kontrakcije pred porođaj

Prepoznajte kontrakcije pred porođaj. Počinje?

Znate li da se kontrakcije pred porođaj pomalo razlikuju od žene do žene? Svaka ih doživljava na svoj način. Kako znati da je to – to?

Da bi  znali da prepoznate prave kontrakcije koje nagoveštavaju da beba stiže, ostanite uz ovaj tekst i spremni otiđite u porodilište.

Lekarima je veoma važno da od vas čuju koliko su česte kontrakcije i koliko dugo traju, a o svemu tome vas informišemo u nastavku teksta.

Šta su porođajne kontrakcije?

 

Ako porođaj zamišljate kao na filmskom platnu, odmah zaboravite na taj scenario. Retko kada pukne vodenjak i beba za čas ugleda svetlost dana. Porođaj je mnogo duža procedura u realnom životu, a evo i kako otprilike izgleda.

Prirodni porođaj uglavnom započinje kontrakcijama.

Porođajne kontrakcije se ustvari odnose na stezanje i opuštanje mišića materice koji na taj način pomažu bebi da izađe napolje.

Neke žene kontrakcije opisuju kao veoma jake menstrualne grčeve. Ukoliko imate bolne cikluse, onda ste pripremljeni za ovo iskustvo veoma dobro. Kada dođe do kontrakcija taj osećaj bola vas može potpuno preplaviti. Bol se može osećati u donjem delu stomaka u vidu grčeva, stezanja, a oseća se i u donjem delu leđa.

 

 

Istina je da porođajne kontrakcije nisu nimalo prijatne, ali porođaj je prirodna pojava što znači da se ipak mogu podneti.

 

Kako prepoznati kontrakcije pred porođaj i razlikovati ih od lažnih?

 

Verovatno ste čuli za lažne Braxton Hicks kontrakcije koje se mogu pojaviti već u drugom trimestru trudnoće. Njihova funkcija je da pripreme telo žene za porođaj, ali ne vode porođaju, jer ne utiču na otvaranje grlića materice i ne izaziva ih spuštanje bebe u porođajni kanal, što je uslov da bi se porođaj desio. Prilikom promena položaja tela, one prolaze.

 

porođajne kontrakcije

 

Iako kod nekih žena liče na prave kontrakcije, postoje načini kako da ih razlikujete od pravih porođajnih kontrakcija.

Lažne kontrakcije (Braxton Hicks):

Lažne kontrakcije, poznate i kao Braxton Hicks kontrakcije, javljaju se tokom trudnoće kao priprema tela za pravi porođaj. One obično počinju u drugom ili trećem tromesečju i karakterišu se sledećim simptomima:

 • Neredovne i nepredvidive: Braxton Hicks kontrakcije su obično neredovne i ne prate ritam. Mogu se javljati jednom ili dva puta na sat, nekoliko puta dnevno, bez pravilnosti.
 • Promenljiv intenzitet: Intenzitet ovih kontrakcija može varirati i obično ne postaju jače ili češće s vremenom.
 • Krátkotrajne: Lažne kontrakcije obično traju manje od jedne minute.
 • Mogu prestati promenom položaja: Ako promenite položaj tela, hodate ili se odmarate, ove kontrakcije često prestaju. One su uglavnom bezbolne ili izazivaju blagu nelagodnost.

Prave kontrakcije:

Prave kontrakcije su znak da je porođaj blizu i imaju sledeće karakteristike:

 • Redovne i ritmične: Prave kontrakcije dolaze u pravilnim intervalima i postaju sve češće s vremenom. U početku se mogu javljati na svakih 10 minuta, ali kako se porođaj približava, intervali između kontrakcija se skraćuju.
 • Intenzivniji bol: Bol tokom pravih kontrakcija postaje sve jači i dugotrajniji. Trudnica može osećati grčeve koji su slični menstrualnim bolovima, ali znatno intenzivniji.
 • Duže traju: Prave kontrakcije obično traju oko 45-60 sekundi i postaju sve duže kako se porođaj bliži.
 • Ne prestaju promenom aktivnosti: Za razliku od lažnih kontrakcija, prave kontrakcije ne prestaju kada promenite položaj ili aktivnost. One nastavljaju bez obzira na to šta radite i postaju sve intenzivnije.

Prepoznavanje razlika između ovih tipova kontrakcija je ključno za trudnice kako bi znali kada je vreme da se upute u porodilište. Ako su kontrakcije redovne, intenzivne i ne prestaju promenom aktivnosti, verovatno se radi o pravim porođajnim kontrakcijama, i trebalo bi kontaktirati lekara ili se pripremiti za odlazak u bolnicu.

Bol u leđima i porođajne kontrakcije

 

Svaka trudnica će na malo drugačiji način doživeti i opisati kontrakcije pred porođaj. Kada neko spomene ovu pojavu verovatno vam naviru slike žena koje se zbog bola drže za stomak. Međutim bol se ne dešava samo u stomaku već i u leđima.

Ako osećate stezanje, probadanje ili bol donjem delu leđa, to je siguran znak da imate prave kontrakcije.

A koliko česte treba da budu?

Kontrakcije na pola sata

 

Koliko se često javljaju kontrakcije, toliko ste blizu porođaja. Kada se jave porođajne kontrakcije one su na početku dosta ređe. Možda nećete biti ni svesni šta vam se ustvari dešava.

Struka bi ovu fazu porođaja nazvala rani porođaj, jer se kontrakcije javljaju na nekih 30 minuta razmaka  U ovoj fazi grlić materice je otvoren do 3cm, a kontrakcije još uvek nisu prejake i ne traju dugo.

Kada se desi ova prva porođajna faza, neiskusne trudnice je mogu interpretirati kao redovne simptome u devetom mesecu trudnoće, jer je beba sve teža i pokreti se jače osećaju.

Međutim kada kontrakcije postanu redovne i primetite tu pravilnost, verujte nam na reč – znaćete da je došlo vreme da krenete u porodilište.

Kontrakcije na 10 minuta

 

Kako vreme odmiče, porođajne kontrakcije se sve češće javljaju u pravilnim vremenskim intervalima, intenzivnije su i traju duže.

Lekari savetuju porodiljama koje su već rađale da u ovoj fazi razmišljaju o kretanju u porodilište jer se kod njih svaki naredni porođaj može sve brže i brže desiti.

Kontrakcije na 5 minuta

 

Kada dođe do takozvane faze aktivnog porođaja,  grlić materice otvoren između 4-7cm i kontrakcije postaju mnogo jače po svom intenzitetu.

U aktivnoj fazi porođaja kontrakcije se javljaju u razmaku od 3-5 minuta.

Ako do sada niste krenuli u najbližu bolnicu, drage mame,  vreme je da zgrabite svoje, nadamo se spakovane torbe za porodilište i krenete putem porodilišta.

Finalna faza porođaja

 

Kada dođe do finala biće vam lakše jer znate da ćete uskoro videti svoju bebu.

U krajnjoj fazi porođaja grlić materice je otvoren oko 8-10cm.

Kontrakcije mogu biti toliko intenzivne da ćete imati utisak kao da nema pauza između njih. Potpuno će vas preplaviti, ali to je sve u funkciji da telo pomogne bebi kako bi ste je konačno ugledali.

Faze porođaja

 

Porođaj se sastoji od tri glavne faze: početna faza, aktivna faza i faza rađanja posteljice. Svaka faza ima specifične karakteristike i prosečno trajanje, a evo šta trudnice mogu očekivati u svakoj od njih.

1. Početna faza:

 • Opis: Početna faza porođaja uključuje početak širenja grlića materice i prve kontrakcije. Tokom ove faze, grlić se širi do oko 3-4 centimetra.
 • Simptomi: Trudnice mogu osećati blage do umerene kontrakcije koje dolaze u intervalima od 15-20 minuta i traju oko 30-45 sekundi. Kontrakcije postaju sve češće i intenzivnije kako se faza bliži kraju.
 • Trajanje: Ova faza može trajati između 8 i 12 sati, ali može biti i duža kod prvorotki.
 • Očekivanja: Trudnice bi trebalo da se opuste, odmaraju i piju tečnosti. Hodanje i lagane aktivnosti mogu pomoći u ubrzanju procesa. U ovoj fazi moguća je i pojava ispadanja sluznog čepa i pucanja vodenjaka.

2. Aktivna faza:

 • Opis: Aktivna faza počinje kada grlić materice dostigne širenje od 4 centimetra i nastavlja se sve dok se ne proširi do punih 10 centimetara.
 • Simptomi: Kontrakcije postaju intenzivnije, duže (45-60 sekundi) i češće (svakih 3-5 minuta). Bolovi su jači i trudnica može osećati pritisak u leđima i stomaku.
 • Trajanje: Aktivna faza obično traje između 4 i 8 sati. Kod prvorotki može trajati duže, dok je kod žena koje su ranije rađale često kraća.
 • Očekivanja: Trudnice će možda želeti da koriste tehnike disanja, masaže ili druge metode za olakšanje bolova. U ovoj fazi je obično vreme za odlazak u porodilište ako to već nisu učinile.

3. Faza rađanja posteljice:

 • Opis: Nakon što se beba rodi, sledi faza rađanja posteljice. Tokom ove faze, posteljica se odvaja od zida materice i izbacuje kroz porođajni kanal.
 • Simptomi: Blage kontrakcije pomažu u izbacivanju posteljice. Trudnica može osećati blagi pritisak i povremene bolove.
 • Trajanje: Ova faza obično traje između 5 i 30 minuta.
 • Očekivanja: Nakon rađanja posteljice, lekar ili babica će pregledati posteljicu kako bi se uverili da je cela i da nema zaostalih delova u materici. Trudnica može dobiti lekove za smanjenje krvarenja i olakšanje kontrakcija materice.

Poznavanje faza porođaja može pomoći trudnicama da se bolje pripreme i razumeju šta mogu očekivati tokom ovog važnog događaja.

Šta raditi kada počnu porođajne kontrakcije?

 

Sigurni smo da ćete dobiti ili pročitati razne savete na temu šta da radite kada vam počnu kontrakcije. Ok, sve saslušajte i za početak primenite samo jedno.

Ne paničite! Ako krene panika sve ostale savete možete baciti u vodu. Dakle budite smireni.

Imali ste devet meseci da se pripremite za porođaj, negde u glavi znate da će biti bolno i neprijatno, ali isto tako znate i koliko željno iščekujete svoje dete. Zato ostanite mirni i primenite neke od sledećih korisnih saveta.

 • Probajte da se krećete, šetajte.
 • Istuširajte se ili okupajte, ali izbegavajte pretople i predugačke kupke.
 • Dišite pravilno, a nije na odmet ni da se na vreme pozabavite tehnikama pravilnog disanja za vreme porođaja. Kratak savet bi glasio da polako udahnete i osetite kako vam se stomak puni vazduhom, a zatim lagano ispuštajte vazduh. Osim što će vam ovaj način disanja pomoći da prebrodite kontrakcije, uticaće i na to da ostanete smireni.

 

smirivanje kontrakcija pred porođaj

 

 • Zamolite partnera da vas izmasira ili vam pomogne da ostanete u položaju koji vam odgovara. U svakom slučaju radite ono što vama prija.
 • Izbegavajte ležanje na leđima zbog sprečavanja normalnog krvotoka. Lekari savetuju ležanje na boku.
 • Ako imate mogućosti napravite sebi užitak pa pustite neku muziku ili razgovarajte sa osobama koje vam u tom momentu prijaju. Sve u zavisnosti od vaše snage i načina nošenja sa kontrakcijama.

Ne morate trčati u bolnicu čim osetite prvu kontrakciju, ali vodite računa o tajmingu. Ponekad kontrakcije iznenada postanu učestale i intenzivne pa je potrebno malo požuriti. Da bi ste pravovremeno stigli u porodilište bez panike i jurnjave, evo kako da pravilno merite kontrakcije. 

Kako meriti trajanje kontrakcija?

 

Merenje trajanja kontrakcija veoma je važno. Osim što će vama to reći kada treba da krenete u bolnicu, lekarima daje informaciju u kojoj fazi porođaja se nalazite.

Na osnovu učestalosti i trajanja kontrakcija oni tačno znaju šta im je činiti.

Kako da merite kontrakcije? Ako ste savremeni i volite koristiti tehnologiju, onda su pametni telefoni odličan način za ovu aktivnost. Pravovremeno skinite neku od aktuelnih aplikacija za merenje kontrakcija poput:

 • Contraction Master
 • Contraction Timer
 • Full Term
 • iBirth

Ove aplikacije vam pružaju mogućnost da na jednostavan način pratite u kojoj fazi porođaja se nalazite.

Ako ste tip za papir, olovku i ručni sat evo na koji način možete pratiti svoje kontrakcije. Potrebno je da vodite računa o sledećim podacima i da ih pamtite ili zapisujete.

 

Vreme početka kontrakcije Vreme završetka kotrakcije Dužina trajanja kontrakcije Učestalost, na koliko minuta se javlja
Na primer: početak u 07h Završetak u 07:08 50 sekundi 8 minuta

 

Naravno da će vaša tabela imati više podataka jer je potrebno da vodite računa o pojavi svih kontrakcija kako bi ste ispratili njihovu učestalost javljanja. 

Ovde smo vam naveli jedan praktičan način kako da steknete bolji uvid i vodite preglednu evidenciju, a može vam pomoći i da ostanete prisebni i ne izgubite kontrolu.

Kada se javiti u porodilište?

 

Kojom brzinom ćete zgrabiti torbe i odjuriti u porodlište vrlo je indvidualno i veoma zavisi od toga koji vam je porođaj po redu . Pre svega imajte na umu koliko vam vremena treba da stignete do porodilišta, na vreme pripremite sve stvari i organizujte se oko prevoza ukoliko vas porođaj ne iznenadi ranije.

Ako  je sve po protokolu i oko termina pa porođaj krene pojavom kontrakcija tada bi trebalo voditi evidenciju o njima onako kako smo vam prethodno objasnili.

Jedno od pravila koje se savetuje da pratitie jeste pravilo 5-1-1. To znači da u porodilište treba otići kada se kontrakcije javljaju na svakih 5 minuta, traju po jedan minut, barem jedan sat.

Da ne biste čekali krajnji momenat nije na odmet pozvati lekara, bolnicu ili hitnu pomoć kako bi ste se posavetovali sa njima kada da dođete u porodilište, ukoliko u tom momentu niste sigurni šta činiti.

U svakom slučaju bolje je i ranije krenuti, nego da zakasnite i da dođe do nepotrebnih komplikcija.

Simptomi blizine porođaja

 

Kako se bliži termin porođaja, postoje određeni simptomi koji ukazuju na to da je porođaj vrlo blizu. Evo ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju:

1. Ispadanje sluznog čepa:

 • Opis: Sluzni čep je debela sluz koja zatvara cerviks tokom trudnoće kako bi zaštitila bebu od infekcija. Pred sam porođaj, cerviks počinje da se širi, što uzrokuje ispadanje sluznog čepa.
 • Simptomi: Ispadanje sluznog čepa može se primetiti kao sluzav ili krvav iscedak (ružičasta ili smeđa sluz) na donjem vešu. Ispadanje sluznog čepa obično znači da će porođaj početi u narednih nekoliko dana ili nedelja, posebno ako je praćeno drugim simptomima​ 

2. Pucanje vodenjaka:

 • Opis: Amnionska tečnost koja okružuje bebu u materici puca pred sam porođaj. Ovo je poznato kao pucanje vodenjaka.
 • Simptomi: Pucanje vodenjaka može se manifestovati kao naglo curenje tečnosti ili postepeno kapanje. Tečnost može biti bezbojna i bez mirisa, ili može imati blago sladak miris. Nakon pucanja vodenjaka, porođaj obično počinje ubrzo, iako može trajati nekoliko sati do početka kontrakcija​​.

3. Promene u jačini i učestalosti kontrakcija:

 • Opis: Kontrakcije su znak da se materica priprema za porođaj. Kako se porođaj bliži, kontrakcije postaju sve češće i intenzivnije.
 • Simptomi: Kao što smo rekli, prave porođajne kontrakcije su ritmične, jake i ne prestaju promenom položaja ili aktivnošću. One postaju sve duže (traju između 45 i 60 sekundi) i javljaju se u sve kraćim intervalima (svakih 5-10 minuta). Bol je obično intenzivan i širi se iz donjeg dela stomaka u leđa​.

Ukoliko  primetite neki od ovih znakova, preporučuje se da kontaktirate svog lekara ili babicu i pripremite se za odlazak u porodilište

Pročitajte koji sve znaci da je porođaj blizu.

Jačina kontrakcija pred porođaj koje se detektuju CTG aparatom

 

CTG pregledi su pregledi koji se rade uglavnom tokom devetog meseca trudnoće i uz pomoć ctg aparata se između ostalih informacija  utvrđuje postojanje kontrakcija.

Jačina kontrakcija se meri na skali od 0 do 100, a da je porođaj počeo pokazaće kontrakcije čija je vrednost iznad 80.

Očekujte da će vas i po prijemu u porodilište najverovatnije priključiti na CTG aparat kako bi lekari ustanovili da li se javljaju trudovi. Ovaj aparat ujedno proverava kakvi su otkucaji srca bebe.

Šta meri CTG:

 1. Učestalost i jačina kontrakcija: CTG meri koliko često se kontrakcije javljaju i koliko su jake. Ovo je važno za procenu napredovanja porođaja i za prepoznavanje potencijalnih problema, kao što su prečeste ili preduge kontrakcije koje mogu ugroziti bebu.
 2. Otkucaji srca bebe: CTG prati otkucaje srca fetusa kako bi se osiguralo da beba dobija dovoljno kiseonika. Abnormalnosti u ritmu srca mogu ukazivati na fetalni distres i zahtevati hitnu medicinsku intervenciju​.

Kada treba intervenisati lekar na osnovu rezultata CTG pregleda:

 1. Visoka učestalost kontrakcija: Ako CTG pokazuje više od pet kontrakcija u 10 minuta, to može biti znak da je porođaj u poodmakloj fazi i da je potrebno hitno reagovati.
 2. Snažne kontrakcije (iznad 80 na CTG skali): Ako se vrednost kontrakcija kreće između 80 i 100, to je pokazatelj da je porođaj blizu i da su potrebne pripreme za odlazak u bolnicu.
 3. Abnormalnosti u otkucajima srca bebe: Ako CTG pokazuje abnormalnosti u ritmu srca fetusa, kao što su bradikardija (usporeni otkucaji) ili tahikardija (ubrzani otkucaji), jer to može biti znak fetalnog distresa​ .

CTG pregledi su ključni za praćenje stanja trudnice i bebe pred porođaj. Redovni CTG pregledi omogućavaju lekarima da pravovremeno reaguju na bilo kakve promene koje bi mogle ugroziti trudnicu ili bebu, čime se povećava šansa za siguran i uspešan porođaj.

Disanje za vreme kontrakcija

 

Tehnike pravilnog disanja za vreme kontrakcija i porođaja veoma su važne. Osim što doprinose dobroj oksigenaciji i prokrvljenosti, pravilno disanje štedi energiju i pomaže da se porođaj lakše podnese.

Kako disati kada se pojave kontrakcije?

Stručnjaci savetuju da se prilikom pojave prvih kontrakcija mame dišu tako što se lagano i duboko udišu na nos, a izdišu na usta. Osim što će ovaj način disanja uticati na podnošenje kontrakcija, doprineće i tome da ostanete smireni.

Kada kontrakcije postanu jače onda se savetuje plitko disanje. Sve ove tehnike je potrebno malo proučiti i uvežbati jer zaista mogu biti korisne.

O tome se na vreme informišite jer vam mogu pomoći da uštedite energiju i sebi olakšate porođaj.

Da li se beba pomera kada nastaju kontrakcije pred porođaj?

 

Bebe imaju ustaljene cikluse spavanja i budnosti dok su u materici i ti ciklusi se ne menjaju puno ni za vreme porođaja. Ukoliko je vaša beba budna za vreme kontrakcije vrlo je moguće da osetite i pokrete.

Kako lekari kažu, sve dok je beba dobro snabdevena krvlju njen ritam ne mora biti izmenjen usled pojave kontrakcija.

 

 

Koliko dugo mogu trajati kontrakcije pre samog porođaja?

 

Koliko dugo će kontrakcije trajati pred sam porođaj vrlo je individualno i zavisi od više faktora.  Ako se porađate prvi put spremite se na to da vam kontrakcije mogu potrajati između 12-24 sata. Svaki naredni porođaj uglavnom traje mnogo kraće u proseku 8-10 sati. 

Osim ovog faktora na dužinu porođaja će uticati vaša saradnja tokom porođaja, stanje vašeg organizma, kako je prošla trudnoća, koliko ste bili aktivni i niz drugih faktora koji na kraju rezultiraju kraćim ili dužim porođajem.

Kako izazvati kontrakcije?

 

Vruće vam je, teški ste sami sebi, a do termina porođaja ima još dana? Najradije bi ste se istog momenta porodili! Da, poznat nam je taj osećaj. Može se desiti da od dobronamernih ljudi dobijete čak i savete kako da namerno izazovete kontrakcije da se ranije porodite. 

Spomenućemo neke od tih saveta, ali shvatite ih kao razonodu, a ne savet da se baš danas porodite.

 • Vodite ljubav, pa čak iako vam to ne izazove kontrakcije makar ćete uživati, ako uopšte imate snage za to.
 • Šetajte, padajte s nogu. Mnogi će vam savetovati da budete što aktivniji kako bi ste se što pre porodili. Međutim to nekad može dovesti do toga da vam se sloši, a beba naprosto još uvek nije spremna da se rodi.
 • U nekim krajevima se od davnina ženama pred porođaj kuva čaj od malinovog lišća jer podstiče kontrakcije.

Kao što smo rekli ne pokušavajte ovo kod kuće, jer beba ipak najbolje zna kada je pravo vreme da se rodi. Ne silite nešto što još nije spremno. 

Ako lekari ustanove da je potrebno ubrzati porođaj, biće vam uključena indukcija koja će ubrzati proces porođaja. Ovo se recimo radi kada ispadne sluzni čep i desi se oticanje plodove vode, a kontrakcija nema ni 48 sati nakon toga.

Da li je moguć porođaj bez kontrakcija?

 

Porođaj bez kontrakcija moguć je jedino ako se izvodi unapred zakazanim carskim rezom. Prirodni odnosno vaginalni porođaj dešava se zahvaljujući pojavi kontrakcija koje pomažu detetu da izađe iz materice.

Razlika je jedino u stepenu bola, jer neće sve žene doživeti isti intenzitet kontakcija za vreme porođaja.

Pucanje vodenjaka bez kontrakcija

 

Dramatično pucanje vodenjaka kao znak da je porođaj počeo, verovatno ćete videti samo na tv-u. Jako mali broj žena doživi takvo iskustvo, svega 10%. 

Čak iako vam vodenjak prirodno pukne, to će uslediti kao posledica pojave bar nekih kontrakcija. Dakle, najverovatnije ćete imati neke signale da se nešto dešava, a u većini slučajeva lekari su ti koji iniciraju da vodenjak pukne.

Komplikacije i hitne situacije tokom porođaja

 

Porođaj je kompleksan proces koji može biti praćen različitim komplikacijama. Prepoznavanje znakova koji ukazuju na potrebu za hitnom medicinskom intervencijom je ključno za sigurnost majke i bebe. Evo nekoliko potencijalnih komplikacija i znakova na koje treba obratiti pažnju:

1. Predugo trajanje kontrakcija bez napretka u otvaranju grlića:

 • Opis: Kada kontrakcije traju duže vreme bez progresije u otvaranju grlića, to može ukazivati na distociju (težak porođaj). Ova situacija može zahtevati medicinsku intervenciju kao što je primena oksitocina za indukciju ili pojačavanje kontrakcija.
 • Znakovi: Kontinuirane, jake kontrakcije bez značajnog napretka u otvaranju grlića tokom nekoliko sati​ ​

2. Intenzivni bolovi:

 • Opis: Intenzivni bolovi koji se javljaju tokom kontrakcija i između njih mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije poput rupture uterusa ili placente previe (posteljica koja blokira cerviks).
 • Znakovi: Neizdrživi bolovi koji ne prestaju ni između kontrakcija, krvarenje, i pad krvnog pritiska. U ovim situacijama, potrebno je hitno kontaktirati lekara​.

3. Fetalni distres:

 • Opis: Fetalni distres se odnosi na probleme sa otkucajima srca bebe koji mogu ukazivati na nedostatak kiseonika.
 • Znakovi: Abnormalnosti u otkucajima srca bebe, koje se detektuju CTG pregledom. Ukoliko beba ima tahikardiju (ubrzani otkucaji srca) ili bradikardiju (usporeni otkucaji srca), potrebno je hitno reagovati​ 

4. Pucanje vodenjaka bez kontrakcija:

 • Opis: Ako vodenjak pukne, a kontrakcije ne počnu ubrzo, postoji rizik od infekcije i potrebno je medicinsko praćenje.
 • Znakovi: Curkanje ili nagli izliv amnionske tečnosti bez kontrakcija. Ovo stanje zahteva posetu bolnici radi procene i moguće indukcije porođaja​.

5. Krvarenje:

 • Opis: Obilno vaginalno krvarenje tokom trudnoće ili porođaja može ukazivati na ozbiljne komplikacije kao što su placenta previa ili abruptio placente (odvajanje posteljice).
 • Znakovi: Naglo i obilno krvarenje, bol u stomaku ili leđima. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se osiguralo zdravlje majke i bebe​.

6. Infekcije:

 • Opis: Infekcije tokom porođaja mogu biti opasne i za majku i za bebu. One mogu nastati zbog predugog trajanja porođaja nakon pucanja vodenjaka ili zbog drugih faktora.
 • Znakovi: Povišena telesna temperatura majke, neprijatan miris amnionske tečnosti, ubrzani otkucaji srca kod majke ili bebe. Antibiotici su često potrebni u ovim situacijama​ (Sens)​.

Razumevanje ovih potencijalnih komplikacija i znakova može pomoći trudnicama da pravovremeno reaguju i zatraže medicinsku pomoć kada je to neophodno, osiguravajući tako siguran i uspešan porođaj

Kontrakcije pred porođaj iskustva

 

Nismo sigurni koliko je pametno slušati tuđa iskustva kada je porođaj u pitanju. Svaka žena je drugačija, drugačije doživljava i trpi bol.  Neke žene porođaj opisuju kao iskustvo ravno umiranju dok sa druge strane postoje i malo bajkovitija viđenja ovog događaja.

Najbolje bi bilo da se usredsredite na sebe i pripremite za taj čin. Informišite se na pravim mestima, idite u školicu za trudnice, naučite tehnike disanja.

Kada se pojave kontrakcije sve to primenite i sarađujte sa lekarima na porođaju.

Da, kontrakcije će vas boleti uprkos svemu tome, ali nećete sebi dodatno iskomplikovati porođaj nesaradnjom i panikom. Imajte na umu da taj bol pomaže vašem mališanu da lakše dođe na ovaj svet.

Izvori:

https://www.marchofdimes.org/pregnancy/contractions-and-signs-of-labor.aspx

https://www.medicinenet.com/how_do_contractions_feel_when_they_first_start/article.html

https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/labour/contractions

https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-to-go-to-the-hospital-for-labor

https://www.allinahealth.org/health-conditions-and-treatments/health-library/patient-education/beginnings/giving-birth/timing-contractions

https://www.verywellfamily.com/how-to-time-contractions-2752965

https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/signs-of-labor/what-are-contractions/

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-my-body-work-during-childbirth

https://www.romper.com/pregnancy/does-baby-kick-during-contractions-heres-what-you-can-expect-11496384