lažne kontrakcije

Prepoznajte lažne kontrakcije i ublažite ih sami

Lažne kontrakcije se pojavljuju već u drugom trimestru trudnoće. A kako znati da li su lažne ili ne? Naučite kako da napravite razliku.

To vam može pomoći da se opustite i sami ih otklonite bez odlaska kod lekara, ili da sa druge strane pravovremeno odreagujete.

Otkrivamo vam koji propratni simptomi mogu biti ključni da vas odvedu kod lekara ili da prepoznate da je ipak došlo do prevremenog porođaja, a ne do lažnih kontrakcija.

Šta su lažne kontrakcije?

 

Braxton Hicks kontrakcije su među trudnicama  poznatije kao lažne kontrakcije. To su kontrakcije materice koje se najčešće javljaju u trećem trimestru, mada njihova pojava nije retka već i u drugom trimestru.

Kada su kontrakcije lažne one nisu pokazatelj da će uskoro doći do porođaja. To je način da se telo pripremi za sam porođaj ili su posledica neke aktivnosti trudnice.

One se smatraju uobičajenim pratiocima trudnoće i uglavnom nisu razlog za zabrinutost ako ih ne prate drugi simptomi. 

 

 

Ne brinite, ove kontrakcije nisu bolne. Manifestuju se kao stezanje donjih mišića abdomena i pomalo mogu biti neprijatne poput menstrualnih tegoba.

Znači karakteriše ih neprijatnost, a ne bol. Ova informacija je veoma važna kako bi ste ih lakše prepoznali.

 • Ove kontrakcije su prisutne u svim trudnoćama, samo je njihova pojava drugačija kod svake žene. Kod nekih trudnica se one jave ranije, kod nekih kasnije.
 • Neke buduće mame će osećati izraženije simptome, dok ima žena koje ih možda neće ni primetiti, odnosno neće ih protumačiti kao kontrakcije, već kao neprijatnosti izazvane jakim pokretima bebe ili će smatrati da stomak raste pa su to simptomi.

Ne brinite ako ih ne prepoznate, pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća. Promene koje sada doživljavate su intenzivne i ponekad zbunjujuće pa ne znate kako odreagovati.  Zato smo tu da vas informišemo o ovoj temi i u nastavku ćemo vam detaljno pojasniti kako izgledaju ove lažne kontrakcije i kada je potrebno da odete kod lekara.

Kako prepoznati lažne kontrakcije i šta ih razlikuje od pravih?

 

Žene koje su se porađale i imaju iskustvo pravih kontrakcija u narednim trudnoćama će lakše prepoznati koje su prave, a koje lažne.

Verujte nam na reč, kada jednom prođete porođaj, sledeći put ćete itekako znati kada je uzbuna lažna.

Prvorotkama je iskustvo trudnoće nešto potpuno novo, zbunjujuće, a često izaziva i zabrinutost kada se pojave lažne kontrakcije, a još uvek nije termin za porođaj. Kada  naučite da ih prepoznajete, pomoći ćete same sebi jer se nećete bespotrebno brinuti i za svaki simptom trčati kod lekara.

Sada ćemo vam detaljno opisati kako razlikovati lažne od pravih kontrakcija.

Ovaj infografik to jasno pokazuje.

lažne vs prave kontrakcije infografik

Ovo su neke najvažnije karakteristike po kojima možete znati kada je vreme za porođaj.

 • Lažne kontrakcije su više neprijatnost, dok prave kontrakcije mogu da budu prilično bolne
 • Lažne  su nepredvidljive i različitog trajanja, ne javljaju se po šablonu. Prave imaju neki pravilan interval i u kom se javljaju i ne prestaju, nego postaju sve jače i jače.
 • Lažne su obično bol u donjem delu stomaka, dok se prave mogu manifestovati i kao bol u donjem delu leđa
 • Lažne  mogu da se jave već u drugom tromesečju, dok se prave uglavnom ne javljaju pre 37 nedelje trudnoće.

Zašto se javljaju lažne kontrakcije?

 

Ne postoji jedinstveno mišljenje oko toga šta tačno uzrokuje ovu pojavu. Stručnjaci navode neke od najčešćih uzroka , a evo i koji su to faktori:

 • Dehidratacija organizma se smatra jednim od najčešćih uzroka pojave lažnih kontrakcija. Ukoliko vam lekar do sada nije rekao da je jako važno unositi dovoljne količine tečnosti u trudnoći, počnite to sami praktikovati. Hidratacija je veoma važna ne samo zbog pojave lažnih kontrakcija već i radi obezbeđivanja dovoljne količine plodove vode u materici i za opšte funkcionisanje organizma.
 • Stomačne bolesti koje dovode do povraćanja i mučnine.
 • Pojačana aktivnost bebe može biti još jedan okidač lažnih kontrakcija.
 • Pojačana aktivnost majke može uzrokovati ovu pojavu pogotovo ako podrazumeva podizanje tereta i vežbanje.
 • Seksualna aktivnost je još jedan od uzročnika lažnih kontrakcija. Seksualna aktivnost kod uredne trudnoće nije zabranjena, ali može uzrokovati neke simptome koji su uglavnom bezazleni i prolazni.
 • Poznato je da trudnice često odlaze u toalet radi mokrenja i da je bešika u trudnoći pod pritiskom. Kada je bešika puna to može izazvati kontrakcije. Zato se trudnicama ne savetuje nikakvo suzdržavanje u tom smislu. Trudnoća je drugo stanje koje zahteva prilagođavanje i potrebno je pratiti potrebe svog tela.

Kao što vidite, mnogi faktori mogu uticati na ovu pojavu . Kada bi sve sumirali, to bi značilo da trudnica treba što više da odmara i prilagodi svoje aktivnosti.

Ukoliko niste pasivna trudnica već vreme korisitite aktivno, budite spremni na moguću pojavu lažnih kontrakcija.  Možda će vas to malo usporiti i naterati vas na odmor koji zaslužujete.

Koliko traju lažne kontrakcije?

 

Kada govorimo o dužini trajanja lažnih kontrakcija, struka još nije dala precizan odgovor. Rekli smo da se one ne pojavljuju u pravilnim vremenskim intervalima pa ih je teško predvideti.

Dužina njihovog trajanja varira: od nekih 30 sekundi pa čak do 2 minuta, a ponekad i duže.

Po tome ćete i znati da su lažne, jer nema nikakve pravilnosti u njihovom pojavljivanju. 

Dužina njihovog trajanja će sigurno zavisiti i od načina života trudnice i aktivnosti koje su im prethodile. Ono što je sigurno, intenzitet će vremenom splasnuti ( dok se kod pravih samo pojačava kada krene spuštanje bebe u porođajni kanal i pritisak na grlić materice)

Kada se javljaju lažne kontrakcije?

 

Brakston Hiksove kontrakcije se kod pojedinih trudnica javljaju već u drugom trimestru trudnoće i to nije razlog za zabrinutost. Njihova pojava se najčešće vezuje za treći trimester, a najčešće počinju negde u 30. nedelji trudnoće.

Pred sam termin porođaja su učestalije i intenzivnije, jer im je uloga priprema za porođaj.

Kada govorimo o delu dana u kojem se one javljaju, najčešće je to u večernjim satima kada se primirite posle aktivnog dana. 

Da li česte Braxton Hicks kontrakcije treba da zabrinu?

 

Lažne kontrakcije uglavnom nisu razlog za zabrinutost i u narednom delu teksta ćemo govoriti o tome kako ih možete sami ublažiti.

 

Braxton Hicks kontrakcije

 

Ako se desi da su kontrakcije jako česte i neprijatne i nijedan od saveta za njihovo ublažavanje ne pomaže tada se javite svom lekaru.

Vrlo lako se može desiti da je preveremni porođaj počeo, i da su to zapravo trudovi, a da i dalje tumačite svoje kontrakcije kao lažne jer nema drugih propratnih simptoma.

Lekar će nakon urađenog pregleda utvrditi da li je neophodna hospitalizacija i praćenje od strane medicinskog osoblja ili određena terapija koju možete primenjivati kod kuće uz malo više odmora. To zavisi od toga u kom ste mesecu trudnoće i da li su možda stvarno one koje se javljaju pred porođaj.

Uglavnom se svim trudnicama savetuje da ne paniče odmah, jer to nikad ne dovodi do dobrih rezultata. Kada ste trudni neophodno je da pratite svoje telo, čak i kada je prva trudnoća u pitanju. Osetićete i sami da li treba reagovati ili je simptom prolazna pojava.

Kako ublažiti lažne kontrakicje?

 

Kada se pojave lažne kontrakcije, njih možete ublažiti uz pomoć nekoliko saveta:

 • Prvi se odnosi na unos dovoljne količine tečnosti, jer smo rekli da je dehidratacija najčešći uzrok njihove pojave.
 • Šetnja ili promena položaja tela često može pomoći u eliminisanju lažnih kontrakcija. Ako vam se čini da je uzrok kontrakcija preterana aktivnost pružite svom telu zasluženi odmor.
 • Topao tuš je uvek dobro rešenje za razne situacije pa i za ovu. Topla voda će vas opustiti i sigurno će kontrakcije nestati.
 • Ako ste u mogućnosti pružite sebi neku vrstu masaže koja vam prija u trudnoći  i koja vas opušta.

Ako neprijatnost nestane nakon primenjivanja nekog od ovih saveta, znaćete da su u pitanju lažne kontrakcije.

Da li CTG registruje lažne kontrakcije?

 

Može se desiti da CTG aparat registruje lažne kontrakcije materice prilikom odlaska na redovne preglede pred porođaj.

 

 

Ako ste već u trećem trimestru trudnoće, nekada se desi da trudnica uopšte ne oseća lažne kntrakcije,  ali ih CTG može registrovati.

CTG aparat će prisutnost kontrakcija pokazati uz pomoć linije na grafikonu na kojem su obeležene referentne vrednosti od 0 do 100. Kada je porođaj blizu kontrakcije se kreću iznad 80, a lažne kontrakcije su uglavnom slabije i mogu varirati u intenzitetu.

Vaš ginekolog će umeti da ih prepozna kada vidi rezultate očitavanja CTG aparata i preporučiti vam šta da radite u tom slučaju. Kada su prisutne kontrakcije, proverava se i da li je grlić materice otvoren i na taj način potvrđuje da li su kontrakcije lažne ili je porođaj počeo.

Kada se javiti lekaru?

 

Verovatno se pitate kada je potrebno otići kod lekara, koje situacije su za paniku, a koje nisu? To je sasvim očekivana pojava jer niko ne želi takve stvari da prepusti slučaju.

Stručnjaci savetuju da lekarsku pomoć potražite ako dođe do sledećih simptoma:

 •  Ako lažne kontrakcije  postanu redovne i javljaju se sve učestalije, u pravinim intervalima i sve jačem intenzitetu. Tada idite kod lekara jer to može biti znakda su u pitanju prave kontrakcije pred porođaj
 • Izrazito bolne kontrakcije bi lekar trebao da proprati.
 • Kada kontrakcije prati pucanje vodenjaka ili krvarenje to je znak za uzbunu i reagovanje. Oticanje plodove vode je stanje koje se mora propratiti, a krvarenje može ukazivati na ispadanje sluznog čepa. I jedno i drugo je priprema za porođaj.
 • Ukoliko su kontrakcije toliko jake da niste u stanju da šetate i da ih podnosite i prosto nijedna aktivnost ili promena položaja ne daje rezultate, otiđite kod ginekologa.

Ovo su jasni znaci da je porođaj krenuo i treba da znate da je vreme da krenete u porodilište. Ako se javljaju na 40 sekundi i traju oko 3 minuta, vaše dete je na putu.

Obratite pažnju i na aktivnost vaše bebe. Ako primetite neku promenu u vidu smanjenja ili izostanka aktivnosti bebe odmah reagujte.

Evo koji su to znakovi da je beba u stomaku dobro.

Trudnoća je period pun izazova na koje često nismo ni spremni, a mnogi imaju i strah od porođaja. Ponekad je najbolje ne znati šta nas čeka jer tako ne paničimo. Sa druge strane bi trebalo da budemo informisani kako bi pravovoremeno reagovali u pojedinim situacijama i kako bi znali sami sebi da pomognemo u otklanjanju pojedinih simptoma.

Neka zlatna sredina je uvek najbolje rešenje, samo je tu sredinu teško pronaći. Zbog toga se mi trudimo da vas sveobuhvatno informišemo kako bi vas podstakli na pravovremenu reakciju, a da pritom ne izazivamo paniku.

Kada je u pitanju rađanje bebe sigurnost i bezbednost su na prvom mestu. Nema potrebe da osećate sramotu ako pomešate pravi porođaj i njegove početne faze sa lažnim kontrakcijama. Bolje je biti siguran i sve proveriti, pogotovo ako u istoriji vaše porodice postoji predispozicija za pojavu prevremenog porođaja ili drugih komplikacija.