jaje za bebe

Jaje za bebe: kada ga uvesti u ishranu i kako?

Da li je jaje za bebe dobra hrana? Kada je pravo vreme da se uvede? To su samo neki od odgovora koje ćete dobiti u ovom tekstu.

Osim toga, saznaćete još pregršt značajnih informacija kada je ova namirnica u pitanju.

Kada se bebama daje jaje u ishrani?

 

Istražujući ovu temu uvideli smo da je ranijih godina bilo mnogo oprečnih mišljenja oko toga kada je pravo vreme da se bebama uvede jaje u ishranu. Mnogi lekari su smatrali da je sa tim potrebno malo sačekati jer ta namirnica može biti potencijalni alergen.

Razlog tome bile su alergijske reakcije koje su se bebama javljale. Da bi se konačno rešila ova dilema, medicinari su se njome ozbiljno pozabavili i sa naučne strane.

Sada više nema dileme!

Nakon sprovedenih opsežnih istraživanja došlo se do zaključka da je bebama potrebno što ranije uvesti jaje u ishranu, a to podrazumeva period između 4-6 meseci starosti bebe.

Ipak, ne celo jaje, nego se prvo daje samo žumance.

Na taj način sprečava se razvoj alergijskih reakcija na ovu namirnicu.

 

jaja za bebe

 

Kako lekari kažu, što se duže čeka sa uvođenjem ove namirnice to je veća mogućnost da se razvije alergija na nju.

Kao zaključak bi mogli reći da jaje uvedete čim je beba spremna da jede čvrstu hranu.

Dakle, kada samostalno drži glavu, može da boravi barem u polusedećem položaju zbog hranjenja i pokazuje zainteresovanost za hranu, tada se jaje može uvesti u meni, sa ostalom čvrstom hranom.

Što duže čekate da vaša beba proba jaje, to je veća verovatnoća da se pojavi alergija na ovu namirnicu.

Da li je jaje zdravo?

 

Itekako! Moglo bi se reći da jaje spada u jednu od vrlo zdravih i hranljivih namirnica. Evo i zašto.

Utiče povoljno na imuni sistem

 

Da li ste znali da jaje obiluje kalcijumom, cinkom i selenom? Upravo zahvaljujući ovako bogatom sastavu, imuni sistem postaje mnogo jači i otporniji.

Folna ksielina iz jajeta utiče na regeneraciju ćelija što je veoma značajno za bebin organizam.

Osim bogatog sastava, važno je napomenuti da je žumance veoma pogodno za bebin organizam jer je lako svarljivo, dok je sa belancetom drugačija situacija, ali o tome ćemo detaljnije govoriti u drugom odeljku teksta.

Razvoj mozga

 

Za razvoj bebinog mozga veoma je važan holesterol i holin koji se upravo nalaze u jajetu, tačnije žumancetu.Holin ima značajnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema i kardiovaskularnog sistema. Sa druge strane holesterol je potreban žlezdama za produkciju hormona koji su od presudne važnosti za funkcionisanje svakog organizma.

Jaje doprinosi boljem radu jetre

 

Da li znate šta je jetri potrebno za pravilno funkcionisanje? Jetri je potreban vitamin B12, koji utiče na njeno pravilno funkcionisanje. Međutim ovaj vitamin jetra ne može da apsorbuje bez sumpora kojeg ima u jajetu. Osim što sumpor pomaže da jetra apsorbuje vitamin B12, on utiče na proizvodnju keratina i kolagena.

Jaje čuva naše oči i vid

 

O da i to zahvaljujući luteinu i zeaksantinu koji spadaju u moćne antioksidanse. Ovi antioksidansi nalaze se u žumancetu i štite oči od štetne svetlosti i gubitka vida.

Jaje je puno  proteina

 

Kada konzumirate jaje, znajte da u svoj organizam unosite proteine koji su važni za razvoj i funkcionisanje čitavog organizma.  Proteini su pogotovo važni za rast mišića i  oporavak tkiva.

Da li je ovo dovoljno činjenica da vas ubedimo u značaj što ranijeg uvođenja jajeta u bebinu ishranu?

Verujemo da jeste. Obzirom na benefite koje jaje ima po svaki organizam ne bi trebalo biti izostavljeno iz jelovnika.

Kako uvesti jaje u ishranu bebe?

 

Uvođenje jajeta, tačnije žumanceta, u bebinu ishranu zahteva proceduru.

 

 

Kao prvo i najvažnije jeste da vodite računa o tome da kokošja jaja budu sveža i po mogućnosti domaća, da ne kažemo organska. To je naravno najbolja opcija.

Jaje se bebi u početku daje dva puta nedeljno i to na sledeći način:

 • Tokom prve nedelje uvođenja jajeta, bebi dajete samo ⅛ žumanceta.
 • Druge nedelje uvođenja jajeta bebi dajete ¼ jajeta
 • Treće nedelje ide ½ žumanceta
 • Nakon toga bebin organizam je spreman za celo žumance.

Žumance se uglavnom kombinuje sa kašicom koju bebi spremate i naravno treba da bude termički obrađeno, a nikako živo.. Nutricionisti savetuju da to budu kašice od povrća jer one ne ometaju apsorpciju gvožđa iz žumanceta.

Žumance za bebe

 

Žumance je odlična hrana za bebe. U prethodnim delovima teksta smo vam na to ukazali kroz brojne naučne činjenice. Zato se i savetuje da ono bude deo bebinog menija i pre navršenih šest meseci bebinog života.

 

žumance za bebe

Ovaj žuti deo jajeta bogat je holesterolom, mastima, vitaminima, gvožđem, kalcijumom. Svi ovi nutrijenti su od presudnog značaja za bebin pravilan rast i razvoj.

Zato ne čekajte da se žumance nađe u bebinom tanjiru i doprinese razvoju.

Belance za bebe

 

Sada kada dolazimo do priče o belancetu, situacija se malo menja. Sa uvođenjem belanceta u bebinu ishranu potrebno je malo sačekati. To malo, znači do godinu dana.

Neki lekari savetuju da se belance obavezno uvede pre nego što beba primi MMR vakcinu koja se inače dobija između 12-18. meseca bebinog života. Dakle to je optimalan period da se uvede i beli deo jajeta.

Belance nije za podcenjivanjw jer je itekako bogato proteinima, vitaminima B2 i B3. Sadrži magnezijum, sumpor, ali i kalijum. Održava optimalan odnos natrijuma i kalijuma u organizmu.

Kao takvo, belance bi trebalo da bude veoma važan deo menija nakon prve godine bebinog života.

Alergija na jaje kod beba

 

Nažalost poslednjih godina sve je više alergijskih reakcija kod beba na razne namirnice. Jedna od najčešćih svakako je jaje, zato se sa njegovim uvođenjem ide polako.

Ukoliko u porodici ima članova koji su alergični na jaje, tada se savetuje dodatni oprez jer je povećana šansa da i beba razvije alergijsku reakciju na jaje.

Ukoliko nema tog naslednog faktora onda je rizik od alergije mnogo manji.

Prilikom uvođenja jajeta obavezno posmatrajte da li ima nekih reakcija.

Najčešći simptomi alergijske reakcije su:

 • Pojava crvenila. Ono se može javiti oko usana, na licu pa čak i na ostalim delovima tela.
 • Povraćanje je još jedan od načina da prepoznate alergiju na ovu namirnicu.
 • Dijareja nakon obroka
 • Ukoliko primetite crvenilo, svrab i da se beba češe, prekinite sa davanjem žumanceta.
 • Teškoće sa disanjem
 • Curenje nosa, kijanje

Ukoliko dođe do ovog scenarija prekinite sa davanjem žumanceta. Najbolje bi bilo da se obratite svom pedijatru kako bi ste utvrdili da li je to reakcija na žumance ili nešto drugo. Lekar će vas u zavisnosti od situacije posavetovati šta dalje da činite. Najverovatnije ćete napraviti pauzu od par dana ili nedelja pa ponovo probati sa uvođenjem ove namirnice.

Kada je alergija na jaje u pitanju lekari kažu da je deca uglavnom prerastu. Nekad već sa godinu dana nestanu alergijske reakcije, a u nekim slučajevima one potraju do pete godine detetovog života, ali to se zaista dešava u malom procentu.

Koliko često bebi davati jaje?

 

Lekari savetuju da se bebi jaje daje dva puta nedeljno. Kada uvedete celo žumance, to može biti zamena za meso tokom obroka.

Potrebno je voditi računa da jaje bude zastupljeno na jelovniku, ali u spomenutim količinama. Nikakvo preterivanje nije poželjno.

Jaja prepelice za bebe

 

Prepeličja jaja su poznata po tome da su veoma zdrava i hranljiva. Zahvaljujući svom bogatom sastavu utiču na imunitet, nervni sistem, poboljšavaju krvotok.

Ova jaja bogata su vitaminima A, B1, B2, fosforom, kalcijumom, gvožđem. Mame se vrlo često hvale kako svojim bebama daju upravo ova jaja koja važe za energetske bombe.

Da li je to ispravno?

Prema rečima pedijatara prepeličja jaja se mogu uvesti u bebinu ishranu, ali tek nakon uvođenja kokošijih jaja.

Ćureća jaja za bebe

 

Prema rečima nutricionista, ćureća jaja imaju sličnu nutritivnu vrednost kao i kokošija. Razlika je u tome što su  ćureća jaja mnogo krupnija.

Samim tim dolazimo do zaključka da su ona ok za bebinu ishranu, ali ipak je bolje da u početku beba prvo konzumira kokošije jaje, jer nije isto ako bebi date ⅛ kokošijeg jajeta i ⅛ ćurećeg jajeta. Razlika je u količini.

U početku se savetuje oprez, a kada jaje postane deo jelovnika i beba ne pokaže nikakve alergijske reakcije onda i ovo jaje može biti na bebinom meniju.

Jaje za bebe recepti

 

Sada kada znate teoriju, odnosno kada znate činjenice koje idu u prilog ovoj namirnici, vreme je za praksu. Recepti u koje možete staviti jaje zaista nisu komplikovani, čak i manje iskusne mame će vešto spremiti obrok prateći naša uputstva.

 

jaje za bebe recepti

Evo nekih vrlo ukusnih ideja za bebine obroke.

Kašica od jaja za bebe

 

Kada vam neko kaže da je vreme za kašicu od jajeta, šta to znači? To znači da je vreme da u kašice koje ste već uveli i koje beba jede, dodate i jaje, odnosno samo žumance ukoliko je beba mlađa od godinu dana.

Preporučuje se da žumance mešate sa povrćem.

Nemojte ga dodavati u mlečne kašice jer se tako remeti apsorpcija gvožđa iz jajeta.

Kašice sa žumancetom su vrlo ukusne i hranljive, a ono u obroku može da zameni meso upravo zbog svog bogatog sastava.

Kuvano jaje za bebe

 

Kuvano jaje je verovatno prvi način na koji ćete bebi jaje spremiti i ponuditi za obrok. Da bi obrok bio bezbedan, odnosno da ne bi ostali tragovi salmonele, potrebno je da jaje bude tvrdo skuvano.

To radite na sledeći način:

 • Prvo  je potrebno da jaje dobro operete. Zatim ga čvrsto skuvate kako bi bilo dobro termički obrađeno kako bi se izbegla salmonela koja je čest gost u žumancetu. To znači da jaje mora da se kuva 10 minuta u ključaloj vodi.
 • Posle kuvanja sledi hlađenje, to možete brže postići stavljanjem u hladnu vodu.
 • Zatim skidate ljusku i pazite da je odstranite svu. Nakon toga presečete jaje na pola i  odvajate žumance od belanceta

Nakon odvajanja žumanceta od belanceta, pustitie mašti na volju i pravite razne ukusne kašice.

U nastavku slede neki od recepata koje nikako nemojte propustiti da ponudite bebi.

Blitva i jaje

 

Za ovaj recept potrebno je malo više pripreme, ali trud se isplati jer je blitva jedna od najpreporučljivijih zelenih biljaka

Kada kupite svežu blitvu prvo je dobro operite, a zatim odvojte listove od stabljiki. Koju količinu ćete staviti zavisi od bebine starosti i toga koliko može pojesti. Listove sitno iseckajte i dodajte ih u ključalu vodu. Vode sipajte toliko da blitva lepo stane u sud, odnosno da sva bude prekrivena vodom kako bi se lepo skuvala.

Dužina kuvanja blitve zavisi od toga koliko su listovi mladi, odnosno stari. Sa kuvanjem prekinite kada listovi skroz omekšaju. Neki okvirni period je oko 5-10 minuta u zavisnosti od temperature ringle i starosti blitve.

Ovako skuvanu blitvu pomešajte sa skuvanim  žumancetom i eto preukusnog i zdravog obroka za vašu bebu.

Bundeva i jaje

 

Ovo je pomalo neobičan, ali vrlo ukusan i hranljiv obrok.

Za pripremu ove kašice potrebno je da bundevu skuvate ili ispečete u rerni. Dužina kuvanja ili pečenja zavisi od veličine komada bundeve, a poenta je da ona omekša. Kada je skoro gotova osetićete i njen miris koji će se širiti kuhinjom.  Nema potrebe da je začinjavate jer je sama po sebi vrlo ukusna.

U ovako pripremljenu bundevu dodajte  skuvano žumance i sigurni smo da će vaša beba uživati.

Palenta sa jajima za bebe

 

Palenta je vrlo zdrav i lagan obrok koje većina beba obožava. Vrlo često se meša sa mnogim namirnicama pa se tako može napraviti i sa jajetom.

Da bi skuvali palentu potrebno je da prvo stavite vodu da se kuva. U vodu možete sipati malo maslinovog ulja i vrlo malo soli, a možda je bolje da ne solite ako je beba mala. Kada proključa voda, smanjite temperaturu i lagano sipajte palentu, sve vreme mešajući da se ne naprave grudvice.

Količina vode i palente zavisi od potreba vaše bebe. Možda je najpraktičnije da količinu vode izmerite uz pomoć tanjira iz kojeg beba jede. Tako ćete skuvati dovoljnu količinu i nećete bespotrebno bacati hranu.

Posebno skuvajte jaje prema prethodno datom uputstvu i pomešajte sa palentom.

Pirinač i jaja za bebu

 

Evo jednog energetskog i vrlo hranljivog obroka.

Za ovaj recept potrebno je da skuvate pirinač i napravite pirinčanu kašu. Stručnjaci preporučuju da to bude integralni pirinač. Razmera pirinča i vode uglavnom je 1:2. Integralni pirinač kuvajte dok potpuno ne omekša, ne zaboravite da  se on kuva duže od belog pirinča.

Zatim posebno skuvajte jaje, odvojte žumance i pomešajte sa skuvanim pirinčem. U ovu kašicu možete dodati bilo koje povrće da bi obogatili ukus.

Spanać i jaja za bebe

 

Ovaj recept vrlo je sličan receptu sa blitvom. Dakle prvo je potrebno da kupite spanać. Naš savet je da kupujete mladi spanać takozvani bebi spanać jer je on mnogo ukusniji i brže se kuva.

Spanać prvo operite. Zatim ga stavite u ključalu vodu da se kuva dok ne omekša. Koliko će se kuvati zavisi od starosti listova, ali negde oko 5-10 minuta će biti dovoljno. Zatim ga sitno iseckajte ili izmiksajte u zavisnosti od bebinih mogućnosti žvakanja. Da li ćete ga malo posoliti zavisi od bebine starosti, ali bolje da se upotreba soli izbegava.

Zatim skuvajte jaje, odvojite žumance od belanceta i umešajte u spanać.

Žumance za ove kašice možete i pržiti ukoliko beba može žvakati ovako pripremljeno jaje. Za prženje je potrebno da u tiganju zagrejete malo ulja ili putera i dodate odvojeno žumance. Sačekajte da se dobro isprži kako bi bilo termički obrađeno. Zatim ga sitno iseckajte i pomešajte sa spanaćem.

 

 

Iskustva sa uvođenjem jajeta za bebe

 

Kada na red dođe uvođenje jajeta u bebinu ishranu mnoge mame se hvataju za glavu jer im procedura deluje komplikovano, a zapravo nije.

Tako kažu i iskustva. Kada su čitale uputstva sve je bilo komplikovano, a u praksi ništa lakše. Skuvaš jaje i postepeno povećavaš količinu i mešaš sa drugim namirnicama. To su iskustva nekih mama.

Uglavnom su bebe lepo prihvatale žumance jer je inače lepog ukusa, pogotovo ako se pomeša sa drugim namirnicama.

Samo manji broj mama je imalo loše iskustvo u vidu alergija na jaje. Najčešće su te alergije bile praćene crvenilom, osipom i stomačnim problemima. Mada kako kažu i to se nakon nekog vremena stabilizovalo i jaje je postalo deo stalnog jelovnika.

Kada je reč o ovoj namirnici možemo samo reći hvala naučnicima na otkrivenim činjenicama. Zaista bi bilo greota ne uvrstiti jaje u bebinu ishranu obzirom da je prebogato hranljivim nutrijentima i važno za pravilan razvoj i rad celog organizma.

Zato ne čekajte već svojoj bebi što pre spremite ukusan obrok i videćete da će uživati.