carski rez

Carski rez – baš sve što treba da znate!

Kako izgleda carski rez? Da li je on bolja opcija od prirodnog porođaja? Kako da olakšate oporavak nakon ovakve operacije? Evo svih odgovora!

Šta je to carski rez?

 

Sectio caesaria ili carski rez je zapravo operacija kojom se vrši porođaj. Lekar pravi rez na stomaku, kroz mišiće zatim na materici i stvara prolaz kroz koji će se beba roditi.

Radi se u totalnoj ili spinalnoj anesteziji u zavisnosti od hitnosti situacije, prethodnih dogovora ili procene sigurnosti po bebu i majku.

Ova ozbiljna i ne tako jednostavna operacija je poprilično česta. Smatra se da oko 30% trudnoća kod nas završi carskim rezom. Zabrinjavajuće je što taj procenat samo raste. Zabrinjavajuće je, jer za razliku od vaginalnog porođaja, carski rez nosi mnogo više rizika, pogotovo po majku. U pitanju su rizici od povećanog krvarenja, pojave infekcije, povrede organa pa i tromboze i mnogih drugih problema. Ni za bebu nije sve tako jednostavno. Smatra se da bebe koje su rođene carskim rezom češće razvijaju probleme disajnih organa.

Srećom ovakve pojave nisu česte ali nisu ni zanemarljive, zato je važno da znate baš sve o carskom rezu! Počnimo od toga kada se izvodi.

Kada se izvodi carski rez?

 

Carski rez može biti planiran i hitan.

Hitan carski rez se radi onda kada vaginalni porođaj više nije opcija. Uzroci za hitan carski mogu biti različiti i njima ćemo se pozabaviti malo niže u tekstu.

Planirani carski rez podrazumeva da postoji dogovor sa lekarom oko procedure, vremena i načina izvođenja operacije. Obično se planira usled problema sa zdravljem majke (ili bebe) u toku trudnoće, ili ako su raniji porođaji bili carskim rezom. Postoji i neplanski carski rez kada se u par dana ili čak sati pre porođaja koji je trebao da ide prirodnim tokom, nešto promeni. Promene mogu da budu zbog pomeranja bebe, variranja pritiska majke, srčane radnje bebe. Tada se doktor ipak odlučuje za carski rez i započinje priprema o kojoj ćete pročitati više malo kasnije.

 

carski rez procedura

 

Hitan carski rez

 

Hitan carski rez podrazumeva specifične okolnosti zbog kojih on postaje neizbežan.

Uzroci su obično vrlo ozbiljni:

 • Nepovoljan položaj bebe za porođaj – kada beba nije okrenuta glavicom naniže, već prednjači zadnjica. To označava karlični porođaj, koji kada se radi vaginalno može da bude vrlo opasan i izuzetno bolan. Rizici su povećani i po majčino zdravlje i po bebino. Ova kategorija pripada i razlozima za planirani carski rez kada se uoči ranije odnosno pre porođaja.
 • Neotvaranje – grlić materice se ne otvara, beba se ne spušta odnosno porođaj ne napreduje. Sve ovo može da stvori vrlo ozbiljne situacije i naruše zdravlje bebe ali i majke.
 • Srčana radnja bebe – u toku vaginalnog porođaja može da se dogodi da se beba zamori i prosto postane previše slaba za nastavak vaginalnog porođaja.
 • Pupčanik i posteljica – Može da se dogodi da pupčanik prođe pored bebe i zaglavi se u vaginalnom kanalu (prolaps pupčanika). Tada beba ostaje bez dovoljnog dovoda kiseonika a to može imati ozbiljne posledice. Preveremeno oblubljivanje posteljice je takođe uzrok za hitan carski rez. Ovo može da izazove smanjen dotok kiseonika do bebe ali i ozbiljno krvarenje koje ugrožava život porodilje.

Razloga za hitan carski ima još puno, međutim ovo su najčešći i među najozbiljnijima.

Planiran carski rez

 

Planirani carski rez se obično radi kada za to postoje osnovani razlozi koji mogu biti različiti.

Evo nekih od njih:

 • Prethodni porođaj(i) su bili rađeni carskim rezom – U zavisnosti od vrste reza (horizontalni ili vertikalni) zavise i sledeći porođaji. Postoji mogućnost da nakon prvog (horizontalnog) carskog reza usledi vaginalni porođaj, ali je to vrlo retko u praksi. Obično je da ukoliko je jedan porođaj carski rez svaki sledeći je takođe carski. Međutim, ukoliko lekar proceni da je sigurno i moguće, postoje šanse i da sledeći porođaj bude vaginalni.
 • Operacije na materici – Ukoliko je porodilja imala nekakve operativne zahvate poput uklanjanja mioma na materici, preporučuje se da porođaj bude carski.
 • Višeplodna trudnoća – Kada u materici ima tri ili više bebica, planirani carski rez je najčešći izbor za porođaj.
 • Placenta previa – Prednjačeća posteljica znači da je ona pozicionirana baš na mestu gde bi beba trebala da izađe. Takva situacija nije povoljna ni za majku ni za bebu.
 • Zdravstveni problemi majke ili bebe – Ukoliko majka ima probleme sa pritiskom, dijabetesom, srčane probleme, bilo kakvu vrstu ozbiljnih zdravstvenih stanja porođaj mora biti pažljivo planiran. Isto važi i za zdravstveno stanje bebe. Ako je ustanovljeno da beba ima neki od urođenih srčanih mana, problema sa plućima, ili slično, porođaj mora biti posebno planiran.
 • Prevelika beba i mala karlica – Makrozomija ili problem kada je beba poprilično krupna a karlica porodilje manja. Tada je planirani carski rez preporučljiv.
 • Infekcije – Ako porodilja ima neku od ozbiljnih infekcija (HPV, HIV, bakterijske upale…) Nije preporučljiv vaginalni porođaj već carski rez.

Planirani carski rez podrazumeva dogovor između lekara koji će raditi operaciju i budućih roditelja. Planiranje podrazumeva objašnjenje procedure, savetovanje, pripremu pre i posle operacije i slično.

Pripreme za carski rez

 

Kako izgledaju pripreme za carski rez i šta se sve tada radi?

 

 

Prvo i najvažnije jeste razgovor i dogovor sa lekarom koji vodi trudnoću i koji će raditi operaciju. On će vas uputiti u to kako procedura izgleda, šta je najbolja opcija i za vas i za bebu.

Zatim ćete se informisati o vrsti anestezije, verovatno sa anesteziologom koji će biti zadužen za vas. On će vam predložiti opcije i dati svoj savet šta bi bilo najbolje za vas.

Vrlo je verovatno da će vas pregledati i internista da ustanovi opšte stanje vašeg organizma. To je važno da bi znali da li ćete sigurno i dobro podneti operaciju. Ukoliko imate neki raniji zdravstveni problem, on može uticati na plan za carski rez. Tada će se obaviti još neke pretrage i verovatno praviti poseban plan za proceduru.

Naravno, potrebni su vam i neki dokumenti:

 • Lična karta
 • zdravstvena knjižica
 • Krvna slika sa krvnom grupom i Rh faktorom
 • Urino-kultura
 • Ukoliko je potrebno analize koje se odnose na bolesti koje imate odranije (dijabetes, problemi sa pritiskom, akutna oboljenja itd..)

To su samo neke od stvari koje treba da spakujete u torbu za porodilište.

Što se tiče pred-operativnih priprema, bilo bi poželjno da ste izdepilirani u predelu prepona i donjeg stomaka, ali se to ne preporučuje neposredno pre operacije. Neki lekari smatraju da se to može odraziti na pojavu infekcije. Svakako će tehničar ili sestre pre operacije proveriti stanje maljavosti. Ako bude potrebno, malo će vam brijačem preći preko dela stomaka gde će se praviti rez.

Pre carskog reza (ili bilo koje operacije) se ne smeju unositi hrana ili tečnosti. Vrlo je verovatno da će vam uraditi klizmu odnosno ispiranje debelog creva. Pre same operacije vam se postavlja kateter u mokraćnu bešiku. Posle toga možete očekivati odlazak u operacionu salu i početak procedure posle koje će vaša porodica biti bogatija za još jednog člana.

Vrste carskog reza

 

Carski rez možemo svrstavati u 2 grupe – po rezu i po vrsti anestezije.

 

carski rez priprema

 

Kada govorimo o rezovima možemo reći da postoji horizontalni i vertikalni. Ako se baziramo na anesteziju onda imamo carski rez u totalnoj anesteziji ili regionalnoj odnosno spinalnoj anesteziji.

Carski rez prema vrsti reza

 

Postoji više tehnika kojima se radi carski rez, pa tako imamo spomenuti horizontalni i vertikalni pristup. To znači da rez koji se pravi može biti rađen uzdužno preko stomaka ili poprečno iznad pubične kosti u predelu donjeg stomaka.

Danas je češće u upotrebi horizontalini odnosno bikini rez, dok se vertikalni koristi samo u hitnim situacijama.

 • Horizontalni carski rez podrazumeva da će rez biti u donjem delu stomaka, malo iznad pubične kosti. Naziv bikini rez je nastao zato što za razliku od vertikalnog, on je potpuno nevidljiv kada nosite donji veš ili kupaći kostim. Dovoljno je nisko urađen da ga prekrije bikini.
 • Vertikalni carski rez je obično nešto veći i proteže se od donjeg dela stomaka do malo iznad pupka (nekada ispod). Kroz ovakav rez se beba mnogo lakše porodi odnosno izvadi brže. On je najčešći izbor kada je neophodno hitno i što pre obaviti porođaj da bi se sprečile posledice po mamu ili bebu.

Carski rez prema vrsti anestezije

 

Sigurno ste čuli za spinalnu anesteziju koja se ponekada daje i u toku vaginalnog porođaja. Ali šta zapravo znači to spinalna anestezija? To znači da ćete dobiti vrlo jaku dozu anestezije direktno u nerve uz kičmu koji će paralisati osećaje u karlici i celoj regiji koja je određena. Na taj način vi ostajete budni i svesni tokom celog porođaja carskim rezom, ali ne osećate bolove.

Kod nas je ova vrsta carskog reza moguća i postaje sve češći izbor porodilja, međutim još uvek nije jako zastupljena. Prednosti su što možete očekivati da čujete svoju bebu kada prvi put zaplače i udahne vazduh. Kada je lekari obrišu i pregledaju, bebu vam stavljaju na grudi da se upoznate lično po prvi put i ostvarite kontakt kože na kožu.

Negativna strana je što se mogu pojaviti dugoročni bolovi u kičmi, problemi sa srčanom radnjom ali i termo-regulacijom. Ova studija kaže da spinalna anestezija može da izazove da osećate hladnoću i drhtavicu čak i kada je temperatura oko vas poprilično visoka. Ove nuspojave nisu česte, ali nisu ni zanemarljive. Srećom, smatra se da su anesteziolozi vrlo dobro upoznati sa procedurom i ovom vrstom anestetika pa do problema retko kada dolazi.

Totalna anestezija za carski rez podrazumeva da ćete biti u dubokom snu tokom cele procedure. Operacija se obavlja dok ste vi u nesvesnom stanju, beba se pregleda i beleži se apgar skor zatim se odnosi u sobu za bebe dok se vi ne probudite. Buđenje će se obaviti jednom posle operacije, ali vrlo je verovatno da ćete opet zaspati i probuditi se malo kasnije. Nakon potpunog buđenja, obići će vas lekar, obavestiti o svemu šta se dešavalo, i tada će vam doneti bebu da se upoznate.

Nakon totalne anestezije možete da osetite mučninu, vrtoglavicu ponekada i bolove u grudima ili blage probleme sa disanjem. Srećom lekari su tu da savetuju i pomognu da se svaki mogući problem reši.

Koliko traje carski rez?

 

Trajanje carskog reza zavisi od mnogo faktora.

Najčešće ne traje duže od 1h, prosek je između 40 i 50 minuta.

U nekim slučajevima može da traje i kraće oko 30ak minuta, ali te situacije su vrlo retke. Razlozi zašto može da traje duže su obično zbog nekih komplikacija poput jačeg krvarenja, težeg odvajanja posteljice, težeg zatvaranja rane. Veće rizike za komplikacije imaju majke sa više od 2 prethodno rađena carska reza, gojazne trudnice, žene sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Ponekada se može doneti odluka da se zbog prethodnih horizontalnih carskih rezova uradi vertikalni. Razlog je obično ožiljkastko tkivo na prethodnim rezovima, poroznost tkiva što znači komplikacije pri zašivanju rane. U svakom slučaju, pre same operacije ćete imati razgovor sa lekarom koji će napraviti procenu situacije i na osnovu nje praviti plan za carski rez.

Ožiljak posle carskog reza i kako ga negovati

 

Kako je u pitanju operacija u kojoj vam se otvara koža, stomačni mišići, materica, ovojnice koje štite bebu, a zatim se sve ponovo spaja, jasno da ćete imati ranu i popriličan ožiljak.

 

ožiljak nakon carskog reza

 

Ožiljak od carskog reza je obično dug između 10 i 15 cm.

Po završetku operacije biće zatvoren koncima i sa oko 10 šavova, mada ih može biti i više. Preko rane će vam staviti gazu koju će menjati više puta u narednim danima. Ranu će svakodnevno pregledati lekar i previjati sestre do vašeg otpusta iz porodilišta. Tada ćete dobiti čvrsti flaster preko rane koji ne smete skidati i dirati do kontrole i skidanja konaca.

Konci se obično skidaju nakon 7 do 10 dana, u zavisnosti od zarastanja koje će proceniti lekar na kontroli.

Kada konce napokon skinete, nemojte se zabrinuti zbog žuto – narandžaste kože u tom predelu. To je zbog joda i skinuće se nakon nekog vremena. Vrlo je moguće i da ćete primetiti ostatke od lepka sa flastera, a oni se ne skidaju tako lako. Možete ih prebrisati medicinskim alkoholom na komadiću vate, ali vrlo pažljivo.

Nije preporučljivo pranje i kvašenje rane još barem nedelju dana od skidanja konaca.

Ožiljak će tada biti svež, jako crven i još uvek bolan na dodir. Možete mazati kremu za zarastanje i smanjivanje ožiljkastog tkiva. Ovakve kreme će pomoći da rana lepše zarasta i ožiljak bude mekan i bolje formiran. Pravilna nega ožiljka treba da bude svakodnevna da bi imala najbolje moguće rezultate a to je brže zarastanje i mali gotovo neprimetan ožiljak. Svakako potražite savet lekara oko pravilne nege ožiljka nakon carskog reza i pridržavajte ih se.

Oporavak nakon carskog reza

 

Oporavak nakon carskog reza nije baš jednostavna stvar. Ipak je više slojeva vašeg tela bilo otvoreno i ponovo zatvoreno. Potrebno je vreme i strpljenje da bi sve ponovo moglo da funkcioniše kako treba. Srećom ljudsko delo je fantastična magična kutija koja je sposobna da regeneriše i spoji svaki mišić i tkivo koje je bilo razdvojeno. I to za par meseci. Zapravo već za par nedelja će se sve spojiti, ali da bi potpuno zaraslo potrebno je nekoliko meseci. 

 • Prvi dan nakon carskog reza, odnosno prvo jutro ćete morati da ustanete. Do tada ćete uglavnom ležati i pomalo se okretati po krevetu. Kada budete morali da ustanete imaćete pomoć stručnog osoblja. Taj prvi korak nije lak, i ne brinite što će tad verovatno izleteti veća količina lohija i krvi, i ne brinite niko vam neće zameriti. To je prirodna pojava jer se tokom ležanja i slabijeg pokretanja teže izbacuje tečnost zaostala u materici koju ćete svakako izbacivati u narednih par nedelja. Biće bolno i neprijatno, ali brzo će proći. Nakon toga sve će biti lakše, a kada vam napokon izvade kateter iz bešike sve će biti neuporedivo jednostavnije.  Dobijaćete lekove za bolove a verovatno i terapiju koja služi za grčenje i smanjivanje materice. To su injekcije koje ćete dobiti u stomak, male su i ne bole, a nakon otpusta ćete dobiti kapi koje imaju iste funkcije.
 • Otpuštanje iz porodilišta je obično nakon 5 dana od carskog reza ako je sve u redu. Tada ćete morati više da odmarate, da ležite i minimalno se krećete. Čak i ako osetite da možete i da vam bolovi nisu jaki, odmor je ključan za pravilan oporavak. Prerano forsiranje tela na akciju bilo da je u pitanju kretanje ili čak i sedenje može dovesti do komplikacija. To ne znači da treba samo da ležite jer i nedovoljno kretanja može da ima posledice. Umereno, pomalo i pažljivo.
 • Nakon skidanja konaca polako možete da povećavate svoje aktivnosti, ali i dalje umereno. Bebu nosite i držite samo kada morate, da bi izbegli pojavu bruha odnosno hernije. Druge teže stvari nemojte ni da pokušavate da podižete jer nije preporučljivo.
 • Oko 6 nedelja nakon carskog reza trebali bi da imate prvu kontrolu nakon porođaja. Tamo će vas lekar pregledati i detaljno uputiti u dalji tok oporavka.

Ako primetite obilna krvarenja, ugruške, neprijatan miris lohija, oticanje ili curenje rane ili povišenu temperaturu odmah se javite lekaru. Ovo su situacije u kojima je neophodno da odmah potražite pomoć stručnog lica da ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.

Krvarenje nakon carskog reza

 

Krvarenje i izbacivanje zaostataka iz materice je potpuno normalna i očekivana stvar nakon porođaja. U pitanju su lohije koje mogu da traju i do 6 nedelja! Na ovaj način se telo oslobađa ostatka plodove vode, sluzi i krvi nakon porođaja. One se javljaju i kod vaginalnog porođaja i kod carskog reza.

Nakon carskog reza krvarenje i iscedak mogu biti nešto slabije jer se veći deo isprazni tokom operacije. Ipak, kada budete prvi put ustali posle carskog reza očekujte jedan “pljus” zbog ležanja, ali nakon toga sve se svodi na normalnu količinu iscetka. Boja može biti od crvenkaste do bran ili čak i žute. Miris ne treba da bude ne prijatan, i ne bi trebalo da se pojavljuju veći ugrušci. Ukoliko primetite nešto ovako posetite lekara čim pre.

Krvarenje u smislu veće količine sveže krvi nakon carskog reza je znak da nešto nije kako treba i da što pre treba da obavestite lekara.

U pitanju može da bude više stvari od krvarenja rane do problema sa koagulacijom krvi, i posledice mogu da budu vrlo opasne.

Dojenje nakon carskog reza

 

Možda ste mislili da nakon carskog reza nećete biti u mogućnosti da dojite svoje čedo, ali to nije istina! Biće malo komplikovanije ali ne i nemoguće. Sve je stvar položaja za dojenje. Pravi položaj je zlata vredan u ovoj situaciji.

Prvi dan nakon carskog reza doneće vam bebu da probate da je stavite na dojku da beba sisa. Ovaj momenat je izuzetno važan jer prvih dana beba uzima kolostrum – super hranu za bebin imunitet i zdravlje. Položaj koji se preporučuje za dojenje nakon carskog reza jeste u polu-sedećem stavu, ponekada i u ležećem.

Prvih dana će vam u porodilištu pomagati stručno osoblje da namestite bebu na dojku ali i da se vi namestite. Tada iskoristite momenat i pitajte za savet i predlog kako da olakšate sebi kada odete kući sa svojom bebom. Takođe postoje školice dojenja koje možete da posetite pre porođaja, kao i različiti sajtovi i forumi koji vam mogu olakšati.

Ishrana nakon carskog reza

 

Sigurno se pitate da li će nakon ovakve operacije vašeg stomaka sve biti kao i ranije, a to se odnosi i na hranu i probavni sistem. Što se tiče vašeg sistema za varenje on će ostati isti, ali to ne znači da je poželjno da jedete šta stignete i kada stignete.

Previše hrane ili namirnice koje izazivaju nadutost nisu poželjne nakon carskog reza.

Prvo zato što mogu opteretiti vaš stomak i stvoriti grčeve i pogoršati bolove koje već osećate. Drugo, može se javiti zatvor, a naprezanje nakon operacije je vrlo nepoželjno. Napinjanje kada je rana još sveža može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Zato se savetuje da ishrana nakon carskog reza bude vrlo lagana i uglavnom tečna. 

 • U porodilištu, nakon carskog reza prvi dan ne unosite hranu u organizam. Tek za večeru možete da dobijete neutralnu supu.
 • Drugi dan od carskog reza počinjete da unosite hranu ali takođe vrlo blagu, neutralnog ukusa i pretežno tečnu. I tako bi trebalo da se nastavi narednih par dana.
 • Nakon toga možete da pijete dosta tečnosti što ima povoljan uticaj i na dojenje i na varenje. Nije loše ni razmisliti o čaju za dojilje. Koristite namirnice sa puno vlakana, bez puno rafinisanih šećera ili loših masnoća. Trebali bi da izbegavate namirnice koje izazivaju nadutost poput graška, pasulja, kupusa, karfiola, testenine. Bazirajte ishranu na povrću, voću, zdravom mesu, supama i barenim jelima.
 • Nakon par nedelja možete da počnete da uvodite i ostale namirnice ali pažljivo i umereno. Takođe nije loše da obratite pažnju i na ishranu namenjenu dojiljama, jer može podstaknuti laktaciju.

Vežbanje nakon carskog reza

 

Što se tiče vežbanja i fizičke aktivnosti nakon carskog reza, budite pažljivi i strpljivi.

Sigurno da prva 3 meseca posle carskog reza fizička aktivnost treba da se svede na brigu o bebi i minimalne šetnje.

Šetnja sa bebom treba da bude kraćih relacija i laganog hoda. Ovakva aktivnost pomoći će da se telo vrati u normalu bez preteranog opterećenja na mišiće trbuha ili matericu. Takođe će pomoći da polako vraćate kondiciju i pomognete telu da se pravilno oporavlja. Ovakva šetnja dobro će doći i bebi kada malo ojača, jer boravak i vožnja na svežem vazduhu može doprineti mirnijem snu kod beba.

Nakon par meseci, uz dogovor sa lekarom možete početi sa laganim vežbama ojačavanja stomačnih i leđnih mišića. Ovakve vežbe mogu olakšati svakodnevne aktivnosti poput nošenja bebe ili dojenja.

Za svako ozbiljnije vežbanje ili naprezanje tela i stomaka, potrebna je dozvola lekara.

Druga trudnoća nakon carskog reza

 

Kada je preporučljiva ponovna trudnoća nakon carskog reza?

Ako uzmemo u obzir ozbiljnost situacije i operacije koja je obavljena možemo reći da nije poželjno da to bude brzo.

Prema lekarima preporučuje se oko 2 godine razmaka između 2 trudnoće.

To ne znači da ne možete ranije ostati trudni, već da se povećavaju rizici za komplikacije u toku trudnoće ili porođaja. Komplikacije koje mogu da se jave su različite. Povećavaju se rizici od pucanja i oštećenja materice, pozicioniranje placente, krvarenja, problemi pri porođaju. Dakle, ako planirate još bebica nakon carskog reza, malo sačekajte, ali ukoliko do trudnoće dođe ne brinite. Odmah potražite savet doktora i pratite sva uputstva i sigurno će sve biti uredu!

Carski rez sa blizanačkom trudnoćom

 

Da li blizanačka trudnoća obavezno znači i carski rez?

Ne znači!

 

carski rez oporavak

 

Višeplodna trudnoća sa 3 ili više beba znači da će porođaj biti urađen carskim rezom. Međutim, blizanačke trudnoće se uspešno završavaju i vaginalnim porođajem.

Ako nosite blizance carski rez možete očekivati u ovim situacijama:

 • Bebe su okrenute karlično (prednjači zadnjica)
 • Prva beba je okrenuta karlično, druga glavicom. U ovoj situaciji može doći do zaglavljivanja beba u porođajnom kanalu a to treba izbeći po svaku cenu.
 • Zdravstvena slika porodilje utiče na tok porođaja
 • zdravstveno stanje beba
 • razlike u rastu i napretku beba
 • Uska karlica porodilje
 • Jedna od beba je popreko nameštena u stomaku.

Iako su situacije u kojima se blizanačka trudnoća ipak završi carskim rezom, čak 40% porođaja bude vaginalnim putem. U svakom slučaju, pratite savete svog lekara i sve će biti u redu.

Pojas za stomak nakon carskog reza

 

Mnoge žene koje su imale iskustva sa carskim rezom govore u korist post porođajnih pojaseva. Oni imaju funkciju da drže stomak na mestu. Možda ovo čudno zvuči, ali nakon carskog reza vrlo je čest osećaj da stomak i organi prosto nisu gde treba da budu. Javlja se osećaj nelagodnosti jer konstantno vam se čini da će nešto da pukne ili se otvori, iako neće. Ceo stomak je mekan, lelujav i opušten. Često može da se ustanovi i da je prisutna dijastaza mišića, što znači da su mišići slabi i razdvojeni.

Ovi pojasevi su čvrsti i kada ih obučete prosto sve drže na svom mestu. I zato su odlični, ALI!

Ali, ne smete ih koristiti previše često i dugo.

Zašto?

Zato što oni predstavljaju konstantnu “lažnu” potporu i smanjuju efikasnost mišića trbušnog zida. Mišići moraju da se vrate u svoj položaj i da ojačaju. Moraju da vrše svoju osnovnu funkciju da bi se telo lakše oporavila i kasnije funkcionisalo. Predugo i svakodnevno nošenje pojaseva za stomak posle porođaja umanjuje oporavak i funkciju mišića. 

 

 

Zato, nakon porođaja carskim rezom treba da imate post porođajni steznik ili pojas, ali ga ne koristite preterano često!

Odnosi nakon carskog reza

 

Iako nakon porođaja bilo koje vrste ni jednoj mami nisu na pameti seksualni odnosi, verujte da se to menja čim se malo oporavite! Ali to ne znači da kada se osetite malo bolje možete i da se posvetite ovom fenomenu.

Nakon carskog reza neophodno je da prođe barem 2 meseca da bi razmišljali o odnosima. Zapravo, nakon prve kontrole koja je 6 nedelja od porođaja, sve detaljno ispitajte svog lekara. On će znati i u kojem ste stadijumu oporavka i kako zarastanje rane protiče i da li ste vi stvarno spremni za odnose.

Možda vam se čini kao preterivanje, ali verujte da nije. Odnosi mogu da doprinesu stvaranju infekcija, pojavi krvarenja, kontrakcije materice koje mogu biti izuzetno bolne itd. Dajte svom telu vremena da se oporavi na pravi način da bi mogli da uživate kako treba. Što se tiče partnera, posvetite mu pažnju na drugi način i on će imati razumevanja jer ste ipak na svet doneli vaše novo omiljeno biće za ceo život!

Carski rez ili prirodni porođaj?

 

Ako ste ikada videli ili bili deo bilo koje grupe na društvenim mrežama koje se tiču majki, porođaja ili beba, znate za večito pitanje – carski rez ili prirodni porođaj. Tamo se često postavlja pitanje koja je majka više majka – ona koja se namučila i satima trpela bolove vaginalnog porođaja ili ona koja je imala carski rez ili epidural.

Odgovor je vrlo jednostavan: svakom je svoja muka najveća, i tu pravila nema. Najvažnije je da je svaka majka uradila kako je najbolje za njenu bebu i nju samu. Ako je ona dobro, beba je dobro, zajedno su i uživaju, vrsta porođaja apsolutno nije bitna.

 • Vaginalni porođaj znači kontrakcije koje se povećavaju iz minuta u minut, bolove, napone i grčenje, iscrpljenost, neizvesnost. Vrlo je moguće da će doći do pucanja ili epiziotomije koja takođe zahteva ušivanje i negu rane.
 • Carski rez podrazumeva operaciju, velike rizike po zdravlje porodilje ali i bebe, teži i duži oporavak, teže dojenje, komplikacije u post porođajnom oporavku.

I ko je onda prošao bolje?

Zar je važno? Kakav god porođaj da je bio u pitanju mi imamo par reči: Bravo mama!

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7246-cesarean-birth-c-section

https://www.physio-pedia.com/Cesarean_Section

https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/c-section/