kupka za bebe

Koje su najbolje kupke za bebe? Suzite izbor!

Kupka za bebe može da isuši i ošteti nežnu bebinu kožu, ako ne izaberete pravu.  Saznajte koje su najbolje kupke za bebe i olakšajte sebi put do ne prave!

Higijena beba podrazumeva redovno kupanje ali i odabrane proizvode koji su nežni prema bebinoj osetljivoj koži. Tu se najčešće ubrajaju razne kupke, poneki šampon, i kreme za negu. To dalje znači da se kupke koriste poprilično često – i da su vrlo važne. Zato je neophodno da znate čime tačno kupate svoje bebe.

Kakve kupke za bebe postoje?

 

Kada su kupke za bebe u pitanju izbor uopšte nije lak. Od proizvođača pa do mirisa i posebnih sastojaka koji ih obogaćuju, šarenolik izbor kupki otežava izbor, ali evo jedne najuže podele: Uljane, penušave kupke pa čak i one bez ispiranja.

Uljane kupke za bebe

 

Iako su u pitanju uljane kupke, one nisu masne već tečnije gelaste strukture kao i druge kupke. Međutim, one zaista sadrže ulja koja neguju i dodatno hidriraju kožu bebe. Obično su namenjene suvoj koži kod beba, ali pogodne su za sve tipove kože. One su posebno nežne i za atopičnu kožu kod beba i mogu da se koriste za negu dermatitisa ili ekcema kod beba. Atopijski dermatitis je pojava suve kože koja zna da se ljuspa i svrbi. Javlja se kod beba na različitim predelima kože od obraza i lica do laktova ili kolena, ruku.. Takvu kožu je potrebno dodatno tretirati ali i hidrirati, a za to su ove uljane kupke posebno dobre.

Svakako je važno da izaberete one na prirodnoj bazi obogaćene prirodnim uljima!

Penušave kupke za bebe

 

To su one najzanimljivije kupke za bebe koje stvaraju puno pene! Zabava je zagarantovana kada dođe vreme za kupanjac sa ovakvim kupkama, ali… tek kada beba malo poraste.

 

kupanje bebe kupkom

 

Ove kupke nisu pogodne za male bebe i novorođenčad, već za starije bebane koji već mogu da sede.

I tada treba obratiti pažnju na njihove sastojke, jer one često sadrže one peckave elemente od kojih bebe mogu da peku oči. Ako ipak dospeju do okica vaših mališana dovoljno je da više puta isperete vodom.

Kupke bez ispiranja

 

Pitate se kako bez ispiranja? I mi smo se zapitali i sto, ali zapravo nije kupka u pitanju već vodica za čišćenje bebine kože koja se ne mora ispirati. Ta formula je obogaćena glicerinom i formulisana je sa minimalnim rizikom od alergija.

Nije baš pogodno da se njome kupaju bebe svakodnevno, ali za pranje ruku ili brisanje kada ste negde u šetnji. Za kupanje je ipak bolje koristiti nešto drugačije.

Specijalne kupke namenjene osetljivoj koži beba koja je suva i sklona dermatitisu

 

Takve kupke obično imaju naznačeno na etiketi “ATOPIC” i njih često možete čuti i kao preporuku lekara ako dete ima problematičnu kožu. One sadrže dodate humektante (ovlaživače – hidrirajuće elemente) koji pomažu koži da se oporavi.

Ono što stvarno treba da znate i da imate na umu kada birate kupku za bebu jeste da bi trebale da budu na prirodnoj bazi!

 

Upravo takva je Dr Pilar kupka sa šamponom o kojoj se sve više priča. Napravljena je na biljnoj bazi sa posebno odabranim biljkama koje su dobre za negu bebine kože. Nema parabena, sulfata, ftalata,  boja i alergenih mirisa… svega onoga što često ima kozmetika, a nije korisno za negu i za zdravlje. Ovo je proizvod koji se pravi u malim, strogo kontrolisanim serijama, a ne masovno. Kupuje se samo online. Dr Pilar kupku za bebe možete nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Kupke koje sadrže prirodne aktivne elemente su uvek bolji izbor za pravilnu negu bebine kože. Sintetički elementi i jaki sapuni u kupkama često mogu samo da doprinesu već narušenoj ravnoteži kože, dodatno je isuše i pogoršaju stanje.

Kako se koristi kupka za bebe?

 

Hajde da malo zavirimo u praktičnu primenu ovih proizvoda. Dakle kada već odaberete kupku , vreme je da je primenite, a primena zavisi od uzrasta bebe.

Šta to tačno znači?

Pa, ako je beba sasvim mala, dakle novorođenče, najbolje je da samo par kapi kupke ubacite u vodu u kojoj ćete kupati bebu.

Neki pedijatri savetuju da se novorođenčad kupaju samo vodom bez ikakvih dodataka.

Ali i ako uključite kupku, onda količinu svedite na minimum i ne stavljajte direktno na bebinu kožu već u vodu. Bebu tada treba da isperete posebno pripremljenom mlakom vodom i posebno ispirajte prevoje. U tim pregibima “sarmicama” se često može zadržati sapunice i može izazvati iritaciju ili ojed. Zato njih isperite dva puta!

 

kupke za bebe

 

Ako je beba malo veća, starija, može da se postavi u polusedeći položaj na one specijalne podupirače za kupanje, možete povećati količinu kupke. Količina sada može da bude onolika koliko stane u kašičicu. Takođe je stavite u vodu i zapenušajte, biće zabavno i vama i bebi. Bebu tada zalivajte tom vodom ponovo posebno obraćajući pažnju na pregibe i pelensku regiju. Bebu isperite dva puta i ovog puta.

Kada beba već sedi sama zabava je zagarantovana! Tada povećajte količinu kupke i napravite pravu penušavu zabavu. Pustite bebu da se bućka, a za to vreme vi možete dodatno oprati njene ruke, vratić, noge, i polivajte je dodatno da joj ne bude hladno. Kada perete kosu, potrudite se da koristite formule bez suza da ih ne bi pekle oči i da ne bi plakali. Usled šoka od peckanja očiju bebe mogu da razviju averziju ka kupanju i da počnu da negoduju i na sam spomen kupanja. Zato obratite pažnju na to. Sada bebe možete istuširati ispod tuša po završavanju kupanja, lepo i temeljno isprati, one će uživati u osećaju tuširanja!

Dakle, količina kupke se menja sa uzrastom, ali jedno je uvek isto – duplo ispiranje i nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora za vreme kupanja!

Pročitajte kompletan vodič za kupanje bebe.

Kada sme da se koristi kupka za bebe?

 

Pažljivo odabrana kupka može da se koristi od samog rođenja beba, ali ipak treba biti obazriv. Pedijatri uglavnom savetuju da se sa kupkama malo sačeka, da se u početku bebe kupaju samo čistom vodom. Ipak, roditelji često odluče da dodaju koju kap kupke. Ako je tako, onda se treba pobrinuti da bude veoma blaga, blagog mirisa i na prirodnoj bazi sa što manje konzervanasa i štetnih sastojaka.

 

 

Zašto je važan blag i prirodan miris u kupkama?

Zamislite bebu koja se tek rodila i nema nikakvo znanje o mirisima, ukusima svetu u opšte. Prvo vezivanje i prvi miris koji je smiruje je miris njene mame i mleka. Kada kupka ima jak miris, lako može biti preopterećujuća za osetljiva neiskusna čula male bebe i time samo učiniti da kupanje bude neprijatno iskustvo. Zato uvek težite da birate kupke bez jakih i veštačkih parfema.

Za prve kupke možda je najbolje birati neke uljane i koristiti samo par kapi ubačenih u vodu.

Nakon tri meseca života kupke mogu da postanu deo svakodnevne rutine kupanja, ali u manjoj količini. Tek nakon 6. meseca se zapravo preporučuju neke konkretne kupke koje mogu ukloniti sve nečistoće koje bebe u toku dana nakupe na svojim ručicama i telu. I tada se potrudite da budu blage, sa formulama bez suza, i nikada im pelensku regiju ne sapunajte direktno. To znači da voda u kojoj ima kupke i pene je dovoljna za taj predeo, i ne trebate dodatno nanositi kupku.

Sapunica često može da naruši Ph vrednost kože i sluzokože genitalnog predela kod beba i da izazove iritacije. Zato pažljivo !

Prirodna kupka za bebe je najbolji izbor

 

Kakva je to prirodna kupka za bebe?

To su specijalne formule koje su napravljene u potpunosti na prirodnoj bazi. To znači da čak i kozmetički konzervansi koji trebaju da je štite od mikroba treba da budu na prirodnoj bazi.

Obično su sastavljene od spoja elemenata biljnog porekla koji su nisko alergeni i ne izazivaju iritacije. Prirodne kupke za bebe su obično obogaćene i uljima koja neguju i hidriraju kožu.

Najčešće su preporučljive za korišćenje od najranijeg uzrasta bebe,naravno u manjim količinama. Ono što definitivno jeste istina je da roditelji sve češće posežu za ovakvim proizvodima i prirodnim kupkama. Mnogo je manje alergijskih reakcija na preparat, nežnije su za kožu i dodatno je neguju.

Aktuelne preporuke za negu kože novorođenčadi naglašavaju važnost prilagođavanja pristupa kupanju i nezi kože posebnim potrebama novorođenčadi, uključujući prevremeno rođene bebe i one sa ozbiljnim kožnim bolestima. Preporuke su usredsređene na očuvanje prirodnog zaštitnog sloja kože, izbegavanje iritansa i upotrebu blagih, hidratantnih proizvoda prilagođenih osetljivoj koži. Naglasak je na blagom čišćenju i minimalnom korišćenju proizvoda kako bi se izbeglo narušavanje kožne barijere, posebno kod beba sa već postojećim kožnim stanjima.

Šta treba izbegavati u kupkama za bebe?

 

Koje sastojke treba da potražite na deklaracijama kupke za bebe i potrudite se da ih izbegnete?

Tu moramo da spomenemo parabene, sulfate, veštačke parfeme, veštačke boje, i slične dodatke koji štete koži bebe.

 

kupka za kupanje bebe

 

  • Sulfati su čest sastojak penušavih preparata, pa tako i kupki za bebe a nisu baš dobri sastojci. Često se povezuju sa isušivanjem kože, pospešuju razvoj ekcema i iritacija na koži. Najčešće se susreću SLS (natrijum lauril sulfat) koji je smatran kancerogenim elementom, i njegov rođak SLES (natrijum lauril eter sulfat).
  • Zatim su tu parabeni koji su konzervansi kozmetičkih proizvoda. Oni mogu biti vrlo oštri za nežnu kožu beba, pogotovo sintetički. Postoje i prirodni konzervansi poput ulja semenki grožđa i uvek je bolje da tražite preparate koji sadrže prirodne konzervanse. Izobutil, propil, etil paraben su najčešći, a smatra se da u većoj količini mogu da utiču na plodnost (posebno muškaraca), nervne funkcije i zdravlje uopšte.
  • Veštačke boje i parfemi su često bogati metalima i alkoholima koji imaju štetno dejstvo na kožu i organizam uopšte.

Uvek potražite da na deklaraciji kuoke za bebe piše da su bez sulfata, parabena i da su prirodnog porekla. Kada se uzmu u obzir sva štetna dejstva loših sastojaka, zar nije bolje preduprediti situaciju i izbeći ih nego rizikovati?

Najbolje kupke za bebe su ove!

 

Već znate da je izbor kupki ogroman i vrlo zbunjujuć, zato smo mi istraživali i sabrali utiske korisnika i ispisali po koju reč o njima da vam olakšamo izbor:

Dr Pilar kupka i šampon za bebe

 

Sa razlogom prva na našoj listi. 2 u 1 proizvod, namenjen i pranju bebine kose i tela. Formula je bez suza i na biljnoj bazi. Vodilo se računa da u sastavu bubu biljke dozvoljene za negu osetljive dečije kože: ekstrakt ovsa, nevena , hidrolizovani pšenični protein, bisabolol ( aktivni sastojak kamilice)  i alantoin. Međutim, podjednako je važno i ono što nema! Formula je bez sulfata, ftalata, parabena, silikona, bez boja i alergenih mirisa. Savršeno i za najosetljiviju dečiju kožu.  Nabavlja se samo putem interneta, na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

Mustela kupka za bebe

 

Mustela ima veliku liniju proizvoda za bebe koje su namenjene i onima sa atopičnom kožom i onim bebama sa osetljivom kožom. Među njima se izdvaja linija koja sadrži elemente organskog avokada koji neguje kožu i dodatno je hidrira. Proizvođači navode da je ovakva kupka pogodna da se koristi i kod novorođenčadi i kod prevremeno rođenih beba. Mustela proizvode možete naći u apotekama ili drogerijama.

La roche posay kupke za bebe

 

La roche posay kupke su namenjene bebama ali i svima koji imaju suvu, osetljivu kožu sklonu ekcemima. Takođe je preporučljiva za bebe koje imaju temenjaču. One su uglavnom na prirodnoj bazi, bez parabena i formule su bez suza, odnosno neće peckati oči bebe. Napravljene su tako da smanjuju iritacije ukoliko ih ima, i da poprave stanje kože. Imaju dozer za lakše korišćenje i dolaze u većim i manjim pakovanjima. Možete ih pronaći u apotekama ili drogerijama.

Mixa kupke za bebe

 

Mixa ima široku lepezu proizvoda za negu bebine kože, među njima se izdvajaju uljane kupke koje sadrže prirodna ulja. Blagog su mirisa i blagog dejstva, ne iritiraju kožu i nisu alergene odnosno ne izazivaju alergije. Uljane kupke su namenjene bebama sa osetljivom kožom, suvom i sklonom stvaranju dermatitisa.  Imaju i dozer za lakše korišćenje.

Chico kupke za bebe

 

Chico je poznat kao posebna marka proizvoda za bebe koja nudi sve od praška i omekšivača do kupki. Postoji više vrsta, i posebno su rangirane na one za osetljivu kožu, sa formulom bez suza, na penušave kupke i druge.

Ne sadrži parabene i hipoalergena je. Često sadrži ekstrakt nevena koji dodatno neguje kožu bebe i smanjuje iritacije.

Hipp kupke za bebe

 

Hipp je takođe poznati proizvođač kozmetika za bebe pa i hrane ili pelena. Kupke za bebe koje nude su različite, izdvaja se linija obogaćena bademovim mlekom. Formula je bez suza i nežna je za dečiju kožu.

Treba biti obazriv i tražiti naznaku da je bez suza, jer neke kupke iz njihove linije ipak i nisu takve formulacije. Cene su im različite, možete ih naći u drogerijama i bolje snabdevenim prodavnicama.

Sebamed kupke za bebe

 

Sebamed kupke su preporučljive za korišćenje onda kada bebi otpadne pupak. One imaju posebnu formulu sa Ph vrednosti 5.5 kao kod odraslih, a smatra se da to štiti bebinu kožu i njin zaštitni sloj. One su blage i obično sa formulom bez suza odnosno neće iritirati bebine oči. Nisu preterano penušave, ali sadrže razne ekstrakte lekovitog bilja čime neguju bebinu kožu.

Eucerin kupke za bebe

 

Eucerin kupke za bebe su namenjene bebama starijim od 3 meseca, ali i deci i odraslima. Sadrže omega 3 i  6 mesne kiseline i imaju posebno delovanje na kožu sa atopijskim dermatitisom. Neguju i hidriraju i spadaju u uljane kupke.

Kosili kupke za bebe

 

Kosili kupke su posebno poznate našim mamama i domaće su proizvodnje. One nisu preporučljive za manje bebe, međutim sada postoji i posebna formulacija na prirodnoj bazi koju možete koristiti i za novorođenčad. Nisu skupe i ima ih u svakoj apoteci, drogerijama ili prodavnici. Treba samo povesti račna da uzmete formulu bez suza, i da koristite manje količine jer neke budu baš penušave.

A postoje i ovakve kupke…

 

 

Hipermangan kupka za bebe za posebne situacije

 

Hipermangan kupka je zapravo terapijska kupka koja deluje na infekcije na koži pa i na ekcem. Preporučuje se samo onda kada je iritacija jako velika. Hipermangan je zapravo kalijum premanganat odnosno spada u kalijumove soli. Posebna dejstva ima na upalne procese, ranice na koži, infekcije, gljivična oboljenja. On čisti kožu i pomaže njenu regeneraciju. U retkim slučajevima se preporučuje za bebe i to u kontrolisanim uslovima i po određenoj razmeri sastojaka u kupki.

Za ovakvu kupku obično je potrebno uputstvo i preporuka pedijatra.

Svakodnevno se koriste. a malo razmišljamo o njima, iako bi trebalo!

Kupke za bebe nisu neka sporedna i zanemarljiva stvar, zato je neophodno pronaći prave informacije i saznati šta je stvarno dobro za nežnu kožu naših beba! Zato – istražite, u današnje vreme to stvarno nije teško! Birajte prirodne preparate koji rade u prilog zdravlju vaše bebe a ne suprotno od toga!