pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka – kako zaista izgleda?

Pucanje vodenjaka može biti jedan od znakova da beba uskoro stiže. Ipak, nije sve kao na filmu. Saznajte šta možete da očekujete, a šta ne.

Šta je potrebno uraditi ako vam pukne vodenjak a niste u bolnici?

Saznajte u nastavku teksta.

Šta je vodenjak?

 

Vodenjak medicina definiše kao amnionsku vreću koja je ispunjena amnionskom tečnošću odnosno plodovom vodom u kojoj se nalazi beba.

Plodova voda se sastoji od hormona i antitela koje beba pije i koji doprinose celokupnom razvoju ploda za vreme trudnoće.  Vodenjak i plodova voda imaju funkciju da bebu štite, da održavaju odgovarajuću temperaturu, pomažu razvoj bebinih pluća i ostalih organa. 

Mogli bi reći da je vodenjak jedno sigurno mesto odnosno utočište za vašeg mališana u kojem je potpuno bezbedan i ima sve što mu je potrebno dok se nalazi u maminom stomaku.

 

 

Da li pucanje vodenjaka izgleda kao na filmovima?

 

Sigurno ste gledali bar neke filmske scene u kojima se demonstrira iznenadno pucanje vodenjaka u javnosti. Te scene ovu situaciju prikazuju dramatično, iznenadno i obavezno iscuri velika količina vode. No, to je umetnost i malo prenaglašavanja je potrebno da bi se doprinelo dramatičnosti filma.

A da li je tako i u stvarnom životu?

Možda se razočarate, ali nije.

Ukoliko ste jedna od onih žena koje strahuju da će im porođaj započeti na sred nekog trga pred stotinama ljudi i to pucanjem vodenjaka, znajte da su male šanse za to. 

Pre svega kod jako malog procenta žena porođaj započne prirodnim pucanjem vodenjaka. Svega 10-15% porodilja ima ovaj simptom porođaja.

Sa druge strane prilikom pucanja vodenjaka ne izlazi ogromna kolilčina vode, pa mnoge žene pomisle da je u pitanju nevoljno otpuštanje urina. U početku ne budu ni svesne šta se zaista dešava. Ako primetite da vam je veš odjednom mokar, idite do najbližeg toaleta i proverite o čemu se radi.

Kao što vidite, realnost je dosta drugačija od filma.

Koji su simptomi pucanja vodenjaka?

 

Rekli smo da pucanje vodenjaka u realnom životu nije toliko dramatično. Pa kako onda znati da je u pitanju baš taj pokazatelj da je porođaj počeo?

 

pucanje vodenjaka pred porođaj

 

Evo nekih smernica kako da pravovremeno prepoznate o čemu se radi.

 • Možete osetiti blago pucanje koje neće biti bolno, jer kako medicina kaže u vodenjaku nema receptora za bol. Dakle pucanje vodenjaka vas neće boleti.
 • Dolazi do curenja tečnosti ponekad u vidu kapljica, ponekad u vidu većih mlazeva koje ne možete iskontrolisati kao kod mokrenja
 • Može se desiti da čak ni ne osetite momenat kada je vodenjak pukao već samo primetite pojavu tečnosti ili osetite da vam je odeća mokra, a nije u pitanju urin
 • Curenje može biti slabijeg ili jačeg intenziteta  u zavisnosti od bebinog položaja i toga da li imate kontrakcije. Može se desiti da položaj bebe utiče na to da plodova voda slabije curi, sa druge strane pojava kontrakcija može pojačati curenje plodove vode.

Kada je reč o količini plodove vode koja se nalazi u vodenjaku struka navodi da je ima oko 600-800 militara i ne mora značiti da će sva ta količina odjednom izaći napolje.

Kako izgleda delimično pucanje vodenjaka?

 

Iako  većina žena očekuje da će sve biti kako piše u knjigama i pucanje vodenjaka može kod nekih biti malo drugačije. Kada kažemo drugačije mislimo na to da vodenjak može pući samo delimično, a ne u celosti. 

Šta to znači?

Pod delimičnim pucanjem vodenjaka misli se na to da je on naprsao i da plodova voda pomalo ističe iz njega.

Ako do toga dođe to možete videti po mokrim tragovima na svom vešu i stalno imati osećaj vlažnosti u predelu vagine. 

Vrlo lako se delimično pucanje vodenjaka pomeša sa nevoljnim oticanjem urina, a da bi ste znali razliku ostanite uz tekst do kraja. U jednom od narednih pasusa govorićemo o tome kako da razlikujete urin od plodove vode. 

Važno je da čak i kod delimičnog pucanja vodenjaka odete na vreme kod lekara jer to može biti znak da je porođaj počeo. 

Pucanje vodenjaka ili mokraća? Kako napraviti razliku?

 

Bez obzira koliko godina imate i koja vam je trudnoća po redu, može se desiti da ne znate šta vas je snašlo. Naprosto ne počinje svaki porođaj na isti način.

Vrlo često se dešava da žene pomešaju pucanje vodenjaka sa nevoljnim oticanjem urina usled bebinog pritiska na bešiku. Nije sramota to priznati jer razlike nisu velike, a da bi znali kako razlikovati plodovu vodu od urina obratite pažnju na sledeće:

 • Amnionska tečnost je uglavnom providna ili svetlo žute boje, dakle nije tamna kao mokraća.
 • Kao što sigurno znate urin ima specifičan miris, dok je amnionska tečnost potpuno bez mirisa.

U krajnjem slučaju ako niste sigurni šta se dešava, najbolje je da pozovete lekara i uradite kako vam kaže u datom momentu u zavisnosti od cele situacije.

Kada se ne može sa sigurnošću reći šta se dešava onda se pristupa ginekološkom ili ultrazvučnom pregledu da bi se videlo u kakvom je stanju vodenjak i koliko plodove vode ima beba.

Pucanje vodenjaka i krv

 

Amnionska tečnost je kao što smo rekli providne ili veoma svetlo žute boje i uglavnom ćete po tome znati da je došlo do pucanja vodenjaka. Može se desiti da pucanje vodenjaka bude praćeno tragovima krvi.

Ponekad se tragovi krvi mogu videti prilikom ispadanja sluznog čepa, što je još jedan signal da je porođaj počeo.

U zavisnosti od količine krvi, lekar će ustanoviti o čemu se radi, da li je to siguran znak da je porođaj počeo ili je došlo do nekih komplikacija.  U nekim situacijama se može preporučiti hitan porođaj carskim rezom, ali o tome svemu odlučuju lekari nakon utvrđivanja razloga za pojavu krvi.

Pucanje vodenjaka u ranoj trudnoći

 

Pucanje vodenjaka može se desiti i u ranijoj trudnoći. Najčešći razlozi za ovu pojavu su pušenje cigareta ili konzumiranje droga, neuhranjenost, infekcije plodove vode, ako se u prošlosti desilo prevremeno pucanje vodenjaka, vaginalno krvarenje tokom trudnoće.

Pucanje vodenjaka u ranijoj trudnoći nije nimalo naivno. Osim što može izazvati prevremeni porođaj nedovoljno razvijene bebe, mogu se razviti razne infekcije kako bebe tako i majke. 

U zavisnosti od starosti trudnoće, lekar će predložiti odgovarajući postupak.

 • Ako je trudnoća stara barem 34 nedelje vrlo je moguće da se u tim situacijama preporuči porođaj kako bi se izbegle infekcije i komplikacije. Postoji i mogućnost čekanja da se beba još malo razvija. Koju opciju će vaš lekar predložiti zavisiće samo od vašeg ličnog stanja i procene rizika svakog rešenja.
 • Kod trudnoća kraćih od 34 nedelje, lekari će verovatno maksimalno odugovlačiti porođaj kako bi se beba što više razvila. U tim situacijama se stanje konstantno nadzire i daju određeni lekovi i antibiotici kako bi se sprečila pojava bilo kakvih infekcija.

Kada se pucanje vodenjaka desi u veoma ranoj trudnoći, tada je nažalost često potrebno čak i prekinuti trudnoću. Naravno da svaki ishod zavisi od ozbiljne procene lekara i šanse da se trudnoća iznese što više.

Kako dolazi do pucanja vodenjaka?

 

Kada je pucanje vodenjaka u pitanju situacija nije ista kod svih porodilja. Kod nekih žena porođaj upravo započinje pucanjem vodenjaka, dok kod drugih vodenjak pukne tokom porođaja ili ga lekari probuše.

Kako god da se situacija odvija, dešava se sledeće:

Vodenjak ima opnu koja služi kao neki čep da drži amnionsku tečnost i bebu unutar vodenjaka. Dokle god je ta opna cela, beba ne može izaći napolje, tek kada pukne možemo očekivati da će beba ugedati svetlost dana.

Jedno od objašnjenja zašto dolazi do pucanja opne jeste to da beba svojom težinom i položajem vrši pritisak i nakon toga dolazi do pucanja. Kao kada neko sedne na balon.

Vodenjak može pući i usled kontrakcija, a još jedan od razloga pucanja jeste slabija amnionska vreća pogotovo kod preuranjenog pucanja.

Šta raditi nakon pucanja vodenjaka?

 

Prvo i najvažnije pravilo za sve žene glasi da ne pančite. Dakle, čak iako vam pukne vodenjak, a niste u bolnici situacija ne mora biti alarmantna. To jeste znak da pozovete lekara i odete na pregled, ali nije za paniku. 

 

pucanje vodenjaka u trudnoći

 

Beba neće istog momenta izaći napolje, a neće ostati ni bez potrebne tečnosti. Treba znati da se amnionska tečnost obnavlja i da veoma često i lekari čekaju da beba sama krene čak iako je vodenjak pukao.

Dakle, ono što možete i treba da uradite je sledeće:

 • Ako je termin porođaja prema kalendaru trudnoće blizu ili je već prošao, trebalo bi otići na pregled kod lekara jer je vrlo verovatno da je porođaj blizu. Čak iako niste blizu termina za porođaj, na vreme proverite šta se dešava.
 • Dok ste kod kuće važno je da se čuvate infekcija. Nemojte koristiti tampone i nikako ne upražnjavajte seksualne odnose. Sve to može dovesti do nepotrebnih infekcija. Umesto tampona koristite higijenske uloške koji su od prirodnog materijala i ne dovode do alergija. Vaginalno područje održavajte čistim kada idete u toalet i  kao što bi uvek trebalo, toalet papirom se brišete od napred ka nazad.
 • Izbegavajte i izležavanje u kadi. Koliko god da vam prija kupka, sigurnija varijanta je tuširanje. Nije na odmet da se izbegnu čak i sapuni i gelovi koji bi mogli dospeti u vaginalno područje.
 • Probajte malo da legnete i da se odmorite.

Na šta obratiti pažnju kad pukne vodenjak?

 

Kada primetite da je vodenjak pukao i želite pozvati lekara, budite spremni da odgovorite na nekoliko pitanja. Jasno da u momentu straha i panike nije lako obraćati pažnju na sve i odgovarati na pitanja, ali za svaki slučaj se pripremite.

Lekar će vas verovatno pitati sledeće:

 • Kada je pukao vodenjak?
 • Kako je tečnost iscurela, u kojoj količini?
 • Koje je boje?
 • Ima li mirisa?

Nema potrebe da zapisujete, samo vas na vreme informišemo na šta da obratite pažnju  u tim situacijama. Ove informacije će lekarima biti značajne kako bi odredili dalji tok porođaja.

Kako izazvati pucanje vodenjaka?

 

Da li će vodenjak pući prirodno kao posledica početka porođaja ili će ga probušiti medicinsko osoblje kada stignete u bolnicu, to je teško reći i odrediti unapred.

Dakle, ako vam vodenjak ne pukne usled nastanka kontrakcija i kao prirodni sled događaja, očekujte da će to uraditi lekari uz pomoć medicinskih instrumenata.

Istražujući ovu temu nailazili smo na razne podatke koji govore o tome da pojedine gljivične infekcije u vagini mogu povećati šansu da vodenjak pukne.

Drugi uzroci koji mogu izazvati pucanje vodenjaka jesu česti vaginalni pregledi pred porođaj i medicinski podaci zaista pokazuju povezanost između ovih situacija.

Još jedan zanimljiv podatak je da vitamin C može uticati na pucanje vodenjaka u terminu. Doduše, studije koje su se bavile proučavanjem ove teme dosta su kontradiktorne i dobijale su šarenolike rezultate, ali je generalni zaključak da uzimanje većih doza vitamina C tokom trudnoće povećava šansu da vodenjak pukne u terminu za porođaj.

Pucanje vodenjaka bez kontrakcija

 

Ako se pitate šta dolazi prvo kontrakcije ili pucanje vodenjaka, odgovor je da su moguća oba scenarija. 

Prema onome što navodi medicina uglavnom se prvo pojavljuju kontrakcije koje uzrokuju pucanje vodenjaka i nakon toga one postaju intenzivnije. 

Medicinski podaci navode da do pucanja vodenjaka bez pojave kontrakcija dolazi kod jako malog broja žena, svega 10-15%. To je onaj scenario gde odjednom, bez najave krene da curi plodova voda.

Čak i ako dođe do pucanja vodenjaka, kontrakcije se mogu pojaviti tek kroz nekoliko sati, ponekad se čeka i do 24 sata na pojavu prvih kontrakcija. Iako ovakav scenario uglavnom ne ugrožava bebu, potrebno je da se javite lekaru koji će proceniti da li je potrebno indukovati porođaj odnosno ubrazati ga.

Koliko vremena treba da prođe od pucanja vodenjaka do porođaja?

 

Prirodni procesi su ponekad zaista čudni i nepredvidivi, tako je i sa porođajem. Od momenta pucanja vodenjaka do početka porođaja vreme može da varira. 

 

 

Ponekad je pucanje vodenjaka znak da je porođaj već počeo, dok je u nekim situacijama potrebno čekati i do 24 sata ili indukovati porođaj.

Indukcija porođaja podrazumeva veštačko izazivanje porođaja koji nikako da krene prirodno. Indukcija se može raditi na više načina, a lekar će odrediti koji je najbolji.

Šta ako vodenjak ne pukne?

 

Čak i ako ne dođe do prirodnog pucanja vodenjaka to medicinsko osoblje rešava veoma brzo i bezbolno. Ukoliko lekari procene da je potrebno, probušiće vodenjak uz pomoć medicinskih instrumenata za tu namenu. 

Ne brinite, to je zaista bezbolno i nećete osetiti ništa, samo će krenuti plodova voda. Ono što sledi nakon toga jesu bolnije kontrakcije koje služe tome da se porođaj odvija i beba dođe na ovaj svet

Porođaj je jedan događaj koji se sastoji iz jako puno segmenata i mogućih načina odvijanja. Veoma često ne prođe sve onako kako piše u medicinskim udžbencima, jer je organizam svake žene drugačiji i drugačije će proći kroz proces porođaja.

Verovatno smo vas ovim tekstom utešili da nema potrebe brinuti oko toga da će vas pucanje vodenjaka iznenaditi kao u filmovima.  Slobodno se krećite i šetajte ukoliko vaše stanje to dozvoljava, pratitie signale koje vam šalje vaše telo i pravovremeno se javite lekaru ako primetite nešto neobično.