kada beba počinje da se okreće

Kada beba počinje da se okreće i o čemu treba voditi računa?

Okretanje bebe sa leđa na stomak i obrnuto je veoma važna faza u razvoju bebe. A kada beba počinje da se okreće? Pročitajte.

Sposobnost okretanja je preteča mnogih drugih važnih sposobnosti poput fine motorike. Zvuči nelogično?

Možda vam ova povezanost zvuči nelogično, ali je zapravo vrlo logična, a u nastavku ćete saznati i zašto.

Okretanje bebe po prvi put  može iznenaditi roditelje, a mi vam otkrivamo kako da prepoznate pojavu ove faze i sprečite neželjene posledice poput padova i povređivanja bebe u trenutku  nepažnje.

Okretanje bebe sa leđa na stomak kao bitna razvojna faza

 

Razvoj čoveka od rođenja prolazi kroz određene faze razvoja. Svaki čovek prolazi kroz iste razvojne faze, odnosno faze se javljaju istim redosledom. Kako i u kojoj meri će ih savladati vrlo je individualno i zavisi od ličnih sposobnosti i podsticaja iz okoline.

Jedna od bitnih razvojnih faza u prvim mesecima života bebe jeste i pojava okretanja sa leđa na stomak, a i obrnuto.

Stručnjaci kažu da je sposobnost okretanja preteča razvoja fine motorike poput grafomotorike koja je važna za razvoj rukopisa. 

Ova sposobnost je značajna i zato što podstiče rad onog dela mozga koji je odgovoran za razvoj “saradnje” između levog i desnog dela tela i njihovu koordinaciju. Ovo je važno radi kasnijeg razvoja sposobnosti čitanja, pisanja  i ostalih motornih funkcija.

Kada beba počinje da se okreće?

 

Naučnici su dali neke odrednice, odnosno tajminge kada dolazi do pojave okretanja, ali to je samo okvirno. Kada je razvoj beba u pitanju tu su odstupanja vrlo česta i najčešće nisu zabrinjavajuća.

Ako govorimo o idealno uvremenjenom razvoju bebe, sposobnost okretanja bi trebala da se pojavi u periodu između 2 i 5 meseci starosti bebe. 

 

prevrtanje bebe

 

Okretanje sa leđa na bok bi trebalo da se javi u periodu oko četvrtog ili petog meseca, a okretanje sa leđa na stomak malo kasnije između petog i sedmog meseca starosti bebe.

Podaci govore da većina beba uspešno savlada ovu sposobnost već do 6. meseca. U tom slučaju misli se na bebe koje su razvojno uvremenjene i adekvatno podsticane različitim vežbama za bebe.

Pojedini stručnjaci smatraju da je priroda odradila svoje i da apsolutno nikakvi podsticaj i vežbe nisu potrebni. To je samo jedno od stanovišta  koje zvuči pomalo ekstremno, jer da je sve tako ne bi bili osmišljeni čitavi programi vežbi za razvoj ovih sposobnosti.

Kako prepoznati ovu fazu?

 

Kao i za sve ostale razvojne faze i za ovu vam je najvažniji lični osećaj. Ako dobro poznajete svoju bebu, zapažate nove pokrete i aktivnosti, lako ćete prepoznati kada može doći do pojave novih sposobnosti i faza u razvoju i kada beba počinje da se okreće.

 

 

Kada govorimo konkretno o sposobnosti okretanja ovo su neki od pokazatelja koji vam mogu najaviti da će uskoro do toga  doći:

 • Primetićete da vaša beba sve više vežba i priprema svoje mišiće. Već oko trećeg meseca starosti , beba kada je na stomaku jako podiže glavu i ramena i koristi ruke kao podršku u toj aktivnosti. Ovi “sklekovi” pomažu bebi da ojača mišiće koje će kasnije koristiti prilikom okretanja.
 • Još jedan od mogućih znakova je šutiranje nogama ili kruženje nogama dok leži na leđima.
 • Negde oko petog meseca starosti, većina beba se sve više podiže u sedeći položaj. Nekim bebama će za samostalno sedenje trebati više vežbe i vremena, a nekima manje. Suština je da kada se beba podigne u sedeći položaj vrlo lako će početi i da se okreće. Najčešće kada poželi da dohvati neki predmet ili dođe do nečega ili nekoga.
 • Korišćenje nogu za podizanje kukova može biti još jedan znak da će doći do okretanja. To se dešava tek onda kada se vežbanjem ojačaju mišići nogu.

Ako ste nekada zapažali proporciju bebinog tela verovatno ste primetili da je bebina glava dosta veća u odnosu na ostale delove tela. Ta neproporcionalnost u težini upravo zahteva da beba jako puno vežba svoje mišiće u gornjem delu tela i stekne dovoljno snage za pravljenje okreta.

Pojavu ove faze možete prepoznati upravo po tim vežbama, pa ako primetite da se beba često odiže i da to radi sve spretnije budite spremni i na pojavu okreta.

Nekada bebe umeju i da iznenade, zato u svakom momentu budite na oprezu pogotovo kada je beba na nebezbednoj površini i može pasti ili se povrediti.

Stručnjaci savetuju da mere opreza pojačate već nakon dva meseca od rođenja bebe jer razvoj tada sve više i brže napreduje.

Poseban oprez se savetuje tokom kupanja. Sada beba postaje mnogo pokretljivija i može lako da isklizne iz ruke.

Na temu kupanja, napomenuli bismo još jednu stvar, koja se ne tiče toliko bezbednosti usled okretanja, ali se tiče bezbedne kozmetike. Koža je naš najveći organ. Upija kozmetiku koju nanosimo na nju. Mnoštvo je kozmetike koja je više spoj mineralnih ulja, sulfata, konzervansa, boja i mirisa nego materija koje stvarno neguju kožu bebe. Ne dozvolite da to bude osnova nege vaše bebe.

 

Dr Pilar kupka je pametan izbor: bez štetnih i nebezbednih hemijskih sastojaka i na biljnoj bazi. Možete je poručiti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

A saznajte i ovo…

Kako podstaknuti bebu da se okreće?

 

Okolina nekad zaista može jako puno uticati na pojavu određenih sposobnosti, a evo na koje načine možete pomoći vašoj bebi da savlada okretanje: 

 • Savremena medicina navodi da je svako podizanje bebe najbolje raditi uz rotaciju preko boka jer se tako stimuliše okretanje bebe i pravilan razvoj. Ovo je jako dobra vežba, a preporučljiva je jer ne zahteva posebno vreme samo je treba uvrstiti u svoju dnevnu rutinu prilikom svakog presvlačenja ili nošenja bebe. Važno je samo voditi računa da okrete vršite u obe strane podjednako često. To bi značilo da ovu vežbu u toku dana možete uraditi jako puno puta, a do to i ne primetite.
 • Druga važna preporuka jeste da beba provodi što manje vremena u raznim pomagalima poput njihalica, ljuljaški, stolica i tako dalje. Stručnjaci smatraju da je bebama na taj način ograničena mogućnost isprobavanja novih pokreta i vežbanja istih. Svi smo svesni da ova pomagala jako olakšavaju svakodnevnu rutinu, ali su veliki gubitak kada su razvojne sposobnosti bebe u pitanju. Bebama je neophodno pružiti mogućnost da imaju prostor za kretanje, vežbanje i usavršavaje svojih sposobnosti. To se postiže raznim pokretima, a kasnije i manipulacijom različitim predmetima. Zbog toga je važno ne ograničavati bebin prostor za aktivnosti.
 • Važna vežba za razvoj  sposobnosti okretanja jeste boravak na stomaku. Položaj bebe na stomaku zahteva angažovanje mnogih mišića poput onih na leđima, vratu, rukama. Kada beba dovoljno ojača svoju muskulaturu počeće da praktikuje i okrete kao još jednu sposobnost. Veliki procenat beba ne voli da provodi vreme na stomaku pogotovo u početku kada mišići nisu razvijeni, pa glava jako često pada i to bude zaista zahtevna vežba. Stručnjaci savetuju da se ovo ipak praktikuje što češće uz postepeno produžavanje vremena provedenog na stomaku. Beba će se postepeno privići, a benefiti će biti mnogobrojni. Kada beba toliko ojača da počne odizati ruke i grudi od poda primetićete i da se klati sa jednog boka na drugi. U tom slučaju je jako blizu da napravi okret pa budite pažljivi gde ostavljate bebu.
 • Neke bebe zastanu u tom odignutom položaju o kojem smo prethodno pisali i nikako da krenu sa pomeranjem sa jedne na drugu stranu. U tom slučaju im možete pomoći jednostavnim i nežnim pomeranjem sa jedne na drugu stranu kako bi bebe stekle osećaj za svoju težinu i ovu aktivnost.
 • Nije važno samo da beba provodi vreme na stomaku već i na leđima. Igranje sa svojim rukicama i nogicama dok leži na leđima za bebu je aktivnost od neporcenjivog značaja jer stiče osećaj za svoje telo i  balans.
 • Važno je da beba provodi podjednako vremena u svim položajima kako na stomaku, tako i na leđima i bokovima. Kada se beba okreće prolazi kroz sva četiri položaja, zato je važno da stekne osećaj za njih.
 • Još jedan dobar način za podsticanje okreta jeste nošenje bebe tako da ona bude okrenuta na stomak dok leži na vašim rukama. To možete učiniti tako što ćete jednu ruku staviti ispod bebinih grudi, a drugu ispod donjeg dela tela. Na taj način je beba okrenuta na stomak, a glavu odiže i vežba svoje mišiće. Bebe inače vole ovaj način nošenja, a stručnjaci za bebe kažu da ima jako puno uticaja na pojavu okretanja.
 • Još jedan savet stručnjaka glasi da bebu nosite u nosiljkama koje omogućavaju da bebine noge budu u žabljem položaju. Ovaj način nošenja podstiče razvoj odnosno osećaj za sredinu tela. Ta zamišljena uzdužna  linija po sredini tela je jako važna prilikom razvoja sposobnosti okretanja jer pruža osećaj za orijentaciju.

Kada možemo reći da je beba savladala okretanje?

 

Da je beba potpuno savladala okretanje možemo reći onda kada vidimo da je ta akcija praćena smislenim i uvežbanim pokretima. Tada nema mučenja, već to beba izvodi sa određenom dozom lakoće i uvežbanosti.

Recimo u momentu kada se beba okreće na stomak, dok leži na boku ruka već kreće na suprotnu stranu, gornja noga se savija, donja opruža. Sve su to radnje koje zahtevaju vežbanje, a kada se nauče, izvode se sa lakoćom i postaju deo rutine.

Mere opreza koje treba uključuti u ovoj fazi

 

Ova faza ponekad ume da iznenadi roditelje. Od samog rođenja roditelji su “opušteni” u smislu da bebu često ostavljaju bez nadzora na krevetu jer smatraju da ona neće nigde pobeći.

U početku možda neće,  ali čim beba ojača pojedine mišiće i počne samostalno podizati glavu oko drugog meseca, već tada pojačajte mere opreza.

 

okretanje bebe

 

Najbolje bi bilo da bebu nikada ne ostavljate bez nadzora. Jasno nam je da to ponekad nije moguće. Ukoliko ste i sami svesni da bebu morate na trenutak ostaviti uvek pazite da to bude na bezbednoj površini, koja je ograđena jastucima ili nekom drugom vrstom zaštite.

Osigurajte da beba bude zaštićena od pada i povređivanja.

Kada beba počinje da se okreće, problem može biti promena položaja bebe tokom spavanja. Stručnjaci savetuju da bebe spavaju na leđima. Vi ih tako ostavite, a one se u toku noći mogu okrenuti. Verovatno se pitate šta u toj situaciji učiniti i kako reagovati? Da li ostaviti bebu u tom položaju ili je vratiti u položaj na leđa.

 

 

Pedijatri kažu da kada beba ima nekoliko meseci spavanje na stomaku više nije toliko opasno kao u početku kada je rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti dosta veći, ali ipak treba biti oprezan.

Rizik nije toliko veliki, jer beba već tada može da odreaguje na opasnosti i neprijatnosti poput gubitka vazduha usled neadekvatnog položaja.

Ono što možete učiniti jeste da krevetac učinite bezbednim i izbacite nepotrebne stvari poput ukrasnih jastuka i raznih igračaka.  Bezbednost je ipak najvažnija.

Kada je okretanje tokom spavanja u pitanju tu problem može pretstavljati i umotavanje u prekrivače. Pronađite bezbedan način za pokrivanje kao što su to na primer pojedine vrste vreća za spavanje.

Šta raditi ako beba kasni sa okretanjem?

 

Ukoliko vi ili vaš pedijatar primetite da je prisutno drastično razvojno kašnjenje neophodno je ispitati uzrok tome.

Kada se utvrdi uzrok preporučuje se adekvatna terapija najčešće u vidu vežbi koje podstiču razvoj ove veštine i promene određenih navika u nošenju bebe i upotrebi raznih pomagala za bebe.

Naravno da bi svi roditelji voleli da imaju bebu kao iz knjige, da sve bude uvremenjeno i tačno. Šanse za takvo savršenstvo su jako male i morate biti spremni na određena odstupanja. Utešno je to što većina tih razvojnih odstupanja ili kašnjenja nije zabrinjavajuća i uz određene vežbe se mogu lako nadoknaditi. Važno je na vreme uočiti problem i uz malo truda pravovremeno reagovati.

A kada počne okretanje, briga oko bebe tek počinje. Tada je vreme da svoje strpljenje i pažnju okrenete na maksimum i pratite dalji razvoj vašeg mezimčeta!