lohije

Lohije, krvarenje nakon porođaja i sve o tome

Šta su lohije i zašto se javlja krvarenje nakon porođaja? Šta je normalno krvarenje u ovom periodu, a šta je znak za uzbunu? Evo odgovora.

Tokom perioda krvarenja nakon porođaja treba voditi računa o intenzitetu i trajanju krvarenja. Nepravovremeno reagovanje na ozbiljnije simptome krvarenja može dovesti do fatalnih posledica po porodilju.

Za vreme trajanja lohija važna je higijena i korišćenje adekvatnih uložaka koji imaju veliku moć upijanja.

Koji je pravilan način tretiranja lohija, šta su one i zašto se javljaju? Informišemo vas u nastavku teksta.

Šta su lohije?

 

Lohije su vaginalni iscedak koje se javlja nakon porođaja u vidu krvi, delova sluzokože materice, sekreta pa čak i bakterija.

One se javljaju i posle vaginalnog porođaja i posle carskog reza i normalna su pojava koja služi materici da se vrati u pređašnje stanje i pripremi za nove menstrualne cikluse i rađanja.

 

 

Kako izgledaju lohije?

 

Krvarenje nakon porođaja podseća na menstrualno krvarenje, ali je u prvim danima mnogo obilnije i praćeno je pojavom krvnih ugrušaka. Tokom prvih dana nakon porođaja lohije su tamno crvene boje, a krvni ugrušci su veličine novčića.

Kako dani prolaze krvarenje će dobijati sve svetliju boju koja može varirati od rozikaste do braonkaste nijanse, a zatim prelaze  u žućkaste.

Ukoliko se desi da lohije postanu svetlo crvene boje poput sveže krvi to je znak da treba da smanjite  aktivnosti i više se odmarate. Ako ovo stanje potraje duže i krvarenje se javi  u većem obimu, potražite savet lekara.

 

krvarenje posle porođaja

 

Krvni ugrušci se smanjuju po veličini i učestalosti javljanja, a kod pojedinih žena vro brzo u potpunosti i nestaju.

Koliko traju lohije?

 

Vaginalno krvarenje nakon porođaja uglavnom traje između 4 i 6 nedelja.

Ta dužina varira od žene do žene.

Ovaj period se u narodu zove babinje, a u medicini pueperijum.

Tokom babinja intenzitet krvarenja i pravilnost se primećuje kod većine žena. Obilno i “teško” krvarenje traje prvih desetak dana. Tih prvih dana budite spremni na čestu promenu higijenskih uložaka, jer se mogu napuniti za vrlo kratko vreme.

Nakon toga sledi sve manje obilno krvarenje, praćeno sve manjom količinom krvnih ugrušaka.

Kod većine žena lohije prolaze kroz 3 faze: 

 • Lohia rubra se odnosi na crvenu lohiju koja traje oko četiri  dana
 • Lohia seroza je prozirna lohija, rozikaste ili žućkaste boje i traje oko dve nedelje.
 • Lohia alba je bela lohija, koja može potrajati i do četiri nedelje.

Ove faze su karakteristične za većinu žena. Naravno da je svaki organizam drugačiji i da su moguća odstupanja koja u većini slučajeva nisu zabrinjavajuća.

Koje situacije izazivaju pojačane lohije?

 

Iako kod pojave lohija možemo ispratiti određene pravilnosti u javljanju, neke aktivnosti dovode do naglog povećanja obima krvarenja.

Aktivnosti poput dojenja, vežbanja ili ujutru nakon buđenja dovode do toga da se krvarenje naglo pojača, ali to je sasvim normalna pojava koju ćemo objasniti u nastavku teksta.

Ta situacija se može desiti kada posle dužeg sedenja ili ležanja naglo ustanete. To se dešava zbog specifičnog oblika vagine koji u sedećem ili ležećem položaju skuplja krv (kao u neku posudu), a zatim se ona prilikom ustajanja naglo prolije i izađe iz vagine. 

Krvarenje se nekad može malo pojačati kada dođete kući iz porodilišta, jer ste aktivniji nego što bi to trebalo odmah nakon porođaja.  Zbog toga je važno da u prvim danima nakon porođaja što više odmarate i dopustite svom telu da povrati snagu i vrati se na pređašnji nivo funkcionisanja.

Naglo oticanje krvi dešava se i nakon dojenja, ali ovu pojavu ćemo detaljnije objasniti u narednim segmentima ovog teksta.

Sada ćemo se detaljnije pozabaviti krvarenjem nakon vaginalnog porođaja i carskog reza i uvideti ima li razlike u pojavi krvarenja.

Lohije nakon prirodnog porođaja

 

Tokom perioda trudnoće telo se u velikoj meri menja i povećava se prokrvljenost za oko 50%. Krvarenje nakon porođaja dešava se iz razloga što se posteljica odvaja od materice, pa ostaju otvoreni krvni sudovi sa kojima je placenta bila spojena sa matericom.

Lohije su uobičajena pojava nakon vaginalnog porođaja, čak su kod ovog porođaja obimnije u odnosu na porođaj carskim rezom.

Lohije nakon carkog reza

 

Carski rez je hirurška procedura koja se izvodi kada lekar proceni da je to najbolja i najbezbednija opcija za mamu i bebu.

Tokom ove procedure pravi se rez na maminom stomaku i materici i kroz taj otvor se vadi beba.

Žene koje moraju ići na carski rez nisu pošteđene postporođajnog krvarenja odnosno pojave lohija.

Ovaj porođaj se jednostavnim jezikom rečeno, odvija pod kontrolisanijim uslovima u smislu vađenja bebe, odvajanja posteljice i ostalih segmenata. Međutim posledice ostaju iste, odnosno krvni sudovi sa kojima je placenta bila spojena sa matericom ostaju otvoreni i dolazi do pojave lohija.

Mala prednost ove procedure je ta što je krvarenje manje obimno nego kod vaginalnog porođaja. 

Kako tretirati lohije?

 

Priprema za porođaj kod mnogih žena obuhvata posećivanje škole za trudnice, čitanje raznih tekstova i brošura o tome šta je neophodno spakovati u torbu za porodilište.

Jedna od obaveznih stvari koja se nosi u porodilište jesu mrežasti ulošci od vate. Obzirom da se krvarenje nakon porođaja javlja bez obzira na način porođaja, ulošci su vam neophodni u oba slučaja.

Ovi ulošci se sastoje od vate i pletiva, a koriste se u prvim danima nakon porođaja zato što imaju veću moć upijanja od standardnih higijenskih uložaka. Rekli smo da je krvarenje u prvim danima dosta obimno, zato je neophodno poneti više pakovanja tih uložaka. 

Njih je potrebno redovno menjati. Ne postoji precizna preporuka koliko često. Sve zavisi od obimnosti krvarenja. Procenićete i sami kada je neophodno zameniti uložak.

Kada se krvarenje smanji tada možete preći na redovne higijenske uloške koje koristitie tokom menstrualnih ciklusa.

Lekari ni po koju cenu ne preporučuju korišćenje tampona dok ne prođe krvarenje, odnosno period od nekih šest nedelja kako ne bi došlo do infekcija unutar vagine.

Kada se koriste tamponi postoji rizik od nastanka toksičnog šoka. On nastaje kada se tampon ne menja dovoljno često pa se krv zadržava u materici i dolazi do porasta količine stafilokoka i njihovih toksina. Simptomi toksičnog šoka su pojava visoke temperature, osipa na pojedinim delovima tela, nizak krvni pritisak, povraćanje i mnogi drugi simptomi koji nisu nimalo prijatni.

Tek nakon pregleda stanja vagine i utvrđivanja da je sve u redu možete koristiti tampone.

Dojenje i lohije

 

Dojenje ima brojnih prednosti kako za mamu tako i za bebu. Osim što je nezamenljivo u bebinom rastu i razvoju, pomaže i tokom postporođajnog oporavka majke.

Kada je reč o lohijama, redovno dojenje može skratiti period krvarenja i ubrzati oporavak odnosno vraćanje materice u pređašnje stanje.

Kada dojite bebu u prvim danima nakon porođaja može se desiti da osećate bol ili grčeve u predelu stomaka. To je zato što dolazi do kontrakcija materice pod uticajem hormona oksitocina koji se ispušta tokom dojenja. Te kontrakcije podstiču krvarenje, a ponekad zaista mogu biti neprijatne i bolne u toj meri da je potrebno zatražiti lekove za bolove. Njih naravno nemojte uzimati bez konsultacija sa lekarom pogotovo u prvim danima kada je bebica izuzetno osetljiva.

Ono što možete uradite u kućnim uslovima jeste da na abdomen stavite tople obloge da vam ublaže bolove.

Kada krvarim previše posle porođaja?

 

Krvarenje posle porođaja je sasvim normalna pojava kod svih žena. U prvim danima nakon rođenja bebe očekivano je da krvarenje bude obimnije i to ne treba da vas zabrinjava. Međutim kod malog broja žena mogu se desiti komplikacije odnosno može doći do pojave obilnog krvarenja koje zahteva javljanje lekaru i određenu terapiju u zavisnosti od uzroka krvarenja.

 

postporođajno krvarenje

 

Evo nekoliko saveta kako da prepoznate kada krvarite previše. 

 • Kada je krvarenje iz vagine konstantno i nema perioda prestanka krvarenja već krv neprestano otiče.
 • Kada je neophodno menjati uloške mnogo češće nego što je to uobičajeno, recimo na svakih sat vremena ili češće.
 • Kada ove pojave prati zamagljen vid, slabost, nizak pritisak, nesvestica.
 • Previše krvarenja podrazumeva i period krvarenja koji je mnogo duži od šest nedelja i prati ga obimnost u krvarenju i pojava krvnih ugrušaka nakon perioda smirivanja.

Kod jednog malog procenta žena može se desiti i ozbiljna postpartalna hemoragija koja podrazumeva gubitak velike količine krvi veoma brzo nakon porođaja ili u prvim nedeljama nakon porođaja. Ovo stanje može imati fatalne posledice. Zbog toga je važno pravovremeno reagovanje na pojavu obilnijeg krvarenja.

Kada se treba obratiti lekaru?

 

Većina žena dobro poznaje svoje telo, pa čak i kada se prvi put porađaju njihov osećaj će m dati do znanja da li je sve u redu ili je neophodno alarmirati lekara za pomoć. Kada je u pitanju postporođajno krvarenje ono jeste nepoznanica mnogim ženama, ali i tu se može osetiti šta je normalno, a šta nije.

U slučaju da želite na porođaj otići potpuno pripremljeni, evo nekoliko saveta kada je potrebno obratiti se lekaru za dodatnu pomoć i terapiju:

 • Kada je krvarenje toliko obilno da morate menjati uloške na svakih sat vremena ili češće.
 • Ako se naglo promeni boja krvi i pritom se ne osećate dobro.
 • Lekaru se javite i ako imate vrtoglavice, snižavaje krvnog pritiska, nesvesticu, pojačano znojenje.
 • Pojava visoke temperature je takođe signal za uzbunu.
 • Nepravilni srčani otkucaji su takođe znak za uzbunu.
 • Lekaru skrenite pažnju i ako se pojave jako veliki ugrušci krvi.
 • Ako niste sigurni u sebe i svoj osećaj usled nedostatka iskustva, za sve se posavetujte sa medicinskim osobljem.

 

 

Šta ako se javi neprijatan miris lohija

 

Lohije nisu prijatne ni na izgled, a ni na miris pogotovo ako ne podnosite krv. Kada je sve u redu lohije imaju klasičan miris krvi, neki to zovu metalni miris.

Ukoliko se desi da lohije promene miris tako da on postane neprijatan čak i ako se redovno tuširate i vodite računa o higijeni, obavezno se javite svom lekaru u tim situacijama. To može biti pokazatelj neke infekcije koju je neophodno rešavati.

Lohije posle 40 dana

 

Normalnim periodom krvarenja nakon porođaja smatra se do šest nedelja ili čuvenih 40 dana. Kod pojedinih žena ono traje duže i ne mora značiti da je razlog za zabrinutost.

Međutim lekari savetuju da se svako krvarenje koje traje duže od šest nedelja proveri. Ponekad produženo krvarenje može biti znak nekih komplikacija poput zaostalih komadića placenta u materici i infekcija.

Svi lekari savetuju da žene dođu na kontrolu nakon porođaja, kako bi se uradio ginekološki i ultrazvučni pregled. Upravo se ovim metodama eliminiše postojanje nekih eventualnih komplikacija, koje se mogu rešiti pravovremenim reagovanjem i terapijom.

Većina neiskusnih žena period nakon porođaja zamišlja kao bezbrižno vreme koje će provoditi sa svojom bebom. Taj period jeste divan i poseban, ali realnost sa sobom nosi i drugu stranu.

Važno je biti svestan kroz kakve promene vaše telo prođe za vreme trudnoće. Porođaj sam po sebi ne može eliminisati sve te promene, već je za to potrebno vreme i određeni procesi koji se za to vreme dešavaju. Jedan od njih je i postporođajno krvarenje koje nije prijatno i zbog kojeg se nećete osećati komforno, pogotovo u porodilištu.

Kada se na vreme informišete o tome šta vas čeka nakon porođaja, pripremite sve što je potrebno i lakše ćete prihvatiti realnost. Lohije su prolazna pojava, važno je samo da pratite svoje stanje i na vreme kontaktirate lekara u slučaju pojave nekih simptoma.