sluzni čep

Kako izgleda sluzni čep i njegovo ispadanje

Da li je vreme za porodilište ako vam ispadne sluzni čep? Šta je on uopšte i kako izgleda?  Rešavamo sve nedoumice vezane za ovu pojavu.

Šta je sluzni čep i čemu služi?

 

Približava vam se termin porođaja i odjednom svi spominju ispadanje sluznog čepa, a vi ne znate o čemu je reč? Sasvim je normalno da vam je ova tema nepoznanica kada očekujete prvo dete, ali ste na pravom mestu da saznate nešto više o tome.

Cervikalni sluzni čep odnosno njegovo formiranje je sastavni deo svake trudnoće.

To je ustvari veća količina nakupljene sluzi u cervikalnom kanalu.

Poželjno je da sluzni čep bude dobro formiran odnosno da bude “čvrst” kako bi vršio svoju funkciju.

Uloga sluznog čepa veoma je važna, a odnosi se na sprečavanje ulaska bakterija i raznih infekcija u matericu. Dakle, mogli bi reći da ima zaštitinu funkciju tokom drugog stanja.

Druga važna uloga je sprečavanje otvaranja grlića materice tokom trudnoće, a ujedno je i barijera između vagine i materice. 

Ova zaštitna uloga je izuzetno važna jer sprečava prodor mikroorganizama u matericu, što bi moglo ugroziti zdravlje i razvoj fetusa. Sluzni čep se sastoji od složenih bioloških supstanci koje uključuju antimikrobne peptide i antitela, pružajući tako visok nivo imunološke zaštite tokom celog perioda trudnoće.

Sluzni čep nije samo fizička prepreka; on ima aktivnu ulogu u imunološkoj zaštiti fetusa. Njegova sposobnost da blokira ulaz štetnim mikroorganizmima ključna je za održavanje sterilnog okruženja potrebnog za zdrav razvoj bebe. Pored toga, sluzni čep se menja tokom trudnoće, postajući gušći i čvršći, što povećava njegovu efikasnost kao barijere sve do samog porođaja.

Kao što vidite veoma je značajno da budete upoznati sa pojmom sluznog čepa, jer ima važnu funkciju.

Osim prethodno pomenutih uloga, njegovo ispadanje ponekad je i znak za početak prirodnog porođaja .

Kako ga prepoznati i da li odmah krenuti u porodilište, saznaćete u nastavku.

Kako izgleda sluzni čep?

 

Da bi znali kada vam je ispao sluzni čep ili se dešava nešto drugo, važno je da budete upoznati sa tim kako on izgleda.

Pre svega treba da znate, da sluzni čep nije isti kod svake osobe. Cervikalna sluz može biti providna, roza, sa tragovima krvi, pa čak i braonkasta.

Kada je reč o količini sluzi, ni tu nema pravila. Kod nekih žena se pojavljuje u tragovima dok je kod drugih nakupljen u većoj količini.

Ako se pitate kako se može uočiti ispadanje sluznog čepa pred porođaj evo i odgovora.

Najčešće ga žene primete na donjem vešu ili  na toalet papiru nakon brisanja .

 

ispadanje sluznog čepa

 

Formiranje sluznog čepa dešava se odmah nakon začeća. Kada oplođeno jajašce pronađe svoje mesto u materici, ćelije sluzokože grlića počinju sa proizvodnjom sluzi i grlić se uz pomoć ovog čepa potpuno zatvara. Ova blokada ustvari i štiti bebu tokom narednih meseci od raznih uticaja kao što su bakterije i virusi.

Ispadanje sluznog čepa u trudnoći

 

Spomenuli smo da sluzni čep ima veoma važnu ulogu u trudnoći i poželjno je da je vrši što duže tačnije sve do termina za porođaj ili barem do devetog meseca trudnoće. Na taj način je vaša beba zaštićena od raznih štetnih uticaja i manja je šansa za pojavu prevremenog porođaja.

Kada se desi ispadanje sluznog čepa, to može, a i ne mora biti najava porođaja.

Ponekad je ispadanje posledica omekšanog grlića materice, a vrlo često je i posledica otvaranja grlića materice.

U većini slučajeva se ispadanje ne dešava pre 37 nedelje trudnoće.

Čak i kada se desi znatno pre termina, ne mora značiti da će do porođaja doći odmah, ali za svaki slučaj se javite svom lekaru. Verovatno će se nakon toga mnogo više kontrolisati trudnoća jer je povećana šansa za raniji porođaj. Ne mora nužno značiti da će tako biti, ali za svaki slučaj obratite više pažnje na svoje stanje i slušajte savete lekara.

 

 

Kako izgleda kada ispadne sluzni čep?

 

Ako ne  znate kako da prepoznate ispadanje sluznog čepa, onda vam u tome mogu pomoći sledeći simptomi odnosno znaci da se radi baš o tome.

 • Najočigledniji simpotom je kada ugledate sluz na svom donjem vešu. Može se desiti da odjednom osetite vlažnost na svojim gaćicama i to pripišete vaginalnom sekretu, ali kada pogledate, primećujete razliku u boji ili količini.  Ovo je pogotovo očigledno kada ispadne odjednom i na gaćicama se odjednom pojavi veća količina sluzi. To može da znači da vam je ispao.
 • Drugi način na koji možete primetiti sluzni čep je nakon brisanja vaginalnog područja toalet papirom.
 • Ponekad ispadanje sluznog čepa prati pojava konktrakcija pogotovo ako ste blizu termina za porođaj.
 • Sluzni čep ponekad je praćen i tragovima krvi. Namerno kažemo tragovima odnosno malim količinama jer veće krvarenje nije specifično za ovu pojavu pa je potrebno proveriti od strane lekara. 

Važno je reći da mnoge buduće mame i ne primete ispadanje sluznog čepa. Neke ga ne primete jer izlazi deo po deo, a neke zato što ne znaju ni kako izgleda pa ga često tumače kao vaginalni sekret.

Sluzni čep bez krvi

 

Kada je reč o ovoj temi, trudnice često postavljaju pitanje da li sluzni čep mora biti krvav?

Odgovor je da ne mora, čak kod većine trudnica i nije, mada može biti rozikast odnosno sadržati tragove krvi. Ovi tragovi se često nađu u sluzi jer kada ona krene napolje, može doći do pucanja kapilara u cerviksu.  Kada nema tragova krvi, onda mnogo podseća na vaginalni sekret.

Varijacije u izgledu sluznog čepa

Sluzni čep može varirati u boji i teksturi, što je normalno i ne treba izazivati zabrinutost. Boja sluznog čepa može biti bela, žuta, smeđa, ili može sadržati tragove krvi.

 • Beli i žuti sluzni čep često su najčešće boje i obično ne ukazuju na bilo kakve komplikacije. Bela ili žuta boja sluznog čepa odražava normalnu produkciju sluzi, koja može varirati u nijansi zavisno od individualnih karakteristika žene.
 • Smeđi sluzni čep može biti znak starije krvi koja se pomiješala sa sluzi. To se može dogoditi nakon internog pregleda ili seksualne aktivnosti. Iako obično nije razlog za uzbunu, važno je obavestiti zdravstvenog pružaoca usluga o bilo kakvim promenama.
 • Krvavi sluzni čep često je nazvan “krvavi pokaz”. To je znak da se trudnoća približava kraju, i može ukazivati na to da se cerviks počinje pripremati za porođaj. Prisustvo krvi može biti rezultat pucanja malih kapilara u cerviksu kako se on širi i omekšava, što je uobičajen dio pripreme za porođaj.

U svakom slučaju, promene u boji i teksturi sluznog čepa su važni pokazatelji za praćenje trudnoće, te je preporučljivo diskutovati o bilo kakvim zapažanjima sa zdravstvenim radnikom

 Sluzni čep ili sekret – koja je razlika?

 

Vaginalni sekret normalna je i česta pojava u trudnoći. Ukoliko vam se javlja ili se javljao onda verovatno već znate kako izgleda i u kojoj količini se javlja.

Sluzni čep se neretko javi odjednom u većoj količini nego što je uobičajeno za vaginalnu sekreciju.

Kada se ne pojavi odjednom već isapda duže vreme u manjim količinama, tada obično prođe neopaženo.

Sluzni čep ili vodenjak – kako razlikovati?

 

Mnoge trudnice se pitaju kako će znati da li je u pitanju sluzni čep ili pucanje vodenjaka.

U prethodnim delovma teksta smo objasnili kako sluzni čep može da izgleda. Dakle u pitanju su sluzni tragovi u manjim ili većim količinama koji mogu varirati u boji, a mogu biti čak i sa tragovima krvi.

 

sluzni čep pred porođaj

 

Vodenjak je opna koja se nalazi unutar materice. U njemu je beba okružena plodovom vodom i samim tim je zaštićena od spoljašnjih uticaja. Kada vodenjak pukne, plodova voda mora izaći napolje kroz vaginu. U ovom slučaju ćete osetiti i videti bistru tečnost bez boje  na donjem vešu. Pucanje vodenjaka je na filmovima prikazano dramatično, međutim ne mora značiti da će odmah izaći velika količina tečnosti. Može se desiti da tečnost postepeno izlazi u manjim količinama.

Šta preciznije najavljuje porođaj, ispadanje sluznog čepa ili pucanje vodenjaka?

Pa, pucanje vodenjaka. Sluzni čep ne mora uvek da bude najava porođaja (premda uglavnom jeste)

Gubitak sluznog čepa pre termina

 

Gubitak sluznog čepa uglavnom se vezuje za sam termin i najavu porođaja. Međutim nije uvek tako. Ponekad se on izgubi mnogo ranije u odnosu na termin.

I šta onda?

 

 

Svakako da to nije poželjna opcija i da mogu nastati problemi kao prevremeno rođenje deteta ili sponatni pobačaj. Ukoliko ispadne i pritom se dešavaju i simptomi poput omekšavanja i otvaranja grlića materice, pravac kod lekara. Vrlo je moguće da vas čeka porođaj čak iako nije termin.

Drugi mogući razlozi za ispadanje sluznog čepa pre termina su:

 • Omekšan grlić materice
 • Vaginalni pregled kod lekara
 • Seksualni odnos

Koliko do porođaja nakon ispadanja sluznog čepa?

 

Verovatno je jedan od razloga za čitanje ove teme ovaj koji govori o tome kada će nastupiti porođaj nakon ispadanja sluznog čepa, zar ne? 

Moramo da vas razočaramo, ali nema preciznog odgovora na ovo pitanje. Kod nekih žena ispadanje je znak da je porođaj počeo, pogotovo ako se pojave i drugi simptomi poput kontrakcija.

Mnoge žene do početka porođaja čekaju i po nekoliko dana ili nedelja nakon ispadanja sluznog čepa. Svaki organizam je drugačiji i treba da osluškujete svoje telo i primećujete nove signale odnosno simptome.

Šta raditi kada primetite ispadanje sluznog čepa?

 

Kada trudnica primeti ispadanje sluznog čepa, to može biti znak da se približava porođaj, ali nije nužno razlog za hitno postupanje. Evo nekoliko važnih saveta i preporuka:

 1. Kontaktiranje zdravstvenog radnika: Ako primetite ispadanje sluznog čepa, preporučljivo je obavestiti svog lekara ili babicu, posebno ako je to praćeno drugim simptomima kao što su kontrakcije ili bolovi. Lekar će možda savetovati dalji pregled ili samo praćenje simptoma kod kuće.
 2. Razumevanje vremenskog okvira: Ispadanje sluznog čepa može se dogoditi nekoliko dana, a ponekad i nedelja pre porođaja. To samo po sebi ne znači da će porođaj odmah početi, ali je dobar znak da se telo priprema.
 3. Praćenje dodatnih simptoma: Posebnu pažnju treba obratiti na bilo koje nove ili intenzivirane simptome kao što su redovne kontrakcije, bolovi u leđima, ili pucanje vodenjaka. Ovi simptomi mogu ukazivati na to da je porođaj bliže nego što se mislilo.
 4. Ostanite pripremljeni: S obzirom na to da ispadanje sluznog čepa ukazuje na mogući skori porođaj, preporučuje se da trudnice provere svoje torbe za porodilište i osiguraju da su sve pripreme za dolazak bebe na mestu.

Praćenje ovih saveta može pomoći u osiguravanju da trudnica ostane informisana i spremna, te da postupa u skladu sa svojim zdravstvenim potrebama i potrebama svog deteta.

Kako god bilo, ako primetite ovu pojavu, vreme je za lekara, jer stručni saveti ne mogu da zamene ove informacije,  a i priprema za porodilište može da počne.

Sasvim ok ako ranije ništa niste znali o ovoj temi. Sada kada znate, to vam može pomoći da pravovremeno stignete do porođaja bez nepotrebnih komplikacija.