citrusi tokom dojenja

Citrusi tokom dojenja – da ili ne?

Ako niste sigurni da li su citrusi tokom dojenja bezbedni za konzumaciju, vreme je da razrešite svaku dilemu. Istražili smo ovu temu i evo odgovora.

Opšte je poznato koliko je upotreba citursa odnosno agruma preporučljiva u svakodnevnom životu. Prepuni su vitamina i hranljivih materija, zato ih nikako ne treba izostaviti iz svakodnevnog menija.

A šta je sa ženama koje doje?

Kruže priče da citrusi tokom dojenja nisu najbolji izbor.

Hajde da vidimo da li je tako.

Da li citrusi utiču na majčino mleko?

 

Ukoliko ste nedavno dobili bebu verovatno vas zasipaju svakakvim savetima šta smete, a šta nikako ne smete jesti dok dojite. Jeste se pronašli u ovome?

Da, tačno je da se pojedine namirnice baš i ne preporučuju, ali situacija nije takva kada su citrusi u pitanju.

Konzumiranje voća te vrste ne utiče negativno na kvalitet majčinog mleka. Baš naprotiv, mnogi stručnjaci preporučuju da se ove vrste voća konzumiraju jer su prepune vitamina i minerala. Sve što mama unese u organizam, kroz mleko dobije i beba.

Dakle, ako vi pojedete voće, vitamini i minerali će stići i do bebe. Samim tim utičete i na jačanje njenog imuniteta i snabdevate bebin organizam hranljivim materijama.

U manjem broju slučajeva konzumiranje citrusa može uticati na bebu i stvoriti nelagodnost u vidu stomačnih problema, intolerancije, a u retkim slučajevima i alergija.

 • Da je beba intolerantna na određenu namirnicu, konkretno na citruse videćete po simptomima koji se mogu pojaviti. Najčešće se oni javljaju u vidu stomačnih  problema sa varenjem, pa se mogu pojaviti gasovi.
 • Alergijske reakcije su značajno burnije i mogu se desiti odmah ili nakon određenog vremena. Ukoliko primetite da beba ima problema sa disanjem, pojačano se znoji ili se javi osip,  odmah potražite lekarsku pomoć jer može biti u pitanju alergijska reakcija na neku namirnicu koju ste pojeli.

Zato se savetuje da u umerenim količinama konzumirate citrusno voće i pratite bebine reakcije.  Ako nema negativnih reakcija, slobodno nastavite sa unosom ove vrste voća.

Stručnjaci čak preporučuju da dojilje svakodnevno  pojedu dve voćke koje spadaju u citruse, jer će to doprineti boljem zdravstvenom stanju mame, a samim tim i bebe. Kada je mama zdrava i mleko je zdravo, a obzirom da su pojedini citrusi i antioksidansi, to doprinosi tome da se toksini izbace iz majčinog mleka.

 

 

Dakle, zaključak bi bio da citrusi utiču na majčino mleko i to vrlo povoljno. 

Šta sve spada u citruse?

 

Ako do sada niste razmišljali na ovu temu, evo i prilike da malo više saznate o citrusima. Citrusno voće smatra se najdelotvornijim, kada je zdravlje organizma u pitanju. Citrusi obiluju vitaminom C za koji sigurno znate da je od neprikosnovene važnosti za zdrav organizam.

Osim toga u ovoj vrsti voća nalaze se i mnoge druge hranljive materije i kiseline.

Ako niste sigurni koje voće spada u citruse, evo i liste:

 • Limun
 • Pomorandže
 • Mandarine
 • Grejpfrut

Pretpostavljamo da se ove vrste voća već nalaze na vašem jelovniku. Ukoliko nismo u pravu, vreme je da im nađete mesto i uvrstite ih u svakodnevnu ishranu, jer kao što vidite imaju višestruko korisne efekte na svačiji organizam.

Limun i dojenje

 

Kada se beba rodi i pojave se prva neraspoloženja, grčevi i  neprospavane noći onda krećemo sa nagađanjem šta joj smeta u maminoj ishrani. Ok, može biti da ima i reakcija na hranu, ali to i nije tako čest slučaj.

 

limun tokom dojenja

 

Neretko se i limun nađe na toj listi namirnica koje se dovode u pitanje kada se doji beba. Ako razmišljate logično, verovatno je to zbog kiselosti i jakog ukusa i mirisa koji limun poseduje.

Odmah ćemo vam reći da limun neće učiniti majčino mleko kiselim i neprijatnim za bebin obrok.

Zato  prema savetima stručnjaka, limun ne bi trebalo izbaciti iz upotrebe tokom perioda dojenja. Naprotiv, vrlo je preporučljivo da se limun konzumira u obliku llimunade. Odnosno da stavite krišku limuna u čašu vode.

Benefiti ovakvog načina konzumiranja su brojni:

 • Limun doprinosi boljoj  hidrataciji. Najverovatnije ga nećete jesti samog kao ostalo voće , već ćete ga staviti u vodu. Samim tim ćete u organizam uneti više tečnosti i više se hidrirarti.
 • Ovo voće osvežava organizam. Kada popijete napitak koji je malo kiseo i u kombinaciji sa vodom, sigurno će vas osvežiti i dati vam neku novu energiju,
 • Reguliše probavne probleme poput nadutosti i gasova.
 • Limun vas snabdeva obiljem vitamina C i drugih hranljivih materija
 • Konzumiranje limuna podstiče energiju i snagu jer osvežava .
 • Limun poboljšava cirkulaciju u telu. Što je bolja cirkulacija i osoba se oseća mnogo bolje.Poznato je da vitamin C doprinosi boljem izgledu kože. Zato ga konzumirajte i videćete da će vam se i kvalitet kože popraviti. Koža će biti nahranjena i mnogo lepša na izgled.
 • Konzumiranje limuna doprinosi regulaciji krvnog pritiska. Krvni pritisak se normalizuje, pa se samim tim i dojilja oseća mnogo bolje, smirenije i sa više snage za obaveze oko bebe.
 • Ovo zdravo voće utiče i na izbacivanje toksina iz tela, pa čak i iz mleka. Obzirom da je toliko efikasan, svakodnevnim konzumiranjem limuna osiguravate i čisto mleko za svoju bebu.

Treba li izbegavati pomorandže tokom dojenja?

 

Ne. Izbegavanje pomorandži tokom perioda dojenja nije potrebno. I ovo citrusno voće obiluje vitaminaima i hranljivim materijama koje mogu biti samo od koristi kako mami tako i bebi.

Ranije se smatralo da pomorandže utiču na stvaranje gasova kod beba, međutim vremenom se  to nije potvrdilo.

Može se desiti da pojedinim bebama ne odgovara to što mama jede pomorandže. Zato je potrebno pratiti  kako beba reaguje nakon unosa  ovog voća u organizam.

Grejpfrut tokom dojenja

 

Kao i ostalo citrusno voće i grejpfrut obiluje vitaminima koji su veoma važni za organizam. Prema rečima stručnjaka ovo voće utiče na poboljšanje sastava krvi kako dojilje tako i bebe zahvaljujući kalijumu koji poseduje. 

Tokom perioda dojenja mamin organizam često biva iscrpljen jer beba “izvuče” sve što joj je potrebno. Zato se savetuje upotreba grejpfruta kada u organizmu nedostaje vitamina.

 

grejpfrut tokom dojenja

 

Ova voćka se može konzumirati tokom perioda dojenja, naravno  u umerenim količinama. Kao i sve ostalo, ni ovo nije namirnica koju treba jesti u ogromnim količinama.

Sve  što je umereno, zdravo je i nema negativnih efekata. Može se desiti da konzumiranje grejpfruta izazove nelagodnost kod bebe, ali to se dešava u manjem broju slučajeva. Za početak pratite bebine reakcije nakon konzumiranja ovog citrusnog voća, pa ako ih nema onda slobodno nastavite sa konzumiranjem.

Da li su povezani citrusi i gasovi kod beba?

 

Dilema da li da se konzumiraju citrusi tokom dojenja ima veze sa time što su sa tim povezivani gasovi kod beba.

 

 

Vremenom se pokazalo da to ne mora biti tačno. Naravno da će određenom broju beba citrusi možda zasmetati, ali neće svima. To čak dokazuju i naučne studije. Mnoge mame su tokom perioda dojenja izbegavale namirnice koje izazivaju gasove poput kupusa, karfiola ili brokolija. Međutim dokazano je da vlakna i gasovi iz tih namirnica ne ulaze u sastav majčinog mleka. Isti je slučaj i sa citrusima. Njihova kiselost neće dospeti u majčino mleko i na bilo koji način promeniti njegov kvalitet.

Sve dok se nešto konzumira u “normalnim” količinama nema potrebe da se izbacuje iz jelovnika. Dovoljno je da pratite bebine reakcije i u skladu sa tim delate.

Prednosti citursa tokom dojenja

 

Da bi zaista uvideli značaj konzumiranja citrusa, evo i prednosti koje oni imaju tokom perioda dojenja:

 • Prebogati su vitaminima koji doprinose boljem zdravstvenom stanju organizma kako mame tako i bebe.
 • Utiču na poboljšanje imuniteta mame i bebe.
 • Doprinose hidrataciji organizma pogotovo ako se konzumiraju u obliku ceđenih sokova ili u kombinaciji sa vodom.
 • Obzirom da ovo voće ima niske kalorijske vrednosti pogodno je i za one dojilje kojima je ostalo viška kilograma nakon porođaja.
 • Nakon porođaja mnoge žene imaju problema sa digestivnim traktom i vrlo često pate od zatvora. Citurusi su moćni i za borbu protiv ovih problema.
 • Citrusno voće poput limuna ima efekat antioksidansa što znači da ne čisti samo mamin organizam već i mleko koje beba sisa. Dakle, na taj način osiguravate i bolji kvalitet mleka svojoj bebi.
 • Limun utiče i na korigovanje nivoa šećera u krvi što je čest problem kod porodilja nakon dobijanja velikog broja kilograma tokom trudnoće.

 

Za kraj bi mogli zaključiti da bi i tokom perioda dojenja trebalo konzumirati citrusno voće. Kao što vidite kada se nešto konzumira u umerenim količinama, najverovatnije neće stvarati kontraefekte.  Budite umereni , a samim tim ćete biti zdravi i vi i vaša beba.

Izvori:

https://www.thebump.com/a/citrus-fruit-and-breastfeeding

https://www.babycenter.com/baby/breastfeeding/should-i-avoid-orange-juice-when-im-breastfeeding_8837

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322844#what-to-eat-while-breastfeeding

https://parenting.firstcry.com/articles/10-must-know-health-benefits-of-drinking-lemon-water-while-breastfeeding/