dnevnik za trudnice

Dnevnik za trudnice. Zabeležite važne trenutke!

Šta je dnevnik za trudnice i zašto je toliko popularan? Gde uopšte da pronađete ovu super stvarčicu? Kako da ga napravite? Pročitajte ovde.

Zamislite samo momenat kada godinama posle trudnoće, kada je vaše dete već na primer tinejdžer, vi pronađete vaš stari dnevnik za trudnice. Otvorite ga i podsetite se svih lepih uspomena iz perioda kada isti taj tinejdžer nije bio veći od zrna grožđa.

Sjajno zar ne?

Možda vas podseti da nije uvek sve tako naporno i frustrirajuće kao što se čini i da sve prođe. Baš zato je to i naša tema.

Šta je dnevnik za trudnice?

 

Popularnost ove stvarčice neprestano raste i nije prolazna. Mnoge žene su prihvatile ovaj trend i sada je gotovo postao neizostavan pratilac trudnoće. Mala knjižica svih važnih momenata koji se događaju tokom 9 meseci trudnoće.

Možemo reći da je to vaš lični kalendar trudnoće sa dodatnim beleškama koji su obeležili taj magični put velikih promena u ženinom telu, ali i životu uopšte.

Super stvar je i što u ovaj trudnički dnevnik možete i da zapisujete neke sitnice ako vam se kao simptom trudnoće javi zaboravnost odnosno trudnički mozak. Možda vam se čini da to nije česta pojava, ali verujte da je to jedan od glavnih znakova trudnoće. I verujte da će vam tada biti potrebno blokče za zaisivanje, a može da posluži i ovakav dnevnik. Svakako će vam, jednom kada ga pročitate, biti zabavno da vidite koliko je trudnoća zapravo uticala na vaše svakodnevno funkcionisanje.

 

 

Dakle, dnevnik za trudnice je svojevrsni spomenar i podsetnik u kojem će biti sabrani svi važni trenutci vašeg drugog stanja: od testa za trudnoću do porođaja.

Sadržaj dnevnika za trudnoću – šta sve možete tamo da pišete

 

Sadržaj vašeg dnevnika za trudnoću može da bude vrlo šarenolik. Možete tamo zapisati prve simptome trudnoće, vreme kada ste urdili test, očekivanja koja ste imali pa i razočarenja ukoliko ih je bilo. Prvi ultrazvuk i slika sa istog bi morali da budu deo vašeg dnevnika. Zatim sve one ne tako zabavne stvari poput mučnine u trudnoći ili vrtoglavica.

Može da vam posluži i kao dnevnik ishrane za trudnice u koji ćete zapisivati i vaše omiljene obroke ili namirnice za kojima ste žudeli u toku drugog stanja. A verujte te kombinacije mogu da budu vrlo smešne, poput sladoleda od čokolade sa prženom slaninicom, ili kiseli krastavci umočeni u kečap.

Dnevnik trudnoće može da bude zapisnik za svaku nedelju drugog stanja, od prve nedelje trudnoće pa do 40. Možete da zapišete sve promene koje primećujete, osećanja pa i strahove koji vam se vrzmaju po glavi. Pogotovo u periodu kada se radi dabl test ili ekspertni pregledi. Verujemo da se svaka trudnica brine za zdravlje svoje bebe koja se razvija u njenom stomaku, a zapisivanje tih osećanja nekada može da olakša situaciju.

Kakav će sadržaj vašeg dnevnika biti zavisi i od toga za koju vrstu se odlučite, a ima ih više:

Vrste dnevnika za trudnice

 

Ako palnirate i imate želju da popunjavate trudnički dnevnik, nije loše da znate da ih ima više vrsta. Na primer postoji dnevnik pregleda i važnih datuma odnosno nešto poput planera. Zatim to može biti foto dnevnik ili onaj koji napravite sami.

 

trudnički dnevnik

Dnevnik za trudnice – planer

 

Ovakav dnevnik obično ima lepo dekorisane stranice poređane po datumima. Tako na dan za koji planirate ili ste zakazali pregled, odaberete odgovrajuću stranicu i zabeležite. Ispod možete da dodate opise ili detalje koji su vam tad bili zanimljivi.

Možete ga koristiti i kao planer kupovine za prve bebine stvari ili spisak stvari za porodilište.

Postoje varijante ovog dnevnika koji poput leksikona, imaju postavljena pitanja na koja vi odgovorite i dodate neku zanimljivost. Oni su idealni ako niste skloni pisanju, ali želite da obeležite važne trenutke.

Digitalni dnevnik

 

Kako živimo u eri interneta i procvata digitalnih sadržaja, možete svoj dnevnik voditi i u elektronskoj formi. Da biste ga sačuvali, možete ga narezati na disk ili fleš memoriju. Prednost je što slikama i rečima, možete dodati i sadržaj u obliku video zapisa. Verujte, biće zabavno da nakon nekoliko godina pustite taj film.

Zapravo, ako ste dovoljno vešti možete napraviti  blog o zanimljivostima iz trudničkih dana! Pored toga što ćete stvoriti spomenar, postaćete i podrška mnogim ženama koje prolaze isto što i vi a možda im nije lako, ili im je potrebno razumevanje.

Digitalni trudnički dnevnik nije teško imati. Dovoljan vam je računar, tablet ili pametni telefon, malo vremena i dobar internet.

Foto dnevnik za trudnice

 

Foto dnevnik podseća na foto album sa obeleženim mestima za fotografije i prostorom za opis. Neke žene se najradije odlučuju za ovu vrstu dnevnika za trudnice, jer slika govori više od reči. Super stvar je i što možete da napravite panoramu slika od početka trudnoće kada stomačića nema, pa sve do pred porođaj kada je stomak poprilično velik. Takođe možete da uvrstite slike koje dobijete sa ultrazvuka, pogotovo ovih novijih 4D aparata gde se beba vidi mnogo lepše i detaljnije.

U ovakav dnevnik možete da dodate i fotografije hrane koju ste voleli da jedete ili ste izbegavali. Zatim slike vašeg partnera dok ispunjava vaše zahteve i podnosi vaše promene raspoloženja. Danas nam je fotoaparat u džepu pa je lako zabeležiti mnogo trenutaka.

Sve u svemu, može da bude skup zabavnih uspomena ovekovečenih fotoaparatom.

Dnevnik za trudnice koji ćete napraviti sami

 

Ovo je posebno zabavan projekat jer am je dozvoljeno da radite šta god želite. Jednostavno spojite bilo koju verziju od opisanih i napravite svoju personalizovanu mapu uspomena iz trudnčkih dana. Negde zapišite pitanje i odgovor uz opis, negde napišite spiskove i planove, ponegde ubacite sliku.

Odlična ideja koju smo videli jeste da buduća majka svoj dnevnik vodi i piše kao pisma koje je namenila svojoj bebi. Svaki dan koji je opisala u svom dnevniku je uobličila u formu pisma svojoj bebi koje će joj čitati kada se napokon budu mazile i spavale jedna kraj druge. Možda i vaš dnevnik može da izgleda tako.

Ali kako da napravite dnevnik?

Evo nekih ideja.

Kako napraviti dnevni za trudnice kod svoje kuće?

 

Potrebno vam je malo kreativnosti, par olovaka u boji, poneki stiker i nalepnica, malo šljokica, lepa velika sveska ili još bolje rokovnik i dobra volja. 

  • Prvo izaberite rokovnik, a možete i da naručite personalizovani sa slikom odnosno omotom po želji. Ili neka bude jednostavnih korica koje ćete sami ukrasiti sa malo lepka, nalepnicama poput flašica, duda, bebinih stopica ili trudničkog stomaka.
  • Zatim odredite kakve želite da ima stranice i sadržaje, da li ćete ga podeliti po mesecu trudnoće ili nedeljama, a možda i tromesečju. Na primer možete podeliti rokovnik na 3 dela i svaki će označavati po jedno tromesečje u koje ćete opisivati nasumične događaje iz tog perioda.
  • Možete dodavati različite crteže ako ste skloni crtanju, obeležiti mesta za fotografije ili zapisivati vaše ideje za uređivanje bebine sobe.
  • Nije loše ni imati mali deo koji služi kao podsetnik za sve što treba nabaviti za bebu od vlažnih maramica do pelena. Mođete tu zapisati i korisne sajtove za trudnoću, bebe i decu kao i online školice za trudnice, ako ih nemate u blizini.
  • Super ideja je i da napravite detaljan popis na zadnjoj stranici onoga što će vam biti potrebno nakon porođaja poput kompresa za bradavice ili kreme za ragade. Možete dodati korisne informacije za dojilje ukoliko se odlučite za dojenje ili o adaptiranom mleku i formulama za bebe. Takođe nije loše zapisati sve korisne informacije koje saznate o trudnoći ali i razvoju bebe i roditeljstvu uopšte.

Dakle mogli biste da zapišete šta god vam padne na pamet, a čini vam se važno za vašu trudnoću i bebu, jer to je vaš dnevnik koji ste napravili sami po svojoj volji. Svakako će u nekim budućim godinama biti super podsetnik i čuvar vaših uspomena na jedan važan period vašeg života.

Da li je dnevnik za trudnice isto što i radosnica?

 

Iako podsećaju jedno na drugo, radosnica i ovaj dnevnik nisu ista stvar.

  • Dnevnik za trudnice se bazira na periodu pre rođenja bebe, na svim zabavnim i manje zabavnim stvarima koje se dešavaju u trudnoći. U njemu vodite beleške o  razvoju bebe u stomaku i svim promenama koje to nosi sa sobom. Može se dodati upisivanje planiranog termina porođaja, a možda i zanimljivosti poput kineskog kalendara začeća  za koji se veruje da predviđa pol bebe!
  • Radosnica je posvećena periodu nakon porođaja i predstavlja svojevrsan spomenar za prve bebine uspomene. Tamo ćete zabeležiti bebino ime, vreme rođenja kao i kilažu i visinu. Zabeležićete i prvi pregled kod pedijatra, prvu kašicu za bebe i prvi zub u periodu rasta zubića. Sigurno ćete zapisati i prvu reč ali i kada beba počne da sedi, zatim kada počne faza puzanja kod bebe pa sve do hodanja i prvog rođendana sa 12 meseci.

Super je imati i jedno i drugo, jer kako godine prolaze i smenjuju se brzo, sve manje stvari se zapravo zapamti. Na ovaj način sačuvaćete sve uspomene i uvek ćete ih imati na dohvat ruke u radosnici ili dnevniku trudnoće.

Benefiti vođenja dnevnika za trudnice

 

Kako je drugo stanje jedan veliki rolerkoster osećanja i promena koje su nam potpuno nepoznate, jasno da možete da budete uplašeni i pod stresom.

 

vođenje trudničkog dnevnika

 

Upravo zato je ovakva stvarčica strašno korisna. Svoj trudnički spomenar možete koristiti za:

  • Oslobađanje od stresa – Svaki put kada zapišete šta vam se dešavalo u toku dana ili određene nedelje trudnoće možete olakšati sebi proces prihvatanja situacije. Naš mozak se nekada teško prilagođava promenama koje nas snađu, a to vodi do anksioznosti i stresa. Pogotovo kada je u pitanju briga za svoju bebu koja se tek razvija u stomaku. Zato je ova vrsta relaksacije odlična jer nije samo opuštajuće već i svojevrstan alat za razumevanje i prihvatanje situacije.
  • Organizaciju – Uz vođenje dnevnika lako ćete zapisati i organizovati svoje vreme, važne događaje i preglede. Takođe možete pratiti progres i tok trudnoće i obeležiti sve važne prekratinice. Na primer prelazak u novo tromesečje ili prestanak mučnina i loših promena koje su vas snašle.
  • Memorisanje svih važnih i srećnih momenata –  Na primer kako ste se osećali kada ste saznali pol bebe, ili kako su vaši bližnji reagovali na trudnoću uopšte? Sve su to važne uspomene koje će vas obradovati jednog dana!

Gde kupiti trudnički dnevnik?

 

Ukoliko niste radi da sami pravite svoj dnevnik, uvek ga možete kupiti. Ima ih online u gift shopovima ali i u knjižarama. Postoji više vrsta i oblika i možete da birate kakav želite. Cene im se kreću od 800 do par hiljada dinara u zavisnosti od veličine, ukrasa, vrste koju želite.

 

 

A možda možete i na početku trudnoće da se požalite partneru,  uključite i onako podivljale hormone i kažete da bi vam baš trebao jedan dnevnik za trudnice da vas smiri i zaokupi. Verujte, biće u vašim rukama za tren oka. Šalu na stranu, ovakve trudničke dnevnike možete naći lako, u svakoj knjižari, nisu ni tako skupi, a vredi imati ovakav specifičan spomenar.

Istina je da zvuči pomalo trivijalno, ali zar se vi ne obradujete kada pogledate svoje slike iz detinjstva na primer? Sve te uspomene na rubu zaborava ipak opstaju kroz zabeležene slike. Zašto onda ne iskoristiti priliku i sačuvati uspomene i na jedan od najvažnijih perioda u životu svake osobe uz dnevnik za trudnice