cvekla za bebe recepti

Cvekla za bebe, važna namirnica koja se lako sprema

Da li je cvekla za bebe dobra namirnica? Kada je treba uvesti i na koji način spremiti ovo povrće neobičnog ukusa? Evo detaljnih smernica.

Sa ovim dilemama se susrećete ovih dana, zato ste i došli do našeg teksta. Tu ćete saznati apsolutno sve o ovoj biljci koja ima mnoštvo prednosti za vašeg mališana.

Cvekla i njene prednosti

 

Potpuno neopravdano i bez razloga, cvekla vrlo često bude izostavljena sa našeg svakodnevnog menija. Ljudi se odlučuju za njeno izbegavanje najčešće zbog pomalo drugačijeg odnosno specifičnog ukusa i mirisa na koji se treba navići.

Kada čujete da cvekla obiluje vitaminima i mineralima, itekako ćete je ponuditi svojoj bebi. U ovoj korenastoj biljci su zastupljeni minerali kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, cink, selen, gvožđe, kalijum. Od vitamina u ovom povrću možete pronaći pantolensku i folnu kiselinu,  vitamine A, C, B6.

Obzirom da je konzumiranje namirnica vrlo često stvar navike, hajde da bebe naviknemo upravo i na cveklu. Sa tim možete početi od najranijih dana, baš zbog toga što ova biljka ima brojne prednosti. Ovo su neke od njih.

 

 

Pomaže boljem varenju

 

Znate da je bebin stomačić veoma osetljiv. Mnoge namirnice se teško vare što bebama stvara stomačne probleme.

Hajde da to više ne bude problem!

Na vreme bebi ponudite namirnice koje doprinose lakšem i boljem varenju i to će im mnogo olakšati navikavanje na čvrstu hranu.

Smanjuje mogućnost pojave anemije

 

Znate šta je anemija? Nedostatak hemoglobina odnosno gvožđa u organizmu. To je vrlo čest slučaj kod beba koji se utvrđuje proveravanjem krvne slike. Kada dođe do anemije to zahteva uzimanje farmaceutskih preparata kako bi se nadoknadio nivo potrebnog gvožđa u telu.

Zašto bi to radili kada imamo cveklu?  Ona obiluje gvožđem i vrlo je pogodna za konzumiranje kada beba ima manjak.

Sa bebinom krvnom slikom se nije igrati zato što gvožđe ima veoma važnu ulogu kako u razvoju mozga tako i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ovo je nadamo se sasvim dovoljna činjenica da se cvekla što pre nađe u bebinom tanjiru. Naravno, nekad ona nije dovoljna da nadomesti ono što nedostaje, tako da je svakako preporuka da se posavetujete sa lekarom ako je beba anemična.

Za vas imamo još značajnih razloga koji govore u prilog cvekli.

Cvekla je čuvar jetre

 

Ova namirnica doprinosi zdravlju jetre, zato je ne izostavljajte sa jelovnika.Jetra je vrlo važan organ u telu i njeno zdravlje je od neprikosnovene važnosti za funkcionisanje čitavog organizma.

Cvekla je prirodni prečistač organizma

 

Svakom organizmu je potrebno povremeno čišćenje od toksina, pogotovo organima poput bešike i bubrega, Sok od  cvekle je u kombinaciji sa krastavcem i šargarepom odličan u tome. Počnite sa po nekoliko kašikica ovog soka, jer je potrebno da se beba navikne na ovaj neobičan ukus, a zatim postepeno možete povećavati količinu ukoliko se bebi svidi.

Cvekla je odlična za mozak

 

Da bi mozak radio kako treba neophodno je da ima odgovarajuću cirkulaciju. Upravo u tom aspektu cvekla jako pomaže. Kada je moždana aktivnost kod beba odgovarajuća, to je odličan preduslov za dalji razvoj mozga i njegovu buduću aktivnost.

Ima ulogu u detoksikaciji krvi

 

Ovo  povrće je izvanredan prečistač krvi jer doprinosi zdravlju jetre, a upravo je to organ koji utiče na stanje krvne slike. Kao što vidite organizam je vrlo složen sistem, a cvekla ima pozitivnih uticaja na mnoge aspekte koji su povezani i zajedno daju odlično zdravstveno stanje.

Cvekla jača imunitet

 

Ona doprinosi stvaranju belih krvnih zrnaca koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv štetnih uticaja iz spoljašnje sredine poput virusa i bakterija.

Kao što vidite ovo crveno i vitaminima bogato povrće, ima brojne prednosti koje nikako ne smemo zaboraviti. Ukoliko želite da doprinesete zdravlju vaše bebe ovo je odličan način da to i učinite.

Kada se bebi može dati cvekla?

 

Možda ovaj odgovor niste očekivali, ali cvekla se može uvesti u bebinu ishranu veoma rano. Mnogi lekari  je preporučuju već oko šestog meseca kada se uvode i druge namirnice.

 

spremanje cvekle za bebe

 

Sa druge strane, pojedina mišljenja lekara se razlikuju i oni savetuju da to ipak bude na uzrastu od 8-10 meseci.  Zato se pre uvođenja ove namirnice posavetujte sa vašim pedijatrom i on će najbolje procenti da li je beba spremna da proba cveklu. 

Obzirom da je beba od šest meseci još uvek veoma mala i njene sposbnosti žvakanja i gutanja nisu u potpunosti razvijene, biće potrebno da pripremu cvekle prilagodite bebinom uzrastu odnosno  potrebama.

Pogledajte i sačuvajte tabelu uvođenja namirnica po mesecima.

Kako izabrati cveklu?

 

Da bi svojoj bebi ponudili kvalitetnu namirnicu, naučite kako da odaberete cveklu na pijaci ili u prodavnici. Evo šta je potrebno izbegavati, a šta birati prilikom kupovine:

  • Izbegavajte prskano povrće. Kad god ste u mogućnosti birajte organski uzgojeno povrće.
  • Obratite pažnju da cvekla bude sveža, a to ćete videti po tome da li su listovi zeleni ili su počeli da venu.
  • Cvekle ne bi trebale imati fleke po sebi
  • Stručnjaci kažu da su manje cvekle mnogo ukusnije od većih pa se i time rukovodite tokom biranja ovog povrća.

Kada ste odabrali najlepše plodove onda im što duže sačuvajte svežinu. To ćete postići čuvanjem u zatvorenoj posudi u frižideru. Pre nego što cvekle tako odložite,  odstranite im  listove i biće odlične za upotrebu narednih nekoliko dana.

Sveža ili kuvana cvekla za bebu ?

 

Pre nego što krenemo sa ozbiljnijim argumentima, imajte na umu da ovo povrće nudite maloj bebi. Dakle ono mora biti dovoljno mekano kako bi ga beba mogla sažvakati i progutati. 

Ovo već govori u prilog tome da bi cvekla trebala biti termički obrađena jer na taj način postižete da je beba lakše pojede.

Ozbiljniji argument koji govori u prilog kuvanju odnosi se na prisustvo nitrata u povrću. Nitrati se nakon unosa u organizam pretvaraju  u nitrite koji se u telu mogu pretvoriti u opasna hemjska jedinjenja. Zato je ovo povrće najbolje skuvati kako bi štetni uticaj bio izbegnut ili sveden na minimum. Pogotovo ako kupujete cveklu koja je tretirana pesticidima.

Čak i kuvana cvekla može sadržati male količne nitrata pa je zato poželjno da se unos cvekle ograniči na 1 ili 2 male kašičice kako  ne bi stvorila probleme. 

Od kuvane cvekle lakše je napraviti pire koji bebe vole da pojedu, pogotovo u kombinaciji sa drugim povrćem i to je još jedan od razloga zašto je potrebna termička obrada.

Svi ovi argumenti govore u prilog tome da cveklu ipak skuvate, jer ćete na taj način biti sigurniji da neće napraviti više štete nego koristi koja se od nje očekuje.

Kako se kuva cvekla za bebe?

 

Drage mame ne brinite, kuvanje cvekle nije nikakva nauka, ovo je zaista jednostavan proces. Evo kako bi trebalo da teče:

  • Kada kupite svežu cveklu ona na sebi ima koru i listove. Sve to je potrebno dobro oprati i odstraniti.
  • Kada se oljušti kora savetujemo da još jednom operete cveklu kako bi sigurno uklonili tragove štetnih materija sa nje.
  • Zatim cveklu isecite na sitnije komadiće kako bi se brže skuvala
  • Cveklu kuvate u ključaloj vodi dok ne omekša. Koliko dugo ćete je kuvati zavisi od veličine komadića i temperature na kojoj kuvate, ali otprilike nekih 15 minuta bi trebalo biti dovoljno. U svakom slučaju viljuškom proverite da li je cvekla omekšala dovoljno.
  • Nakon kuvanja izblendirajte, izgnječite ili isecite cveklu u zavisnosti od starosti vaše bebe i njenih sposobnosti žvakanja i gutanja.

Sada kada znate kako se cvekla kuva vreme je da je obogatite drugim namirnicama ili da njome začinite druga jela. Evo ukusnih recepata koji vas mogu inspirisati da postanete pravi bebi kuvar.

Cvekla za bebe recepti

 

Kašica od cvekle za bebe trebala bi da se nađe među prvim . Moramo priznati da je pomalo neobičnog ukusa pa je neće svaka beba sa zadovoljstvom prihvatiti, ali zato su tu ukusni recepti.

 

 

Cvekla i jabuka za bebe

 

Jabuka je voće koje se uvodi među prvim namirnicama i većina beba je sa zadovoljstvom prihvati. Retko ko će odoleti slatkoj jabuci koja ima zaista divan ukus.

Malim bebama koje tek probavaju čvrstu hranu,  jabuku možete skuvati ili ispeći. To nije komplikovano, očišćenu  jabuku kuvate u vodi dok ne omekša ili je naprosto stavite u rernu da se ispeče. Zatim je izgnječite i pomešajte sa kuvanom cveklom.

Kada je beba starija jabuka može bitii  i sirova, što će samo dodatno poboljšati ukus ovog jela bogatog vitaminima.

Cvekla sa voćem za bebe

 

Kada se bebin meni proširi na više vrsta voća, tada pustitie mašti na volju. Skuvajte cveklu i pomešajte je sa bilo kojim voćem koje vaša beba sme jesti. Tu se osim jabuke mogu naći banane, avokado ili sezonsko voće poput kajsije. Kombinacijama nema kraja, a ovako spremljena kašica oduševiće svakog mališana.

Pečena cvekla za bebe

 

Još jedan ukusan način za pripremu cvekle jeste da je ispečete u rerni. Priprema je ista kao i za kuvanje. Cveklu operite, odstranite listove i koru. Zatim je isecite na komade i poređajte na pleh. Kolutove možete premazati sa malo maslinovog ulja i preko toga staviti papir za pečenje.

Cvekla je gotova kada omekša što možete proveriti uz pomoć viljuške. Budite spremni na to da cvekli treba oko pola sata da omekša ukoliko je pečete na 200 stepeni. Sve zavisi od jačine rerne, ali u svakom slučaju bolje da je pečenija nego tvrda, zato pripremu obroka započnite na vreme.

Cvekla i piletina za bebe

 

Cvekla može biti odličan dodatak mesu, tačnije salata uz meso. Za to je naravno potrebno da pripremite meso, konkretno u ovm slučaju piletinu na uobičajen način kao što je kuvanje ili pečenje. Uz  to bebi ponudite i kuvanu ili pečenu cveklu. Možete, ako želite, i sve izblendati zajedno.

Cvekla i šargarepa za bebe

 

Evo jedne vitaminske bombe. Ove dve namirnice vrlo se lepo slažu i jednostavno spremaju. Malim bebama potrebno je kuvati obe namirnice.

 

cvekla i šargarepa za bebe

Da ne bi prljali puno sudova, sve možete skuvati u jednoj šerpi. U šerpu prvo stavite šargarepu da se kuva, a kada je pri kraju dodajte cveklu i zajedno kuvajte dok cvekla ne omekša.

Šargarepi je potrebno više vremena za kuvanje pa to imajte na umu kada pravite ovu kašicu.

Zatim skuvano povrće ispasirajte ili izgnječite i obrok je gotov.

Cvekla i žumance za bebe

 

Zašto da ne? Cvekla može poslužiti i kao prilog uz kuvano žumance. Potrebno je da prvo skuvate jaje, zatim odvojite žumance od belanceta. Žumance možete pomešati sa cveklom i napraviti pire od ove dve namirnice što će se vašoj bebi sigurno svideti.

Cvekla i pirinač za bebe

 

PIrinač odnosno pirinčana kaša vrlo često je prva namirnica koju beba proba. Obzirom da je neutralnog ukusa odlična je za kombinovanje sa mnogim vrstama povrća. Između ostalog, pirinač možete iskombinovati i sa cveklom. Za ovaj recept potrebno je skuvati pirinač ili pripremiti gotovu pirinčanu kašu, a kao prilog dodati skuvanu ili pečenu cveklu. Od ove dve namirnice možete napraviti i mix odnosno pire i tako servirati bebi.

Cvekla sok za bebe

 

Cvekla se bebi može ponuditi i u obliku soka. Ovo je odličan način da je beba unese u svoj organizam.

Za pripremu vam je potrebna cvekla i sokovnik.

 

sok od cvekle za bebe

 

Međutim,  moramo se vratiti na priču o nitratima i cveklu prvo malo skuvati kako bi se smanjio štetni uticaj nitrata.

Dakle cveklu dobro operite, oljuštite, malo prokuvajte i tek onda ide u sokovnik.

Ne dodajete nikakve sastojke poput šećera ili konzervansa jer bebi treba što prirodniji sok. Po želji, u ovaj sok možete dodati još neko voće poput narandže kako bi ukus bio što lepši i kako bi ga beba popila u što većoj količini.

Cvekla u tegli za bebe – da ili ne?

 

Da bi tokom cele godine imali dostupnu cveklu, mnoge domaćice je stavljaju u tegle.

Da li se takva cvekla može ponuditi bebi?

Recimo da su stručnjaci ipak više na strani sveže cvekle jer ova u teglama uglavnom sadrži konzervans ili neke druge dodatke koji bi sprečili kvarenje ove namirnice. 

Zato savetujemo oprez kada je cvekla u tegli u pitanju. Jedino ako ste potpuno sigurni u sastav tegle onda možete ponuditi i ovakvu cveklu, ali ipak je kao sveža bolja opcija. 

Roditelji, neka vas ne zabrinjava ukoliko nakon konzumiranja cvekle bebina stolica bude crvenkasta. To je sasvim uobičajena pojava nakon konzumiranja ove namirnice.

Evo još jedne namirnice koju obavezno treba da stavite na bebin jelovnik.  Sada kada imate bebu ne bi bilo loše da pronađete prodavce od poverenja i kupujete povrće koje se organski uzgaja.

Konzumiranje cvekle sigurno će imati puno dobrobiti po zdravlje vaše bebe, zato iskoristite neke od naših  ideja za sledeći obrok sa cveklom.