snimanje kukova kod beba

Snimanje kukova kod beba i njegov značaj

Da li ste znali da je snimanje kukova kod beba obavezno u toku prve godine? Da, i to je važno iz više razloga. U nastavku saznajte o njima.

Nikako ne preskačite ove preglede kako bi ste bili sigurni da se kukovi vaše bebe pravilno razvijaju. Sve što možete sprečiti i korigovati na vreme, ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Ovo je važna tema o kojoj treba da znate barem ponešto kako bi uvideli značaj ovih pregleda. 

Zašto se radi snimanje kukova kod beba?

 

Snimanje kukova kod beba radi se da bi se otkrilo postojanje razvojnog poremećaja kukova .

Ponekad se problem javlja sa jednim kukom, a ponekad sa oba. Do poremećaja u razvoju kukova može doći još u trudnoći ili prilikom porođaja. Iako ovaj problem ne zahvata sve bebe, procedura snimanja kukova obavezna je za svakog mališana. 

 

 

Kada se radi snimanje kukova kod beba?

 

Lekari će prvi pregled kukova kod beba izvršiti još dok su u porodilištu. Ukoliko je sa kukovima na rođenju sve u redu, onda radite redovna snimanja. Ako se već na rođenju primećuju neki poremećaji u razvoju kukova, najverovatnije će vam lekari dati preporuke o daljem praćenju stanja.

Kada ćete odraditi prvo snimanje to pomalo zavisi od zdravstvene ustanove za koju ste opredeljeni.

Uglavnom se prvi pregled kukova obavlja tokom prvih šest nedelja i to je najpreporučljiviji period.

Međutim usled uticaja raznih faktora neretko to bude i u roku od prva tri meseca bebinog života. Period od prva 3 meseca smatra se prihvatljivim za proveru stanja bebinih kukova.

Ako se pitate koliko ultrazvučnih pregleda očekuje vašu bebu, to vam ne možemo reći sa preciznošću. Uglavnom se do navršenih 6 meseci bebinog života odradi 2-3 pregleda. Sve zavisi od situacije i preporuke lekara koji radi snimanje. Ukoliko  se uoči problem u razvoju, onda očekujte veći broj kontrolnih pregleda, a kada je sve u redu, onda to naravno neće biti potrebno. 

Da sumiramo, sve zavisi od stanja kukova vaše bebe.

Najpreciznije bi bilo reći da će se razvoj kukova vaše bebe pratiti sve dok se ne utvrdi da je sa njima sve u redu i da se pravilno razvijaju.

Ko radi snimanje kukova?

 

Snimanje kukova kod beba rade dečiji ortopedi i radiolozi. Specijalisti iz ove oblasti najstručniji su da provere razvoj kukova vaših mališana.

 

pregled kukova kod beba

 

Ukoliko se odlučite za posetu nekom privatnom lekaru onda bi najbolje bilo da se uputite kod dečijeg ortopeda čak iako su u pitanju samo rutinska snimanja.

Kako izgleda ultrazvuk kukova kod beba?

 

Ultrazvuk kukova zaista nije nešto čega roditelji treba da se plaše. Pregled nije bolan i ne traje dugo.

Kada dođete na ultrazvuk kukova potrebno je da bebu raskomotite i da joj skinete pelenu. Potom je položite u ležeći položaj na jedan bok kako bi lekar uz pomoć ultrazvuka pregledao razvoj jednog kuka.

Zatim se beba okrene na drugi bok i lekar pregleda drugi kuk. Pregled se radi tako što lekar na kukove prisloni ultrazvuk i stanje kukova proverava na monitoru. 

Nakon utvrđenog stanja dobićete preporuku o daljem praćenju razvoja kukova ili eventualnoj terapiji ukoliko je potrebna.

Za svo to vreme roditelj je pored bebe. Mnoge bebe se uznemire tokom pregleda zato što je to za njih nova situacija, a ne zato što ih boli. Nije na odmet da ponesete bebinu omiljenu zvečku ili osmislite način da joj skrenete pažnju sa pregleda, iako je to ponekad malo teže postići.

Uglavnom, ovaj pregled nije nešto od čega treba da strepite.

Razvoj kukova kod beba

 

Iako se na prvi pogled čini da se bebe rađaju sa potpuno razvijenim delovima tela, sada ćete videti da nije tako.

Kada je reč o kukovima, bebe se rađaju sa nezrelim i nerazvijenim kukovima, iako njihov razvoj započinje još u četvrtom mesecu trudnoće. Kako vreme odmiče, tako dolazi i do sazrevanja kukova.

Kada su kukovi dobro formirani to znači da se loptasti deo kuka nesmetano kreće, ali uvek unutar svog ležišta. Ovako pravilno formirani kukovi nam omogućavaju da ih pomeramo i da se krećemo.

Kada nisu formirani pravilno, često se dešava da loptasti deo kuka ispada iz svog ležišta koje je plitko. Ovakvo stanje prouzrokuje da zglob kuka ne raste kako treba što dovodi do nelagodnosti prilikom kretanja.

Sazrevanje kukova podrazumeva i formiranje jezgra okoštavanja butne kosti koje daje čvrstinu.

Pod normalnim formiranjem ovog jezgra smatra se formiranje na uzrastu od šest meseci, ali se toleriše i kašnjenje. Kada se javi kašnjenje, u tim situacijama se savetuje dodatni oprez kada su u pitanju aktivnosti sa nogicama i oslonac na njih.

Deformiteti kukova kod beba

 

Kada se utvrdi da postoji problem u razvoju kukova, može se desiti da se susretnete sa nekim od sledećih naziva odnosno dijagnoza:

Nezreli kukovi kod beba

 

Zrelost kukova kod beba upravo je ono što se proverava tokom ultrazvučnih pregleda. Pod nezrelim kukovima misli se na kukove kojima čašice nisu dovoljno produbljene pa glavica butne kosti ne može dobro da nalegne. To vam je kao kada hoćete da složite dve puzle koje ne idu jedna uz drugu. Dakle potrebno je da čašice budu dovoljno produbljene kako bi se glavica “uklopila”.

Plitki kukovi kod beba

 

Plitkim kukovima smatraju se oni kojima su čašice plitke. U tim situacijama su zglobovi labavi ili slabije razvijeni. Uzrok ovakvog stanja je  vrlo često genetski faktor ili ograničeno kretanje u materici, a ne sam porođaj. Ukoliko beba ima ovakav problem sa kukovima, važno je redovno pratiti stanje i pridržavati se preporučene terapije.

Labavi kukovi kod beba

 

Labavi kukovi kod beba su vrlo česta pojava kod novorođenčadi. To se dešava zato što su ligamenti koji povezuju jednu kost sa drugom vrlo rastegljivi. Ovo stanje se prati i uglavnom se očekuje poboljšanje do navršenih šest nedelja bebinog života. Ukoliko labavost kukova postoji i nakon ovog perioda vrlo je moguće da lekar preporuči odgovarajuću terapiju.

Asimetrija kukova kod beba

 

Jedan od važnih delova svakog skrininga kukova je proveravanje da li su kukovi simetrični odnosno da li postoji asimetrija zglobova kožnih brazdi na butinama. Ukoliko se primeti asimetrija, sama reč vam govori da kukovi nisu isti u nekom pogledu odnosno da se ne razvijaju istim tempom.

Displazija kukova kod bebe

 

Ovaj poremećaj zove se još i urođeno iščašenje kukova kod beba. Nastaje tokom ili nakon rođenja pod uticajem spoljašnjih faktora, a najviše se manifestuje prilikom prohodavanja. Kod ovog poremećaja deformisani su mnogi delovi kuka kao što su: glavica butne kosti, čašica, ligamenti, mišići i kapsula. Bebe sa ovim problemom prohodavaju dva meseca kasnije u odnosu na svoje vršnjake

Ovaj poremećaj mnogo je češći kod muške nego kod ženske dece i potrebno je pravovremeno otpočeti terapiju.

Simptomi problema sa kukovima – kako da ih roditelji primete?

 

Roditelji su  ti koji najviše vremena provode sa bebom i veoma često prvi primete kada nešto nije u redu. Da ne bi ste  čekali prvo snimanje kukova, ako primetite neki od sledećih simptoma odmah se javite svom pedijatru: 

 • Bebine noge nisu jednake dužine
 • Noge ili kukovi se ne pomeraju isto. Jedna noga ili kuk je pokretiljiviji od drugog.
 • Čujete ili osećate neko iskakanje, odnosno neki zvuk kada beba pomera kukove.
 • Dete ne hoda uobičajeno, primećujete da hramlje ( kod starije dece)
 • Kožni nabori ispod zadnjice ili na butinama nisu isti.

Aparat za kukove kod beba

 

Nijednom roditelju nije lako kada se tokom ultrazvučnog pregleda otkriju bllo kakvi poremećaji u razvoju kukova. Osim što to pogađa emotivno, ovakva situacija zahteva i odgovarajuću terapiju u vidu korišćenja nekih aparata koji će doprineti rešavanju problema sa kukovima. 

Korišćenje ovih “pomagala” možda nije najprijatnije za oko, ali imajte na umu konačan cilj, a to je izlečenje odnosno omogućavanje pravilnog razvijanja kukova. Jedan od aparata koji se koristi za ovu namenu je abdukcioni aparat. 

Spoljašnji deo je napravljen  od termoplastičnog materijala, a unutrašnji deo je mekan kako bi bio prijatan za nošenje. Da bi vam bilo jasnije kako izgleda moglo bi se reći da imitira širok povoj. Naime taj tvrđi deo izgleda poput gotovih gaćica za širok povoj, a sa strane ima kaiševe koji se omotaju oko bebinih kukova kako bi ih držali u pravilnom položaju.

Ovaj aparat zadržava kukove u fleksiji od 80-90 stepeni i koristi se za ozbiljnije dislokacije kukova.

Koliko dugo će ga beba nositi zavisiće od stepena dislokacije. Najverovatnije će lekar preporučiti nošenje sve dok se stanje kukova ne poboljša.

Kaiševi za kukove kod beba

 

Može se desiti da vašoj bebi lekar preporuči nošenje kaiševa. Možda vam zvuči čudno ili strašno, ali ovaj vid terpaije zaista može pomoći .

Kada se preporuče kaiševi uglavnom se misli na Pavlikov remen. Ovaj aparat se koristi kada se kod bebe dijagnostikuje urođeno iščašenje kukova. Važno je naglastiti da se ovaj aparat izrađuje po meri vaše bebe i isključivo po preporuci lekara. 

Remen je napravljen tako da kukove stavlja u pravilan položaj. Da bi terapija bila što uspešnija potrebno je voditi računa o pravilnom postavljanju ovog aparata od strane stručnih lica.

Remen se ne skida tokom terapije, samo se povremeno odlazi kod lekara kako bi se kaiševi podešavali u skladu sa bebinim rastom.

Ako se pitate kako funkcionisati ako su kaiševi stalno tu, evo i odgovora. Prilikom presvlačenja bebe skidaju se samo gornji kaiševi, dok donji ostaju na mestu kako bi kukove stalno držali u praviljnom položaju. Nakon oblačenja, kaiševi se vraćaju na mesto.

Normalno je i očekivano da dođe do prljanja ovih kaiševa i u tim situacijama ih možete obrisati vodom i nekim neutralnim sapunom.

Struka preporučuje da se upotreba otpočne što ranije i u tim situacijama je stepen izlečenja veoma visok.

Kako i koliko ćete ga koristiti za svoju bebu to zaista zavisi od vaše individualne situacije, stanja bebinih kukova  i naravno brzine poboljšanja stanja.

Vežbe za kukove kod beba

 

Jedan od načina da se reše problemi sa kukovima svakako su vežbe. One se preporučuju i zdravim bebama, a odlično su rešenje kada se javi određeni problem.

 

deformiteti bebinih kukova

 

Sa vežbama za bebe je poželjno otpočeti što ranije jer se na taj način mogu postići mnogo bolji i brži rezultati. Kako i koliko ćete vežbatu sa bebom, preporučiće vam lekar, ali uglavnom se savetuje vežbanje po nekoliko puta dnevno, po desetak ponavljanja. 

Da vam ne bi bilo opterećujuće, ove vežbe možete primeniti kada presvlačite bebu, tako sigurno nećete zaboraviti na ovu aktivnost. Uostalom i najbolje je da beba vežba kada nema pelenu, jer tako može nesmetano da pokreće nogice i kukove.

U nastavku ćemo vam spomeniti neke od najčešćih vežbi za kukove:

 • Prva vežba radi se tako što beba leži na leđima.Rukama uhvatitie bebine noge u predelu kolena i maksimalno savijte noge  u kukovima i kolenima,
 • Druga vežba se takođe radi dok je beba u položaju na leđima. Potrebno je da bebine noge uhvatite u predelu kolena i pravite kružne pokrete u kukovima ka spolja.
 • Još jedna česta vežba koja se radi sprovodi se tako što jednom rukom fiksirate jedan kuk tako što nogu držite svojom rukom, Za to vreme drugom nogom pravite kružne pokrete prema spolja.

Široko povijanje

 

Široko povijanje je način povijanja novorođenih beba koji podrazumeva da se na jednokratnu pelenu stavlja složena tetra pelena kako bi raširila kukove i držala ih u tom položaju i na kraju se sve veže sa švedskom  pelenom. Osim ovog starinskog načina povijanja, u prodavnicama možete kupiti i gotove “gaćice” za široko povijanje koje samo navučete na jednokratnu pelenu.

 

 

Ovaj način povijanja mnogi stručnjaci smatraju zastarelim i nepotrebnim, ali se vrlo često pokazao kao dobra preventivna mera za zdrav i pravilan razvoj kukova. Široki povoj nije terapija već može da  posluži tome da spreči nepovoljan razvoj kukova.

Mnogi roditelji na svoju ruku stavljaju široki povoj od samog bebinog rođenja i to čine sve dok se ultrazvukom ne utvrdi da je sa kukovima sve u redu. Može se desiti da vam i pedijatar preporuči široki povoj i da odredi vremenski period nošenja. U svakom slučaju, ne može da škodi, ali zahteva dodatni trud prilikom presvlačenja.

Kako sprečiti deformitet kukova kod beba?

 

Prevencija je važna i u ovom slučaju, a dobra vest je da se deformitet kukova u velikoj meri može sprečiti. U nastavku ćete saznati i kako:

 • Na vreme zakažite i odvedite bebu na snimanje kukova kod dečijeg ortopeda
 • Radite preventivne vežbe za kukove kad god imate vremena. To možete činiti  prilikom svakog presvlačenja ili nakon kupanja. Tako vežbanje može postati svakodnevna rutina u kojoj će vaša beba uživati.
 • Kao preventivnu meru možete primeniti i široko povijanje.
 • Ne forsirajte bebu na aktivnosti za koje još nije spremna kao što su prerano sedenje ili hodanje. Svako dete ima svoj tempo razvoja i sa sedenjem i hodanjem će početi kada za to bude spremno.
 • Izbegavajte pomagala kao što je dubak jer je dokazano da nepovoljno utiče na bebin razvoj u mnogim aspektima.

Pravilan razvoj kukova veoma je važna stavka jer je to predispozicija za hodanje i kretanje vašeg deteta. Na vreme prekontrolišite ovaj aspekt razvoja  i predupredite nepotrebne komplikacije. Kao što vidite, pravovremenom i odgovarajućom terapijom većina problema se rešava i to vašoj bebi omogućava sasvim normalan razvoj i funkcionisanje u budućnosti.