flašice za bebe

Ultimativni vodič kroz flašice za bebe

Saznajte koje su najbolje flašice za bebe i da li je baš svejedno koju ćete kupiti. Sve što treba je da pre kupovine pročitajte ovaj vodič.

Svi budući roditelji razmatraju koje flašice za bebe treba da izaberu, a izbor uopšte nije lak. Vrsta i oblika, pa i veličina flašica je puno, i svaka ima svoju primenu. Neke su za vodu, neke protiv grčeva, neke je potrebno dezinfikovati češće, i još mnogo drugih specifičnosti karakteriše flašice za bebe.

Hajde da vam prvo pružimo uvid u to koje sve postoje i koje će vam možda trebati.

Koje sve vrste flašica postoje?

 

Ako vam kažemo da podele oko vrsta flašice možemo da poređamo u čak 10 različitih kolona, da li bi nam verovali? Ipak, mi ćemo se držati nekih osnovnih podela koje su vam možda najvažnije da znate, a to su:

 • Materijal od kojeg su napravljene
 • Izgled i funkcionalnost- tipovi flašica
 • cucle na flašici
 • dodaci

Sa ovim podelama ćemo pokušati da pojasnimo sve vrste flašica za bebe koje postoje i koje će vam možda biti potrebne.

Staklene ili plastične flašice za bebe

 

Vrste flašica koje se određuju prema materijalu od kojih su načinjene, se dele na plastična i staklene, a postoje i od nerđajućeg čelika.

Svaki proizvođač u svom asortimanu nudi najčešće plastične i staklene flašice.

 

 

U čemu je razlika pitate se?

 • Staklene flašice za bebe su potpuno glatke, lako se čiste i održavaju i ne sadrže nikakve štetne materije. Mogu da podnesu više temperature kao i sterilizaciju. To je možda i najvažnije jer je lako održavanje flašica nešto što  treba da vam bude prioritet.

Negativne strane staklenih flašica takođe postoje. To su krtost odnosno lako su lomljive, ali i teže su od plastičnih, te ih beba ne može lako držati sama. Srećom neko se prisetio tog problema pa je smislio silikonske držače za staklene bočice za bebe koji sprečavaju lomljenje ili kliženje iz ruke. Ipak o ovim dodacima pročitajte više niže u tekstu.

 • Plastične flašice za bebe su mnogo praktičnije i manje lomljive od staklenih. Obično su vrlo glatke, lako se peru, ali nisu lake za održavanje.

Zašto je to tako pitate se?

Sigurno znate da se flašice moraju često dezinfikovati i sterilisati. Ponekada je za to dovoljno iskuvavanje bočica, a ponekada se koristi poseban sterilizator za bebine stvari (cucle, dude, glodalice, flašice).

Plastične bočice koje su najčešće na našem tržištu sadrže jednu materiju koja se pri višim temperaturama ili sterilisanju otpušta i može biti potencijalno opasana. To je BPA ili bisfenol A.

Ova materija se nalazi u različitim plastičnim ambalažama, ali njih obično ne moramo da iskuvavamo ili detaljno dezinfikujemo, nisu u kontaktu sa velikim temperaturama, pa ređe otpuštaju ovu materiju. Kod flašica za bebe to je drugačije. Iako je on zabranjen i mnogi proizvođači oprema za bebe su ga izbacili, on je još prisutan na našem tržištu i to kod većih i poznatijih proizvođača. Zato se potrudite da tražite na plastičnim flašicama oznako BPA FREE, B FREE ILI BPA 7OTHER (Ovo znači da ga ima ali nije štetan). 

Plastične bočice osim ovoga imaju poprilično dobre recenzije, jer se teško lome, lagane su i lako ih bebe drže same (kada su za to dovoljno velike).

 • Na našem tržištu se retko kada sreću flašice za bebe od medicinskog odnosno hirurškog čelika. Više i češće ćete naći čaše sa piskom od ovog materijala, ali to ne znači da ne postoje i bočice. One su obično lagane, lako se održavaju i pogodne su i za sterilizaciju. Međutim ljude obično odbija pomisao da beba pije iz nečega nalik na konzervu, pa je stoga vrlo retko u ponudi.

Dakle, različiti materijali nose različite pogodnosti ali i rizike, zato je važno da dobro proverite sve informacije i mogućnosti koje vam se nude!

Kakav treba da je izgled flašice?

 

Već smo spomenuli da se flašice dele i po tipovima odnosno izgledu i funkcionalnosti. Znamo da vam ništa nije jasno, jer flašica je flašica, ali to više i nije baš tako. Zato hajde da probamo da predočimo o čemu je reč:

Flašice specijalnog oblika su sada vrlo popularne i to, verujte nije bez razloga.

 • Postoje flašice koje su zakrivljene na gornjem delu. Izgledaju kao da su od sredine ka cucli povijene u polukrug. Ove flašice obično imaju i širi vrh odnosno deo gde je cucla. Ovakav izgled im omogućava lakše hranjenje malih beba, novorođenčadi, a takođe sprečavaju preteran ulaz vazduha u bocu kao i stvaranje vakuma. Zato one spadaju i grupu koju ćemo spomenuti kasnije – anticolic odnosno bočice protiv grčeva kod beba.

bebi flašica

 • Sledeći tip koji ćemo opisati je odličan i preporučljiv za one bebe koje prelaze sa dojenja na hranjenje iz flašice. One imaju posebno široku cuclu, mekanu i napravljenu tako da podseća na dojku. Sam vrh ove bočice odnosno cucle podseća na bradavicu i time je bebe lakše prihvate za korišćenje. Pored toga one su i proširene gore pa olakšavaju hranjenje i protok mleka kroz cuclu. Vrlo su lake za korišćenje ali i za održavanje jer se ta široka cucla lako pere i dezinfikuje. Vrlo su praktične čak i za davanje vode ili kada bebi prvi put nudite flašicu, jer ih bebe lako prihvataju. Odlična namena im je i ako bebe uđu u fazu štrajka dojenja, kada odbijaju dojku neko vreme. Ove flašice tada mogu da posluže da ih nahranite a da oni kasnije ne odbiju dojku u potpunosti.
 • Klasične bočice imaju duguljast oblik, obično blago sužen u sredini za lakše držanje. Cucle su im standardne, sa par pregiba, koji mogu biti malo problematični za održavanje, ali ništa što se ne može rešiti uz malo više truda. Sada i ove bočice imaju poboljšanje u vidu pregrada za sprečavanje vakuma, i samim tim smanjuju stvaranje grčeva. One su najčešće na našem tržištu i dolaze i u staklenim i plastičnim vrstama. Kod njih obavezno proveravajte cucle, prisustvo štetnih sastojaka (kod plastičnih), i naravno njihovu veličinu. Postoje veće od 240ml i 360ml, i manje od 120 i 180 ml. Veličinu birate prema potrebama bebe kao i uzrastu.

Kakve cucle za flašice postoje?

 

Cucle za flašice su posebna kategorija. Ono što je najvažnije da znate za njih je sledeće:

 • Postoje od kaučuka i silikona
 • razlikuju se po veličini i širini otvora na vrhu
 • postoje široke i uske(klasične)
 • postoje specijalne koje su anti kolik odnosno protiv grčeva

Dakle u izboru između kaučuka i silikona možemo reći samo da su silikonske lakše za održavanje, ali od kaučuka su mekše. Dodatna razlika je i u tome što se cucle od kaučuka ponekada znaju lepiti i trebaju se česće menjati nego silikonske.

Svakako nije na odmet da barem jednom mesečno promenite cuclu. Takođe održavate ih pranjem svakodnevno, sterilizacija na svaka 2 do 3 dana, nekada može i češće.

Veličina cucle zavisi od samog proizvođača i tipa flašice. Obično svaki tip flašica ima u ponudi i zamenske cucle koje možete kupovati i menjati po potrebi.

Što se širine otvora tiče, oni se dele po veličinama S, M i L i menjaju se po uzrastu bebe. To znači da ćete za novorođenče tražiti najmanju širinu otvora odnosno S (postoji i extra small, ali se retko koristi) A kasnije menjate za veće otvore – medium i large.

cucle za flašice za bebe

Široke cucle odgovaraju povijenim flašicama i onima koje simuliraju izgled dojke. Njih nabavljate tamo gde ste uzeli i flašice ovog tipa i od istog proizvođača. One se lakše peru ali i sterilišu jer nemaju sitne nabore i pregibe kao klasične flašice. Mekane su pa ih možete i izvrnuti i dodatno isprati ili obrisati.

Klasične cucle malo manjkaju u dizajnu, jer je održavanje malo teže. One često imaju pregibe u kojima se može nataložiti mleko, sok pa i voda, i potrebno ih je prati posebnom četkicom ili u krajnjem slučaju četkicom za zube (novom nekorišćenom) ako ne nađete mali četkicu za cucle i flašice.

Cucle i flašice protiv grčeva kod beba

 

Anticolic ili cucle koje olakšavaju i smanjuju nastanak grčeva imaju par pregrada, koje služe za sprečavanje ulaska viška vazduha. Takođe sprečavaju i nastanak vakuma, koji utiče na protok mleka.

Dakle one imaju zadatak da smanje uzročnike grčeva od hranjenja kod beba. Nekada je u pitanju sam oblik cucle kao kod ovih širokih, a nekada su u pitanju poseban dizajn i pregrade koje rade u svrhu anti kolika.

Kada su bebi potrebne flašice?

 

Većina roditelja flašice za bebe ima na spisku za kupovinu pre samog porođaja, kada pripremaju sve neophodne stvari za bebe. Možda to i nije loš način pripreme, jer zapravo nikada ne znate šta vas čeka – možda će bebi biti potrebna dohrana, a svakako se flašicama neće ništa desiti dok čekaju svoje vreme za korišćenje.

Ukoliko su bebe dojene, flašice su im potrebne onda kada počnu da piju vodu ili druge tečnosti. Najčešće je to oko 6. bebinog meseca života, kada počnu da jedu nemlečnu, čvršću hranu uz dojenje. Ipak dobro je da znate kada i da li bebe treba da piju vodu, pa tek onda da im nudite da ne bi došlo do smanjenja dojenja.

Bebe koje su na adaptiranom mleku od rođenja će flašice za bebe koristiti od samog početka. Njima ćete flašice menjati kako rastu, po veličini, ali i cucle takođe. Važno je da znate da u tom slučaju one flašice koje izaberete i koristite od samog početka, koristite i ubuduće, jer menjanje oblika flašice ili cucle može izazvati negodovanje i odbijanje hranjenja.

U svakom slučaju, flašice će vam trebati u toku odrastanja vaše bebe, i nije loše da ih pripremite pre same potrebe za njima. Tako znate da vas one čekaju spremne kada god da vam zapravo zatrebaju.

Koliko je flašica potrebno za bebe?

 

U zavisnosti od toga da li je beba dojena ili na dohrani, broj flašica koje ćete iskoristiti se menja.

Bebe koje su na formuli koriste više bočica, kao i različite veličine

 

U početku će vam biti potrebno oko 3 flašice od 120ml. Jedna da kažemo konstantna i dve pomoćne odnosno rezervne.

Ne bi bilo loše da barem jedna bude staklena, jer se u njoj formula lakše sprema i ne morate da mislite o načinu sterilizacije, dovoljno je da ih otkuvate.U njima ćete spremati bebi hranu, naravno uz oprez da nije pretopla, da se beba ne bi opekla.

Kasnije ćete male flašice zameniti većima, od 180 ml.

Takođe ćete promeniti i cucle na one sa većim protokom (istog proizvođača kao i flašice).

Ove veće flašice se obično uzimaju oko 3. meseca starosti bebe kada se i količina formule koju bebe piju povećava, ali to je individualno, tako da ćete ih uzimati kada primetite da je beba spremna za veću količinu mleka.

Kasnije će vam trebati još jedna flašica za vodu ili sok i čaj. One su obično manje, i vremenom se menjaju za flašice sa cevčicom ili piskom za lakše prilagođavanje na čašu.

Flašice za dojene bebe

 

Bebe koje su dojene flašice počinju da koriste onda kada je vreme za dodavanje vode ili eventualno nekog čaja ili soka. To se dešava onda kada bebe počnu da koriste kašice, ali i tada u vrlo maloj količini.

U ovom slučaju su vam potrebne 2 flašice, manja i veća, koje ćete koristiti u skladu sa bebinim potrebama. Ponekada mogu biti od koristi ako beba ima veći skok u razvoju pa zbog toga počne da bojkotuje dojenje, jer možete pokušati da se izmlazate i date bebi mleko na flašicu. Takođe nekada mame odluče da se izmlazaju i hrane bebe svojim mlekom na flašicu, u tom slučaju biće ih potrebno više, otprilike kao i za bebe koje su na dohrani.

Od rođenja do prvog rođendana bebe će vam biti potrebno između 5 i 12 različitih flašica za bebe bilo da dojite ili je beba na formuli, zato je dobro da se informišete i dobro istražite tržište pre nego odete u kupovinu.

Kako oprati flašice za bebe?

 

Iako vam se ovo možda čini banalno, važno je da znate kako da pravilno operete flašice za bebe, pogotovo ako služe za hranjenje beba, jer se u njima mleko može ukiseliti, zadržati na nezgodnim mestima pa kvariti ukus mleka i stvarati slične nezgodne situacije.

1.korak: Flašicu prvo rastavite na sve delove. Potopite ih u toplu vodu i ostavite da odstoje barem 10 minuta. Zatim uz malo deterdženta, mada možete i bez njega, i specijalnu četkicu za flašice istrljajte temeljno svaki deo i ponovo vratite u vodu. Možete koristiti i čistu četkicu za zube ukoliko ne pronađete četku za pranje flašica, mada ih ima u svakoj apoteci ili prodavnici dečije opreme.

pranje flašice za bebe

2. korak: Nakon temeljnog pranja sve isperite i možete sterilisati flašice. Ponekada možete da iskuvate bočice u maloj šerpici na šporetu, ili čistom dezinfikovanom kuvalu koje ćete koristiti samo u te svrhe. Možete i nabaviti sterilizator za flašice u koji se ubace delovi i zatim ih taj aparat dezinfikuje i uništi sve bakterije.

Obavezno vodite računa o tome da li je bočica BPA free, jer ako nije ne smete ih potapati u vodu topliju od 40° jer se ta materija otpušta i kači na zidove flašice pri višim temperaturama.

Tada je neophodno dodatno ispiranje i pranje flašica i nakon sterilizacije, a pre upotrebe.

Kada perete staklene flašice, možete ih iskuvati, prati vrelom vodom, ali važno je da ih izbrišete da ne bi ostale mrlje od kamenca. Takođe one se sporije hlade, pa je dobro ostaviti ih malo da se prohlade na čistoj krpi ili ubrusu.

Flašice za bebe ne bi trebali da perete sa ostalim posuđem ili sa sunđerom koji koristite inače za suđe.

Uvek odvojte poseban pribor za pranje bebinih flašica, da se ne bi desilo da se nakupe ili razviju bakterije od ostataka hrane na sunđeru kojim perete flašice za bebe.

Dakle, održavanje flašica je obavezno, nije teško, ali treba biti obazriv i voditi računa da je sve dobro isprano i posušeno pre upotrebe.

Posebne flašice za bebe i dodaci

 

Što se tiče nekih posebnih flašica za bebe moramo prvo izdvojiti one za prevremeno rođene bebe. Takve flašice će vam svakako preporučiti pedijatar, i ne su istih veličina i izgleda kao i druge manje flašice. Međutim cucle su im drugačije, sa mnogo manjim otvorom i manjim protokom mleka. One spadaju u onu ekstra malu kategoriju sa protokom od pola kapi (ili manje). Ipak, ponekada su ti mali divovi vrlo snažni i ne budu lenji pa im odgovara i redovna flašica za novorođenčad.

 

 

Pored ovih, tu su flašice za starije bebe koje imaju posebne dodatke u vidu drškica, slamčica ili pipka za pijenje. Ove flašice se koriste kada bebe mogu samostalno da drže flašicu, kada se uče da piju na slamku ili iz čaše.

Postoje i odlične “no spill” flašice odnosno čaše, koje imaju specijalan poklopac iz kojeg dete ne može da prospe tečnost. Vrlo su praktične i lake za korišćenje, i najvažnije za njima ne ostaje nered kada ih bebe koriste.

Čaše i flašice sa slamkom nisu loše za upotrebu, međutim pranje te slamke ili pipka može biti problematično. To ćete učiniti ili nekom uskom dugom četkicom ili dužim higijenskim štapićem.

Od dodataka za flašice izdvajamo silikonske držače ili omotače za staklene bočice koji su stvarno praktični. Oni olakšavaju držanje ovih bočica, sprečavaju njihovo lomljenje, i vrlo su zanimljive. Ima ih u raznim dezenima i oblicima, ali važno je da i njih dobro operete jer se nekada može sliti mleko koje se lako ukvari i neprijatno oseti.

U dodatke možemo uvrstiti i specijalne gumene držače za bočice, koji imaju ručke. Oni izgledaju poput dodatnih ručki za šolje, sa obe strane flašice i beba uz njih lakše drži flašicu sama.

Najpoznatije flašice za bebe

 

Što se tiče proizvođača flašica, ima ih baš puno i neke su pristupačnije, a neke malo skuplje. Tako na primer kvalitet koji je pristupačan nude flašice i cucle brenda NUK. Nemačke su proizvodnje i retko kada sadrže BPA u plastičnom asortimanu. Imaju i antikolik verziju cucli, takođe i cucle od kaučuka ili silikona. Imaju i dude (varalice) pa onda odmah objedinite sve što je bebi potrebno.

Nakon njih ćemo spomenuti i AVENT opremu za bebe i njihove flašice. Među skupljima su ali i maju i specijalne dodatke i veliki izbor. Ono što im ne ide u prilog jeste što obično sadrže BPA i one se ne bi trebale održavati u toplijoj vodi, takođe nije preporučljivo da se u njima pravi dohrana i ostavlja da se prohladi zbog mogućeg otpuštanja štetnih materija.

Tu su MEDELA bočice koje su srednjih cena (zavisi od toga šta tražite). Imaju širok asortiman, među kojima se izdvajaju anti kolik i flašice sa širokim vrhom i cuclama.

TOMMY TIPPEE flašice su relativno nove kod nas, ali izdvaja ih prepoznatljiv izgled flašice koji simulira izgled dojke i bradavice sa velikim širokim vrhom i cuclom sličnom bradavicama. Ima ih u odabranim prodavnicama i apotekama.

MIMIJUMI flašice su kod nas još uvek retko dostupne, ali ima ih u on line prodaji. One su prave simulatorne bočice, blago zakrivljene na vrhu, široke cucle, mekane i izgleda kao dojka. Odlične za bebe koje se hrane majčinim mlekom iz bočice, ali i za period kada beba prelazi sa dojenja na flašicu. Odlične su i za prilagođavanje bebe na pijenje vode ili drugih tečnosti

Flašice za bebe su svakako važna stavka koju trebate da imate kada očekujete prinovu, ali važno je da znate kako i koje su dobre da izaberete. Zato se nadamo da su vam ove informacije bile korisne i da će vam olakšati izbor, ili vam bar pokazati šta trebate izbegavati pri kupovini i odabiru flašica za bebe!

Izvori:

How to Choose Baby Bottles
https://www.parents.com/baby/feeding/bottlefeeding/picking-a-baby-bottle/ https://www.webmd.com/parenting/baby/choosing-a-bottle#1 https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tj8045 https://parenting.firstcry.com/articles/choosing-the-right-bottle-for-your-baby/ https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/practical-tips/what-bottles-and-teats-do-you-need-for-babies https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000804.htm https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02652030802706725