24 nedelja trudnoce

24. nedelja trudnoće

Šta se sve dešava kada nastpi 24. nedelja trudnoće?  Kako je vaša beba i koje simptome možete da očekujete? Prenosimo vam sve o tome.

Da li znate da je baš u ovom periodu trudnoće moguće da primetite veće promene na vašem stomaku? Oko 24. nedelje može da se desi da se pojavi linea negra ali i ispupčeni pupak.

Ove pojave mogu da vas zabrinu, ali zapravo uopšte nisu strašne! U pitanju su normalne trudničke pojave, a pročitajte zašto se javljaju baš u ovoj nedelji u daljem tekstu!

Kada počinje 24. nedelja trudnoće?

 

Brojanje i računanje nedelja trudnoće može da bude malo zamršeno. Ponekada prva nedelja trudnoće nije baš onda kada ste mislili da jeste, a to sve zavisi od ovulacije, trajanja ciklusa i sličnih stavki.

Ipak, možemo reći da 24. nedelja počinje 162 dana nakon početka vaše poslednje menstruacije.

Kada vidite da je na pregledu zapisano na primer 23n3d to znači da ste već 3 dana u 24. nedelji.

Možda vam je najlakše da vodite evidenciju uz pomoć kalendara trudnoće. Svakako ćete na svakom ultrazvučnom pregledu dobiti tačan zapis dana i nedelje u kojem se nalazite! Sve te informacije možete uredno zapisivati i čuvati u svom dnevniku za trudnice zajedno sa svim zabavnim i zanimljivim dešavanjima koja vas prate na ovom životnom putu!

24. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ok, dvadeset četvrta nedelja trudnoće svakako znači da ste prešli pola puta do porođaja, ali koji ste vi sada zapravo mesec?

Ovo je 6. mesec trudnoće i zadnji mesec drugog trimestra.

To znači da imate još 3 meseca do porođaja, i da slobodno možete polako da se pripremate za taj događaj!

 

 

U šestom mesecu možete očekivati razne promene, ali najzanimljivije je da je ovo period kada ćete najviše osetiti svoju bebu. Ovo je period kada vaše dete ima taman dovoljno mesta da se kreće i okreće kako god poželi, a vi te pokrete osetite lepo i jasno. Kasnije beba ima manje mesta pa se manje okreće, ali ćete pokrete bebe osećati intenzivnije baš zbog te “gužvice” u stomaku.

Ali, šta se sve dešava sa vašom bebom u ovom periodu?

Hajde da saznamo.

Beba u 24. nedelji trudnoće

 

Vaša beba u 24. nedelji izgleda kao jedna prosečna tikvica ili kukuruz. Duga je oko 30ak cm i ima oko 600 grama.

 

beba u 24 nedelji trudnoće

 

Još uvek je poprilično sićušna, ali stručnjaci smatraju da u ovom periodu beba počinje da se goji i nagomilava zalihe masnoća. Još zanimljivije je da su ovo nedelje u kojima će se crte lica bebe lepo iskristalisati, odnosno dovoljno razviti da se lepo i jasno vide.

Pored crta lica, ovo je vreme kada se razvijaju i svi delovi unutrašnjeg uha bebe. To znači da će se i centar za ravnotežu uskoro aktivirati. Ovo je takođe period kada beba zna u kojem je položaju u stomaku. Razvoj ovog dela tela pomaže da beba bude okrenuta glavicom ka porođajnom kanalu u zadnjim nedeljama trudnoće. Ipak, one ponekad mogu biti okrenute obrnuto, odnosno da prednjače guzom umesto glavom. O svemu tome ćete svakako razgovarati sa svojim lekarom kada za to bude vreme, jer položaj deteta u stomaku će se još menjati.

Sluh vaše bebe je sada aktivan i ona čuje sve iz svoje okoline. To znači da je ovo odličan period da počnete da joj pevate, pričate ili puštate muziku za bebe. Ona će to čuti i uživati zajedno sa vama.

U 24. nedelji vaša beba će dobiti kosicu, obrve i trepavice! Ove dlačice su još uvek potpuno bele, ali ne brinite u narednom periodu će biti obogaćene pigmentom i podsećaće na vašu ili kosu vašeg partnera.

Bebina pluća se sada razvijaju i uvećavaju, kao i ostali disajni organi ali i organi za varenje. Takođe se jačaju i razvijaju njeni mišići, kosti i ligamenti, što doprinosi toj aktivnosti koju svakodnevno osećate!

A šta se za to vreme dešava sa mamom?

Mama u 24. nedelji trudnoće

 

Mama u ovoj nedelji sigurno može da očekuje žurku u svom sve većem stomaku!

Bockanje, lupkanje pa i poskakivanje stomaka je sasvim normalno za 24. nedelju, jer je vaša beba vrlo aktivna.

Moći ćete da primetite periode u kojima je beba vrlo aktivna ali i periode u kojima miruje. Obično se uvek potrefi da beba miruje kada se vi krećete i tada spava i odmara, a kada vi poželite odmor ili da spavate, ona se aktivira i počne prava zabava. Neki kažu da je to zapravo priprema na period nakon porođaja kada ćete biti hronično ne naspavani. Praktično, beba je vaš najbolji trener za brigu o njoj!

A kako se menja telo trudnice? Sasvim sigurno već se vidi trudnički stomak.

Što se tiče vaše kilaže u ovom periodu trudnoće, ne bi trebalo da ste se ugojili više od 6-7 kilograma.

To je zato što ćete u naredna tri meseca dobijati najviše na kilaži. Gojenje u trudnoći ne treba da bude preterano. Baš zato je ovo zadnji momenat da se posvetite pravilnoj i izbalansiranoj ishrani za trudnice! Takođe je ovo vreme za proveru šećera u krvi koji se može poremetiti u trudnoći pa se može javiti gestacijski dijabetes, ali više o tome saznajte niže u tekstu vezanom za OGTT test!

Ono što je zanimljivo, a javlja se u ovom periodu na vašem telu jeste linea negra i ispupčen pupak. Ove pojave su vezane za hormone ali i sve veću bebu i sve veći stomak.

Pupak se ispupči odnosno pomalo viri napolje zbog kože koja se rasteže i širi. Zato je važno da sada počnete da mažete redovno hidrirajuću kremu koja će sprečiti pucanje kože i nastanak strija. Pritom imajte na umu da je važno i čime negujete kožu, jer nije baš sve bezbedno za upotrebu tokom drugog stanja. Proizvodi treba da su bez štetnih sastojaka.

Aleksandrino iskustvo vam u tome može pomoći. Ona je sprečila strije na stomaku na lak i bezbedan način i koža joj se brzo posle porođaja vratila u normalu. O čemu je reč, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku:

 Moje iskustvo: kako sam strijama u trudnoći stala na put

Što se linea negre tiče ona nastaje pod uticajem hormona i pojačane pigmentacije, a neki kažu da ona nagoveštava i da li nosite dečaka ili devojčicu! Ukoliko se linija pojavi od pupka do pubične kosti beba je ženskog pola, ukoliko se proteže preko celog stomaka, beba je muškog pola. Sad trk na ogledalo da vidite da li je to verovanje tačno, ali šta ako nemate tamnu liniju preko stomaka?

Onda se pouzdajte u dobar ultrazvuk ili se zabavite uz Kineski kalendar začeća koji predviđa pol bebe!

Trudnoća u 24. nedelji – simptomi

 

Što se simptoma za ovu nedelju tiče, ovo su neki koje možete da očekujete:

 • Gorušica
 • Oticanje ruku i nogu (Sindrom karpalnog sindroma)
 • Bolovi u kičmi
 • Zatvor
 • Migrene
 • Zamagljen vid

Problemi organa za varenje u trudnoći

 

Gorušica kao simptom u trudnoći se javlja u toku drugog i trećeg tromesečja uglavnom kao posledica sve veće bebe. To znači da beba raste i pritiska želudac, a samim tim stvara probleme sa kiselinom. Ponekada su u pitanju i hormoni zbog kojih se funkcije organa za varenje menjaju, a neki kažu i da pojava kiseline znači da bebi raste kosa!

Koji god da je uzrok, trudite se da jedete laganu hranu i po malo u više obroka na dan! Takođe se obratite svom lekaru ukoliko kiselina postane nepodnošljiva i počne da izaziva i povraćanje. On vam može prepisati dozvoljenu terapiju da to stanje popravi i reši.

 

dvadeset četvrta nedelja trudnoće

 

Što se tiče zatvora, on se javlja takođe u zadnjem trimestru kao posledica rasta i razvoja bebe i pomeranja organa za varenje i pritiska na debelo crevo. Sve o zatvoru ali i o tome kako da ga se rešite pročitajte ovde:

Zatvor u trudnoći. Od uzroka do rešenja u par koraka!

Oticanje ruku i nogu

 

U 24. nedelji i mesecima trudnoće koji slede edemi odnosno oticanje ruku i nogu su nešto što možete očekivati! Javljaju se usled hormona, ali pored oticanja oni uzrokuju  druge probleme. Jedan od njih jeste sindrom karpalnog tunela. Znate onaj osećaj kada počnu da vam trnu prsti na rukama i kao da vas dlanovi svrbe i osećate pritisak u njima? Ponekada se javi i bol ili ukočenost prstiju i šake? To je zato što je karpalni tunel i nerv u njima pod pritiskom usled oticanja ruku u trudnoći.

Ono što možete da učinite jeste da pokušate da poboljšate cirkulaciju u dlanovima da bi se višak vode nakupljen u rukama smanjio. Trudite se da kada odmarate podignete ruke i šake tako da su barem malo uzvišenije od nivoa ramena. Takođe spomenite ovu pojavu vašem lekaru, on će imati najbolji savet kako da taj problem smanjite.

Što se tiče oticanja nogu, trudite se da noge držite podignute kada god to možete. Takođe slobodno kupite par udobnih i većih papuča ili patika koje će vam olakšati trudnoću do porođaja. Posle će se stopala i zglobovi vratiti na staro, ali bez obzira to ulaganje u veću i udobnu obuću u trudnoći se svakako isplati.

Zamagljen vid u trudnoći i migrene

 

Da li ste znali da se vid kod trudnice nekada može pogoršati u trudnoći? U pitanju može biti više razloga za ovu pojavu poput zadržavanja vode, visokog pritiska odnosno preeklampsije, gestacijski šećer, hormoni… Srećom ova pojava zamagljenog vida se obično gubi i potpuno nestaje nakon porođaja.

U svakom slučaju, najbolje je da se posavetujete sa lekarom ukoliko primetite promene sa vidom. On će uraditi neophodne analize i videti šta je uzrok, a zatim i znati koje je najbolje rešenje!

Što se migrena tiče one se u trudnoći javljaju uglavnom zbog hormona, ali ukoliko ste ranije patili od njih, budite sigurni da će biti aktivne i u trudničkim danima. Stručno lice će vam najbolje preporučiti terapiju za glavobolje i migrene u ovom osetljivom periodu.

Pregledi u dvadeset četvrtoj nedelji trudnoće

 

Koji vas sve pregledi očekuju u 24. nedelji trudnoće? Pre svega možete očekivati ultrazvučni pregled koji će biti malo detaljniji, ali ovo je i vreme kada se radi OGTT test koji meri nivo šećera u trudnoći!

Evo malo više o njima:

Ekspertski ultrazvuk

 

Ultrazvuk u 24. nedelji je obično drugi ekspertni pregled na kojem se detaljno pregleda izgled i razvoj bebe. Radi se zapravo između 22. i 26. nedelje trudnoće, najčešće upravo u 24. Tada se 4d ultrazvučnim aparatom gledaju spoljašnje karakteristike bebe ali i njeni organi. Gleda se razvoj bešike i bubrega, organa za varenje, disajnih organa, mozga i srca. Stručno lice obavlja pregled i obaveštava vas o svemu što vidi. Ukoliko se javi neki problem on će vas poslati na dalje ispitivanje.

Ukoliko su otkucaji srca bebe abnormalni ili postoji neki drugi razlog da se sumnja da beba može da razvije srčanu anomaliju, lekar vas može uputiti na  fetalni ehokardiogram. Ukratko, to je ultrazvučni pregled srca, radi se preciznijim aparatom preko stomaka.

Ogtt test

Ogtt test se radi između 24 i 28. nedelje trudnoće a ponekad i ranije ukoliko je neophodno. U pitanju test opterećenja glukozom u toku kojeg se meri nivo šećera u krvi. Postoje određene granične vrednosti koje javljaju kada je reakcija normalna, a kada nije dobra. Gestacijski odnosno trudnički šećer može biti vrlo opasan i za trudnicu i za bebu, zato je jako važno raditi ga kada i ako lekar to preporuči!

Po potrebi, lekar može da odredi da se odrade i drugi pregledi u trudnoći, a ovo su oni koji vam redovno sleduju.

Blizanačka trudnoća u 24. nedelji

 

Sve mame blizanaca ili više dece znaju da se kod njih stvari odvijaju malo drugačije! Bebe su možda mrvicu sitnije ali jednako aktivne i nemirne.

U blizanačkoj trudnoći bebe se razvijaju jednakim tempom kao i njihovi drugari – pluća se razvijaju, sluh je aktivan, mišići i kosti jačaju. Smatra se da ukoliko bi došlo do prevremenog porođaja, bebe u 24. nedelji imaju neke šanse da prežive, ipak najbolje je dogurati što je bliže moguće terminu.

Buduća mama blizanaca može primetiti da je koža na stomaku i grudima svrbi, pomalo se crveni i uglavnom je iziritirana. Uzrok je pucanje kože usled velikog i naglog širenja, a najbolje rešenje je hlađenje oblozima i mazanje dobre kreme protiv strija! Jako je važno da posvetite pažnju izboru dobre kozmetike za trudnice kako ne bi pogoršali stanje i iritaciju kože!

 

 

Saveti za ovu nedelju

 

Saveti za ovu nedelju su brojni, ali mi ćemo posvetiti pažnju jednom možda i najvažnijem.

Prepoznajte prevremeni porođaj!

Na žalost, prevremeni porođaj nije nešto izuzetno retko, već sve češća pojava. Ponekada se dešava i u ovako ranim nedeljama da tako kažemo, jer do termina rođenja deteta ima još dosta. Nažalost, beba koje se rodi ovako rano ima jako male šanse da preživi.

Uzrok ove pojave se često ne zna jer može biti bilo šta :

 • problemi sa matericom i placentom,
 • pucanje vodenjaka i oticanja plodove vode,
 • skraćenje grlića materice
 • gestacijski šećer
 • preeklampsija
 • određeni lekovi
 • prethodna bolest majke
 • trombofilija
 • povreda i još mnogo toga

Šta god da je uzrok, važno je da znate kako da prepoznate znakove da je u pitanju baš prevremeni porođaj. Ovo su najčešći pokazatelji:

 • Povećan vaginalni sekret drugačijeg izgleda od uobičajenog
 • Bilo kakva pojava krvarenja (curenje, tačkasto krvarenje, braon boja krvi…)
 • Bolovi poput menstrualnih uz pritisak u karlici
 • Učestali ritmični bolovi u kičmi i karlici
 • Bolovi koji se javljaju u određenom manjem vremenskom intervalu
 • Pucanje vodenjaka (prskanjem ili curkanjem)

Svaki od ovih znakova u bilo kojoj nedelji trudnoće ukazuju na prevremeni porođaj i jako je važno da se što pre javite lekaru.

Nadamo se da do toga ipak neće doći i da će 24. nedelja trudnoće biti uživanje.

Prethodno: 23 nedelja trudnoće                      Sledeće: 25. nedelja trudnoće