kontrakcije pred porođaj

Prepoznajte kontrakcije pred porođaj. Počinje?

Znate li da se kontrakcije pred porođaj pomalo razlikuju od žene do žene? Svaka ih doživljava na svoj način. Kako znati da je to – to?

Da bi  znali da prepoznate prave kontrakcije koje nagoveštavaju da beba stiže, ostanite uz ovaj tekst i spremni otiđite u porodilište.

Lekarima je veoma važno da od vas čuju koliko su česte kontrakcije i koliko dugo traju, a o svemu tome vas informišemo u nastavku teksta.

Šta su porođajne kontrakcije?

 

Ako porođaj zamišljate kao na filmskom platnu, odmah zaboravite na taj scenario. Retko kada pukne vodenjak i beba za čas ugleda svetlost dana. Porođaj je mnogo duža procedura u realnom životu, a evo i kako otprilike izgleda.

Prirodni porođaj uglavnom započinje kontrakcijama.

Porođajne kontrakcije se ustvari odnose na stezanje i opuštanje mišića materice koji na taj način pomažu bebi da izađe napolje.

Neke žene kontrakcije opisuju kao veoma jake menstrualne grčeve. Ukoliko imate bolne cikluse, onda ste pripremljeni za ovo iskustvo veoma dobro. Kada dođe do kontrakcija taj osećaj bola vas može potpuno preplaviti. Bol se može osećati u donjem delu stomaka u vidu grčeva, stezanja, a oseća se i u donjem delu leđa.

 

 

Istina je da porođajne kontrakcije nisu nimalo prijatne, ali porođaj je prirodna pojava što znači da se ipak mogu podneti.

 

Kako prepoznati kontrakcije pred porođaj i razlikovati ih od lažnih?

 

Verovatno ste čuli za lažne Braxton Hicks kontrakcije koje se mogu pojaviti već u drugom trimestru trudnoće. Njihova funkcija je da pripreme telo žene za porođaj, ali ne vode porođaju, jer ne utiču na otvaranje grlića materice i ne izaziva ih spuštanje bebe u porođajni kanal, što je uslov da bi se porođaj desio. Prilikom promena položaja tela, one prolaze.

 

porođajne kontrakcije

 

Iako kod nekih žena liče na prave kontrakcije, postoje načini kako da ih razlikujete od pravih porođajnih kontrakcija.

Karakteristike pravih porođajnih kontrakcija su sledeće:

 • Regularne su i sve češće. Pojavljuju se u određenim vremenskim intervalima koji postaju sve kraći.
 • Svaka kontrakcija traje od 30-70 sekundi
 • Vremenom postaju sve jače i bolnije
 • Ne smiruju se promenom položaja, odmaranjem ili bilo kojom drugom aktivnošću

Svi ovi simptomi su znak da se dešavaju kontrakcije koje neminovno ukazuju da se porođaj bliži.

Bol u leđima i porođajne kontrakcije

 

Svaka trudnica će na malo drugačiji način doživeti i opisati kontrakcije pred porođaj. Kada neko spomene ovu pojavu verovatno vam naviru slike žena koje se zbog bola drže za stomak. Međutim bol se ne dešava samo u stomaku već i u leđima.

Ako osećate stezanje, probadanje ili bol donjem delu leđa, to je siguran znak da imate prave kontrakcije.

A koliko česte treba da budu?

Kontrakcije na pola sata

 

Koliko se često javljaju kontrakcije, toliko ste blizu porođaja. Kada se jave porođajne kontrakcije one su na početku dosta ređe. Možda nećete biti ni svesni šta vam se ustvari dešava.

Struka bi ovu fazu porođaja nazvala rani porođaj, jer se kontrakcije javljaju na nekih 30 minuta razmaka  U ovoj fazi grlić materice je otvoren do 3cm, a kontrakcije još uvek nisu prejake i ne traju dugo.

Kada se desi ova prva porođajna faza, neiskusne trudnice je mogu interpretirati kao redovne simptome u devetom mesecu trudnoće, jer je beba sve teža i pokreti se jače osećaju.

Međutim kada kontrakcije postanu redovne i primetite tu pravilnost, verujte nam na reč – znaćete da je došlo vreme da krenete u porodilište.

Kontrakcije na 10 minuta

 

Kako vreme odmiče, porođajne kontrakcije se sve češće javljaju u pravilnim vremenskim intervalima, intenzivnije su i traju duže.

Lekari savetuju porodiljama koje su već rađale da u ovoj fazi razmišljaju o kretanju u porodilište jer se kod njih svaki naredni porođaj može sve brže i brže desiti.

Kontrakcije na 5 minuta

 

Kada dođe do takozvane faze aktivnog porođaja,  grlić materice otvoren između 4-7cm i kontrakcije postaju mnogo jače po svom intenzitetu.

U aktivnoj fazi porođaja kontrakcije se javljaju u razmaku od 3-5 minuta.

Ako do sada niste krenuli u najbližu bolnicu, drage mame,  vreme je da zgrabite svoje, nadamo se spakovane torbe za porodilište i krenete putem porodilišta.

Finalna faza porođaja

 

Kada dođe do finala biće vam lakše jer znate da ćete uskoro videti svoju bebu.

U krajnjoj fazi porođaja grlić materice je otvoren oko 8-10cm.

Kontrakcije mogu biti toliko intenzivne da ćete imati utisak kao da nema pauza između njih. Potpuno će vas preplaviti, ali to je sve u funkciji da telo pomogne bebi kako bi ste je konačno ugledali.

Šta raditi kada počnu porođajne kontrakcije?

 

Sigurni smo da ćete dobiti ili pročitati razne savete na temu šta da radite kada vam počnu kontrakcije. Ok, sve saslušajte i za početak primenite samo jedno.

Ne paničite! Ako krene panika sve ostale savete možete baciti u vodu. Dakle budite smireni.

Imali ste devet meseci da se pripremite za porođaj, negde u glavi znate da će biti bolno i neprijatno, ali isto tako znate i koliko željno iščekujete svoje dete. Zato ostanite mirni i primenite neke od sledećih korisnih saveta.

 • Probajte da se krećete, šetajte.
 • Istuširajte se ili okupajte, ali izbegavajte pretople i predugačke kupke.
 • Dišite pravilno, a nije na odmet ni da se na vreme pozabavite tehnikama pravilnog disanja za vreme porođaja. Kratak savet bi glasio da polako udahnete i osetite kako vam se stomak puni vazduhom, a zatim lagano ispuštajte vazduh. Osim što će vam ovaj način disanja pomoći da prebrodite kontrakcije, uticaće i na to da ostanete smireni.

 

smirivanje kontrakcija pred porođaj

 

 • Zamolite partnera da vas izmasira ili vam pomogne da ostanete u položaju koji vam odgovara. U svakom slučaju radite ono što vama prija.
 • Izbegavajte ležanje na leđima zbog sprečavanja normalnog krvotoka. Lekari savetuju ležanje na boku.
 • Ako imate mogućosti napravite sebi užitak pa pustite neku muziku ili razgovarajte sa osobama koje vam u tom momentu prijaju. Sve u zavisnosti od vaše snage i načina nošenja sa kontrakcijama.

Ne morate trčati u bolnicu čim osetite prvu kontrakciju, ali vodite računa o tajmingu. Ponekad kontrakcije iznenada postanu učestale i intenzivne pa je potrebno malo požuriti. Da bi ste pravovremeno stigli u porodilište bez panike i jurnjave, evo kako da pravilno merite kontrakcije. 

Kako meriti trajanje kontrakcija?

 

Merenje trajanja kontrakcija veoma je važno. Osim što će vama to reći kada treba da krenete u bolnicu, lekarima daje informaciju u kojoj fazi porođaja se nalazite.

Na osnovu učestalosti i trajanja kontrakcija oni tačno znaju šta im je činiti.

Kako da merite kontrakcije? Ako ste savremeni i volite koristiti tehnologiju, onda su pametni telefoni odličan način za ovu aktivnost. Pravovremeno skinite neku od aktuelnih aplikacija za merenje kontrakcija poput:

 • Contraction Master
 • Contraction Timer
 • Full Term
 • iBirth

Ove aplikacije vam pružaju mogućnost da na jednostavan način pratite u kojoj fazi porođaja se nalazite.

Ako ste tip za papir, olovku i ručni sat evo na koji način možete pratiti svoje kontrakcije. Potrebno je da vodite računa o sledećim podacima i da ih pamtite ili zapisujete.

 

Vreme početka kontrakcije Vreme završetka kotrakcije Dužina trajanja kontrakcije Učestalost, na koliko minuta se javlja
Na primer: početak u 07h Završetak u 07:08 50 sekundi 8 minuta

 

Naravno da će vaša tabela imati više podataka jer je potrebno da vodite računa o pojavi svih kontrakcija kako bi ste ispratili njihovu učestalost javljanja. 

Ovde smo vam naveli jedan praktičan način kako da steknete bolji uvid i vodite preglednu evidenciju, a može vam pomoći i da ostanete prisebni i ne izgubite kontrolu.

Kada se javiti u porodilište?

 

Kojom brzinom ćete zgrabiti torbe i odjuriti u porodlište vrlo je indvidualno i veoma zavisi od toga koji vam je porođaj po redu . Pre svega imajte na umu koliko vam vremena treba da stignete do porodilišta, na vreme pripremite sve stvari i organizujte se oko prevoza ukoliko vas porođaj ne iznenadi ranije.

Ako  je sve po protokolu i oko termina pa porođaj krene pojavom kontrakcija tada bi trebalo voditi evidenciju o njima onako kako smo vam prethodno objasnili.

Jedno od pravila koje se savetuje da pratitie jeste pravilo 5-1-1. To znači da u porodilište treba otići kada se kontrakcije javljaju na svakih 5 minuta, traju po jedan minut, barem jedan sat.

Da ne biste čekali krajnji momenat nije na odmet pozvati lekara, bolnicu ili hitnu pomoć kako bi ste se posavetovali sa njima kada da dođete u porodilište, ukoliko u tom momentu niste sigurni šta činiti.

U svakom slučaju bolje je i ranije krenuti, nego da zakasnite i da dođe do nepotrebnih komplikcija.

Pročitajte koji sve znaci da je porođaj blizu.

Jačina kontrakcija pred porođaj koje se detektuju CTG aparatom

 

CTG pregledi su pregledi koji se rade uglavnom tokom devetog meseca trudnoće i uz pomoć ctg aparata se između ostalih informacija  utvrđuje postojanje kontrakcija.

Jačina kontrakcija se meri na skali od 0 do 100, a da je porođaj počeo pokazaće kontrakcije čija je vrednost iznad 80.

Očekujte da će vas i po prijemu u porodilište najverovatnije priključiti na CTG aparat kako bi lekari ustanovili da li se javljaju trudovi. Ovaj aparat ujedno proverava kakvi su otkucaji srca bebe.

Disanje za vreme kontrakcija

 

Tehnike pravilnog disanja za vreme kontrakcija i porođaja veoma su važne. Osim što doprinose dobroj oksigenaciji i prokrvljenosti, pravilno disanje štedi energiju i pomaže da se porođaj lakše podnese.

Kako disati kada se pojave kontrakcije?

Stručnjaci savetuju da se prilikom pojave prvih kontrakcija mame dišu tako što se lagano i duboko udišu na nos, a izdišu na usta. Osim što će ovaj način disanja uticati na podnošenje kontrakcija, doprineće i tome da ostanete smireni.

Kada kontrakcije postanu jače onda se savetuje plitko disanje. Sve ove tehnike je potrebno malo proučiti i uvežbati jer zaista mogu biti korisne.

O tome se na vreme informišite jer vam mogu pomoći da uštedite energiju i sebi olakšate porođaj.

Da li se beba pomera kada nastaju kontrakcije pred porođaj?

 

Bebe imaju ustaljene cikluse spavanja i budnosti dok su u materici i ti ciklusi se ne menjaju puno ni za vreme porođaja. Ukoliko je vaša beba budna za vreme kontrakcije vrlo je moguće da osetite i pokrete.

Kako lekari kažu, sve dok je beba dobro snabdevena krvlju njen ritam ne mora biti izmenjen usled pojave kontrakcija.

 

 

Koliko dugo mogu trajati kontrakcije pre samog porođaja?

 

Koliko dugo će kontrakcije trajati pred sam porođaj vrlo je individualno i zavisi od više faktora.  Ako se porađate prvi put spremite se na to da vam kontrakcije mogu potrajati između 12-24 sata. Svaki naredni porođaj uglavnom traje mnogo kraće u proseku 8-10 sati. 

Osim ovog faktora na dužinu porođaja će uticati vaša saradnja tokom porođaja, stanje vašeg organizma, kako je prošla trudnoća, koliko ste bili aktivni i niz drugih faktora koji na kraju rezultiraju kraćim ili dužim porođajem.

Kako izazvati kontrakcije?

 

Vruće vam je, teški ste sami sebi, a do termina porođaja ima još dana? Najradije bi ste se istog momenta porodili! Da, poznat nam je taj osećaj. Može se desiti da od dobronamernih ljudi dobijete čak i savete kako da namerno izazovete kontrakcije da se ranije porodite. 

Spomenućemo neke od tih saveta, ali shvatite ih kao razonodu, a ne savet da se baš danas porodite.

 • Vodite ljubav, pa čak iako vam to ne izazove kontrakcije makar ćete uživati, ako uopšte imate snage za to.
 • Šetajte, padajte s nogu. Mnogi će vam savetovati da budete što aktivniji kako bi ste se što pre porodili. Međutim to nekad može dovesti do toga da vam se sloši, a beba naprosto još uvek nije spremna da se rodi.
 • U nekim krajevima se od davnina ženama pred porođaj kuva čaj od malinovog lišća jer podstiče kontrakcije.

Kao što smo rekli ne pokušavajte ovo kod kuće, jer beba ipak najbolje zna kada je pravo vreme da se rodi. Ne silite nešto što još nije spremno. 

Ako lekari ustanove da je potrebno ubrzati porođaj, biće vam uključena indukcija koja će ubrzati proces porođaja. Ovo se recimo radi kada ispadne sluzni čep i desi se oticanje plodove vode, a kontrakcija nema ni 48 sati nakon toga.

Da li je moguć porođaj bez kontrakcija?

 

Porođaj bez kontrakcija moguć je jedino ako se izvodi unapred zakazanim carskim rezom. Prirodni odnosno vaginalni porođaj dešava se zahvaljujući pojavi kontrakcija koje pomažu detetu da izađe iz materice.

Razlika je jedino u stepenu bola, jer neće sve žene doživeti isti intenzitet kontakcija za vreme porođaja.

Pucanje vodenjaka bez kontrakcija

 

Dramatično pucanje vodenjaka kao znak da je porođaj počeo, verovatno ćete videti samo na tv-u. Jako mali broj žena doživi takvo iskustvo, svega 10%. 

Čak iako vam vodenjak prirodno pukne, to će uslediti kao posledica pojave bar nekih kontrakcija. Dakle, najverovatnije ćete imati neke signale da se nešto dešava, a u većini slučajeva lekari su ti koji iniciraju da vodenjak pukne.

Kontrakcije pred porođaj iskustva

 

Nismo sigurni koliko je pametno slušati tuđa iskustva kada je porođaj u pitanju. Svaka žena je drugačija, drugačije doživljava i trpi bol.  Neke žene porođaj opisuju kao iskustvo ravno umiranju dok sa druge strane postoje i malo bajkovitija viđenja ovog događaja.

Najbolje bi bilo da se usredsredite na sebe i pripremite za taj čin. Informišite se na pravim mestima, idite u školicu za trudnice, naučite tehnike disanja.

Kada se pojave kontrakcije sve to primenite i sarađujte sa lekarima na porođaju.

Da, kontrakcije će vas boleti uprkos svemu tome, ali nećete sebi dodatno iskomplikovati porođaj nesaradnjom i panikom. Imajte na umu da taj bol pomaže vašem mališanu da lakše dođe na ovaj svet.

Izvori:

https://www.marchofdimes.org/pregnancy/contractions-and-signs-of-labor.aspx

https://www.medicinenet.com/how_do_contractions_feel_when_they_first_start/article.html

https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/labour/contractions

https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-to-go-to-the-hospital-for-labor

https://www.allinahealth.org/health-conditions-and-treatments/health-library/patient-education/beginnings/giving-birth/timing-contractions

https://www.verywellfamily.com/how-to-time-contractions-2752965

https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/signs-of-labor/what-are-contractions/

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-my-body-work-during-childbirth

https://www.romper.com/pregnancy/does-baby-kick-during-contractions-heres-what-you-can-expect-11496384