pregledi u trudnoći

Pregledi u trudnoći: kada vas očekuju i koji su?

Kada se rade koji pregledi u trudnoći? Pripremili smo vam detaljan vodič kroz sve preglede koji vas očekuju tokom najlepših devet meseci.

Koliko često se rade pregledi u trudnoći?

 

Ukoliko vam je ovo  prvo dete sasvim je normalno da ne znate šta vas očekuje. Mnoge buduće mame ne znaju odakle krenuti, od kog pregleda, šta i kada zakazati. Nedoumica i nepoznanica je mnogo, ali ne mora da bude tako.

Na pravom ste mestu da se informišete o pregledima koji vas očekuju u trudnoći , da ne lutate previše.

Za početak je važno naglasiti da će učestalost pregleda zavisiti od vašeg individualnog zdravstvenog stanjarazvoja trudnoće.

Vrste pregleda u trudnoći

 

Kod urednih trudnoća, gde nema nikakvih komplikacija radiće se samo redovni pregledi. 

Ukoliko vaš lekar proceni da je trudnoću potrebno češće kontrolisati, onda ćete u skladu sa tim odlaziti na kontrolne preglede.

Evo koje vas vrste pregleda očekuju.

Ginekološki pregledi u trudnoći

 

Očekujte da će vam lekar u toku trudnoće raditi i ginekološke preglede.

 

ginekološki pregledi u trudnoći

 

Već prilikom prvog odlaska kod ginekologa lekar vam može uzeti cervikalni i vaginalni bris, PAPA test, kolposkopiju. Ovi nalazi su veoma važni kako bi se na samom početku utvrdilo opšte stanje organizma i eventualno postojanje nekih bakterija, infekcija ili težih zdravstvenih problema.

U zavisnosti od rezultata, vaš lekar će proceniti koliko često će biti rađeni ginekološki pregledi tokom trudnoće i koje analize će se ponavljati i pratiti.

Krvarenje u trudnoći posle pregleda nije retkost. Lekar će vas verovatno upozoriti da se ponekad može pojaviti blago krvarenje nakon ginekološkog pregleda. Ukoliko nije obilno i nije praćeno drugim simptomima nema potrebe da brinete.

Kada je krvarenje obilnije i nije u skladu sa onim što vam je lekar predočio, onda se obavezno javite u zdravstvenu ustanovu radi utvrđivanja stanja i uzroka krvarenja.

Pred sam porođaj možete očekivati da će lekar raditi ginekološki pregled radi utvrđivanja stanja grlića materice. Pod tim se podrazumeva provera da li je došlo do otvaranja, skraćenja ili omekšavanja grlića.

Pregled dojki

 

Preporuka je da se tokom trudnoće između ostalih pregleda obavi i pregled dojki uz pomoć ultrazvuka ili ručno. Osim što ovaj pregled služi kao prevencija i pravovremeno reagovanje u slučaju pojave neke bolesti, pregled se radi i zbog priprema za dojenje.

 

 

Šta se pod tim podrazumeva?

Pod pripremama se između ostalog podrazumeva pregled bradavica odnosno utvrđivanje da li su “pogodne” za dojenje ili su ravne pa to može predstavljati  problem prilikom dojenja. Čak iako imate ravne bradavice ne treba da odustajete od dojenja, jer ima metoda da se prepreke prevaziđu. Zato je pravovremeno pregledanje bradavica važno kako bi ste se već u trudnoći pripremili za dojenje.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

 

Ultrazvučni pregledi tokom trudnoće obavezni su i nezamenljivi način da se isprati tok trudnoće i razvoj bebe. Ultrazvukom se proveravaju svi važni parametri koji nam govore da li je sa trudnoćom sve u redu. Ovo će ujedno biti i prva slika bebe.

Koliko će biti ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće teško je reći.

Obavezni pregledi u trudnoći rade se u proseku od 5 do 7 puta. Broj pregleda zavisiće od stanja trudnoće i preporuke izabranog lekara.

 • Ako je trudnoća uredna onda očekujte da ćete ultrazvučni pregled imati jednom mesečno sve do 28. nedelje trudnoće
 • Nakon toga pregledi su učestaliji i rade se uglavnom na svake tri nedelje sve do 36. nedelje trudnoće
 • Kada uđete u deveti mesec, odnosno 36. nedelju onda se pregledi obavljaju svake nedelje, a počinju i CTG pregledi (kardiotokografija) kojima se prate srčani tonovi bebe i kontrakcije.
 • Mame koje nose blizance ili trojke mogu očekivati da se sa učestalijim pregledima krene mnogo ranije jer je poznato da se višeplodne trudnoće u najvećem broju slučajeva ne iznesu do termina porođaja odnosno 40. nedelje.
 • Ukoliko pređete termin porođaja, onda će vas lekar pregledati mnogo češće uglavnom na svaka dva dana.
 • Ukoliko prenesete trudnoću i u 41. nedelju,  svakodnevni pregledi će biti neophodni. 

Koliko će vam lekar dopustiti da prenesete trudnoću razlikuje se od ustanove do ustanove, ali ako se trudnoća prenese 10 dana tada se porođaj može indukovati.  

 U trudnoći se rade i dva ekspertna odnosno detaljna ultrazvuka. Prvi ekspertski ultrazvuk je  između 12. I 14. nedelje, a drugi između 22. i 24. nedelje trudnoće.

Pregledi u trudnoći u prvom trimestru

 

Kontrolisanje trudnoće i njenog napredovanja počinje od momenta kada saznate da ste trudni, odnosno kada to potvrdi vaš ginekolog. Najčešće se prvi pregledi u trudnoći rade u periodu od 6. do 8. nedelje trudnoće.

Tokom prvog pregleda, lekari će vam dati neke važne smernice i informacije, a neke od njih se tiču toga šta smete da radite, a šta da izbegavate u trudnoći. Neki od tih saveta uključuju:

 • Izbegavanje uzimanja suplemenata na svoju ruku, posebno gvožđa, vitamina A, D i E. Njihova suplementacija je dozvoljena samo ako se utvrdi nedostatak .
 • informisanje o rizicima sveže, neobrađene hrane i mogućnosti bakterijske i parazitske infekcije (salmonela, trihinela i listeria)
 • izbegavanje upotrebe lekova na svoju ruku
 • izbegavanje cigareta, droge i psihoaktivnih supstanci , alkohola i prevelike količine kafe
 • informisanje u vezi fizičkih aktivnosti i šta je bezbedno, a šta je rizično. Indidvidualno je i nije za sve trudnice isto.

Tokom prvog trimestra čeka vas nekoliko pregleda, pa hajde da vidimo zbog čega su oni važni.

Prvi pregled od 6. – 8. nedelje trudnoće

 

Prvi pregled kod ginekologa uglavnom se zakazuje kada iz nekog razloga posumnjate da ste trudni.

Može se desiti da vam izostane menstruacija ili da uradite kućni test za utvrđivanje trudnoće koji je pozitivan i da nakon toga odete kod ginekologa radi potvrđivanja postojanja trudnoće.

Čak iako posumnjate da ste trudni već krajem prvog meseca, lekari prvi pregled uglavnom ne zakazuju pre šeste nedelje trudnoće. Tada je razvoj ploda već uznapredovao i pojavljuju se prvi otkucaji srca.

Tokom prvog pregleda lekar utvrđuje da li ste trudni i da li je trudnoća uredna ili eventualno vanmaterična. Osim lokacije ploda, dobićete i informacije o tome da li se beba dobro razvija i kada se očekuje termin za porođaj.

Nakon pregleda sledi dogovor o narednom terminu. Ukoliko je sa trudnoćom sve u redu može se desiti da sledeći ultrazvuk bude u 12. nedelji kada se radi prvi ekspertski ultrazvuk. Ako lekar proceni da je potrebno češće pratiti trudnoću u skladu sa tim će zakazati raniji termin radi redovne kontrole.

Ovo je period kada će vam verovatno preporučiti prenatalne vitamine, ali i da obratite pažnju na negu kože koja će u narednom periodu trpeti velike promene. Jedna od najčešćih su strije.

Aleksandra je jedna od žena kojima je pojava strija bila neprihvatljiva. Ipak, htela je da nega njene kože bude i efikasna i bezbedna u isto vreme. Uspela je u tome tako što je našla pravu stvar za negu, bez štetnih satojaka. Strije se nisu pojavile, a ona je prezadovoljna. O svom iskustvu priča svima, a podelila ga je i sa nama. Možete ga pročitati na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Najverovatnije će vas lekar uputiti na dodatne laboratorijske analize čije rezultate treba da ponesete na sledeći pregled. Evo šta ćete sve možda morati da odradite do narednog ultrazvuka.

Određivanje krvne grupe i Rh faktor

 

U svojoj dokumentaciji obavezno morate imati papir koji dokazuje koja ste krvna grupa A, B ill  0. Drugi važan podatak je Rh faktor koji može biti + ili -.

Ako ste Rh negativni to zahteva redovnu kontrolu antitela o čemu će vas lekar detaljno informisati.

Ovaj papir uvek nosite sa sobom na preglede i obavezno ćete ga poneti u torbi za porodilište.

Laboratorijske analize

 

Od laboratorijskih analiza još vas očekuje redovna provera stanja krvne slike. Između ostalih pokazatelja jako je važno stanje hemoglobina/gvožđa čiji pad može dovesti do anemije trudnice.

To se radi kako na samom početku trudnoće tako i tokom trudnoće u zavisnosti od potrebe.

Mnogi lekari upućuju trudnice i na proveru hormona štitne žlezde kako bi se proverilo njeno funkcionisanje.

U trudnoći vas od analiza još mogu očekivati analiza urina kao i biohemijske analize. U kojoj tačno nedelji  i koliko često ćete ih raditi zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i potrebe da se ono prati.

TORCH skrining

 

U početnoj fazi trudnoće preporučljivo je da se uradi TORCH skrining ukoliko on nije odrađen pre same trudnoće što bi bio idealan scenario.

Zašto?

Ovim testiranjem koje se inače radi kao obično vađenje krvi proverava se da li u krvi majke ima prisutnih infekcija ili ih je bilo ranije, što se utvrđuje na osnovu postojanja antitela. 

Infekcije koje se ispituju jesu toksoplazmoza, rubeola, herpes, citomegalo virus.

Prisustvo ovih virusa može značajno ugroziti razvoj ploda, zato je jako važno što ranije otkrivanje i utvrđivanje stanja.

Ekspertni ultrazvuk u 12. nedelji trudnoće

 

Kada se približavate kraju prvog trimestra lekar će vam preporučiti da uradite ekspertni ultrazvuk. Sam naziv govori da se radi o detaljnom pregledu razvoja vaše bebe. Proverava se razvoj delova tela kao i unutrašnjih organa. Lekar će vam reći težinu i dužinu ploda. Pregleda se nosna kost, vratni nabor. Jednom rečju proveravaju se svi oni parametri koji mogu biti naznaka za postojanje eventualnih anomalija u razvoju ploda.

Dabl test

 

Nakon odrađenog ultrazvuka lekar će vas uputiti u laboratoriju da odradite Dabl test. Ovaj test iz krvi trudnice pruža informacije o statsitičkoj mogućnosti za pojavu određenih hromozomskih poremećaja ploda. Dakle dobijate informaciju kolika je verovatnoća da beba ima Daunov sindrom, Edvardsov sindorm ili Patau sindrom.

Kada su vrednosti povišene odnosno kada je veća verovatnoća za pojavu ovih sindroma, onda vas lekar upućuje na dodatna testiranja odnosno na Tripl test ili amniocentezu.

Pregledi u trudnoći u drugom trimestru

 

Prvi trimestar je prošao i sada je vreme da se pored redovnih kontorla odradi i nekoliko važnih pregleda i analiza koje mogu biti ključne za mnogo toga.

Tripl test između 16. I 18. nedelje trudnoće

 

Tripl test ćete raditi ukoliko je Dabl test pokazao veću verovatnoću za pojavu tri sindroma koja smo prethodno naveli. Tripl testom se utvrđuje verovatnoća pojave Daunovog sindroma, Edvardsovog sindroma, kao i postojanje Defekta neuralne cevi.

Ovaj test je neinvazivan što znači da je potpuno bezbedan jer se radi na osnovu uzorka vaše krvi.

Amniocenteza između 16. I 18. nedelje trudnoće

 

Amniocenteza je invazivna procedura koja se ne preporučuje svim trudnicama, već samo onima koje su pod određenim rizikom da rode bebu sa nekim anomalijama ili hromozomskim poremećajima.  Ovo je mnogo ozbiljniji zahvat od analiza putem majčine krvi. Ukoliko vam lekar prepouči da odradite amniocentezu budite savesni i poslušajte ga. Ova metoda jeste invazivna što znači da sa sobom nosi određeni rizik. Najjednostavnije rečeno lekar uz pomoć igle vadi malu količinu plodove vode i na osnovu tog uzorka se vrši dalja analiza.

Jasno nam je da to nije najprijatniji zahvat, ali je za vašu dobrobit jer se možete pravovremeno pripremati za ono što vas čeka.

Drugi ekspertski ulzrazvuk oko 24. nedelje trudnoće

 

Kada se počnete približavati kraju drugog trimestra vreme je da se odradi drugi ekspertni ultrazvuk .Ovo je već mnogo ozbiljniji i mnogo detaljniji pregled zato je potrebno naći odgovarajućeg stručnog lekara za tu priliku.

 

pregledi tokom drugog stanja

 

Ovim detaljnim pregledom se prati trudnica, ali naravno i razvoj bebe, odnosno pregleda se anatomija ploda, kao i funkcija unutrašnih organa.

Osim toga važan podatak je i položaj bebe, položaj placente, ali i količina plodove vode.

Pregledi u trudnoći u trećem trimestru

 

Treći trimestar je period kada se polako, ali sigurno približavate svom cilju koji željno iščekujete. I tokom ova tri meseca očekuju vas važni pregledi,  a evo i koji su:

OGTT test- između 26. I 28. nedelje trudnoće

 

Naziv OGTT test je skraćenica za test opterećenja glukozom koji se radi oko 28. nedelje trudnoće. Zašto je važan ovaj test? Zato što može otkriti eventualnu pojavu gestacijskog dijabetesa. Do ovog problema može doći čak iako je po tom pitanju bilo sve u redu pre same trudnoće.

Dakle, promene koje se dešavaju tokom trudnoće mogu dovesti do toga da vaše telo odjednom  ne podnosi šećere koje dobija iz hrane. Ovaj problem prilično je ozbiljan tokom drugog stanja i može dovesti do raznih komplikacija ukoliko se ne drži pod kontrolom. Ako test pokaže da imate problem sa trudničkim dijabetesom biće potrebno da se pridržavate propisane terapije i prilagodite režim ishrane.

Nema potrebe za panikom jer uz oprez i pridržavanje propisanih terapija, možete bez ikakvih problema roditi zdravu bebu.

Analize za porodilište u 36. nedelji trudnoće

 

Ulaskom u  9 mesec trudnoće vreme je da krenete sa pripremama za porodilište. Osim pakovanja torbe, potrebno je i da pripremite sve neophodne analize čije rezultate treba da ponesete sa sobom na porođaj. Evo šta vam sve treba:

 • Test na žuticu koji se radi putem analize krvi
 • Bris grlića radi se tako što vam ginekolog u toku pregleda uzme bris koj kasnije nosite u laboratoriju na dalju analizu
 • Koprokultura podrazumeva bakteriološki pregled stolice

CTG pregledi od 36. nedelje trudnoće

 

U devetom mesecu trudnoće budite spremni na mnogo češće odlaske kod lekara. Pod tim pre svega mislimo na CTG preglede. Oni se kod redovnih trudnoća rade uglavnom jednom nedeljno, a po potrebi i češće. Vaš lekar će proceniti koliko često treba da dolazite na CTG kojim se mere srčani otkucaji bebe, ali i pripremne kontrakcije.

U pojedinim Domovima zdravlja postoji praksa da nakon svakog CTG pregleda idete i kod svog ginekologa na pregled, tako da se može desiti da imate i češće ultrazvučne preglede. Međutim ne mora značiti da će tako biti i u vašem slučaju.

Svaka trudnoća je drugačija, ali najvažnije je da slušate savete svog lekara.

Sada kada znate šta vas sve očekuje tokom trudnoće , koji testovi se kada rade i čenu služe, sigurno će vam biti barem malo lakše da se organizujete i isplanirate gde ćete raditi sve ove neophodne preglede i analize. Da, treba puno toga odraditi i spremiti za najsrećniji dan u životu, ali kada uđete u ceo proces sve to krene i dođe na svoje.

Izabrani ginekolog će vam sve objasniti i voditi vas kroz trudnoću korak po korak. Zato nema potrebe da brinete da li ćete nešto od analiza preskočiti. 

Bitno je samo da shvatite koliko su važni redovni pregledi u trudnoći i lekarski saveti, jer oni zaista mogu pravovremeno preduprediti mnoge komplikacije i očuvati zdravlje i mame i bebe.

Iskoristite mogućnosti savremene medicine i mirni dočekajte datum porođaja.