simptomi pred porođaj

Simptomi pred porođaj koje ne smete prevideti

Simptomi pred porođaj razlikuju se od žene do žene. Ipak, postoji desetak njih koji su najčešći. Prepoznajte ih na vreme.

Znaci porođaja odnosno njegovog početka

 

Kada počne da se bliži dugo očekivani termin porođaja sve se više čita o tome kako ga prepoznati i koji znaci su alarm da se krene u porodilište. Obzirom da je to događaj koji se dugo iščekuje, nije ni čudo što su budući roditelji radoznali, uplašeni, uzbuđeni i preplavljeni raznim emocijama.

Kada je reč o budućim mamama, neretko se dešava da se svaki simptom u devetom mesecu trudnoće tumači kao mogući znak da će uskoro doći do porođaja. Svaki novi bol, bebin pokret i  senzacija se osluškuju, prate i često proveravaju na internetu.

Koji će biti prvi znak porođaja u vašem slučaju teško je reći, jer nije kod svih žena isto. Ostaje vam samo da se informišete šta sve može da ukazuje na dolazak bebe i na taj način prepoznate da je došlo vreme da se upoznate sa dugo očekivanim malim bićem.

 

 

Prvi znaci da će za koji dan  doći do porođaja

 

Sada ćemo se malo više pozabaviti medicinskim aspektom, odnosno simptomima koje medicina navodi kao prve znake porođaja. Iako je po terminu očigledno da će se  beba uskoro roditi, postoji niz drugih znakova koji to nagoveštavaju. 

Umor, iscrpljenost

 

Ovaj simptom često se javlja na samom početku trudnoće, a pogotovo je prisutan tokom trećeg trimestra. Pred kraj trudnoće beba je teža, javljaju se znaci poput bolova u leđima, oticanja nogu, gubitka daha, problema sa spavanjem.  Mame koje već imaju decu vrlo dobro znaju koliko je umor prisutan kada si pred porođajem, a nemaš vremena za odmor. Iako ga nije lako pronaći, potrudite se kad god možete da sebi olakšate dnevne aktivnosti, podignete noge u horizontalni položaj i prikupite malo energije. Štedite energiju jer će vam itekako biti potrebna za porođaj.

Potreba za sređivanjem kuće – instinkt gnezda

 

Mnoge žene kažu da su neposredno pred porođaj imale potrebu da sve srede i organizuju kako bi bile spremne za dolazak bebe. Žene kod kojih je ova pojava bila prisutna kažu da je to neverovatan nalet energije da se sve pozavršava uprkos svim simptomima i težini koju sa sobom nosi deveti mesec trudnoće.

 

znaci porođaja

 

Mnogi ovu pojavu nazivaju i instinktom gnezda, jer poput ptica prave odnosno sređuju gnezdo za dolazak bebe.

Važno je podsetiti mame da uprkos toj potrebi ne preteruju sa poslom i nepotrebnim naprezanjem kako ne bi napravili više štete nego koristi. Bebi ste najpotrebniji vi i to zdravi i funkcionalni. To što su prozori ostali neoprani neće ostaviti nikakve posledice na razvoj bebe.

Dijareja

 

Dijareja je kod velikog broja žena nagoveštaj da će uskoro doći do porođaja. Medicina kaže da se dijareja uglavnom javlja dan-dva pred sam porođaj i da je to odličan način da se telo pripremi za sve što ga čeka tokom porođaja. Kada se creva isprazne to omogućava materici da vrši efikasnije kontrakcije i samim tim olakša porođaj. Zato ako vas zadesi neprijatna dijareja smatrajte to dobrim znakom i polako se pripremajte za veliki dan.

Pojačan vaginalni sekret

 

Vrlo je moguće da vas pred porođaj zadesi pojačan vaginalni sekret. Kako struka kaže na taj način telo vežba podmazivanje porođajnog kanala.

Bolovi u leđima

 

Iako se bolovi u leđima ne vezuju samo za stanje trudnoće, tokom tih devet meseci se mogu često pojavljivati ili pogoršati. U trudnoći se bolovi u leđima često povezuju sa težinom bebe u stomaku, položajem tela tokom hodanja, sedenja, spavanja i svim promenama koje prate drugo stanje.

Neposredno pred porođaj bolovi u leđima se mogu značajno pogoršati, a mogu biti i jedan od prvih znakova da dolazi do porođaja.

Nespretnost, trapavost

 

Usled lučenja brojnih hormona koji imaju ulogu da potpomognu porođaj isti ti hormoni mogu delovati i nepovoljno na trudnicu. Tako hormon relaxin koji doprinosi širenju karlice, utiče na zglobove, opušta mišiće i smanjuje njihovu stabilnost, pa trudnice neretko postaju trapave i nespretne. To ponekad može biti čak i opasno, zato se ne savetuju nikakve egzibicije neposredno pred porođaj, jer često nećete imati kontrole nad svojim pokretima.

Pojava grčeva

Kako se porođaj bliži vrlo je moguće da ponekad osetite grčeve, odnosno neku vrstu stezanja stomaka. Ponekad je taj osećaj  posledica bebinih pokreta, a ponekad i lažnih kontrakcija.

Pred sam porođaj koji je izvestan ti grčevi su intenzivniji i verujte nam na reč prepoznaćete o čemu se radi.

Prestaje dobijanje na težini

 

Ako ste jedna od onih trudnica koja je tokom prethodnih meseci sebi dala oduška kada je hrana u pitanju i značajno se ugojila, možda je tome sada kraj. Često se dešava da žene neposredno pred porođaj prestaju dobijati na težini, a neke čak i izgube po koji kilogram. Razlog za to je u čestim odlascima u toalet, u smanjenju količine amnionske tečnosti, pa čak i povećane aktivnosti trudnice pred sam porođaj. 

Za mnoge žene to je dobra vest, a da li će tako biti i u vašem slučaju ostaje vam da vidite. Suština je u tome da to ne utiče na vašu bebu jer ona dobija  na težini koliko je potrebno, a za vašu liniju to može biti dobra vest.

Spuštanje bebe

 

Spuštanje bebe često možete osetiti po tome što lakše dišete, jer su vam pluća manje opterećena bebinom težinom. Bebino spuštanje može početi već nekoliko nedelja pre porođaja i trajati do nekoliko sati pred porođaj. 

Da se beba namestila glavom na dole i da se spušta u karlicu osetićete po pritisku u tom delu, ponekad i u vidu probadanja i nelagodnosti. No, bitno je reći da je to sasvim normalan proces i za sam tok porođaja je odlično kada se beba prirodnim putem što više spusti i spremi za dolazak na ovaj svet.

Sva ova nameštanja i pomeranja bebe, transformacije stomaka po obliku i veličini normalni su za trudnoći, ali na koži mogu da ostave posledice. Ako koža nije dovoljno fleksibilna da se prilagodi promenama, na njoj će se pojaviti strije. No, ne mora biti tako.

 

Uz Dr Pilar kremu za kožu sklonu strijama stvari se mogu sprečiti. Sve veći broj mama je hvali, jer im je zaista pomogla da se strije ne pojave. Dodatni bonus poeni u korist ove kreme – bezbedna je za trudnice i dojilje. Ne biljnoj je bazi i bez štetnih sastojaka. Možete je nabaviti na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Otvaranje grlića materice

 

Grlić materice se redovno kontroliše tokom cele trudnoće i vodi se računa o dužini grlića i o tome da bude zatvoren, jednostavnim jezikom rečeno.  Kada se porođaj približava grlić postaje kraći i tanji. Neposredno pred sam porođaj, kada je beba spremna da izađe napolje grlić materice se otvara.

Ovaj simptom pred porođaj verovatno nećete ni osetiti, već će ga lekar primetiti prilikom vaginalnog pregleda.

Nakon vaginalnog pregleda biće vam rečeno koliko ste prstiju otvoreni. Kada se grlić otvori 10cm to je pravo vreme za bebin izlazak, do tada vam ostaje samo da budete strpljivi.

Da li se beba umiri pred porođaj?

 

Pred sam porođaj beba ima puno posla. Na neki način, njeni pokreti iniciraju porođaj.

Beba se za prirodni porođaj okreće glavom na dole i kada dođe vreme, počinje da se spušta i vrši pritisak na grlić materice čime inicira njegovo otvaranje.

Često se može osetiti i bebino štucanje što je znak da vežba disanje i sprema se za dolazak na ovaj svet.

Kao što vidite teško da će beba mirovati pred sam porođaj, mada može se desiti da steknete takav utisak kada drugi simptomi nadjačaju bebinu aktivnost pa na njih obratite više pažnje.

U devetom mesecu, a pogotovo pred sam termin porođaja očekujte češće ctg preglede kojim se prati postojanje kontrakcija materice i srčana aktivnost bebe.

 Simptomi neposredno pred sam porođaj – to je to, stiže beba!

 

Veliki broj žena tokom devetog meseca trudnoće razne senzacije tumači kao znak skorog porođaja. Da bi ste bili sigurni kada je porođaj zaista blizu to ćete znati po sledećim simptomima.

 

prvi znaci porođaja

 

Ispadanje sluznog čepa pred porođaj

 

Ovo je jedan od sigurnih znakova da će do porođaja uskoro doći. Sluzni čep možemo definisati kao neku prepreku između materice i potencijalnh opasnosti iz vagine poput raznih bakterija. Funkcija sluznog čepa je i da spreči prevremeni porođaj, a važno je reći da ga imaju samo trudne žene. Dakle, tu je sa dobrim razlogom da bebu drži na mestu za vreme cele trudnoće.

Pucanje vodenjaka

 

Pucanje vodenjaka može biti znak da će porođaj nastupiti veoma brzo, a isto tako ne mora da znači. Ponekad od pucanja vodenjaka do porođaja prođe i duže vreme. Važno je reći da ovaj simptom iskusi jako mali procenat žena, svega 10-15%, a ostalim medicinsko osoblje inicira pucanje vodenjaka .

Kontrakcije pred porođaj

 

Kontrakcije su prilično izvestan znak da će do porođaja uskoro doći. Važno je samo da kontrakcije ne budu lažne.

Prave kontrakcije neće prestajati, već će se samo pojačavati  i biti sve učestalije kako se porođaj bliži. Kada se počnu pojavljivati na svakih 5 minuta, pravac u porodilište.

Da, kontrakcije nisu nimalo prijatne, ali imaju svoju funkciju. Osećaju se u predelu stomaka poput jakih menstrualnih grčeva. Može se desiti da se bol širi i u kičmeni deo. Neke žene kažu da ih u tom momentu sve boli.

Bolovi pred porođaj

 

Neposredno pred porođaj imaćete utisak da vas sve boli, od stomaka odnosno grčeva i kontrakcija do bolova u leđima. Svi ti bolovi su tu sa razlogom da pomognu telu da se dovoljno raširi i omogući bebi da se rodi prirodnim putem.

Mogu li simptomi porođaja proći neprimećeno?

 

Pojedini mogu. Nijedan porođaj nije prošao bezbolno. Koliko god žene maštovito i sa puno entuzijazma govorile o porođaju, činjenca je da on ne može proći neprimećeno.

Neki prvi znaci porođaja,  poput otvaranja grlića materice i spuštanja bebe mogu proći neprimetno, ali činjenica je da porođaj boli. Neke žene više, neke manje, ali sve zavisi od slučaja do slučaja i praga tolerancije bola. To što jednu ženu veoma boli jer ima nizak prag tolerancije, drugoj ne mora biti ništa strašno, ukoliko može da podnese veću bol.

Mogu li se simptomi pred porođaj pomešati sa nečim drugim?

 

Ako ne znate šta vas čeka nekoliko dana pred porođaj, može se desiti da neke znakove početka porođaja pogrešno protumačite.

 

 

Recimo:

  • ukoliko dođe do dijareje to se može pomešati sa stomačnim problemima i virusima.
  • Pucanje vodenjaka se često meša sa nevoljnim otpuštanjem urina i zbog toga se treba pravovremeno informisati kako razlikovati urin i plodovu vodu.
  • Mnoge žene su prve kontrakcije pomešale sa nagonom za stolicom. Kada ne znate kako one zaista izgledaju može vam se učiniti da naprosto imate potrebu za odlaskom u toalet.

Ne brinite, ubrzo ćete shvatiti šta se zaista dešava i na vreme otići u porodilište.

Pravi vs. lažni simptomi porođaja

 

U devetom mesecu trudnoće javljaju se svakakvi osećaji  i senzacije koje neiskusne žene znaju protumačiti kao početak porođaja. Da ne bi bili zbunjeni sada ćemo slikovito izlistati koji su to pravi, a koji lažni simptomi porođaja. Tako ćete znati šta vam je činiti i ne paničiti.

Pravi simptomi porođaja Lažni simptomi porođaja
Kontrakcije koje su redovne, vremenom se pojačavaju i bivaju učestalije. Bez obzira šta radili ove kontrakcije ne prestaju Nepravilne i neredovne kontrakcije, koje s vremena na vreme prestaju i javljaju se nakon nekih aktivnosti ili na kraju dana
Pucanje vodenjaka
Ispadanje sluznog čepa
Grčevi u stomaku Povremeni grčevi u stomaku
Bolovi u leđima Povremeni bolovi u leđima
Otvaranje grlića materice

Simptomi pred porođaj – iskustva

 

Kada je tema porođaja u pitanju, neminovno je da žene među sobom razmenjuju iskustva. Iako  informisanje može biti dobro i koristiti da se žena adekvatno pripremi za porođaj, neretko se ta razmena iskustva završi panikom.

Uvek imajte na umu da je svaka žena drugačija, svaka trudnoća je drugačija i nikada ne možete upoređivati dva porođaja.

Sasvim je ok da prikupite neke osnovne informacije kako je kod nekoga protekao porođaj, ali ako vama lično izostanu neki simptomi to ne mora biti znak za uzbunu.

Ako ste od onih trudnica koje iskustva čitaju na forumima, nemojte ih uzmati zdravo za gotovo. Vi ste individua za sebe. Najbolje da odgovore na pitanja i sve nedoumice potražite kod stručnih ljudi ili u stručnoj literaturi.

Sada kada znate koji su raniji simptomi porođaja, a koji nagoveštavaju da će beba ubrzo, osluškujte svoje telo  i na vreme idite u porodilište. Ko zna, možda baš vaše iskustvo bude drugačije u odnosu na ona koja ste čitali na raznim forumima i pomislite: “Hm, pa ovo i nije tako strašno”.