sa bebom na moru

Sa bebom na moru! Kompletan vodič za put!

Biti sa bebom na moru jeste malo zahtevnije. Zato je potreban dobro osmišljen plan. Ni to nije teško! U to ime, napravili smo ovaj vodič.

Možda nema potrebe da se odričete svog godišnjeg odmora samo zato što je beba mala . Napravite spisak  potrebnih stvari, sve lepo spakujte i krenite u avanturu.

Da bi godišnji odmor zaista bio uživanje celoj porodici, mi vam u tome pomažemo i govorimo o svim aspektima letovanja na koje treba misliti kada na more vodite bebu. Pažljivo sve pročitajte i ovog leta uživajte na nekoj od porodičnih plaža.

Dokumenta

 

Prvo i najvažnije, proverite sva potrebna dokumenta za vašu bebu.

Ukoliko putujete u inostranstvo, bebi je potreban pasoš.

Osim pasoša, uvek je dobro imati sa sobom i zdravstvenu knjižicu i karticu zdravstvenog osiguranja. Ako je potrebno, obezbedite i potvrdu od lekara da je beba zdrava i sposobna za putovanje.

Putovanje na more sa bebom – izbor prevoza

 

Kada planirate godišnji odmor sa malom bebom, mnoge stvari moraju biti unapred dobro osmišljene. U zavisnosti od destinacije koju posećujete, biraćete i način putovanja.

 

 

A koji način putovanja izabrati?

Ta odluka bi trebala biti dobro promišljena i u obzir se mora uzeti jako puno stvari.

 • Da li još neko ide sa vama ko vam može biti od pomoći
 • Dužina putovanja. Kada idete na duže relacije način putovanja bi trebao biti što komforniji i omogućavati veći broj pauza.
 • Starost bebe, da li beba većinu vremena provede u spavanju i sedenju ili joj treba prostora za šetanje.
 • Preporuka pedijatra za način putovanja takođe treba biti uzeta u obzir. Pojedina zdravstvena stanja zahtevaju više opreza.
 • Vaše mogućnosti da uopšte birate prevoz.

Kada sve ove aspekte stavite na vagu, donesite konačnu odluku o izboru prevoznog sredstva, jer sve ima svojih prednosti i mana.

Sa bebom na more automobilom

 

Putovanje automobilom, ukoliko je izvodljivo, možda ima najviše prednosti ako vodite malu bebu sa sobom. Zašto? Zato što u kolima imate mogućnost da beba bude vezana u svom sedištu pa joj na taj način pružate sigurnost.

Ako idete svojim kolima možete sami birati vreme polaska i na taj način izbeći vrućine, gužve i voziti u doba kada beba najviše spava. Pauze možete praviti po potrebi kako bi bebu nahranili ili presvukli.

Osim svega toga automobil vam pruža mogućnost da se bahatite sa količinom stvari koju ćete poneti na more, a kada imate bebu nosićete puno stvari – u to budite sigurni.

Raspoloženje vaše bebe tokom puta neće ometati druge putnike pa nećete svima morati da objašnjavate kako se vašoj bebi spava ili joj naprosto nije dan.

Ovaj način putovanja pruža dosta komfora pa ukoliko imate vozača koji je spreman sesti za volan, samo napred.

Putovanje autobusom

 

Putovanje autobusom  sa malom bebom nije nemoguća misija, izvodljivo je ali pruža manje komfora. Znate i sami da se u autobusu na dužim relacijama nalazi veliki broj ljudi, klima se koristi u većim količinama, pauze se ne mogu praviti često jer red vožnje zahteva da se stigne na vreme.

Osim svega toga nemate privatnosti za dojenje, presvlačenje bebe, a i neće vam biti prijatno ukoliko bebu u putu uhvati neraspoloženje.

Nije nam namera da vas odgovorimo od putovanja autobusom.  Ukoliko nemate drugu opciju naravno da ćete otići na odmor  i na ovaj način, ali dobro razmislite o svim pomenutim aspektima i kako ćete ih prevazići.

Putovanje avionom

 

Ovaj vid transporta je odličan jer smanjuje dužinu putovanja i za čas stižete na odredište. Ukoliko pedijatar kaže da nema problema da beba leti avionom, zašto ne iskoristiti ovu mogućnost.

Avion ne pruža mnogo komfora u smislu privatnosti, nošenja velike količine stvari, ali obzirom da letovi do letnjih destinacija kratko traju, ovaj način putovanja je vrlo izvodljiv kada putujete sa bebom.

Ako je sa mamom i bebom na porođaju sve u redu, pedijatri smatraju da već nakon dve nedelje beba može u avion, a vi prvo proverite da li je to slučaj i sa vama.

Ako budete imali sreće vaša beba će možda prespavati ceo let i probuditi se na moru.

Znamo! Sada se sigurno pitate sledeće…

Kada beba sme prvi put na more?

 

Sigurno ste čuli mnoge roditelje da kukaju kako ne mogu na more jer imaju malu bebu.

Pa šta ako imate malu bebu? Bebe se rađaju i žive i na primorju. Jedini problem može biti to što je potrebno više volje  i bolja organizacija putovanja. Ostalo vas ništa ne sprečava da čak i sa jako malom bebom krenete putem letnje avanture.

 

letovanje sa bebom

 

U suštini, nema ograničenja kada je starost bebe u pitanju, osim ako postoji neki zdravstveni problem koji zahteva pojačan nadzor i terapiju. Smatra se da već nakon par nedelja od rođenja, ukoliko su i mama i beba dobro, možete krenuti putem letovanja.

Ovo ipak uzmite sa rezervom.

Uvek je potrebno proveriti sa pedijatrom i lekarom da li je zaista sve tako. U praksi, većina roditelja će sačekati da prođe bar period  od 40 dana nakon porođaja.  Prvo, telo žene se još uvek vraća u neku svoju normalu. Lohije takođe mogu da budu još uvek prisutne, pa boravak na plaži i kupanje neće baš biti bezbrižni.  Beba još uvek nije navikla na spoljašnji svet. Gužva u autobusu, puno ljudi, buka… možda bi ipak bili malo prevelik prelaz za jedno novorođenče.

Još jedan od razloga zbog kojeg treba da razmislite da li već posle nekoliko nedelja možete sa bebom na more,je i sledeće. Ovako male bebe još ne regulišu lepo svoju telesnu temperaturu, brzo se ohlade, pregreju,  ne mogu da sede, ne mogu da drže glavu uspravno i vrlo verovatno vreme sa bebom na moru neće biti ono što ste zamišljali. Beba će vam biti često u naručju,  kao što bi bila i kod kuće. Razlika je jedino u tome što imate more ispred sebe.

Upravo zato je preporuka da se sa bebom na more ne ide pre nego što napuni 3 meseca.

Ako baš rešite,  informišite se na koji način bebu sačuvati od sunca i šta raditi u nekim situacijama o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Ostalo je na ličnoj odluci roditelja i vašoj spremnosti da sa bebom krenete put primorja.

Gde ići na more sa bebom?

 

Kada na more vodite malu bebu, izbor destinacije bi trebao biti pažljiviji.

Zašto?

Ne zato što treba poptuno da izbegavate mesta gde su gužve i noćni provodi, već obratite pažnju na neke druge stvari.

 • Birajte mesta čije su plaže čistije i gde nema previše kupača i vodenog saobraćaja koji može naneti smeća. Bebina koža je veoma osetljiva i svaki vid zagađenja može ostaviti posledice na osetljivu kožu.
 • Plaže koje su malo ušuškanje i bez velikih talasa bolje su rešenje za odmor sa bebom. Prvi susret sa morem bi bebi trebao biti prijatno iskustvo, a ne šok u vidu zapljuskivanja ogromnih i ledenih talasa. Birajte mirno more i uživajte u kupanju, da beba ostatak odmora ne bi negodovala svaki ulazak u vodu.
 • Bilo bi jako dobro da plaže imaju što više prirodne hladovine, jer će to bebi više prijati. Hladovina i svežina koju pruža drveće ne može se meriti sa hladovinom od suncobrana, zato je poželjno imati i malo zelenila.  Kada je beba raspoložena i na prijatnoj temperaturi  i roditeljima je mnogo lepše. Suncobran ne pruža dovoljno zaštite pa ako dugo sedite ispod njega očekujte da ćete pocrneti i vi i vaša beba.

Nema potrebe da se odričete socijalnog života i odlazite na puste plaže, naprosto prilagodite destinaciju potrebama vaše bebe i vašim ličnim potrebama. Tako će letovanje svima biti uživanje.

Kako odabrati smeštaj kada ste sa bebom na moru?

 

Kod izbora smeštaja novac često igra presudnu ulogu, ali kada imate malu bebu onda treba da vodite računa i o mnogim drugim stvarima.

 • Prvo  bi trebalo proveriti higijenske uslove smeštaja, da li se sobe redovno čiste, da li se menja posteljina. Ima li dovoljno tople vode što u nekim primorskim mestima često zna biti problem. Kada imate malu bebu treba voditi više računa o higijeni, pogotovo ako je beba starija pa se i sama kreće po prostoru u kojem boravite.
 • Udaljenost od plaže i drugih sadržaja koji su vam bitni na moru takođe je važna. Sa malom bebom često nije baš izvodljivo ići u daleke šetnje, pa nije na odmet da vam sve bude na dohvat ruke.
 • Zatim mislite i o mogućnostima pripreme hrane. Ako niste u hotelskom smeštaju ili je vaša beba počela jesti čvrstu hranu trebaće vam barem minimalno opremljena kuhinja za pravljenje obroka. O tome se raspitajte prilikom bukiranja smeštaja.
 • O broju ležajeva u sobi povedite računa prilikom rezervisanja smeštaja, a ako ste u mogućnosti da nosite prenosivi krevetac na koji je vaša beba navikla, to je odlično i svi ćete se lepo naspavati i odmoriti. Veliki broj ugostitelja nudi sobe koje poseduju krevetac za male bebe pa nije na odmet da rezervišete upravo takvu sobu. Na taj način smanjujete sebi posao i količinu prtljaga koju nosite na odmor.
 • Poželjno bi bilo da smeštaj ima i klima uređaj i da lako možete da regulišete temperaturu u sobi.

Šta poneti na putovanje na more sa bebom?

 

Verovatno će vas malo uplašiti kada pogledate spisak stvari potrebne kada idete sa bebom na more, ali sve vam to otprilike treba i u kućnim uslovima – uz pojedine dodatke.

 

stvari za bebu na moru

 

Važno je napomenuti da nema potrebe sve nositi od kuće. Na moru takođe ima prodavnica i apoteka pa se dosta toga može i tamo nabaviti, osim nekih baš specijalnih stvari koje se teže nalaze.

Hajde da vidimo detaljniji spisak potrebnih stvari za bebu na moru. Ovde ćemo navesti šta je potrebno, a vi količinu prilagodite broju dana na letovanju i uslovima koji vas tamo čekaju.

Ako imate mogućnost pranja veša dosta toga možete poneti u manjim količinama.

Starija deca koja jedu čvrstu hranu i više se prljaju zahtevaće više odeće. Vi najbolje poznajete svoje dete pa u skladu sa tim odredite i neophodnu količinu.

Odeća

 • Nekoliko udobnih pamučnih bodića, majičica, šorceva, haljinica
 • Šeširić
 • Kupaći
 • Ukoliko je beba starija može i obuća za plažu kako bi ste zaštitili nogice od vrelog peska i uboda
 • Za svaki slučaj ponesite i odelce dugih rukava

Za negu

 • Pelene – redovne i pelene za kupanje
 • Krema za pelensku regiju
 • Krema za sunčanje. Vodite računa o izboru kreme ako je beba mlađa od šest meseci jer se tada ona baš i ne preporučuje. Najbolje da se oko ovoga posavetujete sa pedijatrom.
 • Nije na odmet da vam pedijatar preporuči i sredstvo za zaštitu od ujeda komaraca i drugih insekata
 • Ukoliko vaša beba uzima neku terapiju ili vitamine nije na odmet poneti ih sa sobom, pogotovo ako odlazite u stranu državu pa se tamo ne može kupiti baš taj lek koji vam je potreban.
 • Ono što malu decu najčešće pogađa to je temperatura i neki stomačni virusi pa u putnoj apoteci imajte lek za to. U slučaju težih stanja potražite lekarsku pomoć.
 • Kupka za bebe neka bude posebna i bez štetnih sastojaka. Dečija koža je inače osetljiva, a na moru ne treba baš eksperimentisati sa novitetima. Marija više ne eksperimentiše uopšte. Otkad je našla pravu kupku, jedinu posle koje je koža njene bebe mekana i neiritirana – više je ne menja. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče na ovom linku; https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ostala bebi oprema

 • Kolica uz pomoć kojih se možete svugde kretati i koja su praktična za putovanja
 • Flašice i  cucle  u zavisnosti od starosti bebe i njenih potreba
 • Prekrivač
 • Ako ste u mogućnosti poneti i neki prenosivi krevetac.
 • Pribor za pripremanje hrane, ako beba jede čvrstu hranu
 • Ukoliko praktikujete nosiljku ili maramu, to može biti korisno za šetnje i obavljanje nekih aktivnosti

Rekviziti za plažu

 • Odgovarajući šlauf ili mali bazenčić u kojem se beba može bezbedno kupati
 • Peškiri
 • Igračke
 • Suncobran
 • Šatori za plažu
 • Prenosivi frižider koji će čuvati svežinu hrane i pića koju nosite. Hrana koja stoji na vrućini često je uzrok stomačnih problema na moru pa nije na odmet biti oprezan.

Ono na čemu ljudi često štede jeste uplata neke vrste putnog i zdravstvenog osiguranja. Kada idete sa malom bebom nemojte štedeti na ovom aspektu.

Uplatite osiguranje, jer nikada ne znate kako će vaša beba reagovati na promenu klime i da li će vam trebati lekarska pomoć.

Koliko stvari za bebu poneti na more?

 

Nezahvalno je govoriti o konkretnim brojkama kada je količina potrebnih stvari za more u pitanju.

 

Budite racionalni.

Razmislite koliko dana ostajete, šta možete kupiti na moru, a šta morate poneti. Ne mora se baš sve nositi od kuće, iako nam to svima pruža neki osećaj sigurnosti.

Uostalom na moru se vreme uglavnom provodi u kupaćem kostimu na plaži, pa preterano puno stvari uopšte nije potrebno nositi.

Ponesite ono na šta ne želite trošiti dodatni novac kao što je neka skuplja bebi oprema koju već imate kod kuće.

Apoteka za bebu na moru

 

Putna apoteka sa nekim osnovnim lekovima je zaista dobrodošla, jer nikada ne znate šta se može desiti u sred noći. Posavetujte se sa pedijatrom šta poneti u slučaju vaše bebe.

Ne treba preterivati sa količinom jer vam možda neće ni zatrebati, ali za prvu ruku neka se nađe neki lek dok na moru ne pronađete pedijatra koji bi pregledao vašu bebu. To je ipak najsigurniji način kojim nećete ugroziti zdravlje vašeg mališana.

U vašu putnu apoteku uključite:

 • Lekove protiv temperature (paracetamol ili ibuprofen u odgovarajućoj dozi za bebe)
 • Probiotike za regulisanje probave
 • Fiziološki rastvor za nos
 • Kapi za oči i uši
 • Lekove protiv alergija
 • Flastere, gazu, antiseptički sprej

Obavezno ponesite osnovni set za prvu pomoć koji sadrži sve što vam može zatrebati u hitnim situacijama.

Šta ako se dese neke nepredviđene zdravstvene situacije i kako da reagujete:

 • Sunčanica i toplotni udar su čest letnji problem. Ako je beba vruća, letargična, crvena, povraća, ima temeperaturu – možete posumnjati na ovo.
  • Premestite bebu u hladovinu ili klimatizovan prostor.
  • Skinite višak odeće i rashladite bebu vlažnim peškirom.
  • Dajte bebi tečnost, kao što je voda ili mleko, kako biste sprečili dehidraciju.
  • Ukoliko se simptomi ne poboljšaju, potražite lekarsku pomoć.
  • Posetite obavezno lekara.
 • Povišena temperatura može nastati iz više razloga. Raskomotite bebu, pustite da se telo rashladi, istuširajte mlakom vodom, a po potrebi dajte lek za temperaturu. Ukoliko sumnjate da je u pitanju neka infekcija,  i ako temperatura ne prolazi – posetite lekara.
 • Ujedi insekata mogu da prođu bezazleno, ali mogu i da izazovu alergiju. Ako vašu bebu ujede insekt, obavezno:
  • Operite mesto ujeda sapunom i vodom.
  • Nanesite hladan oblog kako biste smanjili otok i svrab.
  • Za manje iritacije i otoke, možete koristiti kreme koje su namenjene smirivanju svraba kod beba. Ukoliko se reakcija pogorša ili traje duže vreme, posavetujte se sa lekarom.
  • Ukoliko primetite ozbiljniju reakciju, kao što su oticanje lica, usana ili teškoće sa disanjem, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.
 • Ako beba ima proliv ili povraća – bitna je redovna hidratacija. Ako beba sisa, onda su to česti podoji, a ako je starija i već jede nemlečne obroke, onda ponudite bebi dosta vode, a i domaća supa će je okrepiti. Ukoliko su simptomi uporni i ne prolaze, posavetujte se sa lekarom.

Održavanje higijene bebe na moru

1. Redovno pranje ruku Uvek perite ruke pre hranjenja bebe ili nakon menjanja pelena. Ako nemate pristup vodi i sapunu, koristite vlažne maramice ili sredstva za dezinfekciju ruku.

2. Promena pelena Redovno menjajte pelene kako biste sprečili iritacije i osip. Ponesite dovoljno pelena i vlažnih maramica, kao i kremu za pelensku regiju koja će zaštititi bebinu kožu.

3. Održavanje čistoće Obezbedite čist prostor za igru i hranjenje bebe. Koristite prostirke ili ćebe koje možete lako očistiti i održavati. Nakon igre u pesku, obavezno obrišite bebu vlažnim maramicama kako biste uklonili pesak i prljavštinu.

4. Kupanje Posle svakog boravka u moru, isperite bebu čistom vodom kako biste uklonili so i pesak sa kože. Ponesite blagi sapun za bebe i koristite ga prilikom svakodnevnog kupanja.

Kako hraniti bebu na moru?

 

Kako ćete bebu hraniti na moru zavisi pre svega od njenog uzrasta.

Čini se da je dojenje u ovoj situaciji najpraktičniji način hranjenja jer uvek imate sveže mleko koje je savršene temperature i sigurno se neće pokvariti.

 

ishrana bebe na moru

 

Može se desiti da usled celodnevnog boravka na plaži beba češće traži podoje, a da su oni kraći. I odrasli često gube apetit na vrućini, pa ni sa bebama nije ništa drugačije.

Ukoliko beba traži češće podoje omogućite ih jer će se na taj način i bolje hidrirati.

Ako je starija od šest meseci, obavezno bebi redovno nudite vodu u količinama koje preporučuje vaš pedijatar. Sa bebama mlađim od šest meseci treba biti oprezan kada je davanje vode u pitanju, tačnije ne treba je davati kako ne bi došlo do stomačnih problema. Zato su česti podoji odličan način da sve potrebe budu zadovoljene.

Ukoliko beba  pije formulu ili kravlje mleko, onda treba voditi računa o načinu čuvanja na plaži. Za takve obroke je poželjno imati prenosivi frižider i u njemu čuvati mleko.

Kada su u pitanju starije bebe, vodite računa da pre svega jedu sveže namirnice. Izbegavajte brzu hranu koja stoji na suncu. Gledajte da jedete u proverenim restoranima ili spremajte sveže obroke. Neka budu što laganiji i osvežavajući. Namirnice uvek držite u frižideru i ne rizikujte sa rokovima trajanja.

Sve što beba ne pojede za jedan obrok bacajte i ne rizikujte kako ne bi došlo do stomačnih problema.

Konzumirajte puno osvežavajućih napitaka i dobro se hidrirajte.

Bebe su sklone dehidraciji, posebno na visokim temperaturama. Ako dojite, dojite bebu češće. Ako je beba na adaptiranom mleku, nudite joj flašicu redovno. Starijim bebama možete nuditi vodu između obroka. Obratite pažnju na znakove dehidracije kao što su suva usta, retko mokrenje, razdražljivost i umor. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite lekarsku pomoć.

Održavanje higijene pri hranjenju

 

1. Čiste ruke : Pre nego što počnete sa hranjenjem, obavezno operite ruke bebi i sebi. Koristite vlažne maramice ili dezinfekciona sredstva ukoliko nemate pristup vodi i sapunu.

2. Sterilizacija opreme: Ako koristite flašice, cucle ili kašike, sterilišite ih pre odlaska na plažu. Spakujte ih u čiste, zatvorene kese ili posude kako biste ih održali sterilnim dok ih ne upotrebite.

3. Higijenski pribor: Ponesite dovoljno vlažnih maramica, papirnih ubrusa i kesica za otpatke. Nakon svakog obroka, temeljno obrišite bebu i pospremite ostatke hrane kako biste izbegli prljanje i privlačenje insekata.

4. Pijenje vode : Redovno nudite bebi vodu kako bi ostala hidrirana. Ako koristite flašice, pazite da su čiste i da voda nije predugo stajala na suncu.

Pravilna ishrana i održavanje higijene su ključni za bezbrižan boravak na plaži sa bebom. Unapredite svoje pripreme i ponesite sve potrebne stvari kako bi vaše dete bilo zdravo, sito i hidrirano tokom celog dana

Sa bebom na plaži

 

Beba na plaži zaista može provesti kvalitetno ispunjen dan sa raznim aktivnostima od kupanja, do igranja u pesku. Tokom svake aktivnosti je potrebno više opreza, jer boravak na vrućinama može imati i negativnih posledica, a i pesak zna biti veoma vruć i opeći bebu.

Veoma male bebe koje još ne sede, vreme mogu provoditi u svojim kolicima ili na udobnoj podlozi za ležanje, kao i u naručju roditelja

Ako ste porodica koja voli da čitave dane provodi na plaži vodite računa u kom delu dana boravite na suncu.

Poslušajte preporuke stručnjaka i najtopliji deo dana od 11-17h ipak provedite na bezbednijem mestu kako ne bi ste prouzrokovali toplotni udar ili neki drugi problem.

Dovoljno zabave se može imati i tokom ranih jutarnjih časova kao i kasnije predveče kada je temperatura mnogo prijatnija.

 

beba na plaži

 

Bitno je da vreme na plaži ne bude naporno već da se u njemu uživa. Zato birajte mesta gde ima dosta hlada ili ga obezbedite uz pomoć suncobrana ili u vidu nekog šatora za bebu, ali pazite jer i ispod njih temperatura može biti veoma visoka kada su na direktnom suncu.

Uvek imajte dostupnu svežu hranu i osvežavajuće napitke, kao i rekvizite za zabavu i kupanje.

Vodite računa o higijeni jer su bebe ipak mnogo osetljivije, pogotovo ako su prvi put promenile klimu.  Postarajte se da im ruke budu čiste i da ne jedu pesak koji će im sigurno biti odličan izvor zabave. Da vaša beba ne bi došla u iskušenje da pojede pesak, obezbedite joj neku prostirku za igranje, peškir ili mali bazenčić u kojem će biti isključivo njene igračke.

Kada idete na plažu neizostavni deo je nanošenje kreme za sunčanje.

 • Lekari NE preporučuju da se bebama mlađim od šest meseci nanosi krema sa zaštitinim faktorom. Njih od sunca treba štititi hladom, odgovarajućom odećom, šeširićima, suncobranom i izbegavanjem najtoplijeg dela dana za boravak na plaži.
 • Bebama starijim od šest meseci treba nanositi zaštitnu kremu sa najvišim zaštitinim faktorom  na svakih nekoliko sati ukoliko ste ceo dan napolju. Naravno, krema treba da je namenjena bebinoj koži. Najčešće su one posebno formulisane.  Kada kupite kremu za sunčanje prvo je testirajte na bebinoj koži u predelu podlaktice  i ako nema reakcija onda je bezbedno mazati je redovno.

Zaštita od sunca – pravila:

1. Krema za sunčanje Birajte kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 50) koja je namenjena bebama i nežnoj dečijoj koži. Kremu nanesite na sve izložene delove tela najmanje 30 minuta pre izlaska na sunce i obnavljajte je svaka dva sata, kao i nakon kupanja ili znojenja.

2. Odeća za zaštitu od sunca Obucite bebu u laganu, svetlu odeću koja pokriva što veći deo tela. Idealno je da odeća bude od materijala koji pruža UV zaštitu. Šeširić sa širokim obodom i naočare za sunce su takođe obavezni za dodatnu zaštitu.

3. Izbegavanje direktnog sunca Izbegavajte izlaganje bebe direktnom suncu između 10 i 16 sati, kada su UV zraci najjači. Držite bebu u hladu, koristeći suncobran, šator za plažu ili neku drugu vrstu pokrivača.

Kako kupati bebu u moru?

 

Kako ćete bebu kupati u moru zavisi od starosti bebe, a najvažnija je bezbednost bebe.

 

 

Bebu možete kupati tako što ćete je sve vreme držati u naručju ili ćete je staviti u šlauf ili bazenčić u kojem može plutati po površini vode. Ovo se odnosi na malo veće bebe koje sede. Nemojte ostavljati bebe koje nisu savladale sedenje, da leže u bazenu, iaoko ima malo vode. Može biti opasno. Čak iako beba sedi, ne ostavljajte je u bazenu bez nadzora.

Veoma je važno znati da se beba može direktno kupati u moru samo ako je voda zaista dovoljno topla. Ukoliko nije, bolje napunite mali bazen morskom vodom koja će se brže ugrejati.

Ako smatrate da je more dovoljno toplo za vašu bebu, vodite računa da ne preterate sa dužinom boravka u vodi. Stručnjaci kažu da je 10-ak  minuta sasvim dovoljno. Uostalom, videćete po reakcijama vašeg mališana.Čim primetite da je bebi hladno i da drhti odmah je izvadite iz vode. Ne čekajte da im pomodre usne. I drhtanje je znak da je dosta.

U vodu ulazite postepeno:

 • neka beba bude okrenuta ka vama i držite je u naručju. Tako će se osećati sigurnije.
 • ukvasite prvo samo stopala, pa onda polako rukom nakvasite bebu. Nemojte odmah da je bućnete u hladnu vodu.
 • tek onda spustite bebu u vodu, najbolje stomakom na dole, kao da pliva. Gledajte da glava uvek bude iznad vode. Biće vremena za ronjenje kad malo poraste.

Isperite slanu vodu čistom slatkom vodom i umotajte  bebu u suvi peškir da se ugreje.

Sigurnost u vodi:

1. Plivajuća pomagala: Koristite sigurnosne plivače, rukavice ili pojaseve koji su dizajnirani za bebe. Uvek proverite da li su adekvatno pričvršćeni i prilagođeni uzrastu vaše bebe.

2. Stalni nadzor Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u blizini vode. Čak i plitka voda može biti opasna za malu decu. Uvek budite na dohvat ruke i fokusirani dok je beba u vodi ili u njenoj blizini.

3. Postepeno uvođenje u vodu Ako je vaša beba prvi put na plaži, postepeno je uvodite u vodu. Počnite sa plitkom vodom i pustite bebu da se postepeno navikava na novu sredinu.

4. Izbegavajte talase i jake struje Pazite na vremenske uslove i izbegavajte mesta sa jakim talasima ili strujama koje mogu biti opasne. Birajte mirne i plitke delove plaže gde je voda mirnija.

Po dolasku sa plaže obavezno bebu detaljno okupajte kako so i pesak ne bi ostali na bebinoj osetljivoj koži. Nije na odmet namazati bebu nekom masnijom hidratantnom kremom za bebe kako se koža ne bi isušila i iritirala od slane vode.

Za vreme boravka na plaži veoma je važno da bebe nose pelene ili kupaće gaće jer se na taj način genitalije štite od prljavštine, oštećenja i raznih infekcija.

Za vreme boravka u vodi bebi možete staviti pelenu za kupanje koju nakon izlaska skinite i obucite joj suvu pelenu ili gaćice.

Rutina i spavanje bebe na plaži

 

Održavanje rutine i pravilno uspavljivanje bebe tokom odmora na plaži može biti izazovno, ali uz nekoliko saveta i trikova, možete obezbediti da vaša beba ima miran san i dovoljno odmora.

Održavanje rutine spavanja bebe

 

1. Držite se uobičajene rutine: Pokušajte da što više zadržite bebinu uobičajenu rutinu spavanja. Ako vaša beba ima ustaljeno vreme za dremku i spavanje, trudite se da je pridržavate čak i na plaži. Planirajte aktivnosti tako da se poklapaju sa njenim uobičajenim vremenom za odmor.

2. Stvorite poznato okruženje: Ponesite sa sobom omiljene predmete koje vaša beba koristi kod kuće za spavanje, kao što su ćebence, plišane igračke ili muzikalne igračke koje pomažu pri uspavljivanju. Poznati mirisi i zvuci mogu pomoći bebi da se oseća sigurnije i opuštenije.

3. Organizujte tiho mesto za dremku: Ako planirate duži boravak na plaži, obezbedite mesto gde beba može da odrema. Koristite suncobran, šator za plažu ili prenosivi krevetac koji pruža senku i mirno okruženje za spavanje.

Pomoć pri uspavljivanju na plaži

1. Stvaranje senovitog prostora: Zaštitite bebu od direktnog sunca pomoću suncobrana, šatora za plažu ili lagane tkanine koja propušta vazduh, ali pravi senku. Ovo će pomoći da prostor bude prijatniji za spavanje.

2. Održavanje odgovarajuće temperature:  Pazite da bebi nije prevruće ili prehladno. Koristite laganu, prozračnu odeću koja omogućava cirkulaciju vazduha. Ako je potrebno, ponesite ventilator na baterije kako biste osigurali dodatni protok vazduha u šatoru ili pod suncobranom.

3. Upotreba bele buke: Zvuci plaže mogu biti opuštajući, ali i ometajući. Ako vaša beba teško zaspi zbog buke, razmislite o upotrebi aplikacije za belu buku na vašem telefonu ili prenosnog uređaja koji može emitovati umirujuće zvuke.

4. Ljuljanje i nežno uspavljivanje: Ako vaša beba voli da se ljulja, koristite prenosivu ležaljku ili ljuljašku. Ljuljanje u ritmu talasa može imati umirujući efekat i pomoći bebi da lakše zaspi. Takođe, nežno ljuljanje ili nošenje bebe u nosiljci može biti efikasno za uspavljivanje.

5. Prilagođavanje ritmu plaže: Pratite znakove umora kod vaše bebe i prilagodite se njenim potrebama. Ako vidite da je beba umorna i nervozna, pokušajte je uspavati pre nego što postane previše uzbuđena ili preumorna. Opuštanje uz tihe aktivnosti kao što su čitanje knjige ili pevušenje može pomoći da se beba smiri pre dremke.

Održavanje rutine spavanja i pravilno uspavljivanje bebe na plaži može zahtevati malo dodatnog truda, ali sa ovim savetima, vaša beba će biti odmorna i srećna, što će vam omogućiti da i vi uživate u vašem odmoru

Možda vam sva ova uputstva deluju zahtevno i niste ni pomišljali o čemu sve treba voditi računa, ali u praksi to nije tako strašno. Prvi put će vam putovanje sa bebom delovati izazovno, a svaki naredni put ćete ući u štos i brzinski pakovati stvari. Uostalom, i beba će vremenom da raste i biće manje zahtevna.

Važno je da na letovanje sa bebom gledate kao na uzbudljivu avanturu, a ne na mukotrpan posao. Osim što je zabavno, putovanje na more imaće i svoja lekovita dejstva na bebine disajne puteve, tako da će sigurno svima prijati.