pirinčana kaša za bebe

Pirinčana kaša za bebe – recepti

Znate li da je  baš pirinčana kaša za bebe odilčna kao prva nemlečna hrana? Koje su njene prednosti i kako je spremiti? Recepti su pred vama.

Svakom roditelju je važno da se beba hrani zdravo i da hranom unese što više hranljivih materija. Zato se kao prvi obrok preporučuje pirinač, a stručnjaci vam objašnjavaju i zašto.

Kada se edukujete o prednostima pirinča, ponudićemo vam i vrlo jednostavne, a ukusne recepte za vaše mališane.

Kada uvesti pirinčane kaše za bebe?

 

Vrlo je česta dilema oko toga kada tačno uvesti prvu čvrstu hranu bebi. Stručnjaci preporučuju da se to učini onda kada je vaša beba spremna za to, a uglavnom se misli na uzrast oko šest meseci, ukoliko beba sisa. Kada je beba na dohrani onda se preporučuje uvođenje čvrste hrane oko četvrtog meseca.

Najvažnije je da čvrsta hrana ne bude uvedena pre četvrtog meseca bebinog života jet mališani tada još nisu spremni za nju, a od tog perioda pa na dalje zavisi od spremnosti vaše bebe. 

Neki od znakova koji vam mogu ukazivati na spremnost za čvrstu hranu su:

 • Beba samostalno drži glavu i vrat i uspešno ih okreće u svim pravcima
 • Samostalno sedenje ili uz podršku
 • Beba otvara usta kada joj nudite hranu, odnosno primećujete da reaguje na hranu koju vidi
 • Beba guta hranu koju ste joj ponudili

Svi ovi znaci su pokazatelj spremnosti da se pređe na drugačiji način ishrane. Naravno, treba voditi računa šta se kad uvodi. U te svrhe se upoznajte sa tabelom uvođenja namirnica po mesecima.

Uostalom vaš pedijatar će proceniti da li je beba spremna za čvstu hranu prilikom redovnih poseta i savetovanja.

 

 

Pirinač za bebe – prednosti

 

Pirinač nije bez razloga prva namirnica koja se preporučuje prilikom uvođenja čvrste hrane. Zašto? Zato što ima mnogobrojne prednosti, a evo i koje su:

 • Pirinač odnosno brašno od pirinča je vrlo lako svarljiva namirnica.
 • Bezbedna je za upotrebu zato što ne izaziva alergijske reakcije ili ih izaziva ali u zaista zanemraljivom procentu u odnosu na druge namirnice.
 • Doprinosi osećaju sitosti
 • Sadrži cink koji utiče na jačanje imunog sistema bebe
 • Bogat je gvožđem koje je jako značajno za krvnu sliku
 • Sadrži tiamin koji pomaže telu da oslobodi energiju iz hrane
 • Nema glutena, kao štp ga recimo ima pšenični griz koji se uvodi kasnije.

Jednom rečju ova žitarica ima uravnotežen nivo ugljenih hidrata, proteina i masti, a to je jako značajno za pravilan rast i razvoj vaše bebe.

Pirinčane kaše za bebe – recepti

 

Pirinčane kaše su odličan obrok. Sam pirinač je neutralnog ukusa, tako da se može kombinovati kako sa slanim tako i sa slatkim namirnicama. Uz malo mašte i kreativnosti, svojoj bebi možete napraviti veoma ukusne i hranljive obroke.

Kako to uraditi?

U nastavku vam dajemo nekoliko vrlo korisnih i ukusnih recepata.

Kako napraviti pirinčanu kašu za bebe ?

 

Ukoliko se odlučite da sami pravite domaću pirinčanu kašu za svoju bebu to možete učiniti na sledeći način:

 • Pirinač prvo dobro properite, može i u nekoliko voda.
 • Zatim ga skuvajte. Vodite računa da bude dobro skuvan jer je to ipak prva hrana koju beba guta i mora biti mekana.
 • Kada je pirinač dobro skuvan onda ga stavite u majčino mleko ili adaptiranu formulu da se dobro natopi. Kravlje mleko se u suštini izbegava do godinu dana.

Može se desiti da beba ne može progutati celo zrno pirinča iako je mekano, pa je sigurnija opcija da izblendirate ili sameljete sirovo zrno pirinča i nakon toga ga  skuvate. 

Ovako spremljena pirinčana kaša spremna je za posluživanje bebi, a možete je  obogatiti sa još nekom namirnicom. Kojom i kako to spremiti, informišemo vas u nastavku teksta i sa vama delimo najukusnije recepte.

Kaša od pirinčanog brašna za bebe

 

U kućnim uslovima i sami možete napraviti pirinčano brašno tako što ćete samleti ili izblendirati zrno pirinča. Ako niste za tu opciju onda u prodavnicama možete kupiti gotovu pirinčanu kašicu za bebe. To je ustvari pirinčano brašno koje se dobija mlevenjem zrna pirinča. Za početak kupite najosnovnije pirinčano brašno bez ikakvih dodataka i sami ga obogatite na neki od sledećih načina…

 Pirinčana kaša sa jabukom

 

Jabuka spada među voće koje se prvo uvodi u bebinu ishranu. U početku to činite tako što jabuku prokuvate ili ispecite u rerni. Zatim je izgnječite ili izblendirajte i dodajte u prethodno pripremljenu pirinčanu kašicu sa majčinim ii adaptiranim mlekom.

 

kaša od pirinča za bebe

 

Pirinčana kaša sa bananom

 

Prvi korak je da pripremite pirinčanu kašu prema datom uputstvu. Zatim u nju dodajte izgnječenu bananu. Ovo je vrlo ukusno, bogato kalijumom i hranljivo jelo koje će vašu bebu držati sitom. Ovu kašicu bebe jako vole jer je slatkasta, pa je odličan trik da se ponudi onda kada beba neće da jede drugu čvrstu hranu.

Pirinčana kaša sa mesom

 

Rekli smo da je pirinač neutralnog ukusa i da se zbog toga može kombinovati sa raznim namirnicama. Evo jednog recepta kako možete pirinčanu kašu napraviti sa mesom.

Prvo je potrebno da pripremite pirinčanu kašu. Zatim u nju dodajte pripremljeno meso. Najčešće se bebi nudi kuvano meso. Koje će biti zavisi od bebinog uzrasta pa se tu može naći piletina, ćuretina, kasnije svinjetina i ostale vrste mesa. Skuvano meso potrebno je dobro usitniti kako bi beba lakše progutala zalogaje. Možete pomešati sa pirinčanom kašom.

Pirinčana kaša sa povrćem

 

Nema lepšeg i vitaminima bogatijeg obroka od žitarice pomešane sa povrćem. Za ovu vrstu kašica pripremite pirinač na prethodno opisan način. Zatim u tu osnovu možete da dodajete bilo koje skuvano povrće. Naravno povrće uvodite u skladu sa uzrastom bebe.

Najbolje je početi od lakše svarljivog povrća poput šargarepe, tikvice, batata, a zatim se tu može naći i ostalo povrće. Birajte neprskano povrće i kad god ste u mogućnosti neka ono bude organski uzgajano. Tako ćete biti sigurni da bebi nudite najbolju hranu.

Pirinčana kaša bez mleka

 

Pirinčane kaše mogu se pripremati i bez mleka. Tada se za tu namenu koristi voda ili sok od skuvanog voća ili povrća koje ćete dodati u kašicu.

Ukoliko bebi želite da ponudite ovu vrstu kaše ili iz nekog zdravstvenog razloga treba da izbegavate mleko, onda pirinčanu kašicu spremite bez ovog dodatka. Ako kašicu spremate sa jabukom onda u nju možete dodati recimo sok od jabuke koja se kuvala i tako obogatiti ukus kaše.

Naravno,ne morate kombinovati samo pirinač na 100 načina . Pročitajte i kako se lako sprema palenta za bebe.

Najbolja pirinčana kaša za bebe

 

Mame koje su više za kupovne pirinčane kaše, sada će saznati sve o ovim proizvodima. One su odličan i brz način za pripremu bebinih prvih obroka. Evo šta sve možete pronaći na našem tržištu.

 

 

 Nutrino  pirinčana kaša

 

Brend Nutrino svakako spada u najpoznatije kada su u pitanju bebe i hrana za njih. Ova kaša proizvodi se od prirodnih sastojaka, ali je bitno napomenuti da je dodatno obogaćena vitaminima. Sadrži čak 13 vitamina i 3 minerala.

Ne nedostaje joj ni gvožđa što je vrlo povoljno za bebin rast i razvoj, ali i bolju krvnu sliku.

Na tržištu možete pronaći pakovanje od 200 grama po nešto povoljnijoj ceni u odnosu na ostale pirinčane kaše, a za nju treba izdvojiti oko 300 rsd.

 Milupa pirinčana kaša

 

Milupa u svom asortimanu kašica za bebe ima i kašu od pirinča odnosno pahuljice od pirinčanog griza. Vrlo je pogodna za bebin prvi obrok jer ne sadrži druge žitarice koje bi mogle izazvati alergije. Pakovanje je od 250 grama i za njega je potrebno izdvojiti negde oko 450-500 dinara u zavisnosti od prodavnice u kojoj kupujete.

U ovoj kaši nema mleka, nema šećera i glutena zato je vrlo često najbolji izbor za vašu bebu jer obiluje i vitaminom B1.

 Baby king pirinčana kaša

 

Pirinčana kaša ovog brenda posebno je preporučljiva jer je napravljena od organskog pirinča. To znači da je bezbedna za vašu bebu jer nema tragova pesticida i ostalih štetnih materija.

Pakovanje ove kaše teži 200 grama i košta blizu 400 rsd. 

Može se praviti sa vodom ili čajem,  a kako proizvođač ističe odlična je za regulisanje problema dijareje kod dece.

Humana pirinčana kaša

 

Ime Humana često je sinomim za svet beba. Ovaj brend našao se na policama gde se prodaju prve kašice za bebe. Humana pirinčana kaša odličan je izbor za prvi obrok vašeg mališana. Možete je naći u pakovanju od 200 grama po ceni od oko 500 rsd.

Jako je važno naglasiti da ova kaša ne sadrži mleko, niti dodati šećer već samo onaj prirodni, kao ni gluten. Obiluje vitaminima i mineralima poput kalcijuma i gvožđa. 

Može se pripremati kako sa majčinim ili adaptiranim mlekom tako i sa vodom.

Kako uvesti bebi pirinač u ishranu?

 

Uvođenje čvrste hrane veoma je važna tema o kojoj treba govoriti. Svim mamama savetujemo da polako i oprezno krenu sa prvim namirnicama. Sa pirinčanom kašom nećete pogrešiti ako je uvedete kao prvi obrok, a kasnije se tu može naći i palenta i ostale hranljive namirnice poput prosa ili ovsenih pahuljica.

 

pirinač za bebe

 

Sve se uvodi u skladu sa uzrastom bebe i naravno uz konsultaciju sa pedijatrom. Iako je slab alergen, najbolje je da pirinač, kao i svaku drugu namirnicu uvodite postepeno. Prvo samostalno, bez dodataka drugih namirnica 3 dana. Pratite da li beba možda reaguje loše na namirnicu. Ako je sve ok, možete računati da je prihvaćena i obogaćivati je drugim namirnicama.

Neka pedijatar bude prva adresa na koju ćete se obratiti prilikom uvođenja nove namirnice, a kod nas možete pronaći još puno korisnih saveta kada je ishrana beba u pitanju.