puzanje bebe

Otkrijte! Kada beba počinje da puzi i kako!

Saznajte kada beba počinje da puzi, kako joj možete pomoći da lakše savlada tu fazu i šta da radite ako  ne puzi, upravo u ovom tekstu!

Bebe i puzanje

 

Iako su vaši malci po rođenju uglavnom bili statični, bar što se kretanja tiče,  to se poprilično brzo menja. Ubrzo su počeli da se okreću sa leđa na stomak ili obrnuto. Njihova radoznalost i znatiželja su u stalnom porastu i u pokušaju da je zadovolje, uskaču u razvojne faze prvih pokreta, sedenja i puzanja. 

Svaka razvojna etapa ima određeno vreme u kojem bi trebala da se odvija. Ipak svaka beba je individualna, pa je taj vremenski okvir podložan promenama. Tako se nekada sedenje i puzanje jave ranije, nekada kasnije, a nekada se ne jave uopšte.

Naravno – roditelji zbog toga brinu, i pitaju se da li je to sve kako treba i baš zato je važno priložiti jedan uvid u to kada beba počinje da puzi i kako to sve izgleda. Zato, hajde da vidimo šta se tu sve dešava.

Kada beba počinje da puzi?

 

Faza puzanja kod beba se obično dešava negde između 6. i 12. meseca života.

Važno je i napomenuti da ona ne traje poprilično dugo za mnoge bebe. Razlog smo već spomenuli – njihova radoznalost. Kada jednom osete nezavisnost u svom kretanju, brzo napreduju i počinju da stoje i hodaju, nekada se čini da prvo potrče – sve u želji da saznaju sve što ih zanima!

 

kada bebe počinje da puzi

 

Mali upijajući umovi su uvek spremni da otkriju nešto novo, čak iako je potencijalno opasno – zato roditelji beba koje puze trebaju da budu na oprezu i stalno nadgledaju svoje malce.

Obično se deca na početku faze puzanja postavljaju na sve četiri i ljuljuškaju napred nazad usavršavajući ravnotežu. Ubrzo saznaju da ako malo poguraju kolenima i pomere rukice mogu da pođu napred (ili nazad) i eto ga – istraživanje puzanjem može da počne. Dok puze, bebe jačaju mišiće i spremaju telo za sledeću fazu razvoja u kojoj stiču svoju fizičku nezavisnost.

Smatra se da sedenje bebe prethodi fazi puzanja, ali to nije uvek slučaj. Sedenje bebe se nekada razvija i usavršava naporedo sa puzanjem, nekada nastupi tek nakon propuzavanja. Tako da je nepredvidivost razvoja zapravo jedino što je sigurno u ovom periodu bebinog života!

Moja beba neće da puzi – šta da radim?

 

Roditelji često povučeni iskustvima drugih roditelja, kao i pohvalama za napredak svojih beba pomisle da njihove možda kasne u razvoju, pogotovo kada su u pitanju motoričke veštine. Ipak treba da znate da ako beba ne puzi onda kada druge bebe puze ne znači nužno da nešto nije kako treba. Možda nije spremna za tu fazu razvoja, možda se kreće na neki drugi način ili možda i preskoči tu fazu (o tome ćete čitati niže u tekstu).

 

 

Vreme za posetu lekaru i pitanja o puzanju treba da se dogode ako primetite da vaše dete:

 • ne pokazuje interesovanje za istraživanjem,
 • ne uspeva da drži igračku čvrsto sa dve ruke,
 • ne okreće se sa leđa na stomak i obrnuto,
 • ne koristi ruke i noge u koordinaciji
 • ne sedi i ne pokušava da sedi
 • letargična je i odsutna

Ovo su neki znaci koji mogu biti poziv da se javite lekaru i ispitate situaciju. 

Vežbe za puzanje beba

 

Nekada se možete poslužiti nekim trikovima i zainteresovati vaše bebe da počnu da puze. Kada primetite da je beba zauzela četvoronožini položaj, znak je da je spremna da puzi, samo to treba da stimilušete. Roditelji često nakon nekoliko pokušaja odustaju uz konstataciju da njihovo dete ne želi da puzi. To je greška, jer ovako dete razvija motorne sposobnosti kojima će se kasnije služiti u kretanju.

Prva stvar koja je jako važna za bebin pravilan razvoj jeste da provodi puno vremena na stomačiću na tvrdoj podlozi. Najbolje je da postavite podlogu na pod i postavite svoju bebu da leži na stomaku. Ovaj položaj jača bebine mišiće ruku i leđa i služi im kao svojevrsna vežba.

Pored toga u ovom položaju ih možete stimulisati da se pokrenu i podsticati puzanje.To ćete najlakše učiniti postavljanjem njihove omiljene igračke na pod, ispred njih, udaljeno taman toliko da moraju da se potrude da dođu do nje.

Pored ove stimulacije možete vežbati sa bebom tako što ćete dok leži na leđima podizati njene noge i ruke u isto vreme (prvo levu pa desnu stranu). Možete, kada dete ispravi noge dok leži na leđima, pogurati nogice nazad ka stomaku, i čekati da ona pruži otpor.

Kada primetite da se beba postavlja u položaj za puzanje, možete ležati ispred nje i dozivati je da se igrate. Takođe možete pokazivati primerom kako se puzi.

Postoji i joga za bebe u kojoj su vežbe koje mogu podstaknuti puzanje. Na primer, dok beba leži na leđima trebali bi je podstaći da drži nogice izdignite u vazduhu i da pokuša da drži rukama svoja stopala. Ova poza se naziva “srećna beba” i za rezultat ima istezanje mišića i ligamenata nogu i ruku i vežbu jačanja ekstremiteta koji će olakšati fazu propuzavanja.

Da li ste znali da vežbanje sa bebom u svrhu jačanja mišića za lakše savladavanje motoričkih etapa može da bude zabavnije uz neke dodatke? Na primer, postoje kikiriki jastučići koji su odlična pomagala za zabavno vežbanje. Jednostavno se postave na pod i dete se polegne preko njih tako da im je jastuk ispod grudi. Na taj način bebe jačaju vrat i rameni deo, zatim i kolena i noge. Dodatna vežba je da ih ljuljuškate napred i nazad na tom jastuku pa oni pomeraju svoje ruke i noge i dodatno stiču svest o prostoru oko njih i odnosu na podlogu.

Ipak, najbolje je da vam lekar i stručno lice preporuči baš određene vežbe koje će podstaći bebu da puzi. Ono što je svakako važno jeste da je beba često na stomačiću, a i vi sa njom, jer zabavnije je u paru!

Ono što je takođe važno da znate jeste šta treba da izbegavate da bi beba lakše propuzala!

Na primer, ne savetuje se korišćenje hodalica u kojima beba sedi i odguruje se nogicama (takozvani dubak). Smatra se da taj položaj nije povoljan za pravilan razvoj bebine kičme, a i dodatano odlaže početak puzanja pa čak i potpuno odsustvo istog.

Takođe je važno da procenite vreme kada je beba spremna za određenu motoričku aktivnost, jer prerano stavljanje bebe da sedi, puzi ili stoji može zapravo usporiti njen razvoj, i nepovoljno uticati na razvoj njihove muskulature!

Faze puzanja kod beba

 

Prvo treba da znate da je za fazu puzanja potrebno da se uključe fina motorika i krupna motorika. I jedna i druga su u razvoju i svakim danom beba sve više savladava ove veštine.

 • Krupna motorika u ovom slučaju obuhvata održavanje ravnoteže, pravilno držanje tela, odizanje deteta od podloge, okretanje.
 • Fina motorika se odnosi na koordinaciju oko-ruka, sinhronizacija pokreta, grafomotoričke veštine.

Oba motorička razvoja su uključena u više faza koje konačno dovode do puzanja. Od okretanja bebe i čvrstog držanja glave, do podizanja gornjeg dela tela i hvatanja i držanja igračke u ruci.

Sve su to faze koje prethode puzanju i kada se one usavrše, beba je spremna da puza i postavlja se u karakterističan položaj, oslonjena na noge i ruke.

Što se samog puzanja tiče, ono prolazi kroz sledeće faze:

 • prvo se beba postavi u četvoronožni položaj
 • zatim se rukama odguruje od podloge
 • zatim pokuša da pomeri ruke i noge
 • na kraju propuzi

Ipak, postoje i različite varijante puzanja, a o tome čitajte malo niže u tekstu!

Pravilno puzanje kod beba

 

Pravilno puzanje kod beba podrazumeva ono što zamislite kada čujete puzanje deteta.

To znači da beba treba da je oslonjena na ruke i noge odnosno dlanove i kolena. Glava je čvrsto izdignuta, stopala položena na gornji deo, ne sa strane. Beba se lako pokreće i sinhronizovano pomera ruke i noge.

Nepravilno puzanje kod beba

 

Nepravilno puzanje kod beba podrazumeva da su sinhronizacija ruku i nogu blago neusaglašene, da beba ima previše raširena kolena u toku puzanja i stopala okrenuta ka spolja. Ovo se smatra nepravilnim jer može da utiče na kasniji razvoj.

 • Guranje stopala sa strane ka spolja u toku puzanja može uticati na formiranje zglobova i samih prstiju kao i svoda stopala. Zato treba težiti da se takvo puzanje ispravi.
 • Otvorena odnosno razdvojena kolena pri puzanju stvaraju opterećenje na kičmu kao i na karlicu. Dodatno opterećuju i kolena deteta.

Ukoliko primetite ovakvo puzanje kod vaše bebe, posavetujte se sa lekarom šta je najbolje da uradite da to promenite!

Vojničko puzanje kod bebe

 

Nekada se bebe najbrže i najpraktičnije kreću vojničkim puzanjem. Ono spada u varijaciju puzanja i vrlo je često.

To je kada beba povlači celo telo rukicama povijenim u laktovima i nogicama se blago odgurujući ne odižući se od poda!

Ovakvo puzanje ne treba da vas brine, ono je i poželjno kao jačanje mišića i ubrzo će beba da se odvoji od poda i propuzi na klasičan način.

 

vojničko puzanje bebe

 

Tehnika puzanja zavisi od toga koliko su detetove ruke snažne, može li lako da otvori dlanove i osloni se na podlogu, da li je prvo naučio da izdigne guzu ili možda prepoznao lakše načine za kretanje. Pored ovog načina puzanja tu su još i kotrljanje, puzanje unazad i povlačenje na guzi.

 • Kotrljanje kao način puzanja je vrlo specifično. Beba shvata da može da se kreće upravo prevrtanjem sa leđa na stomak i zatim to i koristi. Lako se prevrće i otkotrlja do mesta gde je želela nešto da istraži. Vremenom se i ova vrsta puzanja menja u klasično.
 • Povlačenje na guzi je upravo onakvo kako i zvuči! Beba sedi na zadnjici i povlači se nogama preko podloge do mesta gde želi da istražuje! Iako je zanimljivo i jako zabavno ovakvo puzanje brzo zameni klasično pravilno puzanje!

Puzanje bebe unazad

 

Puzanje unazad kod beba nekada može da izgleda čudno, ali je zapravo vrlo često. Obično se dešava jer je potrebna dodatna vežba koordinacije. Ono što možete uraditi jeste pozivati svoju bebu ka sebi, pokazati joj primerom kuda da se kreće i biti strpljivi.

Postoje neka mišljenja i studije da deca koje puze unazad mogu biti rani signal za kognitivne probleme poput autizma. Takođe i puzanje u kom je jedna noga podignuta i dete se njom odbacuje. Ovo su samo pretpostavke i obično je potrebno da ovaj signal prate još neki: beba nije progovorila, ili ako jeste fond reči joj se smanjuje umesto da se povećava, odsutnost i “ne doživljavanje” pri obraćanju, nedostatak kontakta “oči u oči” , i mnogi drugi indikatori. 

U većini slučajeva puzanje bebe u nazad je samo faza kroz koju mnoga deca prođu i lako je prevaziđu. Zato nemojte brinuti već potražite stručni savet!

Koliko traje puzanje kod beba?

 

Puzanje, kao i većina razvojnih faza nije striktno određena kada će se dogoditi. Čak nije sigurno ni da li će je svaka beba iskusiti, jer neke bebe preskoče fazu puzanja.

 

 

Negde između 6. i 12. meseca života beba treba da počne da puzi, najčešće oko 8. ili 9. meseca. Faza puzanja traje kratko, jer ubrzo nakon puzanja bebe počnu da se ustaju uz nameštaj i tako i prave prve korake pridržavajući se.

Ne postoji kraj faze puzanja, jer se ono uvek nastavlja u skladu sa potrebama dece. Nekada se može desiti da dete hoda, ali u želji da brže stigne na željeno mesto, spusti se i otpuzi do tamo. Prosto je – puzanje mu je poznato, sigurniji je u tim pokretima i efikasniji. I to je sve potpuno normalno.

Može li beba da preskoči fazu puzanja?

 

Puzanje je prirodni i urođeni refleks, ali ukoliko se ne stimuliše i ne neguje kada beba pokaže spremnost za njega, on će se izgubiti.

Nekada se dešava da bebe preskoče fazu puzanja i počnu da se podižu da stoje. Čak i tada bi trebalo posvetiti više pažnje stimulaciji beba na puzanje.

Svaka razvojna faza ima svoju ulogu u celokupnom psihofizičkom razvoju čoveka. Ipak, ništa ne treba forsirati jer prerano forsiranje faza za koje bebe nisu spremne nikada nisu dobar izbor i mogu uticati na kasnije probleme. Sve što vas buni i stvara brigu oko razvojnih faza vaših beba treba da pitate svog lekara i da poslušate savete.

Puzanje možda nije faza koju svako dete prođe, ali ima svoje prednosti. Ako već znamo da je ono deo prirodnog toka razvoja, znači da ono pruža određene benefite za dalji i kompletni razvoj deteta. Na primer, puzanjem dete stiče prvu samostalnost i pogotovo kada je u pitanju istraživanje okoline. Dalje, puzanje je odlična vežba za predstojeće hodanje i trčanje, pa i za padanje.

Dok beba puzi upoznaje se sa podlogom i odnosno sa pojmovima odnosa između tela i podloge.

Treba se posvetiti gore pomenutoj stimulaciji bebe i pokazivanjem puzanja. U svakom slučaju, strpljenje i upornost su najbolji savet na koju roditelji uvek mogu da se oslone.

Saveti za bezbedno puzanje deteta

 

Verovali ili ne, nije sve tek tako. Beba puzi i eto ga.

Puzanje bebe znači i više potencijalnih opasnosti za bebu!

Njihovo upoznavanje sa okolinom znači upoznavanje i sa štekerima, oštrim ivicama, klizavim pločicama u kupatilu i sredstvima za dezinfekciju. Ovo nabrajanje možda zvuči čudno ali najčešći slučajevi povreda kod beba koje puze su upravo iz ovih nabrojanih stvari.

Puzanje im daje nezavisnost i oni nisu upoznati sa opasnostima i za sekund se nađu na klizavom podu ili u blizini sredstava za ribanje poda. Zato je potrebno uraditi sledeće:

 • Ne ostavljajte bebu bez nadzora, i neka vam uvek bude na oku.
 • Zatvarajte vrata prostorija gde dete ne sme da ide
 • Osigurajte tvrde i oštre ivice i podloge
 • Postavite zaštite na utičnice
 • Podignite ili ogradite sve kablove koji su blizu poda
 • Sklonite sve sitne figurice, igračke, sve potencijalno opasno za bebu. Bebe inače istražuju ustima, zato sve i stavljaju u njih, a sitne stvari su posebno opasne u tom slučaju!
 • Potrudite se da ste uvek u blizini i da govorite svojoj bebi o tome za šta se zainteresovala umesto da uporno ponavljate NE. To NE će imati samo kontraproduktivan efekat i smanjivaće bebinu urođenu želju za istraživanjem.

Puzanje bebe otvara novi svet i veliki prostor za rast i razvoj i napredak deteta. Zato je dobro informisati se na vreme i podsticati ovu aktivnost.

Izvori:

https://youaremom.com/babies/stages-of-crawling-babies/

https://www.babycenter.com/baby/baby-development/is-it-normal-that-my-baby-isnt-crawling_6857

https://www.whattoexpect.com/first-year/video/when-babies-dont-crawl.aspx

https://www.pampers.co.uk/baby/crawling/article/different-styles-of-crawling

https://www.babycenter.com/baby/baby-development/baby-milestone-crawling_6501

https://www.healthline.com/health/baby/when-do-babies-crawl