majčino mleko

Majčino mleko – od A do Š

Majčino mleko je zaista nešto posebno i to slučajno tako. Sveobuhvatni vodič o važnosti majčinog mleka je pred vama!

Značaj ishrane majčinim mlekom

 

Svaka vrsta sisara na ovoj planeti je u osnovi na početku svog života vezana za majčino mleko! Zar to nije fantastična činjenica koja govori upravo u korist ove tečnosti koja je najvrednija na svetu? Ali zašto je to tako? Šta se to sve nalazi u majčinom mleku da ima toliko važnu ulogu u našima životima?

Značaj ishrane majčinim mlekom se ogleda u hranjivim materijama koje su neophodne da se beba lepo i pravilno razvija i raste. Pored toga, mleko sadrži antitela za većinu bolesti od kojih neke mogu biti veoma ozbiljne i opasne!

Zamislite samo koliko je to delikatna i specijalno osmišljena struktura tečnosti koja ima moć da:

 • nahrani
 • napoji,
 • ozdravi i zaštiti
 • omogući sve neophodno za pravilan rast i razvoj

Možemo slobodno reći da je majčino mleko zaista posebno i zlata vredan dar koji možemo pokloniti svojoj deci!

Da li ste znali da majčino mleko menja strukturu u zavisnosti od potreba bebe ali i od doba dana?

 

 

Na primer ako beba ima proliv ili je prehlađena, struktura mleka se menja da bi joj olakšala i ubrzala oporavak! Postoji posebna studija koja nagoveštava da majčino mleko može da služi i kao probiotik za bebe i spreči i olakša stomačne tegobe pa i grčeve kod beba!

Značaj majčinog mleka zaista jeste velik i vrlo je izvesno da mi još nismo ni svesni koliko je ono zapravo važno.

Kada se stvara majčino mleko?

 

Fenomen majčinog mleka i funkcije grudi je tek posebna priča!

Dojke koje počinju da rastu i sazrevaju u toku puberteta imaju posebnu funkciju da nahrane i pospeše razvoj bebe! Tek kada otpočne trudnoća majčino telo započne proces funkcionisanja mlečnih žlezda. One se nalaze u grudima i uz pomoć hormona otpočinju proces laktacije odnosno proizvodnje mleka.

To ne znači da ćete na samom početku trudnoće moći da primetite mleko u dojkama! Tek u 3. trimestru se može desiti da primetite po koju kap mleka, najčešće kada se tuširate. Tada se i mlečni kanali otvore usled delovanja tople vode pa se može desiti da primetite koju kapljicu žućkasto bele tečnosti. U pitanju je kolostrum, prvo mleko izuzetno velike važnosti, ali više o tome ćete pročitati nešto niže u tekstu!

Nakon porođaja, u vašim dojkama, iako će vrlo verovatno postati otečene, bolne i uvećane, neće biti velika količina prvog mleka.

Da li znate da bebe prva 3 dana posisaju ispod 10ml mleka po podoju?

Razlog je što je njihov želudac toliko mali da je manji od prosečnog ploda oraha. Dakle, vrlo male količine mleka, ali vaše grudi rade non stop, jer se ta količina svakog dana povećava!

Jako je važno da u tim prvim danima masirate grudi i izbegnete upale ili mastitis.

Sastav majčinog mleka

 

Ispod svih tih benefita koje mleko ima na razvoj bebe, leže zapravo sastojci koji ga čine. Ali pored toga, veliki doprinos ima i bliskost koja se razvija između bebe i majke, zatim umirujuća dejstva i uticaj na psiho-emocionalni razvoj.

 

sastav majčinog mleka

 

Da li znate da se smatra da bebe koje su dojene potencijalno  mogu imati viši IQ ali i bolji motorički razvoj, koordinaciju, ali i samopouzdanje u starijem dobu?

Hajde da vidimo šta to sve ima u majčinom mleku:

Voda

 

Čak 88% mleka je zapravo voda!

To znači da vaša beba sigurno nije žedna i da joj nakon podoja ne bi trebali davati vodu. Ali kada onda bebe počinju da piju vodu? Pogledajte više o tome ovde: Da li bebe treba da piju vodu?  – Rastimo zdravo

Voda je osnova majčinog mleka koja je prožeta svim ostalim komponentima izuzetne važnosti za razvoj bebe! Među njima su minerali, vitamini, masnoće i proteini, a evo i više o njima:

Masnoće u majčinom mleku

 

Iako možda mislite da masnoće uopšte nisu dobre za naš organizam, to i nije baš tako. Postoje dobre masti koje su neophodne da bi organizam funkcionisao pravilno, pogotovo kod beba.

Majčino mleko sadrži zdrave i neophodne masti koje pomažu da se beba razvija pravilno, obezbeđuju joj energiju i zdrav napredak.

Pogotovo su važne za razvoj bebinog mozga! Ove masnoće u majčinom mleku dolaze u paketu sa posebnim enzimom lipaze koji pomaže da se one svare i lakše apsorbuju u organizam dojenčeta.

Majčino mleko je toliko specifično, da zapravo zadovoljava sve potrebe bebe i za vodom i za energijom u jednom podoju.

Da pojednostavimo: kada dojite bebu prvo mleko koje nailazi i beba sisa je zaduženo za pojenje odnosno utoljavanje žeđ i blago je masno. Nakon par minuta dojenja, nailazi drugo mleko odnosno koje je zaduženo da utoli glad koje je jače i sadrži više masnoća. Zato je važno da podoj traje najmanje 10ak minuta da bi beba bila zadovoljna i sita u potpunosti.

Proteini u majčinom mleku

 

Što se proteina tiče, spisak je popriličan:

 • Sekretorni imunoglobulin A  ili SIgA predstavlja anti-tela odnosno prvu odbranu bebe od različitih bolesti poput dijareje, respiratornih problema i mnogih drugih bolesti.Ovaj protein dolazi iz majčinog tela, kao odgovor na prepoznate patogene koji mogu izazvati bolesti kod bebe. Kroz majčino mleko bogate bebin organizam i obezbeđuju liniju odbrane protiv različitih oboljenja. Smatra se da mogu da utiču na razvoj bilo koje bolesti (sprečavajući je i olakšavajući proces oporavka) i da smanjuju šanse za SIDS (Sindrom iznenadne smrti novorođenčadi).
 • Laktoferin protein kojeg najviše ima u kolostrumu, međutim i kasnije se nalazi u mleku samo u manjim količinama. Ovo je protein zadužen za kontrolu varijabilnosti gvožđa, minerala koji patogeni često napadaju. On je takođe i protiv-upalni protein koji štiti od infekcija. On nije svarljiv ali prolazi kroz organizam lako i deluje na smanjivanje šansi za urinarne infekcije kod beba.
 • Lisozim protein takođe zadužen za upale, odnosno sprečavanje istih. Karakteristično je da se njegova količina ne menja u mleku bez obzira na to kakva je ishrana majke u toku dojenja! Utiče najviše na bakteriološki sadržaj organa za varenje bebe, odnosno sprečava širenje loših bakterija u organizmu.

Uz njega tu su i probiotske vrednosti proteina:

 • Bifidus faktor odnosno proteini koji deluju kao probiotik i neguju pravilnu crevnu floru kod beba!
 • Alfa-lactalbumin poseban protein kojeg ima i do 25% u majčinom mleku. On je zadužen za distribuciju amino-kiselina esencijalnih za pravilan razvoj i rast bebe! Smatra se da pomaže u održavanju životnog ciklusa ćelija, i pomaže njihovu zamenu kada je to neophodno.
 • Taurin je zapravo amino-kiselina koja se nalazi prvenstveno u kolostrumu. Obavezan je sastojak mleka u prvoj nedelji dojenja i ima izuzetne uticaje na razvoj mozga bebe!

Vitamini i minerali u majčinom mleku:

 

Vitamini i minerali su važni u ishrani svakog živog bića i već znamo koliko su nam vredni!

U majčinom mleku ih ima popriličan broj i evo nekih od najvažnijih:

 • Vitamini A, C, D, K u majčinom mleku utiču na razvoj bebe, ali i na kožu, kosu i mišiće beba. Oni predstavljaju faktor koji pomaže da se svi ovi delovi razvijaju i dalje pravilno i sa što je manje moguće problema. Smatra se da vitamini iz majčinog mleka koje dojene bebe apsorbuju smanjuju i šanse za pojavu ekcema na nežnoj koži.

Pored ovih vitaminu tu su i tiamin, riboflavin, folna kiselina, niacin.. i svaki od njih je izuzetno važan za razvoj mozga, nervnog sistema bebe i mnogih drugih funkcija.

Što se minerala tiče, izdvajamo sledeće:

 • Kalcijum – već je poznato koliko e važan za razvoj kostiju i njihovu strukturu, ali ima uticaj i na krvni sistem, nerve, mišiće. Njega uvek ima u dovoljnoj količini u majčinom mleku bez obzira na njenu ishranu!
 • Fosfor – mineral koji olakšava apsorbciju vitamina B, utiče na strukturu kostiju ali i pomaže regeneraciju ćelija i tkiva!
 • Gvožđe – možda i najvažniji mineral u našem telu koji omogućava pravilnu distribuciju kiseonika u krvi. Anemija se javlja upravo zbog nedostatka ovog minerala, a kod beba je ona veoma retka jer ga ima u dovoljnoj količini u majčinom mleku!

Majčino mleko ima još pregršt elemenata koje sadrži, ali ovo su neki od najvažnijih. Ono što je važno da znate jeste da su svi oni lako svarljivi i lako se apsorbuju kroz bebin sistem za varenje.

Zašto ovo napominjemo?

Zato što sa mlečnim formulama, nažalost, nije takav slučaj. Iako sadrže većinu ovih elemenata oni se teško ili samo delimično apsorbuju u bebin organizam. Razlog su prirodni faktori za razgradnju i lakše varenje i apsorbciju koji se nalaze u majčinom mleku, ali ne i u mlečnim formulama.

Prvo majčino mleko – kolostrum

 

Prvo majčino mleko se drugačije naziva kolostrum. Ono je žućkasto bele boje i na izgled malo gušće nego što mleko inače izgleda. Ima izuzetnu vrednost i jako je važno da ga beba pije po rođenju.

Prvih nedelju dana života bebe ona će sisati manje količine kolostruma u kojima će dobijate sve nutrijente od izuzetne važnosti za njen organizam. Neki stručnjaci smatraju da je ovaj period možda i najvažniji što se dojenja tiče, i da bi ga trebalo što je više moguće potencirati. 

Spomenuli smo da kolistrum sadrži taurin koji podstiče i pomaže pravilan razvoj mozga. Sadrži i  antitela i masnoće koje pomažu da beba bude zdrava i smanjuju šanse za neka ozbiljnija oboljenja. Stručnjaci smatraju da u kolostrumu postoje i elementi koji smanjuju šanse od pojave karcinoma u starijoj životnoj dobi osobe.

Zrelo majčino mleko

 

Zrelo majčino mleko predstavlja mleko nakon uspostave perioda ponude i potražnje, odnosno kada se dojenje odvija najmanje 3 nedelje do mesec dana.

U prvim periodima u pitanju je prvo mleko i uspostavljanje pravilnog dojenja i laktacije. Dakle vaše grudi će proizvoditi količinu mleka koja će bebi nekada biti previše, nekada malo manje. Zato je važno stavljati bebu na dojku što je češće moguće na početku, a kasnije će se uspostaviti redovan sistem i beba će se uobročiti.

Princip ponude i potražnje podrazumeva da se proizvodi onoliko mleka u dojkama koliko je beba sposobna da posisa. Tada će se smanjiti pojava oticanja i upala grudi ali i curenja mleka iz dojki i potreba za kompresama za dojenje.

Zrelo mleko se tek malo razlikuje u sastavu od prvog mleka. Ono će sadržati više minerala i vitamina, veći postotak vode ali masnoće su još uvek prisutne i izuzetno važne.

Zrelo mleko ima beličastu boju, ponekada može biti žućkasto prebojena, pa čak i plavičasto. Uzrok su karoten i vitamin B2. Ovo mleko sadrži i preko 100 različitih komponenata a energetska vrednost mu je oko 70Kcal / 100ml!

Prosečna količina zrelog mleka na dnevnom nivou može da iznosi između 600 i 850ml, ali i to zavisi od navika dojenja, koliko beba se doji (blizanci..) ishrane majke itd.

Boja majčinog mleka

 

Što se tiče boje majčinog mleka ono će zapravo retko kada biti belo kao što i očekujemo! Najčešće će biti žućkasto, ali može se desiti i da bude plavičasto pa čak i jako žuto skoro narandžasto. Uzrok su elementi kojih u tom momentu ima više u majčinom organizmu usled ishrane.

Ono što je važno da znate jeste da mleko ne bi trebalo da bude braonkaste boje ili crveno i sa tragovima krvi. Ovakve boje su indikator da nešto nije u redu i da treba da posetite lekara.

 • Braonkasta prebojenost mleka može značiti da se desilo neko krvarenje usled začepljenja mlečnih kanala ili upale.
 • Crvenkasta boja je siguran znak da je krvarenje sveže i još uvek prisutno i da bi trebali što pre da posetite lekara da utvrdi uzrok i prepiše odgovarajuću terapiju.

Krvarenje manje količine se može desite usled pojave ragada. To su ranice na bradavicama usled dojenja koje se javljaju na početku. Tada boja mleka iako je i dalje beličasta, može imati crvenkaste tragove,. Najbolje bi bilo da ih sprečite na vreme ili bar umanjite uz dobru kremu za bradavice!

Sve u svemu, ukoliko se brinete ili primećujete da se boja vašeg mleka naglo promenila, ima čudnu strukturu ili miris, javite se lekaru što pre da bi se ustanovilo šta je najbolje raditi!

Da li majčino mleko može da se pokvari u dojkama?

 

Da li postoji mogućnost da se mleko u dojkama pokvari? Ne postoji!

Mleko u vašem telu koje je namenjeno vašoj bebi ne može da se pokvari čak i ako niste dojili 2 dana!

Ali to se ni ne može desiti, jer ako preskočite samo jedan podoj, vaše grudi će oteći, postati bolne i curiće! Tada ćete morati da se izmlazate, da ispustite makar malu količinu mleka da bi olakšali sebi, a novo mleko će se nadomestiti u kratkom roku!

Mleko u dojkama je smatrano živim organizmom koje ima svoje probiotske bakterije i enzime koji ga štite. Ono je sposobno da menja svoju strukturu i komponente u zavisnosti od potreba bebe, tako da je sposobno i da se zaštiti i ne pokvari čak i ako ste preskočili neki podoj.

Da li se majčino mleko kvari ukoliko je majka bolesna?

 

Ono se neće pokvariti čak i ako se vi razbolite!

Na primer dobili ste dijareju ili ste prehlađeni i plašite se da će se mleko pokvariti i naškoditi bebi. Neće!

Vaše mleko će samo doprineti bebinom imunom sistemu čak i u takvim situacijama. Mnogo su veće šanse da se beba prehladi zbog blizine i kapljičnim putem (kijate, kašljete u njenoj blizini). Zato se preporučuje da u toku dojenja nosite masku na licu ukoliko ste prehlađeni.

Međutim, ako pijete neke lekove ili određenu terapiju – ona može uticati na mleko!

U pitanju su ozbiljne terapije jakim antibioticima, psihoticima, lekovima za auto-imune bolesti itd. Ukoliko dojite, pre bilo kakvih lekova posetite lekara da vam prepiše terapiju koju smeju da koriste dojilje!

Ipak, majčino mleko se može smatrati pokvarenim ukoliko se izmlazate i hranite bebu na flašicu. U tom slučaju nepravilno odlaganje odnosno čuvanje mleka može dovesti do kvarenja. Više o čuvanju majčinog mleka pogledajte ovde:

IZBEGNITE GREŠKE! Čuvanje majčinog mleka radi se ovako! – Rastimo zdravo

Kako ispitati majčino mleko?

 

Što se tiče testiranja i ispitivanja majčinog mleka, postoji više varijanti u zavisnosti od toga šta vas interesuje!

Ako želite da saznate šta se sve u njemu nalazi i koliko je nutritivno jako, postoji poseban test. Taj test se sastoji od epruvetica koje treba da napunite uzorkom mleka u određenom delu dana i to se dalje šalje u laboratoriju. Kod nas ovakvi testovi nisu dostupni osim po preporuci lekara, i i dalje se rade u izuzetno retkim slučajevima.

Što se tiče testiranja mleka na to da li se pokvarilo ili nije, potrebno je malo pravih saveta i praćenje određenih pravila.

Ako se izmlazate i to mleko skladištite važno je da znate kako da uradite i šta je dozvoljeno:

 • Čuvanje majčinog mleka na sobnoj temperaturi ne duže od 3h
 •  U frižideru ne mleko ne sme da stoji duže od 3 dana
 • Čuvanje u zamrzivaču ne duže od par meseci!

Ako mleko koje planirate da date bebi ima drugačiju boju, ukus i miris nego inače, nije dobro! Pokvareno mleko će imati drugačiju strukturu, miris i kiselkast ukus. Da, to znači da probate svoje mleko pre nego što ga date bebi.

Takođe je neophodno i da ga zagrevate na poseban način. Najbolje u toploj vodi – flašicu sa mlekom ubacite u posudu sa toplom vodom i budite strpljivi.

Ako smatrate da vaše mleko nije dobro, da se kvari jako brzo, da ima drugačiju boju, miris i ukus po samom izmlazanju, posavetujte se sa lekarom!

Koliko je bebi dovoljno majčinog mleka?

 

Prvo je važno da naglasimo da ni jedna beba nije ista! Potpuno individualna je stvar koliko će koja beba popiti mleka i koje doba dana (ili noći). Količina mleka koja se stvara u grudima na dnevnom nivou može biti između 600 i 900ml. Sve zavisi od toga koliko vaša beba sisa.

 

majčino mleko u flašici

 

Kasnije kada se uvede i čvrsta ishrana u bebin dnevni režim, sisaće manje količine mleka. Tada će i mleko imati drugačiju strukturu, jer više nije isključiva i primarna hrana.

Po rođenju, vaša beba će po svakom podoju uzeti između 5 i 7 ml mleka. Kasnije, nakon 5 dana se ta količina povećava na 20ak ml po podoju. Vrlo brzo, kada beba napuni oko mesec dana količina mleka u dojkama dostiže i do 500ml dnevno! 

Statistike kažu da kada je u pitanju zrelo mleko (nakon prvih par nedelja života  bebe) dojenčadi piju između 600 i 900 ml. Dečaci u proseku popiju oko 875ml a devojčice oko 755ml mleka na dan! (prosek uzet za starost beba između 2 i 6 meseci života)

Pogledajte detaljno kako izgleda i kako se menja dojenje bebe po mesecima.

Da li majčino mleko može biti slabo?

 

Često se majke koje doje pitaju da li je moguće da je njihovo mleko slabo? Odgovor je da je individualno. Odnosno, mleko nekih dojilja može da ima manje nutrijenata nego nekih drugih. U pitanju su obično situacije u kojima je majka anemična, ima nasledne faktore deficita vitamina B ili neka određena oboljenja.

U ovakvim slučajevim može se desiti da bebe ne dobijaju dovoljno na kilaži iako je laktacija uspostavljena i podoji su redovni. Tada će na kontroli lekar predložiti da se mleko ispita, i pratiće situaciju i dati najbolji savet kako da se problem reši.

 

 

Alergija na majčino mleko

 

Da li bebe mogu da budu alergične na majčino mleko?

Možda se pitate upravo ovo pitanje, jer vaše novorođenče koje dojite često bljucka, plače i grči se, ima proliv.

Odgovor je ne!

Majčino mleko je toliko blago da ne pokreće alergijske reakcije.

Ali… Postoji veliko “ali” u svemu ovome, a to je da beba može biti alergična na hranu koju je majka jela, a njeni sastojci su se našli u mleku!

Samo 30 minuta nakon namirnice koju je majka unela u sebe, njeni proteini dospevaju u mleko i mogu tamo ostati satima.

Najčešće i najproblematičnije namirnice koje izazivaju reakciju bebe na njih kroz mleko su:

 • soja
 • kravlje mleko
 • orašasti plodovi
 • citrusi (ne tako često)
 • jaja (ne tako često)
 • morski plodovi

Dakle, neki sastojci ovih namirnica se nađu u majčinom mleku i mogu izazvati alergijsku reakciju kod beba koje su dojene. Samo majčino mleko nije alergen, a to je dokazano još davne 1983. od strane naučnika u Švedskoj.

Izmlazanje majčinog mleka i hranjenje na flašicu

 

Izmlazanje zapravo predstavlja izvlačenje mleka iz dojki da bi se davalo bebi na flašicu ili da bi se sprečile upale i slično. Ono se može raditi na par načina, ručno ili uz pomoć specijalne pumpice.

 • Ručno izmlazanje podrazumeva masažu grudi i zatim pravilan hvat kojim se izvlači mleko.
 • Pumpice rade na principu vakuma, i kada se stave na grudi one izvlače mleko. Pumpice za izmlazanje mogu biti električne ili ručne.

Izmlazanje se radi onda kada majka nije u mogućnosti da doji usled problema koji mogu biti različiti. Obično je u pitanju pogrešan hvat bebe na dojci, problemi sa resicama u ustima bebe (resica ispod jezika ili kod gornje usne) uvučene bradavice.

Ponekada je izmlazanje opcija kada majka ima neke obaveze pa se podoj ne može obaviti.

Kada se desi da je beba prevremeno rođena, izmlazanje je odlična opcija da ona ipak konzumira majčino mleko, sve dok ne bude dovoljno snažna da sama počne da sisa.

U svakom slučaju, izmlazanje majčinog mleka je važna stavka koju ćete najverovatnije morati da iskusite makar jednom u toku perioda dojenja.

Što se hranjenja na flašicu tiče, važno je da znate koje su flašice najbolje za vašu bebu kao i položaj za hranjenje bebe. Kada izmlazanjem napunite flašicu za bebu, postavite se u pravilan i udoban položaj i hranite svog mališana. Važno je da cucla na flašici bude pravilnog oblika, najbolje su one koje imitiraju izgled dojke. Rupica na cucli mora biti prilagođena uzrastu da ne bi ispuštala previše mleka ili premalo. Bebina glavica mora biti blago podignuta da bi izbegli zagrcnjivanje ili komplikacije pri hranjenju.

Majčino mleko jeste najveći dar koji majka može da pruži svojoj bebi, međutim ako iz nekog razloga nije moguće da se dojenje sprovede u delo, ne očajavajte! Vaša beba će imati sve neophodne podstreke za pravilan rast i razvoj kroz ljubav i pažnju koju joj pružite!

IZVORI;

What are the benefits of breastfeeding? | NICHD - Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (nih.gov)

Benefits of breastfeeding - NHS (www.nhs.uk)

Why is Breastfeeding Important for your Baby? (ny.gov)

The Importance of Breastfeeding - The Surgeon General's Call to Action to Support Breastfeeding - NCBI Bookshelf (nih.gov)

How Much Breast Milk Should a Newborn Drink | Medela

What Are the Components of Breast Milk? - Breastfeeding Place

Could My Baby Be Allergic to Breastmilk? – Happiest Baby