steznik posle porođaja

Da li nositi steznik posle porođaja ili ne?

Da li nositi steznik posle porođaja ili ne? Oni imaju svojih dobrih i loših strana. Mi vam predstavljamo obe i predlažemo najbolje brendove.

Čemu služi steznik posle porođaja?

 

Jednostavnim jezikom rečeno steznik za porodilje pomaže ženama da lakše prebrode period nakon porođaja i da se oporave na lakši način uz odgovarajuću podršku.

On to radi tako što pruža kompresiju odnosno podršku mišićima koji nakon porođaja još uvek nisu povratili sposobnost kontrahovanja. Ti mišići se nalaze u trbušnom delu i oni su tokom perioda trudnoće i porođaja bili pod značajnim opterećenjem, jer su imali veoma važnu ulogu u čitavom procesu trudnoće i samog rođenja bebe.

Steznik ima više značajnih uloga tokom oporavka, a evo i koje su najznačajnije:

 • Utiče na spajanje razdvojenih mišića – dijastaza stomaka
 • Daje podršku pravilnom držanju kičme što prija unutrašnjim organima i ubrzava oporavak
 • Materica mnogo brže vraća svoju uobičajenu veličinu
 • Ublažava bolove koji su vrlo česti nakon porođaja
 • Porodiljama omogućava lakše kretanje i vraćanje svakodnevnim aktivnostima
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Doprinosi lepšem estetskom izgledu stomaka, jer se stomak koji je ostao nakon porođaja ne primećuje u tolikoj meri
 • Dovodi do bržeg zaceljenja i oporavka uz pomoć kompresije koju vrši u predelu oko struka

Kao što vidite steznik ima puno značajnih funkcija, a u nastavku ćete saznati da li je obavezan za nošenje i da li se preporučuje baš svakoj porodilji. 

Da li je obavezno nositi steznik posle porođaja?

 

U prethodnom delu teksta smo naveli koje sve funkcije vrši steznik pa samim tim znate i koje su njegove prednosti.

Nošenje steznika nije obavezno, ali u mnogim situacijama može biti vrlo korisno i poželjno.

Pre nego što krenete u kupovinu ove korisne stvaričice posavetujte se sa svojim lekarom. U zavisnosti od stanja nakon porođaja kao i vrste porođaja lekar će vas posavetovati da li je steznik dobro rešenje u vašem slučaju.

Ukoliko je porođaj bio prirodni odnosno vaginalni, onda u većini slučajeva nema razloga da steznik nanese bilo kakvu štetu i može se slobodno koristiti.

 

 

Problem može biti ukoliko ste se porodili carskim rezom. Prilikom ove procedure rez se pravi na stomaku pa steznik zna da iritira ranu. Pogotovo ako je došlo do nekih komplikacija rane u vidu infekcija.

U ovim situacijama se nošenje steznika ne preporučuje bez konsultacije sa lekarom.

Steznik posle carskog reza?

 

Stručnjaci kažu da pojas za porodilje može biti dobro rešenje nakon carskog reza, ali ne bilo kakav

. Carski rez je vrsta porođaja koja se odvija hirurškim putem. Obzirom na način izvođenja ove procedure, porodilja ima ranu na stomaku preko koje ide pojas.  Ovakvom kompresijom ženama se može značajno olakšati kretanje jer se smanjuje intenzitet bola, što pokazuju i naučne studije. Uz odgovarajući pojas i podršku oporavak od carskog reza protiče mnogo lakše i brže. 

Važno je naglasiti da je pre stavljanja pojasa potrebno izvršiti konsultaciju sa lekarom. Ukoliko lekar utvrdi da nema kontraindikacija i opasnosti za ranu, tek tada možete početi sa nošenjem pojasa. Postoje i posebni pojasevi sa otvorom u predelu rane, ali treba proveriti ipak da li se ukpalate u njih.

 

pojas posle porođaja

 

Nažalost vrlo često se dešavaju infekcje i razne komplikacije nakon ove vrste porođaja i tada je sa nošenjem pojasa potreban mnogo veći oprez i čekanje da rana zaceli kako treba.

Dakle ništa na svoju ruku jer ste ipak imali hirurški zahvat. Prvo pregled kod lekara, a tek onda u kupovinu pojasa.

Kako se koristi steznik za porodilje?

 

Kako ćete koristiti steznik za porodilje zavisi od toga koju vrstu steznika kupite.

Pre prvog stavljanja steznika potrebno je da uradite sledeće:

 • Konsultujte se sa svojim lekarom
 • Pažljivo pročitajte uputstvo

U principu nema puno prostora da se pogreši. U zavisnosti od vrste videćete i sami kako ga treba namestiti. On se stavlja na predeo oko struka. Uglavnom ide od rebara do kukova i potrebno ga je pričvrstiti dovoljno, ali ne previše.

Kako odrediti jačinu stezanja?

Steznik treba zategnuti toliko da vrši kompresiju i pruža odgovarajuću podršku, a da vam pritom bude udobno.

To znači da možete nesmetano disati i kretati se. Ukoliko osećate bilo kakvu nelagodnost verovatno ga niste dobro postavili, pa to učinite ispočetka.

Da li je pojas za porodilje isto što i pojas za trudnice?

 

Prilikom kupovine pojasa treba razlikovati pojas za trudnice i pojas za porodilje. Ove dve vrste steznika jesu slične, ali ipak je njihov dizajn prilagođen funkciji koju treba da vrše.

Steznici za porodilje uglavnom prekrivaju deo oko struka od rebara do kukova, dok su trudnički steznici malo drugačiji. Oni uglavnom pružaju podršku donjem i gornjem delu stomaka kao i karlici, dok sam trudnički stomak ostaje slobodan.

Postoje i vrste koje prekrivaju ceo stomak, ali su ipak prilagođeni trudnicama i pružaju dodatnu potporu donjem delu stomaka što je i suština nošenja trudničkog steznika.

 

trudnički pojas

 

Zato budite precizni i prilikom kupovine jasno naglasite koja vrsta steznika vam treba.

Kako izabrati steznik za porodilje?

 

Pre nego što krenete u kupovinu steznika, morate znati da postoji nekoliko modela. Na našem tržištu možete pronaći sledeće vrste:

 • Klasičan steznik koji izgleda kao pojas i koji se jednostavno omota oko struka i zalepi
 • Steznik koji se kopča poput bodija. Ova vrsta steznika između nogu ima kopče koje su tako pozicionirane da ne smetaju ni na koji način.
 • Steznik koji ima nogavice pa se oblači poput gaćica

U zavisnosti od vaše telesne konstitucije i kilaže, potrebno je da odaberete odgovarajuću veličinu. Pojasevi se uglavnom izrađuju u više veličina tako da svaka žena za sebe može pronaći odgovarajući.

Verujemo da sada ne znate za koji model da se odlučite. U zavisnosti od vaše situacije i stanja nakon porođaja lekar može preporučiti određenu vrstu steznika koja će vam pružiti najbolju podršku.  Ukoliko ste imale prirodni vaginalni porođaj u toj situaciji je verovatno najbolje izbegavati pojas koji ima kopče između nogu.

Ženama je osim zdravstvenog aspekta vrlo važan i estetski segment pa i to može biti uljučeno u kupovinu. Vrlo često će model pojasa za porodilje zavisiti  i od načina ženinog oblačenja. To je sasvim ok, jer na taj način možete spojiti lepo i korisno i osećati se dobro.

Osim toga kada budete kupovali steznik neka važni kriterijumi budu sledeći:

 • Jako je važno da steznik bude izrađen od kvalitetnog materijala. Pod tim se misli da materijal bude što prirodnijeg sastava, elastičan, prozračan  i prilagodijiv telu. Imajte na umu da ćete steznik nositi u različitim vremenskim prilikama. To znači da vaša koža treba da diše, a ne da se znoji i da vam bude neprijatno.
 • Udobnost  steznika je jako važna. Kupite steznik koji je udoban za nošenje i koji nema šavove ili kopče na nezgodnim mestima da vas žuljaju i iritiraju.
 • Steznik mora pružati odgovarajuću podršku i kompresiju jer mu je to i glavna uloga,

Sada kada znate šta se od steznika očekuje, možete se okrenuti nekim od sledećih proizvođača koji se trude da zadovolje sve ove kriterijume.

Najbolji steznik za stomak posle porođaja

 

U prodavnicama koje su specijalizovane za prodaju bebi opreme kao i opreme za buduće mame, možete pronaći neke od sledećih marki steznika.

Farlin

 

Farlin je jedno od vodećih imena kada je proizvodnja steznika u pitanju. Ovi modeli se ističu kvalitetom, ali i jačim cenama. Veoma su pouzdani i pružaju sve što je jednoj porodilji potrebno u prvim nedeljama nakon porođaja. Nude steznike  različitih modela i veličina, pa izaberite onaj koji je po vašoj meri.

Chicco

 

Sigurni smo da ste za ime Chicco čuli. Ovaj brend ima zaista širok asortiman bebi opreme, a ujedno i opremu za mame. Obzirom da prepoznaje potrebe mališana i novih roditelja, kupovinom njihovih steznika sigurno nećete pogrešiti. Na vama je samo da odaberete model koji vam odgovara.

Lisca

 

Lisca je ime koje žene prepoznaju po donjem vešu koji se itekako ističe na tržištu po mnogo čemu. U svom asortimanu Lisca nudi i steznike. Posavetujte se sa svojim lekarom koji model bi bio najpogodniji u vašoj situaciji pa u skladu sa tim obavite kupovinu.

Modela ima zaista pregršt i odgovaraju svim prilikama, a vama je svakako najvažnije da odaberete onaj koji će vam pomoći da proces oporavka od porođaja prođe što lakše i bezbolnije.

Marena

 

Marena je brend koji se bavi izradom kompresivne odeće. Oni poznaju sve tajne dobrobiti kompresije i u skladu sa tim izrađuju kompresivne pojaseve za porodilje.

Ukoliko se odlučite da pomognete sebi i što prijatnije provedete prve nedelje nakon porođaja, Marena je odličan izbor.

Koliko se dugo nosi steznik nakon porođaja?

 

Kada ćete početi da nosite steznik i koliko dugo, to je pitanje za vašeg lekara. Najbolje bi bilo da stručno lice proceni koliko dugo treba da nosite steznik.

Uglavnom se preporučuje da sa nošenjem krenete postepeno. Prvo nekoliko sati u toku dana pa nakon toga produžavajte sve dok se u potpunosti ne naviknete na njega.

Nailazili smo na oprečna mišljenja o dužini nošenja steznika jer pojedini lekari smatraju da se usled predugog nošenja steznika mišići previše naviknu na njega i ne jačaju svoju funkciju koju bi inače trebali da vrše. Usled slabljenja mišića bolovi u leđima i kukovima samo dobijaju na intenzitetu.

 

 

Neki optimalni period za nošenje pojasa je od 30-60 dana nakon porođaja, a vaš lekar će proceniti koliko je to u vašem slučaju poželjno i dobro za vas.

Gde nabaviti steznik za porodilje i cena

 

Pojaseve za porodilje možete nabaviti u svim prodavnicama koje su specijalizovane za prodaju bebi opreme i opreme za mame. Osim toga možete ih kupiti i u online prodavnicama kao i pojedinim apotekama i drogerijama.

Cena naravno zavisi od modela, proizvođača, pa samim tim i od kvaliteta steznika.Minimalni iznos koji bi trebali da izdvojite za steznik je oko 1000 dinara, dok je za poznatije brendove steznika potrebno platiti i do 3000-4000 hiljade dinara.

Odaberite onaj koji vam odgovara po svim parametrima, ali neka dobrobit vašeg oporavka ipak bude na prvom mestu makar to koštalo i malo više.

Iskustva sa nošenjem steznika nakon porođaja

 

Iskustva sa korišćenjem steznika ima raznih. Što bi rekli sto ljudi sto ćudi.

Većina žena je zadovoljna korišćenjem pojasa jer im je zaista pomogao da lakše izdrže period oporavka i pružio im je neku vrstu sigurnosti. Intenzitet bola je bio smanjen pa je samim tim bilo olakšano kretanje i obavljanje svih aktivnosti oko bebe.

Sa druge strane uvek ima žena čije iskustvo nije baš pozitivno. Šta bi mogao biti razlog vrlo je teško utvrditi. Može biti da su usled nedovoljne informisanosti kupile neodgovarajući steznik koji nije vršio funkciju na pravi način. Osim toga vrlo čest slučaj je da se ne konsultuju sa lekarom i da steznik napravi više štete nego koristi ako se stavlja nakon nekih problema sa ranom od carskog reza.

Drage sadašnje i buduće mame. Steznici nisu izmišljeni bez razloga. Itekako imaju svoju funkciju. Da bi od pojasa dobili maksimum potrebno je da odaberete odgovarajući i da ga koristite na pravi način, naravno uz dogovor sa lekarom.