kako skinuti stomak posle porođaja

Kako skinuti stomak posle porođaja na najlakši način

Evo recepta kako skinuti stomak posle porođaja. Neko vreme će višak biti prisutan, a mi vam otkrivamo kako da to vreme bude što kraće. 

Sasvim je prirodno da nakon porođaja ostane višak kilograma, jer se vašem telu desila zaista velika promena. Rodili ste jedno biće koje teži oko 3kg  i za to je trebalo snage.

Telo se devet meseci pripremalo i sada je potrebno da mu date malo vremena kako bi se vratilo u pređašnje stanje.

Na svu sreću ima načina kako da taj proces pomognete i ubrzate, a mi vam u tome pomažemo.

Hoće li stomak posle porođaja odmah nestati?

 

Verovatno neće. Nema potrebe da vam govorimo neistinu, jer ćete se i sami u to uveriti. Devet meseci trudnoće, hormonske promene, rast bebe, pojačan apetit, smanjena aktivnost, sve to doprinosi da se nakupe kilogrami kod trudnice.

Određeni broj kilograma je poželjno dobiti u trudnoći jer beba traži svoje, ali kada je taj broj iznad poželjnog, trebaće više vremena i da se otkloni.

Nisu samo kilogrami u pitanju…

Uvećan stomak nakon porođaja posledica je i širenja materice tokom perioda trudnoće i svih promena koje su se unutar stomaka desile tokom 9 meseci.

Stručnjaci kažu da veliki broj žena ima uvećan stomak i do šest meseci nakon porođaja.

Na svu sreću priroda je sve lepo uredila. Kada se dete rodi, menja se hormonski status, dolazi do produkcije mleka i sve to utiče da se stomak polako vraća na staro.

 

 

Veoma mali broj žena će prilično brzo ostati bez trudničkog stomaka, ali tome doprinosi jako puno faktora.

U koju grupu žena spadate i kako će se menjati vaše telo posle porođaja ostaje vam da vidite.

Pročitajte više o tome: Telo posle porođaja – promene koje vas očekuju

Koliko treba vremena da se smanji stomak posle porođaja?

 

Ovo je vrlo individualno, a zavisiće od mnogih faktora kao što su:

 • Vaša telesna konstitucija i kilaža pre trudnoće
 • Broj dobijenih kilograma u trudnoći
 • Starost
 • Fizička aktivnost
 • Brzina metabolizma
 • Genetika
 • Dojenje
 • Način porođaja (prirodni ili carski rez)

Svaki od tih faktora ima svoju ulogu i ponekad se jako teško izboriti sa njima. Zaista, ima žena koje već nakon par nedelja izgledaju savršeno kao da se nisu ni porodile, ali taj broj je veoma mali.

Ukoliko nakon porođaja dojite, fizički ste aktivni, vodite računa o ishrani, zaista možete veoma brzo svoj stomak vratiti u pređašnje stanje.

Budite strpljivi i spremni na to da do konačnog cilja istrajete nedeljama ili čak mesecima. Kod određenog broja žena tokom trudnoće dođe do takvih promena u telesnoj konstituciji da potpuno promene svoj izgled u odnosu na period pre trudnoće.

Svaki scenario je moguć i ne treba da vas iznenadi. Promene koje pretrpi vaše telo su zaista velike. Što se materice tiče, ona se polako vraća i tek negde 6 nedelja nakon porođaja možete očekivati da stomak počinje da se vraća na staro.

Dijastaza stomaka otežava posao

 

Kod ne tako malog broja žena,  nakon porođaja može doći do dijastaze stomaka, odnosno do razdvajanja stomačnih mišića koji se stručno nazivaju rectus abdominis.

U ovom slučaju, oni se nisu vratili u pređašnji pravi položaj.

Kako da znate da li imate dijastazu? Neki od simptoma su:

 • Uvećan stomak nakon porođaja
 • Nadutost
 • Teškoće prilikom kretanja
 • Bolovi u donjem delu leđa
 • Nemogućnost kontrolisanja bešike
 • Otežano disanje
 • Može doći i do pojave kile

Ukoliko primetite da stomak nakon porođaja nikako ne prolazi, obavezno idite na pregled.

Iako dijastazu ne možete u potpunosti sprečiti, možete uticati na to da smanjite šansu za njenu pojavu. Najbolji način jeste fizička aktivnost kojom će se ojačati stomačni mišići.

No, u trudnoći nemojte raditi bilo koje vežbe, već se o tome posavetujte sa stručnjakom.

Kako skinuti stomak posle porođaja?

 

Mnogi faktori koji utiču na fizički izgled i veličinu stomaka nisu pod našim uticajem potpuno, ali sa druge strane za mnoge smo i sami odgovorni. Sada ćemo malo detaljnije govoriti o stvarima na koje možemo sami uticati i na taj način veoma brzo skinuti stomak posle porođaja.

Vežbe za ravan stomak posle porođaja

 

Fizička aktivnost je veoma važna, jer je čovek biće koje je prirodno predodređeno za kretanje. Svakom organizmu je fizička aktivnost potrebna i svakom organizmu prija u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

Kada je reč o skidanju stomaka nakon porođaja, fizička aktivnost je i u ovom slučaju od velike pomoći.

Koliko brzo ćete početi sa praktikovanjem nekih vežbi zavisiće od toga kako je prošao porođaj, na koji način ste se porodili, da li je bilo komplikacija, kako teče oporavak.

Pre nego šo se uputite na neki zahtevniji trening posavetujte se sa vašim lekarom koliko je to bezbedno i koju vrstu i težinu vežbi smete da praktikujete. Prvi ginekološki pregled nakon porođaja trebalo bi odraditi posle otprilike 4-6 nedelja. Dakle, pre svega idite po savet kod lekara, a zatim odaberite vežbe koje vam odgovaraju, a mi vam predstavljamo neke korisne.

Obzirom da je cilj skinuti stomak, potrebno je raditi vežbe koje aktiviraju stomačne mišiće. Kao  i sa svim treninzima i sa ovima je potrebno krenuti lagano dok se telo ne navikne, a kako stičete kondiciju pojačavajte tempo.

Bilo bi dobro da se prvo uverite da nemate dijastazu mišića kako bi trening prilagodili svom zdravstvenom stanju. Ovo je jako bitno, jer neke vežbe mogu da pogoršaju ovo stanje.

Evo nekih primera korisnih vežbi za stomak:

 • Lezite na ravnu podlogu na leđa i podižite istovremeno obe noge pod ugao od 45 stepeni. Ruke su sve vreme pored tela, a noge treba da budu ispružene.
 • Dok ležite na ravnoj podlozi, odižite noge i nogama pravite “makaze”, a ruke su za to vreme ispružene pored tela.
 • Dok ležite na leđima na ravnoj podlozi, noge podignite pod ugao od 90 stepeni i istovremeno odižite ramena od poda. Ruke su ispružene pored tela.
 • U ležećem položaju “vozite bicikl” nogama. Ruke su ispružene pored tela.
 • Dijafragmatsko disanje: Ova tehnika disanja pomaže u jačanju i oporavku abdominalnih mišića. Lezite na leđa, duboko udahnite tako da se stomak podiže, a zatim polako izdahnite.

Vežbanje posle epiziotomije:

Epiziotomija može uticati na vašu sposobnost vežbanja nakon porođaja. Važno je dati telu vreme da se oporavi pre nego što započnete sa bilo kojim vežbama.  Pre nego što započnete sa bilo kojim vežbama, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako ste imali epiziotomiju. Nakon odobrenja lekara, počnite sa veoma blagim vežbama, kao što su Kegelove vežbe ili lagano istezanje.  Ako osetite bilo kakav bol ili nelagodnost, prestanite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom. Kako se oporavljate, možete postepeno povećavati intenzitet vežbi, uvek vodeći računa o svom telu i osećanjima.

Skidanje stomaka posle porođaja je proces koji zahteva strpljenje i postepenost. Počnite sa blagim vežbama i postepeno povećavajte intenzitet, uvek slušajući svoje telo i u skladu sa medicinskim savetima. Zapamtite, svaki oporavak je individualan i važno je poštovati svoj jedinstveni put ka oporavku.

Ovo su neki od primera vežbi koje se najčešće preporučuju. Na internetu možete pronaći čitav niz primera vežbi koje angažuju stomačne mišiće i rešavaju problem zaostalog stomaka.

Uključite vašu bebu u trening

 

Mnoge mame kažu da nemaju vremena za vežbanje, jer sve aktivnosti oko deteta izvode same. Evo rešenja. Uključite vašu bebu u vežbanje.

 

vežbe za skidanje stomaka posle porođaja

 

U zavisnosti od starosti bebe, možete je iskoristiti kao “tegić” ili je staviti na površinu za vežbanje pored vas i na taj način je uključiti. Tokom vežbanja će biti blizu vas, možete sa njom komunicirati, starije bebe će možda pokušati da vas imitiraju i na taj način vežbanje pretvorite u zanimljivu zajedničku aktivnost.

Tokom izvođenja svake vežbe sa bebom budite oprezni, nemojte je previše okretati i bacati, pazite da beba ne bljucne, i uverite se da je bebi ovo prijatna aktivnost.  Možda će vama to biti zanimljivo, ali vrlo lako može doći i do povređivanja.

Svaka aktivnost može biti trening

 

Sve što radite u toku dana spada u neku vrstu fizičke aktivnosti. Zato se savetuje da što više šetate. Beba vam može biti savršeno društvo za to. Čim osetite da ste se dovoljno oporavili od porođaja možete otići u vašu prvu šetnju sa bebom i to će za početak biti sasvim dovoljna aktivnost.

Dok bebu nosate, nunate usput možete uraditi po koju vežbicu, po koji čučanj. Treba se samo dosetiti toga.

Dok bebu ljuljate u kolicima, probajte to raditi nogama dok sedite. Odlična vežba za noge, a i stomak.

Budite kreativni, od svega što radite za bebu i za sebe načinite neku korist.

Kegelove vežbe

 

Kegelove vežbe preporučuju se tokom trudnoće za jačanje mišića potrebnih za porođaj i lakši oporavak. Isto tako preporučljive su i u periodu nakon porođaja, ukoliko nemate nekih komplikacija sa ranom od porođaja.

Kegelove vežbe utiču na jačanje mišića karlice, a isto tako i na jačanje pojedinih mišića stomaka.

Konsultujte se sa vašim ginekologom oko bezbednosti izvođenja ovih vežbi u vašem slučaju. Ukoliko dobijete dozvolu da ih radite, dobra vest je da one ne zahtevaju nikakve posebne uslove i u većini slučajeva se mogu uvek diskretno izvoditi.

Ove vežbe izvodite tako što vežbate samo karlične mišiće, dakle stiskate ih i opuštate kao kada želite da sprečite gasove ili prekinete mokrenje.

Ishrana za skidanje stomaka posle porođaja

 

Pravilna i odgovarajuća ishrana zaista puno doprinosi, ne samo zdravlju već i fizičkom izgledu. Period trudnoće i dojenja je vreme kada je apetit pojačan i ženama se jede kalorična i nezdrava hrana, što na kraju rezultira viškom kilograma.

Ako žeite da skinete stomak posle porođaja, evo nekoliko korisnih saveta:

 • Nikako nemojte držati dijete na svoju ruku. Neadekvatnom dijetom možete narušiti svoje zdravlje, ali i bebino zdravlje i narušiti laktaciju.
 • Nije na odmet da konsultujete nutricionistu koji će vam odrediti odgovarajući režim ishrane.
 • Izbegavajte nezdrave slatkiše, grickalice, brzu i masnu hranu
 • Unosite što više svežeg voća i povrća, proteine, mlečne proizvode, žitarice. Neka hrana bude raznovrsna i pripremljena na što zdraviji način bez previše masti i ulja.
 • Jedite manje porcije, ali češće u toku dana
 • Izbegavajte sokove i ostale zaslađene napitke

Ako dojite, od koristi će vam biti ovaj vodič za ishranu dojilja.

Hidrirajte se

 

Veoma je važno da unosite dovoljne količine tečnosti. Bilo bi najbolje da to bude pre svega  voda, ali i ostali zdravi napici su telu itekako potrebni i korisni.

Dovoljne količine tečnosti će omogućiti vašem organizmu adekvatno funkcionisanje.

Dojenje

 

Mame koje doje imaju veće šanse da brže skinu stomak. Telo potroši dodatne kalorije kako bi proizvelo mleko i to utiče na ukupnu kilažu.

Dojenje utiče i na kontrakcije materice čime se ona brže vraća na svoje pređašnje stanje, što utiče na izgled stomaka.

Negujte se

 

Kada postanete mama, mnoge navike zaboravite, a pre svega zaboravite na sebe i negu svog tela. To je donekle normalna u prvom periodu navikavanja na ulogu mame, ali probajte što pre da se posvetite i svom telu.

Ponekad izgled kože nakon porođaja može narušiti izgled stomaka na kom se pojave strije. Zato je negujte odgovarajućom kozmetikom. Najbolje bi bilo da koristitie prirodne preparate koji su bezbedni u periodu kada vaša beba dolazi puno u kontakt sa vašom kožom.

Možda će vam biti potrebna i odgovarajuća krema protiv strija, jer se i one često javljaju kao posledica trudnoće i nisu nimalo prijatne na izgled. Gledajte uvek da to bude neka prirodna varijanta, bez štetnih kozmetičkih sastojaka.

Naša preporuka, a i favorit mnogih žena, je Dr Pilar krema za kožu skonu strijama – specijalna biljna formula bez parabena, mineralnih ulja, ftalata, veštačkih boja i mirisa. Savršeno hidrira, učvršćuje kožu, smanjuje vidljivost strija i sprečava njihov nastanak. Možete je nabaviti samo online. Naručite je na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

Proverite zdravstveno stanje

 

U nekim slučajevima trudnoća može napraviti razne komplikacije. Neke od njih se manifestuju tako što ženi ostane stomak koji se smatra normalnim, a ustvari nije.

Šta se dešava? Neretko dolazi do razdvajanja mišića, pojave kile ili nekih drugih problema koji se ne mogu rešiti ishranom i vežbanjem.

Ako primetite da nema nikakvog pomaka u smanjivanju stomaka ili vam se pojave neke tegobe, obratite se lekaru kako bi se utvrdio uzrok.

Ostanite psihički zdravi

 

Period nakon porođaja pun je promena i prilično je stresan koliko god vi bili srećni zbog dolaska bebe.

Poznato je da stres negativno utiče na telesnu težinu. Zato je jako važno da vodite računa i o svom psihičkom zdravlju. Pronađite odgovarajuću podršku u ovom periodu, odvojte vreme za sebe i ono što volite.

Nije lako sve postići, ali ako zanemarite sebe ni bebi nećete moći pružiti najbolju podršku.

Kako skinuti stomak posle porođaja carskim rezom?

 

Iako carski rez zvuči kao lagani porođaj, zapravo nije baš sve tako lako i jednostavno. Carski rez je ipak akušerska operacija koja zahteva da se uradi rez na stomaku žene. Čim postoji rez, odnosno rana, to znači da ima bolova i da je potrebno vreme za zarastanje i vraćanje na prethodno funkcionisanje. 

Prirodno je da žene i nakon carskog reza žele što pre smanjiti stomak, ali sada je potrebno voditi računa o nekim aspektima kako ne biste ugrozili svoj oporavak.

Pre svega se posavetujte sa vašim lekarom na koji način bi bilo najbolje da dovedete svoje telo u red. A neke od metoda su:

 • Odgovarajuća ishrana i smanjen unos kalorija
 • Vežbanje, ali uz mere opreza i prateći savete stručnjaka o vrsti vežbi koje možete primenjivati.
 • Nošenje pojasa može doprineti boljoj podršci mišića, a isto tako i uticati na smanjenje bolova.

Imajte strpljenja, kao što stomak nije porastao preko noći, tako ga nećete ni skinuti preko noći.

Lagano krenite sa vraćanjem svog željenog izgleda uz sve mere opreza, jer su zdravlje i oporavak ipak na prvom mestu.

Steznik za stomak posle porođaja

 

Nošenje steznika nakon porođaja mnogim ženama se pokazalo kao veoma korisno rešenje . Ne može se reći da je steznik neki magičan lek za oporavak i da odgovor na pitanje kako skinuti stomak posle porođaja, ali izgleda da zaista pomaže.

Naime, nošenjem steznika možete svom telu i stomačnim mišićima pružiti dodatnu podršku. Jednostavnije rečeno, steznik drži na mestu  mišiće koji su opušteni nakon porođaja  što olakšava tegobe i bolove.

Ne samo što olakšava tegobe već utiče na to da se mišići vraćaju na svoje mesto, potpomaže cirkulaciju, daje podršku abdomenu i donjem delu leđa.

Ali…

Sve što je preterano nije dobro, tako da budite oprezni i sa dužinom nošenja pojasa kako se mišići ne bi potpuno ulenjili. 

 

 

Pronađite odgovarajuću meru kako bi od pojasa dobili najveću korist.

Osim svega toga, pojas doprinosi i lepšem estetskom izgledu stomaka, jer stomak ispod odeće deluje zategnutije.

Ukoliko ste imali Carski rez, pre kupovine pojasa posavetujte se sa lekarom koji možete uzeti u zavisnosti od stanja vaše rane.

Višak kože na stomaku posle porođaja

 

Višak kože nakon gubitka određenog broja kilograma sasvim je normalna pojava. Kada se beba rodi, na samom porođaju gubite težinu koju je ona imala i očekivano je da stomak ne izgleda odmah savršeno.

 

stomak posle porođaja

 

Preporuke lekara za ovu situaciju su da se hranite zdravo, hidrirate dovoljno, vežbate. To će vremenom dovesti do zatezanja kože stomaka.  Ukoliko problem nikako ne uspevate rešiti, medicina nudi niz estetskih tretmana koji mogu doprineti da se rešite viška kože na stomaku.

Estetski i Hirurški Tretmani

Pored prirodnih metoda, postoje i estetski i hirurški tretmani koji mogu pomoći u procesu zatezanja stomaka:

 • Laserska terapija
 • Radiofrekvencija
 • Abdominoplastika – Hirurški zahvat koji uklanja višak kože i masnog tkiva i zateže mišiće stomaka.
 • Liposukcija: Može se koristiti za uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga.

Pre nego što se odlučite za bilo koji estetski ili hirurški tretman, važno je konsultovati se sa stručnjacima.

Nadut stomak posle porođaja

 

Nadut stomak česta je pojava u periodu nakon porođaja. Uzroci nadutog stomaka mogu biti razni, poput zatvora na koji utiču hormoni, lekovi, ishrana i smanjeno kretanje. 

Ponekad je nadut stomak samo posledica toga što se materica još uvek nije vratila na pređašnje stanje.

Fizički izgled je veoma važan većini žena, ne samo zbog savremenih trendova već i zbog ličnog zadovoljstva i samopouzdanja. Sasvim je razumljivo da i kada postanete mama vodite računa o svom izgledu i da želite znati kako skinuti stomak posle porođaja što pre. Međutim, ne može preko noći.

Telo prirodno prolazi kroz fazu oporavka nakon porođaja. Ovo uključuje smanjenje materice i gubitak tečnosti, što može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Gubitak težine i zatezanje stomaka postiže se postepeno. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su ključni.

Uz gore date savete, možete naći prečicu do ponovo ravnog stomaka.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći, ali imajte na umu da su zdravlje i oporavak nakon porođaja ipak najvažniji.