strah od porođaja

Kako prevazići strah od porođaja u par koraka?

Bliži vam se termin i vas sve više hvata panika? To je normalno, ali evo par saveta kako prevazići strah od porođaja na najlakši način.

Garantujemo vam da svaka trudnica proživljava neke varijante strahova koje su vezane za porođaj. Ponekada su u pitanju samo razmišljanja i mala nervoza, a ponekada su to ozbiljni strahovi i anksioznost sa kojima se teško možete izboriti. Želimo pomoći vam u tome da se osećate bolje, onoliko koliko mi to možemo. Zato smo se potrudili da saznamo sve o tome i prenesemo vam neke od najboljih saveta kako pobediti strah od porođaja!

Zašto se bojimo porođaja?

 

Šta je vama prva asocijacija na porođaj?

Najčešći odgovori su: bol, napor, vrištanje, suze…

Uglavnom ništa prijatno.

Samim tim nam je od samog početka trudnoće ideja o porođaju pomalo strašna. Još kada se tu dodaju i razna iskustva i priče, dobijamo poprilično strašnu situaciju koja nas čeka. Ipak, izdvajaju se neka česta pitanja i strahovi koji se mogu podeliti ovako:

  • Strah od bola
  • Strah od komplikacija
  • Strah od medicinskih intervencija
  • Strah od neprijatnog osoblja
  • Strah od gubitka kontrole i nepredviđenih situacija
  • Strah od toga da ne stignete do bolnice na vreme
  • Strah da ne ostanete sami ili se ne porodite sami

 

 

Ovom malom spisku se mogu dodati još i strahovi od rana, igala, lekova, krvi i još mnogo toga. I svi su opravdani i verujte da sve trudnice razmišljaju o njima.

Strah od bola na porođaju

 

Znate kako svaki film ili opis porođaja izgleda kao mučenje napaćene žene koja oblivena znojem zapomaže u agoniji, duva, huhće i napokon poslednjim naponom završava sav pakao kroz koji prolazi? Upravo odatle dolazi vaša svest o porođaju kao takvom strašnom stanju.

 

strah od porođajnih bolova

 

Istina je da porođaj boli, ali je takođe istina i da vi to kao žena možete da izdržite. Takođe je istina i da su generacije žena jedna za drugom vekovima rađale decu na isti način.

Jasno vam je da bola mora da bude jer kroz vrlo mali prostor treba da prođe poprilično velika beba. Ali znajte da postoje opcije koje mogu bol da smanje, i olakšaju porođaj.

Edukacija je ključ za smanjivanje ovog straha!

  • Istražite opcije za porođaj sa epiduralom, ili koji se lekovi mogu koristiti ili dobijaju za olakšavanje porođaja.
  • Naučite tehnike disanja koje olakšavaju kontrakcije i porođaj.

I uvek se setite da nakon tog perioda bola, dobijate najveću nagradu života! Razmišljanje u pravcu da je to bol koji za rezutat ima nešto dobro, rođenje vašeg deteta, može olakšati strah od bola – tako bar kažu psiholozi.

Strah od komplikacija i medicinskih intervencija

 

Svaka buduća mama brine o stanju svoje bebe još od trenutka kada sazna da je trudna. Zato ih plaše sve komplikacije koje mogu da se dese. Znate i čuli ste za slučajeve u kojima se bebe zaglave u porođajnom kanalu, ili su okrenute karlično, ili im se pupčana vrpca okomota oko vrata. Sve te komplikacije su moguće, ali su retke i još važnije, lekari ih primete na vreme i mogu da reaguju kako treba. Većina rešenja podrazumeva neke medicinske intervencije koje su opet izvor strahova za sebe.

Jako je važno da pratite razvoj bebe i svoje zdravlje na redovnim kontrolama u trudnoći. Ovi pregledi smanjuju šanse za komplikacije i do 80%.

Takođe je važno da znate da će lekari bez razmišljanja učiniti sve u njihovoj moći da vi i beba izbegnete komplikacije i izađete kao pobednici.

Što se medicinskih intervencija tiče, one su nekada neopodne upravo da bi se sprečile komplikacije. Carski rez na primer, je vrsta porođaja koja je sada poprilično česta. Obično se koristi kao izbor za rešavanje nekih komplikacija koje mogu uticati na zdravlje bebe ili majke.

Epiziotomija (intervencija u kojoj se pravi rez i proširuje kanal za prolaz bebe pri prirodnom porođaju) je još jedan zahtev koji izaziva strah kod porodilja. Ipak, on se koristi kako bi olakšao prirodan porođaj i osigurao veći prostor za izlazak bebe.

Svaka od medicinskih intervencija ima za cilj da popravi situaciju i reši problem. Samo znanje o tome kako se rade, šta podrazumevaju i zašto se rade mogu da vam olakšaju strah koji se javlja pri pomisli na njih.

Strah od gubitka kontrole i nepredviđenih situacija

 

Ovde ne možemo da ne spomenemo specifičnu pojavu koja je razlog briga mnogih porodilja, a pomalo je neprijatno razgovarati o tome. U pitanju su situacije koje su neprijatne, a podrazumevaju na primer osećaj za veliku nuždu u toku porođaja. Prilikom napona, porodilje često osećaju ogroman pritisak na debelo crevo i u nekim situacijama može da se dogodi da se obavi velika nužda. Međutim, to se dešava izuzetno retko, jer se obično po prijemu u porodilište nakon pregleda obavlja klistiranje, upravo da bi se izbegle ovakve situacije.

Pored neprijatnih situacija, strah od gubitka kontrole se odnosi i na situacije kada vaše telo kao da ne sluša. Smatra se da su to momenti u kojima žena izgubi kontrolu i ne može više da prati napone i kontrakcije. Srećom, te situacije su retke, pogotovo ako ste naučili i pratili taktike pravilnog disanja i guranja. Od ključne je važnosti da naučite kako da gurate, kako da dišete i kontrolišete na taj način svoje napone i kontrakcije. Ovo su tehnike koje sprečavaju da porodilja izgubi snagu i kontrolu u sred porođaja.

Savetovališta i školice za trudnice su odlični izvori ovakvih znanja, kao i babice, stručna lica pa i provereni sajtovi koji se bave ovim temama.

Normalan i prekomeran strah od porođaja

 

Pored normalnih strepnji koje vas obuzimaju kada dođete u 9. mesec trudnoće, postoje i varijacije koje prerastaju u fobije.

Fobija ili prekomeni strah od porođaja se naziva tokofobija.

Tokofobija nije striktno vezana za trudnice, već za bilo koju osobu koja ima izuzetan strah od porođaja. To mogu biti vrlo mlade osobe, koje upravo iz ovog razloga odbijaju da razmišljaju o potomstvu.

Ovakvi strahovi izazivaju i napade panike, lupanje srca, nesanicu, vrtoglavice i druge neprijatne simptome. Da stvar bude još komplikovanija, u nekim slučajevima osobe koje su ranije patile od depresije ili anksioznosti imaju povećane šanse da iskuse izraženi strah od porođaja. Ovo dokazuje jedna studija koja takođe ističe da čak 20% žena doživljava strah od prođaja u zadnjem tromesčju.

Kada su buduće mame u pitanju, ovaj strah može biti toliko jak da parališe trudnicu.

Ipak, kada je tokofobija u pitanju, pomoć može da vam pruži samo i iskuljučivo stručno lice. Psihofizička priprema na ovaj događaj, razgovori sa babicom i lekarom… sve to može pomoći da budete bolje informisani, samim tim i spremniji i smireniji. Naravno, doza straha će uvek postojati, ali ne dajte da vas i savlada strah od straha. Potražite stručnu pomoć, ako ne možete sami na kraj da izađete sa svojim emocijama.

Kada su normalne količine straha u pitanju, postoje saveti, vežbe i razgovori koji mogu umiriti i olakšati celo porođajno iskustvo! 

Neke žene se plaše samog porođaja, ali ima i onih koje se plaše posledica koje će trudnoća i porođaj ostaviti za sobom. One mogu ići od nekih drastičnih, pa do čisto estetskih kao što su strije na stomaku koje ne prolaze.

Aleksandra nije htela da razmišlja o strijama. Rešila je da ih spreči i uspela u tome – ali ne bilo kako. Rešila je problem prirodnim putem i bezbedno. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Najčešći strah je zapravo strah od nepoznatog, a to se dešava kada je u pitanju prva trudnoća.

Strah od prvog porođaja

 

Prvorotke ili trudnice koje će po prvi put postati majke su mnogo osetljivija grupa kada je strah u pitanju. Smatra se da, obzirom na manjak iskustva, one lakše i dublje razvijaju strah od porođaja nego žene koje su već rađale.

U slučaju prvorotki, uzrok leži u nepoznatom, odnosno u tome što ne znaju šta ih tačno čeka.

Zato je važno da se informišu i edukuju na vreme i na taj način preuzmu kontrolu nad strahom. Trebaju da razmotre i nauče koje sve vrste porođaja postoje i šta su njihovi rizici i prednosti. Istraživanje i čitanje sadržaja na temu porođaja, trudnoće, nege beba i još mnogo toga je super izvor informacija. Zato slobodno pretražite naš sajt Rastimo zdravo, naći ćete odgovor na svako pitanje ovog tipa!

Nije loše da se sa svojim lekarom dogovore i oko porođaja da bi pored sebe imali osobu u koju su stekli poverenje. Prikupljanje informacija o porodilištu, ali i osoblju koje će se tamo naći, takođe pomaže da se umanje sumnje i negativna osećanja oko porođaja.

Pozitivna iskustva žena iz bliže okoline mogu biti značajna za smirivanje straha.

Dakle, najbolje je da makar od sredine trudnoće počnete da istražujete, učite i pripremate se za porođaj. Tako ćete olakšati sebi i sprečiti da strah preuzme glavnu reč i utiče na vaše porođajno iskustvo!

Strah od drugog (narednog) porođaja

 

Kod žena koje su već imale prethodna iskustva sa porođajem, strahovi se javljaju znatno manje nego kod prvorotki. Međutim, to ne znači da ih nema!

Najčešće se strahovi javljaju kada su prethodna iskustva bila negativna ili praćena komplikacijama.

U tim slučajevima pomoć možete potražiti kod stručnog lica. Oni mogu pomoći da se strah tačno predoči i prevaziđe kroz određene korake i vežbe.

Najčešće je to praksa zamišljanja situacije, ali i rešenja. Takođe nije loše da ukoliko znate šta je izazvalo prethodna loša iskustva, sada uradite sve da predupredite te situacije, ali takođe morate biti svesni da nekada nemamo i ne možemo da imamo kontrolu nad svim stvarima koje nas zadese. Važno je da se pripremite, date sve od sebe da problem od pre rešite i na umu imate samo pozitivan i srećan ishod. Na taj način se možete osloboditi osećaja straha koji vas opseda pri svakoj pomisli na porođaj.

Strah od prevremenog porođaja

 

Prevremeni porođaji su relativno česti, vrlo stresni i često neizvesni i za majku i za bebu. Situacija je takva i ne možemo da je promenimo. Međutim, prevremeni porođaji imaju svoje uzroke. Oni mogu biti različiti – od krvnih grupa roditelja i ploda do problema sa pritiskom, gojaznošću, životnih navika trudnice, hormona, žlezda, opšteg zdravstvenog stanja majke ali i ploda.

 

strah od rađanja

 

Dakle, postoje parametri koji mogu ukazati na rizike od prevremenog porođaja.

Redovnim kontrolama, razgovorom sa lekarom i pripremom za porođaj, ove strahove možete umanjiti. Ako spadate u grupu rizičnih trudnica sa povećanim šansama za prevremeni porođaj, obavljajte sve kontrole redovno i mirujte što je više moguće da bi takav porođaj sprečili.

Uvek imajte na umu da su prevremeno rođene bebe veliki borci i pravi divovi što se borbe za život tiče! Uz pravu negu i predane neonatalne lekare većina prevremeno rođenih boraca izađu iz bitke kao pobednici!

Strah od smrti na porođaju

 

Strah od smrti sam po sebi predstavlja jedan od najčešćih, bar što se naše vrste tiče. Jednostavno, nepoznanica koju predstavlja smrt je zastrašujuća. Ako tome dodamo i tugu i osećanja praznine, jer nećete biti tu uz svoju porodicu, situacija se samo pogoršava. U nekim slučajevima je strah da niste sa svojim voljenima čak i jači od samog straha od umiranja. Ovo su problemi koje će najbolje uspeti da vam predoči i olakša stručno lice.

Smrt na porođaju nije česta pojava i obično postoji neki uzrok za istu. Ukoliko postoje bolesti ili rizici iz ranijeg života pre trudnoće, treba ih istaći lekaru i strogo kontrolisati. Sa lekarom koji će obavljati porođaj se mora napraviti detaljan plan, pogotovo ako postoje raniji zdravstveni problemi. Na taj način ćete znati tačno šta će se dešavati i moći ćete da povratite neki osećaj kontrole nad situacijom.

Ipak, ako uzmemo u obzir da je ovakav strah vrlo teško kontrolisati, najbolje rešenje je da porazgovarate sa stručnim licem, ali i doktorom koji vodi trudnoću i koji će obaviti porođaj. Pozitivne misli i razmišljanje o srećnom ishodu svakako mogu samo biti praksa koja će vam pomoći.

Strah od urođenih mana

 

Svaka majka brine za svoje dete, čak i dok je ono u samom začetku, negde u prvom ili drugom mesecu trudnoće. Zato se trudimo da izaberemo najbolje prenatalne vitamnine, da izmenimo životne navike iz korena. Posvećujemo se pravilnoj ishrani za trudnice, istraživanju o folnoj kiselini, pregledima i svemu što možemo da učinimo da osiguramo pravilan razvoj bebe. Međutim, to znači i da se brinemo i strepimo da li će sve biti u redu. Strahujemo od urođenih mana, pogotovo sada, kada nažalost, brojke za decu rođenu sa nekim problemom samo rastu.

Urođene mane kod beba mogu biti različite a različiti su uzroci za stvaranje istih. Nekada su u pitanju genetske anomalije, nekada su uzroci u virusima i infekcijama koje se zapate u trudnoći, ranije bolesti majke ili neki lekovi koje je koristila. Zapravo spisak uzroka je toliko dug da se u njemu lako možemo izgubiti.

Ipak, ovakve pojave nisu česte ako se uzme u obzir broj zdravo rođene dece. Da bi se ovakve situacije predupredile jako je važno da budete redovni na kontrolama kod lekara pogotovo onim ekspertnim. Važno je i da naznačite ako spadate u grupu rizičnih trudnica zbog nekih ranijih problema. Na taj način će lekari znati šta da traže i kako da se sa tim problemom nose.

Što se straha tiče, važno je da ga jasno predočite sebi i razgovarate sa lekarom a zatim i pokušate da otklonite svoje sumnje. Postoje prenatalni testovi koji mogu pomoći da se otklone strahovi, ali pre bilo koje odluke posavetujte sa stručnim licem. Tu se ubrajaju i tripl i dabl test koji su namenjeni otkrivanju hromozomskih aberacija koje uzrokuju Daunov sindrom ali i mnoge druge urođene mane.

Strah od pobačaja

 

Strah od pobačaja je nešto što sigurno svakoj trudnici prođe kroz glavu, pogotovo u prvom trimestru trudnoće. Na žalost, ova pojava je česta i uzroci mogu biti različiti.

Strah od pobačaja je posebno izražen kod žena koje su ovakovo iskustvo već preživele.

Koliko god da je trudnoća bila rana, osećanja gubitka nisu manja.

Ipak, negativna iskustva ne bi trebalo da predstavljaju prepreku u daljem pokušavanju i nisu pokazatelj da će se ovakva situacija ponoviti. Izuzetno je važno da ukoliko se plašite pobačaja, pre same trudnoće obavite detaljne preglede celokupnog zdravstvenog stanja. Tako ćete smanjiti šanse za negativne ishode. Isto je i ukoliko ste imali ovakva negativna iskustva. Zdrav početak trudnoće je osnova za mir u toku trudničkih dana.

Razgovor sa stručnim licem je svakako najbolje rešenje i za prihvatanje situacije i za olakšavanje napetosti i straha od naredne trudnoće. I možda će zvučiti bez veze, pogotovo ako ste prošli kroz osećanja koja se javljaju nakon izgubljene trudnoće – ali pozitivne misli o zdravoj bebi i trudnoći sa srećnim krajem stvarno mogu da pomognu.

Da li ste znali da se deca koja su rođena nakon izgubljene trudnoće nazivaju Dugina deca? Jer je duga najlepša kada posle kiše izlazi sunce. 

Kako prevazići strah od porođaja?

 

Sakupili smo neke od najpraktičnijih saveta koji mogu pomoći da se smanji strah od porođaja:

Razgovor

 

Razgovarajte otvoreno sa svojim partnerom, bliskim osobama, lekarom pa i stručnim licem o strahu koji vas muči! Dovoljno je samo da vas saslušaju, da sebi olakšate, a sigurno će imati i neki dobar savet koji će pomoći. Razgovor će i vama i sagovoriku pružiti uvid u stanje stvari i pomoćiće da se suočite sa strašnim mislima koje vas muče. Suočavanje sa problemom je uvek prvi korak ka rešenju! 

Školica za trudnice

 

Naučite kako da se pripremite za porođaj, kako da dišete, da pratite napone i kontrakcije. Jednostavno, edukacija o situaciji koja vas čeka i svemu što možete da uradite vam vraća osećaj kontrole nad situacijom.

Strahovi najčešće proizilaze iz osećaja da je nešto nepoznato i da nad tim nemate kontrolu.

Povratite kontrolu i uzmite stvar u svoje ruke, bar onoliko koliko je to u toku porođaja moguće!

 

 

Podrška

 

Osigurajte sebi mirnu luku u toku porođaja. To može biti vaš parter, majka, lekar u kojeg imate poverenja. Na taj način ćete imati oslonac koji će pomoći da se izborite sa strahom i situacijom u kojoj ste se našli. Istražite koja porodilišta pružaju mogućnost prisustva pratnje. Takođe, osigurajte podršku i pomoć u periodu nakon porođaja. Neke trudnice se plaše šta će nakon porođaja kada trebaju da brinu o bebi. Napravite dogovor i osigurajte sebi pomoć kroz krug bliskih ljudi u koje imate poverenje i tako smanjite stres oko postpartum oporavka i nege o melišanu!

Okružite se pozitivom

 

Potražite osobe sa pozitivnim iskustvima sa porođaja, isključite negativne okidače koji vam stvaraju strah. Ne gledajte sadržaje sa negativnim iskustvima, ne slušajte ih i jednostavno ih isključite. Pozitivne misli i pozitivan stav ka porođaju smanjuju strah i za 35% kako kažu stručnjaci!

Uvek imajte na umu da su generacije žena pre vas rađale decu i u mnogo neugodnijim uslovima. To ne znači da je vama lakše ili da treba da se stidite svog straha, to treba da vam da vetar u leđa jer vi ste stvorene za ovaj poduhvat! Vaše telo to može, vi to možete jer to je u vašoj prirodi! 

Porođaj, kakv god on bio, vam nosi najveći poklon koji ćete ikada dobiti. Nosi vam ljubav, radost, svrhu života.

Doduše i malo brige, malo nervoze, i sve to umotano u maleno telo najlepše bebe koju ste ikad videli.

I još par reči plus – poseta stručnjaku, psihološka pomoć sa ovakvim strahovima, nije sramota već baš naprotiv! To je najbolje rešenje koje možete da nađete, pogotovo kada su strahovi vrlo intenzivni. Posete psihoterapeutu mogu samo doprineti mirnijoj i lakšoj trudnoći i srećnijoj trudnici!