nošenje bebe

Kako pravilno nositi bebu? Šta je bezbedno, a šta ne

Ovaj tekst vam nudi konkretne savete kako da pravilno nosite bebu, spuštate je  i podižete. Pravovremenim informisanjem izbegnite greške i nosite vašu bebu bez straha i sa samopouzdanjem. 

Način pravilnog nošenja bebe se razlikuje u odnosu na starost bebe. U početku morate više paziti, jer je neophodno stalno pridržavati bebinu glavu, a kasnije kako se beba razvija biće vam sve lakše i komfornije da je podižete i nosite. 

U daljem tekstu ćemo vam detaljno predstaviti razne načine nošenja i istaći njihove benefite.  Detaljni koraci će vam u početku biti od koristi ukoliko niste sigurni kako bebu staviti u određeni položaj. 

Takođe možete saznati nešto više o tome kada je pravo vreme za nošenje bebe u marami, a kada u upotrebu uvesti kengur nosiljku, a  dotakli smo se i njihovih dobrih i loših strana. 

Pravilno nošenje bebe od 0-3 meseca

 

Pravilno nošenje bebe u prvim mesecima njenog života zahteva određeno “umeće” i obazrivost. Svima nam je dobro poznato da su novorođene bebe izuzetno krhke i osetljive, pa je neophodno voditi računa o načinu njihovog držanja i tome u početku posvetiti malo više pažnje.

Zašto je važno pravilno nošenje bebe?

Zbog nerazvijenosti motorike i mišića bebe, jako je važno pravilno držanje i nošenje kako ne bi došlo do nepravilnog razvoja ili povređivanja. 

Ukoliko bebu predugo i nepravilno nosimo može doći do preopterećenja ili nepravilnog razvoja pojedinih delova tela poput kičme. Važno je  da  prilikom držanja, bebine nogice, ruke i trup mogu slobodno da se pokreću bez sputavanja, jer to jača muskulaturu. 

Do kada treba pridržavati bebinu glavu?

Bebe nakon rođenja ne mogu samostalno da drže glavicu, stoga je jako važno da u prvim mesecima prilikom držanja, bebi obezbedite adekvatnu podršku za vrat i glavu.  To ćete raditi otprilike 3-4 meseca, mada je individualno i zavisi od toga kako vaša beba napreduje. Neke bebe veoma rano steknu samostalnost u ovom aspektu, dok je nekima potrebno više vremena i stimulacije.

Budite strpljivi, a kada beba ojača svoje mišiće i postane samostalna u podizanju i okretanju glave biće vam sigurno mnogo lakše da je nosite. 

Pripremni koraci za podizanje i nošenje bebe

 

Pre nego što objasnimo svaki od načina za nošenje bebe, hajde da vidimo šta je još potrebno uraditi kako bi vaša bebica bila zaštićena.

 

 

 • Pre svega vodite računa o higijeni ruku. Ukoliko želite da uzmete vašu ili tuđu bebu u naručje, budite savesni i operite ruke, kako ne biste preneli neke bakterije u bebin osetljiv organizam.
 • Pre nego što bebu uzmete u naručje neophodno je da je podignete iz ležećeg položaja. Ranije se savetovalo da se beba podiže tako što jednu ruku stavite ispod bebine glavice, drugu ispod bebine guze i ujednačeno je podignite do visine vaših grudi. Savremena medicina navodi da je podizanje bebe neophodno raditi uz rotaciju preko njenog boka, jer se tako stimuliše okretanje bebe i pravilan razvoj.
 • Ukoliko niste mnogo iskusni u držanju novorođenih beba najbolje bi bilo da se udobno smestite  kako bi  vam držanje bebe bilo prijatno iskustvo. Ako vam nedostaje hrabrosti da sami stavite bebu u određeni položaj, zatražite pomoć od iskusnijih osoba. 

Kada ste uradili sve ove pripremne korake, možete uživati u nošenju vaše bebe. Postoji više načina držanja bebe. Koji način ćete odabrati zavisi od vašeg ličnog osećaja kako vama prija i kako prija vašoj bebi koja će vam signalizirati plačom ukoliko poželi promenu položaja. 

Evo nekoliko najčešćih načina držanja novorođene bebe:

Držanje bebe na rukama kao u kolevci (ležeći položaj na leđima)

 

Kod ovakvog načina držanja, beba leži na rukama horizontalno u visini vaših grudi, a u ovom položaju je možete nežno ljuljuškati.  

 

nošenje bebe u ležećem položaju

 

Evo kako da dođete do ovog položaja:

 • Bebu na već objašnjen način podignete iz ležećeg položaja.
 • Ruku koja je bila na donjem delu tela prilikom podizanja bebe sada nežno premestite ispod bebinog vrata i glave kako bi ste joj osigurali potporu i stavili je u adekvatan položaj.
 • Namestite bebinu glavicu tako da leži na delu gde se vaš lakat savija, a telo sve vreme pridržavajte istom tom rukom.
 • Ukoliko ste bebu udobno smestili, ruku koja je bila ispod bebine glavice možete izvući, ta ruka vam može biti slobodna da radite druge stvari ili da obezbedite bebi dodatnu podršku.
 • Drugom rukom stalno pridržavajte bebino telo, odnosno držite je ispod bebinih leđa.
 • Ukoliko ste umorni ili vam ponestaje snage za ovakav način držanja bebe, moj savet vam je da ispod ruke na kojoj je bebina glavica stavite neku potporu poput jastuka. To može biti dobro rešenje i olakšati vam ukoliko želite da beba ostane u ovom položaju. 

Držanje bebe na rukama okrenute na stomak

 

Bebu možete držati tako što ćete je okrenuti da na stomaku leži na vašoj ruci. Ovaj položaj će vam možda u početku delovati zahtevnije i ulivaće nesigurnost da li je bebi udobno, međutim pokazalo se da je delotvoran ukoliko beba ima grčeve. 

Malo je zahtevnije staviti bebu u ovaj položaj, pa u početku zatražite pomoć bliskih osoba.

 • U ovom položaju bebu držite jednom rukom, dok Vam druga može poslužiti da bebu nežno masirate po leđima ili osigurate dodatnu potporu.
 • Bebina glava je u predelu lakta ruke koja ide ispod bebinog stomaka i pridržava bebina stopala
 • Trudite se da beba leži pod nagibom tako da joj glava bude višlje u odnosu na nogice.

Postoji i drugi način da se beba nosi okrenuta na stomak: 

 •  Bebina glava je na dlanu vaše ruke kojom držite celo njeno telo koje leži na podlaktici. 
 • Važno je da  podlaktica bude između bebinih nogu kako bi se osigurala stabilnost. 
 • Druga ruka vam je potpuno sobodna pa je možete koristiti za masažu bebinih leđa ili pružanje dodatne podrške prilikom nošenja. 
 • I u ovom slučaju pazite da bebina glava ne bude niže u odnosu na njeno telo i noge. 

Uspravan položaj odnosno držanje bebe na ramenu

Poznato je da u ovom položaju bebe izuzetno uživaju, lako se umire i uspavaju. Stručnjaci navode da je to zbog mogućnosti da čuju otkucaje srca i disanje svojih roditelja. 

Preporučuje se da kada je to moguće bebu u ovom položaju držite bez odeće (dodir kože na kožu) jer je to izuzetno delotvorno kako za majku tako i za bebu. Ovakav kontakt izuzetno umiruje, uspavljuje, pruža sigurnost vašoj bebi, a potpomaže i proces dojenja. Takođe, bakterije sa kože majke pomažu razvoju imunog sistema kod beba. 

 

nošenje bebe na ramenu

 

Podizanje bebe u uspravan položaj: 

 • Podizanje bebe iz ležećeg položaja radite na već objašnjen način
 • Bebu dignite paralelno sa vašim telom tako da joj glavica bude u visini vašeg ramena
 • Glavicu stavite na vaše grudi ili rame.
 • Ukoliko beba leži na grudima neka njena glava bude okrenuta u stranu kako bi mogla nesmetano disati.
 • Kada je beba na ramenu, neka njena glava ide preko ramena ili neka bude okrenuta na stranu iz istog razloga, da ne bi sprečili dotok vazduha. 
 • Jednom rukom pridržavajte bebin vrat i glavicu, a drugom pridržavajte donji deo tela, načešće se beba drži u predelu guze jer je tu zbog pelena najstabilnija

Držanje bebe u krilu u ležećem položaju

 

U prvim mesecima života kada držite bebu u krilu u ležećem položaju imate mogućnost ostvarivanja kontakta oči u oči.

 

nošenje bebe u krilu

 

Već tada možete podsticati komunikaciju između vas i vaše bebe. Poznato je da bebe uživaju da im se priča ili pevuši. Ne obeshrabrujte se ako u početku ne bude reakcija.  

Reakcije na vaš glas i vaše lice će se postepeno javljati kako vaša bebica raste. 

Evo kako da bebu udobno držite u krilu.

 •  Udobno se smestite i bebu držite sa obe šake za glavicu koja je na vašim kolenima
 • Vaše ruke su ispod bebinog tela, a njene nogice dodiruju vaš struk. Osigurajte da beba može nesmetano pokretati svoje nogice i rukice dok leži.
 • Ukoliko ste još uvek nesigurni kada je u pitanju držanje tako male bebe, na vaše noge, a ispod bebe stavite neku podlogu kao što je jastuk, jer ćete se osećati sigurnije kada imate još neku potporu. 

Pravilno spuštanje bebe u ležeći položaj

 

Kada nakon nošenja bebu poželite da spustite u krevetac, to radite prema savremenim preporukama. Bebu u ležeći položaj spuštajte uz rotaciju preko boka, jer na taj način podstičete samostalno držanje glave.

   Evo kako to tačno izgleda prema preporukuama fizioterapeuta korak po korak

 • Bebin trup je između vaših dlanova
 • iz položaja na leđima, zarotirajte bebino telo tako da je glava na dole
 • zatim krenite da spuštate bebu na podlogu
 • prvo treba bebin kuk osloniti na podlogu, a zatim ostatak tela
 • beba može ostati u tom bočnom položaju ili je još rotiramo da se okrene na leđa

Kada beba sme da se nosi u marami?

 

Ukoliko pretpostavljamo da je vaša beba rođena na vreme, da je sa zdravstvenog aspekta sve u redu i da ste imali porođaj bez komplikacija, možete probati ovaj način nošenja.

Maramu za nošenje bebe možete koristiti kada osetite da je vaše telo spremno za nošenje bebe na ovaj način. To može biti i odmah nakon porođaja, ali uvek prvo dajte sebi vremena za oporavak. 

Na tržištu sada postoji veliki izbor marama koje su prilagođene za nošenje novorođenih beba. Ono što vam savetujemo je da se dobro raspitate koja marama odgovara starosti vaše bebe, koji materijal, da li vam treba letnja ili zimska marama. Tu je bezbroj stvari na koje morate obratiti pažnju kada kupujete maramu. 

 

nošenje bebe u marami

 

Ne kupujte najjeftiniju, ali ni najskuplju, ukoliko niste sigurni u njene karakteristike, jer na taj način možete naškoditi vašoj bebi ukoliko je ne nosite pravilno. Verovatno da cena određuje kvalitet, ali najvažnije je da karakteristike marame odgovaraju uzrastu vaše bebe. 

Ukoliko ste izabrali odgovarajuću maramu, pazite na položaj vaše bebe kako bi imala osiguran protok vazduha u svakom trenutku. 

Zato je najbolje da  bebu nosite uspravno okrenutu ka vama.

Kvalitetne marame su od udobnih materijala koje pružaju potporu kako vašem telu tako i telu vaše bebe. Nema opterećenja na bebinu kičmu, nogice su raširene tako da su kukovi u pravilnom položaju kao kod širokog povoja. 

Ne preporučuje se nošenje bebe u ležećem položaju dok je u marami, jer su zabeleženi slučajevi gušenja. Dakle, ukoliko niste iskusni u ovoj oblasti i teško postižete pravilan ležeći položaj u marami, najbolje bi bilo da ga izbegnete. 

Takođe je važno da dok nosite bebu u marami ne radite aktivnosti kojima bi ste mogli povrediti sebe ili vašu bebu. 

Kada beba sme da se nosi u kenguru?

 

Kada govorimo o ovom načinu nošenja bebe mišljenja su dosta podeljena oko toga da li ga uopšte koristiti. Međutim morate se složiti da je to zaista praktično rešenje kada vam trebaju slobodne ruke. 

Ukoliko želite da koristite kengur nosiljku najbolje je da to bude posle 3. meseca bebinog života odnosno kada ona samostalno drži glavu i kada je postignuta zrelost kukova. 

 

nošenje bebe u kenguru

 

Prilikom kupovine ovih nosiljki uvek gledajte da su one ergonomski strukturirane, odnosno da omogućavaju  da bebine nogice budu u žabljem položaju u kojem se nalaze kada im stavljate široki povoj kako bi kukovi bili u pravilnom položaju. 

Najbolje da se oko ovoga posavetujete sa pedijatrom, jer je dostizanje bebine zrelosti u pojedinim aspektima zaista inidividualna stvar. 

Na tržištu možete naći širok asortiman kengur nosiljki, neke se preporučuju čak i od rođenja, međutim mišljenja pedijatara su podeljena. Zato budite obazrivi i posavetujte se sa vašim lekarom. 

 

 

Naš savet je da dozirano koristite ovaj način nošenja, jer on ipak nije prirodan i ne omogućava odvijanje prirodnih pokreta bebe u potpunosti. Koristite ga kao pomoćno sredstvo u hitnim situacijama, kada su vam u nekoj situaciji zaista neophodne slobodne ruke, a nemate ničiju pomoć. 

Položaji za nošenje starije bebe    (6-9 meseci)

 

Kada beba ima već oko  6 meseci, stabilno drži glavu i sedi, držanje i nošenje je olakšano, jer se ne mora paziti na toliko detalja. Takođe se beba može nositi jednom rukom što dosta olakšava roditeljima da drugom rukom usput nešto odrade.

U ovom uzrastu roditelji, a pogotovo majke, često praktikuju nošenje bebe na kuku, jer tako osiguravaju potporu za donji deo tela bebe,  jednom rukom pridržavaju gornji deo tela bebe, a druga ruka im je slobodna za druge aktivnosti ili dodatnu potporu.

 

nošenje bebe na kuku

 

Savetuje se da se starije bebe što više nose u uspravnom položaju pa je drugi način za to da bebu leđima oslonite na vaše grudi, jednom rukom pridržavajte stomak bebe, a drugu držite između bebinih nogu. Na taj način beba je u stabilnom položaju, a ruke i noge može slobodno da pokreće jer je to izuzetno važno za rast i razvoj kao i jačanje mišića. 

 

nošenje bebe uspravno

 

Bezbednost bebe i mame tokom nošenja 

 

Rodtelji, a pogotovo majke žele da pored nege svoje bebe odrade i sve poslove po kući, međutim to nekada zaista može dovesti do ozbiljnih situacija. Bez obzira koji položaj za nošenje bebe odaberete vodite računa da bebu držite pravilno i da za to vreme ne radite stvari poput držanja vrelih napitaka u ruci ili kuvanja jednom rukom kako svoju bebu ne biste doveli u nepotrebnu opasnost. Ono što takođe može biti opasno je brzo penjanje ili silaženje niz stepenice. 

Budite oprezni, u tom periodu vaša beba je ipak najvažnija, a kućni poslovi neće nigde pobeći. 

Kod starije generacije postoje neka uverenja kako bebu ne treba navikavati na ruke. Međutim za to nema nekog medicinskog opravdanja.

Nošenjem bebe izgrađujete blizak odnos, pružate bebi sigurnost i toplinu koja joj je neophodna za pravilan rast i razvoj.

Važno je samo da nađete položaj koji odgovara vama i vašoj bebi, da sve radite umereno i da u tome zaista uživate.