebna pažnja treba da se posveti predelima koji su najpodložniji nečistoći i vlagi, kao što su pregibi kože i pelenska regija.

Nakon svake promene pelena, važno je kožu bebe nežno očistiti toplom vodom, koristeći blazinice od vate ili meke, vlažne maramice bez alkohola i parfema.

Ukoliko je beba imala stolicu, neophodno je temeljno oprati genitalnu regiju, vodeći računa da se pritom koriste nežni pokreti kako se koža ne bi dodatno iritirala. Nakon čišćenja, kožu treba pažljivo osušiti tapkanjem mekim peškirom ili čistom tetra pelenom, posebno u pregibima, kako bi se sprečilo stvaranje vlage koja može dovesti do pelenskog osipa ili infekcija. Onda se maže krema za pelensku regiju. 

U slučaju crvenila ili iritacije, preporučuje se korišćenje krema na bazi cink oksida, koje pomažu u smirivanju kože i formiranju zaštitne barijere​.

Da li bebu smiruje kupanje?

 

Bebu smiruje kupanje to je sigurno. Nakon njega temperatura bebinog tela se snižava za nekoliko stepeni i to šalje signale bebi da je vreme za odmor, pa se beba umiruje.

Osim ovog aspekta boravak u vodi podseća na boravak u materici što podseća na sigurno i prijatno okruženje pa samim tim doprinosi umirivanju.

Izbegnite ove greške pri kupanju bebe!

 

Oprez i bezbednost su najbitniji u svim trenucima, zato izbegnite greške:

 

beba se kupa

 

 • ne ostavljajte bebu ni sekund bez nadzora samu u kadici
 • ne punite punu kadu vodom i ne potapajte bebu u duboku vodu. Biće vremena za plivanje!
 • ne koristite neproverenu kozmetiku za bebe ili kozmetiku za odrasle. Bebama je koža jako osetljiva i najbolji je izbor prirodna kozmetika. Kozmteika za odrasle može da isušuje, može da peče za oči i sasvim sigurno dovede do toga da beba zamrzi kupanje. Puno pene možda deluje zabavno, ali je skroz nepotrebno.
 • uvek imajte na umu da je sapunjava koža klizava. Udvostručite oprez i pozvite nekoga da vam pomogne.
 • uvek proverite vodu pre kupanja.

Da li buditi bebu za kupanje ako spava?

 

Mišljenja su, naravno, podeljena i oko ove teme.

Roditelji koji strogo insistiraju na poštovanju rutine verovatno će buditi bebu za kupanje. Međutim, hajde da to sagledamo malo i ljudski, ne samo stručno.

Kupanje bi trebalo biti prijatno iskustvo za bebu i roditelje, zbog toga je vreme kupanja neophodno prilagoditi bebinom ritmu.

Važno je da beba bude budna za vreme kupanja, a ne razdražljiva i neraspoložena jer će to smetati i njoj i vama.

Ukoliko se beba poremetila sa spavanjem pa je zaspala baš za vreme koje ste odredili za pranje,  pomerite ga za kasnije. Ako je prekasno,  prebrišete malo detaljnije – i to može biti adekvatno rešenje, koje nikome neće remetiti potrebe.

Bebe su divna i vrlo individualna mala stvorenja i teško se mogu svakodnevno precizno programirati, a to ćete uvideti već nakon par dana provedenih sa vašim detetom. Zbog toga je vaša fleksibilnost veoma važna i često je na testu kada postanete roditelj.

Kupanje bebe vrlo brzo postaće vam rutina – kako vama, tako i vašoj bebi. Možda neće biti uvek u minut i na vreme, ali gledajte da ispoštujete bebin bioritam. Vrlo brzo, ovo će vam postati omiljena aktivnost tokom dana!