kengur za bebe

Kengur za bebe: vodič za upotrebu i kupovinu

Kako izabrati kengur za bebe? Kada beba sme da se nosi u njemu? Kako se zaista pravilno koristi i koje greške treba izbeći? Imamo odgovore.

Sa ovim pitanjima susreću se mnogi roditelji kojima je nosiljka potrebna kako bi lakše funkcionisali sa bebom, a istovremeno joj pružali potrebnu nežnost i pažnju.

Nema potrebe da se odričete svakodnevnih aktivnosti, već pronađite odgovarajuću nosiljku i uživajte sa svojom bebom. Evo šta je potrebno da znate o kengur nosiljkama.

Šta je kengur za bebe?

 

Kengur nosiljka spada u opremu za bebe.

To je predmet napravljen od platnenih i plastičnih delova i služi za nošenje beba. Pruža roditeljima mogućnost da imaju slobodne ruke dok nose bebu  i istovremeno obavljaju neke druge aktivnosti.

Ove nosiljke omogućavaju da se bebe nose u različitim položajima kako na stomaku tako i na leđima ili boku, u zavisnosti od bebinog uzrasta, ali i mogućnosti modela.

Nosiljka za bebe kengur i njene prednosti

 

Razlozi zbog kojih  se mnogi roditelji odlučuju za kupovinu kengur nosiljki su upravo ovi koji slede u nastavku:

 

nošenje bebe u kenguru

Doprinosi povećanju bliskosti između bebe i roditelja

 

Dok svoju bebu nosite u nosiljci tako da stalno imate pogled na njeno lice, lakše komunicirate. Beba kada nešto želi, ona plače, a ako stalno imate uvid u njenu facijalnu ekspresiju, vrlo lako možete pročitati signale gladi ili neke druge nelagodnosti koja muči vašeg mališana. Pravovremenom i odgovarajućom reakcijom zbližavate se sa svojom bebom i ona se oseća sigurno i voljeno.  

Utiče na fizički razvoj

 

Stručnjaci kažu da ukoliko koristite odgovarajuću nosiljku i na pravilan način, doprinosite tome da se fizički razvoj bebe odvija kako treba. Šta to znači? To znači da nosiljka omogućava pravilan položaj, koji je sličan onome u materici. Kukovi su postavljeni u položaj koji sprečava nastanak deformiteta, a i kičma je u pravilnom položaju. Naravno, ovo pod uslovom da kengur pravilno koristite.

Sprečava deformitet kičme

 

Mnogi roditelji u velikoj meri koriste razna pomagala poput ljuljaški kako bi beba u njima provodila vreme dok obavljaju druge aktivnosti. To se nažalost odražava na nastanak mnogih problema sa kičmom. Mnogo je bolja opcija bebu nositi u kengur nosiljci jer kada je u pravilnom položaju to doprinosi pravilnom formiranju mišića i kičme.

Pruža sigurnost i priliku za bliskost i maženje

 

Kada se beba nalazi u nosiljci, u njoj se oseća sigurno jer kako god da se pomeri, ima podršku sa svih strana. Osim toga beba vam je uvek blizu da je pomazite, poljubite, a otkucaji vašeg srca će je sigurno dodatno umiriti.

Nosiljka je odlično mesto za kvalitetan san

 

Mališani vreme u nosiljci vrlo često provedu u spavanju. To je odličan način da vaša beba ima kvalitetan san. Dok je blizu vas, beba spava lepše, mirnije i mnogo bolje diše. Sigurno da tome doprinosi vaš puls i kontakt kože na kožu koji je blagodet u svakom smislu. Ipak, spavanje je vreme kada vam ruke mogu biti zaista slobodne, tako da je možda najbolje ne navikavati dete na ovo, nego naučite kako lako uspavati bebu.

Odlično je rešenje za bebe sa refluksom

 

Bebe koje  često bljucnu hranu odnosno koje imaju refluks, manje hrane izbacuju dok su u nosiljci zahvaljujući vertikalnom položaju. Dakle, manja je verovatnoća da dođe do vraćanja hrane iz želuca, ukoliko bebu nosite na ovaj način.

Beba je srećnija

 

Znate da bebe naprosto obožavaju da su nošene i da su stalno u naručju roditelja, a pogotovo mama. Korišćenje kengura je odlično rešenje da bebe budu nošene, a da se vi pritom manje zamarate i da vam ruke budu slobodne kako bi ste stigli uraditi i mnoge druge stvari koje vas čekaju u domaćinstvu.

 

 

Nedostaci kengur nosiljke

 

Iako je jako puno prednosti korišćenja kengura, i ova stvar ima svojih nedostataka, a evo i koji su:

Opterećenje za roditeljska leđa

 

Neadekvatan izbor ili pogrešan način korišćenja kengura, može dovesti do kontraefekta odnosno preopteretiti mamina leđa. Kada se beba jako dugo nosi u nosiljci, to zaista može uticati na maminu kičmu, ukoliko se ne povede više računa o načinu i dužini nošenja bebe. Ovaj problem pogotovo se javlja kada je dete malo starije i ima više kilograma.

Ne savetuje se korišćenje po svim vremenskim prilikama

 

Iako je kengur nosiljka veoma praktičan način za kretanje i izvršavanje raznih obaveza, ne može se baš uvek koristiti. Nemaju sve nosiljke prilagođen materijal ili mogućnost promene navlake kako bi se prilagodili jako toplom vremenu, kiši ili ekstremnom minusu. 

Pojedini modeli imaju mogućnost transformisanja svojih karakteristika, ali ne svi, zato vodite računa o debljini materijala na nosiljci.

Mogućnost povređivanja

 

Pre nego što krenete sa upotrebom kengur nosiljke, potrebno je da pažljivo pročitate uputstvo. Ukoliko se beba ne postavi u pravilan položaj, može doći do deformiteta kukova  ili povređivanja nekih delova tela. Povređivanje se može desiti i kada obavljate neke aktivnosti koje su potencijalno opasne i mogu dovesti do pada ili opekotina.

Gušenje

 

Nažalost, stručnjaci upozoravaju  i na mogućnost gušenja tokom boravka u nosiljci. Naravno da je reč o bebama koje nisu dobro postavljene u nosiljku. Pazite da beba uvek ima nesmetan dotok vazduha kako bi se sprečili fatalni ishodi.

Kengur za bebe da ili ne?

 

Kao što ste mogli videti u prethodnim delovima teksta, mnogo je argumenata koji govore u prilog nosiljkama, ali ima i onih koji su protiv njihovog korišćenja.

Kada u obzir uzmemo oba aspekta mogli bi zaključiti da su kengur nosiljke sasvim preporučljive i bezbedne  ukoliko ispunjavaju sledeće kriterijume:

 • Kengur nosiljka mora biti kvalitetna od čvrstog i izdržljivog materijala
 • Potrebno je pravilno korišćenje
 • Beba mora biti pravilno postavljena
 • Ne preterivati sa dužinom korišćenja tokom dana

Kako izabrati kengur za bebe?

 

Ići u kupovinu opreme za bebe nije nimalo lako. Ipak je potrebno imati malo predznanja, ili makar malo informacija. Ukoliko o ovoj temi ne znate baš ništa, na pravom ste mestu da se informišete. Evo i par saveta kako da odaberete najbolju nosiljku za vašu bebu i naravno vas, jer ćete je vi koristiti: 

 • Obratite pažnju ko je proizvođač
 • Vodite računa da nosiljka poseduje sertifikate koji dokazuju njen kvalitet i bezbednost
 • Pazite na težinu koju može izdržati, odnosno do koliko kilograma je namenjena
 • Odaberite onu nosiljku koja omogućava pravilan položaj bebe i njenih kukova
 • Na kraju, ali ne manje važno, probajte nosiljku i kupite onu koja je i vama udobna za nošenje.

Od kog uzrasta se koristi kengur za bebe?

 

U zavisnosti od proizvođača i modela, razlikuje se i uzrast od kojeg se nosiljka može koristiti. Većina proizvođača ističe da se nosiljke mogu koristiti od samog bebinog rođenja, pa ih neke mame nose čak i u porodilište.

Sa druge strane naišli smo na preporuke lekara da se kengur nosiljke ne koriste pre bebinog četvrtog meseca, dok mišići vrata ne ojačaju dovoljno da stabilno drže glavu. U suprotnom, može doći do povređivanja vrata.

Pojedini pedijatri ne perporučuju da se koristi pre nego što se odradi ultrazvuk kukova i potvrdi se da su oni u redu. Ovo zbog toga jer pojedini kenguri drže bebu u nepravilnom položaju, što može da dovede do opterećenja kičme i deformiteta odnosno displazije kukova.

Drugi odobravaju upotrebu kengura za bebe, ali samo onih ergonomskih oblikovanih. Ovakvi se mogu koristiti i za novorođenčad. Bitno je samo da se nogice u kenguru nameste u takzvani “žablji položaj” – noge treba da su sa strane, a ne da vise. Kolena treba da su povijena i iznad bebinih kukova.

Pažljivo pročitajte uputstvo prilikom kupovine kengur nosiljke i obavezno se posavetujte sa pedijatrom da li je model koji ste odabrali odgovarajući za uzrast vaše bebe. 

Kako se koristi kengur za bebe?

 

Da bi svojoj bebi pružili potpunu bezbednost i sigurnost tokom nosanja, bilo bi dobro primenite i savete koje vam dajemo u nastavku:

 • Prvo i najvažnije, pre same upotrebe pročitajte uputstvo i specifikacije nosiljke, da vidite da li odgovara uzrastu i težini vaše bebe.
 • Zatim pre nego što bebu stavite u nosiljku, podesite pojas i sve kaiševe. Dobro ih zategnite i prilagodite potrebama vaše bebe, kako bi unutar nosiljke zauzela pravilan položaj i nesmetano disala.

Ako bebu nosite napred

 • Kada ste obavili sva podešavanja, zauzmite odgovarajući položaj u kojem bebu možete bezbedno staviti u nosiljku. Namestite i zakopčajte deo kengura koji ide oko struka.
 •  Bebu u nosiljku stavljate tako da “sedne”na pojas odnosno da guza bude iznad pojasa, a noge provuče kroz za to predviđene proreze ( ako ih ima), ili tako da joj noge budu raširene preko vašeg stomaka. Kada ste je namestili onda je jednom rukom pridržavajte, a drugom prebacite platno preko njenih leđa. Dok je držite na leđima izvadite ruku kojom ste je pridržavali i sada tom rukom bebu držite preko platna. Drugom rukom krenite u podešavanje naramenica. Nakon podešavanja naramenica potrebno je zakopčati kopču koja se nalazi na leđima u predelu lopatica. Ovaj deo ponekad može biti problematičan ukoliko se kopča ne može dohvatiti, pa je neophodan još jedan par ruku da pripomogne.
 • Ukoliko ste sami, verovatno ćete morati sve ispočetka, ali ovaj put prvo podesite kopču na leđima tako da je možete dohvatiti. Nakon  toga završite podešavanje kaiševa ukoliko je potrebno nešto opustiti ili zategnuti.
 • Proverite da li je beba u pravilnom položaju i da li može disati. Najbolje je da je beba okrenuta prema vama, ali ima modela koji omogućavaju i da beba bude okrenuta ka spolja Ukoliko je sve u redu, možete krenuti u vaše planirane aktivnosti.

Ako bebu nosite na leđima

Ovaj vid nošenja je za malo veće bebe, od oko godinu dana. Novorođenčad i bebe mlađe od godinu dana bolje je da nosite napred, kako bi vam uvek bili na oku.

Staviti bebu u kengur na leđa malo je teže, ali nije neizvodljivo.

 • Prvo namestite kengur oko struka i zakopčajte tako da nosiljka bude na leđima
 • uzmite bebu, nagnite se malo napred i pridržavajući je namestite je na leđa.
 • Jednom rukom pridržavajte bebu na leđima, drugom prebacite platno nosiljke preko bebinih leđa.
 • Namestite naramenice i zakopčajte gornji deo kengura

Kako izvaditi bebu iz kengura?

 • Kada bebu želite izvaditi iz nosiljke, obavezno to činite u položaju koji je bezbedan kako za bebu tako i za vas. Kako ćete bebu izvaditi zavisi od modela nosiljke koji imate.
 • Otkopčajte prvo gornji kaiš.
 • Pridržavajući bebu, skinite naramenice.
 • Izvadite bebu iz kengura i otkopčajte donji kaiš.

Pre naredne upotrebe, nosiljku prvo proverite da se slučajno nije oštetila kako ne bi došlo do povređivanja bebe.

Vrlo važna napomena jeste da bebu ne nosite napred u nosiljci ukoliko kuvate ili se nalazite u blizini nekog potencijalno opasnog predmeta koji je recimo vreo.

U takvim situacijama bebu prebacite na leđa ili je ostavite u ogradici ili na nekoj drugoj bezbednoj površini.

Prilikom kupovine nosiljke imajte na umu da ćete je vrlo često sami podešavati i bebu stavljati u nju, pa u skladu sa tim odaberite i model. Iako je mnogo komfornije i bezbednije da vam neko pomogne to neće uvek biti moguće, zato ovaj savet nikako ne zaboravljajte kada krenete u prodavnicu.

Koliko kilograma može da podnese kengur za bebe?

 

Do koliko kilograma možete koristiti nosiljku, zavisi od modela koji ste izabrali. Vodite računa o tome šta kaže proizvođač jer nisu svi modeli isti. Pojedine nosiljke mogu se koristiti do 15kg, dok se mnoge koriste do čak 18 kg. 

To znači da su nosiljke namenjene do detetove treće godine kada dostiže ovu kilažu. Budimo realni, teško da će bilo koji roditelj imati snage da često nosi dete od 15 ili 18 kg i sigurno većina krene sa odvikavanjem bebe od ruku mnogo ranije.

Nema potrebe za preterivanjem , jer je deci tog uzrasta ipak potrebno da se kreću i to je za njih nezamenljiva aktivnost.

Najbolji kengur za bebe

 

Ukoliko planirate kupovinu kengur nosiljke, evo nekih predloga koji vam mogu pomoći prilikom izbora.

kengur nosiljka za bebe

Chicco kengur nosiljka

 

Chicco je svakako jedan od najpoznatijih brendova kada je proizvodnja opreme za bebe u pitanju. Ovo je italijanski brend koji u svom asortimanu ima i kengur nosiljke za bebe. Ove nosiljke prilagođene su od samog bebinog rođenja pa sve do uzrasta od tri godine. U Chicco asortimanu možete pronaći više različitih modela kengur nosiljki u zavisnosti od vaših potreba, a cena je poprilično pristupačna i zavisi od modela za koji se odlučite.

Infantino kengur nosiljka

 

Infantino je među poznatijim brendovima koji između ostalog u svojoj ponudi ima kengur nosiljke. Njihov asortiman se izdvaja po tome što nudi nosiljke koje se zahvaljujući svom dizajnu mogu prilagođavati različitim vremenskim prilikama, odnosno godišnjim dobima. Osim ove karakteristike, zastupljen je  kvalitet, ali i moderan dizajn.

Baby bjorn kengur nosiljke

 

Ukoliko niste čuli za ovaj brend  važno je napomenuti da dolazi iz Švedske i da se ističe kako svojim vrhunskim kvalitetom, tako i dizajnom.

Kengur nosiljke ovog brenda možete pronaći za mališane od samog rođenja, pa sve do uzrasta od tri godine. Ukoliko u  obzir uzmete kvalitet dizajna i mogućnosti koje ove nosiljke pružaju, mao veća cena je sasvim opravdana.

Ergobaby kengur nosiljke

 

Ergobaby kengur nosiljke svoje mesto na tržištu zaslužile su zahvaljujući svom vrhunskom dizajnu i kvalitetu. U svojoj ponudi ima više vrsta kengur nosiljki, a njihova prednost je veoma lako podešavanje. Dakle, ukoliko vam treba praktična nosiljka u koju ćete bebu staviti bez ičije pomoći ovo je pravi izbor, ali njega ćete morati malo više da platite.

Cena kengura za bebe  i iskustva

 

Ukoliko želite da kupite kengur nosiljku, savetujemo vam da prvo istražite ponudu i modele koji se nalaze na našem tržištu. U zavisnosti od toga potrebno je da izdvojite od 4500 do 30000.

 

 

Cena sigurno diktira kvalitet, ali i mogućnosti koje nosiljka ima. Zato ukoliko želite potpunu udobnost, mogućnost prilagođavanja različitim vremenskim prilikama i samostalno korišćenje, onda morate izdvojiti veću sumu novca. Dobro razmislite koliko vam je ova stvar neophodna,  pa u skladu sa tim birajte model.

Iskustva roditelja sa nosiljkama su zaista različita. Mnoge mame svakodnevno koriste ovu spravu jer im pruža mogućnost da zajedno sa bebom izvrše sve obaveze kako u kući tako i po gradu gde je pristup kolicima malo otežan.

Uglavnom se  roditelji hvale time kako je beba srećnija  dok je blizu njihovih srca i mnogo raspoloženija.

Sa druge strane ima i negativnih iskustava. Mnogi roditelji nisu zadovoljni nosiljkama jer im predstavljaju napor za leđa, ne mogu je samostalno namestiti, ne umeju bebu postaviti u pravilan položaj. Da li je razlog tome u ličnom stavu i preferencijama ili u izboru pogrešnog modela, ostaje nam samo da nagađamo.

Kakva su vaša iskustva sa kengurom za bebe?

Podelite ih sa nama u komentaru.