kada beba sama drži glavu

Kada beba sama drži glavu? Evo odgovora!

Saznajte kada beba sama drži glavu i do kada je treba pridržavati . U kom uzrastu se ova sposobnost očekuje i šta ako se ona ne desi.

Razvojna kašnjenja i odstupanja su veoma česta pojava. Ponekad je reč o zaista ozbiljnim uzrocima, iako je u  većini slučajeva  ipak u pitanju samo individualni tempo bebinog razvoja.

Šta god da je uzrok, često se bebi može pomoći ukoliko se problem otkrije na vreme i primeni odgovarajuća terapija.

Zašto bebi mora da se pridržava glava?

 

Da li ste negde videli tek rođenu bebu koja ima razvijenu sposobnost držanja glave?

Naravno da ne. Iako su neke bebe već na samom početku motorno “spretnije” od drugih, svima im je zajedničko to da ih čekaju brojni razvojni zadaci. 

Bebe se rađaju sa veoma slabim mišićima, za koje se često kaže da su mlitavi.

Ovaj izraz se koristi kako bi vam bilo jasnije i slikovitije. Dakle, mišići vrata  su mlitavi, odnosno nisu čvrsti i nemaju sposobnost da pridržavaju bebinu glavu u uspravnom položaju. 

 

 

Upravo zbog toga je bebinu glavu neophodno pridržavati prilikom svakog podizanja i nošenja. Ovo obavezno činite prvih nekoliko meseci bebinog života dok i sami ne prmetitie da beba sama čvrsto drži glavu.

Ukoliko ne pridržite bebinu glavicu prilikom nošenja, može doći do naglog cimanja vrata i “padanja” glave. To ponekad može uzrokovati povrede ili probleme sa disanjem. Zato budite obazrivi u ovim situacijama.

Kako bebi  pridržavati glavu?

 

Kada tokom prvih nekoliko meseci bebu uzimate u naručje iz bilo kojeg položaja to obavezno činite na sledeći način. Jednom rukom pridržavajte bebin vrat i glavu. To činite tako što ruku stavite ispod glave i vrata,  a drugom rukom bebu  obuhvatite za donji deo tela.

 

pridržavanje bebine glave

 

 

Nema potrebe da čvrsto stiskate bebin vrat i glavu, već je samo lagano pridržavajte kako ne bi došlo do naglog “cimanja” glave i promene položaja. 

Do kada se bebi drži glava?

 

Vašoj bebi obavezno pridržavajte glavu prilikom svakog podizanja, nosanja ili spuštanja u ležeći položaj. To činite sve dok beba ne počne sama čvrsto držati glavu, odnosno dok joj mišići dovoljno ne ojačaju za ovu aktivnost. 

Pitate se sa koliko meseci beba drži glavu?

Od beba se očekuje da same drže glavu do navršenih šest meseci.

Naravno da individualna odstupanja postoje. Svaka beba je priča za sebe i ima neki svoj tempo razvoja. Mnoge bebe veoma rano savladaju ovu sposobnost dok druge kasne u razvoju.

Medicina je dala okvirni vremenski period, jer se na taj način i roditelji mogu orijentisati i pravovremeno reagovati ako primete značajna odstupanja, odnosno kašnjenja.

A evo kako to otprilike izgleda po mesecima:

Kontrola držanja glave od rođenja do 2 meseca

 

Kada govorimo o tek rođenoj bebi, ne možemo govoriti o kontroli držanja glave u pravom smislu te reči.

Zašto?

Zato što se bebe rađaju sa nerazvijenim odnosno mlitavim mišićima na vratu koji ne mogu držati glavu u određenom položaju duže vreme.

Kako se bliži kraj prvom bebinom mesecu vidljiv je napredak u ovoj sposobnosti.

Ukoliko bebu stavljate u ležeći položaj na stomak, primetićete da ona podiže glavu. Ne samo što će je podizati već će je okretati sa jedne na drugu stranu .Videćete da će do kraja drugog meseca ova aktivnost biti sve izraženija i bolje izvedena.

Kod beba koje su, da kažemo, fizički spretnije odnosno čiji su mišići jači i razvijeniji, može se primetiti da podižu glavu i dok su u ležećem položaju na leđima.

Kontrola držanja glave od 2- 4 meseca

 

U ovom uzrastu sada se već vide značajni pomaci i napredovanje u ovoj sposobnosti.

Većina beba do kraja četvrtog meseca samostalno drži glavu duži vremenski period. Naravno jako je važno da ima dobru podršku, odnosno oslonac dok je u naručju  i da za svaki slučaj još uvek pazite na bebinu glavu dok je držite. 

Koliko je ova sposobnost napredovala videćete i ukoliko bebu uhvatite za ruke dok je u ležećem položaju i lagano je podignete u sedeći položaj. Sada bi beba već trebala da drži glavu u ravni sa telom, odnosno glava ne bi trebala da pada. Ova vežba je odlična za jačanje mišića na vratu.

Kontrola držanja glave  od 4-6 meseci

 

Kako se beba približava šestom mesecu tako se primećuje i napredovanje u razvoju. Sada bi već trebalo da se uspostavi potpuna kontrola nad držanjem glave pod pretpostavkom da je sa zdravstvene strane sve u redu

Iako su određena razvojna kašnjenja opravdana, ukoliko vaša beba značajno zaostaje u razvoju ove sposobnosti, posavetujte se sa lekarom šta dalje činiti.

Kako pomoći bebi da ojača vrat?

 

Mislite da treba pustiti prirodu da odradi svoje i pustiti da beba svojim tempom jača mišiće i stiče nove  sposobnosti? Možda ste u pravu. Mada, ponekad zaista možemo doprineti tome da pojedine procese ubrzamo ili potpomognemo.

Veliki broj beba kasni u razvoju ili prosto imaju neki svoj tempo koji možemo malo ubrzati uz pomoć odgovarajućih vežbi za jačanje vrata.

Evo kako možete bebi pomoći da ojača mišiće u ovom delu tela.

 • Ono što svi lekari ističu jeste važnost da beba što više i što češće provodi vreme na stomaku. Ne da spava na njemu, već da  za vreme budnosti leži na stomaku i vežba mišiće vrata. Videćete i sami da kada bebu postavite na stomak ona će početi da okreće glavu i da je podiže, pogotovo ako se u blizini nađe neka zanimljiva igračka. Mnogi roditelji ne vole bebu stavljati u ovaj položaj, jer smatraju da se beba muči, pogotovo ako se buni, međutim ovo je pogrešno mišljenje. Pitajte i svog pedijatra za savet i videćete da će vam ovo biti jedna od preporuka za svakodnevne aktivnosti sa bebom.
 • Kada je beba budna stavljajte je u vaše krilo u uspravan položaj. Vaša beba u ovom uzrastu još uvek ne sedi, ali zato je stavljajte uspravno kako bi vežbala držanje glave, dok leđa imaju odgovarajuću podršku odnosno naslon u vidu vašeg tela.
 • Još jedan od saveta je da se beba stavlja u nosiljku (kengur nosiljku). To će joj omogućiti da bude u uspravnom položaju. Važno! Ukoliko se odlučite za ovaj način, vodite računa da nosiljka bude odgovarajuća, odnosno namenjena uzrastu vaše bebe. 
 • Još jedna preporuka na koji način se mogu jačati vratni mišići jeste stavljanje deteta u takozvanu gimnastiku za bebe. Sam naziv joj kaže da služi gimnastici odnosno vežbanju. Dok beba leži na leđima ona poseže za igračkama koje vise iznad nje i na taj način isteže svoje mišiće, a ujedno joj bude i zabavno.

Šta ako beba ne drži glavu čvrsto u predviđenom razvojnom periodu?

 

Pre svega, bez panike. Svaka beba ima svoj tempo razvoja. Postoje medicinske odrednice do kog meseca bi bebe trebale savladati određene sposobnosti, ali odstupanja su uvek moguća i vrlo često nisu zabrinjavajuća.

U slučaju kašnjenja, uz dogovor sa pedijatrom se pribegava određenim vežbama koje će stimulisati novu aktivnost. Nekim bebama je potrebno veoma malo pomoći i podsticanja kako bi prešle na sledeći nivo razvoja.

Ukoliko je odstupanje od medicinskih preporuka značajnije, obavezno se posavetujte sa pedijatrom šta činiti i na koji način. Ponekad će biti predložene dodatne analize, a ponekad malo agresivniji tretman  u vidu vežbanja ili odgovarajuće terapije.

Šta god da je u pitanju, nemojte ništa raditi na svoju ruku. Ako primetie da beba kasni u razvoju, pravac kod pedijatra.

Beba drži glavu na jednu stranu

 

Čini vam se kao da beba drži glavu na jednu stranu?

Vrlo moguće. Prema istraživanjima vidimo da se ovo dešava kod 1 od 300 beba.

Šta može biti uzrok?

Jedan od uzroka može biti kortikolis. Radi se o skraćenom mišiću na jednoj strani bebinog vrata. Samim tim se glava naginje na tu stranu i  lice se okreće na suprotnu  stranu.  Ukoliko je to uzrok, lekari bi trebalo da ga uoče odmah nakon rođenja ili tokom prvih odlazaka u savetovalište. Ukoliko se primeti postojanje kortikolisa verovatno će lekar preporučiti odgovarajuće vežbe.

 

 

Dobra vest je da se situacija može popraviti ukoliko se pravovremeno reaguje i budete uporni sa vežbama.

Još jedan od uzroka držanja glave na jednu stranu može biti i greška roditelja, koja naravno nije učinjena namerno. Kada bebu stalno stavljate u isti položaj i draži joj stalno dolaze sa iste strane, ona isteže samo mišiće na jednoj strani vrata.

Dakle, potrebno je bebu redovno okretati za vreme spavanja i ostalih aktivnosti  i stimulisati je sa obe strane podjednako kako bi se okretala u oba pravca.

Šta god da je uzrok nepravilnog položaja glave, reagujte i  slušajte savete lekara kako bi ste ga na vreme otklonili.

Kako proveriti da li beba drži glavu krivo?

 

Ukoliko beba već od samog rođenja drži glavu na jednu stranu to bi pedijatar trebao odmah primetiti i preporučiti terapiju. Ukoliko se to ne uoči, sigurno će se uočiti tokom prvih odlazaka u savetovalište.

Ako želite samostalno proveriti da li vaša beba glavu drži na jednu stranu, to možete učiniti na sledeći način:

 • Bebu gledajte pravo u oči. Ukoliko primetitie da ona to ne čini jer joj je glava nagnuta na jednu stranu, to može biti znak za uzbunu. Ponekad se beba i buni ukoliko je postavite tako da gleda u vas, jer nije u mogućnosti da to učini.
 • Još jedan način da proverite postojanje problema jeste da pažljivo gledate kako vaša beba reaguje na okolinu Ukoliko preferira gledanje samo na jednu stranu čak iako sa te strane nema neke stimulacije to vam takođe može biti pokazatelj problema.
 • Ukoliko vaša beba preferira sisanje samo iz jedne dojke to može biti zato što joj je potrebno više snage da istegne vrat kako bi dosegla do druge dojke. Može vam se tada učiniti da je beba lenja da sisa, ali zapravo se radi o tome da je za bebu to neprijatno iskustvo i zato preferira samo sisanje na onoj strani na kojoj joj prija.
 • Beba spava samo na jednoj strani i ta strana deluje pomalo zaravnjeno (kao spljošteno od spavanja)? Može biti da beba naginje glavu samo na jednu stranu iz razloga što mišići vrata nisu dovoljno razvijeni i nema čitav spektar sposobnosti za pomeranje i okretanje glave.
 • Ako primetitie da beba ima grudvicu na jednoj strani vrata, može biti da su mišići napravili čvor. Ovaj problem se rešava uz pomoć odgovarajuće fizikalne terapije.
 • Još jedan način da proverite postojanje problema jeste da uočite da li beba sa lakoćom okreće glavu sa jedne na drugu stranu ili gore dole. Ako postoji problem, primetićete da beba uglavnom gleda samo na jednu stranu, uprkos stimulusima sa druge strane.

Vežbe za bebe koje glavu drže krivo

 

Čak iako vaša beba ima ovaj problem, nema potrebe za panikom. Kao prvo ovo se da rešiti. Potrebno je samo malo truda  i upornosti. Osim toga vežbe u mnogim slučajevima nisu ni komplikovane. Uglavnom se problem može rešiti kroz svakodnevne aktivnosti, samo ih treba praktikovati.

 

držanje bebine glave

 

Evo kako možete vežbati pravilno držanje glave.

 • Kada je vreme za obrok setite se da ohrabrujete sisanje iz dojke koju beba manje preferiria. Podstičite je da se potrudi i sisa iz obe dojke podjednako. Isto tako ako bebu hranite na flašicu, vodite računa da to ne bude uvek sa iste strane.
 • Vodite računa kako bebu stavljate na spavanje. Nemojte je uvek stavljati na istu stranu pogotovo dok je jako mala i nije toliko sklona okretanju. Menjajte joj položaj kako bi podjednako okretala glavu na obe strane.
 • Vreme za igru iskoristitie da stimuluse (zvučne i vizuelne) postavite na onu stranu koju beba manje preferira. Kada čuje neki zanimljiv zvuk sa druge strane, sigurno će početi da se okreće za njim.
 • Nikako ne zaboravite da bebu stavljate na stomak dok je budna i dok se igrate. I ovo je odličan način da beba vežba pravilno držanje glave. Dok je na stomaku, probajte da joj pevate sa one strane koju treba “forsirati”. Budite uporni i beba će vremenom početi da se okreće ka izvoru zvuka i tako vežbati zapostavljenu stranu.

Kao što vidite svakodnevne aktivnosti daju puno prostora za vežbu. Verovatno neće svaka vežba za bebe odmah uspeti. Na vama kao roditelima je da budete uporni i istrajni. Videćete da će na kraju ove vežbe prerasti u svakodnevnu rutinu koju ćete upražnjavati u svim aktivnostima.

Može se desiti da vam lekar u zavisnosti od stanja vaše bebe preporuči još neke dodatne vežbe.

Šta još treba da znate o ovoj temi?

 

Problem sa tortikolisom se uglavnom uspešno rešava u roku od par meseci, a ređe i  u težim slučajevima potraje oko godinu dana. Naravno uz pretpostavku da je problem uočen na vreme  i da ste redovni i uporni sa vežbanjem.

Ako vežbe ne daju rezultata, onda kao opcija postoji i rešenje hirurškim putem. Uglavnom je to krajnji korak ako pre toga ništa drugo ne pomogne.

Sa ovim problemom podjednako su pogođeni i dečaci i devojčice, dakle uzrok nema veze sa polom bebe.

Lekari često neće ni znati šta je tačan uzrok ovog problema. Ponekad se kao objašnjenje navodi nezgodan položaj bebe u materici. Još jedan od razloga može biti porođajna trauma, odnosno povređivanje mišića tokom porođaja uz pomoć vakuma.

Na kraju krajeva, najmanje je važno šta je doprinelo ovakvoj situaciji. Ipak je najvažnije da se usmerite na cilj, a to je otklanjanje problema i uspešno savladavanje sposobnosti samostanog držanja glave.

Kada do toga dođe onda idemo dalje i napadamo nove razvojne zadatke koji predstoje.

Izvori:

https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx

Sure-Fire Ways to Improve Your Baby’s Head Control
https://www.healthline.com/health/baby/when-can-babies-hold-their-head-up https://www.babycentre.co.uk/a6579/developmental-milestones-head-control https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/intermountain-moms/2017/11/infant-torticollis/
What You Can Do to Help Relieve Your Baby’s Torticollis
https://kidshealth.org/en/parents/torticollis.html